spajanje računala na high end sustav
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

spajanje računala na high end sustav


07.12.2009 | 11:12
pozdrav

ako ima stručna dusa da pomogne u sljedecem:

Dakle imam iTunes kolekciju muzike pretežno u apple loseless formatu (tu i tamo koji mp3) koju želim slušati na svom sustavu (CD transport Theta, Dac Theta, amplifikacija Counterpoint, zvučnici B&W 801)
E sad trebam upute kako spojiti komp i Dac (budući da za sada imam Airport express koji spajam optikom na Dac) Zanima me vaša mišljenja o wireless streamingu po pitanju kvalitete zvuka.
Unaprijed hvala
07.12.2009 | 13:58
Teoretski, ne bi trebalo biti nikakve razlike između wirelessa i žice ako prenesu iste informacije, kaj ne? No, to je teorija. Praksa me ipak uči da je žica žica i da za nju još uvijek nema zamjene. Ne znam koji ti ulaz ima DAC, osim optike. Ne znam ni koji komp koristiš, ali bolje bi TREBALO biti da ga spojiš drito na DAC. E sad, ovo je sve teroetiziranje, jer ja još uvijek nisam nabavil posebni DAC pa da se mogu igrati doma (i) s tim. Znam samo da mi je bolje zapržiti CD i onda svirat njega, nego vrtiti mjuz s kompa...
BTW, lijepo ti izgleda sistem, ovak na papiru, tj. ekranu.... Svaka čast, jel to svira upola tak dobro kak se nadam? Zapravo, zanimaju me visoki. Kakav je njihov karakter? Kaj slušaš?

Fala uanprijed, na koncu sam ja više pitanja postavil, neg ponudil odgovora... Sori:blush:
07.12.2009 | 14:30
Nego, evo jednog vrlo sličnog threada kojibi mogao ponuditi neki odgovor na pitanja koja te more....

www.jabucnjak.hr/forum/audio/43353-macmi...io-server.html#43472
07.12.2009 | 15:45
Stari B&W 801 nema posebno tweetere tako da (za jednog audiofila) nema tu nekih ultra mega giga visokih. Ali novi... Kažu (nisam čuo) da je to mrak.

Što se tiče streamanja preko wirelessa, dokle god prenosiš digitalni signal, nema gubitka kvalitete, bez obzira na to da li je žicom ili wireless.

Stvar je samo u tome da li ti je wlan dovoljno stabilan da osigura uvijek dovoljnu širinu pojasa za real-time streaming losless formata. Najjednostavnije je probati. Ako ti se javljaju drop-outovi, klikovi, škripanje i slično, širina pojasa ti nije dovoljna.
07.12.2009 | 18:25
Ok, sve je u redu. Samo me pali pomisao na thetu u sistemu... I lijepi meki visoki iz digitalije, kak je to nekad dolazilo iz gramofona... Što nas dovodi do druge teme: ima li ITKO na jabučnjaku KONKRETNIH iskustava s numark TTUSB gramofonom koji radi AD konverziju i onda to preko USB kabla šalje u komp. Koliko je to kvalitetno odrađen posao? Naime, moj prijašnji pokušaj sa sviranjem i onda AD konverzijom u kompu se pokazal ubitačnim po dinamiku i bas koji se digitalizacijom nepovratno izgubio. Ploča svira mrak (12" maksi singl, mint condition, duboko rezan, sve kak treba), a digitalija (AIFF) sterilno, za drek ukratko. Nit ima basa, nit ima dinamike. Otužno, sve skupa.
07.12.2009 | 18:54
hvala na komentarima za wireless
i btw (B&W 801 S3 verzija kao i svake 801 jedinice imaju posebne tweetere)
Dac ima optićki i koaksijalni ulaz pa me zanima kako spojiti komp i Dac te dali netko ima iskustva sa Usb - S/PDIF izlazima iz kompa
07.12.2009 | 22:31
Hm... Ja imam doma 603-ce. Okladio bi se po burek i jogurt da su prije 10 godina (kad sam ih kupovao) tek 602-ke imale tweetere. I toga se baš tako sjećam jer me je malo nakon moje kupnje prijatelj pitao za savjet, za njegovu (puno manju) dnevnu sobu pa se teško dvoumio između 601 (koje nisu imale tweetere što mu je falilo) i 602 (koje su mu bile prevelike). Ali možda sam zaista krivo zapmtio. B&W prospekt od tada mi još stoji negdje u ormaru, ali fakat mi se ne da kopati...

Ako sam krivo zapamtio, ispričavam se na dezinformaciji.

Što se tiče iskustava sa USB - S/PDIF, ta iskustva nemam. Teoretski, to bi trebalo biti bolje rješenje od wlana u smislu protočnosti (širine pojasa). Po svemu ostalom, trebalo bi biti isto. U praksi, ako je USB driver loše napisan, to nikad neće raditi kako treba. Žao mi je što ne mogu biti od veće pomoći...

Djuro, tvoja teza nema podršku u teoriji A/D konverzije. A/D konverzija, ako je loša, može izgubiti visoke frekvencije, a niske nikako. Ja bi, dakle, AIFF digitalni master najprije pokušao reproducirati na nekom CD playeru koji ima zajamčeno kvalitetnu DA konverziju pa tek onda zaključivati o tome da li je digitalizacija neuspjela.

Alternativno, može se napraviti i paralelna spektralna analiza referentnim mjernim instrumentom.

Znam da se često priča kako zvuk gramofona ima ono nešto što CD nema. No znam isto tako da se pri tom obično uspoređuje high-end gramofone (jer oni šugavi i jeftini nisu preživjeli do danas) s osrednjim schrotex digitalnim playerima (jer se svima čini da je nerazumno platiti 500 EUR za CD player npr.)

Kao protuargument ja mogu npr. reći da sam kao klinac većinu glazbe konzumirao sa svog "Rudi Čajavec" radiokazetofona, tek ponekad kad staraca nije bilo doma sam mogao nešto svojih ploča poslušati na Iskra Turandot gramofonu (koji kao gramofon nije bio loš, samo su zvučnici bili smeće). Onda sam bio student. Rudi Čajavec je, zadnjim tračcima života, i dalje bio primaran, uz nešto intenzivnije korištenje cimerove kRamacrown tzv. "integrirane Hi-Fi (khm, khm) linije". Tek negdje par mjeseci nakon diplome kupih nekakav (srednja žalost) CD player i desetak svojih prvih CD-ova. I oduševih se množini zvukova nikad ranije čuvenih (jer nikad nisu uspjeli izroniti iz mora šuma i pucketanja). Najbolji primjer za ovo su svakako John Coltrane, Paco de Lucia, Roby Lakatos, ali i Pink Floyd. Danas već 10 godina živim u kući s dnevnom sobom čija je akustika projektirana, slušam glazbu preko cijevnog Sansui pojačala (starog skoro 30 godina), Telefunken gramofona s direktnim pogonom (25 godina), Technics kazetofona s direktnim pogonom (25 godina) (svo troje high end u svoje vrijeme), B&W 603-ca (još uvijek high end) i nekakve konfekcijske digitalne sviralice. Nikad nisam kupio high end CD player jer nisam našao niti jedan čiji bi zvuk mome uhu bio toliko bolji koliko on više košta. Imam npr. ploču Milesa Davisa "Ascenseur Pour L'Echafaud" i isti taj CD. Imam i Sade "Diamond Life" ploču i CD. Imam i Vivaldijev "Le quattro stagioni" ploču i CD. Slušao sam i baš ciljano uspoređivao. Osim očite razlike u boji zvuka (tehnički rečeno: razlici u spektru viših harmonika usljed različite tehnike reprodukcije) nema razlike u dinamici (tj. da u ovom ili onom zapisu nedostaje ili je prigušen neki dio frekvencija).

Edit:

Eh, da, naravno, sve su ploče mint condition, a sva je navedena audio oprema, bez obzira na starost u odličnom stanju.
08.12.2009 | 08:34
Smayoo, drago mi je da smo načeli dobru temu. Mogu ti reći da je moje iskustvo temeljeno na konfiguraciji u kojoj je direct drive Rotel gramofon (takaj star 30-ak godina) s nekorištenom ortofon zvučnicom. To je zaštekano na Onkyo receiver i dalje na energy zvučnike (ne znam koji, to je kod staraca). I kad metnem maksi singl (Papa's got a brand new pigbag, The silent underdog remix by Paul Hardcastle) naježiš se kak to svira. Na to je bio spojen powerbook koji je a audacityem snimil to u aiff format (dakle bez ikakve kompresije). Taj sam materijal onda zapržil na CD i metnul u CD player (Cambridge audio, Azur 640 V2, sjajan uređaj za razumne novce). I sve je flah. Dok te s ploče dinamika tak lupi da ostaneš bez teksta, CD zvuči prdekavo. Bas nema ataka, sve je nekak stisnuto...
Uopće se ne pretvaram da o tome znam fragment onog kaj ti znaš, ali stvar u praksi ne šljaka. Malo sam pital dečke koji se s tim bave pa oni govore o posebnim zvučnim karticama koje nisu preskupe i koštaju 4-5 somova kuna.. Svi kažu da ovo u laptopu nije to.
I sad mi je za oko zapel taj numark TTUSB. Ima ga za kupit kod nas, cijena je OK, a i nekak mi fali gramofon doma... Svaka čast cedejima, ali što je romantičnije od pucketanja vinila?
08.12.2009 | 10:36
O romantici diskusije nema. Da ja tu ne dijelim tvoje mišljenje, ne bi ni imao gramofon.

Da line-input serijske zvučne kartice nekog prijenosnog računala ima ograničenu dinamiku u analognom dijelu, sigurno je moguće, dapače i vrlo vjerojatno. Međutim, to se može odnositi na visoke frekvencije, nikako na baseve.

Koliko shvaćam, ne radi se o izobličenju (ništa ne bruji, "prdi", zuji...), nego o tome da su basovi prigušeni?

Basove si eventualno mogao izgubiti ako si koristio jako loš i jako dug kabel.
08.12.2009 | 11:24
lukenzi je napisao:
pozdrav

ako ima stručna dusa da pomogne u sljedecem:

Dakle imam iTunes kolekciju muzike pretežno u apple loseless formatu (tu i tamo koji mp3) koju želim slušati na svom sustavu (CD transport Theta, Dac Theta, amplifikacija Counterpoint, zvučnici B&W 801)
E sad trebam upute kako spojiti komp i Dac (budući da za sada imam Airport express koji spajam optikom na Dac) Zanima me vaša mišljenja o wireless streamingu po pitanju kvalitete zvuka.
Unaprijed hvala


rjesenje s vjerojatno najboljim omjerom ulozeno/dobiveno je usb-koaksijalni s/pdif adapter:
www.m2tech.biz/products.html#
107 eur s postarinom za verziju s rca konektorom, 127 eur s bnc konektorom (ukoliko dac ima bnc ulaz - ovo je puno bolja solucija).
btw, ne govorim iz prve ruke - narucih ga prije tjedan dana, osx driveri su dostupni tek odnedavno...

ako smijem pitati, o kojem dac-u se radi - generation VIII?
obzirom da je su kutije 801, pretpostavljam da je...
koja je amplifikacija?
imao sam priliku slusati counterpoint cijevni preamp, inace nisam upoznat s firmom.
08.12.2009 | 14:59
@Smayoo. Ma nisam ja zgubil baš samo bas, nego je sve flah. Nema boljeg izraza. Dinamika se pošemerila. Kabel je najbolji koji je bil u Chipoteci, pozlaćeni konektori, debeli presjek, dva cincha na jednoj strani, slušalički na drugoj (koji turim u laptop). Prvo sam probal s iMacom, ali me brum ubijal. Onda sam, umjesto da kemijam produžni kable bez uzemljenja uzel laptop i snimil dok je radil na bateriju. Tak sam se riješil zemlje i bruma. Ali, to nije to. Vinil rulzB)

Wizzy, pa ovo rade u Italiji! MIslim da bi se moglo isplatit otići po desetak komada...
08.12.2009 | 17:10
Djuro genijalac je napisao:
Wizzy, pa ovo rade u Italiji! MIslim da bi se moglo isplatit otići po desetak komada...

jap, firma je u toscani, kod pise.
pored dobrog shoppinga - dobijes i fini izlet + fina klopica, casa-dvije(+) finog vinca...

da imam vremena koliko nemam i da bas nisam u zagrebu - rado bih se zaletio u nabavku.
ovako, pravim ti besplatnu reklamu ukoliko te uzme poduzetnicki duh


btw, postarina je cca 7-8 eura, voljni su na deklaraciji napisat manju vrijednost, pa mi se cini da narudzba postom i nije nesto skupa.
no, negdje sam nasao podatak da uredjaj u italiji kosta 79 eura - sto je vec mogucnost za zaradu...
09.12.2009 | 17:09
Da Dac je generacija VIII a amplifikacija conterpoint preamp tube a izlaz mosfet.
09.12.2009 | 17:13
znaci nista od wireless high end spajanja obirom na usB/SPif izlaz (ne ide preko airport expressa?
10.12.2009 | 01:32
lukenzi je napisao:
znaci nista od wireless high end spajanja obirom na usB/SPif izlaz (ne ide preko airport expressa?


airport express streama 16 bit 44.1 khz signal, ima opticki s/pdif izlaz, ali daleko je to od high enda...
zgodno + prakticno, no obzirom da ulazimo u eru digitalnih audio zapisa visoke rezolucije - ja ne bih.
10.12.2009 | 11:31
molila bih vašu pomoć, ali kao prvo oprostite na mom neznanju (nadam se da moje pitanje nije off topic)

imam imac 24"alu, te B&W DM603 zvučnike, Rotelov tuner, cd player i pojačalo (pojačalo je RA-03 serija). Imac i sustav nisu u istoj prostoriji, namjeravam kupiti airport express pa me zanima kako i na što se uopće spaja airport express?

hvala
10.12.2009 | 12:40
Vrlo je jednostavno, sam Airport Express ide u uticnicu za struju, na njemu imas 3mm stereo audio plug preko kojeg ga spojis na pojacalo.
Nakon toga odes na Mac, pokrenes Airport Setup Assistant (iako mislim da u ovom lucaju nije uopce potrebno, ali barem da das neko ime Airport stanici), i kad pokrenes iTunes negdje dole ce ti biti opcija da odaberes Airport Exporess kao output device. To je to, zvuk sa iTunesa ce ici na Express. Ja ga koristim na slican nacin i radi odlicno, preporucio bih ga i za tvoje potrebe...
A par puta mi je dobro dosao na putu.
Imas i AirFoil utility sa kojim mozes preusmjeriti sve zvukove na njega a ne samo iTunes ali ne znam koliko ti je to interesantno.
10.12.2009 | 12:45
Riba puno ti hvala
10.12.2009 | 12:50
Argh, Riba... Kako, brate, 3mm stereo banana i high end audio sustav u istom threadu...

Wizzy, daj malo pojasni svoju opservaciju. Ako Airport Express streama 16 bit 44.1 kHz signal na optički izlaz, tu nigdje ne dolazi ni do kakve konverzije, šuma, ničeg. Čista digitalna propagacija. Što onda znači "daleko je to od high enda"? Jedini problem može biti da je wireless veza preslaba pa efektivna širina pojasa nije dovoljna za stabilnu propagaciju tih 1,68 Mbit/s koliko zauzima AIFF (16 bit 44.1 kHz).

Koji su to točno digitalni audio zapisi visoke rezolucije u čiju eru ulazimo?
10.12.2009 | 13:02
smayo koji ti onda kabel preporučuješ od airporta do pojačala?
10.12.2009 | 13:02
Pretpostavljam da se misli na (ne)mogućnost upsamplinga na 192 kHz u ovoj konfiguraciji.....
10.12.2009 | 13:05
Ssuba, mislim da airport express ima i chinch (aka RCA plugs) izlaze. Ako je to tako, onda uzmi neki interkonekt (po mogućnosti ne baš običan drot u chipoteci za 25 kuna) s po dva chincha na svakoj strani....
Ako nema (ne znam ziher, NIKAD nisam videl airport express uživo) onda u toj istoj Chipoteci potraži NAJBOLJI kable sa stereo izlazom na jednoj i chinchevima na drugoj strani...
10.12.2009 | 13:08
Nema cincha ali ima opticki izlaz unutar istog konektora. Treba ti valjda nekakav adapter...
www.apple.com/airportexpress/specs.html
10.12.2009 | 13:09
trenutno imam Profigold interkonekt kablove, tako nešto bi odgovaralo? Ni ja nisam vidjela kakve izlaze ima airport pa zato i pitam, uglavnom hvala
10.12.2009 | 13:11
Ah evo, ovo ti treba:
eshop.macsales.com/item/Newer%20Technology/CBLAOPTMT/
10.12.2009 | 13:14
odlično, puno hvala
10.12.2009 | 14:17
Djuro genijalac je napisao:
Pretpostavljam da se misli na (ne)mogućnost upsamplinga na 192 kHz u ovoj konfiguraciji.....


Hm. Vodili smo neke diskusije o tome i zapravo me nitko nije baš uvjerio da se postiže neka bitna (čujna) razlika. Nešto što je jednom već samplirano na 44.1 kHz nepovratno je izgubilo originalni valni oblik. Upsamplingom se radi linearna interpolacija i ponovno sampliranje na višoj frekvenciji čime se dobiva nešto što je MOŽDA sličnije originalu, a MOŽDA je i manje slično.

Jedino što je sigurno jest da se upsamplingom značajniji dio izobličenja nastalog povratnom D/A konverzijom pomiče izvan čujnog područja (20 Hz do 20 kHz) pa su i jeftiniji analogni filtri u pojačalu već vrlo dobri za konačno oblikovanje zvuka.

A ovaj je dio zapravo ponajmanje bitan za bilo koga tko ima ozbiljne (prezirem riječ "audiofilske" ) zvučnike jer sami zvučnici po svojoj fizikalnoj naravi "ispeglaju" najveći dio toga.

Uglavnom, tko baš baš baš pati od toga, kupi si upsampler kao posebnu komponentu. Što je za mene bacanje novca. Cijela stvar će imati smisla tek kad se pojavi značajnija glazbena produkcija originalno digitalizirana na 196 kHz. A dotle se i Airport Express i Mac i pojačalo potroše i pokvare... .
10.12.2009 | 14:38
tako je, to i mene zanima dali dolazi do gubitka na kvaliteti signala od trenutka kada se on salje iz itunesa wirelessom na airport te iz njega tosslinkom u DAC.
Smayoo pogledaj reference recordings HRx snimke isporučuju se na DVD-r high resolution audio WAV files. i jos jedno pitanje kako mogu prosiriti sirinu WIFI pojasa za itunes reprodukciju?

Hvala
10.12.2009 | 15:24
Moraš osigurati stabilniju vezu. Nominalna širina pojasa WLAN veze je 54 MB/s kad imaš idealan prijem (dva uređaja se međusobno vide, udaljenost je ne veća od desetak metara) i opada kako se uvjeti pogoršavaju. Npr. kod mene doma je AP u potkrovnom dijelu stubišta, a računalo je kat niže (vertikalno 5 m kroz 1 betonsku deku), horizontalne udaljenosti oko 9 m (kroz 2 nosiva zida od porotherm cigle). Stabilna širina pojasa koju postižem je nikad manja od 35 Mb/s. Međutim, u krajnjoj sobi, kat niže na suprotnoj strani kuće (1 deka, 7 zidova, cca 15 m) nemam stabilan prijem uopće (mreža se gubi, pa se povremeno pojavi, pa dosegne max 1 Mb/s, pa opet nestane...).
10.12.2009 | 15:58
Da se ukljucim, koaksijalac je bolji. Jitter mislim da ne bi bio problem zbog DAC-a. On mislim rijesava podrhtavanje. WiFi ne dolazi u obzir zbog kvalitete.
Rijesenje je ili zvucnoj sa koax izlazom direktno u pojacalo ili USB DAC. Mislim da je to slicno rijesenje. Mislim da je best buy Cambridge Audio Magic DAC. Nema full rezoluciju, pogotovo ako MP3 ide van. Mozda FLAC daje rezultate.
Sad pitanje: U kojem je formatu je muzika? Zna se da iz 8 bita ne ide 12, 16 ili vise.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 37 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Gjuroo, Maxxy, Riba, Anonimci (519)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO