iPhone 4 moje supruge dugo je izdržao na iOS 4.2.1 i BB 2.10.01 jailbreakan sa greenpoisonom. Nije imala puno tweakova i aplikacija instaliranih preko Cydie, tek par korisnih kao što su SBSettings, Activator, CameraLock, Springtomize, BatteryDetective, MyWi 4.0, RemoveBG, SMS Counter, Call Counter, ByteSMS te TruPrint.

Pred jedno mjesec dana potužila mi se je da joj se baterija troši brže nego inače. Pokušali smo to ispraviti tako da smo pustili bareriju da se isprazni skoro do kraja, ispod 10%, pa ga punili do 100% i tako par puta. Činilo se u početku da je to pomoglo, ali ne baš u potpunosti. Tada sam se odlučio napraviti nadogradnju sa 4.2.1 na 4.3.3 kako bi zadržao mogućnost normalnog jailbreaka. Kako je Apple u međuvremenu prestao potpisivati 4.3.3 jer je izdao iOS 4.3.4 i odmah zatim 4.3.5 znao sam da to neće biti moguće učiniti bez potrebnih dodatnih alata.

Ja sam nadogradnju radio na Macu pa će se upute uglavnom odnositi na korištenje Mac računala. Tamo gdje se postupak razlikuje u odnosu na Windowse posebno ću naznačiti i pokušati opisati kako istu stvar postići na Windowsima.

UPOZORENJE!
Ovaj opisani postupak briše sav sadržaj na iPhoneu, prije početka napravite backup! Također ovaj postupak zahtijeva ponovnu aktivaciju uređaja za koju morate posjedovati aktivnu SIM karticu operatera na kojeg je zaključan. Ukoliko imate softverski otključan iPhone s ultrasn0wom onda ovo nije postupak za vas!

VAŽNA NAPOMENA
Mijenjanje sistemskog softwera upotrebom jailbreaka i instalacijom iOSa koji Apple više ne potpisuje riskirate funkcionalnost i upotrebljivost iPhone uređaja. Premda je autor ovog teksta uspješno nadogradio i jailbreakao svoj iPhone po ovim uputama, nema garancije da se vi nećete susresti s nekim problemom.

Ovaj tekst napisan je informativno i autor teksta kao i Jabučnjak ne mogu krivično odgovarati za bilo kakvu štetu pa i materijalnu nastalu upotrebom ovih uputa koje koristite isključivo na svoju vlastitu odgovornost. Hvala na razumijevanju. Pa sada kada sam ukazao na neke važne detalje možemo nastaviti.

Potrebni alati za nadogradnju

Da bi se uspješno napravila nadogradnja s bilo kojeg starijeg iOSa na 4.3.3, prije svega je potrebno provjeriti da li imate spremljene SHSH blobs za iOS 4.3.3. To možete učiniti tako da pokrenete Cydiu koji imate instaliranu na svojem jailbreakanom iPhoneu i na vrhu početnog ekrana vidite da li je naveden:

Cydia - spremljeni SHSH blobs
Cydia - spremljeni SHSH blobs

Ukoliko jest naveden ili ako znate da ste uz pomoć Tinyumbrelle već spremili SHSH blob za iOS 4.3.3 onda možete nastaviti čitati ove upute, u protivnom nećete moći ovim postupkom napraviti nadogradnju. U slučaju da niste u mogućnosti provjeriti postojanje SHSH blobsa na Cydia jer je oštećena ili je nestala, tada možete to provjeriti uz pomoć Tinyumbrele prema postupku koji je naveden dalje u ovom tekstu.

S obzirom da Apple više ne potpisuje 4.3.3 potrebni su slijedeći alati:

Mac računala:

Windows računala:

Naravno potrebno je s interneta skinuti i sam firmware tj. iOS 4.3.3 s ove adrese:

iPhone 3GS: http://appldnld.apple.com/iPhone4/041-1009.20110503.M73Yr/iPhone2,1_4.3.3_8J2_Restore.ipsw
iPhone 4: http://appldnld.apple.com/iPhone4/041-1011.20110503.q7fGc/iPhone3,1_4.3.3_8J2_Restore.ipsw

Postupak nadogradnje

Nakon što ste instalirali najnoviju verziju iTunesa te sve ostale potrebne alate smjestili u mapu na radnoj površini kojoj ste dali ime “iPhone upgrade” za primjer, možemo krenuti.

Da još jednom ponovim i naglasim da svakako napravite backup svog iPhonea, a i provjerite da ste svoje kontakte, kalendar i bilješke sinkronizirali sa računalom. To je svakako važno jer ćemo pokušati napraviti čisti upgrade bez vraćanja prethodno instaliranih aplikacija i tweakova, a ovaj postupak briše sav sadržaj koji imate na iPhoneu! Ukoliko ipak želite nakon nadogradnje vratiti svoj backup, a željeli bi ste i vratiti sve preko Cydie instalirane aplikacije i tweakove bez da ih morate nanovo instalirati pojedinačno, onda prvo pročitajte odlomak na kraju ovih uputa naslovljen BACKUP CYDIA APLIKACIJA I TWEAKOVA.

1. korak

Pokrenite Tinyumbrellu i spojite iPhone na računalo. Tinyumbrella bi trebala prepoznati iPhone koji će se pojaviti na vrhu lijevog panela

Tinyumbrella sa spojenim iPhoneom
Tinyumbrella sa spojenim iPhoneom

Kliknite na karticu “Advanced” te stavite kvačicu ispred opcije “Request SHSH from Cydia”. Na taj način skinut će se svi SHSH blobs spremljeni na Cydia serveru kao i oni za trenutne verzije iOS.

Tinyumbrella - skidanje SHSH blobs
Tinyumbrella - skidanje SHSH blobs

Kada Tinyumbrella završi, na kartici “General” pojavit će se svi SHSH blobs koji se mogu spremiti za vaš iPhone (slika 4) te ju za sada možete zatvoriti.

Tinyumbrella - skinuti SHSH
Tinyumbrella - skinuti SHSH

2. korak

Sada je vrijeme da iPhone stavimo u pwned DFU mode, a to ćemo učiniti uz pomoć redsn0wa. Pokrenite redsn0w i kliknite na dugme “Browse”:

Redsn0w
Redsn0w

U otvorenom prozoru pronađite prethodno skinuti firmware i otvorite ga s redsn0wom:

Redsn0w - odabir IPSW datoteke
Redsn0w - odabir IPSW datoteke

Nakon što redsn0w javi da je IPSW uspješno identificiran, kliknite na dugme “Next >”. Redsnow će tada pripremiti firmware za jailbreak, ali to nama sada nije važno.

3. korak

Kad se pojavi slijedeći prozor sa izborom opcija, onda treba isključiti kvačicu ispred opcije “Install Cydia” i uključiti kvačicu ispred opcije “Just enter pwned DFU mode right now” kao na slici, te kliknite na dugme “Next >”:

Redsn0w - odabir opcija
Redsn0w - odabir opcija

4. korak

Kada se pojavi slijedeći tekst na redsn0w prozoru vrijeme je da svoj iPhone ugasite, ali ostavite priključenog na računalo.

Redsn0w - spreman za stavljanje iPhona u DFU mod
Redsn0w - spreman za stavljanje iPhona u DFU mod

5. korak

Prije nego krenemo dalje na slijedećoj slici je objašnjeno koje je Power, a koje Home dugme na iPhoneu:

iPhone - Power i Home dugmad
iPhone - Power i Home dugmad

Sada uzmite iPhone u ruku tako da ste spremni stisnusti i držati “Power” tipku kad kliknete na “Next >” dugme u redsn0wu. Dakle kad kliknete na “Next >” pritisnite “Power” dugme i držite ga 3 sekunde:

Redsn0w - Power tipku držati 3 sek.
Redsn0w - Power tipku držati 3 sek.

6. korak

Nakon 3 sekunde nastavite pritiskati “Power” dugme i u isto vrijeme pritisnite “Home” dugme na iPhone i tako držite 10 sekundi:

Redsn0w - Power i Home tipku držati 10 sek.
Redsn0w - Power i Home tipku držati 10 sek.

7. korak

Nakon deset sekundi, otpustite dugme “Power”, ali nastavite držati “Home” dugme još sljedećih 12 do 14 sekundi, zapravo sve dok vam redsn0w javi da je iPhone uspješno stavljen u pwned DFU mod.

Redsn0w - Home tipku držati duže od 10 sek.
Redsn0w - Home tipku držati duže od 10 sek.

U slučaju da nije uspjelo, ne sekirajte se, samo ćete ponovo ugasiti iPhone i onda ponoviti postupak od 4. do 7. koraka.

iPhone je u pwned DFU modu kada je ekran crni. Redsn0w nam za sada više ne treba te ga možete zatvoriti.

8. korak

Pokrenite sada Tinyumbrellu, te kliknite na dugme “Start TSS Server”:

Tinyumbrella - dugme za startanje TSS servera
Tinyumbrella - dugme za startanje TSS servera

Kada Tinyumbrella javi da je TSS server pokrenut kao na slici:

Tinyumbrella - TSS server je aktivan
Tinyumbrella - TSS server je aktivan

nemojte Tinyumbrellu zatvoriti, već pokrenite iTunes. naravno iPhone je cijelo vrijeme spojen na računalo.

9. korak

Kad se iTunes pokrene javit će vam da je priključeni iPhone u recovery modu i ponudit će vam da napravite restore, tj povrat firmwarea. iTunes DFU mod također prijavljuje kao recovery mod pa neka vas to ne zbunjuje.

Mac korisnici će sada držati tipku “alt” na tipkovnici i kliknuti na dugme “Restore”.

Windows korisnici će sada držati tipku “shift” na tipkovnici i kliknuti na dugme “Restore”.

>Otvorit će se prozor u kojem ćete opet odabrati IPSW datoteku i tako pokrenuti restore. sada se možete zavaliti u svojoj fotelji dok iTunes ne napravi restore iOSa i kad to napravi i poželi još obnoviti modem firmware, tada će se pojaviti iTunes greška 1013:

iTunes greška 1013
iTunes greška 1013

Neka vas to ne zabrinjava. Potvrdite u iTunes grešku i oni će ponovo javiti da je iPhone u recovery modu, a na iPhone ekranu će se pojaviti iTunes ikona s USB kabelom:

iPhone u recovery modu
iPhone u recovery modu

Sada možete zaustaviti TSS Server na Tinyumbrelli i zatvoriti ju, a isto tako možete zatvoriti i iTunes.

10. korak

U ovom koraku ćemo uz pomoć programa Fix Recovery izbaciti iPhone iz nepoželjnog recovery moda. Da bi to učinili prvo moramo iPhone postaviti u DFU mod. To se može napraviti ponovo uz pomoć redsn0wa, ali dovoljno je i držati zajedno pritisnutu dugmad Power i Home 10 sekundi i zatim pustiti Power tipku, a nastaviti držati Home tipku 14 sekundi tj. sve dok se ekran na iPhone ponovo ne zacrni.

11. korak

iPhone je znači sada u DFU modu i naravno spojen je na računalo. Prethodno smo zatvorili iTunes, Tinyumbrellu i redsn0w. Sada dolazi dio koji je različit za Mac računala i windows računala, ali opet dovoljno sličan :).

Mac računalo
Prvo moramo unzipati fixrecovery-osx.zip tako da dva puta kliknemo na zip datoteku. Pojavit će se nova mapa “Fixrecovery-osx” u kojoj se nalaze dvije datoteke (unix executable file)

fixercovery43 i fixrecovery421: S obzirom da smo upravo instalirali iOS 4.3.3 na iPhone upotrijebit ćemo fixrecovery43. Dovoljno je pokrenuti fixrecovery43 i sačekati da učini svoje. Kad završi iPhone će se restartati i kod toga treba biti strpljiv dok se ne pokrene. Jabučica na ekranu iPhonea može potrajati skoro do 10 minuta i nakon toga iPhone bi trebao biti ponovo ok s instaliranim iOS 4.3.3 te basebandom koji je bio i prije (iTunes ga nisu dirali jer s iOS 4.3.3 ne dolazi najzadnja verzija basebanda i zato su javili grešku 1013 i ostavili iPhone u recovery modu). Sada možete zatvoriti Terminal.

Windows računalo

Na windovsima kad unzipamo fixrecovery-win.zip datoteku dobit ćemo dvije izvršne datoteke

fixrecovery43.exe i fixrecovery421.exe: Dovoljno je pokrenuti fixrecovery43.exe i pustiti da odradi svoje. Ukoliko vam se prilikom pokretanja javi greška “The program can’t start because zlib1.dll is missing from your computer...” onda ćete prvo morati skinuti zlib1.zip. Unzipajte zlib1 u istu mapu gdje se nalazi fixrecovery43 i ponovo ga pokrenuti.

12. korak

Kada fixrecovery izbaci iPhone iz recovery moda, iPhone će tražiti da ga ponovo aktivirate za što ćete trebati SIM karticu operatora na kojeg je zaključan. Otključani iPhonei mogu se aktivirati sa bilo kojom aktivnom SIM karticom.

Dakle, pokrenite iTunes da aktiviraju iPhone.

13. korak

Nakon aktivacije iTunes će vas pitati da li ga želite prijaviti kao novi uređaj ili napraviti povrat backupa.

Ukoliko ste ovu nadogradnju radili zbog problema koje ste imali na prethodnoj verziji iOSa onda svakako odaberite da ga prijavite kao novi uređaj, a naročito ako ste imali problema sa prebrzim trošenjem baterije ili rušenjem springboarda i/ili padanja u safe mod.

Ako ste ovu nadogradnju radili radi nemogućnosti instaliranja novijih aplikacija, a inače niste imali drugih problema sa prethodnom verzijom, tada se slobodno možete odlučiti za vraćanje prethodno napravljenog backupa.

14. korak

Naravno, sada kada je iPhone ponovo funkcionalan i na novom 4.3.3 iOSu možemo napraviti jailbreak. Sve što je potrebno jest pokrenuti Safari i s njime otići na ovu adresu:
http://jailbreakme.com/

Jailbreakme.com
Jailbreakme.com

Dovoljno je prvo tapnuti na dugme FREE, i zatim na INSTALL. Nakon kratkog vremena Safari će se zatvoriti, a na springboardu bi se trebala pojaviti ikona Cydie kako se instalira.

15. korak

Nakon što se Cydia instalira, savjetujem da restartate iPhone.

16. korak

Ukoliko vam se dogodi da vam signal bar cijelo vrijeme pokazuje samo jednu najmanju crticu kao na sljedećoj slici:

Neispravan signal bar
Neispravan signal bar

To ćemo riješiti instalacijom ultrasnowa preko Cydie. Dakle, pokrenite Cydiu i sačekajte dok učita sve svoje pakete. Sada na dnu ekrana tapnite na opciju Manage, a zatim na Sources. U listi ćete naći repo666ultrasn0w.com pa ga tapnite i u slijedećoj listi bit će samo ultras0w. Tapnite na njega i zatim u gornjem desnom uglu na dugme Install.

nakon instalacije restartajte iPhone i sada će signal bar ponovo raditi ispravno.

16. korak

Ukoliko ste ovu nadogradnju radili na čisto bez vraćanja backupa, sada možete iPhone spojiti na iTunes i nanovo sinkronizirati svoje kontakte, kalendare, bilješke, aplikacije, muziku, slike i ostalo. Ukoliko je sve išlo kako treba vaš iPhone je osvježen novijim iOS 4.3.3 s istim basebandom i vraćenim najosnovnijim podacima.

Backup Cydia aplikacija i tweakova

Ukoliko razlog ove nadogradnje nisu problemi sa iPhoneom, već samo želja da se ide na najvišu verziju iOSa koja se može jailbreakati, te želite vratiti backup svega što je bilo instalirano na iPhone nakon nadogradnje bez da morate ponovo svaki tweak i aplikaciju s Cydie pojedinačno instalirati, onda evo kako to postići.

Prije svega pokrenite Cydiu i tapnite na dnu ekrana Manage opciju. Sada tapnite u gornjem desnom uglu ekrana dugme “Edit”, a zatim u gornjem lijevom dugme “Add”. U otvorenom prozoru upišite: http://repo.insanelyi.com/ kao na slici:

Cydia - dodavanje repoa
Cydia - dodavanje repoa

Zatim tapnite na dugme “Add Source” i sačekajte da Cydia skine nove pakete i liste sa dodanog repozitorija. Kada završi tapnite na dugme “Done” u gornjem desnom uglu ekrana.

Sada tapnite na dnu ekrana “Search” opciju i u polje za pretraživanje ukucajte xBackup. Kad ga nađete tapnite ga i instalirajte.

Zatvorite Cydiu i pokrenite xBackup. Tapnite na dugme “Backup” u gornjem desnom dijelu ekrana. xBackup će vas obvijestiti kad backup bude napravljen, a u listi će se pojaviti backup sa nazivom u obliku datuma i vremena kada je napravljen.

xBackup - brza i lagana izrada backupa
xBackup - brza i lagana izrada backupa

Ukoliko tapnete na izrađeni backup bit će vam ponuđeno da ga uploadate na server. Zbog dodatne sigurnosti napravite i upload na server. Kada su Cydia aplikacije i tewakovi backupirani, sada treba napraviti i backup cijelog iPhonea sa iTunesima. Dakle, prvo backup sa xBackup, a onda sa iTunes!

Kod vraćanja sadržaja, nakon što je nadogradnja napravljena i iPhone aktiviran, zanemarite pitanje iTunesa da li želite napraviti povrat backupa ili ga prijaviti kao novi uređaj, već ga odspojite sa računala i prvo napravite jailbreak. Nakon toga preko Cydie samo instalirajte xBackup i onda ponovo spojite iPhone na iTunes i pokrenite povrat podataka. Kada iTunes vrati sve što je bilo prije instalirano, pokrenite xBackup i tapnite na restore na dnu ekrana.

xBackup - jednostavni povrat backupa
xBackup - jednostavni povrat backupa

Tamo bi se trebao nalaziti onaj backup koji ste prethodno napravili. Ako se ne nalazi, restartajte iPhone pa ponovo pokrenite xBackup. Ako se ni tada u listi ne pojavi napravljeni backup onda ga skinite sa servera tako da tapnete na dugme "Download".

Kada se backup pojavi, tapnite ga i onda tapnite na crveno dugme Restore. Povrat bi mogao potrajati duže nego izrada samog backupa, a to ovisi o količini instaliranih aplikacija preko Cydie. U svakom slučaju kad završi restore, sve što ste instalirali preko Cydie prije izrade backupa trebalo bi se vratiti nazad. Čak bi se ikone aplikacija morale pojaviti tamo na springboardu di su bile prije. Ako se ipak kojim slučajem izmješaju, možete ih opet vratiti na njihovo pravo mjesto i to je to! Uživajte sa svojim obnovljenim iPhoneom!!

 

Komentari  

dpasaric
13-09-2011 | 21:39
Sank hvala na detaljnom prikazu procedure! :-) Potrebno je dosta vremena i iskustva za biti "in" sa svim tim stvarima, pogotovo kada se softver razvija tolikom brzinom. Osobno nisam nikada jailbrekao i otključavao svoj iPhone, pa sve to gledam sa strane.

Ono što me zapravo zanima, koja je stvarna prednost toga? Koje se to aplikacije može koristiti, a da su inače od Applea zabranjene, a da bi bilo vrijedno prolaziti ovu proceduru?
Citiraj
zoro
13-09-2011 | 23:05
Ti su dani (srećom) iza mene. Ne bih si više nikad priuštio takvu muku. Makar je prvi iPhone bilo relativno jednostavno jailbrejkati i napraviti unlock, ne bih se volio vratiti u te dane. Od svih tih stvarčica ne trebam apsolutno ništa. Platiti aplikaciju koju ću doista koristiti nije problem, pogotovo one koje koštaju svega 1 dolar.

Ne shvaćam zašto neki ljudi svoj iPhone uništavaju jailbrejkom. Zašto si priuštiti sve ovo? Niti ja ne shvaćam Davore.
Citiraj
andrej
14-09-2011 | 00:03
Svaki put kada me baterija na mobilnom ostavi na cjedilu, iz meni nepoznatog razloga, moram prolaziti gore opisanu proceduru. Najteže mi je bilo prvi tjedan, ali sada sam napamet naučio prvih 12 koraka, a cijelu proceduru mogu završiti za 25 minuta.
Citiraj
scarface32
14-09-2011 | 00:03
pa ima par aplikacija koje su veoma dobre, a koje ne mozes naci u app store-u. evo ja nisam nikad jailbreak-ovo iphone 4 (3 jesam) ali sad razmisljam da uradim.prvenstv eno radi iPad-a i tethering-a. Ovdje u NL t-mobile ne podrzava tethering a volio bih da se na ipad konektujem sa iphonea kad sam negdje u parku.(iPad nema 3G) Onda ima pregrst tema , pa kome dosadi izgled ekrana moze do mile volje mjenjati.I naravno informacije na ekranu.Zaboravi o sam kako se aplikacija zove ali sve informacije imas prilikom pritiska na home dugme. mislim na primljene sms, mail, propustene pozive i naravno vremensku prognozu.
Citiraj
Smet
14-09-2011 | 12:33
Uređaj kojem su tvornički onemogućene mnoge opcije je zapravo vrlo ograničen i njegov je korisnik uskraćen za korištenje tih opcija i samim time potencijala uređaja. U ovoj proceduri je 2 trećine koraka više samo zbog ostavljanja uređaja na basebandu koji se može otključat, kome to ne treba skine 4.3.3 ipsw, redsnow i kraj priče.
Citiraj
gogh
14-09-2011 | 13:27
Moja iskustva takodjer nisu dobra, iako sam svjestan da masa ljudi ima samo hvalospjeve na jailbreak. Imao sam 3GS na 3.0.x softveru i sve je radilo prekrasno. Kako sam po defaultu isao jailbreakat uredjaj jer "to se tako radi, pa moras imati 120% od uredjaja" tako sam ga i ja stavio na 4.0.X verziju softvera. Od tada mi se uredjaj poceo restartati tijekom telefonskog razgovora totalno neplanski i bez najave. Neki puta da, neki puta ne. Uglavnom, za posao katastrofalno. E sad, sve one djidje koje sam imao su fora, ali koliko sam sranja imao radi toga tesko da treba dodatni komentar. Kasnije sam procitao na Apple forumu da se to znalo dogadjat ljudima i da samo neki 3GS telefoni polude nakon prebacivanja na 4.nesto softver jer mu neki senzor za pregrijavanje valjda poludi i onda se gasi. Spasa nije bilo osim trpiti ili kupiti novi iPhone. Sad imam cetvorku (bez jailbreaka), s nesto besplatnih i nesto placenih alikacija. Gotovo 90% posla mogu rijesiti preko telefona, a tu je i zabava, komunikacija i sve ono na sto smo navikli od iPhonea. Hm, jel me netko moze uvjeriti da sam trebao postupiti suprotno? :-) Mozda sam prekonforan, ali i lijepo je upaliti iTunes bez da se moram koncentrirati i otvoriti dobro oci da sluuuucajno ne kliknem na update novog softvera koji ovaj nudi. Nekako mi se ne da razmisljati o tim stvarima...
Citiraj
ping
14-09-2011 | 14:49
Pročitao sam cijeli tekst, jer me je pomalo voajerski interesiralo kako se to radi. Moja iskustva sa JB su jako loša, imao sam ga nekih mjesec dana na iPhonu 3G, sa čestim problemima, kao što su smrzavanja ili prekidi uslijed telefonskog razgovora. Na iPhone 4 ga nisam niti pokušavao stavljati jer mi je to uređaj kojim obavljam dosta posla. Ono što me mrvicu brine je sam sadržaj ovog teksta. Iako je autor teksta naveo citiram "Mijenjanje sistemskog softwera upotrebom jailbreaka i instalacijom iOSa koji Apple više ne potpisuje riskirate funkcionalnost i upotrebljivost iPhone uređaja.", nigdje nije izrijekom navedeno da se ovim gubi jamstvo na uređaj ako ga ima i da ovaj postupak nije podržan od proizvođača. Zato mi se postavlja pitanje da li je ovo tema za naslovnicu, FAQ ili za forum. Stavljanjem na naslovnicu može izgledati da Jabučnjak podržava Jailbreak iOS uređaja. Ovo mi izgleda kao kad bi netko pitao Imaš serijski broj za Adobe CS 5.5?" A piratstvo se ovdje nikada nije podržavalo.
Citiraj
campo
14-09-2011 | 15:13
jailbreak je totalno legalna operacija koju svatko može napraviti na svom uređaju
Citiraj
campo
14-09-2011 | 15:15
upiši u google "jailbreak is legal"
Citiraj
dpasaric
14-09-2011 | 20:08
@ping - Da, mi ovdje jesmo osjetljivi na ilegalno, ali osobno o ovome premalo znam jer se time nisam bavio, pa ne znam ima li tu nešto sporno ili ne prema licence agreementu i drugim pravima kupaca u pojedinim zemljama. Kolege u uredništvu također nisu ništa komentirali kada je tekst interno predložen, pa mislim da smo svi računali da je to OK. Ako ima nešto škakljivo, rado bih da nas se na to upozori, pa možemo raspraviti i eventualno korigirati! :-) Tnx!
Citiraj
vicko
14-09-2011 | 21:04
@Gogh - Ja nisam nikad radio JB a imao sam isti problem kao ti prilikom prelaska na 4.0.x. Poslao sam iPhone (pod garancijom) u servis dva puta i ništa. Tek kada sam ga poslao treći put i zaprijetio novinarima, zamjenili su mi uređaj "novim".
Meni je to bilo dovoljno da ne poslim nikad na JB.
Citiraj
Sank
16-09-2011 | 02:11
Jailbreak nije isto sto i unlock tj. otkljucavanje. Jailbreak za razliku od otkljucavanja nije ilegalan i ako je ispravno napravljen ne mora ponistiti jamstvo jer se jailbreak moze jednostavno maknuti nadogradnjom na zadnji iOS.

Apple nikog ne prisiljava da mora raditi nadogradnje iOS-a pa dakle koristenje verzije koju Apple vise ne potpisuje na uredjaju nije ileglano te ovisi samo o odluci vlasnika uredjaja da li zeli ili ne napraviti nadogradnju.

Jailbreak donosi neke mogucnosti koje trenutno nisu podrzanje u iOS-u, a korisne su. Ima dosta primjera gdje su te mogucnosti dodane u kasnije verzije iOSa od strane Applea. Tako recimo, LockInfo prikazuje pristiglu postu i notifikacije na Lock ekranu pa su odmah dostupne i kao sto znamo buduca verzija iOSa 5 imat ce nesto slicno.

MyWi i slicne aplikacije koje omogucavaju pretvaranje iPhonea u HotSpot, na iOS verziji 4 i iznad vise nisu nuzne jer je dodana opcija Personal HotSpot.

Postoji cijeli niz aplikacija i tweakova koje donose korisne opcije i mogucnosti u koristenju iPhonea, a ne ugrozavaju njegovu stabilnost i upotrebljivost. Jedini problem jailbreaka jest sto iOS pretvara u otvorenu platformu te time svu odgovornost za pravilno funkcioniranje uredjaja prebacuje na korisnika koji u tom slucaju mora znati sto i kako instalirati, a da ne ugrozi pravilan rad iPhonea.
Citiraj
Anonimac
29-10-2011 | 23:08
skinuo sam firmware 4.3.3. sa više mjesta i kad ga otvorim sa redsnow ili snowbreeze nema .ipsw datoteke (?) u čemu je kvaka?
Citiraj
Anonimac
30-10-2011 | 12:48
riješeno... treba ga preimenovat iz .zip u .ipsw. (taj dio bi možda trebalo ubaciti u tutorial)
Hvala na tutorialu, sve sam napravio po ovoj uputi i sve radi iz prve.
Jedino što xBackup nije sačuvao ništa što sam uploadao tako da od njega nije bilo koristi i neovisno o ovom tutorialu preporučam da si ne instaliravate StatusNOtifier jer disejbla SBsetings i još neke stvari iz Cydie

Hvala !
Citiraj
zlatkopp
28-03-2013 | 17:09
imam iphone 3gs bio je na firmvire 06.15 sad odnio sam ga jednom liku ovako je radio na sve mreze zatim bio je na ios 4.01 sad je ovaj spustio ios 6.01 i vratio firmvire na 05.14 sad se desilo da nestane mreza i ne prima ni jednu drugu karticu zanima me kako da sredim taj problem posto sad nemam mrezu nit na jednog operatora koji su postupci dalje da bi sredio jel se mogu vratitit na recimo ios 4.3 ili ios5.1 hvala puno
Citiraj
Anonimac
25-02-2014 | 21:28
ZDRAVO ! DOSAO SAM DO OVOG KORAKA ,
11. koraka Na windovsima kad unzipamo fixrecovery-win .zip datoteku dobit ćemo dvije izvršne datoteke
fixrecovery43.e xe i fixrecovery421. exe: Dovoljno je pokrenuti fixrecovery43.e xe i pustiti da odradi svoje. Ukoliko vam se prilikom pokretanja javi greška “The program can’t start because zlib1.dll is missing from your computer...” onda ćete prvo morati skinuti zlib1.zip. Unzipajte zlib1 u istu mapu gdje se nalazi fixrecovery43 i ponovo ga pokrenuti.

SVE SAM TAKO URADIO ALI MI SE OTVARA PROGRAM
U KOJEM PISE : Initalizing libpoisOn
ERROR:The process "iTunesHelper.e xe" not found.
Waiting for device to enter DFU mode
MOLIM VAS MOZE LI POMOC
HVALA !
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 5 minuta
 • drlovric: Nisam stvarno znao da Hrvatska nema ATV . Kod mene je US account pa nisam ni provjeravao.
 • smayoo: Apple žičani miš (tzv. "sapun";)? Radi, ali ne radi horizontalni scroll.
 • ivan123123: Pozdrav! Može li se apple mouse koristiti na običnim laptopima, uz windowse?
 • ihorvat: sve što je iznad 3k je meni više nego odgovarajuće. Ima malo coatinga na ekranu ali ništa strašno kupio sam novi punjač početkom godine tako da onda može nadam se za 3500 otići ako ne i više, hvala na pomoći! :D
 • iLeo: Ja bi rekao prije 4-5K nego 3K
 • ihorvat: retina
 • smayoo: Retina ili non-retina?
 • ihorvat: koliko bi realno mogao dobiti za mb pro 15" 2012 sa 240ssd i7 8gb ram? Može 3000?
 • smayoo: Vjerojatno taj što se ATV usluga u Hrvatskoj službeno ne nudi? :)
 • drlovric: Sto bio razlog da ATV ima slovenske, madjarske i bugarske titlove, ali ne i hrvatske? :(
 • Zdravac: Da, istina.
 • Dijete: nije sve u reziserima, ima nesto i u producentima...
 • Zdravac: Ja ogledao prvu epizodu See, i naravno, sve moraju zajebati sa glupim vulgarnim i neobjašnjivo nepotrebnim scenama gdje ubiju svu čar pustolovne akcije. Stvarno ponekad ne razumijem tu potrebu režisera da idu baš za extremima.
 • stefanjos: for all man kind i moring show su meni odlicni. nemam predispoziciju za free, ali razmisljam si uzet pretplatu, ali malo mi je toga za cijenu koju mi se nudi s obzirom da sam zadovoljan i netflixom
 • drlovric: Dobio sam evo 12 mj ATV pretplatu uz novi iPhone 11. Jel ima nesto vrijedno za pogledati tamo? Neka preporuka? :)
 • dpasaric: Evo imate osvrt, pa javite dojmove u komentarima!
 • energyman: Ovo je predivno, konačno i base specka vrijedi nešto. Ide moj 2017 MBP na prodaju uskoro :D
 • stefanjos: znam za us$, trazim davorovu preracunutu cijenu s marzama :D
 • drlovric: $2800
 • stefanjos: koliko je base_ napokon nesto sto bi mogao uzeti kad mi crkne early 2013 retina 13 >(
 • drlovric: Bice eto najverojatnije moj MBP 2018 na prodaju uskoro, ako nekoga bude zanimalo :)
 • drlovric: Meni se ovaj laptop svidja. Vjerojatno cu ga kupiti 16/32GB sa 1TB SSD. Al ne mogu da vjerujem da u 2020. godini jos uvijek imaju 720p front cameru. Facetime stvarnno izgleda jadno :)
 • Soffoklo: @dpasacric to je sa 8TB SSD-om i 64GB RAM-a? Dobro je što je početni model iste cijene kao i 15,4" uz novije zvučnike, bolju tipkovnicu, itd
 • Soffoklo: S obzirom da su Japanci gazde Vibera još je i dobar po pitanju kiča, ali svakako je bolji od Facebookovog špijunskog sranja pod imenom WhatsApp
 • dpasaric: MacBook Pro 16" :) Preračunao sam koliko će kod nas stajati top model: nešto manje od 57.000 kn :)
 • JOHN: Trebale bi postoajti dvije verzije. Jedna osnova za razgovore, video poziv, poruke, a druga verzija sa svim ostalim govancima(stickeri i sl.)
 • JOHN: Viber je kič, a u tom smjeru lagano ide i whatsapp
 • JOHN: A za 15 su rekli zbogom!
 • drlovric: Meni je Viber super, koristim ga godinama i radi ko grom.
 • Matija klc: Uzas koliko je taj Viber po mojem misljenju iza Whatsappa. Opca katastrofa. A moram ga koristiti radi pojedinih kolega sa posla.
 • drlovric: Stigao nam novi MBP :) Nije cak nesto nenormalno ni skup :)
 • JOHN: Krasno
 • energyman: Ne potpisuje se više iOS12
 • JOHN: nisam dugo radio povratak na stari softver, jel ga moguće napravit a da se ne pregazi cijeli sadržaj?
 • JOHN: Ne koristim viber jer mi je kićavi šit. Definitivno ova zadnja verzija ios 13 ima problema. Daleko fluidniji mi je bio na ios 12. Za vikend ću ga vratit na 12, ako se još bude potpisivao, A i moram vidjeti što će mi falit od zadnjeg backup-a. iPhone xs također
 • Pixie: Ej ekipa, sto od Apple ekosistema ne stima u Hrvatskoj? Jel Apple Pay podrzan? Apple card? Gledam sto od stvari koje sam aktivirao u Americi mogu koristit kad se vratim doma..
 • smayoo: Ja viberu ne dozvoljavam pristup kontaktima
 • Matija klc: Ljudi moji kako meni steka Viber. Kada hocu novi kontakt pronaci ucitava 10 sekundi kontakte iz imenika. Ne znam dali vama tako? Ios13,iphone xs.
 • yawn pong: Meni je Weather u iOS13 krenio resetirati lokacije. Svako jutro se probudim sa Sant Clarom i New Yorkom iz nekog razloga
 • JOHN: Hrpa nesposobnih mulaca, to su fakin osnovne stvari.
 • JOHN: IOS13 je još jedan od nizu šitova koji ispadaju iz Apple. Zblesira mi se imenik, kad dolaze notfikacije tekst izlazi izvan okvira notifikacije pa je na bijeloj podlozi gotovo nečitljiv, editiranje je teksta je toliko nezgrapno da je tanka linija između select i edit. Kud ne napravi backup isti dan prije samog updejta. Šlamperaj, samo takav
 • ecvis17: u svakom slucaju serverska spika na desktopu ... nije za svakoga naravno ali zanimljivo
 • ecvis17: i da i ne ... fedora je kao neki base ... iako ne kuzim ni ja kako onda govore da je bare-metal hypervizor ...
 • smayoo: Nisam čitao pažljivo. Sorry. Ali - onda to nije OS, nego samo hypervizor
 • ecvis17: @smayoo kako mislis? zar to nije ovisno o tome sto imas u virtualkama ...
 • Pixie: Hvala puno
 • Riba: 64
 • Riba: Da, About This Mac -> System Report -> Software -> Applications, sortiraj po stupcu 32bit/54 bit
 • Pixie: Postoji li mogucnost da provjerim na MBP koje su mi aplikacije 32bitne? Odnosno, sto ce mi prestati raditi kad instaliram Catalinu?
 • smayoo: Sve su napisali, osim što nigdje ne piše koji aplikacijski softver se može koristiti. Genijalci... :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO