Synology Tiny RSS server + Fever + Reeder - DSM 5.1
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Synology Tiny RSS server + Fever + Reeder - DSM 5.1


25.12.2014 | 21:29
RSSove može nitko više ni ne koristi danas (barem ne nešto jako aktivno) za razliku od FBa/Twittera i sličnih, kao neki izvor informacija, ali osobno mi je i dalje draže imati sve portale i vijesti na jednom mjestu (appu) nego prelistavati XY njih kako bi skužio da u biti nema ništa korisno.

RSS mi nudi opciju da na brzinu pregledam samo naslove i već ocijenim kako od 100tinjak novih topica ću pročitati možda njih 10, od čega 2 detaljno.

Pošto je Google Reader već prije više od 1 god u mirovini, u međuvremenu se pojavilo puno alternativa, što besplatnih što komercijalnih. Feedly je možda najpoznatiji 'free' RSS site/app. Naravno ima ih mnogo i neću ulaziti u detalje.

Razlog ovog članka je možda za korisnike RSSa (kao medija informacija) i popratnih aplikacija, ali i koji su ujedno vlasnici (Synology) NASa (ne mora nužno biti Synology brand).

Tiny Tiny RSS je open source platfoma koja ima vrlo jednostavan zadatak, a to je napraviti zamjenu Google Readeru. Kao zahtjev tu je PHP/MySQL okružje koje se može 'hostati' praktički bilo gdje.

Ono što je interesantno je kombinacija NAS okruženja na kojem bi se nalazio TTRSS server te bi se istom pristupalo ili preko Web sučelja ili putem neke Mac/Win/iOS/Android aplikacije.

Mnogi će se pitati čemu sve ovo kada postoje i besplatne alternative? Pa moj odgovor za sada je, čisto zato jer mogu i zato jer mi NAS ionako radi 24/7, a TTRSS kao jedan od servisa ima manje od 0,5% opterećenja na cjelokupan sustav. S druge strane svi teže nekom 'private cloudu' pa zašto RSS ne bi bio jedna od tih servisa.

Moja ideja je dakle složiti RSS server na NAS okružje (Synology) kojem će se pristupa ti sa 3 fronte (web, Mac, iOS). Za Mac/iOS aplikaciju koristim komercijalnu aplikaciju Reeder 2.

Nativno Reeder ne podržava TTRSS, ali zato suportira Fever API (koji s druge strane funkcionira u kombinaciji sa TTRSSom). Dakle finalni setup će biti:

NAS -- TTRSS + Fever API -- Mac/iOS client

01. Instalacija TTRSSa

LINK: tt-rss.org/redmine/projects/tt-rss/wiki

Zahtjevi su dakle PHP 5.3 ili noviji i PostgreSQL ili MySQL

Instalacija na Syno NAS okruženju se može izvršiti i preko paketa spremnog za TTRSS, ali iz nekog razloga nije prolazila kako treba, pa sam je napravio manualno.

a) MySQL (MariaDB) i phpMyAdmin

Prvo ide instalcija MariaDB platforme kao i phpMyAdmin aplikacije putem koje će se dobiti GUI za administraciju svih SQL baza na NASu. Nakon što se iste instaliraju i konfiguriraju inicijalne lozinke potrebno je logirati se u u myPHPAdmin i napriviti novu TTRSS bazu.

b) Instalacija/konfiguracija webstationa

na linku: tt-rss.org/redmine/projects/tt-rss/wiki/InstallationNotes navedene su sve potrebne upute za napraviti potrebnu instalaciju, ali objasniti ću neke specifičnosti koje možda nisu navedene.

Kao prvo potrebno je osim koraka 1 napraviti i pripremiti WebStation na samom NASu. To je dakle web server platforma koja je defaultno konfigurirana i zahtjeva samo aktivaciju istu (Control Panel -- Web Services -- Enable Web Station)


ScreenShot2014-12-25at20.20.05.png



To će u rootu (vjerojatno prve particije Volume1) napraviti folder 'web'. Unutar foldera 'web' će se već nalaziti i phpMyAdmin folder gdje je DSM napravio njegovu instalaciju. Odmah ovdje potreno je napraviti i budući folder gdje će instalacija TTRSSa postojati. Ja sam za primjer uzeo ime 'ttrss'.

Koristeći dijalog 'Virtual Host' mogu se definirati i putanje, protokol i port na kojem će se nalaziti razni web servisi koji se hostaju. Osobno sam zato tu definirao 2 putanje koje reflektiraju stanje 'web' foldera i njegove strukture jer sam htio da se pozivanje istih javljaju na https (443) portu. Stanje kod mene izgleda zato ovako:


ScreenShot2014-12-25at20.28.48.png



Dakle koristeći host header imena, govorim web serveru da na portu 443 po https protokolu preusmjeri korisnika na pravu destinaciju.

Primjerice:
javno_ime_servera/phpMyAdmin - otvoriti će se phpMyAdmin konzola,
javno_ime_servera/ttrss - otvoriti će se TTRSS sučelje

c) Instalacija TTRSS

Prateći upute na TTRSS wikiu prvi korak nakon preuzimanja instalacije je istu rapakirati negdje na web server. Za ovaj primjer ja sam koristio ttrss folder koji se nalazi unutar web foldera na Volume1 particiji.

Slijedeće prije pristupa samoj instalaciji (koja se radi preko browsera) potrebno je napraviti bazu i kreirati tablice. Baza se dakle radi preko phpMyAdmin sučelja i može biti proizvoljnog imena, te je naknadno potrebno i napraviti nekog ttrss korisnika koji će se koristiti za pristup bazi i operacijama nad istom.

Kreirati bazu preko phpMyAdmina je krajnje jednostavno. Nakon logiranja u sučelje u samom lijevom kutu nalazi se opcija 'New':


ScreenShot2014-12-25at20.38.16.png



Unesemo ime baze, a 'collation' pustimo defaultno i za kraj tipka 'Create'. Baza je kreirana. Sada je potreno kreirati tablice (ovo se mora napraviti jer u protivnom instacija TTRSSa neće proći) koje će se izgenerirati putem skripte (skripta se nalazi na lokaciji: /web/ime_ttrss_foldera/schema).

Provjerimo da je odabrana novo kreirana 'ttrss' baza i prebacujemo se u phpMyAdmin konzoli na tab 'Import' te putem 'Chose file' tipke nalazimo ili ttrss_schema_mysql.sql ili ttrss_schema_pgsql.sql datoteku, ovisno o tome koja vrsta SQLa se hosta (u mom slučaju to je ttrss_schema_mysql.sql). Sve ostalo ostaje defaultno i za kraj tipka 'Go'.

Sve tablice su kreirane i to bi u konačnici trebalo izgledati ovako:


ScreenShot2014-12-25at20.46.41.png



Za kraj treba napraviti usera ove baze koji će se koristiti. Dok je ttrss baza odabrana prebacujemo se na 'Privileges' tab i kreiramo novog usera preko 'Add user' linka.

Unosemo username (proizvoljno), host (ip adresa vašeg NASa), password te na dnu odaberemo 'Global privileges - Check all' opciju. Nakon toga na samom dnu tipku 'Go'.

Ovo će generirati usera i dodati mu prava (sva) nad bazom. To će izgledati slično ovome:


ScreenShot2014-12-25at20.51.38.png



Ovime je priprema za instalaciju gotova.

Za kraj preko linka [http://ip_adresa_NAS/ttrss/install] pokrećemo instalaciju. Unutar browsera pojaviti će se 'wizard' koji nas vodi kroz provjere i u konačnici instalaciju same TTRSS okoline.

Za kraj će trebati (po uputi wizarda) napraviti 'config.php' datoteku u koju će se unijeti potrebni parametri (ime baze, usera, pass itd). Nakon što sve bude gotovo preporučam da se /install folder ukloni iz sigurnosnih razloga.

2) Konfiguracija TTRSSa

Sada kada je sve spremno ttrss okolina bi trebala biti dostupna na URL koji je tipa ip_adresa_nas/ttrss ili preko javnog DDNS imena: ddns_ime_nas/ttrss

Nakon logiranja sa defaultnim 'admin' accountom dolazimo u sučelje TTRSS okoline

a) Instalacija Fever plugin

Isti se može preuzeti sa lokacije: github.com/dasmurphy/tinytinyrss-fever-plugin i nakon extracta njegov folder se kopira u /plugins folder ttrssa na samom NASu.

Logiramo se ponovno u TTRSS okolinu i preko 'Preferences' sučelja aktiviramo plugin:


ScreenShot2014-12-25at21.03.40.png



Na dnu za kraj stisnemo tipku 'Enable selected plugins'. Napravimo refresh stranice i sada pak sa apsolutnom dnu 'Preferences' stranice treba biti 'Fever Emulation' sekcija. To je znak da je plugin prepoznat uredno.

Sve što preostaje je definiranje passworda za pristup (to je password koji će se koristiti unutar same aplikacije na Mac/iOS okolini), dok će username biti user s kojim ste obavili prijavu u samo TTRSS sustav.

Kao što i Fever emaulation dijalog kaže (ispod polja za unos lozinke), sada je samo potrebno koristiti URL: ddns_ime_nas/ttrss/plugins/fever u kombinaciji sa korisničkim imenom TTRSS okoline i prethodno definirni password.

OPCINALNO b) import RSSova

TTRSS nudi mogućnost importa (OPML/XML datoteke) iz recimo google readera ili nekih alternativnih aplikacija već prethodno složene RSS pretplate tako da nije potreno ponovno generirati strukturu i smjestiti odgovarajuće URL na odgovajuću lokaciju.

Import se izvodi preko 'Preferences -- Feeds - OPML' stranice gdje se samo definira putanja do XML datoteke i TTRSS će napraviti ostalo.

Nakon uspješnog importa pristup stranici će izgledati slično ovome:


ScreenShot2014-12-25at21.20.08.png



c) Auto refresh RSS feedova

Za automatsko primanje feedova i njihovo osvježavanje potrebno je definirati ili cronjob ili unutar Syno Task Scheduler-a složiti custom job. Ja sam se odlučio za drugu varijantu.

Vrlo jednostavno, otvorimo Control Panel unutar DSMa, te u task scheduler-u složimo skripu: 'php /volume1/web/ttrss/update.php --feeds' koja će se vrtiti pod useremo koji je minimalno power user. Dinamika okidanja taska ovisiti će o tome koliko često želimo refresh (ja imamo to na 15 min). I to je sve.

3) Korištenje RSS klijenta - Reeder

Za kraj ostaje samo instalirati RSS klijenta i u preferences definirati putanju prema prethodnom složenom Fever pluginu. U Reeder-u se pod Accounts odabere opcija 'Self-Hosted -- Fever':


ScreenShot2014-12-25at21.26.55.png


i u polja unesemo slijedeće:

Server: ddns_ime_NAS/ttrss/plugins/fever ili ip_adresa_nas/ttrss/plugins/fever
email: tu ide username koji koristimo za prijavu u sam TRSS (defaultno je to account admin, ali ne mora biti)
password: lozinka koju smo setirali preko Fever Emulation plugina unutra TTRSS okružja.

Nakon toga stisnemo tipku 'Sign In' i ukoliko je sve složeno kako spada RSS klijent će pristupi TTRSSu i povući strukturu koja je tamo složena.

Na kraju to izgleda ovako:


ScreenShot2014-12-25at21.30.41.png
26.12.2014 | 08:05
Hvala na članku, iako nemam NAS, sa zanimanjem sam pročitao.
Šteta što članak nisi objavio na naslovnici.
26.12.2014 | 09:07
Renzo kaže:
Hvala na članku, iako nemam NAS, sa zanimanjem sam pročitao.
Šteta što članak nisi objavio na naslovnici.

@Renzo ima pravo! Odličan članak.
26.12.2014 | 12:10
Hvala, Rusty! Također, šteta da se nisi javio da objavimo ovo kao članak, puno si truda uložio u "običan" post.
Inače, ja sam jedan od onih koji se ljute na Apple zašto je, ničim izazvan ukinuo RSS podršku u Mail.app. Tako da ja, otkad sam s 10.6 prešao na 10.8, za RSS koristim Leaf. Srećom, oni RSS izvori (server) koji mene zanimaju su i dalje funkcionalni, ali ovu temu ću si zabilježiti za buduću potrebu.
26.12.2014 | 12:45
Hvala, poučno!
26.12.2014 | 13:55
np, bitno da je negdje na forumu pa će se naći kome bude zatrebalo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 37 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, Riba, Anonimci (689)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO