Caffe bar "Jabučnjak"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Caffe bar "Jabučnjak"


06.10.2019 | 21:53
Tema u kojoj možete pisati o svemu i svačemu,.. pa dobrodošli
*****************************************************************

Zašto ova tema?

Maloprije sam pogledao jedan video Louisa Rossmanna na YT i htio postaviti pitanje vlasnicima novog MBA ako ih ima no kako mi pitanje nije bilo za otvaranje posebne teme na forumu išao sam prekopati stare postove u nadi da ću pronaći neku neobaveznu temu u kojoj bilo tko može napisati bilo što a da se ne tiče onoga o čemu se prethodno pričalo i nema toga (ili nisam našao) i tako sam došao do toga da "jabučnjak" zapravo nema svoju birtiju (ok, imamo vikalicu ali postovi iz nje iscure nakon xy novih postova pa nije to to)

Toliko za uvod, a pitanje o MBA ide u drugom postu.
06.10.2019 | 21:55
Ok, sad video i pitanje vlasnicima novog MBA ako su ga otvorili i pogledali kako izgleda ispod haube:



... i je li stvarno tako blesavo riješeno hlađenje i kakve su temperature na novom MBA?
07.10.2019 | 01:54
Da bi itko otvorio nove MacBooke mora imati Appleov 5-kraki ključ, totalna debilana, ako se mene pita. Umjesto da olakšaju servisiranje, pogotovo kada imaju neka overengineering rješenja, oni samo dodatno zakompliciraju.
07.10.2019 | 02:16
To je neki novi peterokraki ključ ili?
Mislim ni prije nisi mogao bez alata raskopati MBP jer koriste 17 vrsta šarafa (dobro da nemaju i šarafe s kontra navojem... ili imaju ).
07.10.2019 | 09:26
Ako smijem ja tu nešto dodati. Dakle, ovo je namjerno sročeno na način da ispadne da su ovi u Cuppertinu zbilja totalni idioti.
Ovaj lik je spretno prešutio (ili mu to nije jasno) da je sad kućište rastavljeno. Dakle, za hlađenje ti treba struja zraka. Oko toga se slažemo svi, ne? E pa nije samo to. Toplina se prenosi i zračenjem. Na taj način Zemlja dobiva toplinu od Sunca. Ako je procesor na ovom airu složen tako da mu je hladnjak procesora u dodiru s kućištem, onda će kućište preuzimati topinu provođenjem (kondukcija) i dalje ju predavati okolišu zračenjem i konvekcijom u dodiru sa zrakom (svi znamo da je kućište aluminijsko,a, aluminij, gle čuda, je fantastičan vodič topine i svi izmjenjivači topline (hladnjaci u autima, radijatori po kućama) su od njega napravljeni).
Drugi dio priče je ovaj hladnjak. Hladnjak stvara struju zraka, tj. tjera zrak nekud, zato ima lopatice. Možeš ga metnuti na hladnjak, pa onda izravno puše u njega, zrak preuzima toplinu i odvodi ju dalje (laički, zrak se zagrijava). Tu postoje neki koeficijenti prelaza topline koji ovise o nastrujavanoj površini, brzini strujanja, razlikama temperatura itd..., ali sasvim sigurno je to vrlo efikasno, najefikasnije rješenje. Ali je i visoko: ventilator na hladnjaku koji je na procesoru.
Što ako maknemo ventilator s hladnjaka? Olakšali smo si pakiranje i komp može biti niži. Odlično, ali što s hlađenjem? Ajmo metnuti ventilator na izlaz iz kućišta, da izbacuje zrak van. A strujanje preko hladnjaka? Za njega će se pobrinuti fizika. Ako ventilator baca zrak van, ispred njega (gledano u smjeru strujanja zraka) je područje nižeg tlaka. Priroda ne želi da imamo razlike tlakova i teži ih izjednačiti pa na to mjesto dolazi novi zrak da to izjednači. Otvori mu rupu na drugoj strani kućišta, zabrtvi da ti zrak ne curi negdje usputno i imamo opet strujanje zraka. Sad je stvar konstrukcije da taj kanal za strujanje bude dovoljno velik, da nema prepreke gdje ih ne smije biti i da orebrenja na hladnjaku budu dovoljna da ostvariš potreban koeficijent prelaza topline da ti se ne spali procesor, ali to, vjerujem, znaju složiti da radi. Uostalom, i ja imam aira koji je star sad već ne znam koliko godina, mislim 7-8, mali ga koristi i sad, i nije nikad bilo problema s procesorom. Da, znao se zagrijati, kućište bi bilo toplo, ali (vraćamo se na mehanizme prelaza topline) i ono bi preuzimalo toplinu procesora i stvar radi unatoč minimalnim dimenzijama. Ono što je najveći neprijatelj ovakovog načina hlađenja je prašina. Ako je na stolu prašina, ventilator ju uvlači u kućište, ona omete strujanje zraka, nakupi se na mjestu s najvećim otporom, na hladnjaku, i onda sve pregori.
Dakle, ovaj bi striček trebao naučiti neke osnove termodinamike, a onda se iščuđavati i pljuvati po nekom drugom, 'jer to dosad nije vidio.' Nije vidio ni tako tanka i lagana računala, pa o tome ne priča u ovom videu?

PS. Ako mu je ovo čudno, kako bi se tek začudio da otvori neki tablet ili mobitel koji UOPĆE nemaju ventilatore?!?!?
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.10.2019 | 10:22
dpasaric kaže:
Da bi itko otvorio nove MacBooke mora imati Appleov 5-kraki ključ, totalna debilana, ako se mene pita. Umjesto da olakšaju servisiranje, pogotovo kada imaju neka overengineering rješenja, oni samo dodatno zakompliciraju.


Sad čekamo kolegu da dođe i zadere se kako je sve 5-krako prokleto i sve to.

Šalu na stranu, radi se o Airu, bar je tako naveo OP. U tom slučaju, uzevši u obzir da je na njemu sve bitno "on-board" i nije replaceable bez da čitav MBO ide van, koji je točno razlog zašto bi bilo tko osim ACT-ova kopao po tome?

Da se razumijemo, ne branim ja Apple niti volim tako "zatvorenu" stvar, ali sve i da možeš jednostavnije otvoriti ga, što bi na njemu radio i s kojim dijelovima?

Obzirom da možemo o svemu i svačemu, jučer sam bio u iStyleu u ZG u Arena centru.

I'm not easily impressed.

I svejedno, kad vidim iPade nove i usporedim ekrane s onim otprije, pa minija s prošlom generacijom... jasno mi je zašto košta koliko košta. Iako imam (gotovo) cijeli apple asortiman i neke stvari "jako ne volim" kod Applea i iritiraju me, neke stvari su im kao Schweppes (ružne, ali korisne), još uvijek je prisutan taj WOW efekt... jer KAKO TO RADIIIII...
07.10.2019 | 11:32
Stavio sam temu da bude sticky.
Na temu "stručnjaka" iz videa nemam više što dodati. Djuro je sve napisao. Općenito, neznalice su uvijek "najpametnije".
07.10.2019 | 12:12
Louis Rossmann baš i nije "stručnjak" odnosno neznalica, što potvrđuje brdo video priloga na njegovom kanalu, u kojima popravlja "nepopravljive" Apple kompjutere, ili za par dolara popravlja kvarove koji u službenim Apple servisima koštaju strostruko više.

Eh, sad, zašto se odlučio ovako osramotiti, to je posebno pitanje.
Možda je to posljedica želje za neprestanim pljuvanjem po Apple-u i njihovim greškama u dizajnu i/ili kvaliteti izrada, koje na kraju ne rijetko plaćaju krajnji korisnici, a možda je stvarno previdio činjenicu da se radi o pasivno hlađenom kompjuteru koji povremeno koristi ventilator, a po žljebovima na stražnjem poklopcu, više je nego jasno da postoji 'zračni tunel' između usisa zraka, procesora, ventilatora i ispuha zraka. (što jednostavno demantira Louis-ovu premisu da je ventilator ugrađen na mjesto na kojem nema nikakvu funkciju).
07.10.2019 | 13:24
Radijacija je u ovom i ovakvim slučajevima zanemariva, konvekcija i kondukcija da.
I točno je @Djuro genijalac rekao, sve jedno je gdje je ventilator jer on samo pomaže izvući topli zrak.
Ventilator je u svojstvu aktivnog hlađenja, kod pasivnog se oslanja na razliku tlakova i prirodno strujanje zraka, ali tada su hladnjaci veliki jer je strujanje zraka sporo.

S druge strane, Air je sposoban odraditi dosta posla i to posao koji je jako zahtjevan što se CPU-a tiče. Možda se previše očekuje od računala koje izgleda i nije projektirano za to.
Vrijeme će pokazati koliko budu stradali od pregrijavanja.
07.10.2019 | 13:31
Brdo video priloga samo za sebe - ne potvrđuje ništa.
To što zna popraviti neke kvarove (koje Apple sa stajališta poslovne politike ne želi popravljati) je super, ali to ne znači da zna sve o svemu, niti mu to daje kompetenciju da donosi sudove o tome što jest ili nije dobro projektirano.
Prirodom posla, imam rasprave s takvim "stručnjacima" nekoliko puta tjedno. Fantastično je to kako - što manje netko o nekoj temi zna, to je rezolutniji u svojim pogrešnim stavovima. Dobar je električar, ali misli da zna i razumije sve potrebe, okolnosti, razloge i propise (a da zaista zna i razumije, bio bi nadzorni inženjer, a ne električar) pa si uzima slobodu pljuvati po svačijem poslu i nije ni svjestan koliko glup pri tom ispada.
07.10.2019 | 13:58
Nije mi vrag sinoć dao mira pa sam išao malo dalje tražiti i našao video na ifixitu na kojem su potpuno raskopali MBA 2108



i tražeći baš ovo kaj je gjuro napisao, odnosno je li hladnjak procesora u doticaju s donjom stranicom laptopa i iako se na videu to nigdje ne vidi po onoj jednoj slici iz tutorijala mislim da nije.
Ono jedino što se vidi je da na poklopcu s unutarnje strane postoje dvije brtve ili kaj već

J5LcKuqWT5dlgDAS.medium.jpeg


koje dijele MBO od ostatka i time vjerojatno prave zračni tunel kroz koji zrak prolazi preko MBO do ventilatora i ispuha.

Međutim, prema pročitanom do sada po raznim forumima, masa ljudi ima problema sa toplinom novog MBA tako da možda to i nije tako dobro rješenje i zato sam i pitao ako netko ima novi MBA je li ga otvarao i ima li problema sa zagrijavanjem

PS.
Hvala smayoo za postavljanje teme kao sticky jer se nadam da će biti korisno mjesto za ćaskanje o svemu i svačemu osim...



07.10.2019 | 14:47
Po obliku hladnjaka vidi se da ne dira kuciste jer bi i protivnim bio glatki i imao paste po sebi.
07.10.2019 | 16:52
smayoo kaže:
Brdo video priloga samo za sebe - ne potvrđuje ništa.


Ne bih se složio sa tobom. Jer je to očiti znak da se ne radi o idiotu, nego o osobi koja je prilično relevantna, barem što se tiče popravka Apple kompjutera, uostalom, čovjek od toga živi.

to ne znači da zna sve o svemu, niti mu to daje kompetenciju da donosi sudove o tome što jest ili nije dobro projektirano.


Naravno, nitko ne zna sve o svemu, i poznavanje jednog područja ne znači automatski da je netko kompetentan za neko drugo područje, ali u ovom slučaju čovjek, koji definitivno nije diletant, se propisno osramotio, jer nije vidio nešto što je više nego očito.

Recimo, ja o popravku Apple kompjutera ne znam ništa, za razliku od Louisa koje je u tome nesumnjivo stručnjak, pa mi opet nije ni na kraj pameti bilo da pomislim kako je Apple ubacio onaj ventilator samo kako bi pravio buku. I trebalo mi je par klikova na net-u da vidim poklopac MacBook Air-a na kojemu se jasno vidi postojanje zračnog tunela između procesora i ventilatora.

Fantastično je to kako - što manje netko o nekoj temi zna, to je rezolutniji u svojim pogrešnim stavovima.


Postoji i znanstvena definicija takvog ponašanja: Dunning-Krugerov efekt.
07.10.2019 | 17:07
m@xym kaže:
smayoo kaže:
Brdo video priloga samo za sebe - ne potvrđuje ništa.


Ne bih se složio sa tobom. Jer je to očiti znak da se ne radi o idiotu, nego o osobi koja je prilično relevantna, barem što se tiče popravka Apple kompjutera, uostalom, čovjek od toga živi.


Sori, ali po ovoj definiciiji su svi prodvači magle, kako se ono zovu po novom, influenceri?, stručnjaci, jer, iako ni meni nije jasno kako, od toga žive?
07.10.2019 | 17:53
Žive. Kod nekih struka ne moraš biti vrhunski da bi dobro živio, i prosječno je odlično.
Oni koji su na faksu "gledali slike", ti moraju biti vrhunski da bi dobro živjeli.
07.10.2019 | 18:00
zabac kaže:
Po obliku hladnjaka vidi se da ne dira kuciste jer bi i protivnim bio glatki i imao paste po sebi.

Tražio bolje slike dalje i ipak rebra hladnjaka dodiruju dno poklopaca i na mjestu kontakta ima neka (možda termalno vodljiva) naljepnica.
S druge strane da je gladak kako si napisao ne bi bilo protoka zraka kroz zračni tunel,.. no ostaje pitanje zašto pasivni hladnjak nije od bakra ili srebra radi bolje toplinske vodljivosti materijala, zapravo kako pričamo o Appleu zašto pasivni hladnjak nije od grafena
07.10.2019 | 18:12
Ako se bolje pogleda donji poklopac, ima neka traka, na njemu, koja pretvara cijeli dio iznad logic boar-a i ventilatora u jedan kanal koji tjera zrak.
Onaj rebrasti ako se i dodiruje s poklopcem, nema funkciju za prijenos tipline.
07.10.2019 | 20:35
@Djuro genijalac,

Pa naravno da su su svi influenceri stručnjaci u prodavanju magle, da nisu, ne bi od toga ni mogli živjeti.

Poanta moje tvrdnje je ta da lik iz videa nije neki random lik na YouTube-u, nego osoba koja zna svoj posao, a posao mu je popravljanje kompjutera.

Mislim da stvarno ne treba biti stručnjak za projektiranje učinkovitih termalnih tokova na laptopu, da bi uočio smisao baš ovakvog odabira pozicije ventilatora. Baš zato mi je čudna ovakva reakcija, jer ovakvo rezoniranje je primjerenije nekome tko nema pojma manje-više o ničemu, a kamoli kompjuterima.
07.10.2019 | 20:56
Mislim da nije stvar u tome da ne razumije način na koji funkcionira hlađenje već izražava opravdano čuđenje da Apple sa svom silom zaposlenih stručnjaka i financijskim mogućnostima nije napravio bolje hlađenje, a mi možemo samo nagađati da li su u startu imali na umu dizajn s pasivnim hladnjakom i onda su uz to dodali i aktivni dio zlu ne trebalo ili su u nekoj već podmakloj točci razvoja shvatili da je dizajn pasivnog hladnjaka promašen pa su pokrpali najbolje što su mogli... ili su već danas odlučili da će u slijedećoj generaciji ići njihov A1x Bionic ARM CPU koji se može hladiti pasivno pa je ovo samo prelazno rješenje jer su kupci čekali novi MBA.
08.10.2019 | 02:45
Daddo kaže:
dpasaric kaže:
Da bi itko otvorio nove MacBooke mora imati Appleov 5-kraki ključ, totalna debilana, ako se mene pita. Umjesto da olakšaju servisiranje, pogotovo kada imaju neka overengineering rješenja, oni samo dodatno zakompliciraju.


Šalu na stranu, radi se o Airu, bar je tako naveo OP. U tom slučaju, uzevši u obzir da je na njemu sve bitno "on-board" i nije replaceable bez da čitav MBO ide van, koji je točno razlog zašto bi bilo tko osim ACT-ova kopao po tome?


Evo ti razlog: mnogo novijih modela od 2016. do danas ima tzv. "black screen" nakon sleepa problem. Radi se o tome da se nekako korumpira NVRAM ili SMC kontroler (solarna oluja?) i da stroj misli da je spojen na vanjski monitor bez vlastitog. Sve radi, ali na slijepo dok ne spojiš vanjski monitor. Ne bi to bio problem da reset putem tipkovnice uvijek radi, ali to izgleda nije slučaj. I tada pomaže ili zaista ga spojiti na vanjski monitor, pa prčkati (a mnogi nemaju potreban USB-C na HDMI adapter) - ili ga treba otvoriti i fizički odspojiti bateriju, a u nekim slučajevima i monitor. To je svakako inženjerski promašaj, ja sam oduvijek bio za fizičku tipku za gašenje, a ne ove nove gluposti sa softverski gašenjem putem tipke na tastaturi i onaj nesretni Touch Bar.

Netko je inače dobro primjetio: "Kako znamo da je neka Appleova tehnologija promašena? - Tako što je nitko od konkurencije ne kopira kao sve ostalo." - ovdje se mislilo na Touch Bar.
08.10.2019 | 09:23
Semti, to znači da budu stari modeli poskupili jer nove neće htjeti kupovati zbog promašaja.
Meni Touch Bar još izgleda simpatično ali nisam spreman za to otdojiti razliku u novcima.
Zato sam i kupio zadnji "normalni" model MBP 13" koji ima sve priključke, a za konvertiranje DVD-a sam uzeo onaj prastari MacPro koji sad rippa serijela Seinfeld-a, a kasnije bude prekodirao u nešto što iTunes mogu pročitati.
12.10.2019 | 17:43
Nije mi baš za onu temu o vicevima pa ide ovdje

12.10.2019 | 20:28
Meni je Touch Bar bas cool. Nez zasto vam smeta.

Ja bi i u touchpad jos jedan display ako moze
12.10.2019 | 22:18
Nemam MBP s TouchBarom ali sam probao par sati koristiti ga na MBP od frenda i to mi je jednako kako i kad sjednem u auto koji više nema fizičke komande klima uređaja ili radija nego moram napikavati po ekranu, drugim riječima lijepo zgleda ali je nefunkcionalno.
Da ga imam duže možda bi se prilagodio i naučio koristiti (otkrio prednosti u nekim aplikacijama), ali ovako više volim klasične funkcijske tipke.
13.10.2019 | 09:25
Ja imam MBP sa TouchBarom i ništa posebno niti pomaže niti smeta samo je tu i trebalo ga je platiti. To je, po meni, jedini razlog zbog kojeg je izmišljen i ugrađen kao i puno toga kod Applea.
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.10.2019 | 10:41
dpasaric kaže:

Evo ti razlog: mnogo novijih modela od 2016. do danas ima tzv. "black screen" nakon sleepa problem. Radi se o tome da se nekako korumpira NVRAM ili SMC kontroler (solarna oluja?) i da stroj misli da je spojen na vanjski monitor bez vlastitog. Sve radi, ali na slijepo dok ne spojiš vanjski monitor. Ne bi to bio problem da reset putem tipkovnice uvijek radi, ali to izgleda nije slučaj. I tada pomaže ili zaista ga spojiti na vanjski monitor, pa prčkati (a mnogi nemaju potreban USB-C na HDMI adapter) - ili ga treba otvoriti i fizički odspojiti bateriju, a u nekim slučajevima i monitor. To je svakako inženjerski promašaj, ja sam oduvijek bio za fizičku tipku za gašenje, a ne ove nove gluposti sa softverski gašenjem putem tipke na tastaturi i onaj nesretni Touch Bar.

Netko je inače dobro primjetio: "Kako znamo da je neka Appleova tehnologija promašena? - Tako što je nitko od konkurencije ne kopira kao sve ostalo." - ovdje se mislilo na Touch Bar.


I dalje ne mislim da je navedeno rješenje otvaranja posao za krajnjeg korisnika.

Ono što je u ovom slučaju prestrašno je da ako je tome stvarno tako (a nemam razloga ne vjerovati ti, jer em prodaješ Apple, em si dugogodišnji korisnik) Apple i dalje prodaje / ljudi kupuju takve strojeve.

Mac mini od modela 2012 (da li i ranije?) "vuče" problem rozog ekrana nakon buđenja, Macbook ovo.... hmmmm.... nije dobro.

Zajednički nazivnik koji ja vidim je Intelova grafika u tim strojevima, pa je pravo pitanje da li je kriv Intel ili Apple?
13.10.2019 | 12:40
Prvi puta je u takvoj situaciji mogao biti kriv Intel. Dalje je kriv Apple.
No, svjedočili smo i drugačijim, ali zapravo težim problemima i s drugim proizvođačima grafulja, tako da - kakav je uopće izbor?
20.10.2019 | 18:57
Usporedba retina MBP 15"

20.10.2019 | 21:45
Gledam Pulp Fiction na HTV2. Ne kužim kako je taj čovjek stigao od Reservoir Dogs i Pulp Fiction do ovog zadnjeg...
20.10.2019 | 22:48
Prevelika pauza od zadnjeg filma (mislim 4-5 godina) ili je promijenio opijate
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 43 minuta
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO