Dojmovi - novi MBP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dojmovi - novi MBP


14.06.2011 | 10:11
Najprije veliki pozdrav korisnicma jabučnjaka (po drugi put).
Inače sam switcher, koji je dosta okljevao. Prvi pokušaj je bio pred 2 godine, no međutim opredjelio sam se za HP ProBook, i odmah nakon kupnje mi je bilo krivo, da nisam ipak malo više prištedio i odlučio se za MB ili MBP.

I tako su prošle 2 godine, došlo je vrijeme za kupnju novog laptopa i odlučih se za MBP 13" i3 model. Tako da slijede dojmovi.

Najprije se želim zahvaliti aktivnijim forumašima sa site-a, budući da sam dosta toga i naučio ovdje, tako da je prelazak na Win 7 na Mac OS X zbilja glatko prošao.
No idemo po redu.


Kupnja:

Zbilja sam dosta opcija istraživao gdje je najbolje kupiti laptop. U svkaom slučaju je najbolje imati nekoga u SAD-u, no međutim kako toga ja nemam, i kako su mi opcije kupnje u susjednim državama (čitaj Italija) neprihvatljive radi načina financiranja, odlučio sam pričekati Back to School akcju u iStyel-u. Dobio sam laptop (relativo) povoljno uz (RELATIVNO) povoljan način financiranja. U svkom slučaju sve pohvale za prodajno osoblje poslovnice.

Prvi dan, prvi dojmovi:

Znam da će nekome, tko razmišlja o kupnji i ovo čita biti moža teško povjerovati da se radi o objektivnom komentaru, no međutim - odrastao sam sa računalima (imao u mojoj 4 godini Comadore 64, nekoliko desktop kanti, nekoliko laptopa) i zbilja moram reči da je samo uzimanje u ruke laptopa izvenredan doživljaj. Usporedno sa ostalim računalima, koje sam imao, kvaliteta izrade je na jako visokom nivou. Vidi se da nije riječ o hrpi plastike, kojoj je glavna funkcija da drži skupa pojedine komponente, nego se radi o pomno promišljneom dizajnerskom konceptu.
Prvo pokretanje sustava je manje više poznato, tj. slično Windows OS-evima od Viste pa nadalje. Traži neke osnovne podatke o korisniku, kao i šifru za bežičnu mrežu, tako da komp može funkcionirati čim se prvi put otvori korisničko sučelje sustava. To je jedna od mnogih stavki, gdje sam primjetio da se Windows proteklih godina približava OS X-u (počevši od toga, pa do task bara)

Prvi kontakt sa samim sustavom je bio vrlo ugodno iskustvo. OS je po samoj filozofiji drukčije koncipiran od Windowsa. Što to znači? Pimjerica instalacija novih uređaja (aka bežični miš i printer, u mom slučaju). OS preuzima razmišljanje za korisnika. Čim priključite primjerice printer na računalo s Win 7 stiže obavijest da su Windowsi našli novi uređaj, pa onda još jedna obavjest da traže drivere za uređaj, pa još jedna obavijest, da su driveri pronađeni i da uređaju mogu koristiti. Bio je smješan prizor kada sam ja spojio printer i ono....nitko me ništa ne pita (mislio sam da mi usb port ne valja, jer imao sam takvu tvorničku grešku na HP-u)....uglavnom, stvar samo radi, odem u text editor i printam. Printer instaliran, bez toga da je OS dijelio svoje osjećaje samnom

Svakodnevno korištenje

Jedna od stvari, koje se jako brzo primjeti je da je laptop izuzetno tih. Jedini put, kad sam primjetio da se zahuktao, bio je kada sam pokrenuo Portal 2. Bilo je stvari, za koje sam pretpostavljao da će me iritirati tokom rada. Volim kada je OS pametan, ali ne volim kada pametuje. Mislio sam da će to pametovanje biti da ne postoji funkcija maximize za prozore, budući da OS optimizira prozor na idelnu veličinu, a ne razvuče ga preko cijelog ekrana. Na moje iznenađenje se taj koncept u svakodnvenom radu pokazao dosta koristan, budući da u browseru vidim ono što je zbilaj sadržaj, a ne praznina, tako da na zaslonu ostane više mjesta za druge stvari.

Jedna od nejasnih stavki (pa čak i nakon čitanja foruma) bila mi je funkcija crvenog (ilitiga X) gumba. Moje poimanje toga bilo je da zatvori prozor i da je program u mirovnanju, ali zapravo i dalje radi.....WTF?! Uglavnom - to zbilja je tako i zbilja je pametno. Program zatvoren na taj način će se puno brže pokrenuti i ako se BAŠ želi zatvoriti - stisne desni klik u docku i exit. Također sam mislio da će me to nakon windowsa iritirati, no međutim jako mi se dopalo.

Jedna od stavki, gdje sam također očekivao fazu prilagodbe bila je nestanak task bara. Međutim, ni to nije bio problem, ali tu lakoću u tranziciji treba pripisati samim windowsima, jer su se sa Win 7 dovoljno približili Mac OS X docku, tako da je šaltanje s jednog na drugo poprilično olakšano.

U svakodnevnom korištenju je naravno bitno imati aplikacije, na koje smo naviknuli. Možda i ja nisam referentan, budući sa sam korisnik, kojem je najbitnije imati Office paket, MSN, neki browser i dobar multimedia player. Uglavnom, ako netko spada u moju kategoriju, sve to postoji na Mac-u (što onima, koji ovo čitaju zasigrno i nije nova vjest ). Osobno mi je bilo drago da ima Steam na Mac-u, tako da igre, koje sam kupio (Portal 1, Portal 2) mogu nastaviti igrati i na novom OS-u.

Budući da koristim iPhone sam primjetio i da je sinkronzcija puno bolje izvedena. Konkretno bolje je integrirana u sam OS. iPhoto povlači fotke, iCal kalendarske zapise, Address book imenik itd, nema toliko naštivamvanja i prčkanja po iTunesu, kao na Win platformi.

Stavka koju bi istaknuo je baterija, ovisno korištenju zbilaj jako dugo traje. Meni traje nekih 6-7h, što je nakon HP-ovih 1:00 h fenomenlno

Negativne stavke

Ima i nekoliko stvari, koje su me zasmetale. Najizraženiji manjak po meni su USB portovi, ne njihov broj, nego to da su zbilja zbijeni. Koristim wirless miš od logitecha, i ima onaj mini konektor i ako pored njega želim staviti USB stick, moram taj kontkror vaditi, jer je USB stick preširok. Zbilja su mogli bar par milimetara razmaka između portova staviti.

Druga stavka, koju bi kritizirao je nepostojanje switch user funkcije (što se kod windowsa dobije kombinacijom win tipka+L). To je po meni dosta zgodna stvar, ako sam na javnom mjestu i ne želim da u par minuta, što nisam uz laptop, netko kopka po njemu. OS X nudi samo log off funkciju, koja prekida sve procese u pozadini, dok se na windowsima procesi i dalje normalno vrte.

Zadnja točka za kritiku je da mislim da bi bilo zgodno da je cut opcija ugrađena u desni klik miša.


Zaključak
Radi se zbilja o kvalitetno izađenom laptopu i o dobrom OS-u. Postoje sitnice, kojima se čovjek oduševi tokom samog korištenja, recimo osvjetljena tipkovnica, izrstan zaslon, korištenje multi touch površine, lakoća instalacije i deinstalacije dprograma, i mali milijun stvari, koje vjerojatno još ni sam nisam otkrio.
Sve u svemu sam jako zadovoljan kupnjom. Možda bi racionalnija odluka bila obično MB, no međutim, htio sam baš aluminijsko kućište.
Toliko o mojim prvim dojmovima, nakon tjedan dana korištenja. Nadam se da je ovaj prikaz nekome pomogao prilikom odluke
14.06.2011 | 11:12
tzumi kaže:
Druga stavka, koju bi kritizirao je nepostojanje switch user funkcije (što se kod windowsa dobije kombinacijom win tipka+L). To je po meni dosta zgodna stvar, ako sam na javnom mjestu i ne želim da u par minuta, što nisam uz laptop, netko kopka po njemu. OS X nudi samo log off funkciju, koja prekida sve procese u pozadini, dok se na windowsima procesi i dalje normalno vrte.


Hvala na detaljnim utiscima, sigurno će nekome biti od koristi tko se premišlja kojim putem krenuti.
Samo dobra vijest da ova funkcija u OS X postoji. Otvori Accounts preference pane, i u Login options (dole lijevo) imaš opcija "Show fast user switching as...".
Uživaj.
14.06.2011 | 11:14
Čestitam ti na kupnji i drago mi je da si zadovoljan.

Fast user switching, naravno, postoji. Zapravo su ga windoze pokupile od Mac OS-a. Jabučica (gore lijevo), System Preferences, Accounts, pa dolje lijevo Login Options. Eventualno klikni na lokot (također dolje lijevo) pa se autoriziraj administratorskim passwordom. S desne strane zadnja kvačica na dnu "Show fast user switching menu as". Odaberi iz rolete i način kako želiš da ti piše imena korisnika (username, puno ime i prezime). Menu ti se pojavi na menu-baru sasvim desno, odmah do spotlighta.

Cut *nije* raspoloživ iz Findera (ne radi ti ni cmd-x), ako si na to mislio. Iz drugih programa gdje jest, uglavnom ga imaš i na desnom kliku. Razlog zašto nemaš cut u Finderu je taj što imaš spring-loaded windows. Dakle, želiš nešto premjestiti na odredište koje nije baš odmah tu u istom prozoru. Uhvatiš mišem i odvučeš do nečeg odakle se dolazi do odredišta. Npr. ikonice HDD-a. *DRŽIŠ* iznad ikonice HDD-a sekundu-dvije i otvori ti se finder prozor HDD-a. U njemu dođeš do nekog foldera i opet *DRŽIŠ* iznad njega. Otvori ti se novi prozor, itd. sve dok ne dođeš do tamo kamo želiš. Onda tu ispustiš file, on se premjesti, a svi finder prozori se pozatvaraju osim tog zadnjeg u kojeg si premjestio file.
14.06.2011 | 13:42
Hvala za fast user switch funkciju To mi je poprilično olakšalo stvar
14.06.2011 | 14:02
Najjace mi je kad mi ekipa kaze: "Pa nisam lud da dam vise novaca za laptop sa istim ili losijim specifikacijama!".

Odustanem odmah i ne ulazim u raspravu

@tzumi cestitam na odluci....
14.06.2011 | 14:05
LOL, da....takve rasprave sam i ja imao...a mogu ti reči, da je svatko od članova te ekipe oduševljen, kada dobije priliku da se malo igra po MBP nekako svi zaborave na to da je to "lošiji stroj"
14.06.2011 | 21:14
Prije svega čestitam na kupnji mbp! Idući tjedan planiram kupiti novi MBP 13" sa i5 procesorom, ali jedino šta me malo "brine" je grafička karitca intel hd 3000, jer dosta ljudi govori da je dosta lošija od one u prijašnjem modelu Nvidia 320M. Može li netko od vas to potvrditi ili demantirati?

P.S. Bez obzira bila bolja ili lošija, jedva čekam idući tjedan da stigne nova pila!!
14.06.2011 | 21:22
pa prije kupnje laptopa sam dosta istraživao o njemu (clanci, yotube recenzije, forumi itd.) Uglavnom odgovor je potvrda - grafika je slabija....obzirom da su moje favorite igrice relativno nezahtjevne, to mi nije predstavljalo problem.
Ukoliko nisi neki hard core gamer mislim da ti neće nedostajati bolja grafika
14.06.2011 | 21:42
Ma nisam neki gamer. Na prijašnjem modelu mpb jedino sam igrao Pes i to jako rijetko. Instalirao sam na drugu particiju win 7, spojio laptop na plazmu i udri . Ako na novom modelu budem mogao igrati super, a ako ne, onda ne vidim razloga da opet na drugu particiju instaliram win, a to je opet super!!
15.06.2011 | 10:23
Istina da MBP13" nije neki gejmerski stroj

ALI

je zato sve ostalo (u pozitivnom smislu naravno)

Pravi mali stroj, dovoljno mali da nije velik, a opet dovoljno velik da nije premalen.
01.07.2011 | 13:57
Potvđujem navode za MBP 13", jako fina mašinica. Ima par dana da sam vlasnik jednog primjerka kojeg sam srećom naručio iz US (5tk manje nego u HR!!) i jako sam zadovoljan. "TO je TO" ,pali, radi, gasi, pali, radi, gasi, . . .

S moje strane jedno pitanje, kamo je opcija da ostane upaljen nakon poklapanja poklopca?(dok je spojen na dodatni ekran)
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.07.2011 | 15:40
JohnnyBk kaže:

S moje strane jedno pitanje, kamo je opcija da ostane upaljen nakon poklapanja poklopca?(dok je spojen na dodatni ekran)


Spojis monitor, spojis externu tastaturu i miša (i naravno punjač za komp)..

Staviš komp na sleep, poklopiš ga i onda puknep tastaturu ili miša da ga probudiš..

sad ti radi samo vanjski ekran.. ak želiš malo bolje hlađenje, slobodno ga otvoriš, neće se probuditi ekran i dalje će radit samo vanjski..



p.s. ono gore, pali, radi, gasi... pod gasi mislis zamo zaklopiš pa sleep il ga fakat gasiš? mnogi će ti reć, brate, što će ti to gašenje..
01.07.2011 | 17:33
p.s. ono gore, pali, radi, gasi... pod gasi mislis zamo zaklopiš pa sleep il ga fakat gasiš? mnogi će ti reć, brate, što će ti to gašenje..[/quote]

Naravno , nekako se podrazumijeva da ga se samo poklopi to je jedna od draži MBPa!

Hvala ti na odgovoru!
02.07.2011 | 15:02
Cut funkcija je dostupna kroz TotalFinder!
02.07.2011 | 21:58
Dijete kaže:

Spojis monitor, spojis externu tastaturu i miša (i naravno punjač za komp)..
[/quote]

Ovo punjač nije "naravno" nego obavezno. Ako nije spojen punjač onda obavezno rade oba monitora. Redovito zaboravljam spojiti punjač i svaki put se čudim zašto tipkovica ne može "probuditi" vanjski ekran
27.05.2012 | 17:02
Svaka cast na Switch temi. Stvarno pomaze. Klackam se kao i jos pokoji buduci kupac ali nakon citanja tvoje recenzije vec postaje jasnije na koju stranu prelazi odluka. Inace osoban je dojam da, bar ovdje kod nas, osjecaju neodlucnosti dijelom pridonosi privid manjinske prisutnosti Apple proizvoda naspram konkurencije, gdje prevladava felling nesigurnosti "sto ako zapnem" koja dolazi skupa sa "koliko ce to koštati" i "vrijedi li muke" paketu. Prvi korak je najtezi

Jedna od briga je bila hocu li se snaci u novom operativnom sustavu, sto je ovdje prilicno jasno odgovoreno i druga (jos uvijek prisutna) da li je moguce jeftino i jednostavno rijesiti problem malog broja USB portova sa usb hub (s napajanjem), prvenstveno radi prikljucenja vanjskog HD? I za hub i za HD mi nije bitno koji je proizvodjac, sve dok je funkcionalno. I jeftinooo.

Jos jednom thx za jednostavnu i bitnu temu...

Pozz
27.05.2012 | 18:31
Naravno da je moguće koristiti USB hub. I napajani i nenapajani. Mislim da sam na Cult of Mac vidio da su spojili 137 ili 138 uređaja preko USB hubova i da je SVE radilo. Dakle, nemaš briga po tom pitanju (kao ni po jednom drugom).....
28.05.2012 | 19:59
Thx Mr. Djukes, that really helps
31.05.2012 | 22:23
Nisam uspio pronaci odgovarajucu temu pa se vracam ovdje:

Moze tko pomoci sa jednostavnim rjesenjima oko izbora opreme za MBP. Sto je neophodno da mi treba? Uzimam ga ovo ljeto preko bare. Plus uskoro nevezano idem u Trst pa sam mislio skoknut po koji dio (uopce ne mora biti apple) a da je tamo jeftiniji.
Nezahtjevan sam korisnik i nije mi bitna marka ni vrh ponude, samo da radi, a to je uglavnom prilicno dobro funkcioniralo.

Mislim kupiti:
zastitu - futrolu
Podlogu za hladjenje
Bezicni mis i tipkovnicu
Kabel za monitor (DVI adapter)
Adapter za nase uticnice
USB HUB

Da li jos sto treba kao neophodno i da itko moze pomoci sa savjetom gdje bolje kupiti koji dio (i koje marke ili modeli dolaze u obzir)?
31.05.2012 | 23:56
Ovisno o režimu korištenj i tome koliko si pažljiv, za futrolu ti ili ne treba ništa osim torbe poput meni, ako si pažljiv dok je van nje bilo koja neoprenska će poslužiti a ako lamataš s njim naokolo mogu preporučiti neki od Speck zaštitnih kućišta.
Od podloga imaš budget rješenje iz IKEAe opisano u mom članku nedavno, ili bilo što dostupno po trgovinama. Sve radi svoj posao dovoljno dobro, bitno je samo što ti se sviđa.
Ne razumijem prtednost bežične tipkovnice i miša pa tu nemam preporuka. DVI adapter moguće dobiješ sa MacBookom ili ga kupi odmah skupa s njim na licu mjesta, adapter za utičnicu kupi na Ebayu za par dolara jer Apple prodaje samo "travel kit" za masnu paru.
USB hub koji god, bitno je da radi.
01.06.2012 | 01:58
Zasto bi se mucio s kupnjom na nekoliko mjesta? Kupi sve te stvari u USA. Ovisno di ides imas veliki izbor i razlicite cijene.

p.s.: sto ce ti podloga za hladenje? Pa MBP ima odlicno to rijeseno, plus sto je od aluminija pa se toplina izbacuje van putem kucista...
01.06.2012 | 07:46
Baš i nije tako. Kad je u punom pogonu i kad je na punjaču bogme se dosta uspuše i oznoji. Ja bi kupio nešto takvo, ali mi nikako ne paše podignuti komp za tih par centimetara.
01.06.2012 | 18:49
Prvo hvala na odgovorima. Trst onda ostaje za rekreaciju bez shopinga. Mislio sam kao USA ima jeftinije cijene Apple proizvoda, dok je ovo ostalo isto kao u Europi, pa da ne vucem, a cuo sam da je Trst povoljan po pitanju svih kompova ili dijelova.

Pazljiv sam inace, a ovdje cu posebno biti pazljiv. To ce mi biti prvi laptop i odma musko. Hard zastita mislim nece biti potrebna, cist nekaj kod prijenosa. Pronaci cu tam neku futrolu, bez da bacam pare.

Grijao on ili hladio brijem uzeti nesto. Mozda ne odmah, da vidimo prvo kako dise. Pokusati cu naći tvoj clanak i hvala ti na savjetu.

Bezicno mislim koristiti jer ocekujem da mi MBP bude bazni komp, a nemam radni stol (nemam nikakav), pa su mi mis i tipkovnica laksi za koristenje (isto kao sada).

Kaj je na kraju bolje za spajanje na monitor - DVI ili HDMI?

Ima tko iskustva koji HUB radi bez problema (meni je svejedno samo da radi)?

Pozz
01.06.2012 | 19:08
Riba pročitao sam ti članak, ideja je super! Volim kreativna i jednostavna rjesenja!

Ovo ostalo napisano u clanku je za skinuti kapu, makar se osobno ne bi upustao u takve zahvate, iz razloga sto djecu treba uvijek micati cim dalje od skupih igracaka
14.06.2012 | 21:40
Jel mi moze netko pojasniti koje su promjene uvedene u MBP od ovog ponedjeljka, odnosno postoje li kakve promjene? Pricam o meni zanimljivom MBP 13" osnovnom modelu koji je preko bare kostao 1,199 $. Da li se sada za te pare dobije sto bolje? I da li postoji nesto novo sto se isplati sada uzeti/nadograditi u odnosu na prije? Uskoro cu biti u mogucnosti ubosti jednog pa da znam s cime dobro prolazim...
14.06.2012 | 22:38
Jel to on nema dvd?
15.06.2012 | 20:37
Ima dvd,samo su modeli od 15" modeli s retinom novi.Oni su i tanji pa nemaju dvd,ovaj tvoj model je ostao u istom kučištu i sa istim hardwerom,bar koliko je meni poznato.Ili ipak imaju nove procesore s Turbo Boost funkcijama i bržu memoriju na 1600...ostalo je valjda isto.
15.06.2012 | 23:42
Skuzio sam u medjuvremenu. Na amazonu se vide razlike.

Prije ponedjeljka:


13.3-inch LED-backlit glossy widescreen display with edge-to-edge, uninterrupted glass (1280 x 800-pixel resolution).
2.4 GHz Intel Core i5 dual-core processor with 3 MB shared L3 cache for excellent multitasking.
Intel HD Graphics 3000 with 384 MB of DDR3 SDRAM shared with main memory.
500 GB Serial ATA hard drive (5400 RPM)
4 GB installed RAM (1333 MHz DDR3; supports up to 8 GB)
8x slot-loading SuperDrive with double-layer DVD support (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Built-in FaceTime HD camera for video chatting
Wi-Fi wireless networking (based on 802.11n specification; 802.11a/b/g compatible)
Gigabit Ethernet wired networking (10/100/1000)
Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate) for connecting with peripherals such as keyboards, mice and cell phones
Two USB 2.0 ports, one FireWire 800 port
SDXC card slot
Thunderbolt port with native Mini DisplayPort output plus support for DVI, VGA, dual-link DVI, and HDMI (requires adapters, sold separately)
Multi-Touch trackpad for precise cursor control with support for inertial scrolling, pinch, rotate, swipe, three-finger swipe, four-finger swipe, tap, double-tap, and drag capabilities
Full-size backlit keyboard
Stereo speakers with subwoofers
Dimensions: 12.78 x 8.94 x 0.95 inches (WxDxH)
Weight: 4.5 pounds
Up to 7 hours of battery life
Meets Energy Star 5.0 requirements
Rated EPEAT Gold

Poslije ponedjeljka:


13.3-inch LED-backlit glossy widescreen display with edge-to-edge, uninterrupted glass (1280 x 800-pixel resolution)
2.5 GHz Intel Core i5 dual-core processor (3.1 GHz with Turbo Boost Technology; 3 MB L3 cache)
Intel HD Graphics 4000 integrated graphics processor
500 GB Serial ATA hard drive (5400 RPM)
4 GB installed RAM (1600 MHz DDR3; supports up to 8 GB)
8x slot-loading SuperDrive with double-layer DVD support (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Built-in HD 720p FaceTime HD camera for video chatting
Wi-Fi wireless networking (based on 802.11n specification; 802.11a/b/g compatible)
Gigabit Ethernet wired networking (10/100/1000)
Bluetooth 4.0 for connecting with peripherals such as keyboards, mice and cell phones
Thunderbolt port (up to 10 Gbps) with native video output support for Mini DisplayPort plus DVI, VGA, dual-link DVI, and HDMI (requires adapters, sold separately)
Two USB 3 ports (up to 5 Gbps; backwards compatibility with USB 2)
FireWire 800 port (up to 800 Mbps)
SDXC card slot (supports cards up to 64 GB in size)
Stereo speakers with subwoofers
Combined audio line in/out (digital/analog)
Dimensions: 12.78 x 8.94 x 0.95 inches (WxDxH)
Weight: 4.5 pounds
Up to 7 hours of battery life
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 33 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO