PowerPoint 2016
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PowerPoint 2016


10.11.2017 | 18:17
Pozdrav svima!
Nakon dugo premišljanja kupio sam novi MacBook Pro 13, 2017 (11/2017).
Trebao mi je laptop koji je brz, pouzdan i kao i sve appleovo, da obavlja pouzdano i bez greške ono čemu je namijenjen.
Na žalost, meni laptop treba za prezentacije po kongresima, seminarima i predavanjima na fakultetu.
Imam Office 365 (2016) licencu i desetine svojih predavanja u PowerPointu koja bi trebao prikazivati s mog novog MacBook Pro.

Naravno, kada nemaš sreće u životu onda te to prati i kod applea!
Naime, PowerPoint radi izrazito sporo, u nekim trenucima slajdovi kasne 5-6 sekundi prilikom prezentacije.
Nadalje, uređivanje prezentacije je prava noćna mora jer povremeno postoji usporenje uređivanja s okromnim lagom unosa teskta i selektiranja istog. Odvratno, osjećam se prevareno!

Ne hvalim ja MS Windows, ali ispada da ovaj stroj ne može koristiti za ono što sam namijenio, a kudikamo slabiji stroj pokreće MS Office bez problema na Windowsima.
Pregledao sam dosta foruma i stranica i vidim da je problem prisutan već duže vrijeme i netko ga je uspio riješiti a netko ne. Probao sam deinstaliranjem Officea i ponovnim instaliranjem istog ali ništa. Nije problem u hardwareu, RAM-a ima uvijek na raspolaganju.
Nemam puno instaliranih programa koji bi otežavali rad Officea.

Znam da će neki od vas odgovoriti da koristim Keynote, ali to jednostavno nije moguće i ne pada mi napamet desetine mojih PP predavanja ponovo raditi za Keynote.
Vidim da je na forumu pod temom MS Office 2016 jedan korisnik riješio svoj problem u Excellu (sličan lag kao i na PowerPointu) ali se ne sjeća kako!

Koristi li tko MacBook (Pro, Air ili sl.) za prezentacije u Powerpointu.
Ima li netko sličnih iskustava i da li je pronašao rješenje?
Hvala.
10.11.2017 | 18:39
Po mom skromnom mišljenju, napravio si grešku, prvo zbog toga što si uzeo laptop za koji trebaš sa sobom vući adaptere za spajanje na projektore, i drugo što koristiš program koji nativno radi na drugom operativnom sistemu (pa onda moraš koristiti Windows emulaciju, ili MS Office za Mac, koji ne radi podjednako dobro kao isti za Windowse).

Ali svjedno vjerujem da će ti netko od kolega jabučara pomoći da riješiš probleme.
10.11.2017 | 19:24
Ova rješenja koja ću predložiti imaju smisla samo kod izvođenja prezentacije, ne i kod izrade prezentacija.

Pokreni ppt prezentaciju u Keynote-u, a ne u PPT-u. Ako u originalnoj prezentaciji izrađenoj u PPT-u ne koristiš animacije i tranzicije s kojima bi Keynote mogao imati problema to bi moglo fino raditi (upravo sam za probu zavrtio jednu takvu ppt prezentaciju u Keynote-u na svom 6 godina starom Airu i to radi glatko i bez ikakvih problema).

Drugo rješenje je prekonvertirati ppt prezentaciju u pdf (naravno, ovo ima smisla ako ne koristiš animacije i tranzicije) te za izvođenje prezentacije koristiti neki pdf preglednik (npr. Preview koji je već instaliran).

BTW možda postoji neki softver koji bi prekonvertirao sve prezentacije u Keynote. U tom slučaju bi riješio stare prezentacije, a nove možeš početi izrađivati u Keynote-u. Inače, od tog Apple tria (Pages, Numbers i Keynote) upravo je Keynote pravi mali biser (Pages još kako-tako, a Numbers je loš) i šteta ga je ne koristiti.
10.11.2017 | 20:39
Jesi li probao nešto kao ovo :
www.techwalla.com/articles/how-to-export...owerpoint-to-keynote
10.11.2017 | 22:21
jzelko kaže:


Probao sam, za sada se to čini kao jedino rješenje. Keynote je zbilja dobar, efekti i animacije su predobri iako će mi trebati vremena da svladam.
Ipak, moram priznati da MS Office za Mac OS postoji jako dugo, hardware je identičan kao na WinPC i zbilja ne razumijem kome je u interesu da problem ostaje neriješen. MS-u? Ne vjerujem, prodaje software! Appleu? On prodaje hardware (kao meni npr.)...
10.11.2017 | 22:57
Microsoft je poznat po lošem i neoptimiziranom softveru za Mac. Trebale su godine dok je stari Microsoft Office 2011 počeo raditi bez bugova i prihvatljivo brzo. Jesi li probao koristiti tu stariju verziju? Meni radi ok.

Nadalje, Keynote može importirati PP prezentacije, možda bi ih vrtio sasvim ok, probaj i to!

Uzmi besplatan LibreOffice, pa probaj u njemu.
Onda probaj isto besplatan OpenOffice, isto bi morao raditi ok.
Možeš probati i NeoOffice, svi oni su kompatibilni s PP i rade ok.
11.11.2017 | 08:43
M@xym, ne shvaćam zašto si uopće napisao onakav post osim iz zlurade potrebe da podje... čovjeka s problemom. Tim više što to što si napisao uopće ne stoji... bilo koji laptop danas treba adapter za spoj na projektor jer su projektori mahom još uvijek VGA, a laptopi imaju hdmi izlaz.

Svemir, i sam sam predavač i koristim Mac za projekciju prezentacija već 10 godina. Keynote ispravno prikazuje PPT / PPTX prezentacije uvijek osim kad ova koristi font kojeg na Macu nemaš. Ne moraš ni prebacivati ppt predavanja u keynote. Jednostavno ih otvaraj kao ppt.

Microsoft office 2016 je smeće od softvera, kao i odgovarajuća verzija na Windowsima jer je MS krama od firme. Ja sam imao probleme s Excelom i zaključio da se problem manifestira samo kad mi je istovremeno aktivan LibreOffice. Ali problemi s MSO2016 ne staju s tim lagovima. Sw je bugovit i nestabilan. Radiš, snimaš, satima. Quitaš. Pokreneš i otvoriš maloprije snimljeno da bi skužio da zadnjih pola sata promejna nije snimljeno. I tako... jednostavno odustani od MS-a. To ti je moj savjet.
11.11.2017 | 09:33
Hvala na iskrenom odgovoru. Tako sam i poceo, Keynote pa prepravljam kad trebam. Nisam ocekivao da ce tako biti ali sto je tu je. Nadam se da ce i MS izdati kakvu zakrpu. Office 2011 za mac nemam, imam licencu za Office 365 a to je 2016. Keynote prepozna greske u fontovima koje onda zamijenim. Nije mi jasno samo pravim li gresku pri tome. Naime, kada nadje neki font koji nema, u ponudi zamjenskih nudi svoj ali istog naziva. Nekad je potpuno identican a nekada na zalost nije (npr previse boldan i sl.).

Da li ti svoja predavanja pravis nativno u Keynoteu i kako ti je bilo privikavanje? Meni pravljenje preze u Keynoteu ispocetka bas ne ide glatko, najvise vremena gubim na selektiranju objekata, tekstualnih okvira i editiranju istih.

Sto se tice komentara m@xyma, navikao sam na zle komentare i ljude koji na poziv za pomoc najradije odmazu. Prestar sam da se ukljucujem u rasprave tipa "jel bolji mac ili PC", ali nije mjesto i vrijeme...
11.11.2017 | 11:35
svemir, nije ti m@xym mislio ništa loše. Možda je loše ispalo tako "na papiru" sročeno - ali nije bilo s malicioznom namjerom.
A kako si zadovoljan s Macom u svemu ostalome?
Ako je MS Office jedini app koji ti radi probleme (znam - u tvom slučaju je najpotrebniji, ne trebaš ponavljati) - onda je zapravo uređaj kao uređaj softwareski u redu.
A da probaš preko ebaya kupiti MS 2011?
Evo ti link di tip prodaje za 9$. Cijene mu variraju, ovisno o verziji i na koliko se kompjutora može instalirati, između 10 i 130$.
www.ebay.com/itm/Microsoft-MS-Office-for...a:g:TxgAAOSwnHZYl6UR
11.11.2017 | 13:30
Nije opcija kupovati "polovnu" licencu za stari MS Office za Mac jer ga svejedno ne možeš ažurirati na zadnju verziju, a ta prva je bugovita užasno, isto kao i ova.

svemir kaže:
Hvala na iskrenom odgovoru. Tako sam i poceo, Keynote pa prepravljam kad trebam. Nisam ocekivao da ce tako biti ali sto je tu je.


Žao mi je zbog toga što si neugodno iznenađen, ali dugoročno, uvjeren sam, vidjet ćeš da je bolje.

Nadam se da ce i MS izdati kakvu zakrpu.


Bolje nemoj, jer neće.

Keynote prepozna greske u fontovima koje onda zamijenim. Nije mi jasno samo pravim li gresku pri tome. Naime, kada nadje neki font koji nema, u ponudi zamjenskih nudi svoj ali istog naziva. Nekad je potpuno identican a nekada na zalost nije (npr previse boldan i sl.).


Ne praviš grešku, nego fontovi nisu isti. Moj ti je savjet da pokupiš fontove od MS Office i instaliraš ih u sistemski font book pa više nećeš imati takvih problema. Znam da se to, kao, ne bi smjelo, ali imaš uredno plaćenu licencu za proizvod koji ne radi. Ni to se ne bi smjelo.

Da li ti svoja predavanja pravis nativno u Keynoteu i kako ti je bilo privikavanje?


Da, naravno. Privikavanje je trajalo jednu prezentaciju - recimo - 20 slajdova da naučim raditi prezentacije iste kao na PowerPointu (zadnji kojeg sam koristio na Windowsima bio je 2003, a najviše sam koristio 2000, a tada je PowerPoint zaista bio obično smrdljivo smeće, tako da to privikavanje uopće nije bilo teško). I još sam na iduće 2-3 prezentacije izgubio možda duplo više vremena dok se naučim služiti nekim naprednijim elementima koje PP u ono doba nije ni imao (ne znam da li ih danas ima - animacije, magic move i sl.).

Meni pravljenje preze u Keynoteu ispocetka bas ne ide glatko, najvise vremena gubim na selektiranju objekata, tekstualnih okvira i editiranju istih.


Nisam siguran da kužim zašto, jedino ti mogu dati općeniti savjet - pokušaj isključiti iščašeni način razmišljanja windows korisnika. Kad god želiš napraviti nešto, zaboravi kako se to radi na windowsima i pokušaj to napraviti kao da nikad nisi koristio računalo. Onako kako ti najprije intuitivno naiđe da probaš. Vrlo često je to na Macu - baš tako. Kad želiš ubaciti sliku na slajd, jednostavno je mišem dovuci na slajd. Ako je želiš zarotirati, zamotaj je s dva prsta na touchpadu, kao da si na mobitelu. I tako...

Kod selekcije vrijedi isto kao na windowsima. Uzastopno klikanje uz držanje cmd (umjesto control) proširuje selekciju.
11.11.2017 | 14:08
Zaboravih jedan važan detalj. Pričamo o Keynote '09 verziji. Naime, kasnija, Keynote '13 verzija je OSAKAĆENA da bi odgovarala verziji Keynote za iOS. Idioti.
Ovdje ima više vezano za unazađene osobine Keynote '13:
discussions.apple.com/thread/5472161?tstart=0
11.11.2017 | 14:19
smayoo kaže:
M@xym, ne shvaćam zašto si uopće napisao onakav post osim iz zlurade potrebe da podje... čovjeka s problemom. Tim više što to što si napisao uopće ne stoji... bilo koji laptop danas treba adapter za spoj na projektor jer su projektori mahom još uvijek VGA, a laptopi imaju hdmi izlaz.


smayoo, U mom odgovoru nema nikakve zluradosti ili bili kakve potrebe za ovim khmmmm... drugim. Samo sam napisao svoje osobno, i iskreno mišljenje.

Laptop koji je kupio ima samo i isključivo jedan I/O prikjlučak, i za spajanje bilo čega drugoga treba mu adapter (a korištenje adaptera je sve samo ne elegantno riješenje).

Još uvijek dobar dio windows laptopa (za poslovnu upotrebu, dakle lagani, sa velikim kapacitetom baterije, dovoljnim brojem priključaka, i cijenom u rangu 12 K Kn na više) na sebi ima i HDMI standardne veličine i VGA priključak (iako je ovaj drugi sve teže naći pogotovo na ultrabook kategoriji).

Također, dobar dio novijih projektora ima i VGA i HDMI priključak, pa je prethodno navedeni laptop moguće spojiti na projektor bez ikakvih dodatnih adaptera.

Osim toga, kupiti laptop koji radi na OSX-u, a pri tome biti ovisan o formatu koji nativno (i puno bolje) radi na Windows platformi... ne znam kako bih komentirao.

Za ono što čovjeku treba, puno elegantnije riješenje bi bila kupovina nekog HP, Lenovo ili Dell laptopa iz ranga cijene MacBook Pro 13, dobio bi prilično kvalitetno izrađen laptop, sa baterijom koja dosta dugo traje, svim potrebnim konektorima, i operativnim sustavom koji nativno pokreće softver koji mu je potreban.

Ako misliš da je korištenje MacBook Pro-a 13 sa par adpatera i dual-boot ili stalno podignuta virutalna Win mašina elegantnije riješenje od prethodnoga, onda povlačim sve što sam napisao.
11.11.2017 | 15:26
Molim te, odustani, ne znaš o čemu pričaš. Čovjek ne pokreće Windowse, otkud ti to? Koristi MS Office 2016 za Mac. S obzirom da ne samo da ne znaš pomoći, nego ne znaš ni o čemu se radi, zašto uopće imaš potrebu mudrovati?
Koristim adapter za spajanje na projektor 10 godina. Prije 10 godina sam bio jedini, a danas 2/3 mojih kolega koriste adapter. Projektor je montiran na stropu, a VGA kabel položen do predavaonice. To što je možda danas na stropu projektor koji ima i HDMI - ne znači ništa, jer je to na stropu, 7 m dalje i 3 m višlje. I zašto uopće jašeš po adapteru? Čovjek ga uopće ne spominje kao problem.
11.11.2017 | 19:40
@smayo,

Molim čitati sa razumijevanjem.

Ja nigdje nisam rekao da čovjek pokreće Windowse.

Jasno mi je da ima MacBook Pro 13 sa OSX, pod kojim vrti MS Office verziju za Mac, ali sa njim očito ima problema. Osim toga, ne želi migrarati brdo prezentacija koje ima, iz PowerPoint formata u Keynote.

Najelegantnije riješenje njegovog problema je da 'vrti' prezentacije u Windows okruženju (dual-boot ili VM) jer onda neće imati ovih problema. Ali u tom slučaju, Windowes lapotop je elegantnije riješenje.

Redovito imam prilike raditi sa ljudima koji spajaju svoje laptope na projektore, i 99% njih, guess what, nema adapter. Zašto? Zato što im ne-tre-ba. Naravno, oni nemaju Mac računala nego PC. 'Problematični' su samo korisnici ultrabook-ova koji imaju neki od mini- mikro- ili nešto treće video-izlaza, ali barem polovica njih je svjesna toga, i ima sa sobom odgovarajući adapter. Također, velika većina Mac korisnika ima odgovarajući adapter na VGA ili HDMI, jer znaju da se bez njih najvjerojatnije neće moći spojiti na projektor.

Danas većina projektora ima i VGA i HDMI konektor, a modeli stacionirani na stropu imaju razvučene video kablove, ili neko od riješenja za prijenos video signala preko ethherneta (fleksibilnije riješenje po pitanju veće udaljenosti i izbora video priključka, jer onda obično nisi ovisan o samo jednom tipu priključka).

Zašto spominjem adapter? Pa zato jer je riješenje bez adaptera uvijek elegantnije od onoga sa adapterom.

Naravno da mu adapteri nisu problem, jer bez njih ne može ništa, osim napuniti bateriju laptopa.

@svemir,

U mom komentaru nema ničega zlog, niti slično tome, samo sam rekao svoje mišljenje, sa kojim se možeš i ne moraš složiti.

Uglavnom, ako si se već odlučio na OSX platformu, onda bi bilo logično da se skroz 'prebaciš' na Keynote, i tako izbjegneš probleme koje sada imaš sa MS PowerPoint-om za OSX.
12.11.2017 | 08:30
Ja tvoj post nisam shvatio tako kako ga sad objašnjavaš. Prihvaćam da nisi bio zlonamjeran i ispričavam se, a u budućnosti te molim da uzmeš u obzir da je dužnost onoga tko komunicira da bude ispravno shvaćen, a ne onog tko komunikaciju prima.
I dalje se ne slažem da je "najelegantnije" (dosta često koristiš taj prilog, zar ne? ) dizati windowse radi toga, jer čim netko spomene windowse - elegancija nestaje.
Inače, nota bene, isti problemi postoje i sa zadnjom verzijom MS Office na windowsima, a ne samo s MS Office 2016 na Macu. Osvjedočio sam se u to osobno proljetos, radeći na projektu s kolegama koji su bili svi na windowsima. Mislio sam da lagovi i nestabilnost muče samo mene s MS Office na Macu, a ispalo je da ja zapravo imam manje problema od kolega koji su koristili MS Office 2017 za Windows. Toliko o "native podršci"...
12.11.2017 | 09:54
smayoo kaže:
Molim te, odustani, ne znaš o čemu pričaš. Čovjek ne pokreće Windowse, otkud ti to? Koristi MS Office 2016 za Mac. S obzirom da ne samo da ne znaš pomoći, nego ne znaš ni o čemu se radi, zašto uopće imaš potrebu mudrovati?
Koristim adapter za spajanje na projektor 10 godina. Prije 10 godina sam bio jedini, a danas 2/3 mojih kolega koriste adapter. Projektor je montiran na stropu, a VGA kabel položen do predavaonice. To što je možda danas na stropu projektor koji ima i HDMI - ne znači ništa, jer je to na stropu, 7 m dalje i 3 m višlje. I zašto uopće jašeš po adapteru? Čovjek ga uopće ne spominje kao problem.


Istina, nisam spominjao problem adaptera. Pokupovao sam nekoliko, uključujući i VGA i HDMI (posebno) i HUB s više 3.0 i 3.1 USB konektora. Nije mi to problem, treba mi isključivo kada se spajam na projektor. A to nije većina mog vremena provedenog na kompjuteru. U obzir su dolazili Lenovo ultrabookovi ali sada je to prošlost. Stoga ne vidim smisao u objašnjenju i raspravi "što sam trebao", no nije upućeno tebi.
Predajem na medicinskom fakuletu, većina projektora na žalost još uvijek je VGA (ili su kako si naveo, kablovi koji su dostupni samo VGA). Niti Lenovovi ultrabook modeli (Yoga i X1 Carbon) niti Dell ultrabook modeli nemaju više VGA već samo HDMI te bi kupovina adaptera bila neminovna...no, ostavimo sada to po strani. Uostalom, imam Lenovo laptop koji još uvijek doro radi, ali djeca su postali studenti i njima isto treba...a meni treba nešto što se ne puni 2x dnevno ako radim vijeli dan u dnevnoj sobi i što nije teško preko 2 kg...

Generalno, trebalo mi je vremena na navikavanje na tipkovnicu! Zbog toga jer je ovaj "leptir" sistem (koji sam prvi putao vidio na Macbook-u 12") previše "click" za moj pojam, ali navikao sam se. Uvijek sam preferirao tipkovnice s plitkim hodom i na Win PC imam Logitech s plitkim hodom jer tako brže tipkam, no one nemaju taj neobičan tvrdi klik. Gamerske tipkovnice nikada neću shvatiti koliko god su dobre, izdržljive i sl. Na mom macbook-u hod je zbilja minimalno plitak i previše klika ali tipke su velike i s vremenom se sve svlada. Ostalo je zbilja fantastično i kao što sam i očekivao. Radio sam već ranije na macovima, kolegica ima Air-a a ja sam kod kuće dugo imao virtualni mac na WinPC-u. Dosta mojih kolega na kongresima drži predavanja sa svojih Macbookova (uvijek s adapterom) i uvijek svi iz Keynotea. I moram priznati, uvijek sam želio imati komad hardwarea od applea (ne računam iPhone i iPad koje imam), koji radi baš tako kako treba. Znam da Keynote ima puno ljepše animacije i efekte, ali, kada 10-ak godina predaješ na PP onda ti nije svjedeno. Moram priznati da predavanje koje spremam za kongres slijedeći tjedan imam u PP, ali ga je Keynote zadivljujuće dobro importirao. Pobrisao sam animacije i stavio njegove, ali ono što je najbitnije, bez obrzira na 2 fonta koje nije prepoznao, NITI JEDAN SLIDE NIJE IZAŠAO IZ OKVIRA! Od ta dva fonta, jedan koji se isto naziva je identičan, drugi je previše bold ali sam ga zamijenio s Times New Roman i izgleda dobro. Ono malo animacija sam zamijenio s Keynoteovim koje izgledaju fenomenalno...

Sve ostalo (odgovor na pitanje prethodnog korisnika kako sam zadovoljan) radi onako kako sam i zamišljao - brzo i bez greške. Ništa mi se nije "smrzavalo" kao PowerPoint. Neke stvari narravno (npr kratice tipkovnice) ne znam pa nađem na internetu ili u samim postavkama OS-a.
12.11.2017 | 10:53
Baš mi je drago da si zadovoljan, svemir.
I vidiš kako su ti ostali rekli, Keynote je izvrstan.
Sam ne bih znao - ne koristim ni Powerpoint ni Keynote - ali čitao sam puno recenzija odavde i na stranim  stranicama kako je to vjerojatno i najbolji program od iWorks paketa (-ov pandan Office-u: Keynote, Pages, Numbers).
Sretno s korištenjem!
12.11.2017 | 11:14
smayoo,

Isprika prihvaćena.

Inače običavam pisati kilometarske postove, ali obično ispadne da većina to ne pročita, pa tu i tamo napišem kratki post, ali onda opet ispadnem krivo shvaćen.

Nadam se da ubuduće neće biti ovakvih nesporazuma.
12.11.2017 | 12:53
Keynote 6.6.2 imam i uredno otvara PPT.
Ja jedino ne znam kolike su mogućnosti jednog i drugog (KN i PP).
Apple ga daje badava s novim MAC-ovima, nekako mi se ćini kako bude (je) završio kao i Aperture i QT Pro.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 13 minuta
 • stefanjos: isti "problem" imam, ali to koliko je original nisam 100% siguran. vise sam uvjeren da je jako dobra kopija originala, ili su izvuceni iz kineskih modela pa preprodaju po ebayu
 • energyman: Ajde mi reci jel i na tvojem orginalu isto postoji problem da kad spremiš stanicu ime ne ostaje u onoj kućici nego je samo frekvencija. Tek kad odabereš, onda RDS normalno prikazuje ime? To me jako živcira, kako nisu mogli implementirati RT i AF.
 • stefanjos: Yonkis. Ugradjen je radio iz pola 2017. Nikome nije zabranjeno ugraditi ai. Ovo je radio od vw koji podrzava carplay a ima odmah u sebi bluetooth. Energyman da rcd330b.
 • energyman: Samo jako
 • Daddo: nego veliš, treba ubiti?
 • energyman: Been der dan det
 • energyman: Ništa :)
 • Yonkis: A što bi dobio da ih lijepo, civilizirano i pristojno zamoliš?
 • energyman: Ubiti ne bi dobio takvu ponudu da ne nazovem svaki put customer retention centar i ehbem mamu, pa mi velikodušno ponude popuste
 • Yonkis: Ha, za firmu..
 • energyman: Stigla ponuda iz Vipa za firmu. Tarifa L (180kn/mj - 40gb, 5k minuta i poruka) -> iPhone Xs 64Gb - cijena uređaja: 4299kn (ili 180kn/mj) -> iPhone Xs max 64Gb - cijena uređaja: 4799kn (ili 200kn/mj)
 • energyman: @stefanjos jel RCD330 plus ili neki drugi ?
 • Yonkis: Stefanjos, stvarno? Polo iz 2013 to ima? Wow, nisam znao.. Fantastično.. jel to puna oprema? Btw, jel netko zna kako se tumače one Screen On/Off u Battery? I jel netko složio sebi nekakav Shortcuts :)
 • stefanjos: Yonkis. Polo 2013. Ali sam ugradio novi radio koji podrzava car ply. I meni su prozori na palentu (od iza) :D
 • Yonkis: Društvo, jel mi može netko objasniti u Settings/Battery ono Screen on/off, ne razumijem te brojke?
 • energyman: Evo i cijene iPhonea u HR. iPhone Xs 64Gb 10135kn, Xs max 11083kn
 • Josip R.: Ok pronašao sam na dnu je sad u slikama. [link]
 • Josip R.: Sad se vidi u settings ali ne mogu pristuoit folderu kao prije da označim što da obriše za uvijek.
 • Josip R.: Pozz ekipa, pitanjce, u slikama više ne vidim "recently delited"?
 • Yonkis: @Stella, probaj preko iTunesa. Jesi to probala?
 • Yonkis: Koje vi to aute vozite da imate CarPlay? Moj nema ni elektronsko podizanje bočnih stakala :)
 • stefanjos: ne jos, dolazi update. sad cu i ja do auta isprobat google maps u autu :D
 • energyman: @borisone jel radi i Waze? Ako je tako kupujem odmah novi auto radio i selim na dvanajsticu.
 • Stella: Jesam. I dalje isto :/
 • Borisone: Napokon Google Maps na Apple CarPlay-u!
 • zkap: Postavke - Općenito - iPhone memorija i obriši iOS12 pa se vrati na update i skini ga ponovno.
 • Stella: S iPhonea. Kad idem na verifying update onda to izbaci, nebi mi dao da je memorija puna
 • Yonkis: Stella, radiš li update OTA (na samom iPhoneu) ili preko iTunesa? Jer i frendici na 6ici javlja neki error ali mi nije dala detalje, pa pitam.
 • CortoMaltese: Stella... provjeri storage, ako je full onda moras maknuti nešto
 • CortoMaltese: iphone 6plus...
 • CortoMaltese: kako stari stoje trenutno baterija se bolje drži, iphone 6 , baterija je na 80% maxCap
 • Stella: Meni javlja error kad ocu updateati :/
 • mario.zg: i ima li kakve razlike u trajanju baterije na ios12?
 • Daddo: hoćeš od UX, stabilnosti, autonomije ili kvalitete kamere, u svemu je znatno lošija od 5 godina starog "telefona"
 • Daddo: službena Nokia sa novim Oreom košta MPC jednako kao i SE i po specifikacijama bi morala pojesti isti, a drek je da ne može bit veći. :(
 • rusty: slažem se, samo kažem... i dalje.. to više nije telefon kako god da okreneš a pogotovo po cijeni
 • Daddo: rusty, većina su idioti i poluidioti. No to nije čudo preveliko. Yonkis, "dumb" phone sa monokromatskim ekranom je bila nokia 6210 i 6310. Uređaj sa 6" ekranom NIJE telefon.
 • Yonkis: Daddo, uvijek možeš kupiti onaj dumb phone, sa gumbićima i malim monokromatskim ekranom (makar je i to već teško naći) pa ti telefoniraj :) a doma se spoji na internet pa surfaj itd.. you catch my drift?
 • rusty: slažem se, ali 2007. telefon kao telefon je prestao postojati, tako da osim što u svom imenu ima riječ phone... to je vjerojatno za većinu danas sve osim telefona
 • Daddo: meni žao što su ubili dimenzije SE-a, jer primarna namjena telefona je - telefoniranje. :D
 • rusty: kome treba novi iphone kada ti i stari radi kao nov!. Živio iOS12 :D
 • Yonkis: @Stella, maheri nego što. Pa zato je Apple vrijedan bilijun $
 • Stella: Kakvi su to maheri
 • Moonlike: Za vlasnike X nema niti jedan adut da idu na XS osim ako hoce veci ekran pa odu na Max. Za vlasnike starijih modela (8 i dolje) ima smisla da idu na XS jer je u istom cjenovnom razredu ko i X. Da su ostavili X i sputili mu cijenu prodaja CS bi bila jako upitna. Vrlo pametan potez
 • zkap: Stella, X je izbačen iz lineupa da Apple izbjegne situaciju u kojoj će službeno smanjiti vrijednost iPhonea X tako da ne predstavlja konkurenciju Xs. Trgovine će i dalje imati X u ponudi jer ti mobiteli neće nestati, moraju prodati zalihe tako da vjerujem da će pasti cijena kada se službeno objavi cjenik za Xs.
 • Yonkis: se Apple malo pogubio sa modelima/veličinama a "budget" model nikada nije bio skuplji. A ne znam koliko će kod nas koštati sljedeći modeli iPhonea, najskuplji valjda preko 15.000 kn.
 • Yonkis: X je bio test produkt za ove nove, a reklamirali ga da je one of a kind zbog 10 godina iPhonea. iStvarno je one of a kind jer je odmah ukinut. Nisam ga htio kupiti jer mislim da je stvarno bio test model za ove nove a da su 8 i 8 bili pravi modeli i nasljednici 7 serije. A i da izmuzu još više novaca zbog "obljetnice" i postave novi rang mobitela, "premium" tj X a sada Xs Max.. Ne znam, po meni
 • Moonlike: @ Stella.... discontinued. Nema vise
 • Stella: Zašto nema iPhonea X u AppStore-u?? :o
 • Josip R.: iP7 nisam primjetio neko ubrzanje, samo par novosti, niš posebno za sad koliko sam skužio. Ali nisam toliko u toku kao nekad. Još nisam probao na 6s od majke. Možda se na njemu osjeti malo ubrzanje. Na netu vidim samo pozitivne reakcije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO