Hamas vs. Izrael - "Šestodnevni rat 2"?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hamas vs. Izrael - "Šestodnevni rat 2"?


10.10.2023 | 07:38
Eto, na prijedlog kolege s Vikalice najveća neznalica o ovoj (kao i mnogim drugim da se ne lažemo) temi otvaram na Jabučnjaku drugi ratni thread nakon Ukrajine, jer ovo će po mome mišljenju uvelike utjecati i na rat u toj zemlji.
To mislim jer držim da je Izrael ipak prvi saveznik Amera.
UK je možda to nekada bio ali ipak imam utisak da CIA i Mossad bliskije surađuju od CIA-e i MI6.
Nebitno.
Ono što je bitno je da se rat u Ukrajini prepušta ekonomskoj "sili" EU, koja nije vojna organizacija.
A NATO nikada (ispravite me ako griješim) nije vodio dva paralelna rata istovremeno.
Zbog svega navedenog (baratam poluinformacijama) trebaju mi stručnjaci!
Lovrić je napisao neki dan za Palestince "nek im je Bog na pomoći".
Slično sam i ja pomislio tada, ali pogledamo li broj žrtava do jučer navečer - bome Hamas za sada vodi.
Pripremali su ovo čini se jaaako dugo.
I, kako bi upitala Konstrakta - "šta ćemo sad?"
Objasnite ubogom kolegi, jer kako bi Mile Kekin i društvo reklo "Nije nam jasno"...
Male šale za početak, ali zaista držim da ovaj rat sve okreće i u priči Ukrajina, a bome i Arapske zemlje koje su sklone SAD-u tipa Saudijska Arabija.
Možda više neće biti tako sklone SAD-u nakon ovoga?
A sada nastupite vi, drage kolege.
10.10.2023 | 09:57
Nemam bas puno vremena ali moram iznijeti svoje misljenje o temi

Osobno sam, u vise navrata, spominjao i hvalio Izrael u temi o Ukrajini. Mali narod with big balls koji jednostavno mora da se bori za goli opstanak. Ne opravdavam uvijek njihove metode ali mogu razumjeti zasto rade sve to sto rade.

Oni svoju drzavnost nisu dobili niti naslijedili, vec se za nju bore jos od deala sa Britancima iz prvog svjetskog rata. Dobili su nesto vise teritorija nakon WWII (najvise radi holkausta), ali ipak je to bilo znatno manje nego imaju danas. Razlog je sto su okolne zemlje odlucile da napadnu Izrael prije 50 god i zamalo uspjele da ih poraze. Medjutim izgubili su, i Izrael logicno uzme jos vise teritorija za sebe.

Nesto kao projekt Velika Srbija. Hoces Krajinu, ostanes bez Kosova. Tako su i Muslimani prosli u svojim osvajackim pohodima na Bliskom Istoku. Hoces a ne znas, pa popusis.

Gaza je ranije bila puno veca, kao slovo L. Nije bio strip. Kombinacija reduciranog prostora sa prirodno ogromnim natalitetom Muslimana dovela je do najgusce naseljenog prostora na planetu. Ja imam jedno dijete a moji vozaci imaju u prosjeku 15-20. Pa vidi tu razliku

Palestinci s druge strane su od casnih boraca za slobodu prerasli u gole teroriste koje civiliziran svijet prezire. To se treba jasno reci. Hamas vise nije opozicija niti nekakva anomalija tamo, vec mainstream vlast.

Njima je prece i draze otici na jedan dan u ubilacki pohod po Izraelu, a vrlo dobro znaju kakvu ce cijenu platiti nakon tog teferica. Ali briga njih. Jaci je poriv za ubijanjem nevjernika, jer njihova agenda nije da Palestinici zive bolje, vec da Izraelci zive gore. I tu je uzrok svih problema tamo.

Nikome normalnom nije jednostavno gledati roditelje kako izvlace obitelji ispod rusevina, ali ti isti ljudi se dan ranije raduju na ulicama dok ovi teroristi razvlace mrtvu i golu njemacku turistkinju. Iako su svi vrlo dobro znali sta ce Izrael uraditi za odmazdu.

Zamisli taj MINDFUCK!!! Njemica se sigurno osjeca u Izraelu a ubiju je Muslimani koje njemacka vlada hrani i poziva da dodju u Njemacku. Osim toga, salje milijune dolara financijske pomoci, koju btw vise nece slati. Zavrcu se financijske injekcije sa zapada, sad ce vas Iran hraniti.

Moje predvidjanje je da ce Izrael potpuno blokirati Gazu, humanitarna pomoc ce ulaziti na kapaljku. Porusit ce jako puno postojece infrastrukture, gadjajuci tunele dubinskim bombama. Tuneli se nalaze ispod stambenih zgrada, da ih ne mogu vidjeti dronovima.

Nakon toga slijedi kopnena invazija i ulazak/ostanak trupa tamo. U najgorem scenariju, itekako mogucem, sve ce ih odatle otjerati ili u West Bank ili u Egipat.

Izrael ima i sredstva i zeludac da sravni Gazu sa zemljom, i da onemoguce ljudima boravak tamo. Jednostavno ce ih prisliti da sami odu ili da svi izginu.

Ukoliko dulje potraje rat tamo, Ukrajina ce dobijati manju vojnu pomoc jer i americka vreca ima dno. Sreca u nesreci je da je cijela Gaza ko jedan otok u Hrvatskoj i kada Izrael donese konacnu odluiku (kakva god ona bila) to nece trajati godinama kao u ogromnoj Ukrajini.

Hamas vec trazi primirje (2 dana nakon "velike pobjede") i vjerujte da bi izraelska odmazda do sada bila puno veca i gora da ovi nemaju stotine taoca u samoj Gazi.

Qatar (gdje stvarni lideri Hamasa i zive) sada pregovara sa Izraelom o razmjeni zarobljenika. Cim izrael spasi sto se spasiti moze, slijedi armagedon sa jos vecim zrtvama.

Izrael je okruzen slicnim grupama koje bi imale slicne ambicije da ponove ovakve stvari u buducnosti. Zato Gaza sada mora platiti cijenu da svi ovi ostali dva puta razmisle prije nego nesto pokusaju.

A uskoro dolaze i jako neobicne smrti i nesrecni slucajevi u samom Iranu. Samo prati sta ce se tek tamo desavati.

Americka flota uplovljava tek tako da se susjedne zemlje ne petljaju dok Izreal ne odradi sta je naumio...
10.10.2023 | 13:20
ja bih shvatio da su krenuli istovremeno sa zapadne obale i iz libanona... ali koja je tocno vojna logika iza ovog?

eto zelimo pokazat da mozemo ispaliti hrpu raketa i mozemo vam uletit u teritorij kad god hocemo?


nadam se samo da naivni europljeni nece udomiti Gazance ...

steta sto SA ne zeli pomoci braci muslimanima nego spaljuje milijarde i milijarde na ona sranja po pustinji
10.10.2023 | 14:27
Ovo je asimetričan rat, sumnjam da im je bio cilj zauzet tel aviv. Pogledaj prvi libanonski rat, kako je počeo (hint:teroristički napadi).

Čak i da "osvoje" sve, opet neće riješiti sukob jer izrael je nacionalna (ne građanska!) država, u kojoj muslimani nemaju puno prava. Ne može se baš reći da oni nisu domicilan narod, iako izraelci to pokušavaju. Ovaj sukob se, barem ovaj unutar-izraelski, može riješiti samo etničkim čišćenjem, koliko god to gadno zvučalo.I ruku na srce, nije da izraelci to ne pokušavaju "mekanim" metodama.

Btw kloba, šestodnevni rat je, ako se ne varam, napadački (ili ako hoćeš, tzv. preventivni) rat izraela, tako da paralela i nije najbolja.
10.10.2023 | 14:28
Kloba, što se tiče utjecaja na rat u Ukrajini i smanjenje resursa za nju, to se neće dogoditi. Jedino je sada medijska pažnja skinuta s Ukrajine. U ratu Izraela i Hamasa, Hamas nema vojsku, niti će se tamo ispaljivati deseci tisuća granata, jer oni osim ručnih bacača nemaju neko naoružanje. Izrael bude potrošio izvjesna sredstva za tu operaciju. Više će potrošiti avio-sredstava, bombi i raketa, nego kopnenih.

Oni će tražiti samo da se nadopuni, ono što su imali prije rata, a to će biti prvenstveno vezano uz avijaciju, koju Ukrajina nema...jedino, ako se rat proširi, onda se može govoriti o preraspodjeli vojnog naoružanja.
10.10.2023 | 14:56
Hvala svima na informacijama, u međuvremenu sam i ja malo pogledao neke stručnjake na raznoraznim televizijama. Zanimljiva informacija mi je da je Benjamin Netanjahu čovjek kao stvoren za ovu situaciju.
Mislim, svi znamo da su Izraelci kao narod obavezni služiti vojni rok, muškarci dvije godine, žene jednu ili tako nešto.
Pa čak i ako imaš ne znam kakvu karijeru, tipa Gal Gadot (Wonder Woman) - ukoliko imaš njihov pasoš, kao djevojka ideš u vojsku.
Ono što nisam znao za Netanjahua je da je u mladosti bio neka vrsta izraelskog SEAL-a.
Čak je proveo i duže vrijeme u SAD-u vježbajući manevre sa američkim tuljanima.
Pa taj lik kojeg sam slušao u jutarnjoj emisiji Dobro Jutro na NovaS kanalu, Lovrić će znati na koga mislim - MIlan St. Protić - zaključuje da je za ovakve situacije državi najpotrebniji političar koji je istovremeno i stručnjak za vojsku.
A Netanjahu je, kakav god bio, tu kvačicu odavno čekirao.
Inače, samo da dodam, navodno je i sam Netanjahu rekao da će ovaj rat trajati godinama.
Na kraju krajeva, on i traje od 1948., sa oružanim sukobima svako toliko.
I obje nacije imaju svoje "legitimno pravo" na sporni teritorij.
Ma ne znam što reći, nego:
žešće zahebana situacija...
Ali Lovrić je u pravu, ko jači taj kvači, da skratim čovjekovu misao.
A Izrael je u ovoj priči itekako jak. Pa znaju gdje se nalaze, zato i imaju obavezni vojni rok i respektabilnu vojnu silu.
10.10.2023 | 15:43
Gledao sam i ja tu emisiju s Protićem, inače i mnoge druge s tim gospodinom...eh da nam je više Protića, svima bi nam bilo bolje

U Izraelu žene služe 24, a muški 32 mjeseca u vojsci. Puno njihovih premijera je bilo s respektabilnom vojnom karijerom. Sjetimo se otmice Izraelskog zrakoplova, koji je završio u Ugandi. Tad je bio na čelu te države Idi-Amin, a operaciju je odobrio tadašnji premijer, zaboravio sam mu ime, ali je iste prijašnje karijere kao Netanjahu

Izrael, nema privilegiju, da može izgubiti pokoji rat, kao mnogi drugi narodi, koji su ratove dobivali i gubili, kroz povijest. Izrael, zna da ako izgubi rat, da ga više neće biti i u tome je sva njihova bit, oko koje su ama baš svi ujedinjeni.
10.10.2023 | 16:05
cariblanco kaže:
a operaciju je odobrio tadašnji premijer, zaboravio sam mu ime, ali je iste prijašnje karijere kao Netanjahu


Yitzhak Rabin. I zajebanije karijere, rekao bih

en.wikipedia.org/wiki/Yitzhak_Rabin#Military_career

za vrijeme 2. svjetskog rata bio je, još kao teenager, pripadnik Palmacha (neuniformirane podzemne skupine zionističke paravojne formacije koja je ratovala za Engleze u Palestini).
10.10.2023 | 16:14
Ty Smayoo
10.10.2023 | 16:25
Biti ću zločest ili paranoičan ali usudio bi se reći da je Benjamin Netanjahu podmazao napad Hamasa na Izrael jer jedino on izvlači korist iz ovog sukoba.

1. Proglašavanjem ratnog stanja i pozivanjem na nacionalno jedinstvo sa strane stavlja promjene u državi koje je BN namjeravao provesti i sad će ih provesti puno jednostavnije

2. Veliki broj prosvjednika protiv promjena koje je zagovarao/želio su iz redova regularne vojske ili rezervnog sastava vojske koje će sad prema najavama mobilizirati, a govori se o 300 000 ljudi (na fin način će maknuti prosvjednike protiv sebe)

3. Sve vrijeme prosvjeda, desničarske grupe bliske BN su koristile situaciju i prosvjede da maltretiraju kako neistomišljenike Izraelce, tako i Palestince

4. Jedino njemu prihvatljivo rješenje pojasa Gaze je da nema Palestinaca i sad ima razlog to provesti

5. Retorika BN u UN-u sredinom rujna kad je najavljivao povijesni dogovor i normalizaciju odnosa između Izraela i Arapske lige mi danas izgleda kao kad je VVP zapadno europskim čelnicima u lice govorio (dok je gomilao oklop uz granicu) da nema šanse da napadne Ukrajinu i da je sve to USA propaganda
10.10.2023 | 16:40
Slažem se s tvojom analizom 100%, ali meni nije jasno zašto bi Hamas na to pristao, odnosno na koji način su mislili da to što su učinili može donijeti išta dobro Palestincima u Gazi?
10.10.2023 | 16:53
To ne mogu znati, ali bilo je informacija da je Egipat upozoravao da se Hamas priprema za napad većih razmjera, a ako je to iscurilo na net onda ne mogu vjerovati da BN nije bio informiran o tome, a ako je bio upoznat i nije napravio ništa onda je jedino logično da im je još malo i pomogao.
10.10.2023 | 16:56
Bertone kaže:
]Biti ću zločest ili paranoičan [/b]ali usudio bi se reći da je Benjamin Netanjahu podmazao napad Hamasa na Izrael jer jedino on izvlači korist iz ovog sukoba.

1. Proglašavanjem ratnog stanja i pozivanjem na nacionalno jedinstvo sa strane stavlja promjene u državi koje je BN namjeravao provesti i sad će ih provesti puno jednostavnije

2. Veliki broj prosvjednika protiv promjena koje je zagovarao/želio su iz redova regularne vojske ili rezervnog sastava vojske koje će sad prema najavama mobilizirati, a govori se o 300 000 ljudi (na fin način će maknuti prosvjednike protiv sebe)

3. Sve vrijeme prosvjeda, desničarske grupe bliske BN su koristile situaciju i prosvjede da maltretiraju kako neistomišljenike Izraelce, tako i Palestince

4. Jedino njemu prihvatljivo rješenje pojasa Gaze je da nema Palestinaca i sad ima razlog to provesti

5. Retorika BN u UN-u sredinom rujna kad je najavljivao povijesni dogovor i normalizaciju odnosa između Izraela i Arapske lige mi danas izgleda kao kad je VVP zapadno europskim čelnicima u lice govorio (dok je gomilao oklop uz granicu) da nema šanse da napadne Ukrajinu i da je sve to USA propaganda


Susjed, možeš biti zločest, ali za prave teorije zavjere mi ipak čekamo Davora ili Juru, oni se u to najbolje razumiju, a imaju materijala koliko hočeš

Najbolja obavještajna agencija Mosad je bila nepripremljena, mada su je kakti upozoravale kolege iz Egipta ?

Predsjednik Palestine ide u Moskvu ? Lavrov se je sastao s vođama Hamasa par puta u zadnjoj godini ?

Iran kaže da nema ništa s ovim ratom, ali njihov vjerski vođa kaže " neka Alah ljubi ruke, ovima koji su ovo napravili " !


Nije da ti baš ne vjerujem, ali za mene će biti najmjerodavnije, ono što kaže Davor...ako kaže
10.10.2023 | 17:56
Kud bi sve ovo moglo odvesti...pametnom dosta.

www.index.hr/vijesti/clanak/na-starom-mo...ica_vijesti_ostalo_d
10.10.2023 | 18:29
Sve se slazem do poslednje reci sa drlovric-evom opservacijom.
dobro biti nece za palestince, hamas, hezbolah.
pazi ti ovo - upadnes na muzicki festival i rokas omladinu i civile, ispalis nekoliko hiljada raketa neselektivno, uzimas taoce i posle 3 dana predlazes primirje. ne znam ko bi pristao na tako nesto, a pogotovo izraelci. tako da ce biti narednih dana pokolj i masakr - i ovo su mozda blage reci.
nakon toga krece obracun sa onima koji podrzavaju ove teroriste. Iran na prvom mestu. do sada su bili atentati na nuklearne naucnike, al ce ovo eskalirati i mozda ce sledece mete biti verski vodje.

ko god je ovo planirao i sproveo, malo se preracunao. ako je jos i Rusija bila iza ovoga (u smislu neke pomoci i podrske jer onoliko raketa ovi militanti nisu sposobni da naprave), eto cirkusa. ako su mislili da ce na ovaj nacin da se smanji pomoc ukrajini - losa racunica.
saudijska arabija ce se verovatno drzati neutralno. a i vecina arapskog sunitskog sveta.
10.10.2023 | 18:35
cariblanco kaže:
U ratu Izraela i Hamasa, Hamas nema vojsku, niti će se tamo ispaljivati deseci tisuća granata, jer oni osim ručnih bacača nemaju neko naoružanje. Izrael bude potrošio izvjesna sredstva za tu operaciju. Više će potrošiti avio-sredstava, bombi i raketa, nego kopnenih.

Oni će tražiti samo da se nadopuni, ono što su imali prije rata, a to će biti prvenstveno vezano uz avijaciju, koju Ukrajina nema...jedino, ako se rat proširi, onda se može govoriti o preraspodjeli vojnog naoružanja.


Nema mozda Hamas, ali zato 100% ima Hezbolah. I otvorene granice za dopremu svega sto im treba. I preko 100000 fanaticnih vojnika. Realno su dosta opasniji i konkretniji protivnik od Hamasa, jer su u geografski povoljnijem polozaju.

Ne pomjera Izrael bez veze snage na sjever u momentu kada su problemi na jugu.
10.10.2023 | 21:33
Potpuno je neuvjerljiva teza da jedan legendarni Mossad sa 7.000 zaposlenih špijuna i eksperata (a tko zna koliko vanjskih suradnika i plaćenika) nije znao da će doći do napada. A ako se to kozmičkim čudom dogodilo, onda opet sve pada u vodu jer ih je Egipat upozorio da će doći do napada.

I onda se otvara pitanje zašto su dopustili da se napad dočeka nespremno i da li dugoročni cilj opravdava toliku žrtvu vlastitih ljudi. Ne bih se iznenadio da je u pitanju ista taktika kao i s 9/11, a vidjeli smo da se to pokazalo uspješnim. Očigledno su odlučili da je to vrijedno prilike da dobiju snažno opravdanje da konačno unište ostatke palestinske države do kraja.
10.10.2023 | 21:52
Jedino je pitanje koliko je Izraelu dosta. U 10 kuna da će im ostavit Betlehem
12.10.2023 | 11:41
Puno je kompliciranije od pukog nagađanja da je to odgovaralo Netanjahuu i njegovoj ekipi. Tu su u igri Iran, Rusija, Kina (ovo najčešće ljude zbuni), naravno i oni direktno pogođeni Izrael i Palestina. Stavi ću ovo ovdje pa će neke stvari možda biti jasnije u cijelom ovom kontekstu:

"Izgledi za normalizaciju između Saudijske Arabije i Izraela činili su se dosegli takav napredan stupanj da je prošlog mjeseca administracija Bidena predstavila svijetu značajan plan za povezivanje Indije i Europe putem morske i željezničke trgovinske mreže koja bi također povezala Saudijsku Arabiju i Izrael.
Plan se općenito doživljavao kao izazov kineskim trgovinskim ambicijama i pretpostavljalo se da bi bio aktiviran nakon normalizacije veza između Saudijske Arabije i Izraela.
No, Hamasovi napadi na Izrael i smrtonosni odgovor Izraela na njih potaknuli su Rijad da zauzme tradicionalniji pristup sukobu.
Reagirajući na napad u subotu, Saudijska Arabija je okrivila Izrael za "nastavak okupacije i uskraćivanje palestinskom narodu njihovih legitimnih prava", ne idući do osude Hamasa, koji je izdanak skupine Muslimanska braća koju Rijad smatra terorističkom organizacijom. Princ MBS razgovarao je s predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom telefonom u utorak i izrazio solidarnost.”

Kina i Rusija imaju zajednički interes, Iran ne podnosi Izrael, pa naravno da neće podržati neku normalizaciju između utjecajnih arapskih država i Izraela. Kini i Rusiji odgovara micanje Amera iz fokusa na Ukrajinu. Istovremeno Rusiji, a posebno Kini otvaraju se vrata "neutralnih" medijatora. Kini također ne odgovara (za sada) normalizacija odnosa moćnih arapskih država i Izraela, a Rusi osim mogućeg glumatanja medijatora su ipak malo skinuli pritisak, "poglede" i pomoć prema Ukrajini. Na sve to dolazi Netanjahu i ekipa koji su ili zagrizli klopku ili najvjerojatnije dopustili istu gledajući samo svoj interes.

Ovo sve može rezultirati ujedinjenjem mnogih muslimanskih država u borbi protiv Izraela koji ima svoje saveznike i lako se može preliti u svjetski/vjerski rat u kojem će na kraju profitirati Kina.

"The conspiracy theorist has left the building."
12.10.2023 | 14:10
Soffoklo kaže:
Ovo sve može rezultirati ujedinjenjem mnogih muslimanskih država u borbi protiv Izraela koji ima svoje saveznike i lako se može preliti u svjetski/vjerski rat u kojem će na kraju profitirati Kina.


Sreca pa si ovu recenicu napisao zadnju a ne prvu. Da je bila prva ne bih dalje ni citao

Kakvo crno muslimansko jedinstvo. Tu svako iskljucivo sebe gleda i svoje interese. Dosta ih se vise mrzi medjusobno, nego sto mrze Izrael. Da postoji medju njima ikakvo jedinstvo, matematicko/statisticki/logicki Izrael ne bi ni postojao. Naravno, ako pricamo iskljucivo o sirovim brojevima njih svih skupa.

7 granica je oko Gaze, Izrael konrtrolira 6 i Egipat jednu. Shodno tome, 350K izbjeglica se u ovmo trenutku skupilo u blizini te jedne sa Egiptom, i ovi hladno ne zele da je otvore. Ne zele da prime te ljude, niti da naprave neki humanitarni koridor.

Ne treba zaboraviti da je prije 6 dnevnog rata, Egipat vladao i upravljao tom istom Gazom. Kad su popusili rat, Izrael je to preuzeo. Egipat je bio grub i surov prema Gazi, kao i sam Izrael danas. Nisam bas uvjeren da ih i danas nesto posebno vole.

Ovako laicki i naivno receno. Koliko samo para i donacija godisnje dobije Gaza da ne rade nista (skoro najveca stopa nezaposlenosti na svijetu), mogao se 5X ljepsi i veci grad napraviti sa druge strane granice u Egiptu i da ti ljudi zive i rade normalno. Egipat ne zeli da cuje o tom angazmanu. Toliko o velikoj muslimanskoj ljubavi

A morali bi gradjani Gaze poceti nesto i raditi, pa bi im i to bio dodatni sok u zivotu. Ovako desetljecima unovcavaju svoju ulogu zrtve. Da im je lako i lijepo nije, a oni sami su sve radikalniji i gube simpatije i podrsku modernog svijeta.
12.10.2023 | 14:19
Slazem se sa ovim sto je drlovric rekao u vezi tog arapskog ili muslimanskog jedinstva. nije to bas tako. koliko znam saudijska arabija ili emirati nisu primili neke izbeglice iz ratom zahvacenih zemalja. a eto sad i egipat drzi zatvorenu granicu. dalje, u tim bogatijim arapskim/muslimanskim zemljama, radi sirotinja iz drugih arapskih/muslimanskih zemalja koju su tretirani kao roblje, ali bukvalno.
s druge strane, palestinci i ti arapi, ne rade nista drugo osim sto planiraju te neke dzihade, prave decu i dzamije. nista konstruktivno i konkretno.
imas zid koji deli izraelski deo od onog dela u gazi. s jedne strane cisto i uredno i nesto se radi, s druge strane smece, haos i zaostalost. ali bitno je da se molis 5x dnevno.
12.10.2023 | 14:38
Palestinci nisu ni Hamas, ni Fatah, ni Hezbolah, oni su taoci tih skupina. Kad su izbori bili u Palestini?

Ovo da ništa ne rade su generalizacije, tako je isto i sa ortodoksnim židovima. Ne puštaju ih preko granice zbog mogućeg građanskog rata, isto što se desilo i Libanonu.

Izgleda kako izgleda, još i dobro izgledaju s obzirom da Izrael drži sve granice, pa i radne dozvole. Ako baš hoćete, i način da pobjegnete. Izrael to kuha od svog nastanka, jer to je država u kojoj manjina (pri postanku su bili ogromna manjina) drži sva prava, nalik koloniji. Što Izrael zapravo i jest, ako ćemo najpoštenije.

Bi li ti kuću gradio da znaš da ti je mogu uzet bilokad, temeljem neke knjige?
12.10.2023 | 16:16
Mislim da je u vjeri problem. Ne poznajem puno muslimansku vjeru, pa nemogu biti najbolji sugovornik, ali ono što poznajem površno, daje mi argumente za ovo što ću izreći.

Znači RKC ima vrhovnog poglavara papu, kojem su podčinjeni ; kardinali, nadbiskupi, biskupi...i dalje do početka službovanja u RKC. Sad probajte zamisliti, nekog biskupa, koji promovira holokaust, ili kod nas da zaziva vraćanje ustaša na vlast. Koliko bi taj bio u službi, prije nego bi bio izopćen ? Pa možda mjesec dana. RKC ima hijerarhiju, slićno vojnim službama, dok kod muslimanske vjeroispovjesti to nije slučaj. Oni imaju nekakvu autonomiju ili "auto-kefalnost", ako sam se dobro izjasnio, pa je shodno tome moguće da neki imam poziva na đihad ( čak i u zapadnim đamijama )a da ga nitko nema pravo pozvati na nekakavu odgovornost ?

Noramlno da je većina ljudi islamske vjeroispovjeti, normalna i nije extremna, ali oni nemaju lijeka, protiv onih koji propagiraju đihad i nevjernike. Kad još sjetim šiita i sunita i mržnje između njih, koja je čak veća nego prema "nevjernicima", nisam pametan, što da mislim !
12.10.2023 | 17:25
To nema veze sa religijom. Religija se zlorabi kao sredstvo za manipulaciju onih koji su tu da popiju metak za gazdu. Uglavnom su u pozadini pohlepa za tuđom zemljom(resursi, strateški položaji), kriminalne organizacije promrežene od sitnih lopova pa sve do gazda, ratno profiterstvo, proizvodnja/prodaja oružja.
Tu se svak sa svakim kurva, pa uglavnom to nema veze s ničim osim profitom. Mladi i stari ginu, a gazde drže govore za ovce koje u ovim slučajevima nejdu na šišanje nego na…..
Peace
12.10.2023 | 17:34
Kad sam pisao o ujedinjenju, kriva riječ, savezništvo koje će se prikazati kroz interese koji najviše odgovaraju "publici" i "akterima", a to je zajedništvo u vjeri. To što to nema veze s pravim razlozima je drugi par rukava. To sam napisao kao jednu od mogućih teorija, ali primarno sam želio reči da ima puno aktera u ovom sukobu kojima ovakva situacija odgovara iz ovih ili onih razloga.

Slažem se s ranije upisanim o Gazi od @drlovric
12.10.2023 | 17:57
JOHN kaže:
To nema veze sa religijom. Religija se zlorabi kao sredstvo za manipulaciju onih koji su tu da popiju metak za gazdu. Uglavnom su u pozadini pohlepa za tuđom zemljom(resursi, strateški položaji), kriminalne organizacije promrežene od sitnih lopova pa sve do gazda, ratno profiterstvo, proizvodnja/prodaja oružja.
Tu se svak sa svakim kurva, pa uglavnom to nema veze s ničim osim profitom. Mladi i stari ginu, a gazde drže govore za ovce koje u ovim slučajevima nejdu na šišanje nego na…..
Peace


A gle to meni lako objasniš. Daj to objasni nekome zatucanom...gledao sam neki video na telegramu, gdje je junak sjeo u bager i hoće nešto rušiti. Video traje dvije minute i stalno nešto priča, a svaka treća mu je alah ekber...onda se vozika s tim bagerom i diže košaru od koje se odbijaju meci i na kraju ga boćno ubiju Izraelske službe. Bio je sam,. nikog osim njega i sve je snimao...i sad ti meni reci da to nema veze s vjerom ?

Ti kažeš "kriminalne organizacije promrežene od sitnih lopova pa sve do gazda, ratno profiterstvo, proizvodnja/prodaja oružja.", ok slažem se, ali od kud bi oni regrutirali, ako bi bila zabranjena mržnja prema Ne- Muslimanskom življu ?

Ja ti pričam o uzrocima, a ti meni o resursima i da to nema veze s religijom, kak da ne Primjera radi da ima u toj religiji neki postulat, da svatko tko digne ruku na "nevjervnika" može očekivati pakao, a ne djevice, onda bi mogli razgovarati
12.10.2023 | 19:13
Ja generalno pričam o religiji. Nisam konkretno mislio samo na muslimansku vjeru. Lideri raznih zemalja, raznih organizacija i sl. najčešće posegnu za onime što ni sami ne razumiju, ne žele razumijeti, ali znaju da će od toga imati veliku korist. To nisu ljudi koji predstavljaju vjeru u mir i dobro, nego ljudi koji predstavljaju zlo.
Zlo se nažalost svugdje može naći…..na cesti, dvorištu, u nečijoj kući, vlasti, pa i u Božjoj kući bilo riječ o hramu, džamiji ili crkvi. Ništa se tu ne vrti oko religije, vrti se samo oko nečijeg interesa
12.10.2023 | 20:47
Sve se vrti oko vjere. Vi ideju nemate koliko su ti ljudi indoktrinirani i zive u skladu s tim. Proveo sam godine okruzen tim mentalitetom. Problemi nastaju kada drugacije tumace vjeru, jer je milion stvari nedoreceno pa praznine popunjavaju po slobodnom izboru, da bi kao bilo relevantno i danas.

Ili identicnu stvar iz Qurana citaju/prevedu drugacije, pa se posvadjaju. Dosta slicno situaciji kako se crkva razdvojila pa Isus ima dva rodjendana

Dzihad je kompleksna i zanimljiva tema. Objasnit cu sutra, sada se nerviram evo, cekam drugo poluvrijeme utakmice
13.10.2023 | 06:57
Primjera radi da ima u toj religiji neki postulat, da svatko tko digne ruku na "nevjervnika" može očekivati pakao, a ne djevice, onda bi mogli razgovarati


Lupetaš. Opet. Ali ovdje si u pravu:

Ne poznajem puno muslimansku vjeru, pa nemogu biti najbolji sugovornik


E, sad, kako je rekao Sokrat, "Da si šutio, ostao bi filozof.". Nažalost, nisi, nego si morao nastaviti:

ali ono što poznajem površno, daje mi argumente za ovo što ću izreći.




Eto, takvi isti kao ti, samo "s njihove strane", misle da je Džihad - ubijanje pripadnika druge vjere. Kuran na nebrojeno mjesta naglašava bliskost i povezanost kršćana (i Židova) i muslimana. Svi zajedno čine ono što sociolozi nazivaju "judeokršćanski kulturni krug" i svi zapravo vjeruju u jednog te istog, jedinog Boga. U Kuranu, glavna je zamjerka kršćanima - što "izdaju" vjeru u jednoga Boga jer Isusa smatraju božanskim bićem, a, po viđenju muslimana, on je samo još jedan od božijih proroka.

Evo ti na primjer ovdje, to je prvo što sam nagooglao, izvadak nekih citata:
www.learnreligions.com/what-does-the-qur...t-christians-2003785

Džihad je sveti rat protiv zla, grijeha, opakosti i općenito svega što nije od Boga. I, piše u Kuranu dosta jasno, kako taj rat počinje u samom sebi. Tu je drlovric u pravu da neuki, a indoktrinirani, padnu pod utjecaj zlonamjernih manipulanata.

Ali nije to specifičnost samo muslimana. Tko god si umišlja da među kršćanima (katolicima i ostalima) toga nema...

Uglavnom, točno je da Kuran obećava rajsko bogatstvo i blagostanje pravovjernima koji padnu u svetom ratu. Isto kao i Novi zavjet.

Sad probajte zamisliti, nekog biskupa, koji promovira holokaust, ili kod nas da zaziva vraćanje ustaša na vlast. Koliko bi taj bio u službi, prije nego bi bio izopćen?


Ne moram zamišljati. Sjećam se da je bilo nekih takvih, i da su bili u službi dosta dugo. A pedofila ima poprilično koji su uredno dočekali mirovinu, samo su ih malo češće premještali.
13.10.2023 | 14:08
drlovric kaže:
Sve se vrti oko vjere.


Samo si zaboravio dodati nešto prije točke, pa ću te nadopuniti….
Sve se vrti oko vjere u novac.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 20 minuta
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO