Mac, switch, backup
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac, switch, backup


26.08.2010 | 18:07
Draga Mac zajednico

Ovdje još jedan swithcer, eto već pola godine na Macu.
Mislim da sam migrirao radi Iphonea najviše kada sam vidio kako to čudo funkcionira i radi...

Koristim kompjutere još od doba Atarija, Com, Dosa, Norton Comandera, Win 31 pa nadalje...
Odrastajući "uživao" sam u nedostacima win platforme i stalnom kopanju po samom sustavu. Pa malo formatiranja, pa reinstalacija, pa nadodavanja novog hardvera i zezanja sa driverima itd.

Danas kada kompjuter koristim 90% za posao, ostalih 10% sa slušanje muzike želim pouzdanost i ne razmišljati o sistemu.
Igre sam nažalost putem negdje zaboravio, izgubio, a kada budem imao taj vremenski luksuz kupiti ću PS3.

Zadnje što mi je prelilo čašu na win platformi; najača brand konfiguracija lapa bez ikakvog smeća na njoj a svejedno - uništeno pola arhive veoma bitnih mailova starih par godina.

Sad sam na Macu, stare mailove sam ostavio na win lapu i povremeno provjeravam iste kada mi trebaju.
Mac kao platforma je zaista feonomenalan, ponovno imam osjećaj kao kada sam kupio pentium 166mhz sa prvim win95...
Mogu usporediti mac kao prelazak iz dosa u windowse a tko je to probao zna o čemu pričam.

Force quit mi se desio možda jednom i to vjerojatno mojom krivnjom. Od dodatnog softwarea instalirao sam sve bitno što mi može zatrebati i sve to radi izvrsno.
Nezaobilazna komponenta je i estetika Maca.

Koristim Macbook Pro 15" sa dodatnim Apple Cinema 20". Nažalost taj monitor treba dodatni adapter i nema napajanje za lap ali je cijena zaista povoljna pošto je to stari model.
Uz to koristim Apple bežični miš koji je super, malo je tanak za moju naviku ali što je tu je.

Nakon čitanja cijelog jabučnjaka i cijelog foruma ostala mi je jedna nedoumica...

Znam da se Macovi ne kvare ali što ako se to zaista desi. Pritom ne treba softwer zakazati, može se i lcdu nešto desiti ili sl.
Kako imati neki pouzdani backup? Ne mogu ti priuštiti da budem bez računala 10, 20 dana, tj. bez podataka na njemu.

Ukoliko se tako nešto desi ovaj lap ide na popravak, zamjenu u Mađarsku i što onda?!

Razmišljao sam o backupu na time machine....
Pretpostavljam da uz taj time machine bi mi trebao i jedan rezervni jeftini Mac koji će mi uskočiti ukoliko bude potrebno?
Kako onda podatke sa time machinea prebaciti na taj "rezervni Mac" - njemu je potreban operativni sustav?! Ili sve ide na novo?
Da li svi podaci ostaju na istom mjestu?

Kada se glavno računalo primjerice vrati sa popravka kako to opet migrirati na njega? Opet Time machine i onda?

Molio bih i preporuku ili ako netko prodaje Mac za takvu rezervnu namjenu dobrodošle ponude...

Bio bi zahvalan na odgovoru, pozdravljam prijateljsku atmosferu na forumu.
26.08.2010 | 18:23
Time Machine je definitivno najjednostavniji i najležerniji način backupa.

Pretpostavljam da na Macu radiš, tj. živiš od njega, pa tražiš 'osiguranje' u slučaju dugoročnog izbivanja od kompa.
Ja ću ti samo prenijeti moje razmišljanje...
1. Sve imam backupirano na prenosnom hard disku preko Time Machinea
2. U slučaju havarije (LOL) imam sreću da se krećem u krugu ljudi koji koriste Macove, pa mogu 2-3 dana doći do podataka koji mi trebaju.
3. Ukoliko komp. ide na duži servis, sve podatke, naravno, mogu koristiti na Win računalu (podatke, ne aplikacije- kupiš kantu za 1000-2000kn pa poslje u smeće)
4. Dugoročno, cilj mi je kupiti novi MacMini kojeg bi koristio 'u dnevnom boravku', a bio bi idealno osiguranje za ovakav nesretni slučaj'.


'Rezervni mac' koji spominješ ne mora nužno imati isti OS, jer ne znam čim se baviš, ali ono što je meni bitno su podaci, ne aplikacije.
26.08.2010 | 18:34
Pisem sa Iphonea sada pa nemoj zamjeriti ukoliko bude malo nepovezano.
Znaci, najbolja varijanta time machine, ova varijanta od applea radi bezicno?!
Zanima me da li je moguce na rezervnom Macu; bezicno importirati taj time machine sa svim aplikacijama, podacima, mailovima?
Tj. Da u potrebnom trenutku imam sve isto na rezervnom stroju?!
Hvala.
26.08.2010 | 19:03
AKo baš mora biti bežična veza, onda mislim da igra samo Time capsule. Nisam ziher jel ti može neki USB hard preko rutera poslužiti. Naime, nemam nikakva iskustva s takvom konfiguracijom.
A kaj se tiče samog time mashinea. Kad s njim radiš back-up, imaš izbor hoćeš li backupirati i aplikacije ili samo doksove. Recimo da skladištiš sve i da se tvoj account zove Lopta. I da se dogodi nesretni slučaj krepavanja tvog kompa. I da ti neka dobra duša posudi svoj komp na tjedan, dva, tri...
Stvar je vrlo jednostavna: digneš migration assistant i onda odabereš da povuče sve s time mashine backupa. Kad je gotov, onda imaš na tom kompu svoj cijeli account (dakle Lopta) pored onog koji je bio kad si da donio doma. Jednostavno se ulogiraš u Loptu i niti ne znaš da si promijenio komp.
Bitno je samo jedno: komp na koji povlačiš time mashine backup ne smije imati stariji sistem od tvojeg backupa. Ako si ti na 10.6.4, onda i taj drugi stroj mora imati 10.6.4. Nemožeš povući back up na 10.6.1 ili, još bolje, 10.5.8. Mora biti isti ili viši sistem od tvojeg back-upa.
27.08.2010 | 00:11
Pozdrav tsergo i dobrodošao!

Još jedna ideja koja vrijedna razmatranja: Umjesto Time Machinea na vanjski disk napraviš kopiju svojeg sistemskog diska pomoću Carbon Copy Clonera i onda recimo svakih par dana sinhroniziraš fileove koji su e izmjenili. Na taj način imaš također backup ali i još jednu prednost - ako ostaneš privremeo bez Maca, taj disk možeš spojiti na bilo koji drugi Mac i podignut sistem zajedno sa svim svojim podacima i raditi na njemu, pa makar svaki dan radio na drugom Macu. Također, kada dobiješ svoju mašinu sa popravka, na disku će ti biti svi novi podaci i onda smao sve sinhroniziraš opet.
27.08.2010 | 10:03
Imam APE i na njega spojen disk. TM mi ne nudi taj kao mrezni didk za backup.
Nije mi jasno ako kloniram disk (carbon) s MBP i probam vratiti na minija, dali ce to raditi jer hardware nije isti?
Mislim da je TM ok za kucne korisnike, za profice bi ipak trebalo neko sugurnije rjesenje. U krajnjem slucaju podatci su vazni, ne toliko programi.
27.08.2010 | 12:20
Žabac, ako imaš iskloniran disk, nema problema. Digneš Migration assist i odabereš opciju from another mac i on onda povuče sve kaj treba na tvoj sistem. Nije problem. Bootanje s tog diska bi moglo biti problematično, ali ako instaliraš sistem na svoj komp i onda napraviš ovo kaj sam ti rekel, nema problema.
29.09.2010 | 14:02
Pozdrav,

malo sam tražio po webu i po forumu, i nisam više siguran što koristiti.
CCC, CronoSync ili Super Duper.
CIjena nije faktor obzirom da su to sve jeftine aplikacije za bitnu radnju.

0. Koji od spomenutih (ili nekih koji nisu spomenuti) su vam najbolji i zašto? Na koji način ih koristite pa da ste se zbog toga za njih odlučili?

(TimeMachine mi ne odgovara, probao i nije mi pasalo + obično kad bi napunio drajv do kraja bi mi izbacio error ... nema više mjesta ... čime cijeli koncept gubi smisao. A neda mi se otkrivati zašto se to dešava)

1. Ne razumijem kako znam ako je externi koji imam bootailan (formatiran je u HFS+ i koristim 10.5.x)?
Za backup bih htio koristiti usb drive koji imam jer mi FW800 drive koristi kao scratch za montažu, a htio bih da je to dvoje odvojeno.
Ovdje vidim da činjenica da je riječ o USB drajvu nebi trebala biti problem.
Meni u biti i nije bitno da je to butbilno samo bih htio da u slučaju raspada sistema mogu lako vratiti SVE u prijašnje stanje (dakle i apllikacije i sve i podešenja i ime usera i shared user folder SVE).

2. @Djuro kako ide ova fora sa Super Duperom i migration assistentom? Namravim dmg cijelog "Macintosh HD" na eksterni disk i onda reinstaliram OS normalno na komp ... i kako dalje?

3. Dali kad radim TOČNU kopiju mog drajva moram to činiti na zasebnom drajvu/particiji ili mogu na istom drajvu/particiji imati i neke druge datoteke? Htio bi naime da nemoram particionirati disk.

Pored tog "in the case of disaster" backupa koje bih radio rijeđe htio bih na istom drajvu imati folder (nazovimo ga "ažurni") u kojem bih svako toliko updateao home i shared foldere. Dakle neka "incremental backup" fora.

I sad gledam gore spomenute aplikacije i u biti ne vidim prednosti pred običnim

ditto  /Users/Home /Volumes/backup/ažurni/Home

ditto /Users/Shared /Volumes/backup/ažurni/Shared


4. Kako se opcije ovih aplikacija razlikuju od ove naredbe osim što se rade klikanjem?
(automatizacija mi ne treba, volim znati kad je backup napravljen i treba mi obično poslije završenog posla ili prije brisanja viška fajlova a ne svakih dan, tjedan ili mjesec)

Hvala na pojašnjenjima unaprijed.
bok
29.09.2010 | 15:34
Kaj je dosadno preko Bare?

Ja koristim CCC, nema nekog posebnog razloga. Čul sam za njega prvog, svaki put je odradil posel kloniranja diska besprijekorno i nisam nikad imal razloga za promjenu. Ovo kaj ti spominješ u terminalu je vjerojatno ista stvar, samo kaj je ovak sve grafički pregledno. Ja nisam znalac od UNIX-a do te mjere da bi mogel po terminalu tipkati i biti ziher u ishod:(
Uglavnom, digneš CCC. Odabereš disk to clone i target disk i gotovo. On sve odradi sam dalje. Poslije imaš dva diska koji su IDENTIČNI.
E sad, jel može raditi back up na USB drajv, ne znam. Nisam nikad probal.
29.09.2010 | 16:07
@djuro vratio sam se pa je dosadno

nisam ni ja neki znalac ali koristim terminal za neke stvari, ovo je u biti kao merganje foldera na win.

Dakle recimo da imaš dva foldera sa istim sadržajem i onda jedan od njih dobije još datoteka ili se neka od starih dateteka ažurira. Ovom komandom se destnicijski folder ažurira, dakle samo ono što je novo ili nedostaje u destinacijskom, a pojavilo se u source folderu se piše. Ostalo ostaje kak je bilo.

Reci kad kloniram disk CCC-om, jel destinacijski drive biva pobrisan/formatiran ili (pod uvjetom da ima mjesta) naprosto na tom drajvu nastane kopija originalnog? I ako da u kojem obliku, to bude dmg ili kaj?

Fala
29.09.2010 | 17:29
evo, ajmo ovak, pomalo grafički da bude skroz jasno. Na mom kompu se hard zove HAL9000 i ima ikonu ono oko HAL-a iz Odiseje 2001.
Recimo da se tvoj vanjski disk (FW800) zove Swap i da je njegova ikona Lopatica za plažu (kao za pretovar sitnijih stvari). Kad digneš CCC i kažeš mu da je source HAL9000, a destination Lopatica, on krene. Nakon sat-dva, ovisi koliko je velik tvoj disk i brzina prijenosa, dobivaš na kompu dvije ikone. Jedna je HAL9000 s okom i druga je HAL9000 s okom. Prije nego kreneš on te upozori da će sve na Lopatici biti izbrisano i onda krene gaziti. Tako da, kad je gotovo imaš DVA IDENTIČNA diska. Da se ne zajebeš, najbolje je odmah onaj novi disk preimenovati, recimo u SAL9000 i promijeniti ikonu (valjda dodaš trepavice, jer SAL je kao žensko;) ) da kasnije ne bude drama. Ako sad odeš u Sys prefse i pod startup disk, vidjet ćeš da ti nudi ociju HALa i SAL-a. Po tome znaš da je to bootabilni disk. Time mashine backup, recimo, nije, jer on ne klonira sistem.
To je bila opcija Clone disk. Isto tako, CCC nudi i opciju backupiranja diska koja je može podesiti i onda dolazi do ovog kaj ti spominješ: da se sadržaj koji nastane ko d tebe pojavi i tamo, bez da ubije sve prije njega
Za kraj, jasno, ako imaš dviej particije na disku, možeš samo jednu iskoristiti za backup tj. kloniranje HAL-a. Ta Particija koju si odabral (ako je dovoljno velika) bude pobrisana u sadržajnom smislu, ali operativno ostaje na disku, samo će postati HAL9000 s onim okom.

Evo, nadam se da je sad jasno?

Kak je bilo prek bare? Tuga, jad i čemer?
29.09.2010 | 18:00
Nedavno sam imao konkretan slucaj. Kupio novi MBP, a na starome sam napravio s TM backup (ocito nevazno s cime se radi backup, kak djuroveli). Onda sam na novome pokrenul instalaciju dokraja i u jednom trenutku (negdje pred kraj) me pital da li imam kakve podatke s drugog kompa. Velim da imam i uvalim mu vanjski disk gdje je TM spremil sve to. Nakon 1/2 sata imam tocno indenticne podatke. Neki su se programi malo bunili jer je novi komp, neke je trebalo preinstalirati, ali podaci su bili na broju, cak i ikone na istom mjestu.
Zasto ne bi TM koristio, skuzil sam da samo prvi put backup-ira silne gigabajte, a ksnije samo koji gigabajt, neke promjene. Ako ne instaliravas i preinstaliravas programe i ne gomilas ogromne dokumente na samo komp ne bi trebao gutati prostor. Ja svako toliko obrisem taj disk i ponovim backup ili kako sam radio, imam dva diska pa naizmjenicno da mi bas usred prebacivanja ne crkne nekaj (kakv sam pehist, moglo bi se i desiti).
Ocito preko bare stenju pod okrutnim bezdusnim kapitalistickim gazdom. Mada sam uvjeren da mi tu kvalitetnije zivimo (samo da je peneza vise).
29.09.2010 | 19:44
@zabac TM meni ne pase jer me opusti u baratanju datotekama jer se pocenm pouzdavati u njega kao nesto sto stalno backupira i time cuva fajle koje nehotice pobrisem. Tako da kad sam ga koristio sam manje pazio na fajle, a onda kad bi nes zaista i trebao bi me iznevjerio. Prijerice, kao sto sam gore rekao, dodje do kraja drajva i trebao bi pocet brisati najstarije datoteke al on izbaci error i nece dalje dok ne formatiram taj drive?!?
Zasto - neznam.
Dali ja trpam puno velikih fajlova ... pa i ne.
Stvar je u tome da on ne zamjenjuje stariju verziju datoteke novijom, vec trpa generacije tog fajla koliko god se on puta izmjenio, dok ne ptretrpa disk, onda briše najstariji - in theory ... jer meni kad bi to trebao činiti izbaci error.
Uglavnom opekao sam se i sad mi se više neda.

@djuro ma strasno nesto ... jadan narod

@generalno

nisam ja neki sad fan Amerike, ali jbg ... NY mi je je zbilja i živopisan i ugodan, i lijep grad. Ako ti padne šećer, odeš na Times Square i imaš light treatment ... odmah krene kolati krv malo življe. A kad treba čilati ima napretek takvih četvrti.
Recimo u mojoj (umjetničkoj) struci, imaš primjerice chelsea četvrt koja ima biznis orjentirane galerije, ali imaš i u lower east sideu, i sohu neprofitne i "nezavisne" umjetničke prostore ...ili novijeg datuma viliamsburg četvrt u brooklinu, tak da nije jednostrano.

... samo nisam baš fan zapadne EU ... čast izuzetcima.

Ma poigrati ću se sa tim CCC pa budem vidl.
Ne sviđa mi se ova HAL i SAL fora, radije bih ja to izveo onak nekako za disk imagem. Gledam sad ... pa da se to i sa Disk Utilitijem ... budem se poigrao sa time svime.

Kakav je taj Super Duper?! Koristi netko?
29.09.2010 | 20:00
Koristio sam CCC i SuperDuper. U biti je skoro isto, najveća razlika je u izgledu/stilu, tako da po meni možeš s jednim i drugim. Imam Time Capsulu i do sada mi je radilo bez problema, te brisalo najstarije zapise i tako se dopunjavalo. Nedavno sam stavio HD od 1TB, te će sad trebati više vremena da se napuni, tako da sam jedno vrijeme miran. Tebi je valjda bilo nešto naopako postavljeno, da ti je krivo brisao. Možda se dalo resetirati i ponovno postaviti jbg. A kloniranje je stvarno jednostavno i nebi se trebao ničega bojati. Uostalom softovi su Free pa možeš ih skinuti i probat, vidjet ćeš da je cool.
Bok !
29.09.2010 | 23:14
Uglavnom, mislim da budem imao jedan image na fw drajvu koji ima cijeli moj sistem, i taj cu napraviti ili Disk Utilityijem ili CCC-om. A onda cu incrementalne raditi sa toolom imena iBackup koji ima mogucnost vracanja settinga pojedine (ili vise) aplikacija, (tipa stickies)
Malo sam se poigrao pa sam napravio jedan backup sa rsync komandom u terminalu ... što je više manje isto što i radi ovaj iBackup ... samo što nemam onda opciju restoreanja setinga pojedine aplikacije. no što se običnih datoteka tiće ... sasvim je ok.

evo i korisan link LINK

bok
29.09.2010 | 23:43
Tebi ne treba backup nego sinhronizacija. Jer ako inas na destke promjena dokumenta, shvatil sa da ti samo zadnja verzija igra ulogu, a one prije se kao brisu kad disk dojde do kraja. Inqce backup nije trivijalna stvar. Postoje algoritmi optimiranja sigurnosti i zauzeca prostora. Inace backup je nesto sto se ne dira, a kad postane staro se brise. TC to radi lose na jednom disku. Trebao bi dva diska, jedan za arhivu i recmo tjedno spremati, a drugi sinhronizirati s onim u kompu.
01.10.2010 | 13:16
Treba mi više toga. primjerice sigurna kopija cijelog sistema da mogu lakše nastaviti raditi u slučaju totalnog raspada sistema.
No neda mi se particionirat externii disk samo za tu jednu funkciju, tako da sam se odlučio za diskimage opciju. Izradio sam je sa CCC a restore se može napraviti sa diskutilitijem na Install DVDu.

Drugo što mi treba je neki relativno redovit i nešto češći ali ne baš svaki dan (za sad mi se čini da će to biti 1 mjesecno kad je rad bio manje intenzivan, i svaka dva tjedna kad je više intenzivan) backup podataka, pod čime mislim i na podešenja pojedinig aplikacija, i podatke koje neke aplikacije imaju, npr stickies, ili ical, i tome slično.

I za ovo sam odabrao www.grapefruit.ch/iBackup koji mi je jednostavan način da ovo funkcionira.
I ne ne paše mi sinkronizacija jer mi treba malo onog TM vremena da imam fore povratiti podatke slučajno pobrisane.
Prilikom incremental backup opcije, postoji opcija da se ne označi "erase data not present in source" čime mislim da novim backupom samo doda novo a ne briše staro. No to moram još vidjeti ... tek radim prvi backup.

I još trebam arhivu stvari koje mi ne trebaju svaki dan na kompu ali ih trebam dugoročno. Ovo držim u posebnom folderu na externom i kopiram i organiziram ručno.

Eto ... toliko,
pozdrav
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 42 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO