Davor Pasarić 28.07.10

Bez većih iznenađenja Apple je jučer predstavio gomilu novog hardvera. Najzanimljivija novost je stolni trackpad - iako se za njega znalo već par mjeseci jer su procurile fotografije iz tvornice. Lagano je modernizirana iMac serija, predstavljen je novi Cinema 27" LED monitor, a profesionalci su došli na svoje s novim Mac Pro strojevima s čak 12 procesorskih jezgri.

Magic Trackpad
S MacBooka na radni stol - ogromni Multi-Touch trackpad!

Magic Trackpad je pokušaj spajanja Multi-Touch tehnologije iz prijenosnih uređaja u nešto upotrebljivo na stolnim strojevima. Sigurno će naći svoje kupce jer ima mnogo korisnika koji su oduševljeni MacBookovim trackpadom, ali hoće li zaista zaživijeti kao stolni ulazni uređaj koji može zamijeniti miša - nisam siguran. Vjerojatnije će se prije dogoditi da radimo na velikim položenim stolnim iPad Macovima s 24" ili još većim ekranima.

Magic Trackpad
Hoćemo li Magic Trackpad uskoro vidjeti i integriranog u tipkovnicu?

Magic Trackpad svakako vrijedi isprobati, a znate i sami da ćemo na Jabučnjaku napraviti iscrpan test čim ga dobijemo u ruke. Meni se čini da bi veći pogodak bila Apple tipkovnica s ugrađenim trackpadom kao nešto što bi se moglo koristiti iz naslonjača u dnevnoj sobi uz Mac mini spojen na veliki TV ekran. Magic Trackpad je Bluetooth uređaj. Osobno nisam ljubitelj wireless ulaznih uređaja jer je problem baterija i dalje nezadovoljavajuće riješen. Apple je u želji da ublaži taj problem izdao Apple punjač baterija u kompletu sa 6 super-kvalitetnih punjivih baterija koje navodno mogu izdržati i do deset godina cikluse punjenja i pražnjenja. Vrlo ekološki ako su zaista toliko kvalitetne.

Magic Trackpad
Appleov punjač dolazi u kompletu sa 6 kvalitetnih baterija

Sve-u-jednom stolna serija popularnih iMac računala je osvježena. Core 2 Duo procesori su sada iza nas, a u low-end modele ušli su noviji Intelovi Core i3 procesori. Od prije poznati i5 i i7 ostali su izbor za skuplje modele, a sada rade na nešto višem taktu. Razlika u brzini u odnosu na prošlu seriju nije velika, ali je svakako dobrodošla. Najbitnija novost se dogodila u ulaznom iMac segmentu gdje sada i osnovni model ima solidnu Radeon grafiku (ATI Radeon HD 4670), a bolji modeli koriste izvrsne ATI Radeon HD 5670 grafičke procesore s 512MB GDDR3 memorije.

Magic Trackpad
iMac sve-u-jednom linija računala je osvježena novim procesorima

Ako vam niti to nije dovoljno, možete doplatiti za ATI Radeon HD 5750 s 1GB GDDR5 memorije. Zaista moćno za jedan all-in-one stolni stroj koji se jedva čuje! No, sada dolazi najveće iznenađenje! Kao da je Apple čitao kritike na Jabučnjaku i uslišio našu molbu da iMac dobije mjesto za drugi disk! Ha! :) Da, od sada 27" modeli imaju mogućnost da se u njih ugradi dodatni 2.5" SSD disk. Skupa, ali korisna opcija.

Cinema 27
Nova Apple Cinema 27" s izvrsnim LED ekranom odlična je dopuna za vlasnike MacBooka

Apple je ukinuo "malu" Cinemu 24", a predstavljena je nova Cinema 27" koja dolazi u rujnu. Biti će s oduševljenjem primljena u high-end consumer redovima jer nudi fantastičan prikaz u raskošnim dimenzijama za manje novca od starog Cinema 30" monitora. To je idealan kućni monitor za one koji koriste MacBook Pro, a kada su "u bazi" trebaju veću radnu površinu. S druge strane, grafički profesionalci će biti razočarani. Sjajni "glossy" ekran i 3" manja površina ne mogu biti dostojna zamjena za vrhunski Apple Cinema 30" monitor koji dan danas slovi kao kriterij što je kvalitetan profesionalni monitor. Obzirom da Apple ne namjerava nastaviti proizvodnju 30" modela on će biti u prodaji "do kraja zaliha". Možda Apple ipak uskoro sprema nešto posebno i za profesionalne fotografe i grafičare koji preferiraju mat prikaz slike.

Cinema 27
Cinema 27" uz novi Mac Pro. Za grafičke profesionalce i dalje anti-glare Cinema 30".

Mnogi su priželjkivali novo kućište za Mac Pro seriju u nadi da bi se mogao pojaviti model koji bi se po performansama našao negdje između top modela iMaca i ulaznog Mac Pro stroja. Očigledno još nije vrijeme za toliku diverzifikaciju modela, a moguće je i da bi takav model značajno zagrizao u prodaju skupljih modela, što bi Appleu vjerojatno bio problem. Nove Mac Pro radne stanice koriste zadnju generaciju Intel Xeon procesora i sada uz već poznati "Nehalem" dolazi i ”Westmere” koji nudi 6 procesorskih jezgri po čipu, a to znači ukupno 12 procesora s 24 virtualne jezgre. Osnovni modeli koriste 1033MHz, a top modeli 1333MHz DDR3 ECC SDRAM memoriju. Nije potrebno naglašavati da je to najbrži Mac ikada (gotovo 70% brži od starog top modela) i jedno od najbržih stolnih računala.

Cinema 27
Mac Pro s 12 procesorskih jezgri postavlja nove brzinske rekorde

Apple je konačno prestao "škriljiti" na ulaznim grafičkim karticama, pa tako sada i najslabiji stroj dolazi s pristojnom ATI Radeon HD 5770 karticom. Tko se bavi 3D-om ili ima sreće da se igra na takvoj mrcini, može doplatiti za ATI Radeon HD 5870. Mac Pro korisnici jedva čekaju da Apple zasebno ponudi ove grafičke kartice. Bilo bi sjajno kada bi radile i u starijim Mac Pro serijama baš kao i prethodni ATI Radeon HD 4870. Ima li kakvih novosti za ekstremne 3D profesionalce? Nažalost nema, a postojeća NVIDIA Quadro serija i dalje ne radi pod Macom onoliko brzo koliko pod Windowsima. Nadajmo se da će NVIDIA dotjerati drivere u budućnosti. Hoće li Apple nuditi te kartice kao opciju kod kupovine - vjerojatno ne, a pitanje je i hoće li nuditi GTX 285 koji je još uvijek "consumer" kartica. Ovi strojevi u Americi dolaze u prodaju u kolovozu, a cijene i dobavljivost u Hrvatskoj objavit ćemo čim doznamo!

 

Komentari  

Lihto
28-07-2010 | 16:52
Koliko god novi Macovi bili super,velika šteta je što nisu ubacili koji usb 3.0 :-) mislim da nemoram govorit koliko bi značilo da se apple odlučio na taj potez..Meni bi recimo za iMac bilo odlično onda samo ubacit SSD u ladicu i na usb i kao boot stavit OS X gore... :-)
dpasaric
28-07-2010 | 17:14
Mislim da su oni to dobro vagali i da je vjerojatno u pitanju igra u kojoj ne žele podgrijavati 3.0 dok oni sami rade na LightPeaku. Dobra vijest je da je onda LightPeak bliži nego li mislimo... a opet, ako nije, vjerojatno će i oni popustiti, pa ugraditi 3.0 kada uhvati malo više zamaha.
dpasaric
28-07-2010 | 19:40
http://configure.us.dell.com/dellstore/config.aspx?c=us&cs=555&l=en&oc=MLB101_N_2&s=biz

Fora je pogledati cijene Dellovih radnih stanica. Odjednom Mac Pro više nije tako "bezobrazno skup" kako su komentirali na nekim stranim forumima.
Adam-Luka Turjak
29-07-2010 | 02:34
MagicTP mi je najzanimljiviji od svega i drago mi je da sam preskocio magic misa.. ovo ne bum..
Anonimac
29-07-2010 | 10:48
Tko ne bi volio vas razmažene Macovce, pazi samo - oni ukidaju 24" monitor jer je premalen!?! I što sada - znači najmanji monitor koji Apple nudi je 27"? Znači ako bi kupio Mini i želim da mi monitor bude u stilu, moram kupiti 27" - pa to je sigurno skuplje od 27" iMaca, ne?
Tito
29-07-2010 | 12:15
mislim da taj 27" monitor ne bi smio kostati vise od 24" ili mozda grijesim

Anonimac, ako kupis minija onda si i ti razmazeni macovac. Uvijek mozes kupiti samsunga za 999kn, zasto bi kupio Appleov monitor.
ecvis17
29-07-2010 | 12:41
@davor
evo sto za taj stroj pise na stranicama dell-a
"Also included in this system:
3 Year Basic Limited Warranty and 3 Year NBD"

:P
dpasaric
29-07-2010 | 12:51
@anonimac - da, nema logike kupiti Mini, pa onda Cinemu 27". Mini je očigledno zamišljen kao mališan za dnevnu sobu i veliki HDMI televizor.

@ecvis Apple na zapadu isto nudi AppleCare 3 godine kao opciju i mislim da i s time cijena konkurira Dellu bez problema, a i u Hrvatskoj se može dogovoriti produženo jamstvo. No, ovi veliki strojevi su zbilja na glasu kao jako pouzdani. Do sada sam čuo samo za jedno napajanje koje je krepalo, a i to nakon 3 godine.
Djuro genijalac
29-07-2010 | 14:43
OK, dečki, a koja je fora s i3 procesorom? Vidim, dvije jezgre, vrlo slično kao i Core 2 Duo, ne? Ono, uobičajena spika, manje troši, čišći ispuh, 0-100 km/h bolje za 0,1 sekundu i to je to? Po meni je najbitnije to da prvi iMac sad opet ima normalnu grafulju, ne?
A za anonimca: ako se ne varam, na iMac 27" se da uštekati vanjski izvor da posluži kao monitor, ne? Tak da onda možeš kupiti macmini i uštekat ga u iMac 27" da ti se malo bolje isplati cijela priča.. LOL, ROFL
Ozbiljno, misli li netko da je oportuno očekivati stand alone monitor od 21,5" kad je to u iMacu?
Anonimac
29-07-2010 | 15:28
Da, oportuno je očekivati takav monitor jer bi koštao cca 600 USD, a prvi iMac košta 1200 USD... a budući da Mac Mini i iMac ne mogu raditi paralelno (valjda) onda je jasno da bi takav monitor u ponudi imao smisla... mislim bar za korisnike, za Apple ne znam...
dpasaric
29-07-2010 | 17:14
@Djuro, da i3 je baš to što si opisao! :-) Najbitnije je da sada i ulazni iMac ima dobru grafiku. Sada više nema niti jednog Maca ili MacBooka u ponudi koji ima jadnu grafiku (što je prije prečesto bio slučaj). I osnovni modeli su dovoljno dobri čak i za moderne igre ako se baš ne bahati s naprednim postavkama. Cijenu za Cinemu 27" tek trebamo vidjeti, možda bude tek nešto skuplja od 24" - e to bi onda bila dobra fora.
Defou
29-07-2010 | 17:50
Ja cu si kupit ovaj punjac baterija. Bas je guba :-)
smayoo
29-07-2010 | 20:24
Slažem se s Djetetom. Magic Mouse sam preskočio, ali ovaj TrackPad sigurno neću. Samo ću se strpiti da ga Better Touch Tool bude mogao podržati.
smayoo
29-07-2010 | 20:25
BTW, kad će se to moći kupiti kod nas?
MoschuS
29-07-2010 | 21:15
Ako dobro vidim Apple je skroz izbacio Nvidiu iz svih strojeva?
dpasaric
29-07-2010 | 21:27
Nije izbacio, pa pola strojeva je na GeForce 320M ili GeForce GT 330M!
BigMac
29-07-2010 | 23:39
Ja ne patim za trackpadom, tek sam se "ušemio" s magic mouse-om :-)
Djuro genijalac
30-07-2010 | 13:10
Ok, lako za trackpad. Stvar mi izgleda zanimljivo, ali nemam nikakva iskustva s multitouch trackpadom (na žalost :-(). Zato pitanje: stalno se provlače priče kako bi Apple mogao skočiti na AMD procesore da si olakša život s ATI grafikom. No, kaj bi to značilo za laptope? AMD troši više struje i grije se jače, kaj ne?
Drugo, nije mi nitko rekel niš o monitoru 21,5". Podsjećam, nekad je u ponudi bil 20", 23" i 30". Sad imamo samo 24" i 27" pa mi se čini da postoji mjesta i za 21,5"?
dpasaric
30-07-2010 | 13:22
Ne, upravo suprotno - ATI je trenutno bolji u potrošnji i zagrijavanju, barem što se tiče "stolnih" GPU-a. Za prijenosnike ne znam, ali izgleda da tamo zaostaje kada su birali NVIDIA-u. Što se tiče monitora NEMAMO više 24", on je ukinut. Apple ovog trena proizvodi samo 27" i to je to. 24" i 30" raspoloživi su samo dok se ne potroše proizvedene zalihe. Inače znam da u Zagrebu na lageru još postoji čak jedna stara Cinema 20".
Djuro genijalac
30-07-2010 | 14:48
Davore, nismo se skužili. Velim za AMD CPU, ne ATI GPU. AKo sam dobro shvatio, AMD je vlasnik ATI-ja ne? I onda je to logika da se sve dogovara s jednim gazdom, a ne s dvojicom, pa se da izboriti bolja cijena itd.... Dakle, priče kolaju da bi Apple Intel mogao zamijeniti AMD-om za CPU....
A kaj košta ta 20"-ka?
dpasaric
30-07-2010 | 20:18
Aaaa ok, kužim sada.... ne znam, pa koliko ja pratim stvari AMD CPU nisu baš nešto... da, jeftiniji su, ali Intel vodi igru. Onaj 20" mislim da je oko 3 milje + PDV, to je skoro četiri... Skupo za tako mali monitor u današnje vrijeme, ali sačekajmo cijenu ovog novog.
Anonimac
30-07-2010 | 22:16
Magic Trackpad
Biti će to opet revolucija. Od svih ovih novosti ova mi se čini najjača. Koja jednostavna i genijalna ideja, to može samo Steve. Umjesto ugradnje dodirne tehnologije u ekrane (koji su preveliki za upravljanje i mahanje rukama) ovakva jedna genijalna pločica sa svim funkcijama tuch schreen-a i mnogo novih funkcija, sa softwareom kojeg su vjerojatno razvili do savršenstva - genijalno!

Več vidim "konkurenciju", 6 mjeseci pljuvanja, godinu dana pripreme za jadna kopiranja i dvije godine uvjeravanja "tržišta" da je to baš njihova ideja!
dpasaric
31-07-2010 | 10:31
Ja sam veliki Apple entuzijast i često u startu "svim srcem" prigrlim i nešto što nisam probao kada osjetim da je "to to" - prava stvar. No, ovaj Magic Trackpad nije potpuna solucija za mene. Prvo me nervira koncept s baterijama, a drugo mislim da je neupotrebljiv za dvije meni važne stvari - grafički rad i u slobodno vrijeme - igranje. Kao takav može biti tek dodatak mišu, a onda opet nismo nešto napravili. Uređaj mora biti takav da *izbaci* miša u potpunosti. A to je onda multi-touch kakav imamo na iPadu i zato je iPad pun pogodak. Mislim da je ovo samo Appleovo navikavanje desktop korisnika na multi-touch geste i rad prstima za iduću generaciju Macova koji će biti veliki multi-touch ekrani dok će Mac OS X 10.7 biti hibrid sadašnjeg OS-a i iOS-a. Apple ima petlje za to i ne bih se čudio da idući iMac bude "nova revolucija" među kućnim računalima. Takav stroj bi mogao raditi i hibridno - istovremeno podržavati multi-touch, ali i miša i tipkovnicu. No, u toj priči ja ne vidim trackpad!
smayoo
31-07-2010 | 11:00
Dok npr. ja ne vidim kako bi meni direktno pipkanje po ekranu moglo biti ergonomskije ili na bilo koji drugi način bolje od trackpada. Pa - bole ruke, čovječe! Jedna stvar je imati iPad u krilu i prčkati nešto po njemu dok surfaš ili čitaš, a drugo je 8h dnevno za stolom crtati (ja u CAD-u, ti u čemu već).

Ovo za baterije se slažem - meni bi za stol sigurno bolje pasala žičana varijanta. Ali mislim da nećemo dugo čekati da netko napravi USB baterijski umetak za žičano napajanje.

Inače, ajde molim te malo elaboriraj kako bi ti to multitouch ekran od 30 (ili 27) inča mogao poslužiti za igranje? Zaboravljaš da je na iPhoneu i iPadu za takvu primjenu bitna uloga inercijskih senzora. Ili mi želiš reći da bi se rado igrao tako da primiš svoju 30" Cinemu u ruke i "voziš" je po zraku? ;-)
Lihto
31-07-2010 | 11:11
hahaha dobar komentar smayoo :D ovo može bit aktualno sa iMacom i touch screenom kad naprave da je 15'' težak ispod pol kile.Istina je da Apple zna napravit stvari koje nismo mogli zamislit da će bit tak skoro ;-) ali ovo čak i ako se baš razmišlja nemože bit kad jednostavno miš više paše.Slažem se da bi trebali nešt izmislit kao zamjenu,koliko samo ljudi pati od bolova ruke nakon više satnog korištenja..Dob ro netreba radit na smeću ali opet..Teško mi je zamislit da bi obrađivao fotke u Photoshopu na velikom touch screenu..
dpasaric
31-07-2010 | 12:28
30" Cinema položena na stolu s multi-touchem bi bila idealna za igranje - evo npr. StarCraft bi funkcionirao predivno! Selekcioniranje jedinica, grupiranje, davanje komandi paraleleno s dvije ruke! Čak mislim da bi prošlo da se napravi StarCraft Bar - nešto kao bilijar danas! Ogromni stolovi s mapama i bitke na njima! Predivno! Mislim da je samo pitanje vremena da to naprave!
Lihto
31-07-2010 | 12:50
Zaboravljaš da bi ti se vrat ukočio nakon 1 partije jer bi bio u neprirodnom položaju..
DrAle
31-07-2010 | 13:27
@dpasaric
To je vec napravio onaj od koga se možda to i nije očekivalo - Microsoft! Zove se Microsoft Surface i može se vidjeti kako radi ovdje http://www.youtube.com/watch?v=Zxk_WywMTzc
Čini se impresivno
Anonimac
31-07-2010 | 13:30
ja mislim naprotiv da će rad u Photoshopu ili u FCS u biti mnogo prirodniji na touchu nego što je bio dosad ..naravno da će aplikacija biti sasvim drugačija..jedv a čekam ..zamišljam nosač takvog tuocha na zidu koji se može spuštati u visinu stola ili dignuti kad ti se prohtije raditi s nogu...eee
Adam-Luka Turjak
31-07-2010 | 13:54
upravo za fcp mi se mtp cini idealnim kompanjonom shuttleu kojeg imam.. danas sam proveo 5 sati u montazi gurajuci mis i mastajuci o mtpu.. stvarno mi je prva sljedeca materijalna stvar koja nece otic u septicku koju kupujem.. a za igre, izvuci cu si mis i igrat se.. miim stvarno, nije mtp zamisljen kao kompletna zamjena za misa IMHO.. a kaj se tice touchscreena, ne fala za stolne kompove.. te monitore ne mogu tako lako dic i obrisat o rukav..
Anonimac
31-07-2010 | 14:12
Kako da vidite što se dešava gore kad gledate dolje. Ta prazna pločica je sve (tastatura je tastatura, miš je miš, sa svojim prednostima i nedostacima). S njom možete sve jer je tastatura, bolja od prave, crtaći pribor i sve što poželimo. To je budučnost komuniciranja između računala i čovjeka. ( več vidim prvo pametno pitanje,- a kak ti misliš tipkat slova po toj pločici)
Adam-Luka Turjak
31-07-2010 | 15:25
pa iskreno, pretpostavljam da cu prestat tipkat za 3-4 godine.. ako govorimo o tipkanju teksta.. audio->text i prepoznavanje govora je blizu upotrebljivom na englesko govornom podrucju sto znaci da ce kao neki input komandi bit zadovoljavajuci za 2 godine.. koja godina extra i komp ce razumit kroejšn.. makar, falit ce mi tastatura.. i tipkanje..
dpasaric
31-07-2010 | 15:26
@DrAle svi znaju za MS surface, ali stvar nije zaživjela. Možda je samo napravljena preskupo i prije vremena - baš kao što je Apple Newton bio preksup i prije vremena. Svejedno, mislim da će nešto tog tipa definitivno doći na red. Trackpad je okej za mnogo toga, ali za mnogo toga nije. Da mogu birati između multi-touch površine i trackpada vjerojatno bih izabrao multi-touch.
Anonimac
31-07-2010 | 18:03
Zaista se nadam multi-touch, bilo all-in-one računalu ili samo ekranu od Apple. To vidim kao nešto zaista neophodno za upravljačke aplikacije (u broadcast industriji - audio i video). Ovaj multi-touch trackpad tu nije adekvatna zamjena ako moram pretpostavljat gdje ću dotaknuti nešto u aplikaciji. Dakle za sada još uvijek, nažalost single-touch mouse input i tipkovnica.
DrAle
31-07-2010 | 19:43
Nije zaživjela vjerojatno jer još ne postoji dovoljno razvijena (funkcionalna i jeftina) tehnologija i OS koji bi sve to pogonio (kao i spomenuti Newton koji u svoje vrijeme nije bio dobar proizvod jer nije dobro radio ono čemu je bio namijenjen, a danas je reinkarniran u iPadu - osim prepoznavanja rukopisa).

Surface mi se čini dobrim putokazom u kojem smjeru ići za buduću interakciju čovjeka i računala. Naravno, trebalo bi se prilagoditi drugačijoj komunikaciji sa računalom, drugačijem pogledu na računalni monitor, a (zasad) i nije zgodno za baš sve aplikacije koje danas koristimo, no stalna samo mijena jest.
smayoo
31-07-2010 | 20:40
Sa svime se slažem osim što moram protestirati u vezi Newtona. On je rukopis prepoznavao u ono vrijeme znatno bolje nego 2/3 HWR dlanovnika i smartphonea danas.
Anonimac
31-07-2010 | 22:55
Dobro je i genijalno, umjesto da mlatariš rukama po zraku i radiš propuh, jednostavno gledaš u 2D ili 3D sliku pred sobom i čačkaš po pločici!
Adam-Luka Turjak
31-07-2010 | 23:22
je Smayoo.. to je i reko.. ipad bas ne prepoznaje rukopis..
DrAle
01-08-2010 | 10:09
Tako je, Dijete. Možda sam loše konstruirao rečenicu pa se može razumjeti da Newton nije dobro prepoznavao rukopis. Inače, dobar članak o Newtonu, njegovim dobrim i lošim stranama može se pročitati ovdje http://tinyurl.com/dh9opx

BTW malo OT; bio sam vlasnikom Palma T3 i taj je zaista odlično prepoznavao rukopis. Jedino je trebalo naučiti "Palm pisanje".
smayoo
01-08-2010 | 10:46
Gn... :/ Kako to onda možeš zvati da je "odlično prepoznavao rukopis" ako si morao naučiti "Palm pisanje". Za mene je to s*anje. Prepoznavanje rukopisa podrazumijeva da ja pišem kao što pišem cijeli život, a uređaj prepoznaje što pišem, a ne da se ja iznova učim pisati.
DrAle
01-08-2010 | 11:28
Palm je imao slova koje je trebalo napisati po njegovim pravillima koja su se samo u par slučajeva razlikovala od mog uobičajenog pisanja. Drugačije sam pisao slova F, K i broj 4, ostalo je bilo onako kako sam i inače pisao
Evo kako je to izgledalo: http://tinyurl.com/4ppxnn

Nakon savladavanja tih pravila problema sa prepoznavanjem nije bilo. BTW nakon korištenja Palma počeo sam i u uobičajenom pisanju koristiti poteze sa Palma. Danas se više ne sjećam kada sam zadnji puta pisao bez korištenja tastature.
smayoo
01-08-2010 | 12:06
Mda... Uočavam neku maglovitu sličnost s uobičajenim latiničnim slovima. :o) Kao što sam već napisao - meni je to s*anje.

Ja se, naravno, pretežno služim tastaturom (mailovi, stručni članci, predavanja...), ali svaki put na sastancima koristim rokovnik i olovku. No, da ne davim opet... to sam već objašnjavao...
Anonimac
02-08-2010 | 09:58
Ispričavam se za offtopic, da li možda netko zna jel moguće kupiti Apple Care negdje vani i da onda to vrijedi u servisima kod nas?
dpasaric
02-08-2010 | 10:32
Da, zadnja informacija koju sam dobio je da svaki ovlašteni Apple servisni centar mora uvažiti Apple Care.
Anonimac
02-08-2010 | 10:35
OK... hvala na brzom odgovoru
dpasaric
02-08-2010 | 12:59
Evo stigle i cijene (PDV uključen) za nove iMac modele:

iMac 21.5" Core i3 3.06GHz/4GB/500 GB/Radeon HD 4670 stoji 9,819 kn
iMac 21.5" Core i3 3.2GHz /4GB/1TB/Radeon HD 5670 stoji 12,279 kn
iMac 27" Core i3 Duo 3.2GHz/4GB/1TB/ Radeon HD 5670 stoji 13,919 kn
iMac 27" Core i5 2.8GHz (quad-core)/4GB /1TB/Radeon HD 5750 stoji 16,379 kn
MoschuS
02-08-2010 | 13:07
o jesu ih malo posolili opet :sad:
ares11
02-08-2010 | 13:20
Smiješno skupo. Stvarno vole strizati ovce... Ovaj najjači 27" je bolesno preskup. Šteta...
dpasaric
02-08-2010 | 13:42
Kako to misliš, pa baš taj model je pojeftinio gotovo 400 kn! I sada dobiješ brži CPU i bolji GPU! Stari i5 je imao cijenu od 16,771 kn za 2.66GHz procesor i 4850 grafiku. (ISPRAVKA, mea culpa - imaš pravo, ja sam gledao i7, SORRY!), dakle da - cijene su veće! OK, ulazni model je sada skuplji 500 kn, ali zato ima normalan GPU - što prošli nije imao. To mi se čini opravdano. Ono što mi je čudno je jači mali 21.5" model - jer on je prije bio 11,429 kn. Da, ovaj ima brži CPU i GPU, ali opet nije tolika razlika kao kod ulaznog koji to nije imao. Ah, što se može... dobije se više, ali se i plati više. Ove cijene su sada u razini s cijenama kada su se pojavili prvi 21.5" i 27" modeli - jer u međuvremenu smo imali jedno sniženje kada je 27" model pao na ispod 13,000 kn, a sada je opet skuplji. Valjda Apple ima svoju računicu.
DrAle
02-08-2010 | 13:46
Prije je u ponudi bio iMac 27 Core i5 2.66GHz (quad-core) /4GB/1TB/Radeon HD 4850/SD, Kbd za cca 1100 kn manje. Ne znam ima li ekvivalent tome iMacu. Ili je to taj od 16,379 kn
MoschuS
02-08-2010 | 13:48
Pa ne slazem se bas da je smijesno ili prebolesno skupo ali da bi cijene mogle biti malo nize to defintivno stoji.
dpasaric
02-08-2010 | 14:02
Ja sam očekivao iste cijene ili blago veće, ali obzirom na cijenu Minija, izgleda da se Apple vraća na stari "premium prices" put. Ma dobro, ja sam takav da bih platio i još više ako ću sa strojem biti zadovoljan, pa 500 kn gore-dolje za stroj koji će me služiti 4-5 godina nije strašno. Trenutno me zanima cijena za "Apple Graphic Card Upgrade Kit" za Radeon 5870 za Mac Pro. Njušim da će biti papreno! :-)
MoschuS
02-08-2010 | 14:22
Slazem se Davore i ja bi platio vise da znam da je to to ali, na zalost, svjedoci smo u zadnje vrijeme da je kvaliteta pala a cijene nisu i to je ono sto mene malo zabrinjava.
dpasaric
02-08-2010 | 14:34
Osobno nisam imao probleme s kvalitetom računala (niti je bilo nekih reklamacija za koje sam čuo u blizini - osim onih klasičnih: krepani hard disk ili optički pogon), ali sam imao probleme s iPhoneom i vidio isti problem kod mnogih prijatelja i poznanika. Sve to mi više liči na nekakve kompleksne tehnološke greške van mogućnosti klasičnog QA testiranja - npr. NVIDIA GPU problem u staroj MBPro seriji, pa blinkanje ekrana na iMacu (firmware greška) i slično nego da su počeli fušariti.
dsakic
02-08-2010 | 17:52
a koliko bi stajao i7?
Taman mi bijeli 17" (studentski) iMac odlazi (vertikalne crte po ekranu), a treba mi jaci komp, pa da bude i upgrade za 10" jer zaradjujem. ali opet da nije van 20kilo kn.
dpasaric
02-08-2010 | 18:47
Znati ću uskoro jer smo naručili jedan najjači model + 8GB RAM, pa ćemo dobiti izračun CTO cijene.
petros
02-08-2010 | 19:13
Super su im ove grafulje nove! Koliko sam uhvatio sada svi osim osnovnog imaju Radeone 5-aka? To je super-super a da imam love proda bih svoj 24" alu i dodao za jedan 27", pa još doplatio SSD i onda na njega sistem i soft, a na veliki disk podatke i Time Machine od sistema! Šteta da su cijene išle gore, ali kao da će to nekoga spriječiti da kupi jer kada jednom se navikneš na svu tu macologiju više nema nazad! :-))))
dsakic
02-08-2010 | 19:22
tnx. jos bolje ako ima 8gb.
Lihto
02-08-2010 | 19:40
Koliko znam apple nije mjenjao cijene, jedino sto je dolar otisao gore, a i novo je.. Sigurno kad se isprazne zalihe starih iMacova(u HR) past ce cijena.
Anonimac
02-08-2010 | 20:22
Ono što je barem meni još uvijek magla (i to ona Carpenterova) tko je uopće ovdje glavni za formiranje cijena u HR? Gajski iz Apcom-a ili tko?. Inače su cijene bezobrazne, a Apple u 'rvata je poseban slučaj muljaže. Svi pričaju kako je tu PDV 23%, a PDV se nabija na europske cijene koje već imaju njihov porez... mi plaćamo skoro dva poreza... i nitko se ne buni...
Novi iMac quad i5 u njemačkoj košta 14500 Kn uključujući i njihov porez, a kod nas skoro 2000 kuna više. Tko tu koga j..e? Sumnjam da apple kroji cijene samo za naše tržište.
dpasaric
02-08-2010 | 23:13
@anonimac - politika cijena se vjerojatno dogovara na razini cijele Apcom grupe, ali ono što svi u Hrvatskoj vole zaboraviti jest to da smo mi izuzetno malo tržište. Fiksni trošak poslovanja kod veleprodaje je gotovo jednak imao ti malecno ili srednje tržište, a razlika u zaradi je ogromna. Kada imaš 4 milijuna stanovnika, od kojih velika većina jedva spaja kraj s krajem, kada imaš skup i tehnološki elitan proizvod koji si i u bogatijim zemljama ne može priuštiti baš svatko, onda nije moguće imati cijene kakve mogu imati distributeri ili sam Apple na velikim tržištima. Cijela ova naša regija zajedno ne proda koliko jedan jedini AppleStore u New Yorku.
Anonimac
02-08-2010 | 23:48
Hvala na odgovoru, ali ne bi ja baš o veličini tržišta i kupovnoj moći hrvata, jer ako većina automobila u istoj opremi može koštati isto ili čak i manje nego u europskim zemljama onda može i Apple.
Najjeftiniji auto je još uvijek puno skuplji od najskupljeg Mac-a, a velika većina ljudi ne zarađuje na automobilima već na kompjuterima. Ako možemo kupovati aute i trošiti na mobitele onda valjda možemo i na kompjutere.

Mislim da ovdje netko dobro zarađuje na račun naše "malenkosti".

I za kraj, Apcom je u Sloveniji jeftiniji za 10-15%

Evo sorry neću više pljuvati... samo me to muči...
dpasaric
03-08-2010 | 00:44
Najjeftiniji auto skuplji od najskupljeg Maca?! Nema šanse! Dobra konfiguracija za malo razmaženijeg kućnog korisnika u trenu dođe na 50,000 kn, profesionalci bez problema slože stroj od 70-90,000 kn, a imali smo ovdje na Jabučnjaku i test jednog takvog (cijena 107,389 kn s PDV-om!). Stvar je u tome što se auti od 10,000 eura prodaju u daleko većem broju nego računala te cijene - to su još uvijek izuzeci koji se dogode tek par puta godišnje.
Anonimac
03-08-2010 | 01:12
Govorim o standardnim konfiguracijama , a čini mi se da nisi ulovio bit. Ili nisi htio. Nitko još nije javno priznao da nas Apcom dere do kože i svi za to nađu opravdanje. Mislim da ću svoje novce za novi iMac ipak ostaviti u Austriji ili još bolje Švicarskoj (razlika 4000 Kn)... Barem te tamo ne tretiraju kao idiota... A isto preporučujem svima...

Evo, sad stvarno više neću gnjavit...
DrAle
03-08-2010 | 08:44
O cijenama Apple proizvoda bilo je puno govora na susjednom forumu (mackorisnik) te su rađene i usporedbe. Pokazalo se da smo mi u Hrvatskoj uglavnom najskuplji. Mene čudi politika odabira zastupnika koju provodi Apple te naj taj način i sam snosi krivicu za takvo stanje. Znam dosta ljudi koji zbog čudnog ponašanja prema korisnicima glavnog zastupnika i visokih cijena jednostavno odu u Italiju ili Austriju.
Anonimac
03-08-2010 | 09:38
Pa naravno da odu... žao mi je onih ljudi kojima treba npr Mac Pro. To je malo teže švercat osim ako nemaš neku veliku IKEA kutiju pa zmuljaš carinika. Doduše ni 27in iMac nije puno manji. Najbolje prođu laptopaši. Pogotovo ako imaju nekog preko bare.

Kao što onaj simpa bosanac kaže u reklami za tomato... "Mafija sused, mafija!!!"
dpasaric
03-08-2010 | 10:29
Ima još nešto što "mali korisnici" zanemaruju. Oko 90% prodanih Macova kupuje se na firme. Većina dizajnera, tiskara, glazbenika itd. ima firmu ili obrt, dakle trošak je u startu umanjen za 23%, a tu je i povoljnost unosa osnovnog sredstva u firmu, amortizacija, bla-bla... dakle, pravnim subjektima će uvijek biti jeftinije kupovati u domovini, barem do ulaska u EU. Kada netko kupuje notebook i nema firmu, ja uvijek kažem da će mu biti jeftinije da ga kupi vani, ali mnogi svejedno kupuju kod nas radi hrvatske tipkovnice.
dpasaric
03-08-2010 | 10:39
Evo i cijene za Apple Magic Trackpad u Hrvatskoj - 579 kn, znači u razini s Magic Mouseom, a Apple Battery Charger stoji 239 kn.
smayoo
03-08-2010 | 20:25
To je charger s baterijama ili bez? Koliko baterija ako je sa? Pošto su baterije ako nije sa?
dpasaric
03-08-2010 | 22:58
U cijeni je 6 "visokokvalitet nih punjivih baterija". Zapravo, cijena je čisto OK za nešto od Applea, nedavno sam kupio neki XY punjač i s baterijama je koštao skoro toliko.
DrAle
03-08-2010 | 23:12
Meni su preporučili Sanyo Eneloop koji puni 4 AA ili 4 AAA sa uključene 4 AA baterije za 169 kn.
http://www.eneloop.info/
Zasad ga imam mjesec dana pa ne mogu potvrditi da li nakon 3 godine baterije zadržavaju 75% kapaciteta te jesu li izdržale 1500 ciklusa punjenja (tako kažu) ali ću javiti :-)
serafin
04-08-2010 | 12:45
Ima li kakvih saznanja koliko će koštati nova cinema? U Americi će koštati 100dolara više od 24" modela, ima li nade da će kod nas biti 100 eura skuplja? :D
dpasaric
04-08-2010 | 15:47
Još se ne zna, ali vjerojatno će biti upravo tako.
Anonimac
06-08-2010 | 09:11
eneloop su odlicne baterije
usput, odlicno mi je kada narucim iz apcoma trackpad i nigdje ne pise ni kada ni kako, i onda mi jave da ce biti u hr tek za mjesec dana :-)
IceClimber
10-08-2010 | 11:03
Što se baterija tiče, mislim da je svijet sazrio za jedan novi standard izmjenjivih Li-Ion baterija. Ovo sa AA i AAA nije više normalno. Imam doma Wii, fotoaparat, daljinske, radio za kuhinju, telefon, dječje igračke.... sve na baterije. Nemam više živaca za AA(A). Konstantno je nešto u punjaču i konstantno su prazne baš onda kada najviše trebaju. Da barem imam dividendu u Duracellu pa da mi je isplaćuju u baterijama....

A što se Radeona u macovima tiče, kako stoji CUDA na tome? Pretpostavljam nikako, pošto je to nVidia tehnologija. Dosta softvera danas dolazi sa CUDA podrškom koja bitno olakšava (i ubrzava) stvari.
MoschuS
24-08-2010 | 13:24
Navodno su ove "Appleove" baterije bas Sanyo Eneloop? Ako je tocno ajde barem da su izabrali postenog dobavljaca ;-)
diplodocusIII
03-09-2010 | 15:57
Eneloop baterije imam već 3 godine u daljinskom od TVa, od pojačala, u Wii-ju i još na 100 mjesta gdje trebaju baterije.
Mogu samo reći da su dobre i da se isplati kupiti.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 48 minuta
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO