Dajte mi pojasnite ovo sa Slovenijom...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dajte mi pojasnite ovo sa Slovenijom...


29.10.2009 | 15:14
Znam da pokrecem jos jednu nezahvalnu temu, ali vidim da nam to dobro ide u zadnje vrijeme.
Naime vec neko vrijeme nas maltretiraju sa tim cuvenim sporom sa Slovenijom na moru. Na stranu to sto je glavna namkjena toga da politicari s obje strane stvore sebi svrhu, ali cisto s prakticne strane, ako sam dobro shvatio, postoji li ista bitno sto bi Hrvatska 'izgubila' osim nesto km2 mora? Zbog cega je to tolika katastrofa? Samo zbog kockastoglavih koji bi se zapjenili i uhvatili oruzja pretpostavljam? Ako nas teritorij i granice toliko jebu, najbolje bi bilo da izgradimo bunkere kao Enver Hoxha.
29.10.2009 | 15:34
Osnovni problem nije izlaz na otvoreno more jer RH to SLO ne brani, nego je problem u Slovencima koji za taj pedalj mora moraju staviti nasu zastavu. Inace rezim plovidbe u kompletnom zaljevu (koliko me pamcenje sluzi) starije je od obje drzave zajedno.
Mozda bu neko bolje znal objasniti medjunarodno pomorsko pravo (valjda smo ga prihvatili) koje rjesava takva pitanja.
Slovenci su sitne duse i kao takve ih treba gledati, a uvjek su bili Austrougarske kinderfrajle, sluge i konjusari.
Ne dati dio teritorija je stvar principa, a zasto i bi. Pa svi oko nas hoce dio RH.
Manje je poznato da je Kardelj vec ukrao dio Hrvatske i to bas oko Savudrijske vale, pa je Tito dal Bosancima oko Neuma. Ni Boka nije bila postedjena. Pa dokle budu otimali.
A i Evropska unija nije bas najsretnije rijesenje (ali otom potom).
29.10.2009 | 15:36
Riba je napisao:
postoji li ista bitno sto bi Hrvatska 'izgubila' osim nesto km2 mora?


Kako si rekao - problem je u tome što si političari rade svrhu, te zbog zadrtih desničara koji dižu paniku na sam spomen tog problema. Problem je i u Slovencima koji žele više nego što po bilokakvom sudu imaju pravo. Problem je u Krškom koji ne isporučuje struju koju smo platili. Problem je u Ljubljanskoj banci koja ne vraća pare koje su uzeli. Problem je u balkanu.

Idemo u Europu? Slovenija je već tamo? Čemu onda jebanje oko granice - ne znam. Ako smo se sa Crnogorcima relativno lako dogovorili oko granice ispod Cavtata, ne znam što se više maltramo sa Slovencima... A i granica na Dunavu nam je okupirana, kao i onih par otočića, pa ne vidim larmu i dreku u novinama i na TV.
29.10.2009 | 15:51
zabac je napisao:
Slovenci su sitne duse i kao takve ih treba gledati, a uvjek su bili Austrougarske kinderfrajle, sluge i konjusari.


A sto smo tek onda mi?

Ne dati dio teritorija je stvar principa, a zasto i bi. Pa svi oko nas hoce dio RH.


Ono sto je bitno danas se ne osvaja preko teritorija, i u tom smislu smo vec odavno potpuno pokoreni. Ovo je samo mazanje ociju.
Kakvi principi, neka nam daju kruha...
29.10.2009 | 17:04
Za taj kruh Slovenci nisu krivi. Ulazak u Evropsku uniju bu donjelo jos manje kruha. Mislomo da smo na dnu, gadno se varamo. Ima onih u Evropi koji rade za jos majne novaca. Za te je Hrvatska kao za nase Njemacka 70-ih godina.
Tu se varas Riba, dok su susjedi govna cistili po stalama, nasi su ratovali za Monarhiju. Ratnik i kojusar nisu isto.
I naravno, ne osvaja se preko teritorija, ali se teritorijem ni ne trguje.
Mali osvrt na primorce, rasprodaju djedovinu i sutra ne budu mogli do mora.
Nisam povjesnicar, ali jos jednom, Savudrijska vala (ili Piranski zaljev nije bio slovenski, vec je iza II. SR otet u korist Slovenije. Kardelj je naredil da se stanovnistvu uzmu osobne iskaznice i izdaju slovenske).
Eh, mozda ima koji povjesnicar da rastumaci detaljnije. lol
29.10.2009 | 17:48
Dakle i jedni i drugi smo cistili tudja govna ali su oni barem sacuvali zivote?
No nebitno, to sa EU se slazem, nema tu neke srece. A to sto se nase povjesti tice, to bi najradije da svi skupa zaborave i neka se okrenu sadasnjosti.
Dakle da rezimiram, nekog pravog problema osim kompleksa iz proslosti i principa - nema? Samo me to zanimalo.
29.10.2009 | 18:15
zabac je napisao:
Pa dokle budu otimali.


jel' ovo isto konstatacija ili pitanje?
29.10.2009 | 18:25
Riba je napisao:
Znam da pokrecem jos jednu nezahvalnu temu...

Ma nisi ti pokrenuo nezahvalnu temu, pokrenuo si je prerano.
Barem jedno 200 godina.
  • campo
  • Posjetitelj
29.10.2009 | 19:24
Ako bi slovenija dobila dodir sa otvorenim morem to bi bilo ravno katastrofi jer bi u tom slucaju sva bogatstva jadranskog mora dijelila sa nama i talijanima jer bi i oni imali pravo na gospodarski pojas,..plina tamo ima mnogo,...a pravo da izlaze i ulaze neometano imaju po pomorskom pravu (neskodljivi prolaz) nemamo ih pravo niti zaustavljati,..to bi bio cisti teritorijalni ustupak i to se ne pamti nigdje,..pa sama cinjenica da nece da idu na sud vam sve govori,..e sad ja bi im to dao kad bi oni nama dali recimo koridor RUPA -TRIESTE u sirini auto ceste i da to postane Hrvatski teritorij ,..iako je i to puno manje
29.10.2009 | 19:27
Konstatacija! Zasto pitanje? Crnogorci uzeli, Bosanci uzeli i Slovenci uzeli, samo ovi zadnji bi jos, jer zadnji put nisu dosta lapili. Tema nije nezahvalna. Ni vrag da se klanje prije 15-20 godina zaboravilo?
Inace kaj se EU tice, usli bu mo ovak ili onak, ali startna pozicija je bitna (nije isto da li mi zelimo uci ili oni nas zele uz sebe).
Macak i meni je krivo zbog Monarhije, ali kaj je tu je.
29.10.2009 | 20:08
zabac je napisao:
Macak i meni je krivo zbog Monarhije, ali kaj je tu je.

Kakve pak veze imam ja sa Monarhijom i krivicom?!?
Aha, to je zbog onih 200 godina. Zabac, 200 godina u budućnost, a ne u prošlost.
29.10.2009 | 21:10
Ne znam, recimo da sam s Marsa i gledam kartu Hrvatske, palo bi mi na pamet da je li prevedno da tako mala drzava ugrabi gotovo citavu obalu samo za sebe.
29.10.2009 | 21:15
Nemoj Riba, nije vrijeme, prerano je za takve apstrakcije. Kažem, barem 200 godina.
29.10.2009 | 21:47
Riba je napisao:
Ne znam, recimo da sam s Marsa i gledam kartu Hrvatske, palo bi mi na pamet da je li prevedno da tako mala drzava ugrabi gotovo citavu obalu samo za sebe.


...isto kao što je pravedno da Marsovci imaju Mars samo za sebe
29.10.2009 | 21:51
Riba je napisao:
ali cisto s prakticne strane, ako sam dobro shvatio, postoji li ista bitno sto bi Hrvatska 'izgubila' osim nesto km2 mora? Zbog cega je to tolika katastrofa? S


Glupost... možeš isto reći za ovih 2% na plaću. Što bi radnik izgubio osim nekih 2%? Zbog čega je to tolika katastrofa?

Što se tiće mog stava, evo jedna nepopularna, ali u ovom slučaju meni omiljena:
'Tuđe nećemo, svoje ne damo!'
30.10.2009 | 00:53
Ma nikad nije prerano za rasprave, ali čitajući komentare kako ovdje tako i dalje, te slušajući samozvane hrvatske intelektualce i nazovi ljevičare bojim se da možda niti 200 godina neće biti dosta da ovakve ideje nađu plodno tlo u ovoj kockastoj državici.
30.10.2009 | 10:09
Riba, u potpunosti se slazem. Granice i drzave ionako treba ukinuti.
30.10.2009 | 10:14
Nas blokiraju zbog nerješene granice a kak je onda Slovenija ušla u EU?
30.10.2009 | 11:55
GREED je napisao:
Nas blokiraju zbog nerješene granice a kak je onda Slovenija ušla u EU?


Na prevaru!
30.10.2009 | 19:27
Ja smatram da problem Piranskog zaljeva (koji se nikad do prije par godina nigdje nije zvao "Savudrijska vala", gledao ja na kartama iz 80-ih, 50-ih, 30-ih i 18xx-ih) zapravo nije problem. Ili jest, nekakav marginalan, kao i problem Šarengradske ade, dijela Kopačkog rita, Sv. Gere, onih otočića kod Neuma, itd. o kojima nitko niti nema pojma, jer su važni jedino lokalno pa i njihovo rješavanje treba prepustiti lokalnim samoupravama s obje strane granice, a kad se one dogovore to jednostavno prihvatiti (kao što je riješen isti takav problem Vukovarske ade).

Od Piranskog zaljeva je napravljen cijeli show u isključivom interesu slovenskih i hrvatskih političara koji, sad jedni, sad drugi, kad god je potrebno odvratiti pažnju sa zaista bitnih stvari, opet u medije gurnu opet istu prežvakanu priču kako bi nacije spremno skočile na tu kost. I ta tzv. blokada radi Piranskog zaljeva je bila izgovor da nas stave na led jer hrvatskim (nesposobnim i korumpiranim) političarima nije odgovaralo da se kaže jasno i glasno da se kasni s usklađivanjem i da se najkritičniji problemi (korupcija i sudstvo) ne rješavaju. Pogodite zašto.

Osobno poznajem nešto Slovenaca i mogu reći da su ogromna većina onih koje sam upoznao pošten, odgovoran i (u prosjeku puno više od nas) radišan svijet koji nikako nije zaslužio da im lijepimo bilo kakve etikete. Isto kao što ni mi nismo zaslužili da nam lijepe bilo kakve etikete. Glavni je problem u tome što i oni, kao i mi, nisu još došli dotle da svedu korumpirane i nesposobne političare na neškodljivu mjeru.

Ja čvrsto vjerujem da će doći budućnost kad se nacionalni identitet neće morati jamčiti, štititi i braniti državnošću, državnim granicama, teritorijalnim suverenitetom, itd. Čvrsto vjerujem da će doći budućnost u kojoj će kulturni identitet postati važniji od nacionalnog i u kojoj će različitost postati bogatstvo.

Ali na stranu to - posve sam siguran da će, onog časa kad se njihovi i naši paraziti i vucibatine (čitaj: političari) dogovore da im tako odgovara, medijska pažnja oko Piranskog zaljeva splasnuti u trenu i onda će se nakon nekog vremena početi s doziranim povremenim izjavama stila "ko nas, bre, zavadi". I to od onih istih koji su do jučer i s naše, i s njihove strane najviše šiljili po tome.
30.10.2009 | 20:16
Sto bi rekao pok. Dvornik u Malom Misu" Necu politiku u svoju butiku".Riba o ovome ima tema na oskonu,indexu i tako tim sajtovima.
30.10.2009 | 20:59
scarface32 je napisao:
Sto bi rekao pok. Dvornik u Malom Misu" Necu politiku u svoju butiku".Riba o ovome ima tema na oskonu,indexu i tako tim sajtovima.


Znam da ima ali ne pratim to pa sam pitao ovdje da mi netko obajsni. Dobio sam odgovor i vise se ne namjeravaom baviti ovime.
  • campo
  • Posjetitelj
31.10.2009 | 08:10
Smayoo;_...smatram da problem Piranskog zaljeva (koji se nikad do prije par godina nigdje nije zvao "Savudrijska vala", gledao ja na kartama iz 80-ih, 50-ih, 30-ih i 18xx-ih) zapravo nije problem.


Tebi problem zbog kojega je Evropska komisija zasijedala vise puta i za koji je izrađivao riješenja glavni povjerenik za proširenje EU nije problem,..koji si ti padobranac,..to je problem i te kakav,..
kad neka drzava ima dodir sa otvorenim morem svojim teritorijalnim ima ista prava kao i mi na gospodarski pojas u jadranskom moru,...i naravno da oni to hoce i mogu nas ucjenivati ali pazite ako im to damo sada u buducnosti ce izbiti rat zbog toga,...cist racun duga ljubav,..

a sto ne traze od talijana dodir sa otvorenim morem?,...
ovo se mora rijesiti medunarodnim pravom mora a ne ugovorima vlada,..

to je ucjena kakvu pravo mora ne poznaje
31.10.2009 | 10:08
campo je napisao:
a sto ne traze od talijana dodir sa otvorenim morem?,...

Pa đe ćeš pobogu od stranca nešto tražiti pored ovoliko braće. To ti je kao da netjak traži uslugu od Carle Del Ponte, pored susretljivog barba Luke.
31.10.2009 | 11:52
campo je napisao:
pazite ako im to damo sada u buducnosti ce izbiti rat zbog toga,...cist racun duga ljubav,..


E jebi ga, sad si pretjera...
31.10.2009 | 12:06
campo je napisao:
ali pazite ako im to damo sada u buducnosti ce izbiti rat zbog toga...

Ma nema veze, mi smo ratnici, a oni konjušari. Valjda ćemo mi pobijediti.
  • campo
  • Posjetitelj
31.10.2009 | 12:12
Nazalost ,...svi ratovi su izbijali zbog teritorija (99%) jer ako vlada ustupi Hrvatski teritorij bez referenduma cini to bez ovlasti,...nijedna vlada pa cak ni sabor ne moze ustupiti dio teritorija a pogotovo dio teritorija koji je nasa direktna granica sa Italijom (prestaje automatski vaziti Osimski sporazum) a to su nesagledive posljedice za Hrvatsku,..tad bi imali posla sa velikim igracima a ne pionirima poput Slovenaca
31.10.2009 | 12:52
campo je napisao:
Nazalost ,...svi ratovi su izbijali zbog teritorija (99%)

Žalosna je činjenica da se ratovima rješavaju nesuglasice, a još je žalosnije da je širokim domoljubnim masama bilo kojega naroda to sasvim normalno. A ratovi su se, osim teritorija, vodili i zbog (i uime) Boga, religije i vjere (u istom odnosu). Ukratko, nema ljudskog opravdanja za bilo koji rat.
01.11.2009 | 14:42
macak je napisao:
campo je napisao:
Nazalost ,...svi ratovi su izbijali zbog teritorija (99%)

Žalosna je činjenica da se ratovima rješavaju nesuglasice, a još je žalosnije da je širokim domoljubnim masama bilo kojega naroda to sasvim normalno. A ratovi su se, osim teritorija, vodili i zbog (i uime) Boga, religije i vjere (u istom odnosu). Ukratko, nema ljudskog opravdanja za bilo koji rat.


Slazem se ali je zaboravljena jedna bitna cinjenica da su se veliki ratovi uvijek vodili radi ''zemske''citaj (pizze), rat ko rat nikada nije imao dobru namjeru i sam rat je genocid.
01.11.2009 | 14:49
ovo sa Slovenijom je cisti posao, tko ce vise para zbrinuti jer samim time se planira nesto veliko a isto tako narodu okrece oci od stvarnosti ovo s morem je cista glupost kao i sa glasovima iz dijaspore.
po mome bi bilo tko tu je taj more a tko nije nek dode ili ostane di je.
bunimo se stalno na place koliko su nam male pa nije ni cudo koliki su porezi na ovu skupu drzavu, sto netko za sada nadolazeceg predsjednika njih od kandidata ne kaze da ce smanjiti porez ili da gradonacelnici smanje doprinose pa cemo imati vece place, ali sto nam to vrijedi kada nismo takav mentalitet.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 45 minuta
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Krehacro, m@xym, Maxxy, Riba, Anonimci (547)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO