Objective C početnik, par pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Objective C početnik, par pitanja


29.11.2010 | 22:36
Dakle nedavno sam počeo s programiranjem i to odmah na macu pa bi vas molio da mi odgovorite na nekoliko pitanja:

1) Da li je uopće normalno da počnem odmah u Objective C ( x code) jeziku ili bi trebao prije savladati neki drugi programski jezik da bi mogao normalno učiti u Obj C u ?

2) Koje bi mi knjige preporučili s obzirom na to da namjeravam raditi u cocoai neke 2D igrice i ostale jednostavnije aplikacije za iphone

3) Koja je razlika između C++ i Objectiv C jezika i mogu li učiti za Objective C iz C++ knjiga, jer ima literature na hrv iz C++a pa mislim da bi mi malo brže išlo učenje.
29.11.2010 | 23:00
1) Da li je uopće normalno da počnem odmah u Objective C ( x code) jeziku ili bi trebao prije savladati neki drugi programski jezik da bi mogao normalno učiti u Obj C u ?

Obj C je nadgradnja (superset) običnog C-a. Slobodno možeš krenuti odmah učiti njega, donekle ćeš si pojednostavniti život, a po putu ćeš naučiti dovoljno C-a da možeš, po potrebi, switchati u običan C ili neki drugi jezik na bazi C-a.

2) Koje bi mi knjige preporučili s obzirom na to da namjeravam raditi u cocoai neke 2D igrice i ostale jednostavnije aplikacije za iphone

U ovom threadu imaš više o knjigama i video tutorialima. S obzirom da krećeš od Obj C, topla preporuka za Kochanovu "Programming in Objective-C 2.0" - idealna je za takav pristup.

3) Koja je razlika između C++ i Objectiv C jezika i mogu li učiti za Objective C iz C++ knjiga, jer ima literature na hrv iz C++a pa mislim da bi mi malo brže išlo učenje.

Ne možeš učiti Obj C iz C++ knjiga. To su dva svijeta. Najveća razlika je u sintaksi, a sitnih (ali bitnih) razlika ima toliko da ih nema smisla nabrajati kao odgovor na ovo pitanje jer ti kao početniku neće puno značiti. Ali ako te baš zanima, imaš ovdje lijepi sažetak.
  • Law
  • Korisnik
  • 6
30.11.2010 | 12:41
Osim što ti je GP () napisao ja bih još dodao da na iTunesU imaš predavanja sa Stanforda vezano na iPhone development pa gledajući ta predavanja možeš dosta naučiti, ja baš pratim predavanja ove jeseni (fall 2010).
  • User
  • Posjetitelj
30.11.2010 | 14:15
Samo da se još nadovežem - zaobiđi C++ u širokom luku - više će ti odmoć nego pomoć u ovom slučaju. Ako već hoćeš dobru podlogu za znanje Objective C-a onda nauči prvo osnove standardnog C-a, onoga bez "++". U jednoj od knjiga koje sam naručio, "Cocoa Programming For Mac OS X", trebala su samo dva poglavlja da se poznavatelju C-a objasni Objective-C, što naravno zahtijeva od tebe da prethodno znaš C i principe objektno orijentiranog programiranja.

Ako ne znaš ništa o C i OOP (a dodatna je komplikacija što C nije objektno orijentirani jezik) i nemaš vremena to postepeno naučit, vjerojatno iz "Programming in Objective-C 2.0" možeš dobit sve što trebaš kao što ti je Djipi preporučio. Ja nisam uzimao tu knjigu pa ti ne bih znao reć
07.12.2010 | 02:35
Ljudi hvala svima na odgovorima !
Počeo sam lagano raditi po knjizi i radim lagano u cocoa-i uz pomoć tutorijala s youtubea, pa me zanima ima li negdje izlistano sve te funkcije,atribute,naredbe koje mogu upisati u kodu jer ima mali milijun svih tih "poziva".
Npr. kad sam radio animaciju slika u cocoi po jednom tutorijalu morao sam pozvati: ImeObjekta .animationImages, .animationDuration , .animationRepeatCount ,startAnimation itd.
i tako za svaku aplikaciju koju radim ima masu tih izraza koje moram upotrijebiti, a ne mogu ih nikako znati sve u svakom trenutku pa se pitam ima li kakva pomoć za to(tipa u nekom dokumentu ispisane i objašnjene sve naredbe) da se mogu malo "osamostaliti" od tutoriala i pokušati nešto sam napraviti, a ne da svako malo tražim naredbe na sto izvora a na kraju pola toga ne nađem.
P.S. znam da mi je informatičko izražavanje koma, ali nadam se da ste razumili što pitam
07.12.2010 | 09:37
Kad si u Xcodeu, klik na Help, pa Developer Reference. Tamo ti je na raspolaganju jedno milijun stranica dokumentacije. Da se ne gubiš nepotrebno, koristi pretraživač (rubrika gore desno, s povećalom) i u njega upiši što te zanima, npr. "animation images".

Druga je mogućnost u samom editoru source codea. Utipkaj ime funkcije ili metode ili propertyja koja te zanima, selektiraj utipkano i onda pomoću cmd+ctrl+? pozovi kratki podsjetnik
07.12.2010 | 21:47
i tako za svaku aplikaciju koju radim ima masu tih izraza koje moram upotrijebiti, a ne mogu ih nikako znati sve u svakom trenutku pa se pitam ima li kakva pomoć za to(tipa u nekom dokumentu ispisane i objašnjene sve naredbe) da se mogu malo "osamostaliti" od tutoriala i pokušati nešto sam napraviti, a ne da svako malo tražim naredbe na sto izvora a na kraju pola toga ne nađem.

Smayoo te uputio u pravom smjeru, ali u novijim izadnjima Dev Toolsa Apple je malo "pretumbao" dokumentaciju pa je po novom "Developer Reference" postao "Developer Documentation" i do njega vodi alt+cmd+?. Spomenuti ctrl+cmd+? otvara Quick Help koji u vlastitom prozoru sažeto lista sve bitno što se odnosi na riječ u kojoj se trenutno nalazi tekstualni kursor (u Xcodeovom editoru). Dakle, ako je kursor negdje unutar riječi "NSView", Quick Help će prikazati informacije koje se odnose na NSView. Kako mičeš kursor i prelaziš na nove riječi, mijenjat će se sadržaj Quick Helpa. Koliko god se čini korisnim, zna biti iritantno nakon nekog vremena.

Utoliko je jedan od tvojih najboljih Xcode prijatelja alt+cmd i dvoklik na bilo koju riječ u kodu. Primjerice, držiš alt+cmd, dvoklikneš na "NSView" (ne moraš ništa prethodno selektirati, samo dvoklikni - mouse pointer se, nakon što pritisneš alt+cmd mijenja u crni križić) i otvorit će se Developer Documentation prozor, a njemu će biti prikazana dokumentacija za NSView (Class Reference).

No, na stranu shortcuti, čini mi se da pravi problem (po običaju) leži u nekom od prethodnih koraka - kako uopće znati što i gdje tražiti?

Kad radiš po tutorialu pa samo poželiš nešto dodati, put do informacije je lakši - kao što je Smayoo napisao, u Searchu Developer Documenationa upišeš ključnu riječ (vjerojatno neku koju već imaš u kodu) i možda već iz prvog pokušaja dođeš do odgovarajućeg dokumenta odnosno informacije u njemu (primjerice, neke druge metode koju možeš pozvati na istom objektu).

Međutim, takav princip, koliko god "savršeno" funkcionira kod učenja, u praksi zapravo nije primjenjiv jer najčešće nemaš pojma što zapravo moraš tražiti (ne znaš ključnu riječ).

Cijeli problem (u smislu "pogađanja" koju metodu možemo pozvati na kojem objektu) se vrti oko toga da prvo moramo biti načisto sami sa sobom što zapravo radimo. Koliko god zadatak pred nama izgledao komplicirano, možemo ga (i moramo) raščlaniti na manje dijelove pa tako možemo i prije nego što krenemo programirati "cijeli program" znati da negdje u programu, primjerice, "moramo prikazati sliku". Potom dokumentaciju čitamo tražeći odgovor na pitanje "kako prikazati sliku?".

Gdje pronaći odgovor na to pitanje?

Appleova dokumentacija prilično je kaotična (pogotovo za početnike). Sadrži preko 3.000 dokumenata koji se često mijenjaju i stalno dolaze novi. Naučiti ih napamet definitivno nije opcija. Srećom, svaki dokument osim naslova ima 3 korisna "taga" (Resource Type, Topic i Framework) koja možemo koristiti za ih sortirati i/ili filtrirati.

Resurce Type je trenutno najmanje bitan, ali vrijedi znati koji sve postoje. Getting Started je uvijek dobar početak pa tako ako je cilj prikazati sliku, možemo kliknuti na Topic (Home/Mac OS X Core Library, ako programiramo za Mac ili Home/iOS Library, ako programiramo za iOS uređaje) "Graphics & Animation" (jer "prikaz slike" očito ne spada u "Security" topic) i u njemu, koristeći polje za pretraživanje/filtriranje dokumenata upisati "getting started" - izbor će se svesti na jedan dokument: "Getting Started with Graphics & Animation". On nam daje svojevrsni overview, odnosno objašnjava nam što uopće sve imamo na raspolaganju i kako su zamišljeni koncepti. Dokumenti tipa "Guides" (konkretnije, Programming Guides) objašnjavaju kako iste te koncepte pretvoriti u konkretan kod. U njima već nailazimo na različite tipove objekata i pozive metoda i nakon toga imamo na raspolaganju dva smjera - primjere (Sample Code) i reference (Reference) - pri čemu su reference uvjerljivo najkorišteniji dio dokumentacije jer ćemo im se stalno vraćati.

Tek nakon nekog vremena, kad svladamo osnovne koncepte i proučimo Programming Guideove, znat ćemo kako stvari funkcioniraju pa nam najviše pomaže onaj alt+cmd dvoklik koji otvori stranicu dokumentacije konkretne klase - i u njoj (obično) tražimo konkretnu metodu.

Nerijetko programeri pokušaju preskočiti "širu sliku" (koncepti) i žive u uvjerenju da će im reference klasa biti dovoljne. Uz puno sreće, i budu im dovoljne, ali takvi programeri obično štošta rade suboptimalno jer im se nikad nije dalo proučiti koje im mogućnosti uopće nude raspoloživi APIji - i nerijetko u vlastitom kodu otkrivaju toplu vodu pišući kod koji je već odavno napisan, samo "spava" u njima nepoznatom APIju. Dio problema je svakako i u tome što APIja ima 1.500+.
05.07.2011 | 00:13
Ova Stanford predavanja su božanstvena, savrsena za one koji tek ulaze na platformu jer se u biti na predavanjima u grubo vidi sto se moze na iOS-u radit. Ljubomoran sam na tu Stanford ekipu
03.08.2011 | 12:57
Ili, ako želiš, investiraj malo novaca, i za šaku dolara možeš naučiti dosta toga, pomoću video tutoriala sa lynda.com
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 42 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO