Uskoro želim nešto od Mac-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Uskoro želim nešto od Mac-a


  • lukacro
  • Posjetitelj
30.01.2010 | 19:42
UNAPRIJED ISPRIKE NA PODULJEM POSTU
NAPISAT CU POMALO ESEJSKI ONO STO MI SE POSLIJEDNJIH PAR DANA INTENZIVNO "MOTA" PO GLAVI, A TO JE APPLE & MAC-ovi

Dakle, uskoro se selim, uređujem vlasitu etažu. Uložit ću trud u dizajn i nikako si ne želim dozvoliti ono šta sada imam u sobi a to je ogroman radni stol na kojem sada stoji monitor i velika kištra, jer je stara otišla u K jer je stajala ispod stola pa se doslovce nagutala prašine. Želim nešto estetski lijepo.

Prvo mi je palo na pamet da nabavim prijenosnik. To si duže vremena želim. Ali onda ja kod tih novih stvarih uvijek gledam estetiku. I tako sam došao na ideju da uzmem MacBook Air. Inače sam korisnik već iPhonea (nakon dugogodišnjeg korištenja iPoda, više različitih generacija).

Onda sam malo razmišljao, genijalno mi izgleda, ali su me slijedeće misli okupirale:
a) malko je preskup, čak i u odnosu na druge MacBookove koji su već skuplji od ostalih prijenosnika
b) nema CD ulaz
c) nema više od jednog USB ulaza niti firewire ulaz
d) ipak nije nešto "prejak"

I sasvim slučajno gledajući, i razmislivši - otkrio sam da postoje iMacovi, genijalni "monitori" koji su prekrasni, sa onom wirelles tipkovnicom uz njih još lijepši, i najbitnije NEMA PROKLETE KUTIJE. Pretpostavljam niti ne zuje. A puno su "jači" od Aira.

I rekao sam to je to.

Što vi mislite? Jesam li u pravu? Ionako sam mislio uzeti prijenosnik da mi ZAMIJENI postojeću kištru (PC) kada se preselim, znači prvenstveno radi interijera. Istina imam galeriju na etaži pa bi bilo zgodno da ga mogu prenositi, ali ipak mislim da je bolje imati iMac čisto radi brzine.

Pročitao sam ovaj prvi thread o PC vs. iMac. Zašto netko tamo preporuča onaj veći (monitor). Meni je 21.5" sasvim ok. I razmišljam malo duže šparati pa ipak uzeti ovaj Better.

Koja je bitna razlika osim kapaciteta HDrivea. Koja je razlika između ATI Radeon HD 4670 i NVIDIA GeForce 9400M ?

Također, nikada se nisam koristio Macom. Upoznao se (nakratko) jesam, ali opet nisam "živio" sa njim.

Hoće li mi biti teško se priviknuti? Evo frend ima Mac. Vidim da postoje mane u podržanosti. Skype naprimjer još nema novu verziju za Mac. Neki su mi rekli i "zaboravi na igrice ako uzmeš Mac!" - zašto?

Također, možda malo nespretno pitanje, ali kako stoje nelegalni programi? Npr. hoću li sad MORATI kupiti Photoshop ili ću se moći izvući i naći neki za download kao što sam i na PCu?

Konačno, gdje je najbolje kupiti? Gdje su cijene najpovoljnije u RH, i imaju li ovlašten servis? Također, isplati li se kupiti iMac u inozemstvu? Vrijedi li onda ovlašteni servis u RH?

Imam puno pitanja, nadam se da ću dobiti većinu odgovora, i to od što više vas, pa da vidim kako ću dalje.
30.01.2010 | 20:57
Vidim da se nikom ne da, pa bum ja prvi... Ako mene pitaš, mislim da ti je motivacija za nabavku maca pogrešna (estetika), ali, k vragu, od nekud se mora početiB) !
Osnovna prednost i snaga maca je njegov operativni sistem OSX koji je mnogo ugodniji, intuitivniji i, po opće prihvaćenom mišljenju (barem na jabučnjaku!) napredniji od windowsa. Ako mene pitaš, osnovna prednost je to što te virusi neće mučiti, antivirusni programi daviti, a komp neće trebati svakih mjesec dana raskuživati od tko zna čega kaj si pokupil na netu....

Macbook air je zamišljen kao drugi komp i njegova je osnovna prednost to što je nevjerojatno lagan. Zbog toga su naapravljeni kompromisi pa nema optike i ostalih izlaza na koje smo navikli kod drugih prijenosnika.

Kaj se tiče iMaca. Pogledaj u nekom dućkasu ili na štandu (imaš ih po velikim trgovačkim centrima) koliki ti je ekran dovoljno velik. NVIDIJa je grafika koja je na matičnoj i koristi radnu memoriju kompa. Maksimum je 256 MB. ATI je klasična grafička kartica izvedena zasebno. To je bolje riješenje, ali i skuplje.

Kad se jednom udomaćiš na OSX-u, otkrit ćeš da postoje programi za sve namjene, a često imaš bolji izbor aplikacija nego na windovsima. Skype nema najnoviju verziju? Ne znam, ja imam najnoviji Skype za OSX i sve radi najnormalnije, ne znam po čemu je to (za)star(jel)a verzija?
Glede drugog dijela tvojeg upita, prvi bih te uputio na www.opensourcemac.org/ gdje možeš posve legalno skinuti programe za valjda sve namjene koje ti mogu pasti na pamet i koji su ne jeftini, nego besplatni! Pritom ćemo sad zaboraviti na trenutak da kupnjom maca dobivaš na njemu ne samo sistem, nego i posve funkcionalno računalo s mnogo raznih aplikacija (i to je jedan od razloga nešto više cijene od one na koju si navikao).
Kaj se tiče skidanja photoshopa i sličnog. Da, to je moguće, da to postoji, ali na Jabučnjaku ne potičemo krađu bilo čega pa tako ni propagiranje piratskog softvera. Ako ustraješ na tom putu/naumu, onda ćeš se morati snaći sam i ne tražiti pomoć od nas.
Za kraj, uputio bih te na dio jabučnjaka koji se zove switch i tamo ćeš vjerojatno naći 99,9 posto odgovora na pitanja kojih se još ni nisi sjetio. Za sve ostalo, tu smo
  • lukacro
  • Posjetitelj
30.01.2010 | 21:13
Djuro kaže:
Ako mene pitaš, mislim da ti je motivacija za nabavku maca pogrešna (estetika), ali, k vragu, od nekud se mora početi !

gledaj, važna mi je i stabilnost, ali definitivno prvo estetika, želim nešto što će se vizualno uklapati u interijer i neće biti "smorno" na njemu se služiti nego lijeeeepo, a i kad je nešto brzo i stabilno - zar nije i to lijeeeepoooo

ja kazem sad sam na takvom PCu koji bar dok sam ga nabavljo (a mislim ni sada) ne bi trebao biti los
(Intel Core2 DuoPCU,
E8400 @ 3.00 GHz
2,99GHz, 1,96 MB Ram) i čak je tiši od prethodnog PCa,
svejedno sad toliko buči, vuče prašinu, zatim uništio sam Windowse skroz brijem, jer ih više normalno (bez nekih End now-anja, nemrem ni ugasit, ukratko da ne duljim i posvecujem im vise slova - koma su)

macbook air, i ja si sve više mislim da će mi to bit tek investicija nešto kasnije, KAD I AKO mi prijenosnik bude bio ITEKAKO neophodan

Nvidia vs. ATI, i dalje ne kužim, jer ja sam surfao na iStore-u, i jednostavno ovaj skuplji iMac ima tu karticu, znači ne kuzim sto ti znaci ovo "kartica je izvedena zasebno? tj. zanima me konkretno, jel bolja? bolja u rezoluciji i čemu već, kvari li se lakše ili teže, ako se uopce kvari...

nisam ni mislio da ću ovdje tražiti nelegalne programe, čisto me zanimalo postoje li...ili je mac toliko genijalan da je izašao na kraj s time...

e da još jedno pitanje, jer znam da na iphone/ipodu koje imam se ne podržava flash, nadam se da ga iMacovi podržavaju

dakle tnx na reply, ostala su jos pitanja - gdje nabaviti, postoje li regularno igrice kao i za PC (makar je ovo zaista meni zadnja rupa na Sviralu potreba)

i ovo dodatno za flash, a i ako ima negdje za nać karakteristike same kamere ugrađene u iMac (iSight) koliko px iz nje izlazi i općenito koliko je kvalitetna

ps. što se tiče skypea, baš sam nekidan skypeao s frendom koji je na MacBooku, nešt se nije moglo dok je bila trajala konferencija između mene i njega (koji je zvao neki fiksni (landline) broj) pisalo je da ima staru verziju, a ima najnoviju za mac 2.8, dok je za pc već 4.1, no dobro, nadam se samo da Mac nije zapostavljen od software programera tipa skype, facebook, i sl.
30.01.2010 | 21:47
Evo, ja ću kratko, ali jasno, kao netko s dovoljno iskustva da si uzimam za pravo da "pametujem" drugima pri kupovini...

Pročitao sam tvoje potrebe i stvar je prilično jasna, imaš dvije opcije:

1) Kupiti iMac 21.5" (ali obavezno onaj jači s Radeonom 4670)

ili, po mojem sudu, daleko bolja opcija ako si možeš to priuštiti

2) Uzeti osnovni iMac 27" i biti na miru idućih 5 godina.

Evo, ne može kraće, a vjeruj mi da znam što pričam!
  • lukacro
  • Posjetitelj
30.01.2010 | 22:00
mozes li mi samo razjasniti zasto je ovaj s većim monitorom "biti u miru next 5 god"
hocu rec kolko sam brzo pregledao performance, ovi samo imaju vece monitore, a po performansama su isti (27" better je kao 21.5" best)

i gdje uzet? u RH ili van? i dal se uskoro očekuju novi iMacovi, jerbo ja ovu kupnju planiram napravit cca. jesen2010
30.01.2010 | 22:39
Jednostavno vjeruj mi - NITKO tko je želio kupiti manji, pa sam ga uspio nagovoriti da kupi veći, nije zažalio. Dapače, svi su nazvali kasnije i zahvalili na mojem inzistiranju. Ukratko, ako imaš para za veći, nemoj razmišljati.

Zašto? Ja već godinama pričam da je ono što najviše određuje računalo i način kako ćeš ga koristiti njegova radna ploha. To je važnije i od brzine procesora i veličine diska i svega ostalog. Danas ljudi provedu gomilu vremena za računalom - zašto štedjeti na sebi? 27" je već toliko velik da uz Apple Remote možeš ugodno gledati filmove na njemu, a uz USB TV prijemnik možeš ga koristiti i kao TV/recorder. Da ne pričam o prednostima ako radiš u tabličnim kalkulatorima i sličnim programima koji vole veliku radnu površinu.

iMac je već dovoljno skupo računalo da se isplati "ići do kraja" kada se već toliko investira. Tko bi npr. kupio luksuzni auto, ali onda bio škrt platiti još malo za svu bitnu dodatnu opremu... daj si gušta ako već tako lijepo sređuješ životni prostor, pa napravi stvar do kraja najbolje što možeš.

Ako možeš kupiti na firmu, onda ne razmišljaj puno, kupi kod nas. Ako je privatna kupovina, onda možeš kalkulirati i s kupovinom vani. Ioanko ih još uvijek nema dovoljno niti vani niti kod nas, pa to vrijeme iskoristi da uštediš još, pa uzmeš što bolju konfiguraciju.

Moj osobni favorit u smislu "najviše za novac" je iMac 27" Core 2 Duo, ali s CTO Radeonom 4850.
30.01.2010 | 23:37
lukacro je napisao:
dakle tnx na reply, ostala su jos pitanja - gdje nabaviti, postoje li regularno igrice kao i za PC (makar je ovo zaista meni zadnja rupa na Sviralu potreba)


Postoje neke igre za Mac (pogledaj na ovom forumu, pod Igre - vidjet ćeš da je forum puno manje dinamičan od ostalih), ali neusporedivo manje nego za PC.

Moj sin uglavnom igra Flash igrice s neta, a sad je počela i kćer. Kad požele više od toga kupit ću im Playstation. Efikasnije, jednostavnije.

i ovo dodatno za flash,


Flash je normalno podržan na Macu. Razlog zašto nije na iPhoneu nije tehničke, nego marketinške naravi.

a i ako ima negdje za nać karakteristike same kamere ugrađene u iMac (iSight) koliko px iz nje izlazi i općenito koliko je kvalitetna


PhotoBooth mi izbacuje fotke 640x480 pa pretpostavljam da je to maksimalna rezolucija kamere. Max. brzina je 480 Mb/s (tako piše u System Profileru).

Za procijeniti kvalitetu nisam mjerodavan jer mi je (kao nekom tko se svakodnevno bavi profesionalnim videonadzorom) slika te, kao i bilo koje druge konzumne kamere, loša. Ali u usporedbi s bilo kojom kamerom koju sam vidio na PC - slika je neusporedivo bolja.

Kamera bolje savladava kontrastno osvjetljenje, neznatno je bolja pri slabom svjetlu, a dosta bolja pri jakom svjetlu. Od raznih kamera vulgaris koje si pisijaši kupe po informatičkim trgovinama.

Sve što sam napisao odnosi se na onu koja mi je ugrađena u MacBook pro, ali (začuđen sam!) maltene ništa lošija nije niti stara vanjska iSight kupljena polovna na E-bayu.

ps. što se tiče skypea, baš sam nekidan skypeao s frendom koji je na MacBooku, nešt se nije moglo dok je bila trajala konferencija između mene i njega (koji je zvao neki fiksni (landline) broj) pisalo je da ima staru verziju, a ima najnoviju za mac 2.8, dok je za pc već 4.1, no dobro, nadam se samo da Mac nije zapostavljen od software programera tipa skype, facebook, i sl.


Skype verzija 2.8.0.722 je zadnja za Mac i ima sve iste funkcionalnosti kao i najzadnja verzija za PC (4.nešto). To što je za Mac 2, a za PC 4 ne znači da Skype za Mac kasni 2 verzije, nego da su ga kasnije uveli (pri čemu je verzija 1.nešto bila usklađena s 3.nešto za PC).

Tvoj frend možda nema najzadnju Mac verziju instaliranu, ali isto tako je moguće da ste pokušali nešto što se mora platiti. Napisao si "konferencija", a to podrazumijeva 3 ili više sudionika. Skype konferencija je besplatno moguća samo audio, a video-konferenciju moraš platiti.

Uglavnom, ne brini, sve je usklađeno.

Inače, ako mene pitaš, ja u današnje vrijeme definitivno ne bi za desktop kupovao ništa ispod 23,5". Apple je nažalost ukinuo 24" iMac. Da li je 27" preveliko - neki misle da jest, neki da nije - ali vjerujem da se većina slaže da je 21,5" premaleno. Jedini razlog zašto bi išao na to je kardinalni nedostatak prostora. Ako ti je samo novac problem, radije se strpi malo dulje da prištediš za veći.
31.01.2010 | 00:09
Nitko nije primjetio da nedostaje kljucna informacija, a to je koja ce biti namjena tog stroja?
31.01.2010 | 09:04
Kako ne, Riba, pisalo je odmah na početku, samo nisi pazil: mora izgledati lijepoB)
31.01.2010 | 12:12
Pa eto ako je vizualni dojam poanta, iMac je svakako dobar potez a 27" je bolji potez od 21".
Ja kad sam imao 24" svi bi zinuli kad bi usli u prostoriju gdje je bio iMac, dok mbp nikog osobito ne impresionira ... a meni je stroj iz snova .. heh.
Za spomenutu namjenu, predlazem sve bezicno, 27" model i najnizu konfiguraciju. Najnizu jer je i to vise nego dovoljno za jaaako puno mogucih upotreba koje mu se mogu zadati, a ako je poanta izgled ... onda je i previše.

BTW ... ako bas moras igrati igrice kojih recimo nema na macu, uvjek mozes paralelno instalirati i XP pa se bootas u "to" i igras.
Preporucam da to radis kad nema nikog jer je estetski dojam takodjer losiji od maca.

NHF moram malo zadirkivati, to je zbog kompleksa jer se macovce uvjek kritizira da ih kupuju zbog sminke pa to moramo negirati.
  • lukacro
  • Posjetitelj
31.01.2010 | 12:47
Pa ključna namjena, osim da te "estetike" (a i nije mi jasno zašto je negirate ili stavljate na nižu rang ljestvicu) bi bila nekakvo svakodnevno surfanje, mailanje, skajpanje, zatim povremeno pisanje radnji (dokumenata), potom eventualno editiranje video materijala, ripanje sa DVD-a i postavljanje na YT, rad u Photoshopu (ne prezahtjevan, neki midium) i tu i tamo rad u Adobe After Effectsima... znači da kad treba bas potegnut za neki rendering nije slow as shit...

anyhow par pitanja,
zar se mogu napravit razlicite konfiguracije iMacova? ja sam vidio samo ove četiri...

istore.com.hr/detalji/7/iMac.htm?gclid=C...G7zp8CFUMTzAodPwFNfQ


dpasaric je napisao:
Moj osobni favorit u smislu "najviše za novac" je iMac 27" Core 2 Duo, ali s CTO Radeonom 4850.


jer ja ovdje u istoreu vidim 27'' better sa ATI Radeon, koja je razlika između CTO i ATI Radeona?

i sad vidim svi preporučate ovu 27'' (vidjet cu jos uzivo kolko je to ogromno, jer mi je malko (meni bar) svakodnevni surf šlampav na tako velikom ekranu

svakako intrigantno je gledanje tv-a pa ću kad za to dođe vrijeme napisat topic tj. pitat vas kako se to realizira na Macu (znači umjesto TV kartice, netko je ovdje spomenuo neki USB TV prijemnik

drugo, zanima me treba li se ako se ima npr. wirelles imati onaj apple airport base station??!

www.apple.com/mac/#wireless

ili se mogu normalno spajat na modem i printer (npr HP-ov) bez toga?
31.01.2010 | 13:44
Pa ja nisam vidio da si ranije rekao za sto ces ga korisiti!?!
Skype i browsanje je bespredmetno kao svrku propitivati jer za to mozes kupiti i iPad ili mac mini, najslabiji. A nisu ni ruzni.

store.apple.com/us/configure/MB953LL/A?mco=MTM3NDc2NjA

Tu recimo mozes vidjeti izbor za configuraciju tog modela ... pa onda samo u hr kazes sto bi htio od toga.

Ne treba ti nista sto ti ne treba za bilo koji PC za spajanje na wireless net, dakle wireless router.

za TV za mac googlaj "elgato".

Za sve spomenuto osim Aftera moze obavljati svaki iMac vise nego brzo. Za Aftere pak ovisi sto tocno zelis, nesto jako ili malo zahtjevno, HD ili SD materijal?
Cuj jaca konfa ce sigurno obavljati brze to sto joj zadas.
27"
Surfanje na 27" nikako nije nezgrapno .. dapace funkcionira ko da imas stol pa ti fino stane jedna knjiga lijevo, a papir na kojem nesto pises na desnu stranu ... i vidis oboje od jednom. To je bas "radna povrsina". A browseri na macu vecinom ne maximiziraju prozor preko cijelog ekrana tako da se otvore toliko koliko je velika web stanica.
Neces pozaliti.
Kupi.
31.01.2010 | 17:31
joj, tek sad sam se sjetil bitnog detalja: kad kupiš mac i doneseš ga doma, pa kreneš raspakiravati.. Eeeeej, samo radi tog osjećaja se isplati kupnja. Pazi, stroij dolazi u dvije kutije, ok? Jedna je kutija njegova, a druga je broj veća da se ova ne ošteti;)
Pa onda stavljanje u pogon, sve radi nakon dvije minute... Neke se stvari ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo tu je Mac i OSX....

Kupuj, kume, kupuj i ne bu ti žal. Ja ne znam nikog tko je kupio da je požalio, iskreno.
31.01.2010 | 18:31
Što god tko govorio, ja priznajem da sam prešao na Mac (kao i velika vecina) samo zbog njegovog dizajna prvobitna ideja je bila vrtiti Vistu na njemu.
S obzirom da ces tu prvo cuti sve pozitivno vezano uz Mac, ill bring the balance to the force.

Hardware se gotovo ne razlikuje od nekog brand pc-a, a daleko je skuplji.
Gotovo sve je zaliveno na ploci, gotovo nemoguca nadogranja.
skoro sve nove igre izlaze za Mac, no rade sporije na osx-u nego na istom macu sa windowsima,
OSX bas kao i Windowsi kad ga dobro natrpas pocne se dugo bootat
samo 1 godina garancije, a previse se griju.


Dizajn, jednostavno ona jabuka predobro izgleda.
OSX i Mac su proizvodi Apple-a, zato rade skupa gotovo savrseno (stabilno)
Nesmetano mozes surfati bez nekog straha od virusa
OSX ima veliku listu kompatibilnih programa, programi na koje si navikao pod windowsima, Skype, Messanger, Office, itd. imaju svoje OSX verzije, mozda se vizualno razlikuju no to su isti programi.


Neki zaljucak po mom misljenju, definitivno ne vrijedi koliko kosta, no opet moje sljedece racunalo ce biti mac i skupo cu ga platiti, kao droga je i kad se navuces nema ti spasa; no danas mi dizajn nije na prvom mjestu, vec ta jednostavnost u radu, otvaras prozore, programe, ne razmisljas nego radis i vidis da se muci i uspori se, ali ipak radi, nema onog sejvanja svakih par minuta. U windowsima dovoljan je jedan program da ih zaledi, cak ako tvoj posao se svodi na citanje novina, kad ti se stranica zamrzne dode ti da bacis sve kroz prozor.

Mislim da neces pozaliti ako uzmes Mac, to je racunalo koje ces gledati narednih par godina, uostalom zamisli ulazis u svoj predivan stan i gledas te kablove po podu
  • lukacro
  • Posjetitelj
31.01.2010 | 18:48
ecvis17 je napisao:
Pa ja nisam vidio da si ranije rekao za sto ces ga korisiti!?!
Skype i browsanje je bespredmetno kao svrku propitivati jer za to mozes kupiti i iPad ili mac mini, najslabiji. A nisu ni ruzni.


ma to sam cisto spomenuo kao nesto sto ce vjerojatno bit NAJČEŠĆE tj. da naglasim da ipak neće najčešći bit neki profesionalni rad pa da mi treba osam jezgri, lol
i btw. nema skypeanja na iPadu, nema ni proklete kamere, jako su me razočarali s tim "čudom"
po toj logici vec mogu skypeat na iPhoneu (sto i radim) al to nije (uvijek) to

ecvis17 je napisao:
A browseri na macu vecinom ne maximiziraju prozor preko cijelog ekrana tako da se otvore toliko koliko je velika web stanica.


e to je već interesantno

@ bpremus hvala na razumijevanju i korisnim savijetima

i meni je nekako ideja napravit bootcamp (ali nisam siguran da ću ga napravit)
prvo ću si dat jedno tjedan dana da sam isprobam i ako vidim da mi nisu potrebni neću stavljat
jer sam skeptican npr. jel taj bootcamp, tj. razdvajanje računala na 2 OSa usporava rad na racunalu ili samo "uzme" dio memorije i to je to (jer memorije ako cu imat 1TB cu imat dovoljno (i guess) ali ne bi htio imat bootcamp za mozda 1 mjesecno koristenje Windowsa pa da mi radi toga u svakodnevnom zivotu OSX bude sporiji

e da i jos jedno vazno pitanje
play-a li iMac fajlove poput avi, wmw i sl. i kako? da li po defaultu ili treba neke posebne playere, codece i sl.
31.01.2010 | 19:25
Bootcamp ti je samo pomoc prilikom instalacije windowsa na mac, znaci kao nekakav "carobnjak", odaberes koliko postotak diska ce biti rezerviran za windowse, uneses cd key i on pokrene unattended instalaciju windowsa. Mozes sasvim normalno instalirati windowse bez njega pa cak i pregaziti kompletno osx.

Boot camp radi multi boot opciju, znaci da prilkom pokretanja Mac-a mozes odabrati zelis li pokrenuti OSX, Windowse, linux ili sto vec imas instalirano, kako istovremeno samo jedan os moze biti pokrenut, svi resursi idu njemu, nem usporavanja u radu, a jedino sto se dijeli je prostor na disku izmedju njih.
Npr ja imam XP instaliran zbog Flight Simualtora, napravio sam particiju 25gb za windowse i kad mi se igra bootam u Xp, kad zavrsim resetam mac i nazad sam u OSX-u. Drugim rijecima, OSX normalno radi, samo sto je originalni disk manji za 25gb

OSX je UNIX(oid) i slicniji je windowsima nego sto ti se to sada cini, vrijede ista pravila kao i za njih, skines verziju codeca, plugina ili aplikacije za osx i instaliras,
31.01.2010 | 19:44
@bpremus mislim da smo mi skupa isli u srednju?
Primjenjena?
Ne?


Mac je UNIX ne UNIXOID i to ga cini razlicitim a ne slicnim MS-u
31.01.2010 | 20:03
Mac (ako pod time mislimo na Mac OS) nije UNIX, a moze se reci da je UNIXoid.
Nastao je iz BSD-a koji je pak nastao iz UNIXa.
31.01.2010 | 22:03
Bok Elvis!

OSX je unix based os. Ako se vrti na intel based hardware-u tada vrijedi UNIX03 compilant certifkat, sto znaci da moze pokretati unix03 kod. Drugim rijecima ako ti treba unix enviroment mozes deployati osx bez straha da ti aplikacije nece raditi, naravno do god se drzis svih zahtjeva u certifikatu.

LP
  • lukacro
  • Posjetitelj
31.01.2010 | 22:28
bpremus je napisao:
OSX je UNIX(oid) i slicniji je windowsima nego sto ti se to sada cini, vrijede ista pravila kao i za njih, skines verziju codeca, plugina ili aplikacije za osx i instaliras,


meaning na Macu možeš imat WindowsMediaPlayer ili kak već playaš .avi-je?
31.01.2010 | 22:43
U praksi to izgleda tako da instaliras Quicktime codece sa www.perian.org pomocu kojih Quicktime playa vecinu formata, za ostalo koristis VLC (www.videolan.org)
01.02.2010 | 00:07
Valjda instaliraš VLC i njega koristiš za sve, a staviš Perian za sve ostalo

bok!
01.02.2010 | 08:13
lukacro je napisao:
bpremus je napisao:
OSX je UNIX(oid) i slicniji je windowsima nego sto ti se to sada cini, vrijede ista pravila kao i za njih, skines verziju codeca, plugina ili aplikacije za osx i instaliras,


meaning na Macu možeš imat WindowsMediaPlayer ili kak već playaš .avi-je?


Ubiti da, Microsoft ima svoj tim koji radi aplikacije za OSX, postoji MS Media player for OSX. Quicktime sa velikom bazom kodeca dolazi integriran, kodece koji ti fale skines sam (xvid itd) a VLC bi bio ipak malo napredniji program koji ima svoju bazu kodeca, podrzava sve vrste titlova itd... aha da, VLC je besplatan, zato i je toliko popularan
01.02.2010 | 11:38
quadmachine je napisao:
Valjda instaliraš VLC i njega koristiš za sve, a staviš Perian za sve ostalo


Tocno!
01.02.2010 | 13:57
Riba je napisao:
quadmachine je napisao:
Valjda instaliraš VLC i njega koristiš za sve, a staviš Perian za sve ostalo


Tocno!


meni je obrnuto jer quicklookam sve, a ono sto ne sljaka gledam u VLC-u
01.02.2010 | 15:08
instaliraj Flip4mac
to je codec za gledax wmx formate kroz quicktime
01.02.2010 | 21:24
smayoo je napisao:
Flash je normalno podržan na Macu. Razlog zašto nije na iPhoneu nije tehničke, nego marketinške naravi.

ovo ću komentirati. da, flash je podržan, a koliko normalno to je pitanje. flash prilično suxa na macu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 42 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, Riba, Anonimci (638)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO