Ovih dana, kada Mac računala bude interes sve većeg broja korisnika, oni sretnici koji imaju jednog nerijetko dobivaju upite u stilu "mogu malo pogledati", ili "daj da malo probam" i slično. Obično su to poznanici ili još bolje prijatelji, ali unatoč tome, na računalu danas imamo i vrlo važnih stvari, ako ne i privatnih, koje nerado prepuštamo na milost i nemilost drugom korisniku, srećom tu je opcija "Gost korisnika" koja to rješava vrlo elegantno, ipak, ima par "kvaka"...

OS X kao višekorisnički operativni sistem

Operativni sistem Mac računala, OS X, je od svojih prvih dana tzv. višekorisnički sistem. To znači da se na jednom Macu može kreirati više korisnika i svaki od njih ima potpuno odvojeno korisničko okruženje.

Time su svi dokumenti, slike, emailovi, oznake internet pretraživača (internet browser bookmarks), i sve postavke koje su sistemskim postavkama (System preferences) nalaze u osobnom (personal) dijelu, odvojeni za svakog korisnika.

Promjena postavki jednog korisnika ne utječe na postavke drugog. Isto tako jedan korisnik nema pristupa prije navednim podacima drugog korisnika.

Mac se može namjestiti da se prilikom startanja automatski prijavi sa jednim određenim korisnikom, ili da prikaže ekran na kojem su izlistani svi korisnici te da time kod svakog startanja postoji mogućnost prijave jedog od korisnika kreiranih na tom Macu.

Ta podešavanja se nalaze u sistemskim postavkama, u "Accounts" tj. "(korisnički) računi", dijelu

I još samo jedna napomena prije nego prijeđemo na priču o "Gost" korisniku. OS X podržava i tzv. "Fast user switching" (brza promjena korisnika) koja se aktivira sa oznakom na najdolnjoj uokvirenoj opciji na gornjoj slici.

Ona omogućava promijenu aktivnog korisnika na računalu, bez da se trenutno prijavljeni prvo odjavi. Odjava korisnika je nepraktična, jer ona zatvara sve aplikacije i dokumente koje je korisnik imao otvorene, što znači da korisnik koji se odjavljuje, mora spremiti sve promjene na dokumentima na kojima radi, i prekinuti svoj rad, ako se drugi korisnik želi prijaviti. Međutim, ako je Fast User Switching ukopčan, tada prijava drugog korisnika samo sakriva ekran prijašnjeg i prikazuje ekran, tj. okruženje novog korisnika.

Jedina mana ove mogućnosti je upravo to što se aplikacije i dokumenti drugog korisnika ne gase, stoga oni zauzimaju radnu memoriju (RAM). Ali s obzirom da OS X ima prilično sofisticirani "memory management" u najgorem slučaju, to će za posljedicu imati malo intenzivniji rad diska, i malu zadršku pri promjeni korisnika.

Eto, sada, kada sam Vam malo pojasnio neke pojmove i mogućnosti, sada možemo o "Gost" korisniku.

Gost korisnik

Pa vratimo se sada malo na uvod ovog teksta, dakle, ako Vas neki prijatelj pita da bi malo pogledao ili "probao" Vašeg Maca, a vi baš ne bi da on ima pristupa Vašem okruženju, logični odgovor je "...pa kreirajmo mu novog korisnika".

Naravno, ali svaki kreirani korisnik zauzima na tvrdom disku određeni prostor, jer se mora kreirati njegova struktura korisničkih mapa, i neke sistemske datoteke. Dakle, bio on prijavljen ili ne, mjesto na disku je rezervirano. Uz to, što ako Vas slijedeći put netko drugi pita za istu uslugu, naravno možete kreirati još jedan korisnički račun, ali to onda tako može u nedogled.

A onda Vam padne nešto drugo na pamet: a što ne bi imali jednog korisnika za sve takve upite? Istina, i to je moguće, ali onda bi jedan Vaš prijatelj mogao vidjeti što je drugi Vaš prijatelj (ili još gore, prijateljica ;-) radio na Vašem Macu, koje je strane na internetu posjećivao itd. I onda ste uvijek na muci je li prijašnji korisnik "počistio" za sobom ili ne. Koliko muka, a samo zato jer imate tako lijepog Maca :-)

Naravno, Apple priskače u pomoć, jer nikako ne treba spriječavati potencijalne nove korisnike da krenu "pravim putem" tj. zavole Maca, i tako nastaje "Gost" korisnik. Korisnik koji zauzima mjesto na disku samo kada je prijavljen, i za kojim se sve počisti samo od sebe (htio to on ili ne ;-), takvog gosta bi svatko rado prihvatio, zar ne?

Kako omogućiti prijavu Gost korisnika i što se u stvari dešava prilikom prijave i odjave?

"Ukopčavanje" Gost korisnika namješta se u "Accounts" odjeljku sistemskih postavki. Kada u listi sa lijeve strane prozora kliknete na "Guest account" pojaviti će se opcije kao na slici:

Označite onu koja je uokvirena sa crvenim kvadratom, i to bi bilo to.

Sada na listi korisnika prilikom startanja računala, ili u "fast user switch" meniju u desnom kutu trake glavnog menija, pojavljuje i Gost korisnik.

Ako kliknete na njega, prijava odmah započinje, jer taj korisnik nema zaporku, što znači još jedna stvar manje za pamtiti.

Kada je prijava Gost korisnika izvršena (traje 5-10 sekundi), pred Vama će se pojaviti korisničko okruženje koje je identično onome kada ste prvi put pokrenuli Vašeg Maca. Na Docku će biti aplikacije koje je Apple izabrao, pozadina (Desktop) će biti ona ružičasta "svemirolika" i zabava može početi. Korisnik može (skoro) raditi što ga je volja, startati aplikacije, "surfati" internetom, čak i kreirati svoj email konto i provjeriti email preko Apple Email aplikacije, i steći dojam kako ona radi.

Bez obzira da li taj privremeni korisnik želi "istražiti" Maca, ili odraditi neki posao na brzinu, to može bez ograničenja, dakle, neki bi rekli "full user experience". Ali morate mu reći (kao što su rekli i Pepeljugi :-)) da čarolija traje samo do trenutka dok se ne odjavi, jer tada se, sve što je radio i spremio na tvrdi disk, jednostavno, pobriše.

Koliko god to "okrutno" bilo, to ujedno i znači da Vi ne morati brinuti o apsolutno ničemu. Svaki put kada Vas netko zamoli da mu posudite Maca, "samo da nešto vidi", znati ćete da je sve namiješteno, kao da je sobarica netom otišla, uredno i čisto, i da će tako i ostati kada se "Gost" odjavi.

A ako "Gost" ima potrebu svoj rad spasiti od brisanja, tada mu je na raspolaganju ili neki "online" ili "cloud" diskovni prostor, ili za one jenostavnije, ili u slučaju da (nedajbog) nemate pristup internetu, USB stick.

Postoji i još jedna praktična mogućnost. U slučaju da prijatelj još nije gotov, a Vi morate nastaviti raditi, ako se on ne odjavi, već se samo prebacite na Vašeg korisnika preko "fast user switching"-a, njegovo okruženje će ostati sačuvano sve dok ne restartate ili pogasite Maca. A kako je jednog Maca moguće koristiti i tjednima bez da ga se pogasi ili iznova starta, to privremeno okruženje može biti sačuvano i duže vremena, dakle nije sve propalo čak i ako ste Vašem gostu prislijeni iščupati Maca iz ruku jer morate nastaviti sa radom :-)

Dakle Gost korisnik funkcionalnost zaista omogućava vrlo praktično, brzo i jednostavno "posuđivanje" računala, i obije bi strane trebale biti zadovoljne, prijatelj jer je dobio Maca na posudbu, a Vi jer su Vaše stvari na sigurnom, no jesu li zaista?

Što treba imati na umu!

Iako je za očekivati da je onaj koji je dobio Maca na posudbu zahvalan zbog toga i da mu neće pasti na pamet raditi neke nepodopštine, ipak, mogućnost postoji da namjerno ili slučajno interferira sa Vašim radom koji je privremeno neaktivan.

Promjena postavki

Prije sam napomenuo da Gost može ili bolje rečeno treba mijenjati samo postavke koje se nalaze u "osobnom" dijelu sistemskih postavki. Međutim u biti on može mijenjati sve one postavke koje nisu zaštićene "lokotom", a to su ove označene na slici ispod:

No od svih tih, niti jedna nije kritična postavka, koja bi utjecala na okruženje ostalih korisnika osim:

Mreže: Ne znam zašto, Apple je ostavio mogućnost da se bežična mreža iskopča. Valjda je mislio, ako korisnik ima mogućnosti izvuči mrežni kabel iz Maca, zašto mu onda ne ostaviti mogućnost da iskopča i bežičnu mrežu. Kako god, meni se to baš ne sviđa, jer ako sam na svom korisničkom računu ostavio neki dokument koji nije lokalno, već mu pristupam preko Safarija (recimo neki Google Docs), ili sam ostavio da se neka datoteka preuzima sa neta, ili što god drugo što zahtijeva da je Mac spojen na mrežu, to će se prekinuti ako naš gost odluči iskopčati mrežu. Dakle, iako je odjeljak mrežnih postavki zaštićen lokotom, sve jedno je aktivno dugme za gašenje Airport-a.

I koliko vidim, to bi bilo jedino u postavkama što bi moglo biti kritično. Još može dodati (upariti) novi Bluetooth uređaj, ali mislim da to ne bi trebao biti problem.

Gašenje, restartanje i "sleep"-anje Maca

Ovaj dio je malo zbunjujući. Naizgled, Gost korisnik može Maca i pogasiti i restartati, međutim, nije u potpunosti tako. Naime, ako je uz Gost korisnika prijavljen i neki drugi korisnik (moguće samo ako je "fast user switching" ukopčan) tada će Vas operativni sistem pitati za korisničko ime i zaporku administrativnog korisnika, da bi Vam dozvolio da druge prijavljene korisnike odjavite, a što je preduvjet da bi se Maca restartalo ili pogasilo. Dakle, Gost korisnik može pogasiti ili restartati Maca samo ako je on jedini prijavljeni korisnik na tom računalu, što onda više nije tako kritično.

Međutim, ipak ga može staviti u "sleep" mod, što onda opet utječe na okruženje drugih prijavljenih korisnika, jer ako se neki proces, recimo obrada slike, videa ili muzike odvijala pod drugim korisnikom, tada će se ona prekinuti. Iako bi se teoretski ona trebala nastaviti nakon "buđenja" iz sleep moda, ja se ipak ne bih pouzdao u to. Predpostavljam da je ta opcija ostavljena, jer gost može i zaklopiti računalo, ako je prijenosnik, ili na kratko stisnuti "power" dugme, ako se radi o stolnom računalu, i to bi isto trebalo rezultirati "sleep"-modom, pa ako može na jedan način, zašto ga spriječavati u drugom.

Ali ima tu i još jedna nejasnoća, i to ni manje ni više nego iz službene literature za pripremu "Certified Support Technician" Apple certifikata, u kojoj jedan pasus te knjige kaže:

Iskreno, ja nisam našao kao bi se to moglo ograničiti. Tražio sam i na netu, ali ništa, pa ako netko zna, neka slobodno ostavi u komentarima.

Prava čitanja pisanja i brisanja mapa i datoteka

Iako bi u načelu Gost korisnik trebao pisati i brisati samo u svojim mapama, zbog načina na koji su namještena prava za svakog korisnika pa i Gost korisnika na OS X-u, Gost korisnik (ali i svaki drugi "pravi" korisnik kreiran na Macu) ipak ima pristupa nekim "tuđim" mapama i datotekama.

Gost korisnik može čitati:

 • Dokumente koji se nalaze direktno korisničkoj mapi drugih korisnika (na slici je to dokument "Rijeka")
 • Mape koje je korisnik sam napravio unutar svoje korisničke mape (na slici mapa "restore"), kao i dokumente i tim mapama (na slici dokumenti "restore.mcf" i "rijekab"). One mape koje operativni sistem sam napravi su zaštićene.
 • Dokumente i mape koje se nalaze u Sites mapi drugih korisnika
 • Dokumente i mape koje se nalaze u Public mapi drugih korisnika, osim u Drop Box podmapi

Dakle ako sami napravite neku mapu unutar svoje korisničke mape u nju drugi korisnici ne mogu stavljati nove dokumente, mijenjati imena Vaših dokumentata, niti ih brisati, ali ih mogu čitati. Isto vrijedi i za dokumente koji se nalaze izravno u Vašoj korisničkoj mapi.

Uz to, postoji još jedna mapa koja se nalazi na istom nivou file sistema kao mape korisnika, a zove se "Shared" (na slici je označena plavo). Ona je zamišljena kao mapa koju korisnici na Macu koriste za razmjenu podataka ili za rad na datotekama na kojima svi korisnici nešto mogu/trebaju raditi. Stoga svi korisnici na Macu (uključujući i Gost korisnika) imaju potpuna prava, znači čitati, pisati, brisati, na dokumente i mape u "Shared" mapi. Problem je da neke aplikacije tu mapu koriste za svoje datoteke, npr. Adobe i Parallels Desktop, i na ovaj način su izložene mogućoj manipulaciji od strane Gost korisnika.

Prava na vanjskim diskovima

Vanjski diskovi, ili USB stickovi predstavljaju poseban problem s aspekta korisničkih prava na mapama i datotekama. Naime, vrlo je vjerojatno da korisnički račun na jednom Macu neće postojati i na drugom Macu, i tada bi se desilo da mape i datoteke na tom vanjskom uređaju nisu čitljive. Stoga je Apple odlučio jednostavno zanemari prava ako su podaci na vanjskom uređaju.

Stoga, imajte na umu da su i Gost korisniku u potpunosti dostupni podaci na vanjskom uređaju, ako je takav prikopčan na Maca. 

Parental control

Dodatna ograničenja Gost korisniku (kao i svakom drugom korisniku kreiranom na Macu), moguće je "nametnuti" upotrebom odjeljka "Parental Control" (roditeljska zaštita, bi mi to preveli), u sistemskim postavkama.

Prije svega, potrebno je ukopčati opciju "Parental control" za gost korisnika, pogledajte treću sliku u ovom članku, a nakon toga se unutar "Parental control"-a nalaze razne postavke kojima se korisnik može ograničiti:

 Ograničenja su prilično jasna, proučite ih sami, napomenuo bi samo dva tipa koja mislim da su bitna za ovaj članak

Use simple finder opcija bitno pojednostavljuje ili u ovom slučaju ograničava Finder. Nije više moguće slobodno kretati se mapama, korisnik vidi samo tri mape: "My Applications", "Documents" i "Shared". "Documents" mapa je ona uobičajena koju svaki korisnik ima, "My Applications" nije ona "prava" Applications mapa, već kopija u kojoj su napravljeni "aliasi" onih aplikacija koje ste dozvolili sa opcijom "Limit applications" o kojoj će sada biti riječi. "Shared" mapa je ona prije spomenuta, plavim označena mapa, u kojoj svaki korisnik ima potpuna prava. Ponovo, ova zadnja mapa bi mogla biti problem, ovisno o tome da li imate nešto važno u njoj ili ne. Sa "Simple Finder"-om, nestaje i opcija restarta i gašenja Maca, ali kao što sam prije objasnio, to na kraju i nije tako bitno.

Limit applications opcija Vam omogućava da odredite točno koje aplikacije korisnik može pokrenuti. Na taj način možete isključiti aplikacije koje mogu interferirati sa sistemom, ili koje su naročito zahtjevne pa bi mogle nepotrebno opteretiti sistem, npr. kao Final Cut Pro, Adobe Photoshop ili Parallels Desktop, tj. aplikacije kojima treba puno radne memorije (RAM-a) čak i kada se u njima ne radi ništa bitno.

Evo, to bi bilo sve za ovaj članak. Opcija gost korisnika je vrlo korisna i praktična i u velikoj većini slučajeva nećete imati nikakvih problema ako posudite Maca nekome, ali ako želite biti sto posto sigurni, imajte gore navedene napomene na umu.

Autor članka je i osnivač usluge tehničke podrške za Mac korisnike, ako imate pitanja vezana za članak ili Maca općenito, registrirajte se na uslugu pod www.macmesupport.com, ako pak imate ideju za novi članak na macmeblog-u, ili želite glasovati za neku već predloženu temu, to možete na ovoj strani.

 

 

Komentari  

john_st
21-03-2011 | 12:59
A što je s onom "famom" kako Guest Account u Snow Leu radi katastrofalne stvari?
Citiraj
macme
21-03-2011 | 13:06
Pa koji link reference ne bi bio los, umjesto samo "fame", ali evo, bacio sam oko sto google kaze, i cini se da svi clanci datiraju iz 12/10/2009, onako na brzinu, cini se da je problem bio kod korisnika koji su imali gosta ukopcanog prije upgradea na snow leoparda. Ali nema nigdje bas jasno opisano sto i kako. No vjerujem da je to Apple pokrpao do tada. Ja sam ga za pisanje ovog clanka palio i gasio na dva Maca i ulogirao se vise desetaka puta, i sve OK.
Citiraj
john_st
21-03-2011 | 14:22
da, trebao sam stavit neki link ali sam samo brzinski komentirao ;-) aj super onda, jer taj Guest Account je baš dobra stvar :-)
Citiraj
hal9000
21-03-2011 | 15:06
apple je to popravio s jednim od updatea.
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 16 minuta
 • Daddo: recenzirao si tehnologiju, a ne uređaj. Uređaj ima tehničke specifikacije. Kažem, nije do tebe, izvrstan je članak... točno pokazuje da to nije "zvučnik" nego - uređaj u apple eko sustavu.
 • kupus: zar nije 10w, sto pise i u reviewu? To je dosta malo, barem na oko.
 • dpasaric: Ionako su te nominalne snage sve li-la, svatko ih tumači na svoj način.
 • dpasaric: Apple ne daje taj podatak.
 • Daddo: Zvučnik bez snage?
 • dpasaric: Daddo, što ti od hardverskih informacija nedostaje?
 • stefanjos: budem procitao, moj clanak o homepodu i njegovom korisenju nije nikako zazivio. :/
 • dpasaric: Znači da si dobio objektivnu i tebi vrijednu informaciju! :)
 • Daddo: Nije baš hardverski i nije baš prikaz... ali ok. Dojam je. Mene si definitivno odvratio od kupnje.
 • dpasaric: Novi hardverski prikaz je online! :)
 • JOHN: Da je pameti, Rijeka danas nebi imala karneval
 • BigMac: Da je zemlja okrugla, ljudi ne bi imali ravna stopala :)
 • Yonkis: [link]
 • Yonkis: Isprobao sam skeniranje tj OCR isprintanog memoranduma, vrlo dobro radi..
 • Soffoklo: :-) U većini se najviše koristi i mobilni OS koji živi od prikupljanja korisnikovih podataka i navika, ali očito to ljude ne ferma baš previše.
 • smayoo: Super. To je ful pametno koristiti... :D
 • Soffoklo: da
 • smayoo: Spark sav mail kanalizira preko svog servera, zar ne?
 • ping: @erseticmatej Spark. Prešao na Spark na svim uređajima. Mac, iPad, iPhone
 • erseticmatej: Bok ekipa! Koju aplikaciju koristite još na iphoneu osim Mail aplikacije koja je već na telefonu...
 • smayoo: Ajde piši u forum
 • FI4: Zapravo ne znam, ali rezolucija TV-a je FullHD kao i ekrana, probao i direkt na HDMI i nis
 • smayoo: Kako znaš da novi OS nije pogurao neku veću rezoluciju na vanjski display, neku koju ti TV možda ne podržava?
 • FI4: Da, prije mj dana sam nadogradio sustav i od onda nisam niš gledao, sad našao vremena i neće me. Probao i tatin MBP i ista stvar. Iduće bude bratov mini koji je na starom OS-u
 • smayoo: A siguran si da ti TV podržava rezoluciju?
 • FI4: Ovo je thunderbolt -> hdmi, na prijasnjem OS-u radilo normalno. Cak onaj loading bar kod bootanja prikazuje, dalje ne
 • Zdravac: ja imam mini sa catalinom, prikazuje normalno preko hdmi
 • Zdravac: i odjednom je Catalina kriva
 • FI4: Koje smece ovaj macOS Catalina, odjednom mini ne prikazuje sliku na TV
 • kupus: uspio, sad opet sve na drugom...
 • kupus: ili da probam skinut heatsink prvo? trebam doci do cpua, to je cilj
 • kupus: :D
 • kupus: trazim savjet kako da je skinem
 • kupus: ima li tko iskustva sa skidanjem ove plastike kod memorije na 1.1/2.1 strojevima?
 • smayoo: @ecvis17: [link]
 • ecvis17: Apple Pro Display XDR vs Sony Reference Monitor [link]
 • Riba: Ako je, prebaci na http.
 • Riba: Provjeri je li ti URL https
 • drlovric: Meni se skroz raspao Forum. Jel ovo bug ili feature? :)
 • iLeo: E, super. Hvala na odgovoru
 • Yonkis: IiLeo, sve je moguće ako imaš dovoljno novaca.
 • vicko: Bla!
 • iLeo: Pozdrav. Jel moguće staviti na bijeu Apple bluetooth tipkovnicu crne tipke?
 • ecvis17: bla bla truć [link]
 • Soffoklo: Google Chrome, zvani "prodajni predstavnik i vjerni pratitelj svih vaših aktivnosti" :-)
 • Yonkis: [link] Netko je uspio “zagušiti” memoriju Mac Proa...
 • Yonkis: Laku noć!
 • smayoo: Dobar dan! :)
 • name: Jutro!
 • Pixie: nisam, mislim da je problem u pustim oglasima koje postoje na Index.hr, a ovdje u Americi ih imaš još više

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Daddo, dCakmak, drlovric, JOHN, m@xym, rusty, tino1, Anonimci (335)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO