Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?


24.05.2019 | 13:31
Da, uglavnom se svi držimo "defaultnog" izbora pa niti ne gledaš šta se još nudi.
Molim, i drugi put.
26.05.2019 | 22:00
Evo mene opet s novim, nadam se korisnim, informacijama u vezi BootCampa na Mac Pro 5,1.

Mnogi ne prelaze na Mojave zato jer se proširila informacija da Mojave više ne podržava BootCamp, ali to je samo djelomično istina. Pravo stanje stvari je to da samo BootCamp Assistent ne radi, ali on je zapravo potpuno nebitan. On služi samo kako bi downloadao potreban exe s driverima za PC i stavio ga na USB i kako bi particionirao disk na raznim cosumer Macovima koji imaju samo jedan (haha!) disk u sebi. Zezam se jer trenutno imam u stroju 6 diskova, a imam interno prostora za još 3. A ako bih prešao na neke dual-kartice, mogao bih imati i 11. Naravno, to je većinom besmisleno, ali veseli tolika fleksibilnost. I dalje se ne mogu nadiviti tom stroju.

Ako imate BootCamp drivere na USB-u, ne treba vam ništa nego originalni bootabilni Windows medij. E sada, neke kvake ipak postoje i glavna razlika je idete li na Windowse 10 ili na Windowse 7.

- Windows 10 nije službeno podržan na "starim" Mac Pro, no svi bitni Mac driveri rade i uopće nije problem koristiti Windowse 10 na 5,1. No, kako BootCamp aplikacija na strani Windowsa onda ne radi, a ona služi da se odabere StartUp disk, to znači da se s Windowsa 10 ne možete skroz elegantno vratiti na Mac ako imate neku grafičku karticu bez boot screena, pa da se vratite na Mac s OPT. Ovako je potrebno napraviti CMD+P+R za reset PRAM-a u kojem se zapisano i koji boot disk se koristi. No, recimo da i to nije big-deal, a moguće da postoji i neki hack, ali ja sada govorim o službenom Appleovu rješenju. Tu je veći problem kako otići u Windowse ako nemate boot screen jer kako na Windowsima 10 ne radi BootCamp aplikacija, a ona, među ostalim, služi da "blagoslovi" taj disk na način da ga Mac vidi u svom startup panelu kao bootabilan, onda sve ovo možemo pokratiti na: "Ako imate grafičku s boot screenom, možete na Windowse 10 bez brige, ako nemate, dobro razmislite kako složiti konfiguraciju - ili korisite Windowse 7."

- Windows 7 je službeno podržan i to je super jer se onda možemo "šetati" između Maca i Windowsa samo klikajući kroz kontrolne panele, bez potrebe za boot screenom. Tu ima samo jedna caka - StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru, ali to nisam mogao provjeriti jer iz istog razloga nije moguće instalirati Windowse na npr. NVMe SSD (može uz hakove, ali to je sve previše tlake) jer ga BootCamp vidi kao "eksterni" disk. Dakle, možete komotno imati Mojave i Windowse 7 na Macu s npr. RX 580, a ako koristite NVMe za Mojave, onda samo na nekom bezveznom SATA disku stavite neki sistem, npr. High Sierru, da je Windowsi mogu vidjeti i onda se vraćate nazad u dva skoka - Win 7 -> High Sierra -> Mojave NVMe.

Ako netko ima dodatna pitanje, shoot!
26.05.2019 | 23:14
Sad ću samo glasno razmišljati, ali možda je problem sa Windowsima 10 rješiv ako u postavkama Windowsa isključiš fastboot koji je nativno uključen (dok ga korisnik sam ne ugasi) a kod izlaska iz Windowsa zapravo ne gasi Windowse nego ih stavlja u nešto između spavanja i hibernacije kao bi se kod slijedećeg pokretanja OS-a, OS brže podigao.
27.05.2019 | 02:06
Dijete kaže:

www.amazon.com/Inateck-Express-compatibl...aps%2C345&sr=8-9

Imam ovu godinu i pol i nemam problema sa njom.


Takodjer, radi odlicno. Cak sam i neki 8-portni jeftilen HUB s napajanjem zakacio na nju i sve radi ok
27.05.2019 | 05:12
dpasaric kaže:
StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru


Davore, ne znam kako je na MP5,1, ali na MP3,1 EFI ne boota s IDE HDD-a. Ne znam za Windowse ništa, ali kakav god bootabilni IDE HDD (GUID, MBR...) stavio na IDE sabirnicu, MacPro ga uredno vidi jednom kad se boota, ali nije ga moguće odabrati kao bootabilni disk niti pomoću ALT kod bootanja, niti pomoću Startup Disk iz System Preferences.
27.05.2019 | 19:54
@Bertone - mislim da sve ovo što ti kažeš je nešto što se događa *nakon* što Macov EFI odradi odabir diskova, dakle to neće ništa izmijeniti u tom smislu, tj. prebacivanju iz jednog u drugi OS.

@smayoo - kada kažeš "IDE", vjerojatno misiš na sadašnji SATA standard? Jer zadnji tower koji je imao stare IDE, tj. ATA i Ultra ATA diskove je bio G4, već G5 je prešao na SATA standard.

E sada, ovo što ti kažeš - da bi disk bio bootabilan on mora biti "blessed". Bootloader na početku samo to gleda, znam jer sam s jednog diska ručno fizički uklonio sistem i ostavio samo arhive gore, a i MacOS (a čak i Windowsi) su ga vidjeli kao bootabilan! Naravno, nije bootao, samo bi se sve smrznulo.

Tko točno učini Windows disk "blessed" - nisam siguran. Možda BootCamp Assistant? Možda BootCamp instalacija pod Windowsima (najvjerojatnije)? Možda čak niti to kada su Windowsi u pitanju jer - pazi ovo, kada stavim Windows 7 DVD u pogon, odaberem ga na početku, on se boota u njega i ponudi instalaciju i to radi. Uopće nije potreban BootCamp. Boo. Nije važno dok sve radi!
27.05.2019 | 23:04
Ne mislim na SATA, nego na IDE. Optički pogoni su IDE. Ako zakačiš tamo IDE HDD, ne da se s njega bootati ništa.

Blessing se inače odradi iz terminala, komandom bless (sudo bless, to jest).
27.05.2019 | 23:13
dpasaric kaže:
@Bertone - mislim da sve ovo što ti kažeš je nešto što se događa *nakon* što Macov EFI odradi odabir diskova, dakle to neće ništa izmijeniti u tom smislu, tj. prebacivanju iz jednog u drugi OS.

Rekao sam da samo glasno razmišljam jer nemam ni na jednom penđere pa nemam nikakvog iskustva oko toga, ali imam iskustva sa kombinacijom Linixa i Windowsa10 gdje se ponekad znalo dogoditi da GRUB forsira pokretanje Windowsa nakon restarta ako na Windowsima nije isključen fast boot bez obzira što je postavljeno da je prvi OS koji se podiže Linux.
28.05.2019 | 00:10
dpasaric kaže:
@smayoo - kada kažeš "IDE", vjerojatno misiš na sadašnji SATA standard? Jer zadnji tower koji je imao stare IDE, tj. ATA i Ultra ATA diskove je bio G4, već G5 je prešao na SATA standard.


1,1-3,1 masine jos uvijek imaju ATA sucelje za opticke pogone, vjerojatno je mislio na slucaj ako na te kablove spojis HDD i pokusas bootati s njega Noviji strojevi optiku spajaju na SATA portove. Doduse, nisam nikad probao bootati sa tih portova, ali sam poprilicno siguran da je moguce.
28.05.2019 | 00:38
smayoo kaže:
Ne mislim na SATA, nego na IDE. Optički pogoni su IDE. Ako zakačiš tamo IDE HDD, ne da se s njega bootati ništa.


Totalno sam zaboravio da su prve tri Mac Pro serije imale stari IDE standard za optički pogon! Tnx @SuperUnknown, dobro si primjetio. Tek je 4,1 dobio SATA za optičke pogone!

Ok, nije neko veliko iznenađenje da se ne može bootati od tamo, ali opet - može bootati s DVD-a na istoj IDE sabirnici...
28.05.2019 | 07:50
Točno. Tim me više iznenađuje zašto su se aktivno trudili da onemoguće boot s IDE HDD-a.
Ne mogu tvrditi 100% jer se bless komandom ne služim baš svaki dan, možda sam neku opciju krivo zadao, ali nije se bio ništa bunio, vratio je uredan rezultat, a s diska se nije moglo bootati.

EDIT:
Zaboravio sam napomenuti, išao sam onda googlati postoji li već nešto na temu tog problema, i našao sam na jednom forumu takav odgovor - da to ne radi jer odbija bootati sa IDE HDD-a. To isto nije provjerena informacija, ali eto, sve se poklapa.
28.05.2019 | 09:31
Ma ok, ali to realno nije problem, danas postaje upitno odakle uopće nabaviti ispravan IDE disk, to je tehnologija od prije 15-20 godina Ne znam proizvode li se uopće još za neke stare sustave?

Danas, u 3,1 bez problema radi jeftina SATA III PCIe kartica u koju idu dva 2.5" diska i još je i bootabilno, tako diskova neće nedostajati niti starim serijama.
28.05.2019 | 12:13
Cak ne treba ni to, na 1,1-3,1 modelima postoje dva dodatna, neiskoristena SATA porta na maticnoj ploci s kojih se provedu kablovi do optickog baya, a i butabilni su jer sam tako spojio sistemski SSD
28.05.2019 | 18:48
^SuperUnknown^ kaže:
Cak ne treba ni to, na 1,1-3,1 modelima postoje dva dodatna, neiskoristena SATA porta na maticnoj ploci s kojih se provedu kablovi do optickog baya, a i butabilni su jer sam tako spojio sistemski SSD


Ma odlično! Jedina prednost PCIe kartice je što se koristi SATA III brzina, a to kod SSD-ova novijih generacija ima smisla. Ali ok, to igra baš nekome kome je brzina pristupa kritična, a većini nije...
31.05.2019 | 13:56
Iako su NVMe M.2 SSD-i konstruirani tako da rade i bez hlađenja, dodavanjem hladnjaka produžuje se radni vijek i spriječava potencijalni throttling problem kod velikih opterećenja. Dobar pasivni hladnjak donosi 10 do 20% nižu radnu temperaturu.(dodao sam sada ovu informaciju i u članak, da sve bude na jednom mjestu)
04.06.2019 | 21:23
Samo da potvrdim da 4 x USB 3.0 PCIe kartica uredno radi, sistem je prepoznaje sam, bez ikakvih drivera.

Slobodno se počastite:

www.aliexpress.com/item/PCIE-TO-4-Port-U...0-4/32901807455.html

Fora je imati Mac Pro s 9 USB priključaka, 5 x USB 2.0 i 4 x USB 3.0, a možemo računati i one na tipkovnici, pa bi bilo okruglo 10!
05.06.2019 | 08:06
Da, tko ima Cinemu, to je još ekstra jedan USB (tj. dva na monitoru, ali gubimo jedan iza gdje spojimo hub od monitora).
11.06.2019 | 15:50
zabac kaže:
Danas sam kupio ATi Radeon HD 5770 1GB HD Card (Mac verziju) i ubacio je u MacPro 1.1.
To je (po WEB-u) najjača koja ide u njega.
10.6.8 je gore i radi display port (mada sam čitao da on ne radi).

Sad se cijena kompleta popela na 1400kn.
Imam još jedan SSD od 128GB i njega mislim ubaciti unutra ali trebam uhvatiti vremena i napraviti adapter.


Sad ti je zbilja steta ne roknut gore elcapitan, imas normalan browser ako nista.

ontopic:

dobra cijena 5.1
www.njuskalo.hr/macintosh/macpro-5.1-2012-oglas-28170914
12.06.2019 | 09:10
Zaista, digni firmware na 2,1, a onda lijepo stavi gore El Capitan. Ovo je super tutorial ako to nisi prije radio, tip je optimizirao proces do kraja:

youtu.be/0a6tSGUzZYQ

Ja sam to radio na više načina, a provjerio sam i ovu metodu, radi. Ok, skrenuli smo s 5,1 teme, ali možemo malo i o starijoj 2,1 braći.

Ako gdje zapneš, pitaj, nedavno sam to radio pa mi je svježe.


Da stvar bude zabavnija, iako taj stari stroj ne može podržati NVMe za boot (ne znam radi li samo kao storage uz driver), ali zato podržava SSD RAID i to radi ludnica! Stari 2,1 se u toj kombinaciji ponaša gotovo kao bilo koji novi Mac, nevjerojatno! Napravio sam i neke testove, pa ću to dodati u članak o NVMe priči, možda nekome bude korisno!
12.06.2019 | 10:26
UPDATE 12-06-2019!

Dodao sam u tekst o NVMe dogradnji usporedbe brzine s klasičnim SATA SSD-ima u single i RAID 0 konfiguracijama - i to testirano na starom Mac Pro (2,1). Vjerojatno bi se slično ponašalo i na novijim, mislim da će ove informacije i brojke mnogima biti korisne i da će lakše odlučiti kojim putem krenuti!

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/nvme-dogradnja-za-mac-pro.html
13.06.2019 | 07:18
Evo javljam se da sam nabavio Mac Pro 5.1. Kupljen je Mid 2010 2x2,4 GHz verzija, ima već unutra 256gb ssd i 12gb rama. Graficka je standardna originalna.

Ideja je izvaditi ssd iz mog imaca (kojeg sam sam ugradio) radi veceg kapaciteta (480gb), nadostukati ram do nekih 24gb (sada su unutra popunjeni svi slotovi sa 1 i 2 gb keksovima, uzeo bih 8gb keksove). Plan je i rx580 da mogu mojave vrtiti (nadam se i catalinu nekakavim hackom, ali otom potom).

Ne stignem u ovom trenutku procesljati ovaj thread, ali vjerujem da pise. Yelim updejdati bluetooth i wifi, sto novije mogu tako da mogu upogoniti airport i ac wifi. Eto krece se u taj projekt. Dobio sam dobru cijenu tako da imam lufta oko dodatnih dijelova.

Uz mac sam nabavio i jedan cinema display i jedan thunderbolt display. (oba 27 inchna).

U mojem režimu rada će se vrtiti affinity i final cut najviše, a u kod bolje polovice se ide na arhicad i twinmotion rendering.

Prijedlozi dobrodošli.
13.06.2019 | 08:51
Cestitke!

Za FCP i za ostale stvari di koristis h264 napravi ovo...

forums.macrumors.com/threads/activate-am...i8yzUGCjyQjDO9rr6IAU

Osim sto omogucava hardverski encoding i decoding za h254, omogucava i hardverski decoding h265


Kaj se tice Continuity i slicno, na jednom sam uspio (al sam stavio airport karticu iz pokvarenog mbp i usb bt 4.0 dongle).... na drugom nisam uspio jer ima stari airport i nakon dva neuspjela pokusaja poslusao sam Colicev savjet i produzio dalje...

P.s. danas sam prvi put do kraja rastavio poluispravan 4.1 i odlucio sam da ga necu sastavljat nazad vec spremit komponente, a kuciste iskoristi za modular synths...
13.06.2019 | 09:31
Budem definitivno gurao u njega rx580. nazalost nemogu sada guglat i trazit, jucer sam imao svega 20min sa strojem. volio bi uzet ovaj sa 8gb, ali brzinskim pregledom nema ga u hrv? moram dublje istrazit.


a gledao sam jucer prije spavanja na youtube te airport kartice i sl. bluetooth mogu i usb sto se mene tice, ali volio bi rijesiti airport sa ac wifi.
13.06.2019 | 11:30
stefanjos kaže:
Budem definitivno gurao u njega rx580. nazalost nemogu sada guglat i trazit, jucer sam imao svega 20min sa strojem. volio bi uzet ovaj sa 8gb, ali brzinskim pregledom nema ga u hrv? moram dublje istrazit.


a gledao sam jucer prije spavanja na youtube te airport kartice i sl. bluetooth mogu i usb sto se mene tice, ali volio bi rijesiti airport sa ac wifi.


sad sam vidio da ima i 8gb verzija. 1700kn
13.06.2019 | 17:08
Pa čestitam Stefanjos na akviziciji i dobro došao u Mac Pro obitelj!

Kupi RX 580 8GB ako možeš, i to uzmi Sapphire jer ima referentni dizajn koji Apple službeno podržava. Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html

Ima i jeftinijih i vjerojatno su ok, ali ovaj radi provjereno dobro s RX 580. Prije sam kupovao na eBayu, ali dođe i po 3-4 puta skuplje, AliExpress rulz!

Procesori su ti 2.4 GHz 2 x Quad Core?
13.06.2019 | 17:45
Nije uvijek. Vidiš da ti piše da je to DHLom. I na to još računaj DHLovu "uslugu" pljačke i deračine (formalno nazvanu "usluge špedicije") koja lako ispadne i skuplja od svih carinskih pristojbi i PDVa.
13.06.2019 | 19:14
dpasaric kaže:
Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html


Ovo su dva mini 6 pinska na jedan 8 pinski. Ja imam jedan 6 mini pinski na 8 pinski i drugi mini 6 pinski na 6 pinski spojeno na RX580. Čini li to kakvu razliku u radu ili je potpuno svejedno?
13.06.2019 | 19:33
zabac kaže:
Zašto je s AliExpresa toliko skupa dostava u RH?


Ovo je neki izuzetak, vjerojatno nije ekonomični China Post, uglavnom je sve "free shipping" ili svega 1 do 2 €. Imam preko 150 narudžbi svega i svačega do sada, vjeruj mi znam!
13.06.2019 | 19:39
Soffoklo kaže:
dpasaric kaže:
Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html


Ovo su dva mini 6 pinska na jedan 8 pinski. Ja imam jedan 6 mini pinski na 8 pinski i drugi mini 6 pinski na 6 pinski spojeno na RX580. Čini li to kakvu razliku u radu ili je potpuno svejedno?


Pravi razliku kod punog opterćenja. No, ovisi i o tipu kartice kako se koja "hrani". Dakle, ako pokreneš notorni Fur demo i stroj sam ne napravi emergency shutdown, vjerojatno je sve ok. Možeš raditi i mjesecima da ne skužiš da ti je to zapravo krivo spojeno. Meni je prvo bilo tako spojeno jer sam samo uzeo kablove sa starog HD 7970 i nisam skužio dok nisam pokrenuo nešto zaista zahtjevno.

Gdje je caka? U tome što kada ideš na dva konektora na samom RX 580 on ne vuče ujednačeno s obje linije (testirao sam sam s Bresnikovim Hardware Monitorom), a cijela kartica je na rubu dozvoljene potrošnje na motherboard linijama i zato treba paziti. I onda je rješenje da se oba mini PCI 6-pinska konektora spoje u jedan vod i da se tako vode samo na veliki glavni 8-pinski koji ide u Radeon. Na taj način i kada ima peak u potrebnoj snazi, ima to dovoljno izbalansirano između PCIe utora (manji dio napajanja) i ta dva voda s matične. Ako imaš krive kabele, sredi to čim prije, ovo za par € s AliExpressa je super solucija i testirano radi ok.
13.06.2019 | 20:17
@dpasaric hvala za info. Idem si ja to naručiti. Nije skupo, a da ne bi poslije bilo nismo znali

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 21 minuta
 • Riba: Taman spremam jedan tekst vezan uz tu temu.
 • Riba: ihorvat, Tactile Pro od matiasa: [link]
 • ihorvat: Imate preporuku neke mehaničke tipk za Mac?
 • drlovric: Imamo li ovdje gejmera koji igraju DCS mozda? :)
 • jura22: Nemaju veze Windowsi s mailom. Mora raditi. Informatičari znaju kako podesiti mail klijent. Exchang sam potegne podatke.
 • m@xym: erseticmatej, Ako koristiš Outlook365 (bussines account) instaliraj Outlook aplikaciju s store-a, unesi svoje podatke (email i password) i to je to.
 • Bertone: A koga da pita u A1 kad svaki razgovor korisnika i SZK završi da nemaju podršku za korisnike koji ne koriste Windowse :D
 • gladhr2: Moj prijatelj ima firmu koja za Tcom radi svu infrastrukturu uključujući optiku, i znam da je baš radio Rijeku bio pred neko vrijeme..
 • energyman: I usput organiziraš da mi provuku koaksijalac iz ulice do.
 • smayoo: Kako da mi to znamo? :) To pitaš valjda nekog tamo svog informatičara u A1...
 • erseticmatej: hej ekipice, počeo sam raditi u administraciji a1, pa me zanima kako postaviti sluzbeni mail preko mail aplikacije na iphoneu, jel odaberem microsoft exchange ili outlook ako mi je domena a1.hr
 • drlovric: Ponesto za svakoga :)
 • Josip R.: Da informacija ne bi ostala visjet u zraku, napisao sam temu na forumu.
 • Josip R.: Evo samo FYI danas zvao Apple Store u Beču, i ne može se naručit HR tipkovnica. Izgleda da je jedina zemlja gdje se može naručit HR tipkovnica Mađarska, odnosno Apple Store u Budumpešti.
 • Riba: Dakle da, u glavi je!
 • Riba: Pospi stare kože i prhuti po njoj pa će biti kao stara! :)
 • drlovric: Morao sam ici u servis mijenjati tipkovnicu na MBP 2018. Stavili su novu, kao da je malo drugacija na dodir i tisa. Ili je samo u mojoj glavi to :)
 • tino1: davore! ideš li na Iparty zagreb edition?
 • stefanjos: odgovoreno
 • marvin: @stefanjos - imaš poruku, pa pogledaj. :)
 • tino1: davore! ideš li na Iparty agreb edition?
 • smayoo: Evo, ja bi ti odgovorio, ali... ne vidim nigdje na forumu tvoj post... ;)
 • marvin: Baš nitko da ne zna? Nije nitko slao i primao Overseasom?
 • marvin: Znam kada primam paket poštom HP-expressom, prvo plati, pa onda gledaj, zato sam od njih odustao. :D
 • marvin: Treba mi stići iPad sa Overseasom, da li ja mogu prije nego što platim, otvoriti kutiju i pogledati da li ima kakvih oštećenja?
 • JOHN: Pa ako do sada nisi shvatio......strpi se do godine.:-)
 • Josip R.: I tako vani Black Friday popusti na novi iP11Pro i MBP16, kod nas na staru robu, klasika. :(
 • Josip R.: U Sloveniji nema Apple Store, nego lihvarski iStyle...
 • Zdravac: @energyman - Pa da. Nije bitno da li netko može ili nemože platiti, nego to jednostavno vrijeđa inteligenciju. Slučajno naletio...
 • jura22: Kakva ti je situacija u Sloveniji? Imaju isti raspored kao i mi iako imaju jedno slovo manje.
 • Josip R.: Idem u Beč za dva mjeseca pa sam tamo hito naručit. Moram ih nazvat da provjerim ako može. Ako ne potegnut do Budimpešte. Našim lihvarima nedam maržu. Za razliku rađe malo otputujem. haha
 • Josip R.: Sad sam našao, samo u Budimpešti ima Apple Store sa opcijom HR znakova. Skroz čudno da nema u Beču pa ni Minhenu.
 • jura22: Napiši im mail. Mislim da ti ide kao CTO računala. Treba se čekati, a ne znam da li treba i platiti, jer što će njima komp s našim znakovima (kome ga budu prodali).
 • Josip R.: Cijena novog računala je daleko jeftinija jer je porez manji pa tamo gledam. :)
 • Josip R.: Pozdrav ekipa! Blic pitanjce. Da li se vani može u Apple Store naručiti MacBook sa HR tipkovnicom? Nema je na popisu recimo u Beču gledam? Hvala.
 • energyman: Misliš zbog cijene?
 • Zdravac: Eee, stvarno nemam rječi. Ovo baš prelazi granicu gdje se čovjek treba zapitati živimo li doista u psihopatskom svijetu: [link]
 • gladhr2: drlovric javi se preko poruke za info o bookingu :)
 • Miro Spiro: da li je matrica apple cineme 27" i apple thunderbolt monitora kompatibilna jedna sa drugom?
 • energyman: javi se što te zanima
 • drlovric: Ekipa imamo li nekoga da renta nekretnine putem Booking.com. Trebam par info, pa ako moze na msg. Hvala puno :)
 • smayoo: Pixie, piši u forum
 • stefanjos: Ljudi Zagreba, iParty se vraca u Zagreb. Odite u forum teme iParty 2019 i prijavite svoj dolazak!
 • Pixie: ne mogu se cak ni odlogirati s iClouda na MBP, stalno javlja da upisem sifru za Apple ID
 • Pixie: imam problema s keycain ili Apple ID na MBP. Ne prihvaca mi password za Apple ID na MBP, javlja unknown error occured. Sifra prolazi na netu i na iPhoneu. Ne znam jel problem do Cataline ili do Keychaina ili do iClouda ili cega vec
 • jura22: 250$ su obje.
 • drlovric: Mozes li vidjeti salju li na ZIP 09355? :)
 • Pixie: meni ode stoji 216
 • Pixie: ja sam kao Prime member imao opciju i na obrocno placanje. Valjda to nude samo na proizvode koje Amazon preko sebe prodaje. Uzeo sam od sluzbene Sennheiser trgovine na amazonu
 • drlovric: 234$ su trenutacno na Amazon. Gledao ja danas.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO