Koju telku kupiti i još štošta...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koju telku kupiti i još štošta...


01.09.2020 | 02:21
Mislav2222 kaže:
Kaj velite koji je za omjer dijagonala/udaljnenost od televizora po vama preporučljiva? Kak to da nitko ne ide prema Loewe televizorima?


Moj stav i iskustvo je da je taj omjer potpuni bullshit, a to mislim jer svi mi uživamo u kinu i nitko nema problem s time da mu slika popuni vidno polje. "Ajme kako je bilo super to pogledati u kinu!" ili "To ti je film koji moraš pogledati u kinu!". Danas nema baš nikakvog razloga da nemate kino doma.

Nekada se o tome pričalo jer smo imali CRT ekrane koji su bili neugodni i zaista nije baš bio užitak nabiti nos u katodnu cijenu, ali danas, kada imamo ultra-fine i super oštre ekrane, jedino pravilo je "toliko da ti stane u vidno polje". Nekada je i rezolucija slike bila ograničavajuća, pa bi velik ekran samo značio veću, ali mutniju sliku. Danas taj problem više ne postoji.

Osim toga, što je s projektorima? Nikada nisam čuo da je netko prigovarao ljudima koji stave projektor u sobu "Ajmeee kako ti velika slika, grozno je to tako gledati!" - već obično bude: "Jaaaaooo kako fora, kao da smo u kinu! Donest ću kokice, pa ćemo opet!"

Hej, budućnost je stigla, 2020. smo godina! Prošli smo i 2019. godinu Blade Runnera! Danas uopće ne bih razmatrao kupovinu TV-a ispod 75" i to za relativno male sobe, recimo gdje ste 2 metra od ekrana, a tko ima više od 2 metra, taj može komotno odmah na 82", 86" ili 98".

Loewe nije zanimljiv jer osim fancy dizajna ne nudi dobar odnos cijene i dobivenog. Samsung, LG i Sony potpuno dominiraju tržištem. Osim toga, gledam sada Loeweov katalog, pa oni niti nemaju ijedan pristojan TV u ponudi, svi su maleni, najveći model im je 65", kao da su zapeli u 2010. godini. Onda u TV guraju nepotrebne gluposti tipa hard disk od 1 TB. Na samom webu šute o tome koji OS koristi TV, a to je sigurno loš znak - jer ako koristi Android, onda bi to rekli, a to ne kažu. A to znači da koriste neki svoj custom-shit, a onda za njega nema aplikacija koje su bitne - poput Plexa.

TV treba kupiti samo od tri proizvođača: LG, Samsung ili Sony. Philips uvjetno ako je neki top model koji ima Android.
01.09.2020 | 08:35
dpasaric kaže:

Ok, ovo je fora jer bih maknuo jednu kutiju iz sustava, ali mi je neprihvatljiva ideja da mi pretplata poraste za 15 kn jer bih koristio drugi njihov hardver? Ok da jednokratno platim zamjenu uređaja za modul, to može, ali da to plaćam mjesečno mi je iritantno kao koncept. Onda ću radije korisiti postojeći, ionako sam ga sakrio i samo izvukao IR senzor van s produžnim kabelom, pa ga i ne vidim.


A vidi, o tim CAM modulima se priča već 2-3 mjeseca no nisam htio prenositi info dok nisam bio siguran da će i biti nešto od toga, odnosno dok mi nisu stigli doma i dok ih nisam isprobao kako rade, sad dalje je na korisniku BNeta (A1) hoće li za cijenu kave i cedevite u lokalnom kafiću uzeti dodatni modul ili ne, ja sam samo prenio info da sad ta mogućnost postoji i da radi ok

Što se tiče stava prihvatljivo/neprihvatljivo, meni je također neprihvatljivo da kao korisnik nemam mogućnost izbora STB ili CAM modul, ali mi je još više neprihvatljivo imati STB, imati jedan HDMI ulaz zauzet više, imati razvučen LAN kabel od routera do STB-a,... i imati još jedan uređaj s kojeg treba brisati prašinu
01.09.2020 | 08:53
Pozdrav!
@drlovric, generalno se slažem u svemu što ti je napisao @dpasaric. S time da bi ti dobro došlo da znaš još samo ovo: QLED je Samsungov odgovor LG-u na OLED tehnologiju. Znači, QLED nećeš naći kod niti jednog drugog proizvođača.
Ukoliko ti nije žao novaca, za novi PlayStation bi ti jako dobro došla OLED telka koja podržava 4K u 60 fps nativno, a može raditi i na 120 FPS-a u Game Modu (isto kao i PS5). I OLED i QLED su u najvišim cjenovnim rangovima proizvođača) - jedino što ti ne mogu pomoći oko preporuke dijagonale. Istina jest da svi tvrde da se 4K ne isplati (ne vidi) ispod 65".
Ovo su to najbolje rangirane OLED telke u 2020. godini.

Best OLED TVs of 2020: ranked

Best OLED TV overall: LG CX Series
Runner up: Panasonic HZ2000
Best for movies: Sony A8H
Best feature: Philips OLED 804
Most stylish OLED TV: LG E9 Series
Best value: Philips OLED 754

Podaci uzeti s ove stranice. Mislim da danas sve telke, pogotovo ukoliko gađaš visoki cjenovni razred, imaju i 4K i HDR10+, možda i neku opremljenu Dolby Vision HDR sustavom.

Koje su razlike između Dolby Vision i HDR10+, objašnjava se na ovom linku:
www.displayninja.com/hdr10-vs-dolby-vision/

Zaključno, obavezno pripazi da ti kupljeni TV ima barem jedan HDMI 2.1 utor, jer na taj ćeš uštekati PS5. Jeftiniji televizori velikih dimenzija ga nemaju, pa u opisu to provjeri.
I ono posljednje te po redosljedu stvari, doista zadnja stvar na koju uopće ne trebaš obraćati pažnju - je činjenica da najskuplje telke idu i do 8K rezolucije, ali to ti ZAISTA - još ne treba.
Kako pretpostavljam da ćeš si sve potrebno kupiti na US tržištu, pa još ukoliko ćeš gađati Black Friday popuste (ne znam vrijedi li to za online kupovinu, i to u inozemstvo) - možda bi mogao proći puuno jeftinije nego ovdje.
No - to je tvoje polje i tu se neću mješati.
PS: Ostavi komentar kako i utiske o novoj plejci kada je kupiš.
Koji model bi uzeo, jesi li razmišljao o tome?
01.09.2020 | 09:58
Znam da ovo nije tema, ali kako sam nedavno kupovao perilicu rublja, obilazio sam raznorazne forume pa me zanimalo kada su postale elektroničke (ona spika da riknu čim im istekne garancija, a navodno da je tako sa svom elektroničkom robom danas - ne bih znao) - i naletih na zanimljiv post prepisku nekog servisera u Srbiji s nekim ovdje. Pričamo o postovima objavljenim 2012. godine, čisto da znate.
Ovaj Hrvat tvrdi da je po njemu najbolje uzeti BOSCH perilicu do 3500 kuna, sve iznad je samo preserans i veća šansa da ode neka elektronika. A da je po omjeru kvalitete i cijene najbolji LG, no kako su generalno najbolje perilice "one s najdužom garancijom".
Na što Srbin mu odgovara kako je skužio foru kako da te čipove koji nakon isteka garancije uzrokuju kvar - resetira.
Veli da je riječ o EEPROM čipovima (Electricaly Erasable Programmable Read-Only Memory), koje vrati na nulu kada mu netko donese perilicu sa takvim kvarom, te promijeni par kondenzatora tek toliko da ljudima pokaže kako je nešto učinio - i zaradi 20 € za 20 minuta.
Znao sam za te čipove koji kao "odbrojavaju" dane na elektronici, no ovo je prvi puta da sam pročitao o kojim se čipovima radi i mogu li se kvarovi srediti tako da se "sredi" njih.
Jedino što je danas 2020. godina, pa ne znam jesu li proizvođači doskočili tom "problemu", odnosno onemogućili reset EEPROM čipova.
Uglavnom, kako je slična spika i sa televizorima - rek'o da napišem. Možda nekome dobro dođe, ukoliko je sve to istina.
01.09.2020 | 10:01
Slažem se sa Davorom iako je moja žena poludila kada sam donio 65" doma. Međutim nakon jedno tjedan dana sve je bilo ok . Na ne više od 3m udaljenosti, 65" je strava. Mogu ga gledat i iz kuhinje dok kuham i vidim sve bez problema (uključujći i titlove) na tih 11m udaljenosti.

QLED je strava i nije mi uopće žao. Plex i peglaj.
01.09.2020 | 10:25
A koji model si točno uzeo, rusty?
01.09.2020 | 11:23
Kloba kaže:
A koji model si točno uzeo, rusty?

Samsung QE65Q65R
01.09.2020 | 11:27
@kloba:

Hvala na odgovoru. Necu TV kupovati u USA, ko bi to prebacio ovamo Trazim domace ponude...

Primarno mi je TV za gaming. TV programe gledam jako rijetko, skoro nikada. Kolekcija filmova koju sam skupio a gledam max 3 godisnje je u FullHD.

Ja zivim u Bosni, nemam NITI JEDAN kanal koji je pristojna HD kvaliteta, a da ne pricamo o 4K. Kakav crni 8K

Skupit cu malo kataloge u ducanima, pa vidjet sto se nudi i za koje pare. Nemam budzet al nekako mi je u glavi cifra do 1500 eura. Ne znam zasto.

PS5 cu vjerojatno uzeti u USA, ali nije iskljuceno ni u Njemackoj. Digitalnu verziju naravno, jer ne pegla mi se da diskovima, prodajmom, zamjenama, grebanjima, brujanjem onog optickog pogona... Mislim da to nema puno smisla u doba kada svi imamo super brzi internet doma. Svako racionalan bi trebao imati americki account i kupovati igre i pretplatu puno puno jeftinije.

Zadnji put sam na Black Friday kupio 3 kartice za PS+ po 30$. Jedna godina u HR je 500-550kn. Posjedujem aktivnu pretplatu do 2022. cini mi se.

Imam 150+ igara u PS accountu a (pogadjas) igram mozda 3-4-5 max u godini
01.09.2020 | 11:46
rusty kaže:
Slažem se sa Davorom iako je moja žena poludila kada sam donio 65" doma. Međutim nakon jedno tjedan dana sve je bilo ok . Na ne više od 3m udaljenosti, 65" je strava. Mogu ga gledat i iz kuhinje dok kuham i vidim sve bez problema (uključujći i titlove) na tih 11m udaljenosti.

QLED je strava i nije mi uopće žao. Plex i peglaj.


Ma daaa, QLED, OLED i slične tehnologije jesu strava, to je svakako najbolja moguća slika, naravno da ti nije žao ako si imao proračun da ga uzmeš, ali ono na što sam ja mislio pod "ne vrijedi razlike u cijeni" se odnosilo na širu sliku kupovine i kada se cilja na malo veći ekran od 65". Za kupovinu tih "malih" kako ja kažem , naravno da se bez beda može uzeti QLED jer nije skupo, pa zašto da ne!

No, npr. da li uzeti za isti novac 65" QLED ili običan HDR LED 75" - IMHO naravno veći. QLED i slične tehnologije postanu nedostupno skupe u malo većim dimenzijama (znači govorimo već o cijeni polovnog auta), a realno u upotrebi nemaju smisla jer veliki formati ekrana imaju više zona osvjetljenja, a ne samo jedno kao manji, tako da osvjetljenje po zasebnom pikselu napravi gotovo nikakvu razliku. Nadalje, sadržaj koji danas gledamo je i dalje većinom tek full HD i s dosta kompresije, tako da sadržaj koji ima kvalitetu demoa u trgovini rijetko možemo zaista gledati. Osvjetljenje svakog piksela zasebno je korisno kod manjih ekrana, ali što je ekran veći to je manje bitno.

Nadalje, svi TV-i u klasi 75" do 98" se smatraju nekakvim high-endom i imaju toliko dobre ekrane da je slika "jaw-dropping" i bez zasebnog osvjetljenja svakog piksela i zato se komotno može uzeti običan LED. Zato toliko promoviram filozofiju što većeg ekrana, a kvaliteta jednostavno dolazi usputno. Naravno da će netko bogat kupiti najveći i najbolji za sto tisuća kuna, ali mislim da ne pričamo baš o takvim ekstremima.
01.09.2020 | 11:52
drlovric kaže:
@kloba:
Skupit cu malo kataloge u ducanima, pa vidjet sto se nudi i za koje pare. Nemam budzet al nekako mi je u glavi cifra do 1500 eura. Ne znam zasto.


Za to možeš dobiti izvrstan 75" Samsung i bit će taman za igranje! Ja bih rekao da je mrvu "malen" za 4K Playstation, ali bit će ti ok dok se ne razmaziš!

Inače, provedena je anketa kupaca velikih formata i 99% ih je reklo da im nije žao što ih je netko nagovorio da kupe "super-big-TV". To je isto ono kada ja ljudima ne želim prodati 21.5" iMac nego forsiram 27" za njihovo dobro. Ako imaš 1500 € nemoj kupiti ispod 75"!
01.09.2020 | 11:56
rusty - hvala na odgovoru!
drlovric - tako i ja, tek nekoliko igara godišnje dovršim do skroz kraja - primjerice imam cijeli Assassin's Creed serijal, a sada sam tek na AC Rogue, što znači da još moram odigrati Syndicate, kojeg slijedi Origins (taj sam odigrao prvi na PS4 jer sam ga kupio uz konzolu), pa Odyssey.
Ja imam oko 24 igre, također samo dva BlueRaya. Što se popularnosti i datuma izlaska tiče, gledao sam da sve budu ili igre godine ili dobro ocijenjene igre po većini stranica koje to prate - te naravno godišnje uzmem PES - a do kraja sam odigrao tek pola njih.
Primjerice, od novih još nisam ni kupio The Ghost od Fukushima, The Las of Us II i AC Valhalla (koji - istina - tek treba izaći ali se već može platiti na da se počne skidati čim da puste).
S tim da bih uzeo i Elder Scrolls V, sada je bio 150 kuna, no nisam uhvatio popust pa su ga vratili na 500.
Ponavljam, pazi na 2.1 HMDI - jer samo na taj će ti ići PS5.
Čak bih ti savjetovao da pustiš neka prvo iziđe PlayStation, pa onda neka proizvođači televizora pokažu šta imaju.
Jer onda će, kao i HDMI 2.0 za PS4 Pro, barem jedan od tri HDMI ulaza biti standard.
01.09.2020 | 12:08
drlovric, pročitaj ovu stranicu - izgleda da trenutno zaista nema puno televizora, čak ni u najsupljem razredu - koji nude HDMI 4. generacije, odnosno HDMI 2.1.
Link:
www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=...ll&id=1587961594
Vidiš da i tu naglašava da bez toga ne možeš priključiti ni jednu konzolu iduće generacije, bio to PS5 ili XBOX Series X.
02.09.2020 | 10:11
Mislim da neće imati nikakve probleme s PS5 jer PS4 Pro normalno radi u 4K na većini modernih TV-a. Moj model nije niti OLED/QLED (što je obično znak visoke klase) i kaže:

"HDMI support 4K @ 50/60 Hz (4:4:4, 4:2:2, 4:2:0), If the device connected to Input Port also supports ULTRA HD Deep Colour, your picture may be clearer."

MIslim da se PS komotno može držati u full HD modeu jer nema baš nikakve potrebe za finijom rezolucijom u igrama, barem meni to ne čini nikakvu razliku niti išta imam od nekakve super oštrine kada nabiješ facu u ekran, a s 2 do 3 metra to izgleda isto.

Mac normalno radi putem takvog HDMI u 4K rezoluciji i podržava čak i HDR u nekim igrama, mislim da sam startao Diablo i odmah se pojavila HDR ikonica u kutu, što je znak da je TV prepoznao takav input.
03.09.2020 | 00:13
dpasaric kaže:
drlovric kaže:
@kloba:
Skupit cu malo kataloge u ducanima, pa vidjet sto se nudi i za koje pare. Nemam budzet al nekako mi je u glavi cifra do 1500 eura. Ne znam zasto.


Za to možeš dobiti izvrstan 75" Samsung i bit će taman za igranje! Ja bih rekao da je mrvu "malen" za 4K Playstation, ali bit će ti ok dok se ne razmaziš!

Inače, provedena je anketa kupaca velikih formata i 99% ih je reklo da im nije žao što ih je netko nagovorio da kupe "super-big-TV". To je isto ono kada ja ljudima ne želim prodati 21.5" iMac nego forsiram 27" za njihovo dobro. Ako imaš 1500 € nemoj kupiti ispod 75"!


Ja sam kupio ovaj nedavno:

www.sancta-domenica.hr/led-tv-samsung-ue82ru8002-uhd.html

Gotovo identican je ulaznim modelima QLED-a, konkretno Q60R. Ima izvrsnu sliku, 120 Hz, mali input lag.

Best buy trenutno!
  • Dijete
  • Posjetitelj
03.09.2020 | 00:44
Mi smo "projektor" obitelj.. oboje radimo buljeci u ekran vecinu vremena pa nam je na kraju dana nekako lakse gledati u platno, negu u telku jer ionako ne gledamo TV program vec streamamo...

Ovo je trenutni i privremeni setup jer smo pozurili da imamo na cemu gledat program filmskog festivala koji je ove godine isao online. S vremenom ce projektor bit preseljen u sobu iza pa ce projecirat kroz rupu u zidu ko u kinu. Tada ce i popunit cijelo platno...

Jos uvijek nisam nasao veliki ekran koji bi mi bio zadovoljavajuci za oci, a unutar skromnog budgeta..



pr.jpg

Frendica i ja cekamo da krene Nick Cave koncert... kuhano vino i vatrica... divna vecer...
03.09.2020 | 03:25
Popaj kaže:


Ja sam kupio ovaj nedavno:

www.sancta-domenica.hr/led-tv-samsung-ue82ru8002-uhd.html

Gotovo identican je ulaznim modelima QLED-a, konkretno Q60R. Ima izvrsnu sliku, 120 Hz, mali input lag.

Best buy trenutno!


Izvrsna kupovina, cijena je fantastična za taj model, zaista best buy!
03.09.2020 | 03:26
Dijete kaže:
Mi smo "projektor" obitelj.. oboje radimo buljeci u ekran vecinu vremena pa nam je na kraju dana nekako lakse gledati u platno, negu u telku jer ionako ne gledamo TV program vec streamamo...

Ovo je trenutni i privremeni setup jer smo pozurili da imamo na cemu gledat program filmskog festivala koji je ove godine isao online. S vremenom ce projektor bit preseljen u sobu iza pa ce projecirat kroz rupu u zidu ko u kinu. Tada ce i popunit cijelo platno...


Ovo izgleda super! Zar ne da nemate problem "ajme velika mi je slika!"?
  • Dijete
  • Posjetitelj
03.09.2020 | 04:13
[quote="dpasaric" post=187056]Dijete kaže:


Ovo izgleda super! Zar ne da nemate problem "ajme velika mi je slika!"?


Ma uzas, da...

Jedini problem je kad kurimo pec, projektoru je dodatno toplije pa jace vrti ventilatore... ali, kao sto rekoh, privremeno je rjesenje... platno se urola i skriveno je iza grede... dok nema platna, pogled je na sumu i more...
03.09.2020 | 11:26
dpasaric kaže:
Popaj kaže:


Ja sam kupio ovaj nedavno:

www.sancta-domenica.hr/led-tv-samsung-ue82ru8002-uhd.html

Gotovo identican je ulaznim modelima QLED-a, konkretno Q60R. Ima izvrsnu sliku, 120 Hz, mali input lag.

Best buy trenutno!


Izvrsna kupovina, cijena je fantastična za taj model, zaista best buy!


07.09.2020 | 11:40
Ljudi, tko god ima namjeru bilo kada nakon što kupi telku kupiti i PS5, trebao bi pripaziti na dosta stvari na što današnje telke, pa čak i ove najskuplje čije su oznake prikazane gore - nemaju.
Osim HDMI 4.0, ili 2.1 (kako god), koliko shvaćam nemaju niti ovo:
www.t3.com/news/ps5-ready-lg-oled-tvs-ha...ig-next-gen-features
Stoga topla preporuka, neka prvo izađe PS5, neka dođe kod nas, a onda pričekati da kod nas dođu telke za tu konzolu...
07.09.2020 | 19:49
Znači treba mi TV, ali jednom u budućnosti (kad izađe ili još malo iza toga) planiram kupiti i PS5,... ali za PS5 mi treba Enterprise NCC-1701-D od televizora pa ću ću biti mjesecima ili godinama bez TV-a jer je eto Sony napravio zvijer od konzole na papiru
07.09.2020 | 21:28


Čitam i pratim sa zanimanjem. Trenutno imam samo jedan problem, tj. ograničenje. Ja bih volio da mi TV košta manje od auta.
07.09.2020 | 23:26
smayoo kaže:


Čitam i pratim sa zanimanjem. Trenutno imam samo jedan problem, tj. ograničenje. Ja bih volio da mi TV košta manje od auta.


Nije Subaru baš jeftinjava, ti bi mogao i na 98".

No, ako sam dobro pratio, pa gore je netko uzeo 82" za oko 12.000 kn na nekoj akciji. Gdje ćeš manje za takav hardver?
07.09.2020 | 23:31
Ne vidim u čemu je problem.
Kako su 4K televizori, pogotovo oni opremljeni pravim HDRom 10+ u početku bili bauk, tako će po izlasku PS5 bauk biti telke sa potrebnim HDMI priključkom.
Svi doma imamo televizore. Većina nas ima i pametne, neki od nas 4K, među njima ima sretnika koji nisu kupovali u startu i imaju pravi HDR10+. Još ako igramo PlayStation, imamo četvrtu generaciju istoga.
Poanta svega napisanoga jest - čemu žurba?
Neka izađe nova SONY konzola, neka dođe i u naše trgovine, a onda će proizvođači televizora već za liniju 2021 godine imati u ponudi modele s potrebnim HDMI utorom.
Nekako sumnjam da će to biti najskuplji modeli. Od sredine do vrha cjenovnog razreda svakog proizvođača.
Kako će vrijeme prolaziti, HDMI 2.1 će postati standard.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje.
Mogu ispasti u krivu - ali ne vidim po čemu. Samo treba biti strpljiv i ne se zaletavati.
Osim toga, recimo Sancta Domenica će negdje morati priključiti taj PS5 da pokaže kupcima kako to izgleda. Naravno, oni će ga spojiti na najskuplji SONY OLED TV. Samo treba pitati prodavača koji još (jeftiniji) TV podržava PS5 i - basta.
07.09.2020 | 23:33
Bertone kaže:
Znači treba mi TV, ali jednom u budućnosti (kad izađe ili još malo iza toga) planiram kupiti i PS5,... ali za PS5 mi treba Enterprise NCC-1701-D od televizora pa ću ću biti mjesecima ili godinama bez TV-a jer je eto Sony napravio zvijer od konzole na papiru


Ma daaj, ma kakvi... to su pretjerivanja. Kao sada bi TV morao imati VRR (variable refresh rate) da bi pratio konzolu ako je padne frame rate. Ma perverzije za razmažene, meni je za igre ionako sve cool već na 30 fps, a oni tu pričaju da je bed ako ti frame rate padne ispod 60, pa onda možda ne bude nešto mekano. Ako mi je sve mekano na PS4 (običnom, a ne Pro) zašto ne bi bilo na PS5? Uostalom, uopće ne mislim držati PS5 na 4k rezoluciji, meni je full HD za igre više nego dosta, dapače, ta "super oštrina" često samo uništi dojam. Uopće ne brinem za to.
07.09.2020 | 23:52
Kloba, kako sam ja panj za te ulaze, standarde i TV-e općenito jer me to baš i ne zanima u životu (mislim TV), jel bi ja u nekoj budućnosti mogao spojiti PS5 na ovaj TV (sad na njemu radi PS4).
08.09.2020 | 00:13
Bertone, pozdrav!
Prije svega, koliko sam vidio na brzinu - imaš izvrsnu telku.
Da li ima HDMI 2.1?
Mislim da nema.
Naišao sam na ovaj link.
Izgleda da puno ljudi zanima ovo...
EDIT:
Ne uzimaj me za sigurno, pročitaj tekst - sada ga idem čitati i ja...
08.09.2020 | 00:18
Kome se ne da sve čitati, preveo sam jedan pasus:
"Stvar je u tome što će PS5 zasigurno imati i HDMI 2.1 priključak. Najnovija specifikacija HDMI standarda, HDMI 2.1 može pružiti mnogo više propusnosti od starijeg HDMI 2.0b - 48 gigabita u sekundi, u odnosu na 18 Gbps - i u skladu s tim, podržava veće rezolucije i brzine kadrova. HDMI 2.0b ne može obrađivati ​​4K video pri brzinama većim od 60 fps, dok HDMI 2.1 može udobno podržavati 4K pri 120 fps i 8K pri 60 fps. Ako Sony kaže da će PS5 moći emitirati 4K120 video, tada konzola mora imati HDMI 2.1 priključak."
Evo i zaključka:
"Kao što ste do sada već zaključili, vaš trenutni TV gotovo sigurno ne podržava ALLM ili VRR, jer gotovo sigurno nema HDMI 2.1 priključak. (Neki su proizvođači dodali ove značajke starijim televizorima putem ažuriranja firmvera, iako sami portovi nisu usklađeni s HDMI 2.1.)"
08.09.2020 | 00:26
Da malo to demistificiramo i banaliziramo:

HDMI 2.1 je potreban samo ako želiš igrati igre u 4K rezoluciji na više od 60 fps.

IMHO, potpuno nebitno.

Daleko bitnija stvar koju bi trebalo gledati kod novih TV je imaju li gigabitni ili stari 100-megabitni Ethernet.
08.09.2020 | 00:30
Na kraju me ubilo u pojam saznanje da čak i ukoliko kupiš telku sa HDMI 2.1 ulazom (LG ih je prema tekstu 2019. godine stavio na par modela), to ti ne garantira da ćeš moći uživati u SVIM vizualnim novotarijama koje PS5 ili XBOX Series X imaju spremljene u rukavu. Tu sada ide ona - koliko para - toliko muzike.
I zato toplo preporučam svima da puste da se PS5 udomaći, mi ćemo ubiti četvorku sa igricama koje imamo do kraja još godinu, dvije - i tada se može kupiti nova petica s novom telkom.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 57 minuta
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, Ender, Riba, Anonimci (557)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO