Davor Pasarić 03.06.14

Jučerašnja Appleova konferencija WWDC (Worldwide Developers Conference) napeto je očekivana jer se zna da Cupertino ima mnogo novosti planiranih za ovu godinu. Takva očekivanja dodatno je potpirio Eddy Cue, Appleov "visoki časnik" za internetske usluge i softver kada je nedavno izjavio da je linija proizvoda koju će objaviti ove godine "najbolja u zadnjih 25 godina". No, jučer nije prikazano ništa od toga, ali..

Apple je ovaj put ostao strogo fokusiran na ono radi čega je i pozvao developere - na softver i nove alate za njegov razvoj. Predstavljeno je beta izdanje novog OS X 10.10 naziva "Yosemite". Nakon poznate plaže Mavericks koja je bila simbol za OS X 10.9, sada je na red došao nacionalni park. Da se radi o hrvatskoj kompaniji operativni sustavi bi se vjerojatno zvali "Plitvice", "Risnjak" ili možda "Opatija" i "Žurkovo", a "Velebit" bi bio posebno moćan! ;) Jedan graf oduševio je publiku - broj Macova koji koriste zadnji OS X 10.9; naime, polovica ukupnog broja Macova je na najnovijem OS-u! To je još uvijek nezamislivo na Windowsima i za developere znači veliku prednost; potpuno je logično da je lakše programirati i uklanjati bubice na što manjem broju OS izdanja.

OS X 10.10 Yosemite
Predstavljeni su OS X 10.10, iOS 8 i zbirka novih razvojnih alata

Druga bitna novost je beta izdanje idućeg iOS-a koji je sada došao do brojke 8. Nema tu nekih revolucionarnih pomaka, ali zato postoji niz evolucijskih koraka koji stepenicu po stepenicu ovaj mobilni OS dižu na sve višu razinu. Jedna od mudrih stvari je sve bolja integracija sa stolnim OS-om, pa je tako sada lakše no ikad posao započet na jednom uređaju nastaviti na drugom.

Sve u svemu jasno je da ovim ključnim softverima Apple poravnava teren za nov hardver. Npr. "HomeKit" je zbirka alata koji iPhone i iPad pretvaraju u čvorišta za domomatiku, tj. za ono što se kod nas popularno naziva "pametan dom". Developeri će lako moći pisati kod za razni nezavisni hardver, ali nije isključeno da i sam Apple tu nešto ponudi. Prve asocijacije idu u smjeru bežičnih uređaja po ugledu na AirPort Express ili neki napredniji Apple TV. Iduća zona koja se otvara je "HealthKit", set alata kojima se od raznih senzora pribavljaju podaci o zdravlju korisnika. Naravno, ta ideja ide u smjeru iWatch uređaja koji sigurno ne bi pokazivao samo vrijeme :), već imao u sebi i niz drugih korisnih senzora. Koncept digitalnog novčanika se također pojavljuje kao zgodna opcija jer je u planu da pisci softvera dobiju pristup čitanju otiska prsta sa senzora čime bi se brzo radila identifikacija korisnika. Apple obećava da sam otisak nikada ne napušta aparat i da je siguran, tj. da njemu niti programeri nemaju pristup.

Iako se sve ovo čini kao nešto "sitno" i "rutinski", zapravo se radi o ključnim tehnologijama i jasno odabranim smjerovima u kojima se Apple želi razvijati. Oni takve stvari pomno planiraju, a kada je strategija jasna, onda učine sve da programerima olakšaju posao; tako je jučer demonstriran i "Swift", novi programski jezik koji predstavlja inteligentnu evoluciju programskog jezika Objective-C i navodno bi trebao znatno uštedjeti na vremenu potrebnom za programiranje i testiranje iOS i OS X aplikacija.

Ako se ostvare ova tri plana (dom, zdravlje, plaćanja) i Apple dobije znatni tržišni udio, to bi značilo novu veliku nadmoć, možda nešto slično onome što su iTunesi kada je glazba u pitanju. Čekamo jesen!

 

Komentari  

smayoo
-1 04-06-2014 | 10:34
"polovica ukupnog broja Macova je na najnovijem OS-u"

S obzirom da je besplatan, ja mislim da je to zapravo poražavajuće. Ne možeš uspoređivati to da je na windowsima netko ostao na XP ili 7 kad za prijelaz na zadnji OS treba platiti neku nezanemarivu lovu (ne znam za sve varijante, ali ona koja je namijenjena za ozbiljan rad kod nas košta oko 1000 kn).

Apple je, nakon stalnog spuštanja cijene OS-a, koja je za 10.6 bila vrlo razumna, ali ipak neka nezanemariva, došao do *BESPLATNOG* 10.9, a i dalje je *SAMO* pola Macova na 10.9...
Citiraj
dpasaric
04-06-2014 | 11:35
Kako poražavajuće ako je kod Windowsa to tek 14%, a i Mavericks je vani tek 7-8 mjeseci. Kod Macova je stvar što se rijetko dograđuju (za razliku od PC-ija gdje je jednostavno promijeniti grafičku ili čak i procesor) i oni koji ne koriste novi sistem su uglavnom oni na kojima on zaista ne bi dobro radio jer je hardver prestar. I to mi se čini ok. Bilo bi čudno da najnoviji OS može raditi na recimo 75% ukupno operativnih Macova, zar ne? To bi značilo neke velike kompromise, nastavak podrške za stare arhitekture što nema baš smisla (npr. danas podržavati PowerPC).
Citiraj
smayoo
+1 04-06-2014 | 11:39
Misliš da krivulja prodaje Macova nije išla dosta strmo zadnjih 5-6 godina? Ja mislim da je tih 50% Mavcova koji su još u uporabi - prodano u zadnjih 3-4 godine.
Citiraj
jmirakul
04-06-2014 | 11:44
Nebih rekao da je porazavajuce ("polovica ukupnog broja Macova je na najnovijem OS-u") jer dosta ekipe radi stvaran posao na Macu i nema vremena, a i volje za "zezanciju" sa novom verzijom OS-a koja im ne dosnosi nista bitno novo. Ja sam jedan od njih i jos uvijek sam na Mountain Lionu koji mi savrseno radi na MBP9,1 i sve dok Apple izdaje security updates meni ce biti OK. Mavaricks sam probao, vidio i testirao kao Parallels virtualku i odlucio ostati na ML-u. Novo prezentirani Yosemite osim vizualnih gluposti koje su vise manje OK neznam kako izgleda i kako stvari rade ispod haube. Ukoliko nebude vecih s*anja mislim da cu preci na recimo 10.10.2 ako sve bude OK. OS u danasnje vrijeme ipak treba svake dvije godine obnoviti ako zbog nicega drugog, onda zbog novih tehnoloskih implementacija ako ih ima. Yosemite ce ih sigurno imati. Osim toga jos nekada davno kod nekih proizvodjaca vazilo je pravilo tzv. parnih ili neparnih verzija softwarea kako kod koga. To su bile cvrste i stabilne verzije, dok su ove druge bile vise probno-razvojne.
Svidja mi se novi programski jezik Swift koji bi konacno trebao ubrzati razvoj aplikacija, a mozda i povecati kvalitetu istih. Osim toga zanimljive su mi iCloud novosti u obliku CloudDrive-a kao i storage planovi od 20GB za $0.99/mj ili ogromnih 200GB za $4/mj.

Sve u svemu, jesen ce biti dosta zanimljiva pogotovo kad izadju sa HW novotoarijama.
Citiraj
Anonimac
04-06-2014 | 11:45
Da točno je isto tako da apple koristi svega 8 % pc tržišta,a Windows i to samo Windows 8 oko 12% tržišta?to je naravno T.Cook prešutio.
Isto tako moram reci da ios 7 jako los operativni sustav,stoga ostaje vidjet kakav će bit ios 8.
Citiraj
smayoo
04-06-2014 | 11:58
"Osim toga jos nekada davno kod nekih proizvodjaca vazilo je pravilo tzv. parnih ili neparnih verzija softwarea kako kod koga. To su bile cvrste i stabilne verzije, dok su ove druge bile vise probno-razvojne."

Misliš, kao npr. kod AutoCAD-a, kod kojeg je R12 bila stabilna i upotrebljiva verzija, R13 je bio neupotrebljivi užas i svi su mislili da je to apsolutno dno AutoDeska, dok ovi nisu izdali R14 te smo se svi uvjerili kako ima i dno ispod dna... :D
Citiraj
dpasaric
+2 04-06-2014 | 12:09
@Anonimac - korisitm iOS 7 na iPadu i meni je savršen, nisam imao niti jedan problem s njim. Što je tebi na njemu loše?
Citiraj
jmirakul
04-06-2014 | 12:37
smayoo je rekao:
... dok ovi nisu izdali R14 te smo se svi uvjerili kako ima i dno ispod dna... :D


Što reći već užas....

@Anonimac - Mozda da napises neki konkretan problem.
Citiraj
Anonimac
04-06-2014 | 13:54
Sto je lose na ipad-u.hm odakle da krenem?
Pa zapravo dovoljno je to sto multitasking je očajan
Tako na pr.gledas nešto na you- tubu i prijatelji ti pošalje mail i tad moraš pogledat maps i odgovoriš na poruku.nakon tog želiš se Vratit gledat you- tub ili igricu Nastavit igrati,jedostav no ne mozes,nego moraš Počet iznova.
A imaš samo 3-4 app otvorena na iPadu.
Da bih dalje nabrajao morao bih prije nešto pojesti....
Citiraj
dot
04-06-2014 | 14:36
Meni isto iOS7 na iPadu radi izvrsno... imam ga i na iPhone4 i dosad nisam primjetio nekih problema.
Zašto je "jako loš operativni sustav" ?
Citiraj
dpasaric
04-06-2014 | 16:06
@Anonimac - zašto "jednostavno ne možeš"? Pa samo prebacim na drugu aplikaciju, sve postojeće ostavim otvorene i samo se vratim njima nazad kada obavim što imam. Ne sjećam se da sam ikada bio u nekoj situaciji da sam morao nešto raditi "iz početka".
Citiraj
HardcoreMAC
04-06-2014 | 17:52
89% (ako se dobro pogleda WWDC event keynote), iOS7-ice je na mobilnim hardwerima Apple-a.
Citiraj
Anonimac
04-06-2014 | 17:53
@dpasaric
Da dobro kažeš,ali je ono što bi trebalo biti....Nije....
Ios 7 osobiti za ipad nije dobro "ispeglan" -najblaže rečeno-
Ako imaš neke aplikacije koje nisu RAM potrošači,imaš možda 5-7 app otvorene i možeš među njima radit(no ne dugo)no malo zahtjevnije app ili samo otvori iTunes vidjet ćeš da se "stornira" app u backgraund.....
Dakle apple je prodao foru o 64 bit sustavu a od toga nikakva korist.
Novi ipad je uglavnom za starije ljude koji ga malo koriste.
Za zahtjevnije potrošače...... gubitak živaca....
Citiraj
HardcoreMAC
04-06-2014 | 17:57
Vjerujem da Yosemite nine ništa "revolucionarno ", no vjerujem da će ponuditi mnoga rješenja kola su "on hand", uspoređujući ih sa današnjima.

Mene posebno veseli sprega Yosemite-a i iOS8-ice, koji postaju sve više "kompatibilna", te seljenje većeg broja pravih aplikacija na mobilni hardware.
Dali će ikonice biti "ovakve ili onakve" sasvim mi je svejedno: bitna je njihova funkcija - barem menii .
Citiraj
dpasaric
04-06-2014 | 20:56
@Anonimac - stvarno ne znam na što misliš, nisam baš nikada primjetio da mi išta zapinje, trza ili na drugi način ne funkcionira kako bih očekivao. Ne znam, možda koristiš neki stariji IPad, možda ti je pun do vrha i već fragmentirane memorije ili imaš neku specifičnu aplikaciju koja pravi neki problem. Osobno mi se iOS 7 pokazao odličnim, uopće nemam primjedbu ni na što osim na par ne baš ergonomski složenih poteza u nekim Apple aplikacijama, ali tehnički gledano, sve mi je ok.
Citiraj
dot
05-06-2014 | 07:50
@Anonimac - moje iskustvo s iPad-om 2 je da imam i 15-tak aplikacija u pozadini koje sam jednostavno zaboravio ubiti i ne primjecujem nikakvo rusenje ili zapinjanje, al prihvacam da netko moze imati i lose iskustvo s iOS-om 7
Citiraj
Anonimac
06-06-2014 | 19:10
zamislie na kakve je grane spao apple ,..sve što je ostavio SJ je istrošeno sad samo razvijaju *praćenje za NAS,..16 komentara na jabučnjaku ,..strava
Citiraj
dpasaric
+3 07-06-2014 | 19:25
Bio sam zabrinut nakon smrti Jobsa. Međutim, u dvije godine nisu napravili niti jedan krivi korak, dobro rade sve ono što je zaista bitno.
Citiraj
smayoo
+1 07-06-2014 | 19:27
Ko Lazar Koliševski! :o)
Citiraj
dpasaric
07-06-2014 | 20:21
Haha, zaboravio sam na njega! :) ...da sa tvogaaa putaaaa ne skrenemooo, puta ne skrenemo!
Citiraj
smayoo
+1 07-06-2014 | 20:36
BTW, upoznao sam svojedobno ženu koja je sve do negdje 1994. mislila da stihovi idu "Druže Tito, Miti seku nemo" (kao, bio neki Mita koji nije imao sestru, ali nije nikad skužila kakve to veze ima s Titom... :-D ).
Citiraj
Anonimac
23-06-2014 | 18:43
Ja imam ipad mini retina.
Ne mogu vjerovat ali ne može imat otvorena 2 prozora na safariju.
Stalno se, kako da kažem resetiraju.
Nema šanse da imam 3 prozora otvorena istovremeno.
Kaže ovaj anonimac da ima premalo rama....
Ne znam,ali nešto ne štima s tim ipadima...
Citiraj
dpasaric
23-06-2014 | 19:17
@Anonimac, to nije moguće ako se ne radi o nekim čudnim webovima koji koriste neki nepodržani plug-in ili nešto slično. Imam i po 10 tabova u Safariju na iPadu bez ikakvih problema. Daj konkretne linkove da probamo i vidimo o čemu se radi!
Citiraj
Anonimac
23-06-2014 | 19:42
Ok,može

http://www.theverge.com/2014/6/21/5830326/the-6-things-you-need-to-watch-from-star-wars-director-rian-johnson

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/bravo-franjo-papa-svojim-cinom-iznenadio-sve---341439.html

Dok sam ovo pisao imao sam otvorene ove stranice koje su se resetirele kad bih ih kopirao.
Štoviše moram sam ovaj tekst pisat dva puta,jer se je i on resetirao...
Imam i ipad AIR koji je kupljen u drugoj zemlji i on ima isti problem.,
ali kako da kažem;može izdurat vise stanica bez problema,ali i se desi isti problem kao i u gore navedenom....
Ne upotrebljavam bas hevy- teške seitove
Citiraj
dpasaric
23-06-2014 | 19:56
Nemam trenutno iPad pri ruci, pa sam probao na iPhoneu (što je samo gora varijanta) i normalno imam otvorena oba weba. Ništa mi se ne resetira, kod switcha tabova napravi refresh i to je to. Ne znam što je kod tebe problem. Može netko drugi probati?
Citiraj
smayoo
23-06-2014 | 20:00
Kod mene isto sve OK na iPhoneu 5. Potvrđujem, isto ponekad imam po 5-6 tabova otvorenih bez frke.
Koji iOS? Je li JB? Koliko je aplikacija pootvaranih? Da nije storage memorija natovarena "do čepa"?
Citiraj
jmirakul
24-06-2014 | 15:16
Anonimac vjerovatno pod "resetom" misli na refresh koji je nuzan na "teskim" i "debelim" stranicam jer iPad kao i svi ostali tableti nemaju veliku kolicinu RAMa da bi sve teske tabove kesirali kao sto je to slucaj na punokrvnim sotlnim racunalima. Meni se vrlo cesto kod prebacivanja iz taba u tab stranice ponovo ucitavaju.
Citiraj
Kloba
25-06-2014 | 02:52
Moj je plan, baš kao i kada sam instalirao Mavericks na Mac koji je kupljen s predinstalirani m Mountain Lionom - napraviti clean install. Jedino što me u tom slučaju muči su slike, muzika, dokumenti koji su uredno backupirani na Time Capsule.
Dosada sam koristio samo jednu opciju vraćanja podataka preko Time Machinea - onu najjednostavnij u s kojom ti vrati cijeli sistem na željeni datum.
Kako da vraćam samo aplikacije i muziku preko Time Machinea? Ima li opcija i za knjige u iBooks applikaciji? Pa u iPhoto?
Nekako bi mi nilo logično da ima, samo nigdje nisam nabasao na ta rješenje...
Citiraj
smayoo
25-06-2014 | 10:26
Nakon clean install pokreneš migration assistant i kao izvor odabereš određeni time marker na TM backupu. Radi provjereno, ja sam na taj način potegao sve sa starog MBP na novi MBP.
Citiraj
smayoo
25-06-2014 | 10:28
Mind you, posljedica toga je da ti odbaci predinstalirane aplikacije novih verzija onima starima (npr. iMovie V10 pregazi i preko njega ti prepegla onaj stari s TM backupa). Ali nakon toga, ako želiš noviju verziju svih tih predinstalirani h appova, potegneš ih besplatno s App Store.
Citiraj
Nemec
25-06-2014 | 14:38
dpasaric je rekao:
Bio sam zabrinut nakon smrti Jobsa. Međutim, u dvije godine nisu napravili niti jedan krivi korak, dobro rade sve ono što je zaista bitno.


Osim vrlo cudnih izjava koje izlaze iz okvira ljudskih prava, i vise me podsjecaju na ostrascenu demonstraciju moci, nekoga tko ima preveliko zaledje. Uostalom postao je i zvijezda : http://tinyurl.com/43z8nqh

Volio bih cuti, osim ako su iskljucivo financije parametar po kojem vrednujes , sto se materijalno oslikava "pravim koracima" kod spomenutog gospodina kuke?

Inovaciju ne pamtim ni jednu. Ako sam nesto propustio, molio bih za link, ili barem navod o cemu se radi? Kolotecina proizvodnje, svakim danom, uvredljiviji pristup konzumerizmu, za koji, ako se ovako nastavi, servisi ce postati retro sastajaliste starih vlasnika.

Gledam u Frankfurtu veliki plakat na sajmu tipa "najpovoljniji" Kaj-mac ikad, preciznije,Entr y-Level iMac. Soma i sitni kusur Jureka, dok me poznanik ne razbudi spoznajom da je RAM ponovo fiskiran u tradiciji pohlepe Monsanto IT lidera medju igrackama.

Rekoh, bit ce da se radi o najskupljem proizvedenom Entry modelu u povijesti. Ocekujem za koju godinu certifikat, naljepnicu iza svakog Maca, na kojem ce pisati tocna kolicina arsena u LED-u, zive u CCFL-u, nereciklirajuci h polimera, ali najvaznije od svega, ROK Trajanja za sami stroj! Tako da vlasnik Entry modela, zna koliko moze ocekivati od najgoreg konzumeristicko g pristupa ikad u Apple-u.

Cak se i kultura obiljezja prodaje, nasilno mijenja kad pogledas sto se "dodatno" moze dokupiti, kao tradicionalno ocekivana nadogradnju. Znam, znam, reci ces mi da ima vec ponuda, za "prave" kupce. Moze se biranim i manje biranim rijecima nazvati isti zakljucak : S..nje!

A zbilja bi volio vidjeti suprotnost, zbilja sam zelio ocekivati nesto posebno - nema!
Citiraj
dpasaric
25-06-2014 | 16:11
Koja izjava konkretno je čudna? Ovaj link je star 3 godine, zašto je bitan? Meni se čini bas lijepo da podržavaju LGBT toleranciju.

Pravi koraci su svi potezi do sada vezani za Apple proizvode i tehnologije. Niti jednu bitnu grešku nisu napravili. Najveći "fail" je to što su umjetno, tj. iz lijenosti da se bave svojim starim grešakama, odsjekli 2006. i 2007. Mac Pro generaciju od updatea. Srećom, hakerska zajednica je to brzo sredila.

Novi jeftini iMac je opet pun pogodak za mnoge korisnike. To je bila odluka utemeljena na statistikama koje govore da većina iMaca nikada ne bude proširena memorijom i da se obično mijenjaju za 4-5 godina, što je taman za razne kućne "office" korisnike. Takvima ne treba jači proširivi model, a kome treba - može birati. Svi sretni.

Mogu zamjeriti i što još nema novog Pro monitora, ali tu se očigledno čeka neki 4K tehnički/cjenov ni problem.

Linija proizvoda koju sada Apple nudi je sjajna, baš ima za svakoga po nešto!
Citiraj
Nemec
25-06-2014 | 16:30
Ne igra mi vaznost izjava, pa nemam volju traziti. Ali isla je imperativom slicnog zakljucka : http://tinyurl.com/k5cyzqw

sto mi se nimalo nije ucinilo potrebitim za nekog tko je CEO. U toj izjavi je doduse, materijalizirao se kontinuitet "svete sume" koja s razlogom Apple podrzava od 90-tih. Doduse, ti i ja imamo drugacije vidjenje povijesti kao takve, pa... ;)

Previse nacelno odgovaras, a pitao sam te za konkretne i opipljive rezultate koje bi nazvao inovativnim za kompaniju ciji kapital prelazi zemaljske opipe. Spominjes Pro, imas li brojke prodaje istih u HR, ili mozda sire? Jer ono sto sam ja cuo u DE i FR, nije bas hvale vrijedno po pitanju interesa. Iznenadilo me je u DE, od najvece kuce za pro instrumente, da su oni koji cak i na video editing idu (za sto je najblize ustrojen novi pro) radije uzimali top modele iMaca nego njega! A rijec koja se preko usana nije mogla prosaptati : Hakin... sve se cesce spominje i od onih kojima je glavna kruh masina.

Paralelna stvarnost je i u vidjenju kako ti i ja vidimo entry iMac. Zacudo, nisam sreo nikoga tko je pohvalio istog. Kod tebe su, kazes, svi sretni. Neobicno, stvarno neobicno.

Za koji mjesec ili vise, vidjet cemo, hocemo li imati novu Pro Lisu, ili ce stvarno biti druga prica. Za sada, nemam realnog pokazatelja koji bi me uvjerio u suprotno - ni jednog.
Citiraj
dpasaric
26-06-2014 | 12:12
Ne shvaćam gdje ti zapravo vidiš problem? Nije li pozitivno da to sada nisu samo udruge i udrugice, već da su čak i korporacije prepoznale svoju društvenu odgovornost ne samo kroz ekologiju, već i kroz prava LGBT zajednica? Meni to izgleda samo kao veliki plus za Apple i Tima Cooka.

Kako načelno? Pa sve je kod Applea super-konkretno ! Proizvod do proizvoda, stvarni, opipljivi, koriste se više no ikad! Softveri, mobilni, stolni, OS, sve je tu, sve radi, mininalno problema ili neugodnosti. Što bi još Tim Cook trebao napraviti da se dokaže da dobro vodi kompaniju? On sam nije inovator, ali zato se okružio najdarovitijim ljudima u branši i uigrano vodi tim. Cijela paleta Apple proizvoda sada je odlična, kako to može biti "načelno"?

Podaci o prodaji Mac Pro u Hrvatskoj!?!? U Hrvatskoj!!! :D Uopće to pitanje je smiješno u ovoj situaciji gdje se i obični jeftini strojevi za najsiromašnije prodaju cca 4x manje nego prije par godina. Mnogi ljudi u branšama gdje se takvi strojevi koriste sada nemaju doslovno za osnovne potrebe, a ne za Mac Pro. To je prije svega video editing stroj i trebat će još par godina da se i drugi softveri napišu tako da koriste OpenCL i da crni valjak protegne noge kako je i zamišljeno. Koncept koji je Apple odabrao s tim strojem (mislim na polaganje snage za izračune na GPU) je svakako stvar budućnosti.

Ovo s ulaznim iMacom je čisto trolanje, pa gdje je problem - kome se ne sviđa jeftini uredski all-in-one Mac neka ga ignorira! Svi "normalni" punokrvni modeli su i dalje u ponudi i kome je takav Mac "slab", neka ga ne kupi. Recimo za mog oca to bi bio idealan stroj, ima sve što će mu ikada trebati za pisanje, mail i surfanje.
Citiraj
smayoo
26-06-2014 | 12:56
Da, s tim se slažem. Iako ja definitivno nisam kupac za iMaca, pa ni za taj entry model, ne vidim zašto bi ikom moglo smetati da se takav stroj nudi. Dapače, siguran sam da ima masu primjene za tako složeno računalo. Osim nezahtjevnih home i SOHO korisnika, meni pada na pamet recepcija svake (bilo koje) poslovne zgrade, poslovnog hotela, cyber-caffei po boljim hotelima...
Puno više mi smeta što više nema non-retina MBPova većih od 13".
Citiraj
Nemec
26-06-2014 | 13:37
dpasaric je rekao:
Ne shvaćam gdje ti zapravo vidiš problem? Nije li pozitivno da to sada nisu samo udruge i udrugice, već da su čak i korporacije prepoznale svoju društvenu odgovornost ne samo kroz ekologiju, već i kroz prava LGBT zajednica? Meni to izgleda samo kao veliki plus za Apple i Tima Cooka.



Nadam se da u tvom odgovoru sudjeluje iskljucivo naivnost, tada nemam problema s odogovorom. U suprotnom, NVO sinekure imaju te razloga vrlo simpatizirati :) Doduse, ovo je izraslo u OT, pa ne sluzi temi.


dpasaric je rekao:
Kako načelno? Pa sve je kod Applea super-konkretno! Proizvod do proizvoda, stvarni, opipljivi, koriste se više no ikad! Softveri, mobilni, stolni, OS, sve je tu, sve radi, mininalno problema ili neugodnosti



Iz svega sto si opisao, uspjeh se svodi na tome, da samo odrzavaju redovitu prodaju postojeceg. Bez obzira sto imaju nezamisliva sredstva za razvoj punih krila. Oni se svode na preslagivanje istog, uz nove specifikacije. Po tvom opisu, ispada da je Cook tek upravitelj.


dpasaric je rekao:
Podaci o prodaji Mac Pro u Hrvatskoj!?!? U Hrvatskoj!!! :D Uopće to pitanje je smiješno u ovoj situaciji gdje se i obični jeftini strojevi za najsiromašnije prodaju cca 4x manje nego prije par godina.



Pozicija koja ne odgovara pristupu Jabuke. Ona ne sudjeluje nikad u "ekonomiji" jos manje osjetljivosti ponude. Moramo se vratiti u realne okvire najboljeg izuma prodaje : Stvaranje ovisnosti i odrzavanja iste. U zadatim okvirima, ti dobro znas da je i stari Pro itekako poceo gubiti utrku s potraznjom i prodajom. Pa je startna pozicija cijene i "revolucije" valjka, koja za sad nije bas primljena, vrlo, vrlo upitna, kao nadogradnja tezi koju dajes u krizi trzista. Jer ako je istom vodjen Apple, a nije, onda je dvostruka arogancija.

Vidim da si sad i sam zakasnjelo usvojio namjenu stroja kao primarno video alata, sto je potpuno obrisalo sva prvobitna ocekivanja, pa je vec po sebi tesko gledano kao dobar pocetak. Nemam namjeru traziti negativnosti, stvarno sam se nadao da ce biti nesto posebno, no, ispao je eksperiment, za sada, bez pokrica. Ali zato je i prije prodaje, uspio udaljiti nekoliko kreativnih sfera prijasnje namjene PRO-a, sto je elitizam, koji nije bio potreban.


dpasaric je rekao:
Ovo s ulaznim iMacom je čisto trolanje, pa gdje je problem - kome se ne sviđa jeftini uredski all-in-one Mac neka ga ignorira!



Problem je u tome, za standardizaciju i lakocu s kojom pogon izbacuje spomenuti, vidi se izrazita eksploatacija resursa, a plafon pohlepe izvlacenja profita. Netko ce reci, da pisem u krivoj temi i da otkrivam toplu vodu. No, zbilja je trebao biti najmanje 20% povoljniji. Druga stvar, nisam jedini, koji vjerujej da ce se pristup u buducnosti nece zaustaviti na iMacu, i da ce nadogradnja biti domena milosti Apple-ove procjene.


smayoo je rekao:
...ne vidim zašto bi ikom moglo smetati da se takav stroj nudi. Dapače, siguran sam da ima masu primjene za tako složeno računalo.


Bas ni jednog razloga nemam da bi mi smetao u smislu upotrebljivosti i ciljanih korisnika koje navodis. Dapace, snaga logike ce sve vise smanjivati kucne strojeve i pripitomljavati u interijeru, po uzoru na svoje pocetke desktopa. Samo, all-in-one nije prije znacio iskljucivo zarobljeni stroj u zadatom tonu proizvodjaceve preporuke specifijacija. Ne tako davno, znacilo je mogucnost prosirenja, posebno elementrane vitalnosti stroja tipa memorije i ostalog. Ne moze me nitko uvjeriti da u 2014. u sve standardizacije to nije moguce. Naravno da je, ali galantnost je u sjeni pohlepe.
Citiraj
smayoo
+1 26-06-2014 | 14:42
Pa dobro, s tim se slažem potpuno, ali radi se samo o tom, najjeftinijem iMacu. Ostali su i dalje nadogradivi. Nisi li malo previše zapilio po tome? Ako ćemo to gledati, PUNO PUNO! je veći problem to što su u MBP liniji samo entry-level strojevi ostali dogradivi, a svi jači su - nedogradivi.
Citiraj
Nemec
26-06-2014 | 16:14
Uh, ponovo pisem odgovor jer sam ga malocas izgubio :(

Sve to stoji, pod pretpostavkom, da se nece zaustaviti na njemu, a imam dojam da ce se trend nastaviti. U pocetku nisam obracao paznju, ali sada, ako dobro pogledas predpoziciju ponude PROa, onda se moze zakljuciti da je slican pristup ostvaren i kod njega. Mogucnost sirokog disanja periferije daje drugaciji dojam, ali on je isto prvobitno zatvoren. A prosirenja, posebno zbog pristupa, koja ce biti znatno skuplja, bojim se da ce biti ostvariva iskljucivo od samog gazde.

Tu je i drugi neprijatelj, a to je nekriticna teznja minijaturizacij i, ali manje napretka radi, a vise forsiranju sto uzih i uzih gabarita, po cijenu trajanja ili izvedbe ako treba, samo da se bude najtanji na trzistu. Tako da mi se cini da ce biti kritike vise od iMaca. Vrijeme ce pokazati brinem li se uzalud.
Citiraj
smayoo
26-06-2014 | 21:24
Kako sada stvari stoje, ovi zadnji supertanki iMacovi imaju puno manje problema od onih prethodnih, s kojima je bilo 100 s*anja (ekran, prašina, optika, pregrijavanje, crkavanje, žutilo...). Tako da, hm... :/
Što se novog Pro stroja tiče, jedino što sam detaljnije o njemu pročitao bio je onaj prikaz (netko je tu postao link na Jabučnjaku) teardowna stroja po kojem je ispalo da stroj uopće nije zatvoren ni non-upgradeable , nego naprotiv, da je vrlo ozbiljan pro stroj koji se da podebljavati, samo što u kućištu nema prostora za dodatne diskove i sl.
Citiraj
dpasaric
28-06-2014 | 03:15
@Nemec - Ma daj, ti si sada došao od Appleove palete proizvoda do NWO i teorija zavjere! :) Ne, ne mislim da je NWO izmišljotina, dosta toga u svijetu se stvarno odvija po mračnom planu potpune dominacije elita, ali tražiti zavjeru u svemu je pretjerano. Apple nije banka niti naftna kompanija, oni su tehnološka kompanija zasnovana na inoviranju i za sada dobro slijede upute svog starog gazde koji je bio hipi i radničko dijete. To što je sada Apple snažnije definiran protiv rasne i LGBT diskriminacije može imati veze s tim što je Tim Cook možda dio te priče (nikada se nije javno izjasnio), ali gdje je tu problem? Takvi ljudi koje poznajem su svi vrlo vrijedni, kreativni, senzibilni i daroviti - a društvo ih često i dalje diskriminira. Ok, kod nas u Rijeci to je minimalno, ali vidjeli smo kako je to izgledalo u Splitu. Činjenica je da Tim Cook odlično vodi kompaniju, a to se vidi kako kroz prihode, tako i kroz sadašnju paletu proizvoda koji su svi odreda kvalitetni i imaju svoje kupce.

No, slažem se s tobom u jednom - taj ulazni iMac je mogao biti još jeftiniji. Tu znaju da ne moraju toliko sniziti cijenu koliko bi mogli, pa ostvaruju ekstra profit. A opet, neka zarađuju, barem mislim da oni to zaslužuju, za razliku od bankaroida i naftnih kompanija. Da se npr. vremeplovom vratimo u 1977. i uklonimo Jobsa i Woza, mislim da bi ova naša 2014. bila informatički daleko lošija. Apple je zaista imao ogroman pozitivan utjecaj na cijelu civilizaciju u ovih par desetljeća.
Citiraj
Nemec
28-06-2014 | 09:43
dpasaric je rekao:
@Nemec - Ma daj, ti si sada došao od Appleove palete proizvoda do NWO i teorija zavjere! :) Ne, ne mislim da je NWO izmišljotina,


Nisam vidio potrebu za nastavkom OT-a, no, ti si otvorio ponovo, pa cu rado odgovoriti. Posebno mi je drago, da si mi potvrdio (bez ironije) da je doista naivnost i nepoznavanje tematike, glavna vodilja s kojom si probudio upis o NVO/NGO. Naime, oni nemaju veze s NWO-om kao konstruktom tumacenja popularne kulture u sferi zakulisnih radnji. Naprotiv, NVO ili njegov strani pandan NGO oznacava nevladine organizacije, vrlo zemaljski, vrlo lokalno, vrlo malo veze s teorijom, jos manje zavjerom.

Sad kad si upoznat s pravim znacenjem, mozes, kad zelis, posvetiti pola sata istrazivanju povijesti istih, finaciranja i dokumentiranim presedanima, ne samo kod nas, vec i u najmocnijim zemljama zapadnog svijeta. Jasno, na racun poreznih obveznika, od kompleksnih diplo ustrojenih, pa do onih koji se iskazuju na povrsini dnevne rutine : http://tinyurl.com/mo5d846

dpasaric je rekao:
što je Tim Cook možda dio te priče (nikada se nije javno izjasnio), ali gdje je tu problem?


Na ljudskoj razini nikakav, ne dijelim ljude po njihovom pravu na odredjenje. Otvorio si novu tematiku, koja ni najmanjom intencijom nije bila prepoznata u mom prvom komentaru na njegovu podrsku. No, sad shvacam, da bi i tu trebao dati objasnjenje da mozes povezati kontekst. Samo, za to je potrebno vise redova i mislim da bi doista bio teski OT.

kao referenca: Tim Cook Speaks About His Own Discrimination as a Gay Man -

* http://tinyurl.com/owb9xjj
* http://tinyurl.com/3stqurk
* http://tinyurl.com/3emzc9l

dpasaric je rekao:
Takvi ljudi koje poznajem su svi vrlo vrijedni, kreativni, senzibilni i daroviti - a društvo ih često i dalje diskriminira


Ovdje sudjelujes kondicioniranim predloskom distance, kao preporuceno usvojene politicke korektnosti. Nije potrebno. Ona je toliko danas slozena, da, vjerovao ili ne, kad kazes "Takvi ljudi" uvrijedio si vecinu LGBT pripadnika. S druge strane, njihovi kriticari, bi te uzeli na zub, zbog relativizacije prava. Jako je zbrkana igra korektnosti, posebno kad dolazi iz vana kao predlozak preporucenog ponasanja

Uvijek budi slobodan u onome sto mislis i iskazujes. Zao mi je da si sveo prvobitnu kompleksnu tematiku na determiniranje pojedinaca i prava na vlastiti odabir spolnih, vjerskih ili inih odabira. Mislim da je nepotrebno da u ovom stoljecu, dajes objasnjenja osobne interakcije s osobana drugacijeg spolnog opredjeljenja. To nema veze s imperativom prvog linka, koji, nazalost, kao paravan koristi prava opredjeljenja, ili bilo kojih prava, za provodjenje vlastitih planova, koji vrlo malo veze imaju s ljudskim pravima - bilo koje skupine. Ovdje bih prekinuo, jer vjerujem da smo pojasnili nesporazum.


dpasaric je rekao:
No, slažem se s tobom u jednom - taj ulazni iMac je mogao biti još jeftiniji.


Moram te podsjetiti (spominjali vise puta) na zajednicku zelju, za postojanjem "kocke" ili jednako vitalne kutije, koja bi mogla progutati barem jednu ili dvije PCI-e karte, kao garanciju komotnom prosirenja, za vojsku sadasnjih i potencijalnih korisnika marke.Kao sto vidis, znamo da to vise necemo vidjeti, barem ne u sadasnjem pristupu ponude, koju najbolje oslikava top masina.

Ne znam kako ti gledas, no meni se ciljani kupci pocetnog iMaca cine 2x bolje usluzeni kupovinom minija. Neusporedivo bolja kupovina, a ponudom monitora, dostupnoscu matrica i cijenom, samo jos educiranije mogu odabrati pravi model i dobiti sve bolje. Ponovo, ne mogu se otresti misli, kad bi taj mini, samo jedno mjesto za prosirenje imao :)


smayoo je rekao:
Kako sada stvari stoje, ovi zadnji supertanki iMacovi imaju puno manje problema od onih prethodnih, s kojima je bilo 100 s*anja (ekran, prašina, optika, pregrijavanje, crkavanje, žutilo...). Tako da, hm... :/


Statistika trazi konkretniji vremenski okvir za donosenje pravih zakljucaka. Kao sto i sam navodis, da, svaka generacija donosi probleme, koje servisi i danas otklanjaju, od malih kozmetickih smetnji do onih vecih.

smayoo je rekao:
Što se novog Pro stroja tiče, jedino što sam detaljnije o njemu pročitao bio je onaj prikaz (netko je tu postao link na Jabučnjaku) teardowna stroja po kojem je ispalo da stroj uopće nije zatvoren ni non-upgradeable, nego naprotiv, da je vrlo ozbiljan pro stroj koji se da podebljavati, samo što u kućištu nema prostora za dodatne diskove i sl.


Ako si pogledao video kako izgleda nadogradnja procesora Valjka, za one koji zele, malo je reci, da se radi o elaboratu, koji vecina korisnika nikad nece sprovesti u pomisao, a kamoli realizaciju. Mislim, banalno rastavljanje, no, cisto iz pozicije pristupa, dizajn za razliku od starog, nije pojednostavnio, nego ga je vremenskom intervencijom pristupa, poprilicno oduzio. Inzistiranje na posebnosti dizajna, po cijenu opsluzivanja. A taj pristup, ima vrlo malo veze s onim sto prepostavlja termin profesionalno. Estetika po cijenu brzine, sto je posebno razocaravjuce, buduci da se radi o modularnom sendvic ustroju, koji sam po sebi pretpostavlja brzinu i lakocu pristupa svakoj komponenti. To nije moje misljenje, to je pravilo kod takvog dizajna.

Defaultna izvedba SSD-a, tesko bi je mogao nazvati profesionalnom, vise prenosnom fleksibilnoscu da se "slim" uklopi u forsiranje (ponovo) sto manje zauzeca prostora. Tesko je prihvatiti u 2014. da unutra stoji jedan disk i da mu je ocekivanje, da svi odmah prihvate, da se bilo kakav ozbiljan pristup, automatski mora zadovoljiti vanjskim solucijama. OS disk + radni disk + temp disk kao predpostavka i naznake necega sto se zove profesionalni diskovni suzivot, nije ni odradjeno defaultnom izvedbom. A izvedba nije bas sramezljiva po pitanju sredstava koje trazi od potencijalnog vlasnika.

Kao sto smo pricali prosle godine, ocekivao sam barem 5 modela, koji bi ustrojem GPU-a, SSD-a, napravili jasnu distinkciju izmedju modela i namjene kod prepoznatih klijenata. Nazalost, neshvatljivo je ogranicen ponudom modela. I tada cijena jednostavno nema smisla, a zadnji sam koji propitkuje cijenu kad se radi o necem izvrsnom. Sam Apple i dalje ostavlja vecinu prosjecno infomiranih kupaca u potpunom mraku. Na glavnom sajtu, ostavlja vjeri i dobroj nadi, da sami proucavaju, kako ce dalje ostvariti funkcionalnost, koju su po defaultu imali s proslim PRO modelom.

Jos je cudnije, kad Apple koji ima takvu mrezu podrske proizvodjaca - koji zaradjuju cak i na podrsci za 10 godina starim masinama, a kamoli ne recentnoj ponudi i potraznji periferije - zauzima indolentnost iscitanu iz priopcenja.

Da se Valjak prosirio barem na 5 modela, da je cijenom adekvatno defaultnom ustroju krenuo s dvostruko nizom cijenom, s jasno naznacenim prosirenjima, koje odmah nudi. Pa da korisnik moze (ako zeli i treba) potrositi i preko 10k da bi isao, u kojem god smjeru zeli, bas kao i prije. Tada bih zasutio odmah i nista vise ne bih imao za kritizirati. Ponovo, ova godina ce vrlo jasno pokazati kako ce trziste prosuditi na vizualno dopadljiv, ali funkcijom esperimentalan proizvod. Puno pitanja otvara: http://tinyurl.com/n7xkwww

za masinu koja zeli biti maksimum ponude. Pricekat cemo odluku porote.
Citiraj
smayoo
28-06-2014 | 11:42
Nemec je rekao:
(...] da je doista naivnost i nepoznavanje tematike, glavna vodilja s kojom si probudio upis o NVO/NGO. (...) mozes, kad zelis, posvetiti pola sata istrazivanju povijesti istih, finaciranja i dokumentiranim presedanima, ne samo kod nas, vec i u najmocnijim zemljama zapadnog svijeta. Jasno, na racun poreznih obveznika, od kompleksnih diplo ustrojenih, pa do onih koji se iskazuju na povrsini dnevne rutine (...)
(...) koja ni najmanjom intencijom nije bila prepoznata u mom prvom komentaru na njegovu podrsku (...)
(...) Ovdje sudjelujes kondicioniranim predloskom distance, kao preporuceno usvojene politicke korektnosti (...)
(...)Zao mi je da si sveo prvobitnu kompleksnu tematiku na determiniranje pojedinaca i prava na vlastiti odabir(...)
(...) Ovdje bih prekinuo, jer vjerujem da smo pojasnili nesporazum.


O, brate... :( Što se mene tiče, nismo baš... :S
Ne znam da li zaista uvijek imaš takav jezični stil, ne znam čime se u životu baviš, ali moj je dojam kao da se baš trudiš da te što manje ljudi i što teže razumije. Smatram se nadprosječno educiranim i načitanim. Mogu reći da sam čitao i, u jezičnom smislu, kompliciranije tekstove, ali ne mogu reći da mi, iz današnjeg rakursa, to ima previše smisla.

Možeš li pokušati normalnim hrvatskim reći jasno i jednostavno što zapravo hoćeš i misliš svim tim lamentacijama?

Citat:
Uvijek budi slobodan u onome sto mislis i iskazujes.
S ovim se apsolutno slažem. Usput, ne bi bilo loše da osim što si slobodan, budeš i razumljiv i jasan. ;)

Citat:
smayoo je rekao:
Kako sada stvari stoje, ovi zadnji supertanki iMacovi imaju puno manje problema od onih prethodnih, s kojima je bilo 100 s*anja (ekran, prašina, optika, pregrijavanje, crkavanje, žutilo...). Tako da, hm... :/


Statistika trazi konkretniji vremenski okvir za donosenje pravih zakljucaka. Kao sto i sam navodis, da, svaka generacija donosi probleme, koje servisi i danas otklanjaju, od malih kozmetickih smetnji do onih vecih.
Slažem se, tek ćemo vidjeti da li postoje skriveni problemi kad noviji tanki iMacovi dođu u neke starije godine, ali podsjećam da su se najbrojniji problemi na prethodnoj generaciji pokazali već puno ranije. Neki, takoreći "out of the box" (žutilo), a neki čak prije isteka jamstva (prašina u ekranu). Tek oni koji su zapravo bili i očekivani (nepouzdana optika) nakon više godina (jer, jbg, to je inače boljka optičkih driveova, zato ih se i napušta iako nisu dobili pravu zamjenu).

Citat:
smayoo je rekao:
Što se novog Pro stroja tiče, jedino što sam detaljnije o njemu pročitao bio je onaj prikaz (netko je tu postao link na Jabučnjaku) teardowna stroja po kojem je ispalo da stroj uopće nije zatvoren ni non-upgradeable, nego naprotiv, da je vrlo ozbiljan pro stroj koji se da podebljavati, samo što u kućištu nema prostora za dodatne diskove i sl.


Ako si pogledao video kako izgleda nadogradnja procesora Valjka, za one koji zele, malo je reci, da se radi o elaboratu, koji vecina korisnika nikad nece sprovesti u pomisao, a kamoli realizaciju.
Slažem se da nije tako jednostavno kao na starim strojevima. Ali je izvedivo. Tko se ne usudi sam, platit će servisera. Ali nije mu posve onemogućeno.

Slažem se i da bi bilo bolje da su ostavili klasično kućište. Ali moja je pretpostavka da su oni to sve "izbaždarili" po onim tržištima gdje imaju puno veću prodaju, nego ovdje kod nas. Kod nas je Mac teški luksuz, čak i među profesionalcima . Ovdje ljudi profesionalno rade video-editing na laptopima. Jer smo u stalnoj svađi s novcem. :/ Pa onda nije čudno da je nama jako važno da se sve nešto može nadograđivati i što ja znam. Uostalom, to je i moj čvrsti stav. Stroj koji nije elementarno dogradiv - ne zanima me.

Ali, pretpostavljam da profesionalci na zapadu ne razmišljaju tako. Njima je, vjerujem, neusporedivo lakše isplatiti ulaganje u stroj pa u periodu knjigovodstvene amortizacije imaju i stvarnu poslovnu amortizaciju. To znači da, komocije radi, radije optiraju za neke "staro za novo" aranžmane ili svoje stare strojeve prodaju rabljene nekom tko se tom zanatu tek uči, ili slično. I to, vjerujem, ne samo za Apple, nego i općenito, svu profesionalnu opremu.
Citiraj
Nemec
28-06-2014 | 13:06
smayoo je rekao:
O, brate... :( Što se mene tiče, nismo baš...


Ako mozes ponuditi nesto tematski, cinjenicno, a tice se gornje tematike, u zelji da potvrdis ili oponiras, onda nismo. Ako se svodi na to, da propitkujes stilsku slobodu misli, onda, cini se da jesmo :)

smayoo je rekao:
ali moj je dojam kao da se baš trudiš da te što manje ljudi i što teže razumije.


Dojam si mi ponovio, gotovo jednakim brojem postova u forumskoj komunikaciji. Pa bih ocekivao da se mozes prilagoditi do sada.

smayoo je rekao:
Smatram se nadprosječno educiranim i načitanim. Mogu reći da sam čitao i, u jezičnom smislu, kompliciranije tekstove,


Onda bi bilo dobro da usvojis nadogradnju osnove svakog nadprosjecnog znanja, a to je moderativnost u samohvali. Pusti drugima, nek oni svjedoce tvoje vrline. Sto bi rekao Kisevic, nemoj da tvoje se oci rodjenih usta stide.

smayoo je rekao:
Slažem se i da bi bilo bolje da su ostavili klasično kućište. Ali moja je pretpostavka da su oni to sve "izbaždarili" po onim tržištima gdje imaju puno veću prodaju, nego ovdje kod nas.


Meni "klasicno" kuciste nije predznak obavezne evolucije starog PROa. Cilindar je, primjera radi, mogao biti veci. Mogli su eventualno jos jedan takav napraviti koji bi sluzio iskljucivo osnovnim prosirenjima, pa ih komunikacijski ostvariti direktnim povezivanjem. Valjak je ionako izuzetno kompaktan zauzecem, pa bi dodavanjem kombinacije samo dobio na sarmu. Uostalom, slicna ideja je bila nit vodilja pojednim modelima jos iz 680xx vremena. Dapace, cak i proizvodjaci periferije jos od prvih dana su imitirali periferiju identicnim izgledom kucista masine. Jedan od najstarijih primjera koji su zapoceli trend je njemacka firma Formac.

smayoo je rekao:
Ali, pretpostavljam da profesionalci na zapadu ne razmišljaju tako.


Profesionalac je profesionalac, neovisno o destinaciji. Ako imas standard koji u podrucju moras postovati, "format" koji moras isporuciti, pojednostavljeno receno, onda su parametri vrlo slicni za svakoga tko se takvim smatra. Sve ostalo je nacelna prica. Prilicno precizno sam objasnio prosle godine u nekoliko podrucja, zasto ovako nagli rez, cini veliku odbojnost ljudima s investicijom u ultra skupe kartice i sustave koji se na njih oslanjaju, dok proizvodjaci nemaju osiguran finacijski ciklus, da mogu skociti hop na munjenu konekciju, brzinom kojom Apple pozeli.

smayoo je rekao:
Njima je, vjerujem, neusporedivo lakše isplatiti ulaganje u stroj pa u periodu knjigovodstvene amortizacije imaju i stvarnu poslovnu amortizaciju.


Onima koji rade u sustavu je manji problem. Freelancerima koji su sudionici istog vise bas i nije. Stedljivost je postala prilicno globalna za masovno ocekivanu prodaju.
Citiraj
smayoo
+1 28-06-2014 | 18:35
Nemec je rekao:
smayoo je rekao:
Smatram se nadprosječno educiranim i načitanim. Mogu reći da sam čitao i, u jezičnom smislu, kompliciranije tekstove,


Onda bi bilo dobro da usvojis nadogradnju osnove svakog nadprosjecnog znanja, a to je moderativnost u samohvali. Pusti drugima, nek oni svjedoce tvoje vrline. Sto bi rekao Kisevic, nemoj da tvoje se oci rodjenih usta stide.


Gle, svađati se zaista nisam želio, niti ću dozvoliti da me isprovociraš. To što sam napisao nije bilo s namjerom samohvale, nego argumentiranja svoje tvrdnje.

Još te jednom molim da, ako ti je stalo da te razumijemo, pojasniš jednostavnim jezikom što si htio reći na temu Apple CEO-a, LGBT zajednice, nevladinih organizacija, itd. Jer - očito je da te nismo shvatili ni Davor, ni ja.

Ili nemoj. Kako želiš. O tebi ovisi kakvu ćeš sliku o sebi ostaviti. B)
Citiraj
Nemec
28-06-2014 | 19:21
smayoo je rekao:
Smatram se nadprosječno educiranim i načitanim.

smayoo je rekao:
Možeš li pokušati normalnim hrvatskim

smayoo je rekao:
Gle, svađati se zaista nisam želio

smayoo je rekao:
niti ću dozvoliti da me isprovociraš.

smayoo je rekao:
da te nismo shvatili

smayoo je rekao:
O tebi ovisi


Ne bi trebao dozvoliti da te itko isprovocira, posebno ne gubljenjem vlastite kontrole i pretvaranjem iste u neuspjesan pokusaj superiornosti. Posebno prema nekome, tko ne nicim nije uvrijedio, jos manje pokusao biti nepristojan, cak ni nakon prijasnjih omalovazavanja na racun pisanja. Onda si jos uzimas za pravo, tumaciti da tebe netko pokusava provocirati? Zanimljivo okretanje teza, to inace prolazi na Jabucnjaku?

Ili je metoda za one koji jednom godisnje postaju kao ja? Sreca da ne postam cesce. Nesigurnost koja sad treba i plural kao amplifikaciju? Ne odrzavam kult licnosti, pa ce moja "slika" ostati neopterecena intepretacijom onih koji su se malo zaletili, a nisu u stanju priznati, da su se zaletili. Nije sramota priznati gresku Smayoo. Osim ako razgovor ne ide na temu hardvera, vjerujem da sam sve rekao na OT dio razgovora.
Citiraj
smayoo
28-06-2014 | 19:39
OK, frende... Živ mi bio. Oprosti što sam te uvrijedio (valjda, jer i dalje ne razumijem što želiš reći). Aj bog. B)
Citiraj
dpasaric
28-06-2014 | 22:38
Da, na kraju zapravo nisam shvatio gdje Nemec vidi problem u tome kako Tim Cook vodi Apple. Valjda bi bio zadovoljan tek da je on drugi Jobs, a to znamo da je nemoguće. Da, on je samo "upravitelj", ali jako dobar upravitelj. Inženjeri i kreativci ispod njega zato odlično rade svoj dio posla.

Slažem se s Nemecom da bi Mac mini s jednim utorom (za grafičku npr.) bio super stvar - ili da bi umjesto valjka bila bolja jedna kocka po ugledu na NeXT Cube, ali manja i s internim proširenjem za niz diskova ako ništa drugo. Nešto na pola puta između starog Mac Pro i Valjka. No, eto oni razmišljaju drugačije. Ovo što nam nude je dovoljno dobro i još uvijek zapravo nema neku alternativu - nije da ću zato jer nisam 100% zadovoljan sada otići i gledati koji PC da kupim. Niz prednosti koje Apple nudi svojim ekosistemom i dalje ima veću težinu.

Ne slažem se da je Mini bolji izbor za one koje će sada uzeti low-end iMac. Točno se zna za što jedan ima smisla, a za što drugi - i vjerujem da će kupci to sami prepoznati i pravilno odabrati. Dobro je da izbor postoji.
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 24 minuta
  • Zdravac: Da, istina.
  • Dijete: nije sve u reziserima, ima nesto i u producentima...
  • Zdravac: Ja ogledao prvu epizodu See, i naravno, sve moraju zajebati sa glupim vulgarnim i neobjašnjivo nepotrebnim scenama gdje ubiju svu čar pustolovne akcije. Stvarno ponekad ne razumijem tu potrebu režisera da idu baš za extremima.
  • stefanjos: for all man kind i moring show su meni odlicni. nemam predispoziciju za free, ali razmisljam si uzet pretplatu, ali malo mi je toga za cijenu koju mi se nudi s obzirom da sam zadovoljan i netflixom
  • drlovric: Dobio sam evo 12 mj ATV pretplatu uz novi iPhone 11. Jel ima nesto vrijedno za pogledati tamo? Neka preporuka? :)
  • dpasaric: Evo imate osvrt, pa javite dojmove u komentarima!
  • energyman: Ovo je predivno, konačno i base specka vrijedi nešto. Ide moj 2017 MBP na prodaju uskoro :D
  • stefanjos: znam za us$, trazim davorovu preracunutu cijenu s marzama :D
  • drlovric: $2800
  • stefanjos: koliko je base_ napokon nesto sto bi mogao uzeti kad mi crkne early 2013 retina 13 >(
  • drlovric: Bice eto najverojatnije moj MBP 2018 na prodaju uskoro, ako nekoga bude zanimalo :)
  • drlovric: Meni se ovaj laptop svidja. Vjerojatno cu ga kupiti 16/32GB sa 1TB SSD. Al ne mogu da vjerujem da u 2020. godini jos uvijek imaju 720p front cameru. Facetime stvarnno izgleda jadno :)
  • Soffoklo: @dpasacric to je sa 8TB SSD-om i 64GB RAM-a? Dobro je što je početni model iste cijene kao i 15,4" uz novije zvučnike, bolju tipkovnicu, itd
  • Soffoklo: S obzirom da su Japanci gazde Vibera još je i dobar po pitanju kiča, ali svakako je bolji od Facebookovog špijunskog sranja pod imenom WhatsApp
  • dpasaric: MacBook Pro 16" :) Preračunao sam koliko će kod nas stajati top model: nešto manje od 57.000 kn :)
  • JOHN: Trebale bi postoajti dvije verzije. Jedna osnova za razgovore, video poziv, poruke, a druga verzija sa svim ostalim govancima(stickeri i sl.)
  • JOHN: Viber je kič, a u tom smjeru lagano ide i whatsapp
  • JOHN: A za 15 su rekli zbogom!
  • drlovric: Meni je Viber super, koristim ga godinama i radi ko grom.
  • Matija klc: Uzas koliko je taj Viber po mojem misljenju iza Whatsappa. Opca katastrofa. A moram ga koristiti radi pojedinih kolega sa posla.
  • drlovric: Stigao nam novi MBP :) Nije cak nesto nenormalno ni skup :)
  • JOHN: Krasno
  • energyman: Ne potpisuje se više iOS12
  • JOHN: nisam dugo radio povratak na stari softver, jel ga moguće napravit a da se ne pregazi cijeli sadržaj?
  • JOHN: Ne koristim viber jer mi je kićavi šit. Definitivno ova zadnja verzija ios 13 ima problema. Daleko fluidniji mi je bio na ios 12. Za vikend ću ga vratit na 12, ako se još bude potpisivao, A i moram vidjeti što će mi falit od zadnjeg backup-a. iPhone xs također
  • Pixie: Ej ekipa, sto od Apple ekosistema ne stima u Hrvatskoj? Jel Apple Pay podrzan? Apple card? Gledam sto od stvari koje sam aktivirao u Americi mogu koristit kad se vratim doma..
  • smayoo: Ja viberu ne dozvoljavam pristup kontaktima
  • Matija klc: Ljudi moji kako meni steka Viber. Kada hocu novi kontakt pronaci ucitava 10 sekundi kontakte iz imenika. Ne znam dali vama tako? Ios13,iphone xs.
  • yawn pong: Meni je Weather u iOS13 krenio resetirati lokacije. Svako jutro se probudim sa Sant Clarom i New Yorkom iz nekog razloga
  • JOHN: Hrpa nesposobnih mulaca, to su fakin osnovne stvari.
  • JOHN: IOS13 je još jedan od nizu šitova koji ispadaju iz Apple. Zblesira mi se imenik, kad dolaze notfikacije tekst izlazi izvan okvira notifikacije pa je na bijeloj podlozi gotovo nečitljiv, editiranje je teksta je toliko nezgrapno da je tanka linija između select i edit. Kud ne napravi backup isti dan prije samog updejta. Šlamperaj, samo takav
  • ecvis17: u svakom slucaju serverska spika na desktopu ... nije za svakoga naravno ali zanimljivo
  • ecvis17: i da i ne ... fedora je kao neki base ... iako ne kuzim ni ja kako onda govore da je bare-metal hypervizor ...
  • smayoo: Nisam čitao pažljivo. Sorry. Ali - onda to nije OS, nego samo hypervizor
  • ecvis17: @smayoo kako mislis? zar to nije ovisno o tome sto imas u virtualkama ...
  • Pixie: Hvala puno
  • Riba: 64
  • Riba: Da, About This Mac -> System Report -> Software -> Applications, sortiraj po stupcu 32bit/54 bit
  • Pixie: Postoji li mogucnost da provjerim na MBP koje su mi aplikacije 32bitne? Odnosno, sto ce mi prestati raditi kad instaliram Catalinu?
  • smayoo: Sve su napisali, osim što nigdje ne piše koji aplikacijski softver se može koristiti. Genijalci... :)
  • ecvis17: OS posvecen sigurnosti [link]
  • Moonlike: Photo Mechanic
  • smayoo: Photos
  • VanjusOS: koji program koristite za slike, mislim u privatne svrhe, za ažuriranje albuma, sortiranje, pregledavanje..?
  • Zdravac: @MBPruleZ ne treba ti USA, ali ne možeš ni sa nekom iz druge zemlje. Trebaš odabrati po plaćanje "none", a kasnije imaš bonova za kupiti, koje si "radeem" na svoj USA acc. To tak funkcionira bez beda
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Ovo mi se ne cini skupo. Ako nekome treba :)
  • MBPruleZ: IP-om uđem unutra vidim sadržaj. kreirao i appleID sa USA podacima ;) ali dio s naplatom ne prolazi jer očito moram imati USA bank card ili nešto takvo... netko ima ideju šta i kako?
  • MBPruleZ: Možda već pisano, postoji način za aktivirati free trial za ATV kod nas. Skinuo app na FireStick4K, VPN-om sa USA
  • lastavica: Probaj s VPNom, sta vi da ti je IP u USA, ali ja sam probao HR HBO nekako gledati pomocu VPNa van, i izgleda da HBO dosta pazi na to za razliku od netflixa te je 90% servera blokirano i ne moze se pristupiti stranici, ali moguce da je s HBO US druga priča. Ništa ne škodi da probaš, ako nemaš vpn, mislim da svaki ima neku trial verziju pa probaj :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO