Povjesna Istina ili ne ?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Povjesna Istina ili ne ?


25.05.2021 | 12:51
Eto, sada se slažem sa @smayoo-m.
25.05.2021 | 12:56
jura22 kaže:
Odgovori, kako to da su baš jugo-direktori bili upetljani u privatizaciju?


Prilika čini lopova, a povrh toga, u tom se društvu ("jugo-direktora") našlo puno onih koji su se tu uguravali baš iz oportunizma, dakle s ciljem da se dovedu u takvu priliku. I gotovo svi su oni brže-bolje (barem ovi riječki) 1990 pretrčali u HDZ. 1.5.1990. su na provomajskoj paradi mahali crvenim zastavicama i držali govore "Mi smo Titovi, Tito je naš", a 3.6. iste godine su već bili u crkvi na misi, u prvom redu, a nisu znali čak ni kojom se rukom treba prekrižiti.
25.05.2021 | 13:02
jura22 kaže:
Odgovori, kako to da su baš jugo-direktori bili upetljani u privatizaciju?

Na pitanje protupitanjem?
A ovo je pitanje stvarno na razini, pa daj me nemoj...
Možda zato što su prvi bili u prilici to napraviti jer su se u još u Jugi nalazili na tim pozicijama, a nisu bili baš najčistijeg karaktera i samo im je falila članska iskaznica HDZ-a. Nabavili je i hop - eto još jednog u 200 Franjinih obitelji koje bi trebale vladati Hrvatskom.
Mislim, ne znam da li me ovim pitanjem zahebavaš ili ne znaš postaviti jače?
I daj, ili mi odgovori ili prestani. Molim te.
EDIT:
I, ukoliko se slažeš sa @smayoom oko posta koji je napisao pod satom 10:21, obrati pažnju na njegovu prvu rečenicu. Slažem se i ja, samo moj susjed je ostao dosljedan i umirovio se, isto kao i očuh. Prije ću poštovati takve ljude, nego suncokrete kakve je @smayoo opisao.
Od kojih nam se sastojala kompletna prva Vlada i opozicija, kao i Sabor. S predsjednikom Tuđmanom na čelu.
25.05.2021 | 13:29
@Smayoo, vjerujem da znaš sve o tome kako je Luka Kopar otela velik dio kolača Luki Rijeka zbog rata i poslijeratnih privatizacija i krađa.
No, možda ovu informaciju ne znaš. Ja sam je saznao tek neki dan, rekao mi ju je šogor koji sjedi u Upravi Strabaga pa zna te stvari iz poslovnih krugova.
Europskoj Uniji jako fali Luka Rijeka. Jer Luka Kopar ne može primiti brodove dubljeg gaza od 14 metara.
I zato se radi ta pruga Budimpešta - Rijeka (doduše jako sporo s naše strane), jer Rijeka taj gaz već ima.
Napravili su terminal i za brodove sa 20metarskim gazom.
A Uniji treba ulaz sa Jadrana za veće teretnjake, jer iduća luka za njih je Rotterdam.
www.rijeka.hr/zavrseni-radovi-na-izgradn...a-zagrebackoj-obali/
Konačno da se napravi nešto korisno, stvarno bi bio presretan kada bi Luka Rijeka vratila ugled koji je imala prije.
I otela Janezima sav promet koji su nam uzeli.
25.05.2021 | 14:14
Teško. Da je SDP-KPH pobijedio na izborima privatizacija bi se provela isto kao što se i provela za HDZ-a.
25.05.2021 | 17:10
Djuro genijalac kaže:

Što se tiče Tita, da, sve što si napisao o njemu je evidentna istina. No, isto tako nisi napisao da bi bez njega Hrvatska završila negdje oko Ogulina, a Jadran bi bio zaljev u vlasništvu Italije. Vjerujem da i oko toga nema prijepora?


Djuro ima prijepora, zbog sljedećeg razloga. Naime svaka zamlja koja se je raspala u drugom svjetskom ratu, je morala biti obnovljena u tim granicama. Takav je bio dogovor saveznika. Sad za Jugoslaviju je bilo samo pitanje kakvo će imati unutrašnje uređenje; Kraljevina, Komunističa ili možda neka nova demokratska. Tako da to bude jasno, jer je istina. Evo napokon i ja mogu pohvaliti NOB i Tita, da su u tu zemlju vratili Istru i Primorje i na tome im hvala, ono baš iskerno hvala
25.05.2021 | 17:20
Kloba kaže:
cariblanco kaže:
Evo upravo ovakav post mene vrijeđa, gdje se vidi licemjerstvo i samo se namjerno prokazuje, strana koja je kao bila bliže desnici. Moj Kloba jel ti znaš kad je privatizacija počela ? Još u vrijeme Jugoslavije, tko su bili direktori, nakon toga tehno-menađeri, koji su otkupljivali svoja poduzeća ? Pa normalno da su bili članovi partije, jer bez toga ne bi mogli niti upravljati s poduzećima. Njih je bilo najmanje dvije trećine od tih tajkuna, ali to su dobri tajkuni i oni nikoga ne zanimaju.

Daj mi nabroji jugoslavenske tajkune molim te. Imenom i prezimenom, i način na koji su se obogatili mimo tadašnjih zakona.
Ali da su nastali i obogatili se za Titova života, i tako živjeli pod njim.
Molim te, daj mi ih pronađi. Nađi jednog.


Kloba tvoj post je predugačak, sad nemam vremena sve pregledavati, ali da ti odgovorim na ovo na vrhu.
Nisi shvatio da sam ja napisao da je privatizacija počela 1990. Kakve veze ima Tito s tom godinom, kad je već 10 godina bio mrtav ? Znaš li ti što je bilo tih godina, Marković i konverabilan dinar 7 dinara=1 DM, već se je bio raspao i SKJ, tako da si neke stvari pobrkao, kad stignem budem ti još napisao o drugome.
25.05.2021 | 17:50
Evo danas je rođendan Titu, pa ajmo još malo o njemu. Znači na moje tvrdnje, na koji je način došao na vlast i kako se je održao na toj vlasti, skoro smo se svi složili. Onda uvjek ide famozni ALI. Znači ukratko, on je bio takav i takav,ali je dao i drugima koji su pod njim živjeli, koliki su mu državnici bili na sprovodu,sve te tvornice i još druge neke pozitivne stvari. Znači da mu se danas vrati trg većina vas bi se složila.

Idemo sad jednu drugu paralelu, koja nema veze s osobama, nego s sličnostima u drugoj priči.

Znači Zdravko Mamić je stvorio današnji Dinamo, koji je mega momčad i za Evropske prilike. Okoristio se je s tim privatno, tu nema spora. Osuđen je pravomoćno ( mada kad gledam Šljivančanin dobije 5 godina za Vukovar, a on 6 i pol g. za novac ? )Znači znamo svi da je lopov. Može li u njegovom slučaju ili ALI ??? Ali zato što je stvorio najbolji klub na ex-yu prostorima, najbolju akademiju za mlade, ustrojio klub na moderan način. Kad prodaje svoje dragulje od igrača, igra se s raznim čuvenim stranim menađerima kao s djecom i skoro uvjek dobije najbolju cijenu za njih, puno veću od tržišne vrijednosti tih igrača. Nitko i od njegovih protivnika mu ne spori da je jako sposoban u tom polju. E sad što bi bilo, da ako ikad Dinamo sagradi novi stadion, da on dobije ime Zdravko Mamić ??

Kad smo kod Tita, zna li tko kad je on umro ? To je bilo prije 31 godinu, znaš li taj podatak Kloba, ili misliš da se je kuća cvijeća napravila od trenutka objave njegove smrti pa do sprovoda. Mi o tom čovjeku znamo jako malo. Ono što @drlovrić kaže da je poznat i da je asocijacija amera u razgovoru s njim, bila za Tita i Šukera nije nikakva novost. Što znači ako je netko poznat, da je odmah pozitivna ličnost? Tko nezna Staljina, Dinastiju iz Koreje. S tim da je mali iz Koreje sastao s prvom silom svijeta i sad je on nešto posebno in ?
Što se tiče sprovoda od Tite i tko je sve bio, to su činjenice Kloba. Isto tako ne treba zanemariti niti vrijeme njegove smrti kad je hladni rat bio na vrhuncu i dosta njih je imalo potrebu se pojaviti, em je bilo vremena za sve to organizirati.
25.05.2021 | 18:37
@cariblanco, daj me podsjeti od kada je Istra hrvatska?
25.05.2021 | 18:59
jura22 kaže:
@cariblanco, daj me podsjeti od kada je Istra hrvatska?


Wooow… tebe stvarno propuhalo u gavi malo žešće

Čitam neki dan u jutarnjem (na portalu) kako bi onaj HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita dao nagradu grada Splita onoj nekoj udruzi, neki ustaše, veličaju NDH i tako (jesu… i HOS-ovci su, branitelji, ali bitno je u priči kako Splićani veličaju NDH, pa ju i zazivaju da se obnovi i tako). Nadam se da znaju da Split nikada nije bio dio NDH, pa ako se i obnovi odoše oni pod Italiju
25.05.2021 | 19:16
Meni se više stvarno neda...
Ajmo pričati kada neki naš premijer napravi "tamo neke stvari" za narod...
EDIT:
A za Mamića ti je, ne bi vjerovao čovjek - usporedba čak i dobra.
Obojica su napravila svoj projekt na taj način da se počne urušavati čim njih nema. Da li namjerno ili slučajno, neka svatko zaključi sam.
25.05.2021 | 19:32
@cairblanco - stvar je u tome da je u tvojoj glavi Tito isti kao i Pavelić.
A u mojoj Pavelić ovome nije ni do gležnja.
Što se njegove smrti tiče, Srbi su napravili desetine dokumentaraca sa liječnicima koji nisu smjeli pričati doma da mu je noga u upasnosti, Vučić je nedavno vodio bosanskog TV voditelja Senada Hadžifejzovića (koji je u Jugoslaviji pratio Eurosong, a danas ima FaceTV, proslavio se emisijom tipa Nedjeljom u 2, samo "hard talk" spika) po Belom dvoru, lokaciji originalno napravljenoj za kralja Petra II Karađorđevića - u kojoj je Tito primao goste. Pa mu je pokazivao kako su zazidali (jer se nalazi na brežuljku) sve ulaze za osobu u kolicima, jer se vjerovalo da će se izvući, ali da neće biti pokretan.
Nema previše misterije, samo treba gledati i čitati.
I naravno da je umro par dana ranije nego li je objavljeno, pa moralo se organizirati vođenje države, vojske, sprovod, mislim stvarno mi se ne da dalje.
Mulc je u sobi imao sliku sa Titom. Tito u sredini, a sa svake strane su mu po tri lika. Mulc je bio negdje treći s lijeva. Slika s lova nekog u Gorskom Kotaru. Dobio je od njega Magnum 44 s Titovim žigom na dršci. Šta nam je on pričao ne pada mi na pamet ovdje dijeliti, ali pišem ti ovo čisto da shvatiš moj izvor podataka, pa ga usporedi sa svojim.
Tko je bio bliže Titu? Znao unutarnje tajne KPJ?
25.05.2021 | 21:28
Kad je Istra potpala pod hrvatsku vlast?
To što su tamo živjeli Hrvati, a nisu njome vladali možeš maču za rep objesiti.
Ima Hrvata svugdje, ali to nije Hrvatska. To samo Srbi misle da je Srbija tamo gdje ima Srba.
25.05.2021 | 21:30
@jura22, 'pak si pil?
25.05.2021 | 21:33
Pa naravno, počele su uvrede. Jedan, pa drugi.
25.05.2021 | 21:43
Da vidite dobrih klipova na PornHub a vi ovdje dangubite i ispravljate krive drine
25.05.2021 | 22:08
Istra je u 14. stoljeću prešla iz vlasništva grofova Duino (danas gradić blizu Trsta) koji su bili vazali Papinske države, u vlasništvo austrijske plemićke obitelji De Walse, kao i grad Rijeka Sv. Vida (s desne obale Rječine), a smrću zadnjeg muškarca iz te loze pod izravnu upravu K&K sredinom 17. stoljeća.

Dakle 300 godina je bila u istoj državi kao i Hrvatska, samo što je Hrvatska formalno imala poseban politički status u K&K monarhiji, temeljem Pacta Convente iz 1102. godine. Vlastiti Sabor, Bana, određeni stupanj političke autonomije, koji je do Hedervaryja praktički potpuno iščezao, tako da je zapravo hrvatski (i slovenski) narod u Istri sve do Rapalskog ugovora zapravo uživao više prava na nacionalno određenje (jezik, liturgija, pa i škole) od Hrvata u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je hrvatski narod dobio škole i knjižnice na hrvatskom jeziku praktički tek za vrijeme Napoleona. Da nije bilo njega, do početka 20. stoljeća bi Hrvati u Hrvatskoj vjerojatno već potpuno zaboravili vlastiti jezik i nacionalni identitet.
27.05.2021 | 17:32
Kloba kaže:
@cairblanco - stvar je u tome da je u tvojoj glavi Tito isti kao i Pavelić.
A u mojoj Pavelić ovome nije ni do gležnja.


Evo empirijske tvrdnje kolege Klobe, koji je nedvosmisleno utvrdio da ja volim Pavelića,Jer ako ne volim Tita, onda moram voliti Pavelića



I naravno da je umro par dana ranije nego li je objavljeno, pa moralo se organizirati vođenje države, vojske, sprovod, mislim stvarno mi se ne da dalje.


Samo za info ako nisi znao, umro je 28. 03. 1980

Mulc je u sobi imao sliku sa Titom. Tito u sredini, a sa svake strane su mu po tri lika. Mulc je bio negdje treći s lijeva. Slika s lova nekog u Gorskom Kotaru. Dobio je od njega Magnum 44 s Titovim žigom na dršci. Šta nam je on pričao ne pada mi na pamet ovdje dijeliti, ali pišem ti ovo čisto da shvatiš moj izvor podataka, pa ga usporedi sa svojim.
Tko je bio bliže Titu? Znao unutarnje tajne KPJ?


Samo jedan info za tebe koji sad prvi put pričam, a tiče se vladavine tvog očuha. Mi smo svi davali otiske kažiprsta kad smo dobivali lične karte. Što bi ti rekao da onaj s kojim se dopisuješ na jabučnjaku ima sliku iz tri pozicije i otiske svih 10 prstiju i otiske dlanova...to sam ja ??? Nikad u životu nisam imao posla s milicijom, znači nikakvu prijavu. Nakon što je Cibona prvi put postala prvak Juge, ja sam išso s skupinom ciboninih navijača pješke od doma sportova do kolodvora, nas 30-40 navijača Cibone iz Novog Zagreba. Jedino što smo pjevali je bila ona pjesma od novih fosila "nek živi ljubav, nek se budi dan, neka svatko dijete ima miran sam, s tim da smo mi taj zadnji refren preimenovali u neka svako dijete mrzi partizan. Nije bilo niti kasno , cca 22h i nije bilo nikakvog razbijanje i nereda koji današnji navijači rade.
Kad smo došli ispod hnk, dvije marice i još par vozila nas je okružilo na križanju i pokupili su nas u đorđićevu. Tamo smo stajali par sati u hodniku uz predhodnu tortur od policije, pokoji šamar, pendrek i vređanje. Mene je isto opalio milicajac po butini s pendrekom, ok bilo je zlostavljanja, ali nije bilo baš prevelike uporabe sile, da budemo iskreni.
Kad je to sve završilo puštali su nas doma dva po dva i to je bilo negdje u gluho doba, tako da smo svi pješke išli doma, jer tad nije bilo tih noćnih linija kao danas.

Nakon mjesec dana ja dobijem poziv od milicije da se javim u remetinac i vidim ja da su još neke kolege koji su bili na utakmici, dobili te pozive. Dođemo tamo i inspektor Šolević nas 4 sjedne u stojadin i ništa ne priča kamo idemo. Nakon toga dođemo na slikanje i na ostiske 10 prstiju i dlanova...još nas je službenik zaebavao da ćemo dati i otiske tabana.
Ako sve ovo nije istina, dabogda ja sad dok ovo tipkam umrem, kao i svi moji voljeni...eto, ti malo i druge strane tvog očuha.





27.05.2021 | 18:03
Kad čitam ovu svoju temu i sve izgovoreno u njoj, stvarno mogu reći da sam žalostan. Ne mogu reći da nisam očekivao ovakvu reakciju, ali sam se nadao da kako vrijeme odlazi da se neke stvari polako mjenjaju ili ublažavaju. Kad pogledam Njemce i Francuze koji su vodili dva svjetska rata i tamani se nemilice, u prvom i s bojnim otrovima ( sreća da je i Hitler naebao u prvom s tim otrovima, pa u drugom ih nisu upotrebljavali ) i da znači dva Naroda su sve to ostavili iza sebe i da danas to skoro nitko ne spominje, a mi koji smo jedan narod još uvjek vodimo bitke, koje su davno završene !!!
Da li netko pametan može odgovoriti na pitanje, zašto je to tako ? Moje je mišljenje, da mi još uvjek nemamo povjesnu istinu o sveukupnih događanjima u tom periodu.
Ništa u životu nije crno-bijelo, niti sve ustaše zločinci, niti svi partizani heroji. To su bili ljudi koji su bili upregnuti od ideologija, koje su ratovale. 90% njih nije imalo nikakve veze s tom ideologijom, osobno, nego su bila vremena kakva jesu.
Osobno me najviše smeta licemjerje. Ako smo zaključili da je ndh bila zločinaka država, a isto tako da je komunističa Juga bila totalitarna i ako osuđujeme te totalitarne režime, onda pravila moraju biti ista za sve.

Nekome ne smeta zvijezda petokraka na vrhu Riječkog nebodera, a pod tom su zvijezdom razarani Vukovar i cijela Hrvatska. Da li možda ovo nije činjenica ? Što mislite da je netko na vrhu sličnog nebodera napisao natpis za dom spremni ?

Tko je crtao svastiku na Poljudu, ustaše? Pa znamo svi tko ju je crtao.

Ista je retorika prisutna oko današnjih izbora. Znači na pitanje o novcima udruga ide kontrapitanje a koliko si ti ukrao. Od toga nema kruha.
27.05.2021 | 18:11
Ufff, to je direkt on bio odgovoran.
Ne drotovi koje su to desetljeće zvali mulcima zbog njegovog prezimena, ne vrijeme kada se jednostavno tako živjelo i milicija je trenirala strogoću svugdje i u svim državama - neeeee - Mulc je od SR Hrvatske napravio Rumunjsku naspram ostalih pet država Juge.
Aj se ti lijepo skuliraj malo. On je za tvoju "traumu" odgovoran isto kao i za sranje na utakmici Dinamo - Zvezda.
Al' ti si odabrao si svoje stajalište, ne daš se krstit - pa je najbolje da me više ne zamaraš s time.
Sada je i Mulc ko Pavelić?
I ti ne razmišljaš o Jugi prvo srcem, onda umom?
Zatrovan si a da pojma nemaš koliko.
I s tobom debata nema smisla.
Ko da zidu pišem.
EDIT:
I to što si ti žalostan ili ne, razmisli šta su onda drugi. I daj popravi tekst da se zna šta sam pisao ja, a šta ti. Ovo zelenilo je malo puno zbunjujuće.
27.05.2021 | 18:19
cariblanco kaže:
Kad čitam ovu svoju temu i sve izgovoreno u njoj, stvarno mogu reći da sam žalostan. Ne mogu reći da nisam očekivao ovakvu reakciju, ali sam se nadao da kako vrijeme odlazi da se neke stvari polako mjenjaju ili ublažavaju. Kad pogledam Njemce i Francuze koji su vodili dva svjetska rata i tamani se nemilice, u prvom i s bojnim otrovima ( sreća da je i Hitler naebao u prvom s tim otrovima, pa u drugom ih nisu upotrebljavali ) i da znači dva Naroda su sve to ostavili iza sebe i da danas to skoro nitko ne spominje, a mi koji smo jedan narod još uvjek vodimo bitke, koje su davno završene !!!
Da li netko pametan može odgovoriti na pitanje, zašto je to tako ? Moje je mišljenje, da mi još uvjek nemamo povjesnu istinu o sveukupnih događanjima u tom periodu.
Ništa u životu nije crno-bijelo, niti sve ustaše zločinci, niti svi partizani heroji. To su bili ljudi koji su bili upregnuti od ideologija, koje su ratovale. 90% njih nije imalo nikakve veze s tom ideologijom, osobno, nego su bila vremena kakva jesu.
Osobno me najviše smeta licemjerje. Ako smo zaključili da je ndh bila zločinaka država, a isto tako da je komunističa Juga bila totalitarna i ako osuđujeme te totalitarne režime, onda pravila moraju biti ista za sve.

Nekome ne smeta zvijezda petokraka na vrhu Riječkog nebodera, a pod tom su zvijezdom razarani Vukovar i cijela Hrvatska. Da li možda ovo nije činjenica ? Što mislite da je netko na vrhu sličnog nebodera napisao natpis za dom spremni ?

Tko je crtao svastiku na Poljudu, ustaše? Pa znamo svi tko ju je crtao.

Ista je retorika prisutna oko današnjih izbora. Znači na pitanje o novcima udruga ide kontrapitanje a koliko si ti ukrao. Od toga nema kruha.

Englezi i Francuzi su se mrzili stoljećima i dan danas se ne vole. Isto kao i Njemci i Englezi. Očito ti usporedba malo ne valja. Gdje je najviše neonacista u Njemačkoj? U Dresdenu. Zašto? Jer su ga saveznici srokali do temelja u ratu.
Ti bi sivo, ali te smeta petokraka u Rijeci.
Šta nju ne gledaš sivo?
Jel te smeta? Upropaštava ti životni vijek? Utječe na tvoje psihičko zdravlje? Na kraju krajeva, živiš u Rijeci pa je gledaš svaki dan?
Daj se smiri. I obnovi temu kada ćemo dostići standard iz 1989.
Po parametrima kojima se krećemo - pisat ćemo si za 40 godina.
EDIT:
A za davanje deset prstiju kao otiske, to se radi dan danas jbt. Jel imaš traume od toga? Mislim stvarno šta ti nalaziš kao argumente ne mogu vjerovat.
27.05.2021 | 18:24
Daj mi argument za 28. 03. 1980.
Ajde molim te.
Odakle ti ta informacija?
Iz kojeg dokumentarca?
Da znaš osnove medicine bilo bi ti logično da se leš u tri mjeseca raspadne osim ako se ne drži u ledu. A kako je cijela Juga znala gdje je, ne sporim da su ga držali mrtvim par dana duže, ali tri mjeseca - mogao si grunuti godinu dana komotno.
27.05.2021 | 18:24
cariblanco kaže:
Da li netko pametan može odgovoriti na pitanje, zašto je to tako?


1. Zato što u Njemačkoj, tko god je (tada, davno prije, u godinama nakon 2SR) krenuo nešto relativizirati oko nacističkih zločina, dizati ruku na pozdrav i sl - završio je u zatvoru i na sudu ekspresno. Bez mudrovanja oko toga što je svastika drevni hinduski simbol, a dizanje ruke pozdrav starorimske vojske i slična s*anja.

2. Zato što je garnitura koja je 1990 došla na vlast u Hrvatskoj bila izdašno financirana od ustaške emigracije pa nisu smjeli otvoreno govoriti protiv toga (i ne samo da nisu smjeli otvoreno govoriti protiv, nego su otvoreno govorili za) i onda je posljedica toga da, što dalje ideš, sve teže to početno relativiziranje gurnuti pod tepih i postaviti stvari na prave noge.

Ništa u životu nije crno-bijelo, niti sve ustaše zločinci, niti svi partizani heroji.


Svi oni koji uzdižu ustaštvo i "ponose" se njime jesu u glavi zločinici. Ustaše su bili fašisti, koljači i zločinci koji su se u tom svjetskom sukobu svrstali na stranu onih koji su civile, muške, ženske, djecu, sve - deportirali u logore i tamo ih ubijali sustavno. Tko god pokušava o takvim ljudima danas išta dobro ispričati, kadar je ponovno to isto činiti, samo što ga sprječava strah od posljedica (po njega).


To su bili ljudi koji su bili upregnuti od ideologija, koje su ratovale.


Ne se*i. Ne ratuju ideologije, nego ljudi.
Slažem se da nije svatko koga su obukli u uniformu i dali mu pušku u ruke odgovoran za zločine koja je njegova strana počinila, ali nećemo sada apstrahirati krivnju. Kriv je svatko onaj koji je nenaoružanog čovjeka - ubio. Bilo da je to bio zarobljenik ili civil, bilo da je to bilo u logoru, ili u nekoj šumi.

nego su bila vremena kakva jesu.


Tako su jednoj obitelji negdje u Hrvatskoj (znam kojoj obitelji, znam gdje, ali nije primjereno imenovati) prvi susjedi bacili bombu u dvorište, jer su nosili prezime isto kao što ga je imao jedan od agresorskih generala. Pa su im onda 10 godina kasnije lakonski rekli "Sori, jebiga, takva su bila vremena"

Nabijem na q svakog tko se posluži takvom sintagmom. Čovjek je uvijek čovjek, bez obzira na vremena.

Osobno me najviše smeta licemjerje.


I mene.

Nekome ne smeta zvijezda petokraka na vrhu Riječkog nebodera, a pod tom su zvijezdom razarani Vukovar i cijela Hrvatska.


Ne sjećam se baš puno petokraka. Daleko brojnije su bile kokarde.

Što mislite da je netko na vrhu sličnog nebodera napisao natpis za dom spremni ?


Nakon svega drugog što se tolerira, samo čekam dan da se to dogodi.

Tko je crtao svastiku na Poljudu, ustaše? Pa znamo svi tko ju je crtao.


Ja ne znam. Tko je crtao?
27.05.2021 | 18:36
I cairblanco, ti kao ne misliš da je Tito isti kao Pavelić?
Ili kao Staljin?
Posljednjeg si i imenovao za usporedbu ako se dobro sjećam, a to je (meni barem) ista sorta.
I ti u tu sortu guraš Tita.
A sada mi reci, po čemu si ti mudriji od Brežnjeva, Cartera, Elizabete II, JFK-a, Indire Ghandi...
Daj mi molim te otkrij - što ti to znaš a da oni nisu znali pa su ga zvali u goste ili dolazili ovdje.
Jbt, i posada s Mjeseca je kao jednu od destinacija odabrala Jugoslaviju na svojem "world touru" nakon "malog koraka za čovjeka, velikog za čovječanstvo".
Što misliš, da sutra slete na Mars i naprave World Tour, bi li im ijedna država "zapadnog Balkana" bila destinacija?
Pa daj malo pogledaj činjenice, na kojima toliko inzistiraš...
27.05.2021 | 18:43
Na kraju, za tvoju traumu - danas navijače trpaju, pogotovo budaletine koje se opiru, zaista u Remetinec (ne samo da ih uplaše da dođu po otiske u obližnju policijsku stanicu; a ako si povjerovao da će ti uzimati otiske stopala onda si stvarno bio nevinašce) - pa ako naprave sranje i produže si boravak tamo onda dobe počasni tretman u klimatiziranoj sobi.
Tamo je non stop 18 stupnjeva. Bilo ljeto ili zima. A ti si gol. Nemaš ni gaće, ni čarape, samo kantu za pišanje i sranje.
Ako se tučeš sa nekim ili radiš sranja tamo, dolaze kornjače, termin za koji očito nisi čuo.
Zovu ih tako zato jer su to specijalci obučeni u oklop od glave do pete, pa sliče na nindža kornjače. Još te oni izmlate. I ostave u ledenoj sobi.
Tako da tvoj doživljaj odlaska pješke doma u gluho doba noći smatram običnim petkom navečer, a ne traumom.
Ne znam iz kojeg kvarta dolaziš ali tvoja priča u mom se ne smarta pričom. Pogotovo ne pričom za koju se moraš kleti da je istina.
Neš ti priče...
I da, sve ovo se dešava danas, u 21. stoljeću - još od 90-ih. Pa ne krivim za to Tuđmana, kasnije predsjednike ili ministre policije.
Jedna osoba za takve stvari ne može biti odgovorna. To je cijeli sistem. A za popraviti sistem treba vremena. Koje nama prolazi a ne radimo ništa. Države iz bivše Juge otvaraju nove zatvore, kada smo već na toj temi. Mi imamo još uvijek tretmane kao u Jugi. To te ne smeta? Ali petokraka te - smeta. I onda ti tvrdiš da se stvari treba gledati sivo?
Odoh gledati Đurologiju, barem ću znati da se netko zajebava namjerno...
27.05.2021 | 19:05
Kloba nisam niti bio na toj utakmici Dinam i Zvezde i nikad nisam bio radikalan navijač. 10 otisaka prstiju i dlanova se nisu davali kad sam ja digao ličnu kartu, bio je dozvoljen samo kažiprst desne ruke, ti slobodno provjeri.

Za datum ti ne mogu reći od kud mi taj izvor, jer nemam pravo na njega. Mogao sam samo pogledati i obavezati se da o njemu nikome ne smijem govoriti. Isto kao pogled u udbine dosjeje i od kos_a, tko je sve radio u mojoj firmi za njih. Isto tako sam mogao dobiti samo uvid u to, a nisam imao pravo pričati o tome. To su bila vremena kad su kao "hercegovci drmali državom" Tako sam vidio dosjeje svojih desetak kolega iz firme. Znam i što su pričali pred rat...ljudi pa jeste li ludi JNA ima toliko tenkove, aviona i topova....nakon 5-6 godina ti su isti ljudi pričali da je se isplatilo boriti za Hrvatsku, jer kao takve ljepote malo koja zemlja ima. A onako indirektno su mi kroz priču pokušali objasniti, da su ih nekad vrbovali u partiju ? Čista je to laž, jer ti ljudi nisu nikad bili u partiji, ali su završili u Hrvatskim obavješajnim službama. Ja sam se obavezao da to ne smijem pričati, nego samo vidjeti, pa tako niti tebi neću reći od kud mi taj podatak.


S smayoom se slažem samo u citatu, da je čovjek čovjek, bilo da su kakva vremena i s tim da ako netko ubije nevinog, znači da to nije bilo u bitci zločinac.
Druge stvari od njega ne želim komentirati, jer imam dojam da on sam, zna bolje od mene što ja mislim i kakve su mi namjere
27.05.2021 | 19:17
Kloba kaže:
Na kraju, za tvoju traumu - danas navijače trpaju, pogotovo budaletine koje se opiru, zaista u Remetinec (ne samo da ih uplaše da dođu po otiske u obližnju policijsku stanicu; a ako si povjerovao da će ti uzimati otiske stopala onda si stvarno bio nevinašce) - pa ako naprave sranje i produže si boravak tamo onda dobe počasni tretman u klimatiziranoj sobi.
Tamo je non stop 18 stupnjeva. Bilo ljeto ili zima. A ti si gol. Nemaš ni gaće, ni čarape, samo kantu za pišanje i sranje.
Ako se tučeš sa nekim ili radiš sranja tamo, dolaze kornjače, termin za koji očito nisi čuo.
Zovu ih tako zato jer su to specijalci obučeni u oklop od glave do pete, pa sliče na nindža kornjače. Još te oni izmlate. I ostave u ledenoj sobi.
Tako da tvoj doživljaj odlaska pješke doma u gluho doba noći smatram običnim petkom navečer, a ne traumom.
Ne znam iz kojeg kvarta dolaziš ali tvoja priča u mom se ne smarta pričom. Pogotovo ne pričom za koju se moraš kleti da je istina.
Neš ti priče...
I da, sve ovo se dešava danas, u 21. stoljeću - još od 90-ih. Pa ne krivim za to Tuđmana, kasnije predsjednike ili ministre policije.
Jedna osoba za takve stvari ne može biti odgovorna. To je cijeli sistem. A za popraviti sistem treba vremena. Koje nama prolazi a ne radimo ništa. Države iz bivše Juge otvaraju nove zatvore, kada smo već na toj temi. Mi imamo još uvijek tretmane kao u Jugi. To te ne smeta? Ali petokraka te - smeta. I onda ti tvrdiš da se stvari treba gledati sivo?
Odoh gledati Đurologiju, barem ću znati da se netko zajebava namjerno...


Kloba ti mi možeš vjerovati ili ne, to je tvoj problem, a ne moj. Jesam li napisao da NIJE bilo prekomjerne uporabe sile ??? Nije bilo polomljenih rebara i sl, bilo je šamaranja i s pendrekom, ali ne po glavi i po vitalnim dijelova tijela. Vidim da si se digao zbog spomena na tvog očuha. Jesam li ja rekao da je on kriv ?? Jesu li krivi svi njemački vojnici zbog Hitlera ??? Što se tiče ondašnje murje bilo je i pozitivnih stvari, jer ako si bio stvarno kriminalac ili neki extremni navijač, polomili bi ti kosti, pa bi se ti pitao jel to smiješ ponovo napraviti. Sjećam se jednog Slavka, sad neznam od kud je bio, visio je u mom kvartu u birtiji. Znali smo da je kriminalac i bio je već u zatvoru...i tako jednom su naletitli plavi drugovi na njega i ubili su boga u njemu. Bilo je to oko 15 sati na ulici kad se ljudi vraćaju s posla. Neznam cijelu priču, ali je vjerovatno bio kriv. Današnja policija ima ovlasti, kao predsjednk kućnog savjeta, to isto nije ok.
27.05.2021 | 19:20
Sve da je podatak o tri mjeseca točan, on ne bi bio na papiru. Ne bi se znao dalje od nekog beogradskog black sitea. Šta pričaš ti?
Da je UDBA maltene fotokopirala jedan od najkontraverznijih dokumenata o tom čovjeku i da je eto, pukim slučajem završio kod tvog prijatelja, kolege, nebitno.
Daj se saslušaj šta pričaš i koliko je realno to što pričaš.
Da si ti čelnik DB-a, da umre maršal, i da ti to moraš držati u tajnosti tri mjeseca - bi li ostavio ikakvog papirnatog traga o tome?
Ajmo tvojom logikom.
Pa valjda bi prvo poubijao sve doktore, sestre i pacijente (ako se koji slučajno našao na katu bolnice u Ljubljani) koji su svjedočili tome da je ovaj umro. Pod svjedočili, mislim na ogromnu strku koja bi se digla istog časa kada bi monitor počeo pokazivati ravnu crtu.
A posljednja stvar bi bila ostavljanje pisanih dokaza.
Ne da ti tvrdnja ne drži noge, nego pada na zdravom razumu.
A otisci deset prstiju se uzimaju uvijek kada napraviš pizdariju, bilo najmanju glupost, pa idi na više.
To sam znao još devedesetih. Šta te tu ima toliko čuditi. Jedina je razlika što danas nema tinte, nego je skener.
EDIT:
A što se Mulca tiče, da si ispravio tko je rekao šta jasno bi se vidjelo da je tvoja prva rečenica bila:
"Samo jedan info za tebe koji sad prvi put pričam, a tiče se vladavine tvog očuha".
Tako da ispada kao da na neki način - jesi...
27.05.2021 | 19:27
A sada, možemo o Titu raspravljati na način rekao mi je ovaj, ali ti ne mogu reć koji jer je brat od 007, ili možemo pokušati naći činjenice.
Poput ovih, oprostit ćeš mi što su na ekavici, razumjet ćeš ih - osim ako te ne bodu u oči poput zvijezde.

"Kažu da je najviše voleo da jede zagorske štrukle, puši kubanske tompuse, a od pića najdraži su mu bili viski čivas i slovenačko vino cviček.
Tito se družio sa brojnim poznatim ličnostima, pa tako i sa zvezdama Holivuda, koji su u Jugoslaviju dolazili sedamdesetih godina 20. veka zbog uloga u nekim od najpoznatijih partizanskih filmova.
Ričard Barton je glumio Tita u filmu Sutjeska.
On i njegova tadašnja supruga Elizabet Tejlor došli su u Pulu - 31. jula 1971. godine, gde su se sreli sa Titom i njegovom trećom suprugom Jovankom Budisavljević Broz, sa kojom je bio u braku do smrti.
Barton je u Dnevnicima detaljno opisao njihovo četvorodnevno druženje.
Zasmetalo mu je što Tito i Jovanka dugo govore, te kada prevodioci završe, priča više nikoga ne zanima. Osvrnuo se i na „luksuz u kome su živeli", kao i na prisutnu nervozu radnika koji su ih usluživali.
Kirk Daglas je 1964. godine bio u Beogradu i tokom ručka u američkoj ambasadi izjavio da bi voleo da upozna predsednika Jugoslavije.
Narednog jutra, Tito je poslao privatni avion da preveze Daglasa i njegovu ženu do Ljubljane, gde su puna tri sata uz vino razgovarali i šetali.
Tito je u letnjoj rezidenciji na Brionima ugostio italijansku glumicu Sofiju Loren, kao i njenu zemljakinju Đinu Lolobriđidu, ali i englesku kraljicu Elizabetu II.
Gosti su donosili poklone, a većina njih se danas nalazi u Muzeju Jugoslavije.
Džon Lenon i Joko Ono su mu poslali pismo za „mir u svetu", a astronauti iz posade Apolo 11 - Nil Armstrong, Majkl Kolins i Edvin Baz Oldrin, doneli su mu kamenčiće sa Meseca.
Staljin mu je poklonio zlatnu sablju, avganistanski kralj Mohamad Zahir mu je doneo glavu Bude iz četvrtog veka nove ere, a princ Čarls maketu dubrovačkog jedrenjaka.
Poštovanje njegovog lika i dela odali su mnogi visoki državnici i poznate ličnosti na njegovoj sahrani.
Tada su se okupili predstavnici 127 zemalja sveta, zbog čega se Titova sahrana smatra najvećom sahranom jednog državnika u 20. veku."
Izvor - Muzej Jugoslavije.

Ima Tito i negativnih strana, da mi ne bi prigovorio:

Bilo je komunista koji su posle raskola Tito-Staljin i dalje bili na strani Sovjetskog saveza, a dobar deo - čak i neki od Brozovih ratnih saboraca - završio je u zatvorskom logoru na Golom otoku u Hrvatskoj.
Prema nekim podacima, do 1956. godine je na Golom otoku bilo zatvoreno između 17.000 i 32.000 ljudi, dok je oko 6.000 njih umrlo ili ubijeno.
Zatvor je radio sve do kraja 1988. godine.
A sada mi reci, kako je ovaj tip ostao živ, i napisao knjigu o stvarima "o kojima nije smeo govoriti", ali ne spominje tri mjeseca...

Primjeti, ne izostavljam kako ga je Barton smatrao dosadnim, kako je držao da su mu zaposlenici u strahu.
Znači, pokušavam biti realan. Molim te primjeti to.
27.05.2021 | 19:59
I konačni zaključak pisanja posta za postom.
O Titu na ovim prostorima ljudi imaju stavove ovisno o tome kako su u Jugoslaviji pod njime živjeli njihovi roditelji i šira familija.
Ako si dijete prosječnih ljudi sa prosječnim životima - koji su mogli biti radnici u tvornici, profesori na fakultetu, liječnici pa čak i aktivni političari - niti oni nisu imali neke traume niti ti kao njihovo dijete imaš razlog da tog čovjeka apriori gledaš kao negativca.
Nego si dozvoljavaš da tebi dostupne činjenice govore za sebe.
No, ako si dijete čije su roditelje ili roditelje roditelja komunisti maltretirali na ikoji način, ako su bili praćeni od strane DB-a zato jer nisu bili ni krivi ni dužni već ih je prijavio dežurni "druker", pa sve dalje od toga što neću navoditi - onda je logično da ćeš od malih nogu o njemu slušati sve najgore i to upiti u svoju srž.
I to je razlog zašto sam puno postova prije napisao tebi, cairblanco - iako to zapravo vrijedi za sve nas - da mi na tog lika gledamo prvo srcem, onda dijelom. Prevedeno, prvo odabiremo što ćemo misliti o njemu, a onda tražimo dokumentaciju koja će podastrijeti naše tvrdnje.
Samim time ovaj thread gubi svaki smisao.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO