jednostavni kućni video
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

jednostavni kućni video


22.03.2008 | 21:59
Elem, imam sat vreemena video materijala snimljenog analognom VHS kamerom prebačenog pomoću kućnog DVD recordera (Samsung nešto) - ono, kompozitni video + stereo audio spojen na SCART od DVDa, play na kameri, record na snimaču i dobiješ DVD sa 1 h kućnog videa.

E, sad, kako pomoću iLife ili nekog freewarea pokupiti film s DVD-a i napraviti neki najosnovniji editing (odrezati par sekundi s početka i par minuta s kraja, i označiti chapter marks) pa onda opet to zapržiti na čisti DVD?

Dakle, molim dobronamjerne duše koje će mi savjetovati korištenje nekih profesionalnih skupih alata da to preskočimo jer (a) ne želim to kupovati (b) ne želim ih ni krekati (c) vjerojatno ne bi radili kako treba na mom Minijju i (d) ne da mi se to učiti za jednu ovako jednostavnu zadaću?

Zapeo sam već na prvom koraku - kako importirati film s DVD-a na HDD? Kad ubacim DVD u Mac, mogu ga gledati DVD playerom, ali na desktopu mi je folder s crvenim minusom i piše mi u get info da \"you have no access\"?

Inače, na windozama radi, pomoću Nero Vision Express, samo je sporo i kilavo.
22.03.2008 | 22:57
iMovie!
Neki dan sam malo istraživao po njemu.Pogledaj, čini mi se da ima te alatke.Nisam išao u dubiozu a nisam ni toliko dobar sa engleskim,ali to je alat za takove stvari.GO!
22.03.2008 | 23:59
Da, ali kako importiram film s DVD-a?
  • Dijete
  • Posjetitelj
23.03.2008 | 00:05
smayoo je napisao:


nekog freewarea pokupiti film s DVD-a i napraviti neki najosnovniji editing (odrezati par sekundi s početka i par minuta s kraja, i označiti chapter marks) pa onda opet to zapržiti na čisti DVD?



MPEG Streamclip

iz Video_TS foldera nudi mogucnost konvertiranja u format po izboru.. odaberes in i oput i to je to..



Zapeo sam već na prvom koraku - kako importirati film s DVD-a na HDD? Kad ubacim DVD u Mac, mogu ga gledati DVD playerom, ali na desktopu mi je folder s crvenim minusom i piše mi u get info da \"you have no access\"?

Inače, na windozama radi, pomoću Nero Vision Express, samo je sporo i kilavo.


aj probaj sa tim MPEG Streamclipom..
23.03.2008 | 00:13
U kojem formatu si to snimio na DVD?
Cudno mi je sto ti neda na taj disk? Ja imam Pioneerovi DVD recorder i ako zelim nesto raditi moram obavezno finalizirati disk i onda mu mogu pristupiti sa Maca i kopirati rucno vobove.
BTW Mpeg Stremclip je odlican
  • Dijete
  • Posjetitelj
23.03.2008 | 00:34
MoschuS je napisao:
Pioneerovi DVD recorder i ako zelim nesto raditi moram obavezno finalizirati disk


Isto sa Sonijem kod nas..



BTW Mpeg Stremclip je odlican


jest
23.03.2008 | 01:05
MPEG StreamClip definitivno. Uz njega trebaš imati QuickTime 7.

S MPEG StreamClipom prebaciš iz VIDEO_TS foldera .VOB koji se vjerojatno zove nekako s 1_1 na kraju (u krajnjoj liniji - otvoriš ga i pregledaš u samom MPEG SC-u). Tad sa jabuka+I pogledaš rezoluciju i field order (u pravilu će biti 720x576 i lower field first, iako ne nije ziher da će biti lower a ne upper).
Odeš na File -> Export to QuickTime i u postavkama odabereš DV PAL. Zatim ustanoviš je li field order ispravan, kao što ti je pisalo u info-u filma, odabereš kvalitetu i to je to.
Zvuk će vjerojatno već biti na \"Auto\", što je u redu (skinut će ga 48k).

Kako nisam pokretao MPEG StreamClip bez instaliranog QTimea, nemam pojma što će dati za export osim demuxa VOBa u m2v i zvuk. Možda bi dao DV, a to je isto dovoljno u slučaju da ti je materijal stigao s VHSa na DVD.

Nakon toga taj isti MOV možeš editirati u iMovie i finalizirati u iDVD, a to imaš.
U iMovie nisam radio, pa ne znam koliko se u njemu može, a iDVD je u stanju napraviti sasvim zgodan jednostavan DVDjčić.

U svakom slučaju, MPEG StreamClip je jedan FANTASTIČAN program, a džaba!

www.squared5.com/svideo/mpeg-streamclip-mac.html
23.03.2008 | 02:31
Da, ako to moraš tako napraviti, onda si dobio dobar savjet, ali zapravo se to sve skupa ne radi tako. U idealnim uvjetima DVD je format finala i iz njega nešto vaditi je zapravo suvišna karika jer si prvo sve zakomprimirao (u tvom slučaju hardverski DVD snimač ako sam dobro shvatio), a sada to moraš opet vratiti nazad u upotrebljiv format za editiranje. No, kako se radi o kućnom videu, vjerujem da kvaliteta nije presudna.

By-the-book način bi bio da putem DV skopa ili DV kamerice koja ima ulaz na koji možeš spojiti svoj izvor snimke, to direktno upucaš u iMovie putem firewire kabela i capture opcije i tek nakon editiranja sve zakomprimiraš na DVD.

Također, korisna informacija je da Apple trenutno nudi dva paralelna iMovie programa - 06 i novu 08 verziju, a koje su toliko koncepcijski različite da su namjerno ostavili oba na disku. Probaj oba, pa uzmi onaj koji ti više odgovara.
23.03.2008 | 04:50
Prebacivati direktno u IMovie preko firewire bi tražilo hardware (DVD s iLink izlazom ili nekakav Canopus ADVC ili kombinacija (mini)DV kamere (recordera) koja bi (najmanje analogno) primala signal, a slala ga iLinkom u Mac) + sat vremena capturea.

Kako je direktno pitanje bilo o prebacivanju snimke napravljene s VHSa, prebačene analogno u DVD, mislim da je maksimalno tražena kvaliteta = 100% quality Quick Time movie načinjen MPEG StreamClipom u puno kraćem vremenu od 1:1 (u ovom slučaju sat vremena).

Inače da, u potpunosti se slažem s tim da je direktno pucanje preko firewire kabla u program za montažu najkvalitetniji način, pa ako imaš vremena i opremu za spojiti DVD player s iMovie, a k tome i potrebu za tim, nećeš zeznuti.
23.03.2008 | 12:51
Ajmo redom.

DVD snimač je Samsung DVD-HR753.

Disk je finaliziran, format je obični DVD video. Inače, na windozama, pomoću Nero Vision, fajle s DVD medija su dostupne bez obzira na finalizaciju. I VOB fajle su direktno dostupne, nema nikakvih međukoraka, sve je \"on the fly\".

Tako da ne vidim baš, u ovom konkretnom slučaju, gdje je ta jednostavnost, elegancija i brzina korištenja kojom se Apple odlikuje u odnosu na PC?

Probat ću što ste mi savjetovali pa javiti kako je prošlo. No, samo da znate, razočaran sam, jer sam očekivao da se to što mi treba sve može obaviti iLife-om, uključivo i import filma s DVD-a.

Davore, hvala na informacijama koje će doprinijeti mojoj općoj kulturi, no tvoja uputa mi je nekorisna jer nemam digitalnu kameru (i ne namjeravam je kupovati za 2x godišnje korištenja po 1 h barem dok ne crkne ova stara JVC VHSC (a to izgeda da neće biti tako skoro) ili dok dobra digitalna kamera bez ikakvih kazeta i traka ne bude koštala ispod 1000 kn, što se prije dogodi.

Sam DVD recorder ima HDMI izlaz. Je li to upotrebljivo u nekoj integriranoj kombinaciji s Macom?

Hvala svima.
23.03.2008 | 13:47
Elegancija i brzina su zaista tu, ali za normalne slučajeve. Ovo što ti radiš nije redovna consumer situacija - barem ne na zapadu. Ti u all-digital priči imaš analognu sirovinu. To mora značiti komplikaciju. I sam kažeš da ti to zatreba 2 puta godišnje.

Logičan put za većinu korisnika i koji iLife rutinski radi najbolje od svih softvera te klase je:

1) Snimiš svoj kućni vidio jeftinom DV kamericom od 1-2 tisuće kuna,
2) Spojiš je na Mac FireWireom, ubaciš video i obradiš ga,
3) Enkodiraš video u DVD format, složiš izbornike i spržiš DVD.

I to je jedini normalni put da se to kvalitetno radi.

VHS sirovina koju onda ti komprimiraš na DVD hardverskim snimačem da bi je kasnije opet morao dekomprimirati za editiranje nije normalan put, nego \"spašavanje stare snimke\".

Naravno da Mac može čitati VOB fileove, čak i unutar Findera uz mali QT plug, ali to su komprimirani fileovi. Obrada videa na komprimiranim fileovima tog tipa se generalno NE radi. Da, postoje softveri koji nude takav način, ali to je uvijek loše, jako sporo i puno nedostataka zbog artefakata. Zamisli samo kako će \"predivno\" izgledati računanje neke tranzicije s već komprimiranim materijalom.

Da stvar radi s iLifeom zaista \"as advertised\" mi je pokazao prije par godina rođak koji je prvi put sjeo za iMac od moje žene i napravio ona 3 koraka gore bez da je postavio ijedno pitanje. Dakle, softver je zaista jednostavan i dobro radi ono za što je zamišljen.

Ako samo želiš srediti konkretni problem - raskomprimiraj video s preporučenim alatom, obradi ga i na kraju s iDVD-ijem napravi novi DVD.

Nekada davno, davno, u 20-om stoljeću, postojale su analogne capture kartice, najpoznatiji je bio Matrox i one bi odlično obavile ovo što tebi treba, ali ta vremena su prošla. Mnogi Macovi iz tog vremena su imali video digitalizator u sebi. Jedan takav je i u našem Peek&Poke muzeju, traži da ti pokažu PowerMac 7300 ili 8500, a mislim da je to imala i jedna Performa 5200 koja je tamo.

I ne njurgaj kao moj otac! I njemu su iTunesi bez veze jer ne mogu importirati njegovu jazz kolekciju s gramofonskih ploča.

Ako ti treba digitalni video, moraš imati i digitalnu opremu, a danas je to zbilja smiješno jeftino - čak bih preporučio da se odmah napravi skok na HD. Mini ga može obrađivati, probao sam.
23.03.2008 | 21:39
Suosjećam s tvojim ocem. I ja imam kolekciju od stotinjak komada vinila, među njima i neke raritetne stvari koje sigurno nikad nitko neće digitalno remasterirati. Za svoj gušti ih slušam na gramofonu, ali bilo bi lijepo imati ih u digitali, za auto.

I to sam nedavno pokušavao, samo je trebalo to na brzinu napraviti pa sam odustao i digao Parallels pa riješio Nerom.

Ali, kad smo već kod toga, čime mogu napraviti audio capture s linijskog stereo ulaza, naravno, direkt u MP3 ili nešto bolje?

I. naravno, da je freeware. Ili shareware koji ne zanovijeta i ne ograničava. Svaki software koji trajno koristim uvijek i platim, često i više nego što autor traži, ali ne prihvaćam postavljanje vremenskih ili drugih ograničenja evaluacije.

I, da, shvaćam da imam prohtjeve koji su nemasovni, ali, pa nije to baš tako neko čudo...??

Kakav si to rekao QT plugin da treba da vi se vidjelo VOB fajle? Gdje se to nađe?
23.03.2008 | 21:43
dpasaric je napisao:
Ako ti treba digitalni video, moraš imati i digitalnu opremu, a danas je to zbilja smiješno jeftino - čak bih preporučio da se odmah napravi skok na HD. Mini ga može obrađivati, probao sam.


Nije to baš tako smiješno jeftino, pogotovo s obzirom na (ne)kvalitetu. Za mene je smiješno jeftino nešto što mogu platiti da okom ne trepnem, da me nije uopće briga ako mi idući trenutak ispadne iz ruke i raspadne se u 1000 komada. Dakle, nešto tipa 200-300 kn maksimalno (kad govorimo o ovakvom komadu konzumne elektronike).

A, možemo mi sad tu koješta uspoređivati, naš stari JVC ima optiku i mehaniku takvu da se čak i sa VHS šumom mnoge digitalne kuruze mogu sakriti, osobito u lošijim svjetlosnim uvjetima...
23.03.2008 | 21:56
What the f...? Što ovo znači?

The Apple QuickTime MPEG-2 Playback Component is not installed...

You will miss the two most important features of MPEG Streamclip:
- you won't be able to play MPEG-2 files and transport streams;
- you won't be able to convert MPEG-2 files and transport streams to QuickTime, DV, AVI.

However, all other features are always available, including playback and conversion of MPEG-1 to QuickTime, DV, AVI, demuxing of MPEG-1 and MPEG-2, AC3 decoding, and conversion from transport streams to MPEG files (useful if you have Toast 6).

MPEG Streamclip is free of charge but the MPEG-2 Playback Component has a small price (around $20/£15/€20 in most countries); you can buy it online from Apple:
www.apple.com/quicktime/mpeg2
23.03.2008 | 23:17
Nažalost to znači da ti fali MPEG-2 komponenta koja nije freeware a koja je potrebna.

p.s. imaš ih na torrentima.
24.03.2008 | 03:49
Ooo da vidimo po redu...

- za prebacivanje vinila, postoji specijalizirani program, zaboravih ime, ali čitao sam review, znam da uklanja pucketanje i slično... dakle, Google zna

- audio capture može napraviti gotovo svaki QT baziran program, ima ih doslovno tisuće, ako ti ne treba ništa posebno, dovoljno je da digneš QuickTime Player i odabereš \"New Audio Recording\". Vjerojatno i GarageBand koji ti je na disku može dosta po tom pitanju,

- zahtjevi ti uopće nisu čudni, dapače, ali moraš biti spreman na malo vrludanja dok obaviš posao tog tipa - koji danas više nije mainstream situacija. Mislim da bi bilo daleko čudnije da Apple dan danas podržava analogne video ulaze, digitalizaciju slike i slične tehnologije koje su svoje odradile... Apple je to u tadašnje vrijeme nudio među prvima, a prvi je to serijski ugrađivao na consumer računalima, ali je isto tako i prvi prestao s analogijom i ustoličio FireWire kao standard za digitalni video.
24.03.2008 | 13:43
OK, hvala, iako nisam baš to uspio pronaći u Garage bandu, ali valjda nisam dovoljno tražio.

A glede videa, s obzirom da nisam baš sklon naslijepo kupovati nešto što ne znam d ali će mi pomoći, a još mi djeluje kao ripoff (tehnički, kako mi dovraga može OPET trebati MPEG 2 playback component ako mi uredno reproducira MPEG2 s DVDa?) - nabijem ih... - skinuo sam s neta nešto što se zove HandBrake i što mi je DVD skinulo u MP4 (preset koji sam koristio se zove \"QuickTime\" i prebacuje u H.264 video / AAC audio, 720x576, 2000 kbps, 2 pass). Dobio sam MP4 file kojeg quicktime uredno svira, i ne samo quicktime, nego i sinov kineski džepni MP4 player od 250 Kn. Veličina je 931,8 MB.

I onda sam otvorio iMovie, drag & drop ovog filma u iMovie nije radio pa sam išao na File Import Movies, tamo ga odabrao i sad mi piše (nakon pola sata) Generating Thumbnails, 668 minutes remaining????!!!!

Pa dobro, tko tu koga je....? Kojih 668 miniuta? Jesam li neku opciju trebao isključiti? A gdje?
24.03.2008 | 14:07
2 Smayo: Sad si ga stvarno zakomplicirao
Prvo imas analognu kazetu koju si komprimirao u mpeg2, onda si to preko Handbrakea prekodirao u mp4 i sad ti to opet iMovie prekodirava u nesto trece sto njemu odgovara (DV misim)
Sto da radis, iskreno, nemam pojma jer sam ja slicnu situaciju rijesio pod Windowsima na poslu jer sam tako radio prije nego sto sam nabavio Maca i to ide jako brzo. Uza svu volju nisam uspio naci takav softver za Maca sto me istovremeno ljuti i zalosti jer bi Mac tu trebao biti \"doma\". Workflow pod Win izgleda ovako, stavis dvd u drive, iskopiras sve vobove na hard, pokrenes Womble MPEG Wizard (www.womble.com), u njega dragnes fileove, sve izrezes, razrezes, napravis pretapanja i fade in-ove i out-ove i to exportiras opet u mpeg2 u roku keks zato sto on radi kompresiju samo na rezovima i djelovima koje si mjenao a ostatak doslovno samo kopira, taj finalni mpeg2 dragnes u nero, zaprzis i gotovo
Software koji radi smart kompresiju mpeg2 fileova za OSX nisam uspio naci pa molim Davora i ekipu koja se bavi videom da podijeli iskustva.
24.03.2008 | 14:45
MPEG2 komponenta se koristi za pro-enkodiranje DVD-a i besplatno dolazi uz Apple pro aplikacije. Consumer level enkodiranje radi interno iDVD, pa nema potrebe za time.

Da ja moram nešto s VHS-a prebaciti u digitalni oblik za editiranje, ne bih si život komplicirao enkodiranjima i dekodiranjima, nego bih spojio analogni izvor na nešto što ima ulaz i FW izlaz i to importirao. No, lako meni o tome pričati kada radim u multimedijskom studiju. S ograničenim resursima vjerojatno će trebati malo akrobacija.

Tvoja greška u koracima je što cijelo vrijeme stvar enkodiraš u nešto što nije lako editabilno. Idealno bi bilo dobiti DV PAL video s kojim radi svaki program za montažu. Iako je i on komprimiran, radi se o \"laganoj\" kompresiji koja je na DV uređajima napravljena na razini hardvera, a u softverima je standardna i ne uzima mnogo procesorskog vremena - takav video je lako mogao obrađivati čak i iMac s G3 procesorom na taktu od 300 MHz.

Moderni alati poput Final Cut Studija 2 mogu editirati praktično svaki video format koji postoji (pukneš divx unutra i radi), ali je trik što sve što nije \"native\" traži intenzivnu obradu. Znači ništa od real-time efekata, a na low-end strojevima vjerojatno će tražiti mnogo vremena i za obične manipulacije.
24.03.2008 | 19:17
Da, stvarno se jako zakompliciralo... na sve ovo bi trebalo napraviti \"Export to QuickTime\" tog MP4 filea s MPEG StremaClipom u maksimalnoj kvaliteti DV PAL (s pravim field orderom), pa onda to obrađivati u iMovie i napraviti DVD u iDVDu... aii to je već toliko puta (pre)kodirano da me živo zanima kako je izgledalo prije, kako izgleda sad - a kako će izgledati kad bude gotovo.
24.03.2008 | 20:08
Hvala, MoschuS, kako se to radi na Win, znam i ja. I to se radi svaki dan, i to rade milijuni ljudi, i to nije nikakvo sveto pismo i to radi brzo i bezbolno čak i na prosječnom PC-u.

E, sad, možete mi pričati što hoćete, ali zakomplicirao nisam ja. Jednostavan zadatak: običnim konzumnim hardwareom prebaciti VHS na DVD uz dodavanje chapter marks.

I, Davore, ne traži on mene da platim MPEG2 ENkoder, nego DEkoder. Dakle, nešto pomoću čega se MPEG2 stream reproducira. Zašto bih ga plaćao kad on očito postoji i funkcionira u DVD playeru?
24.03.2008 | 20:16
I još jedna zanimljiva fora. Dok iMovie tako generira thumbnails i 668 minutes left, ne može ga se quitati!!!

Pa, dakle, ako se i vama desi nešto slično, pomoći si možete pomoću terminala, ovako:

ps -A | grep iMovie


(vertikalna crta između A i grep dobije se na HR tipkovnici sa option+shift+ž)

pojavit će se jedan redak s nekim brojevima i onda pathom do iMovie bin executable fajle. Bitan je samo broj na početku retka, recimo da je on 1234. Onda tipkate dalje

kill -9 1234


(dakle, umjesto 1234 napišite broj koji piše kod vas)
24.03.2008 | 20:33
2 smayo: Pa sto nece ni Force Quit iz Activity Monitora?
Baci oko na ovu aplikaciju, mozda ti pomogne http://www.aeroquartet.com/SimpleMovieX/info.html
24.03.2008 | 21:01
Hja, možda i hoće. To je zapravo vjerojatno ista stvar. Samo što ja nisam znao da to tamo ima (iako sam pretpostavljao da negdje mora biti ono što se u Windowsima zove \"Task manager\" pa \"End process\" ).

Stvar je u tome da sam relativno nov na OS X, ali sam prilično star na Unixu... Uvijek se sjetim terminala prije nego klikanja po sličicama jer mi je brže i sigurno radi.
  • Dijete
  • Posjetitelj
24.03.2008 | 22:56
A ja cu se opet vratit na MPEG stream clip - bemu miša.. iz njega prebaci u DV i to baci u ajmuvi..


A ljutnja u vezi ENKodera me podsjeca na XP.. Nije se bas moglo ni DEKodirati mpg2 stream i direktno u OSu gledati DVD filmovi bez nekog softa posebnog.. koji se plaćao.. možda se krivo sjećam jer mi je iBook vrtio sve od prvog trenutka kad je izvadjen iz kutije, ali nekak mislim da je bila neka ta fora..
26.03.2008 | 20:49
Sorry, a jesi li ti pročitao što sam napisao tamo negdje na početku?

Dakle, MPEG stream clip ne želi ništa raditi s DVDjem bez MPEG2 komponente za QT. Jedino što mogu je napraviti demux videa i audia, nakon čega dobijem video koji ničim ne mogu reproducirati (iMovie ga ne kuži, niti išta drugo) i audio koji je OK i iTunes ga reproducira (pa ovo zapravo nije loša fora za digitaliziranje manje bitnih ploča i audio-kazeta, ali ovdje ne govorimo o tome).

SimpleMovieX također nije ništa bolji (iako se kao takav reklamira) jer kad pokušam istu stvar napiše da može obrađivati samo ono što QuickTime može prikazivati.

U međuvremenu sam nešto nasurfao (hvala jabučarima koji pomogoše ), ali do subote nisam pri Macu pa ne mogu probati odmah...
  • Dijete
  • Posjetitelj
26.03.2008 | 21:07
Pročitao sam, ali nisam očigledno shvatio da ti MPEG SC javlja tu grešku, a meni nije palo na pamet jer... jelte, imam taj komadic softa jer se bavim time..
26.03.2008 | 21:16
Ma, sve je ok. Skužio sam već da ovdje 90% korisnika podrazumijeva da imaš na Macu instalirano lopatom profesionalnog video i grafičkog softwarea. Ja sam, kao netko tko ima Minija za kućnu uporabu, ovdje dosta rijetka ptica... U svakom slučaju hvala na dobroj volji. Stay cool.
  • Dijete
  • Posjetitelj
26.03.2008 | 21:21
Uvijek mozes jednom nogom koraknut na "tamnu stranu" i uzet tu malu komponentu tek toliko da ti olaksa tvoj naum..

Ne zagovaram piratluk, ali kad bi radio bez toga, onda ne bi bio jednostavno odvlacenje vec demuxiranje, pa ljepljenje, pa ffmpegiranje itd, a s time čovjek izgubi volju..
27.03.2008 | 23:29
MacTheRipper je zgodna altka koja je mene vadila u ovakvim stvarima i bila brza i ucinkovita- prebaci mi DVD u .mov kojeg odmah bacim u iMovie i dalje se igram do mile volje...
Nikakav problem.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 57 minuta
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO