Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?


22.05.2019 | 06:37
Vjerojatno sam u krivu, al cini mi se da su morali. Imam osjecaj da se teziste promijenilo pa kompenziraju ko Keptin Džejnvej...
24.05.2019 | 11:17
Da uštedim nekome vremena... ako vam ikada Mac Pro (tj. zapravo bilo koji Mac) odbija otići u sleep, najbrži način za vidjeti što se zbiva je u terminalu upisati:

pmset -g assertions

Tu se jasno vidi koji procesi ili uređaji brane sleep sustavu. Često to bude neispravna USB perfiferija (npr. napukao kabel koji koji stvara grešku, često slučaj s USB slušalicama) ili, kao u mom slučaju, file poslan na printer koji je zaostao u sistemu, a više ne postoji.
24.05.2019 | 12:20
Nije to samo za Mac Pro. Meni se Mini 2010 budio iz sleepa sam od sebe, nekad nakon sekunde, nekad nakon par sati, nekad nije uopće do idućeg korištenja. Nisam imao vremena istraživati pa je to dugo stajalo tako. Na kraju je ispalo da miš sporadično slao "klik" koji nije bio stvaran.
24.05.2019 | 12:54
Ili u Activity Monitor čekirati "Preventing Sleep"

ScreenShot2019-05-24at24.svi.13.53.png
24.05.2019 | 13:06
@Renzo - Hahaha, ne mogu vjerovati da sve ove godine mimoilazim podizbornik na "Columns", a baš je koristan! Hvala ti!
24.05.2019 | 13:25
Fakat.
Dobro, za mene nije čudno. Previše mi je Unixa u kostima. Ja uvijek najprije posižem za terminal rješenjem...
24.05.2019 | 13:31
Da, uglavnom se svi držimo "defaultnog" izbora pa niti ne gledaš šta se još nudi.
Molim, i drugi put.
26.05.2019 | 22:00
Evo mene opet s novim, nadam se korisnim, informacijama u vezi BootCampa na Mac Pro 5,1.

Mnogi ne prelaze na Mojave zato jer se proširila informacija da Mojave više ne podržava BootCamp, ali to je samo djelomično istina. Pravo stanje stvari je to da samo BootCamp Assistent ne radi, ali on je zapravo potpuno nebitan. On služi samo kako bi downloadao potreban exe s driverima za PC i stavio ga na USB i kako bi particionirao disk na raznim cosumer Macovima koji imaju samo jedan (haha!) disk u sebi. Zezam se jer trenutno imam u stroju 6 diskova, a imam interno prostora za još 3. A ako bih prešao na neke dual-kartice, mogao bih imati i 11. Naravno, to je većinom besmisleno, ali veseli tolika fleksibilnost. I dalje se ne mogu nadiviti tom stroju.

Ako imate BootCamp drivere na USB-u, ne treba vam ništa nego originalni bootabilni Windows medij. E sada, neke kvake ipak postoje i glavna razlika je idete li na Windowse 10 ili na Windowse 7.

- Windows 10 nije službeno podržan na "starim" Mac Pro, no svi bitni Mac driveri rade i uopće nije problem koristiti Windowse 10 na 5,1. No, kako BootCamp aplikacija na strani Windowsa onda ne radi, a ona služi da se odabere StartUp disk, to znači da se s Windowsa 10 ne možete skroz elegantno vratiti na Mac ako imate neku grafičku karticu bez boot screena, pa da se vratite na Mac s OPT. Ovako je potrebno napraviti CMD+P+R za reset PRAM-a u kojem se zapisano i koji boot disk se koristi. No, recimo da i to nije big-deal, a moguće da postoji i neki hack, ali ja sada govorim o službenom Appleovu rješenju. Tu je veći problem kako otići u Windowse ako nemate boot screen jer kako na Windowsima 10 ne radi BootCamp aplikacija, a ona, među ostalim, služi da "blagoslovi" taj disk na način da ga Mac vidi u svom startup panelu kao bootabilan, onda sve ovo možemo pokratiti na: "Ako imate grafičku s boot screenom, možete na Windowse 10 bez brige, ako nemate, dobro razmislite kako složiti konfiguraciju - ili korisite Windowse 7."

- Windows 7 je službeno podržan i to je super jer se onda možemo "šetati" između Maca i Windowsa samo klikajući kroz kontrolne panele, bez potrebe za boot screenom. Tu ima samo jedna caka - StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru, ali to nisam mogao provjeriti jer iz istog razloga nije moguće instalirati Windowse na npr. NVMe SSD (može uz hakove, ali to je sve previše tlake) jer ga BootCamp vidi kao "eksterni" disk. Dakle, možete komotno imati Mojave i Windowse 7 na Macu s npr. RX 580, a ako koristite NVMe za Mojave, onda samo na nekom bezveznom SATA disku stavite neki sistem, npr. High Sierru, da je Windowsi mogu vidjeti i onda se vraćate nazad u dva skoka - Win 7 -> High Sierra -> Mojave NVMe.

Ako netko ima dodatna pitanje, shoot!
26.05.2019 | 23:14
Sad ću samo glasno razmišljati, ali možda je problem sa Windowsima 10 rješiv ako u postavkama Windowsa isključiš fastboot koji je nativno uključen (dok ga korisnik sam ne ugasi) a kod izlaska iz Windowsa zapravo ne gasi Windowse nego ih stavlja u nešto između spavanja i hibernacije kao bi se kod slijedećeg pokretanja OS-a, OS brže podigao.
27.05.2019 | 02:06
Dijete kaže:

www.amazon.com/Inateck-Express-compatibl...aps%2C345&sr=8-9

Imam ovu godinu i pol i nemam problema sa njom.


Takodjer, radi odlicno. Cak sam i neki 8-portni jeftilen HUB s napajanjem zakacio na nju i sve radi ok
27.05.2019 | 05:12
dpasaric kaže:
StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru


Davore, ne znam kako je na MP5,1, ali na MP3,1 EFI ne boota s IDE HDD-a. Ne znam za Windowse ništa, ali kakav god bootabilni IDE HDD (GUID, MBR...) stavio na IDE sabirnicu, MacPro ga uredno vidi jednom kad se boota, ali nije ga moguće odabrati kao bootabilni disk niti pomoću ALT kod bootanja, niti pomoću Startup Disk iz System Preferences.
27.05.2019 | 19:54
@Bertone - mislim da sve ovo što ti kažeš je nešto što se događa *nakon* što Macov EFI odradi odabir diskova, dakle to neće ništa izmijeniti u tom smislu, tj. prebacivanju iz jednog u drugi OS.

@smayoo - kada kažeš "IDE", vjerojatno misiš na sadašnji SATA standard? Jer zadnji tower koji je imao stare IDE, tj. ATA i Ultra ATA diskove je bio G4, već G5 je prešao na SATA standard.

E sada, ovo što ti kažeš - da bi disk bio bootabilan on mora biti "blessed". Bootloader na početku samo to gleda, znam jer sam s jednog diska ručno fizički uklonio sistem i ostavio samo arhive gore, a i MacOS (a čak i Windowsi) su ga vidjeli kao bootabilan! Naravno, nije bootao, samo bi se sve smrznulo.

Tko točno učini Windows disk "blessed" - nisam siguran. Možda BootCamp Assistant? Možda BootCamp instalacija pod Windowsima (najvjerojatnije)? Možda čak niti to kada su Windowsi u pitanju jer - pazi ovo, kada stavim Windows 7 DVD u pogon, odaberem ga na početku, on se boota u njega i ponudi instalaciju i to radi. Uopće nije potreban BootCamp. Boo. Nije važno dok sve radi!
27.05.2019 | 23:04
Ne mislim na SATA, nego na IDE. Optički pogoni su IDE. Ako zakačiš tamo IDE HDD, ne da se s njega bootati ništa.

Blessing se inače odradi iz terminala, komandom bless (sudo bless, to jest).
27.05.2019 | 23:13
dpasaric kaže:
@Bertone - mislim da sve ovo što ti kažeš je nešto što se događa *nakon* što Macov EFI odradi odabir diskova, dakle to neće ništa izmijeniti u tom smislu, tj. prebacivanju iz jednog u drugi OS.

Rekao sam da samo glasno razmišljam jer nemam ni na jednom penđere pa nemam nikakvog iskustva oko toga, ali imam iskustva sa kombinacijom Linixa i Windowsa10 gdje se ponekad znalo dogoditi da GRUB forsira pokretanje Windowsa nakon restarta ako na Windowsima nije isključen fast boot bez obzira što je postavljeno da je prvi OS koji se podiže Linux.
28.05.2019 | 00:10
dpasaric kaže:
@smayoo - kada kažeš "IDE", vjerojatno misiš na sadašnji SATA standard? Jer zadnji tower koji je imao stare IDE, tj. ATA i Ultra ATA diskove je bio G4, već G5 je prešao na SATA standard.


1,1-3,1 masine jos uvijek imaju ATA sucelje za opticke pogone, vjerojatno je mislio na slucaj ako na te kablove spojis HDD i pokusas bootati s njega Noviji strojevi optiku spajaju na SATA portove. Doduse, nisam nikad probao bootati sa tih portova, ali sam poprilicno siguran da je moguce.
28.05.2019 | 00:38
smayoo kaže:
Ne mislim na SATA, nego na IDE. Optički pogoni su IDE. Ako zakačiš tamo IDE HDD, ne da se s njega bootati ništa.


Totalno sam zaboravio da su prve tri Mac Pro serije imale stari IDE standard za optički pogon! Tnx @SuperUnknown, dobro si primjetio. Tek je 4,1 dobio SATA za optičke pogone!

Ok, nije neko veliko iznenađenje da se ne može bootati od tamo, ali opet - može bootati s DVD-a na istoj IDE sabirnici...
28.05.2019 | 07:50
Točno. Tim me više iznenađuje zašto su se aktivno trudili da onemoguće boot s IDE HDD-a.
Ne mogu tvrditi 100% jer se bless komandom ne služim baš svaki dan, možda sam neku opciju krivo zadao, ali nije se bio ništa bunio, vratio je uredan rezultat, a s diska se nije moglo bootati.

EDIT:
Zaboravio sam napomenuti, išao sam onda googlati postoji li već nešto na temu tog problema, i našao sam na jednom forumu takav odgovor - da to ne radi jer odbija bootati sa IDE HDD-a. To isto nije provjerena informacija, ali eto, sve se poklapa.
28.05.2019 | 09:31
Ma ok, ali to realno nije problem, danas postaje upitno odakle uopće nabaviti ispravan IDE disk, to je tehnologija od prije 15-20 godina Ne znam proizvode li se uopće još za neke stare sustave?

Danas, u 3,1 bez problema radi jeftina SATA III PCIe kartica u koju idu dva 2.5" diska i još je i bootabilno, tako diskova neće nedostajati niti starim serijama.
28.05.2019 | 12:13
Cak ne treba ni to, na 1,1-3,1 modelima postoje dva dodatna, neiskoristena SATA porta na maticnoj ploci s kojih se provedu kablovi do optickog baya, a i butabilni su jer sam tako spojio sistemski SSD
28.05.2019 | 18:48
^SuperUnknown^ kaže:
Cak ne treba ni to, na 1,1-3,1 modelima postoje dva dodatna, neiskoristena SATA porta na maticnoj ploci s kojih se provedu kablovi do optickog baya, a i butabilni su jer sam tako spojio sistemski SSD


Ma odlično! Jedina prednost PCIe kartice je što se koristi SATA III brzina, a to kod SSD-ova novijih generacija ima smisla. Ali ok, to igra baš nekome kome je brzina pristupa kritična, a većini nije...
31.05.2019 | 13:56
Iako su NVMe M.2 SSD-i konstruirani tako da rade i bez hlađenja, dodavanjem hladnjaka produžuje se radni vijek i spriječava potencijalni throttling problem kod velikih opterećenja. Dobar pasivni hladnjak donosi 10 do 20% nižu radnu temperaturu.(dodao sam sada ovu informaciju i u članak, da sve bude na jednom mjestu)
04.06.2019 | 21:23
Samo da potvrdim da 4 x USB 3.0 PCIe kartica uredno radi, sistem je prepoznaje sam, bez ikakvih drivera.

Slobodno se počastite:

www.aliexpress.com/item/PCIE-TO-4-Port-U...0-4/32901807455.html

Fora je imati Mac Pro s 9 USB priključaka, 5 x USB 2.0 i 4 x USB 3.0, a možemo računati i one na tipkovnici, pa bi bilo okruglo 10!
05.06.2019 | 04:40
A oni na monitoru?
05.06.2019 | 08:06
Da, tko ima Cinemu, to je još ekstra jedan USB (tj. dva na monitoru, ali gubimo jedan iza gdje spojimo hub od monitora).
11.06.2019 | 15:37
Danas sam kupio ATi Radeon HD 5770 1GB HD Card (Mac verziju) i ubacio je u MacPro 1.1.
To je (po WEB-u) najjača koja ide u njega.
10.6.8 je gore i radi display port (mada sam čitao da on ne radi).

Sad se cijena kompleta popela na 1400kn.
Imam još jedan SSD od 128GB i njega mislim ubaciti unutra ali trebam uhvatiti vremena i napraviti adapter.
11.06.2019 | 15:50
zabac kaže:
Danas sam kupio ATi Radeon HD 5770 1GB HD Card (Mac verziju) i ubacio je u MacPro 1.1.
To je (po WEB-u) najjača koja ide u njega.
10.6.8 je gore i radi display port (mada sam čitao da on ne radi).

Sad se cijena kompleta popela na 1400kn.
Imam još jedan SSD od 128GB i njega mislim ubaciti unutra ali trebam uhvatiti vremena i napraviti adapter.


Sad ti je zbilja steta ne roknut gore elcapitan, imas normalan browser ako nista.

ontopic:

dobra cijena 5.1
www.njuskalo.hr/macintosh/macpro-5.1-2012-oglas-28170914
11.06.2019 | 16:08
Ma ovo mi je čisto onako usput. Imam brdo DVD-a i želja mi ih je prekonvertirati.
Mučke sam uspio, sad ide na red Alo-Alo.
12.06.2019 | 09:10
Zaista, digni firmware na 2,1, a onda lijepo stavi gore El Capitan. Ovo je super tutorial ako to nisi prije radio, tip je optimizirao proces do kraja:

youtu.be/0a6tSGUzZYQ

Ja sam to radio na više načina, a provjerio sam i ovu metodu, radi. Ok, skrenuli smo s 5,1 teme, ali možemo malo i o starijoj 2,1 braći.

Ako gdje zapneš, pitaj, nedavno sam to radio pa mi je svježe.


Da stvar bude zabavnija, iako taj stari stroj ne može podržati NVMe za boot (ne znam radi li samo kao storage uz driver), ali zato podržava SSD RAID i to radi ludnica! Stari 2,1 se u toj kombinaciji ponaša gotovo kao bilo koji novi Mac, nevjerojatno! Napravio sam i neke testove, pa ću to dodati u članak o NVMe priči, možda nekome bude korisno!
12.06.2019 | 10:26
UPDATE 12-06-2019!

Dodao sam u tekst o NVMe dogradnji usporedbe brzine s klasičnim SATA SSD-ima u single i RAID 0 konfiguracijama - i to testirano na starom Mac Pro (2,1). Vjerojatno bi se slično ponašalo i na novijim, mislim da će ove informacije i brojke mnogima biti korisne i da će lakše odlučiti kojim putem krenuti!

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/nvme-dogradnja-za-mac-pro.html
13.06.2019 | 07:18
Evo javljam se da sam nabavio Mac Pro 5.1. Kupljen je Mid 2010 2x2,4 GHz verzija, ima već unutra 256gb ssd i 12gb rama. Graficka je standardna originalna.

Ideja je izvaditi ssd iz mog imaca (kojeg sam sam ugradio) radi veceg kapaciteta (480gb), nadostukati ram do nekih 24gb (sada su unutra popunjeni svi slotovi sa 1 i 2 gb keksovima, uzeo bih 8gb keksove). Plan je i rx580 da mogu mojave vrtiti (nadam se i catalinu nekakavim hackom, ali otom potom).

Ne stignem u ovom trenutku procesljati ovaj thread, ali vjerujem da pise. Yelim updejdati bluetooth i wifi, sto novije mogu tako da mogu upogoniti airport i ac wifi. Eto krece se u taj projekt. Dobio sam dobru cijenu tako da imam lufta oko dodatnih dijelova.

Uz mac sam nabavio i jedan cinema display i jedan thunderbolt display. (oba 27 inchna).

U mojem režimu rada će se vrtiti affinity i final cut najviše, a u kod bolje polovice se ide na arhicad i twinmotion rendering.

Prijedlozi dobrodošli.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 28 minuta
 • JOHN: Također
 • stefanjos: Pridružujem se čestitkama :)
 • smayoo: Čestitam svima Dan državnosti! :)
 • m@xym: I Revolut i Monese, kažu 'uskoro'. Negdje se spominjao i kraj 6. mjeseca koji je sada vrlo blizu. I neke domaće banke rade na uvođenju Apple Pay-a. Ostaje nam sam strpiti se još malo.
 • erseticmatej: Jel ima tko kakvih saznanja o apple pay-u, nesto se spominje kraj sestog mjeseca ali sam skeptican po tom pitanju..?
 • Mate22: Ajmo prošli su ti dani vrnimo se mi tj. vi IT temama
 • smayoo: Ne brini. Proći će kad narasteš... :)
 • Mate22: Jbg, sorry... izazivaju.
 • JOHN: opet vi o komunjarama i fašistima! :-)
 • Mate22: Smrt komunizmu!
 • zoranowsky: Smrt fašizmu!
 • smayoo: Eto, slažemo se, dakle, da ne pričamo o boji uniforme. :)
 • m@xym: po istoj toj logici ustaše su bile khaki smeđe (osim jedne postrojbe koja je imala crne uniforme)
 • smayoo: Po imenu. A uniforme su im bile crne. Ha! :)
 • Daddo: zaboravio si Kmere... oni su isto crveni ;)
 • smayoo: tom logikom su komunisti samo oni koji su nosili crvene uniforme, dakle britanska kraljevska vojska u 19. stoljeću i Garibaldijevi crvenokošuljaši u doba talijanskog Risorgimenta :D
 • Daddo: smayoo, tom logikom su i domobrani bili antifašisti (jer nisu nosili crne uniforme) :D
 • smayoo: Antifašizam nije crven nigdje u Europi, pa ni ovdje. Antifašizam je ne-crn. B)
 • cariblanco: Iz "crvene" Jablanice....smrt fažizmu
 • stefanjos: Takodjer :)
 • cariblanco: Pozdrav iz Bosne :)
 • Mate22: Hvala i tebi sinko svako dobro.Živio ti nama!
 • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
 • Soffoklo: ok
 • marvin: @soffoklo - imaš PP, pa pogledaj. :)
 • Cheka: Pozdrav ekipi, jel netko kupio novi Macbook Pro 15 ? Ima li kakvi problema u ovih 2-3 tjedna sto je vani ? Dvoumim se da ga kupim. :)
 • drlovric: Mjesec dana free na CuriosityStream, i meni i vama :) [link]
 • cavarovobrdo: MacBook Pro spašen, očišćen i posušen. Svaka čast ekipi s Trešnjevke jer su imali muda.
 • smayoo: Požuri dok nisu napravili te ograde! ;)
 • cariblanco: UPOMOĆ , kako uteći iz Bosne...zaglavio sam ovdje, skoro kao Mamić :D
 • cavarovobrdo: Ufff, hvala! hospitaliziran na Trešnjevci. Vidjet ćemo dalje!
 • smayoo: U EE otpad, bojim se... :(
 • cavarovobrdo: UPOMOĆ laptop MacBook Pro zaliven mlijekom!!! Koji servis u ZG je najbrži i najbolji. Neki su već odbili uzeti laptop. Nisam iz ZG? Gdje odnijeti laprop. Pomagajte! Hvala!
 • drlovric: Imamo li IPSC strijelaca ovdje? :)
 • kupus: i zabranjeno je prodat odmah nakon sto kupis (ne mozes zaradit u par sati), vec preko noci. ako hoces dionice, odi do brokera.
 • kupus: al navodno mozes zaradit, mojem frendu su isplatili neku sitnu lovu svojevremeno
 • kupus: ja ne bih davao offshore racunima novac, ima tonu primjera na internetu ulagaca koji vise do njega nisu mogli doci
 • kupus: jel to isto kao i plus500? igras se sa sirovinama i dionicama, ali sa polugom (omjerom)?
 • m@xym: 'zarada do 90' da budem precizniji, ali zaključak isti
 • m@xym: čim je 'zarada 90%' mora bit prijevara
 • Mate22: dobije se .|.čina
 • drlovric: Ma nesto se kladis na neke dionice.... stvanri su podaci, al ne znam ho e li biti stvarne isplate ako sta dobijes :)
 • Riba: Sa takvim imenom ne može biti ništa drugo do prevara.
 • Riba: Što je to, zvuči kao tableta za povećanje spolovila?
 • drlovric: Jel netko od vas koristio Binatex? Jel to prijevara? :)
 • saint: Ne,6s i SE au zadnji za update
 • Mate22: Znači na moj iPhone 6 plus koliko skužajem neće se moć puknit ovaj novi iOS 13 :/ Correctly?
 • stefanjos: jasno je to, bez performativnih poboljsanja bio bi jednako dobar kao i ios 12, dobar! ali sa najavljenom promjenom pakiranja aplikacija i njihovim brzim otvaranjem to ce biti mrak.
 • drlovric: Stefanjos: Odavno vec HW nije usko grlo na iPhone vec osakaceni iOS. Tako da ne sumnjam da ce sve raditi barem jednako dobro kao iOS 12 :)
 • stefanjos: citam da je ios13 zvjerka na iphoneu 7 pa me veseli sto ce jos jednu godinu drzat mobitel relevantnim. za sada sam na 2,5 od planiranih 5 godina koristenja. nadajmo se da ide tako dalje :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO