Afganistan
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Afganistan


  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2021 | 10:19
Pričamo o dijagnostičkim pretragama, ne o liječnicima specijalistima, ali da, što je bolest rijeđa ili teža... stvari se produljuju.

U COV-19 temi sam stavio primjer liječenja za spinalnu mišićnu atrofiju... ima u HR udruga Savez rijetkih bolesti... No ovo je ionako priča o Afganistanu... oni nemaju takvih problema.
20.08.2021 | 11:04
@juraa:

Placam kasko naravno. Ali pod uvjetuma koji meni pasu, u osiguravajucoj kuci koju JA ODABEREM za svoj novac.

Zivotno osiguranje platim gdje zelim i kome vjerujem. Stednju isto tako. Sustina je da imam pravo izbora. Drzava nam svojim mehanizmima nikakvo pravo odabira ne daje.

Izvinuces ali svojoj drzavi ne vjerujem bas previse

Da 30god dajem pare drzavi ciji vlastiti predsjednik je ne priznaje i svake 2 god se o novom ratu prica.

A postedi me i solidarnosti molim te. Svako hvali solidarnost sve dok vise uzima nego sto daje
20.08.2021 | 13:05
drlovric kaže:
A postedi me i solidarnosti molim te. Svako hvali solidarnost sve dok vise uzima nego sto daje


To je najčešći razlog. Imaš palac gore
20.08.2021 | 13:08
Ali imas pravo izbora.
Preselis se formalno u drzavu koja ti pase i tjamo reguliras sve, a radis gdje te volja (tako si napisao). Kad trebas doktora za ozbiljno, odes gdje ti to osiguranje pokriva troskove.


Imas Agram life osiguranje i polikliniku Sunce. Probaj kod njih vidjeti.

Da li ista placas HZZO-u? Staz mirovinskom?
20.08.2021 | 13:09
JOHN kaže:
drlovric kaže:
A postedi me i solidarnosti molim te. Svako hvali solidarnost sve dok vise uzima nego sto daje


To je najčešći razlog. Imaš palac gore


Sve koi zele da ih postedim solidarnosti neka uzmu palicu i zatuku svoje bliznje je rau uprabo ti s kojima se solidarizira.
20.08.2021 | 13:21
Ja još plaćam i dopunsko zdravstveno.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2021 | 13:44
Da smo neka država onda bismo svoje državljane koji imaju prijavljeno prebivalište/boravište na teritoriju države pitali za porijeklo novca kojim su stekli vlasništvo nad nekretninama i imovinom koju posjeduju u toj državi i plaćene poreze na taj novac. Ali kako drlovric živi u BiH onda to ne možemo.

No to opet ne brine Afganistance ni mene. Državu očito ne brine jer ima i među javnim dužnosnicima takvih koje bi propitivanje porijekla novca moglo koštati.

Najgore od svega je što je drlovric pošten pa će on u slučaju da mu zatreba tu lovu koju je krvavo zaradio stvarno i potrošit na superskupu zdrvstvenu uslugu, dok će oni drugi se snaći i bez plaćanja.

Jedino ostaje nadat se da njega poštenog ipak neće snaći trošak koji si neće moći priuštiti pa da ovisi o tome koliko je netko spreman pomoći i solidarizirati se s njegovom mukom i patnjom.

@JOHN - znam ih ja koji uz dopunsko plaćaju i dodatno i svejedno mjesečno troše još 10ak tisuća kuna no to što im treba uz ono što im HZZO odobri.
20.08.2021 | 13:57
Znam ja one koji su cijeli radni vijek uplaćivali pa su ih u zasluženoj mirovini otpratili kao stoku iz bolnice. Da li se to zove solidarnost? Ako ti ovaj današnji sustav zoveš solidarnost, lupi se malo glavom o zid. drlovric jednostavno vise ne zeli biti budala za nikoga, tako da on nije daleko od realne istine. Ako je tebi solidarnost uplaćivanje teško zarađenih novaca koje netko mažnjava, onda te moram pitati jesi li glup ili sudjeluješ u tom kriminalu? Ja sam recimo glup po tom pitanju. Uplaćujem jer moram, a znam da lova curi na sve strane.
Izbora baš i nemam, plate se svi doprinosi, uplatim si dopunsko, odem u privat kliniku na preglede i to je to. A sigurno šutim i ne kenjam protiv onih koji više ne žele biti ničija krava muzara.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2021 | 14:08
Ne kažem da je on daleko od istine ili da je u krivu, samo se nadam da se nitko od nas nikad neće naći u situaciji da mu fali novaca za liječenje pa da mora ovisiti o nekakvoj humanosti drugih. Jer život može biti prilično skup. (I jeftin, u Amerikama i Afganistanima).
20.08.2021 | 14:13
Zato kažem da mu skidam kapu. No i on mora svjestan, da u trenutku bolesti nema što raditi u bolnici na teret zavoda za zdrastveno osiguranje, bilo koje države. Platit će za liječenje, ako ima para, a ako nema.....eh onda se sve svede na onu "shit happens".

Problem je u onima koji kradu lovu iz budžeta, a načini su mnogobrojni, problem je u onima koji rade vani a liječe se na teret nas sviju i sl. Nije sigurno problem u drlovricu i svima onima koji nikada neće biti na teret HZZO-a. Solidarni možemo biti jedino prema onima koji nikada nisu bili u prilici biti solidarni. Svi mi moramo biti 100% zbrinuti. Ako i lipe moraš dodati za liječenje, solidarnost pada u vodu.
Ja sam za pravo izbora i to od prvog dana stupanja u radni odnos. I za zdravstvo i za mirovinu. I temeljitu reformu zdravstvenog i mirovinskog sustava. Ovo je sve goli k.... i čista obmana. Financiramo lopine
20.08.2021 | 14:34
Daddo kaže:
@JOHN - znam ih ja koji uz dopunsko plaćaju i dodatno i svejedno mjesečno troše još 10ak tisuća kuna no to što im treba uz ono što im HZZO odobri.
To je legalizirana prevara i sramota za svaku državu
20.08.2021 | 14:36
Ne znam kako stoje stvari u HR i BiH, mada mislim da nije mnogo razlicijte od zdravstva i situacije u Srbiji.
Nema garancije da ces dobiti i uslugu i lecenje iako si uplacivao sve redovno. Ovde se cak za decu obolelu od nekih retkih bolesti skupljaju pare preko SMS poruka, jer fond za zdravstvo navodno nema para! Ako zakazes za skener ili MR, pitanje je da li ces poziveti do tog termina, a u medjuvremenu se cesto desi i neki kvar na uredjaju. Tako da ti ostaje da hvatas neke veze (i nosis ili poklone ili kovertu), ili da odes privatno.
Tako da je tesko ovde biti pametan, sta je bolje, kad jednostavno sistem je takav nakaradan.

@drlovric: sto se tice Afganistana, mislim da necemo morati da cekamo 2 meseca da krene igranka tamo, bice to dosta brze. svi preduslovi postoje - nema stranih snaga, oruzja imaju dovoljno + ono sto je ostalo od USA+NATO, pobednici su zeljni vlasti i sad ce da polazu pravo na ono sto im pripada - kako to oni vide.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2021 | 14:38
Malo mi je to s tvojim kriterijima labavo po pitanju solidarnosti. Jer uvijek će se naći kategorija koja je diskriminirana, bilo pozitivno bilo negativno.

Nije problem u drlovricu uopće, problem je u stavu kojim hrabro veli - jbms kad će mi trebat onda ću razmišljati i platiti. A onda bude "shit happens" jer to kad ti treba možeš ne moći platiti bez obzira koliko novaca imao i ovisit ćeš o nekom zakonu, zakonodavcu i proračunu neke države. I možda će i država to sve "pokriti".... ali dok se izrealizira tebi će biti prekasno. Glup ali recentan primjer je SMA i spinraza. A to je stvarno onaj trenutno zadnji i najglasniji. Takvih skupih tretmana ima još koji po nijednom kriteriju "nisu isplativi" , no NETKO ih treba i plaća.
20.08.2021 | 14:44
Daddo kaže:
Malo mi je to s tvojim kriterijima labavo po pitanju solidarnosti. Jer uvijek će se naći kategorija koja je diskriminirana, bilo pozitivno bilo negativno.

Navedi primjer. Ništa nije labavo i ne može biti labavo.
Ako je sve posloženo kako spada, stvar mora funkcionirat da ga hebeš ovako ili onako. Ako treba rezat onda se reže, ako treba dizat cijene onda neka se dižu, ako treba strpat lopine onda ih se trpa di im je mjesto. Ako trebamo proizvodit lijekove i biti neovisni od tih lopina, onda trebamo proizvodit svoje lijekove. Svemu se može doskočiti. Samo ne način da se na kraju traži milostinja, a cijeli život uplačuješ ti i svi ostali da bi bio zbrinut/osiguran.
Pa nismo svi svaki dan bolesni i ne ležimo svi po bolnicama da je sustav potpuno neodrživ. Meni je to sve jedna velika žabokrečina
20.08.2021 | 14:48
Ja hrvatsko drzavljanstvo imam, a nista od tog drzavnog aparata ne koristim. Dodjem na ljetovanje ko turista. Potrosim pare i odem, kao i svi ostali.

Cak niti djeciji doplatak ne uzimamo iako je dijete rodjeno u Splitu. Mnogi su se fiktivno prijavljivali radi toga na neke divlje adrese, mi eto nismo. Ne znaci mi to u zivotu nista.

Na hrvatske izbore ne izlazim. Sto bi ja krojio sudbinu drugim ljudima. Ne glasam ni u BiH doduse, al to nema veze

U pregovorima sam stan u Strozancu pored Splita, zgradu tek grade pa cu se za godinu dana preseliti tamo. Otvoriti ponovno tvrtku i nastaviti pruzati usluge svojim americkim klijentima. Placat cu nuzni zakonski minimum drzavi da bi poslovanje bilo legalno. Sebe prijaviti na minimalac. Nema tu neke velike pameti

Ne smatram da sam parazit po bilo kojem osnovu. Cak donosim pare (legalne, sa podrijetlom) u Hrvatsku.

Vi koji ste tako veliki zagovornici tog bajnog socijalisticko/solidarnog uredjenja zdravstvenog i mirovinskog fonda, imam super prijedlog za vas.

Odite sutra ujutro odmah svom poslodavcu i recite da vas prijavi na duplo veci iznos nego sto realno primate, razliku doplatite iz svog dzepa i uzivajte u jos vecim pogodnostima i blagodatima te dijeljene solidarnosti nego sto vec sada imate

Ja volim imati 1000000 neke valute na privatnom bankovnom racunu ili zdravo seljacki zakopano u zemlji da me ceka za buducnost, nego uplaceno u drzavni proracun pa da oni odlucuju kada i koliko i hoce li mi ista dati.

Zasto je to tako tesko za razumjeti i prihvatiti?

Sutra vladajuci mogu pomjeriti mirovinsku granicu na 70-80 godina, a moj otac umro u 55. recimo. Ne bi po ovim danasnjim primio niti jednu jedinu mirovinu, a od 18. godine je radio kao policajac. I gdje su npr njegove pare sto su se izdvajale cijeli radni vijek?
20.08.2021 | 14:50
@Daddo:

Ja ako se razbolim a nemam pare uvijek postoje financijske institucije koje ce jedva docekati da kreditiraju taj moj tretman. I ja cu im u ratama platiti sto su oni platili za mene, kada je meni bilo najpotrebniji. U USA je to najnormalnija moguca stvar. Mi dizemo kredit za polovan njemacki Mercedes, a oni recimo za operirano koljeno. Razlicite zivotne filozofije.

Fundamentalna razlika je da ti svoje rate placas unaprijed, ne znajuci da li ce ti taj novac ikada biti potreban.
20.08.2021 | 14:55
drlovric kaže:
Ja hrvatsko drzavljanstvo imam, a nista od tog drzavnog aparata ne koristim.

Ja bi ti ga momentalno oduzeo, tako da nikada ne možeš doći u priliku zlorabiti hrvatski proračun. Sorry
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2021 | 14:56
@drlovric i @JOHH:

Primjer je spinraza koja je lijek za spinalnu mišićnu atrofiju točno određenog tipa: dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nov-lijek-za...dolara---562278.html

www.24sata.hr/news/spinraza-nas-je-spasi...am-biti-ovako-709953

U Hrvatskoj je oko 50 djece oboljele od spinalne mišićne atrofije. Desetak ih prima kliničku terapiju, a na Spinrazi je oko 35 djece.Godišnje je u prosjeku dvoje novooboljele djece.


Drlovricu, tko će ti dat toliki kredit?

@JOHN: Potreba je stvarna i realna. I da imaš milione novaca ovisiš o regulativi zakonskoj koju - čekaš. A nije da imaš vremena čekat.
20.08.2021 | 15:02
Daddo kaže:
Primjer ti je spinraza koja je lijek za spinalnu mišićnu atrofiju točno određenog tipa: dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nov-lijek-za...dolara---562278.html

www.24sata.hr/news/spinraza-nas-je-spasi...am-biti-ovako-709953

U Hrvatskoj je oko 50 djece oboljele od spinalne mišićne atrofije. Desetak ih prima kliničku terapiju, a na Spinrazi je oko 35 djece.Godišnje je u prosjeku dvoje novooboljele djece.

Ne kužim što bi sada to trebalo značiti. To je grupa ljudi prema kojima smo solidarni uvijek, odnosno koja nikada nije imala priliku biti solidarna(stupiti u radni odnos) i za koju novac mora postojati pa taman da niti jedna lipa od svih radno sposobnih nije uplaćena u HZZO.
20.08.2021 | 15:06
John:

Sta ja to radim pogresno/nelegalno/nemoralno i kako moje financijske odluce utjecu na hrvatski proracun u bilo kojem smislu?

Drzavljanstvo imam jos od davne 1993, u Hrvatskoj nemam niti kaznu za parkiranje neplacenu.

Tako da stvarno ne znam zasto bi ljudima popout mene oduzimali drzavljanstva. Zbunjen sam
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2021 | 15:07
To bi trebalo značiti:

OK, novac postoji. Ali ne postoji zakonska regulativa kojom je regulirano da smiješ to kupiti i koristiti ma koliko koštalo. Ili treba pričekati usvajanje... ili pravilnik... ili... i tako eto u HR su ljudi čekali 2 godine i dočekali. A u te 2 godine je bilo i onih koji NISU dočekali iako je novca bilo.

Nije uvijek NOVAC problem. Niti univerzalno rješenje.

A uvijek će se naći netko tko će reći kako je to preskupo ili nije vrijedno tih novaca.
20.08.2021 | 15:07
drlovric kaže:
John:

Sta ja to radim pogresno/nelegalno/nemoralno i kako moje financijske odluce utjecu na hrvatski proracun u bilo kojem smislu?

Drzavljanstvo imam jos od davne 1993, u Hrvatskoj nemam niti kaznu za parkiranje neplacenu.

Tako da stvarno ne znam zasto bi ljudima popout mene oduzimali drzavljanstva. Zbunjen sam

Vrlo jednostavno, zato jer si državljanin druge države.
Ja čak imam pravo dobiti državljanstvo BIH, ali za tim nemam apsolutno nikakve potrebe. Tražit ću ga ako ikada jednog dana odlučim živjeti i raditi u Hercegovini. Kad odem dolje u posjetu, potrošim legalno zarađen novac u hrvatskoj i vratim se natrag u ZG.
20.08.2021 | 15:10
Daddo kaže:
To bi trebalo značiti:

OK, novac postoji. Ali ne postoji zakonska regulativa kojom je regulirano da smiješ to kupiti i koristiti ma koliko koštalo. Ili treba pričekati usvajanje... ili pravilnik... ili... i tako eto u HR su ljudi čekali 2 godine i dočekali. A u te 2 godine je bilo i onih koji NISU dočekali iako je novca bilo.

Nije uvijek NOVAC problem. Niti univerzalno rješenje.

A uvijek će se naći netko tko će reći kako je to preskupo ili nije vrijedno tih novaca.


Znam poprilično o tom slučaju, čak im dajem i podršku. Ili na listu ili im platiti troškove liječnja u inozemstvu. Uvijek je riječ o novcu. Novaca ima, ako ga nema onda ga treba stvoriti.
20.08.2021 | 15:14
@John:
A tu smo dakle. Sreca pa tvoji istomisljenici o nasem statusu ne odlucuju

Dvojno drzavljanstvo imam i svake godine nam daju sve veca prava. Moji sunarodnjaci taj status placaju glasovima na hrvatskim izborima. Sve je to uigrana shema.

Trenutacno imam hrvatsku osobnu sa upisanom BiH adresom, sto je jako zbunilo sluzbenika u Njemackoj recimo. Znaju jbg da moj grad nije u HR, ali tako pise na hrvatskom dokumentu. I sve je savrseno legano, iako do zla boga nakaradno
20.08.2021 | 15:19
Koji su to moji istomišljenici? Ja sam jedan jedini. Nema tu nikakvih istomišljenika. Zdravorazumski je da ne možeš imati papire sa dvije različite adrese u isto vrijeme. Niti da Los Angeles/ili recimo grad iz BIH ne može biti na HR dokumentu. Vidiš da si i švabe zbunio.
Malo te zekam, nadam se da se ne ljutiš.
20.08.2021 | 15:29
drlovric kaže:


U pregovorima sam stan u Strozancu pored Splita, zgradu tek grade pa cu se za godinu dana preseliti tamo. Otvoriti ponovno tvrtku i nastaviti pruzati usluge svojim americkim klijentima. Placat cu nuzni zakonski minimum drzavi da bi poslovanje bilo legalno. Sebe prijaviti na minimalac. Nema tu neke velike pameti

Na koncu češ opet morat platiti porez na dobit, koji nije mali.
20.08.2021 | 15:45
drlovric kaže:
@John:
A tu smo dakle. Sreca pa tvoji istomisljenici o nasem statusu ne odlucuju

Dvojno drzavljanstvo imam i svake godine nam daju sve veca prava. Moji sunarodnjaci taj status placaju glasovima na hrvatskim izborima. Sve je to uigrana shema.

Trenutacno imam hrvatsku osobnu sa upisanom BiH adresom, sto je jako zbunilo sluzbenika u Njemackoj recimo. Znaju jbg da moj grad nije u HR, ali tako pise na hrvatskom dokumentu. I sve je savrseno legano, iako do zla boga nakaradno

Ovo što ću napisati nije ništa protiv tebe, to dobro znaš.
Ali zaista zbunjujuća situacija.
Savršeno si to opisao sa njemačkim carinikom, službenikom - što god...
Mislim da to na duge staze neće moći biti opcija (pod duge staze mislim 50 godina i više), a opet Francuzi imaju veliki dio Afrike s francuskim pasošima pa im to prolazi.
Ali to je ipak neka sila od države.
Ne znam kako će završiti ova BiH priča.
Na Daytonskom sporazumu ne može živjeti vječno.
EDIT:
Seliš u Split znači...
Super izbor.
Meni se oduvijek sviđao i grad i mentalitet.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2021 | 16:02
Koju dobit?

Nitko ga ni u BiH ni u RH ne pita za porijeklo novca kojim je kupio nekretnine u svom vlasništvu tako dugo dok plaća porez. Realno, da je Mamić, možda bi ga i pitali.

A za HR osobnu s adresom u BiH... on nije rezident RH (nema prebivalište u RH, ali ima boravište i skroz legalni dokument s tom adresom - mup.gov.hr/gradjani-281562/moji-dokument...te-boraviste-329/329 ), pravo pitanje je u kojoj državi plaća porez i kako je to uređeno u odnosu na državu u kojoj se odluči živjeti. I hoće li ga porezna u RH ili u BiH ili IRS ikad išta pitati vezano za novac koji posjeduje.

Možda neće njega, ali će njegove klince.

S obzirom na način na koji je uređena ova ili susjedna država... veće su šanse da ga nitko ništa neće pitat.

Ali to je ona utopija... u ljudima probudit osjećaj pripadnosti i želju da ne uskratiš svojima. I da od plaćenog poreza tvoj kvart dobije novi park a klinac bolju školu ili novi vrtić. Da vidiš rezultat love koju si dao. Ako tog nema, davat lovu je glupo.
20.08.2021 | 16:24
Pa dobit koju će ostavriti u firmi koju će možda registrirati u HR.
Osim ako nije ironija......
20.08.2021 | 16:37
Kad tad bude trebao lijecnika i onda neka se sjeti da ga placaju drzavljani Republike Hrvatske a drzavljani BIH to koriste.

A mozemo i ovako, sva struja koja je otisla u BIH sada bi bio red da malo uskladizte otkad iz Krskoga.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 30 minuta
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Anonimci (369)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO