Maverick's
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Maverick's


11.12.2013 | 18:57
Neovisno o tome, mislim da trebam konacno pocisititi smece koje se nakupilo tijekom godina u sistemu.
Do sada sam to odgadjao jer mi se nije dalo, no mislim da bi clean install, pa onda restore samo citavog User foldera iz TM backupa bio logicno rijesenje.
Aplikacije i download ostalog icloud sadrzaja me ne brine, do sada sam se uvjerio da to radi besprijekorno na IOS-u i na OS X.
Na kraju imam redundantne backup kopije na 2 lokacije.

Malo me brinu mailovi, imam exchange account sa importiranim certifikatom i preko 7 IMAP accounta, ako se svi tagovi mail i Outlook 2011 aplikacije na nalaze u User folderu ( a mislim da je to tocno), onda cu imati puno posla oko toga.
11.12.2013 | 19:02
Mene jeza hvata na samu pomisao clean installa.
11.12.2013 | 19:20
@ Mirakul

Tvoj savjet mi se cini OK (tek sam ga sada uocio)...napraviti cu tako ili idem pa sto kosta nek se plati...da ne gubim vrijeme, kakogod , thxs!
11.12.2013 | 19:22
Renzo kaže:
Mene jeza hvata na samu pomisao clean installa.


Tko radi sa Windowsima ( a ja sam jos uvijek prisiljen), to je normalna i redovna pojava, pa otvrdnes nakon nekog vremena...
11.12.2013 | 19:30
ja svaki dan na poslu gledam u te windowse jer moram, ali zato dignem OSX u VBu pa ono što privatno radim radim preko tog OSa, čisto da mi lakše prođe dan
11.12.2013 | 19:56
Na windowsima je glavni razlog zašto se radi clean install, odnosno zašto se mora raditi clean install povremeno - registry. S vremenom on postane preogroman, a OS mu neprestano pristupa i nešto po njemu pretražuje, i to strašno usporava sve, bez obzira na to koliko rama i diska imao.
Mac OS nema registry. Ima .plist fajle, koje su svaka za sebe, malene i kompaktne. Mac OS nema razloga da se uspori, osim ako nešto nije usrano. PA tako nema ni razloga za clean install. Samo što je nekad nekom lakše iznova instalirati, nego istraživati uzrok problema.
11.12.2013 | 20:02
@Rusty I ja dosta posla moram odraditi iz Windowsa ali iz drugacije perspektive. Nosim MBP a na njemu Parallelse sa Winsima samo za one stvari koje se moraju odraditi na Winsima. Sve ostalo na OS X i to MLu. Odnos posla Win:OSX je 25% : 75%. Ima tjedana da niti ne podignem Winse Mavericks mi jos nije 100% siguran za produkciju, a za zajebanciju i testiranje imam ga dignut (clean) virtualno pod Parallelsima i to mi dosta dobro radi.
11.12.2013 | 20:06
Renzo kaže:
mislim da sam kupio CD tek sa 10.6.4.

Ispravak, našao sam račun, 10.6.3. za 295,20 kn.
11.12.2013 | 20:15
Slažem se. 10.6 je isto imao pun kamion dječjih bolesti i bugova. Ja sam ga isto instalirao tek kad je bio na 10.6.3 Međutim, 10.6.8 je robustan, stabilan, dobro istriman OS koji radi ko brzi vlak na tračnicama. 10.8.5, kojeg trenutno koristim, je pun mušica, a zadnji je 10.8. 10.7 bolje da i ne spominjemo. Zar misliš da su se najednom opametili pa odlučili 10.9 opet dobro, pažljivo i minuciozno izbrusiti, da ispadne neki tamo 10.9.5 kao što je bio 10.6.8? Hmmm... Živi bili pa vidjeli.
11.12.2013 | 20:24
@Smayo

Nije da sam mazohist ili nemam pametnijeg posla, ali cisteci pojedine aplikacije naisao sam na citave foldere i datoteke koje pripadaju aplikacijama koje sam jos bio instalirao kao pocetnik na OS X prije 3-4 godine. S obzirom da nedavno nabavljenu masinu nisam registrirao kao novu vec sam povukao sve iz TM restore-a, iz stare je povukao i sav taj otpad. Izgleda da sam clean install nije bauk jer koliko vidim, 90 % posla je restore samo User foldera iz TM backupa nakon ciste instalacije, ostatak pada na podesenja i icloud.

@Mirakul

Uskoro bi i ja mogao 80 % posla obavljati na OS X, prelazimo uskoro na ERP rijesenje na Unix platformi koje odlicno radi na Macu.
Pojedini alati, na zalost ostaju na Windowsima, no to bi Parallels trebao bez problema odraditi kao i u tvojem slucaju.
11.12.2013 | 20:55
smayoo kaže:
Zar misliš da su se najednom opametili pa odlučili 10.9 opet dobro, pažljivo i minuciozno izbrusiti, da ispadne neki tamo 10.9.5 kao što je bio 10.6.8? Hmmm... Živi bili pa vidjeli.

Nadam se da jesu:)
Nekako imam osjećaj da dolaskom Cooka stvari idu u tom smjeru, dokaz je i novi MacPro, ali kao što kažeš, živi bili pa vidjeli.
11.12.2013 | 20:57
pero69 kaže:
@Smayo

Nije da sam mazohist ili nemam pametnijeg posla, ali cisteci pojedine aplikacije naisao sam na citave foldere i datoteke koje pripadaju aplikacijama koje sam jos bio instalirao kao pocetnik na OS X prije 3-4 godine.


To ti vjerujem, ali, osim mjesta na disku, svo to smeće ni na koji način ne smeta Macu, niti ga može usporiti.
11.12.2013 | 23:15
ma ja tu i tamo sa clean my mac pocistim, niti nemam namjeru ikada raditi clean install. zato sam i kupio mac no, sto mene stvarno zeza jetaj soagent koji put, ali biti cu strpljiv i cekati update
11.12.2013 | 23:28
Renzo kaže:
Mene jeza hvata na samu pomisao clean installa.

Također i mene.
Nemam pojma kad sam to napravio zadnji put.
11.12.2013 | 23:30
stefanjos kaže:
ma ja tu i tamo sa clean my mac pocistim, niti nemam namjeru ikada raditi clean install. zato sam i kupio mac no, sto mene stvarno zeza jetaj soagent koji put, ali biti cu strpljiv i cekati update


Ma zeza puno toga, od notifikacija koje malo rade, a malo ne (gornji desni ugao i not.panel) i o cemu je vec bilo govora, do misterioznog nestanka passworda e-mail accounta u keychainu (i tako vise puta u tjednu pita za password kada pokusam poslati mail), a to sada pripisujem djecjim bolestima iclouda (jer su sada svi ti accounti tamo) itd...nekad ne mogu skuziti da li je problem kod mene ili je opcenito rijec o jos nedoradjenim servisima, cinjenica je da se dio navedenog dogadja i na iOS-u ( lozinke istih accounta se povremeno gube), nadalje primjecujem da na iOSU na istim accountima radi push dok na OS X Mail appu push ne radi, pa isti mail na iphone stigne i 30-45 sekundi prije....sve to u toj mjeri se nije dogadjalo na ranijim izdanjima OS X koje sam imao instalirane.
11.12.2013 | 23:39
Nisam ni ja neki mazohist, ali ponekad je dobro napraviti reviziju svega instaliranog i podesenog. Nazalost to najbolje vidis kad ti na novo istaliranom sustavu neki feature fali. Zna se dogoditi da vise neznas kako i gdje se nesto podesava, pogotovo ako je neki tweak. Evo, meni je prosla godina dana od clean instala i isto mi muka dodje na pomisao ponovnog cistopisa.
11.12.2013 | 23:49
Ima i lose pisanih aplikacija koje nisu familijarne sa OS X ( a koje sam nekada bio instalirao), te aplikacije su se rasprsile kojekuda po sistemu, neke su i mijenjale sistemske direktorije (primjer razni antivirusi koje sam u pocetku instalirao, ima i drugih primjera lose pisanih aplikacija), na OS X te se aplikacije ponasaju kao uljezi i rade stetu, tijekom vremena generiraju probleme za koje je jako tesko naknadno utvrditi uzrok. Clean install se ne cini los izbor pogotovo pri prelasku na novu masinu.
12.12.2013 | 01:16
Da se i ja malo javim...
Svoj MBP iz 2010 od originalnoga SL-a pa do Mavericksa uredno upgrejdam putem combo updateova ili kompletnih instalera (L, ML, ...)
Promijenio usput već dva HD-a u njemu i nikad nikakvih problema. Pojedine nestabilnosti riješene uklanjanjem raznih programčića koje volim isprobavati, a bome isprobao sam ih gomile, šta ću, ne mogu si pomoći. Na stroju radim posao, surfam i radim sve ono što vole mladi...
S Mavericksom sam zadovoljan, i ja isto volim evolucijske pomake i optimizaciju... pa mi je drago kad malo popeglaju soft, a nisu od SL-a

Iz svoga iskustva mogu reći da je većina problema na Mac OS-u, kako X-u, tako i na onima prije X-a uzrokovana korisnikovim instaliranjem svakakvih đinđiminđi i prčkanjem po sistemu (moj hobi još od 7-mice, kome još fale resource i data forkovi u systemu i finderu ? pa oda creator i type tagovi i ostale zaboravljene sitnice...).
Ja se osobno čudim da mi sve radi kak spada... no valjda sam se tokom godina naučio biti konzervativan s izborom programa, a pogotovo onih rezidentnih koji se vrte po meniju i pozadini...
S druge strane, kad su nove mašine u pitanju, ponekad treba pričekati update za neki fix...
Kao jednu od solucija preporučio bi alat koji se zove Mavericks Cache Cleaner, no oprezno s njim, ima gomilu opcija, no ako se neki od cacheova koruptira, zna to riješiti njegovim čišćenjem, ali to ne spada u domenu redovitog održavanja... Pročitati uputstva prije...

Chegevara, barem jedan clean install u životu ti ne gine, mora se i to, nisu windowsi, ali jumf je jumf
12.12.2013 | 01:30
smayoo kaže:
Na windowsima je glavni razlog zašto se radi clean install, odnosno zašto se mora raditi clean install povremeno - registry. S vremenom on postane preogroman, a OS mu neprestano pristupa i nešto po njemu pretražuje, i to strašno usporava sve, bez obzira na to koliko rama i diska imao.
Mac OS nema registry. Ima .plist fajle, koje su svaka za sebe, malene i kompaktne. Mac OS nema razloga da se uspori, osim ako nešto nije usrano. PA tako nema ni razloga za clean install. Samo što je nekad nekom lakše iznova instalirati, nego istraživati uzrok problema.


E da je samo registry, ima tu još koječega šta se puni koječim, a u srži Windowsi se nisu pomakli puno u 15 godina, zakrpa na zakrpu. Djeluju mi ko Černobil, samo nabacuju slojeve "betona", a unutra i dalje pizdarija... U 7-mici su ajde malo olakšali probleme s driverima (sve su ih, valjda, skoro stavili unutra , a sa 8-micom se igraju skrivača s korisnicima...
MacOS s druge strane počiva na stabilnim temeljima i kao što kažeš; radi dok ga "stručnjaci" ne srede po uputama drugih "stručnjaka" na webu...
17.12.2013 | 19:23
Ja ću samo reći da nikako ali baš nikako nemojte instalirat clean my mac,on i mavericks se nikako nevole,totalno ga je pobrkao,pa sam morao napravit reinstall(sva sreća svi fileovi i postakve su tu) a usput mi je updateao na 10.9.1 i mail konačno fino radi Još samo da izađe nova verzija FCPX rekli su ove godine
17.12.2013 | 21:10
Nemojte instalirati nikakve alate za "čišćenje", samo ćete štetu napraviti, a sve ne bi li dobiti par MB mjesta na disku.
22.12.2013 | 20:55
Da li je upgrade 10.9.1 donio kakvo poboljšanje 10.9 verzije - meni dosta programa na kraju nije radilo, pa ajde nešto prepisujem i tim programima što nisu kompatibilni sa novijom verzijom ali jel OS poboljšanja ili je pametno pričekati još par mjeseci?
22.12.2013 | 23:42
Ovisi, ako ti ne radi ono sto ti treba onda nije pametno upgradeati. Meni "sve radi, i to brzo"™
23.12.2013 | 02:48
Kao što Riba kaže, sve mi radi i to brzo, zapravo nikada nisam imao brži OS X. Ne može to sada biti toliko do nove grafičke jer je i stara bila mrcina, dakle razlika je očigledno u OS-u. Zbilja mi Mac leti, sve na njemu radi super mekano i brzo, jako sam zadovoljan!
23.12.2013 | 06:37
Kod mene ima samo par programa koji nisu spremni za Mavericks i to nešto šta mi nije ni toliko bitno. Inače sve ostalo radi i to super. Ni jedan OSX nije bio bolji.
23.12.2013 | 19:28
Mene je zezao power point - zamrzavao se i rušio do neupotrebljivosti, a XMBC recimo nije ni startao, bilo je još muzičkih programa...

Al svakako me zanima ako neko ima stroj iz 2008-me da mi kaže kak radi maverick i na dual coru 3.0 sa 4gb
  • FI4
  • Korisnik
  • 2
30.12.2013 | 13:21
znam nekad preslušat pjesmu sa preview i nakon nekog vremena se iz čistog mira otvori iTunes, obično sa nekom drugom pjesmom.. ima itko sličnih problema?
30.12.2013 | 14:16
Imam ti ja late 2007 MacBook Pro. Super radi.
30.12.2013 | 16:43
Jučer sam instalirao Mavericks i prva (i jedina), opcija koju sam do sada probao je Track Changes u Mac MS Office Word 2011. Napokon RADI i ne ruši Word. Do sada je uključivanje te opcije na SL, L i ML odmah rušilo Word i zaboravljalo sve izmjene u dokumentu koje su napravljene od otvaranja dokumenta do crasha. Izgleda da ipak nije problem bio u Microsoftu :-D
31.12.2013 | 02:24
Vezano za samostojece keynote prezentacije - dajte pisite applu na feedback linkovima za iworks, slusaju i rade na stvarima, ja to vec dugo radim i jave se, pogotovo kad im trebaju bug reporti ili pojasnjenja prijedloga!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, damir1, jzelko, Riba, tino1, zoranowsky, Anonimci (367)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO