Pozdrav iz kužine! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz kužine! :)


29.06.2021 | 13:59
@Kloba:

Posao iz snova

Ja odem na Zrce u subotu, legnem spavati nekad u ponedeljak. Tada valjda i pojedem nesto

Samo partijamo i pijemo ko stoke, tako da Pag nisam uopce dozivio i osjetio na taj gurmanski nacin. Steta.
29.06.2021 | 14:06
Bio sam tada i na Zrću ali je bio neki ovaj datum, još nije ni sedmi mjesec počeo i malo je ljudi bilo.
I još Zrće nije bilo ko što je danas.
No, već se tada naziralo šta će postati.
EDIT:
Da mi se sjetiti imena te konobe, pa da jednom odeš.
Imam negdje sve svoje tekstove, jednom ću baš potražiti pa ti reć.
A vodila su je dva brata Slavonca, zamisli.
Slavonci vlasnici najbolje konobe na Pagu.
U koju gradonačelnik Novalje vodi goste.
Doduše, ljudi su živjeli tamo u to vrijeme kada sam ih ja upoznao već 25 godina, tko zna šta je s njima danas.
29.06.2021 | 14:09
Ja baš i nisam nešto previše oduševljen janjetinom s Paga. Ovce i janjci se uglavnom prehranjuju(ne dohranjuju) sijenom. Nema više taj šmek.
Obožavam janjetinu, ali riba je ipak na prvom mjestu
29.06.2021 | 14:12
Ovo je bila 2002./03. @JOHN.
Imala je šmek, vjeruj mi.
A za to da se svašta prodaje pod janjetinu s Paga, pa i po restoranima, to stoji.
Samo ne znam kada smo to "uveli".
Mislim da tada još nismo ili smo tek počeli s tim forama.
Ali ne znam, priznajem.
EDIT:
Pa janjetina s Paga i je izvrsna jer janjci jedu te mirodije na koje naiđu na toj mjesečevoj površini otoka, a ne sijeno.
Kakvo sijeno na Pagu?
To sam sve slušao žderući tu janjetinu.
Zašto se ona smatra dobrom, bla - truć (a ja samo kimam glavom i pohlepno žvačem dok mi mast curi s obje strane usta ko zadnjoj seljačini)...
To je poanta, koliko se sjećam.
Jedu začinsko bilje koje raste među tim kamenjarom.
29.06.2021 | 14:43
Kloba kaže:
Ovo je bila 2002./03. @JOHN.
Imala je šmek, vjeruj mi.
A za to da se svašta prodaje pod janjetinu s Paga, pa i po restoranima, to stoji.
Samo ne znam kada smo to "uveli".
Mislim da tada još nismo ili smo tek počeli s tim forama.
Ali ne znam, priznajem.
EDIT:
Pa janjetina s Paga i je izvrsna jer janjci jedu te mirodije na koje naiđu na toj mjesečevoj površini otoka, a ne sijeno.
Kakvo sijeno na Pagu?
To sam sve slušao žderući tu janjetinu.
Zašto se ona smatra dobrom, bla - truć (a ja samo kimam glavom i pohlepno žvačem dok mi mast curi s obje strane usta ko zadnjoj seljačini)...
To je poanta, koliko se sjećam.
Jedu začinsko bilje koje raste među tim kamenjarom.


Ja pokušavma pojesti janjetinu s Paga, koja stvarno dolazi s Paga, posljednjih 3-4 godine i nikako da dobijem janjca 10-15kg koji ima šmek kako spada. Janjca naručim iz Kolana. Jednostavno mi to više nije to. Janjci se tamo debelo prehranjuju sijenom iz Like itd. Bez dohrane nema šanse. Ali ta dohrana je odavno prešla u prehranu. Jednostavno nema toliko travica za toliko janjaca. A kako love nikada dosta, još će ih iz Rumunjske prevozit preko Paga da se osunčaju i na klanje. Mah.....kretenarija od svega pa i od toga. Samo se naživciram.
Ja bi osobno preporučio janjce sa Cresa. Meni daleko bolji nego sPaga. Tamo se također hrane mediteranskim biljem, naročito divlji.
29.06.2021 | 14:52
Pa to je to.
Ja ti janjetinu poštenu od tada nisam pojeo.
Znači, koliko - 18 godina jbt.
OK. Nije niti da sam se trudio i obilazio restorane, ali ta je uzela medalju u mom nepcu.
Ovo poslije, niti toliko putujem, niti znam lokacije kada putujem di da idem po pravu stvar - pa uvijek truba neka ispadne...
29.06.2021 | 14:59
Naručio pred dva mjeseca janjca s Paga. Imao 9kg. Pekli posebno ja, pa moja majka. Nit mirisa nit okusa. Ma užas. Pag je za mene, po pitanju janjaca, završena priča. Jedino možda ako mi ga netko badava gurne pod nos.
29.06.2021 | 15:16
Pa dobro je @drlovric napisao, koliko ih prodaju ne bi da je Pag veličine Novog Zelanda.
Ti janjci Paga vidjeli nisu.
To je uzgojeno na nekoj farmi, kupljeno i prodaje se pod "paškom janjetinom".
Treba ove neotkrivene nalaziti, kakve si našao ti @JOHN.
Mada i njima uskoro dolazi expiration date...
Cijena masovnog turizma.
To nam je prva greška.
Trebali smo se odlučiti za visoko kvalitetni turizam.
Skup i nemasovan.
No, to je samo moje mišljenje - subjektivno i nestručno.
29.06.2021 | 16:44
Creška janjetina nije ništa novo, samo što ne dolazi toliko do izražaja zbog Paške.
Danas ljudi jedu i hvale sve i svašta, a meni to sve uglavnom ispadne jedna velika laž.
29.06.2021 | 18:00
Nisam nešto od janjetine, više me pale riba i sir... i dobro vino nakon toga.
No, navodno je dobar dio Paške janjetine isto kao i ja - rođen u Bjelovaru, a dobar dio ljeta provede u Kolanu
Znao sam vidjeti stada u Kolanjskom blatu, ali da... nešto ne štima s brojem.

Kloba, vjerujem da si fino papao kod Boškinca. Inače, preporučam OPG Oliverić (konoba Figurica) u Kolanu ako se ikada nađete tamo usput.
Što se paškog sira tiče, najfiniji mi je u OPG Zubović, ovo ostalo je otprilike kao i s janjetinom, uz poneku iznimku.
29.06.2021 | 18:03
Kloba kaže:

Cijena masovnog turizma.
To nam je prva greška.
Trebali smo se odlučiti za visoko kvalitetni turizam.
Skup i nemasovan.
No, to je samo moje mišljenje - subjektivno i nestručno.


Ne možeš čitavu državu orjentirati na elitni turizam, to je jednostavno neizvedivo.

Kod nas u principu niti nema, ni masovnog, ni elitnog turizma.

Za pravi masovni turizam npr. španjolskog tipa, trebali bi imati gomilu turističkih naselja zatvorenog tipa sa desetak tisuća postelja, u kojima turist ima sve što mu treba od igle do lokomotive, i uopće ne mora napuštati naselje do povratka kući, a toga u nas nema.

Nemamo niti pravi elitni turizam, jer niti jedna lokacija nema isključivo goste visoke kupovne moći-
Čak i Dubrovnik, koji je, barem u našim novinama, na glasu kao (pre)skup ima cijene koje su sasvim prihvatljive većini europskih i američkih turista, koji dolaze iz zemalja sa znatno boljim standardom od hrvatskog.

Kod nas je jedini problem to što imamo ugostiteljskih objekata čija razina kvalitete usluge nije na razini cijene koju naplaćuju, a upravo to odbija one goste koji mogu i žele platiti vrhunsku uslugu, a za te novce dobiju prosječnu (ili, često, ispodprosječnu) uslugu.
29.06.2021 | 19:50
zoranowsky kaže:
Nisam nešto od janjetine, više me pale riba i sir... i dobro vino nakon toga.
No, navodno je dobar dio Paške janjetine isto kao i ja - rođen u Bjelovaru, a dobar dio ljeta provede u Kolanu
Znao sam vidjeti stada u Kolanjskom blatu, ali da... nešto ne štima s brojem.

Kloba, vjerujem da si fino papao kod Boškinca. Inače, preporučam OPG Oliverić (konoba Figurica) u Kolanu ako se ikada nađete tamo usput.
Što se paškog sira tiče, najfiniji mi je u OPG Zubović, ovo ostalo je otprilike kao i s janjetinom, uz poneku iznimku.

Bio sam (mislim) u Boškincu, ali nisam tamo jeo jer smo bili jedan dan - a mjesto di nas je Dabo vodio je neka rustikalna konoba na vrhu nekog kao kanjona. Doslovno konoba koja "stoji u zraku" a krajevi joj s obje strane "ljube" stijene, ispod kojih je u blizini i more.
Ali da, o ovima sam radio reportažu ako se dobro sjećam.
Obitelj sa kćeri koja ima hotel i vinograd. Sve na vrhunskom nivou.
Nudili su nas, ali nismo mogli zinuti.
Pa smo završili sa vinima i poklon paketima.
Ako su to ti ljudi.
Muž, žena i tada kći neko moje godište (danas žena 40 godina).
To bi moglo biti to.
Moram naći te reportaže pa naći imena svih tih restorana, konoba i hotela.
U Splitu smo jeli u restoranu Šumica.
Tada jako dobrom restoranu.
Tom sam zapamtio ime.
Ostalih se ne sjećam više po imenima...
Mada mi Boškinac zvoni kao da sam ga već čuo.
Znači da sam bio tamo ako sam u pravu.
Ako jesam, onda je ta kćer već tada bila u poslu i tada su bili relativno nova pojava.
Možda par godina stari nakon otvorenja.
29.06.2021 | 19:59
@m@xym - tvoja riječ ipak drži veću težinu po ovom pitanju.
Ja sam dao osobno mišljenje; ti ipak živiš na moru i razumiješ tematiku turizma puno bolje.
Tako da, istina - u pravu si.
Zato sam napisao da je moje mišljenje nestručno i osobno, nikakva činjenica u prijevodu.
29.06.2021 | 20:00
@m@xym:

Sjedi pet. Godinama pricam isto

Hrvatska je u jednom velikom raskoraku. Za masovni turizam (obicne male ljude) postajemo preskupi i ne mozes nikada konkurirati jednoj Turskoj, Albaniji, Crnoj Gori...

Za elitne turiste nemamo ni ponudu ni sadrzaje. Mi jos uvijek kukuruze i krafne prodajemo po plazama. I tuku se iznajmljivaci lezaljki

Jedriti u Hrvatskoj je recimo duplo skuplje nego bilo gdje u Europi. Sve vezano za nautiku je pljacka ziva.

Proputovao sam ja svijeta, ali volim Dalmaciju i uvijek joj se vracam. Ali ne treba zatvarati oci pred cinjenicama.

Proslu godinu sam bio u Turskoj i u Splitu. Ono sto sam dobio u Turskoj bi me u HRV kostalo 3-5x vise.
29.06.2021 | 21:55
A doma se vratiš 20 kila teži?
29.06.2021 | 22:48
drlovric kaže:
@m@xym:

Sjedi pet. Godinama pricam isto

Hrvatska je u jednom velikom raskoraku. Za masovni turizam (obicne male ljude) postajemo preskupi i ne mozes nikada konkurirati jednoj Turskoj, Albaniji, Crnoj Gori...

Za elitne turiste nemamo ni ponudu ni sadrzaje. Mi jos uvijek kukuruze i krafne prodajemo po plazama. I tuku se iznajmljivaci lezaljki

Jedriti u Hrvatskoj je recimo duplo skuplje nego bilo gdje u Europi. Sve vezano za nautiku je pljacka ziva.

Proputovao sam ja svijeta, ali volim Dalmaciju i uvijek joj se vracam. Ali ne treba zatvarati oci pred cinjenicama.

Proslu godinu sam bio u Turskoj i u Splitu. Ono sto sam dobio u Turskoj bi me u HRV kostalo 3-5x vise.



da ne pricamo o sadrzaju koji je svugdje bolji nego u HR, dosta je problem i u subvenciji avio karte od strane drzave. recimo iz Hamburga mozes za Tursku ili direkt na Malorku za vec 50€... dok je karta do splita i to kad ima leta 300€. dosta njemaca ide na vikend turizam jer su karte nekada i po 13€. o tome HR moze samo sanjat. Onome tko je odlucio ulozit u apartman i napravio nesto od njega recimo u rangu od 3 zvijezdice... trazi 1000 kn po osobi za nocenje. dok sam sobu u Dubaiu a vjerujem i ti placao po 60 $.... znaci ne po osobi vec po sobi. alternativa je soba u kojoj netko tokom zime drzi pilice....
30.06.2021 | 05:10
Nisam bio u Dubaiu, ali mi žena radi tamo godinama.
Ima Dubai i Dubai.
A soba za 60 eura je soba hotela Ž kategorije, većinom za Palestince, Indonežane, Pakistance, istočne Europljane i sličnu živež - i najčešće se radi o vili sa nekada dobrim sobama koje je vlasnik prepolovio USB pločama kako bi poduplao broj soba pa ih sada iznajmljuje.
A ljudi koji to uzimaju su svakakvog profila, od studoša koji idu vidjeti svijeta do Azijata koji šalju svaki dirham doma.
Ako tamo hoćeš poštenu sobu za smještaj, pošteno ćeš je i platiti.
Nećeš je platiti kao sobu u Burj Kalifi koja ima sedam zvijezdica, ali je nećeš platiti ni 60 eura.
Osim toga nisi napisao o kojem se terminu radi?
Ako je 60 eura dan, isti je vrag i tu - nije li?
A 60 eura tjedan, e tu ne bi spavao - slušao sam svašta od vlastite žene koja tamo radi od 2015. godine.
I to njihovo gledanje na svaki dirham bi mi išlo na jetra.
Naručiš pizzu, dostavljač ti gura s pizzom i njegovu vlastitu vizit kartu.
Ne od pizzerie, nego njega samoga kako bi baš njega nazvao idući puta da ti baš on donese pizzu jer su plaćeni po dostavi valjda.
I tako svako ima svoju vizit kartu s kojom te opsjeda; na kraju dana se osjećaš kao držač za kartice.
To je ovaj, siromašniji Dubai - koliko sam ju shvatio iz njenih priča.
Nimalo lijep i ugodan za odsjest.
A lijep Dubai možeš samo gledati ako nemaš para.
I ta njihova dvoličnost.
Nema drogiranja i kurvanja - svi se drogsaju i kurve su za šankom.
Samo trebaš znati kafiće u kojima ćeš naći što te zanima.
Ma daj...
Pa Soraje i slične sponzoruše svih zemalja ex Juge (ali Srbije najviše jer ih najviše tamo i ima pošto imaju svoju ambasadu u UAE dok mi za tu državu moramo ići u ambasade u Njemačku ili Egipat) tamo odlaze graditi escort karijere.
Po meni, opet osobno i nestručno mišljenje da se razumijemo - mi nemamo obale ni kao Španjolska, ni kao Turska a bome ni kao Dubai.
Mi smo, riječima Mohameda Alabbara - Hrvatska i trebamo smisliti nešto hrvatsko kao naš turizam.
Niti masovno jer naselja za 10 000 turista vjerojatno graditi nećemo (valjda toliko ludi i glupi nismo), niti izričito visoki turizam.
Jer ljudi tu vole doć, tom liku je hrvatska obala nešto najljepše što je vidio na cijelom svijetu. Sam je to rekao.
Prema tome, mi ne smijemo kopirati ni Tursku ni Španjolsku (Dubai niti možemo sve da hoćemo) nego stvarno moramo smisliti nešto svoje.
Realno i ostvarivo samo kod nas.
Mi smo mala zemlja malih kapaciteta, ali predivne obale, gora, ravnica - i tako bi trebalo ostati.
A opet ugraditi i kvalitetan turistički program u sve to.
Jeben posao, kako god okreneš.
Gledati Engleze kako se napijaju na Ultri ili Zrću, Carpe Diemu i sličnim hedonostičkim mjestima koja mladim i "uzornim" Europljanima služe za "ispušni ventil" - već mi je pun kurac.
A to je doživljaj za njih "a la Palma de Mallorca".
Samo su sada našli novu Mallorcu u Hrvatskoj.
E pa, ako na to igramo - glupi smo ko stup.
Jer ako se pretvorimo u hrvatsku "Mallorcu" - uništit ćemo si obalu i ne shvaćam kako to ljudi koji su odgovorni ne vide, jebem im sve.
Dubrovnik više ne može disati u sezoni koliko ga je ta serija GoT proslavila.
Dvosjekli mač su mu napravili.
A sada ide snimanje prequela, kako je nastao Kings Landing i obitelj Targaryen sa zmajevima - odnosno kako je nastao Dubrovnik koji će opet služiti kao set.
Znači, još duplo više ljudi će stizati kada se ta serija završi.
Ne znam rješenje, ali nije u kopiranju drugih sigurno.
Nitko nema ovakvu obalu s ovakvim stanovništvom.
Trebamo nešto smisliti da ne sjebemo ni jedno ni drugo.
A tome tko će za to biti zadužen ne bih bio u koži.
To će morati biti inovacija žešća.
A što se letova tiče, to su odgovorne aviokompanije a ne mi kao država.
Dolaze i kod nas polako ali sigurno jeftilen letovi tipa Ryanair.
Već su tu, samo trebaju doći i u sve zračne luke na obali.
A to će potrajati.
Do tada - jebiga.
Na njima je da biraju odakle do kuda će letiti, i onda to predlože državama.
Pa nije na nama - ili i tu griješim?
EDIT:
Odmah da se ogradim, svjestan sam da ste @drlovric i ti @Robert_84 - za mene svjetski putnici i imate više iskustva sigurno.
Samo sam napisao svoje mišljenje, za koje držim da nije daleko od istine.
Slobodno me ispravite ili demantirajte, nema nikakvog problema.
30.06.2021 | 06:08
Jednostavno je. Maknuti Dalmatince i pustiti strance.
U Visu je stara engleska utvrda (www.fortgeorgecroatia.com/) koju su Šveđani uzeli u koncesiju i uredili. Da je to netko naš (preko rodbinskih veza) uze, već bi propao jer je u većini slučajeva pohlepan. Umjesto WC-a (koji je klimatiziran) bili bi Toi-toi plastične kabine i nekulturni priučeni konobari u japankama.

Ultra i Zrće - svi domaći bi ih maknuli i ne bi ih maknuli. Veliki novac koji zarade i velika gužva koju dobivaju (uz smeće i devastaciju).

Dubrovnik - njemu nema spasa. Dubrovčani ne znaju što hoće. Nadam se da je enormna pohlepa ugostitelje sada splasnula kako je korona bila.
30.06.2021 | 13:58
@kloba:

Proveo sam ukupno 5-6 mjeseci u Dubai. Skupilo se godinama. Grad za sve i za svakoga. Idem sa zenom i kcerkom ponovno u oktobru ili novembru, cim kod nas malo zahladni i vrijeme se pokvari.

Sirotinje ima. Preseravanja za bogate isto tako ima. Lopovi jesu, hoce i prevariti. Al naucis vremenom trikove U puno prodavnica nemas istaknute cijene, dodjes na kasu sa kosaricom pa lik naplacuje koliko hoce

Hotel jednake kvalitete u Dubai je duplo ili tri puta jeftiniji od istog takvog u Dubrovniku. Avio karte su jeftinije. Taxi je jeftiniji. Hrana je jeftinija, a o raznolikosti ponude da ne pricamo.

Nebi htio samo opet ici za vrijeme Ramazana, jer preko dana nista zivo ne radi. Doslovce moras prespavati cijeli dan, te ne smijes nista jesti ni piti na ulici i javnom mjestu.
30.06.2021 | 14:38
Znam. Radio i muž od ženine sestre u Abu Dhabiju, otišao na surfanje jer se time bavi (tamo je trenirao policiju Abu Dhabia da ostanu u formi - imao je plaćeni stan u sklopu akademije, sve - ali je imao ženu i dijete doma u Splitu pa se zadržao tri godine i bilo mu dosta) u slobodno vrijeme i to u neku obližnju državu s kojom UAE graniči i mičeš sat unaprijed ili unazad - ubij me sad.
Uglavnom, on zaboravio maknut sat kada se vraćao, nije skontao da je počeo Ramazan i onako gladan nakon mora i treninga kupio sendvič i proždirao ga po cesti šećući kako samo blesavi Balkanac zna.
A njima počeo post.
Streljali su ga pogledom.
Ali nije dao sendvič.
Pojeo ga je u tri zalogaja i lagano se osmjehivao namrgođenim facama u stilu "Znam, skužajte neću više"...
EDIT:
Jesi išao na vrh Burj Kalife?
Ova moja nije. Samo do pola. Kao plaća se, a ona se boji visine pa joj bilo dosta.
Jbt, bojala se popesti onim uskim skalama na vrh Sv. Duje kada mi je pokazivala Dioklecijanovu palaču i sve zanimljivo unutra, Vestibul i to...
30.06.2021 | 15:04
Kako se ona (moja žena) najviše druži sa ex-yu društvom, od kojih su joj najbolji prijatelji bračni par iz BiH s kojima je i kolegica (svi predaju u toj muzičkoj školi; Jelena klavir, ovi neke svoje instrumente) našli su ti ex-yu restoran.
Znači unutra možeš naručiti klopu iz svake države bivše Juge.
Ljudi najviše vole bosansku klopu, ali imaju i štrukle, pa srpska jela (Leskovački voz, Karađorđevu šniclu koja je koliko sam shvatio isti vrag kao i Zagrebački odrezak, koji je opet jako sličan Lungiću - no o tome drugi put ).
Poslala mi je par slika.
Na stolu sve s ovih prostora, od ćevapa s kajmakom do palačinka s Lino Ladom koje su uzeli za desert, ma svaka sitnica se uvozi iz zemalja današnje regije.
Ako hoćeš, dam ti adresu mada sumnjam da ćeš u Dubaiu htjeti sjesti u restoran kakav imaš doma na svakom uglu.
To je baš za naše radnike koji su homesick osmišljeno.
A ono skijalište?
Ja bi to vidio rado.
Pa one otoke koji su napravljeni u obliku mape svijeta.
Jelena mi kaže da Dubai posljednjih godina živi i gradi za neki EXPO (ne znam točno o čemu se radi) koji ubrzo imaju, ili su već trebali imati - pojma nemam.
Jer ova Korona je i njima poremetila sve planove.
02.07.2021 | 10:31
Da se očistim od politike i duhova prošlosti, skočio sam na kanal čovjeka kojeg pratim i našao video o kuhinji u Dubaiu.
Video traje 10 minuta. Lako je gledljiv i daje informacije koje čovjek u 21. stoljeću može iskoristiti želi li posjetiti to mjesto.
Pa kako da to ne objavim ovdje, kada smo spominjali jedno i drugo:
02.07.2021 | 20:28
hi

na godisnjem sam pa ne pratim bas sve, sto se tice cijene... u Dubaiu sam proveo dosta vremena na "rate" u periodu od 2011 do 2014. u zadnjih par godina ne. ispravak cijene hotele sa po 3 i 4 zvijezdice nisam placao 60 Eura vec jos manje 60 $ USD.

a kako je rijec o hotelu, sa kategorizacijom nema nikakvih azbest i rigips ploca, vec je to hotel sa 3 ili 4 zvijezdice.

i cijena je za noc.
03.07.2021 | 04:33
Ok prijatelju. Vjerujem ti.
Ja te molim da ti vjeruješ meni.
Moja supruga sigurno nije tražila stan u dijelu grada u kojemu odsjedaju turisti, odnosno hotelu.
Ona je našla tu vilu, nikakvih azbestnih ploča unutra nije bilo nego je nekretnina građena da ima uzmimo tri stana.
A vlasnik je preselio u još bolju pa je ovu pregradio na šest stanova. Naravno da je tu još dodataka osim USB ploča, riječ je o pravim radovima sa pravim instalacijama za dodatne kupaone, WC-e, kuhinje - samo su neki zidovi tanki pa doslovno imaš osjećaj da je riječ o jednoj USB/OSB ploči.
Na to sam mislio.
Da se razumijemo, to je Dubai - ta vila je imala i bazen - ali je iznajmljivana prvenstveno ljudima koji rade u Dubaiju, odnosno stanarima koji će uzeti minimalno mjesečni najam naviše.
A ne turistima koji dolaze tamo odsjesti na nekoliko noći.
Njoj se tamo čak i sviđalo i par je puta pričuvala bebu nekom pakistanskom paru iz stana do njenog s kojima si je postala dobra.
Voljela je, to se sjećam baš riječi kojima je opisla: "privatnost koju od vanjskog svijeta daje visoka zidana ograda".
Ona još puši, pa je voljela jutra uz cigaretu i kavu tamo.
Navodno da se vila nalazila u centru starog dijela Dubaia.
Starog, u smislu "Dubai starog" - kod nas bi taj dio bio relativno nov.
Ne mislim na dio grada pretvoren u muzej kao ovaj iz videa, ali ne mislim niti na onaj dio koji liči na New York koliko zgrada ima.
Na posao je išla prvo busem, nekad metroom koji je star koliko; malo više od desetljeća?
I te su stanice s klimom.
Tamo je, kao što znaš - sve klimatizirano.
Ti ćeš bolje znati o sve čemu pričam pošto si bio tamo.
Sjećam se da mi je pričala kako neku čudnu priču sa adresama tek kada je stigla.
Ulice im nemaju imena, nego brojeve i slova (mislim na manje, ne na velike prometnice tipa Hapiness Streeta - ispravi me ako griješim - ali nešto što nigdje drugdje nisam čuo. Tipa "17B Street". Tako nešto.
E sada, nju je najam tog stana mjesečno stajao toliko da je cifra probijala budžet tvrtke koji je predviđao niži iznos u plaći predviđen da osigurna pristojan smještaj zaposlenicima.
Ona je pristala sama doplaćivati razliku jer je htjela živjeti sama a ne s cimericom, u boljem mjestu, i u dijelu grada bližem njenom poslu.
Gdje se točno u gradu preselila iz kojeg mjesta prije - ne znam.
Znam da sada već sve gleda u AED. Kada je otišla 1 HRK je bio 1,8 AED. Danas je odnos nešto niži ako sam u pravu.
A prva škola u koju je došla raditi ih je držala u nekom opskurnom mjestu, također pregrađenim zidovima no puno zbijenije i nekvalitetnije napravljeno, i ona je uvijek bila najstarija sa po dvije cimerice koje su redovito bile skoro i duplo mlađe od nje pa se nisu mogle pogoditi nikako.
Ona je pet godina starija od mene, što će reći da sada ima 46 godina.
Kada je stigla tamo imala je 41.
A cureci iz Srbije su imali po 20ak ili malo više.
One su se došle zahebavati iz Beograda tu, ili su poslu pristupale neodgovorno pa ne bi trajale ni tri mjeseca koliko je početni probni rok, ali bi ta tri mjeseca dok su tu duboko u frižideru bilo puno vodki i svih mogućih žestica umjesto hrane.
Cure bi cijele noći bile budne, pričale, smijale se, a ona kao treba zaspati da sutra ide raditi.
To mjesto ju je izluđivalo.
Zato je (između ostalog) nakon tri godine promjenila firmu i preselila iz stana u toj zgradi u spomenutu vilu.
Malo sam (po običaju) odužio - no htio sam da me razumiješ točno na što sam mislio.
Ničime nisam mislio tvoje tvrdnje ospravati nego ih "dopuniti" - u nedostatku boljeg izraza.
Ja tamo nisam bio, ponavljam.
Sve što pričam prenosim tako da mi oprosti na nekim informacijama koje su prenešene krivo ako ih ima.
6E1458EA-30C2-4860-930E-A9252FDEA488_1_105_c.jpeg

Ona ispod Burj Kalife
22C48F90-CCB3-4DE9-BBA4-4475CF6BD16E_1_105_c.jpeg

U svom stanu s tim malim
D4CF430F-87FC-4061-9C14-E810062163C1_1_105_c.jpeg

Nakon pijane Nove godine budi se na plaži i ljubi devu
DAA4DAAB-722A-4B16-93B1-7BB66C877552.jpeg

Službeni, poslovni look
Eto, toliko.
I mislim da je vrijeme da se ovaj thread vrati onome čemu je zamišljen - a to je domaća kuhinja (znači i tvoja kućna klopa, iako je tvoj dom trenutno u Njemačkoj) i kako je što ispalo. Po mogućnosti sa slikom.
Ovaj hijack nije u redu, pa se ispričavam ostalim članovima.
329E7494-23B7-4334-B49B-F4D3E23FA30E_1_105_c.jpeg

Zato zadnja slika iz tog Ex-Yu restorana u koji svi dolaze kada su željni domaće kuhinje.
09.07.2021 | 10:49
I sam u ribarnicu po lososa ( jednom mjesecno uzmemo lososa, pa kost i glava idu u temeljac), prvo vecer sirovina, drugi dan miso juha i losos i rerne, i ostatak u frizer...

Potajno sam se nadao da ce bit i hobotnica (rijetko potrefim da je imaju) jer mi se bas jede, a vrijeme je u banani pa je sve mutno i ne da mi se ronit...

Imali su par komada, i kupio sam krak... krak ima 2 kile...

Jedva cekam probat ju sutra...

Moram priznat da me do sad nije bilo strah morskih pasa ili orka, ali s obzirom da lovim hobe, mislim da ce me od danas bit prpa...



IMG_8233.jpeg


IMG_8234.jpeg
09.07.2021 | 11:51
...scary shit....
09.07.2021 | 22:26
Ima takvih i u Jadranu, ali zbilja rijetko.
10.07.2021 | 08:22
Uuuuuuu, dobar tek.
Meni je bio rekord nešto ispod 5 kg(cijela). Ovo je fakin Kraken!
Javi kakva će ti biti okusom i kakva će biti tekstura.
Ja recimo više volim cijele komade 2-3kg.
10.07.2021 | 10:51
Najveća koju smo mi ulovili bila je oko 8 kg. Jednako duga, ali s tanjim krakovima. Ova bi bila nešto kao duplo veća. Po Franolićevoj knjizi, najveći primjerak ulovljen u Jadranu je 15 kg. Knjiga ne bilježi učestalost, tako da je moguće da je to bila jedna jedina, a da su sve druge bitno manje. U svakom slučaju, ovakvu ne bih rado ni ja sreo, čak ni u onim mladim godinama kad sam intenzivno ronio i mogao držati dah puno, puno dulje, nego danas.
10.07.2021 | 11:03
Prvo smo (ok, vecinom ja) jeli sashimi sinoc i ocekivao sam da ce biti zilavija...
Svejedno sam ju zamrznuo u u dvije posude -- hehe po kilu kraka..

Vecerali smo rizoto sa dvije vrste vina, slanim incunima, sun dried tomatoes (mora bit neki jednostavni izraz na Hrvatskom), mrodijama iz vrta i hobotnicom. Ispalo je super i drago mi je da je ostalo malo za sutra jer sam ga ustvari i kuhao za sutra za ponijeti u goste..

Imat cu bolju ideju o okusu i teksturi kad napravim drugi dio kraka na salatu. Probavsi ju u 3 faze (sirovu, kuhanu solo pa u rizotu) mogu samo rec da je rodjakinja svih onih koje sam povadio i provario... mljac..

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 39 minuta
  • Kloba: Evo ga, kao tehnološke kompanije manipuliraju medijima: [link]
  • Kloba: Ovaj tip je jako dobar. Ima dosta vide i za Marquesom, čak jedan gdje pričaju kako ih kompanije mole da ne objavljuju loše stvari o proizvodima ako naprave to i to, pa će dobiti 100 primjeraka nećega za podjeliti itd... Možda ga nađem pa pukem i taj link
  • Kloba: Neću otvarati temu oko ovoga iako bi bila zanimljiva, pravi razlog zašto proizvođači više ne daju punjače uz mobitele: [link]
  • overtherainbow: Na Gravisu je cijena iPda mini base model oko 4000 kuna. Znaci da bi u nas moglo bit i skuplje
  • smayoo: RIP :(
  • Daddo: [link]
  • Daddo: Umro je Sir Clive Sinclair :(
  • Kloba: Radio nam je jedan čovjek procjenu kuće još prije par godina, i predao nam nalaz u uvezanim papirima - sa skicama, svime. Tu se nalazi točna kvadratura, ovo smo iz glave bubnuli. Ali naći ću i pogledati
  • rusty: @invictus - ja sam na komercijalnoj verziji Protona
  • smayoo: Kako ne? To je totalna bedara. Sad će upasti u krivi statistički razred! :D
  • JOHN: A ako si fulao, mislim da i nije neka bedara.
  • JOHN: Računa se podna površina, uključujući balkoni, lođe, terase na višim etažama i sl. bez koeficijenata
  • Kloba: Samo za informaciju: Kuća jest nešto veća; ima podrum i tavan - ali se računa samo prostor za život koliko sam shvatio
  • Kloba: Ma nebitno. Bitno da imam taj kod, da sam to odradio i ćao đaci
  • Kloba: Samo onaj kod na kraju sam si slikao, ali kada sam kliknuo "pošalji kod na mail adresu" napisao mi je da mi je neispravna adresa. A upisao sam gmail adresu namjerno da ne bi s drugima imao problem
  • Kloba: Hvala Smayoo; zvao sam pa su mi isto rekli, imam eToken PBZ-a pa sam tako ušao u sustav eGrađani i popisao sebe i staru. Kuća mi ima 72m2. Sestra ima veći stan jbt. :D
  • smayoo: Ne trebaš, dosta ti je token od banke (ili m-token u aplikaciji za pametni telefon)
  • Kloba: Pa me zanima da li za popis stanovništva trebam eOI ili ne?
  • Kloba: Isprika na ovom ispod, htio sam napisati da imam mogućnost aktiviranja elektroničke osobne ali nemam smart card reader, pa to nikada nisam napravio
  • Kloba: Da
  • Kloba: Ja ne kužim da i treba smart card reader za to ili ne
  • Kloba: Ljudi, jer se itko popisao od vas doma?
  • lucija: Iznenadena sam sto nisu rekli nista za slusalice. Cekam Pr 2
  • Soffoklo: iOS 15, iPadOS 15 i watchOS 8 izlaze u ponedjeljak 20.9.
  • zvone: Isti dan kad i iphone?
  • zvone: Ne sjecam se da su spomenuli datum izlaska novog iosa?
  • Soffoklo: Za one koje interesira zašto su 'leakeri' toliko fulali u vezi  watcha. U biti i nisu, jer je to najvjerojatnije dizajn za 2022. - [link]
  • Kloba: Zanimljivo :)
  • Riba: Koristim Sony Xperiu XZ2 Compact, od tableta iskljucivo table tamne cokolade. :)
  • Kloba: Riba, pa koji mobitel koristiš? I tablet, ako ga koristiš?
  • Kloba: m@xym - hvala na info!
  • Riba: Nemam ni iPhone, ni iPad, ni iMac.
  • Vanjuška: Meni je Watch promijenio život na bolje, smanjio korištenje mobitela i općenito sam prezadovoljan...
  • m@xym: kloba, safirno staklo se može i ogrebati i otkrhnuti, pogotovo kada se radi o staklu na nečemu što je izloženo svakodnevnim udarcima, kao što je ručni sat (imam sat, ne Apple Watch, sa safirnim staklom pa znam).
  • Kloba: @Riba, nemaš iPone? Ni iPad?
  • Riba: Ja sam i dalje potpuno ravnodusan prema svim tim i* uredjajima.
  • Kloba: Ali kako je ekran 50% veći u odnosu na  watch 3, i 20 % veći u odnosu na  watch 6 - to je mene zadivilo... Da ne pričam kako uoće (dugo nisam pratio keynote, sigurno sam ih propustio jedno četiri, pet) sada više ne koristi Gorilla Glass, već safirno staklo na ekranu. Pa to ne možeš ogrebati nikako
  • Kloba: Pa sve to zaokružiti sedmom generacijom  watca
  • Kloba: A o iphoneu 13 Pro da ne pričam... :)
  • Kloba: Ja bi taj iPad isto. Ima A15 bionički čip. [link]
  • Beli: bas tak :)
  • drlovric: Koliko samo pogresnih leakova ove godine. Watch su skroz profulali. Svi su mislili da ide kockasti, kao iPad.
  • Daddo: А15 bionic. I dalje mi nije jasno zašto forsiraju pencil 1. generacije kod običnog ipada
  • drlovric: I bas mi je zao sto nismo dobili Always on display na iPhone. Mislio sam da je to gotova stvar. Ali barem eto ProMotion :)
  • drlovric: Dobar Mini ali imam iPad Pro tako da mi je glupo imati oba. I meni se svidja bas.Super gadget u malom pakiranju. Nez samo jel 14 ili 15 chip u njemu. Promaklo mi je.
  • Daddo: iPad mini je definitivno impresivan sad kako je narastao ekran i dobio podršku za pencil 2nd gen
  • kupus: ah čuj, navodno s novim ajfonom s kul ml mogućnostima prevodiš Odiseju s starogrčkog na srpski u trenu :)
  • Djuro genijalac: @ kupus: pa nije nikad Štulić bil na Apple eventima....
  • Lihto: Zasad ništa worthy upgradea tko je uzeo prošlu ili preprošlu generaciju..
  • Daddo: Koja je fora s ML mogućnostima u mobitelu?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO