Thunderbird
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Thunderbird


21.10.2007 | 00:02
Ako su Switcheri oni koji su odlučili trajno prijeći s Windowsa na Mac (ili obrnuto), onda sam ja Crosser - jedan od onih koji imaju potrebu ili jednostavno moraju koristiti oba OS-a. I ne bunim se, dapače.

Dobar dio posla mi je vezan uz mail i arhivu koja se godinama nakuplja u Outlooku (Express). S obzirom da već neko vrijeme Outlook vrtim na WinXP instaliranim (BootCamp) na iMacu, više vremena provodim u Windowsima i to prvenstveno zato što kad switcham u Mac OS, mailovi ostaju u Outlooku.

Pametnom čovjeku ovdje pada na pamet naizgled očito rješenje (IMAP), ali u praksi dotično rješenje nije najsretnije (barem ne za moj konkretan slučaj) i dugo vremena sam mozgao kako imati pristup mailovima bez obzira u kojem sam OS-u.

Da ne duljim, rješenje nalazim u Thunderbirdu i trenutno eksperimentiram s njim. Ovaj post šaljem jer me zanima a) da li je netko već rješavao sličan problem, b) da li ga je uspješno riješio (i još k tome koristeći Thunderbird) i c) propuštam li nešto bitno?

Rješenje (barem ovo eksperimentalno s kojim trenutno baratam) je u tome da se prvo pod Windowsima instalira Thunderbird. Kad se prvi put pokrene ponudit će wizarda za importanje SVEGA (adresar, mailovi, accounti...) iz raznih mailera, između ostalog i iz Outlook Expressa. Prijelaz iz Outlook Expressa u Thunderbird pod Windowsima je gotovo transparentan. Problem manje.

Sljedeći korak je switchati u Mac OS i instalirati tamo Thunderbird (za sad baratam s istom verzijom, a jedno od pitanja bi moglo biti i što kad se jedna verzija apdejta, a druga to napravi \"malo kasnije\", nakon što ga dignem sljedeći put pod drugim OS-om...). Slijedi otvaranje accounta koje imam i u Win verziji (8 različitih) i routanje Mail foldera iz MACovog user Librarya (gdje se stvore po defaultu) na mjesto gdje se nalaze postojeći Thunderbirdovi Mail folderi pod Windowsima (Docs&Settings/...).

Nakon toga oba Thunderbirda (Win/Mac) koriste istu bazu. Poruke koje skinem ili pošaljem pod Macom, uredno su vidljive i pod Windowsima, nalaze se na istom mjestu i, za sad, čini se, sve štima.

Propuštam li neku očitu \"kvaku\" na koju bih trebao paziti prije nego ideja izađe iz ekperimentalne faze, aktiviram prave accounte i po putu sve pogubim?
21.10.2007 | 02:12
jel samo meni ili i još neki ne mogu pročitati naša slova u uvodnom postu?
21.10.2007 | 03:10
Pusti, to je Đipi vjerojatno pisao s Windowsa. Dobro je da uopće ima teksta.
21.10.2007 | 03:43
hmmm zanimljivo rješenje sa djeljenom bazom. nemam iskustava s tim iako imam ogromnu potrebu preseliti gigu i pol veliki inbox Outlooka (ne Expressa) u nešto na Macu. Kao također switcher/crosser uspješno sam preselio cijeli posao na Maca ostali su mi samo mejlovi i knjigovodstveni program za koji sva sreće ima rješenje jer je pisan u javi, dok moram rješit mejlove jer mi se neda kad nešto zatreba palit kantu iz 2001 godine i slušat hripavi ventilator i čekat 10 minuta za Outlook

pozdrav novog korisnika

Ivan
21.10.2007 | 05:16
jel samo meni ili i još neki ne mogu pročitati naša slova u uvodnom postu?


Ups. Pisao sam u IE na Win, a taj po defaultu uključi CE encoding osim ako ne refresham stranicu pješke (tada uredno prebaci u Unicode). Ako upali Thunderbird trik, switchat ću u istovremeno na Firefox.

P.S. Promjenio sam encoding.
21.10.2007 | 05:20
hmmm zanimljivo rješenje sa djeljenom bazom. nemam iskustava s tim iako imam ogromnu potrebu preseliti gigu i pol veliki inbox Outlooka (ne Expressa) u nešto na Macu.


Thunderbird navodno (nisam probao, ali vidio sam opciju) uredno konvertira i Outlook bazu. Pa ako eksperiment upali - eto ti rješenja.
19.01.2008 | 22:40
Jučer sam napokon stigao nastaviti ovaj \"eksperiment\" i danas mogu konačno reći: \"Job's done.\"

Kao i u većini slučajeva, prilično je trivijalno kad čovjek zna što TOČNO mora napraviti. S obzirom da se na više mjesta može zastraniti, pišem korak-po-korak upute za sve koji se odluče ovako riješiti svoj problem dual boota.

Operacija se izvodi u dva dijela - prvo instalacija i konfiguriranje Thunderbirda pod \"primarnim\" OS-om, a potom isto to pod \"drugim\". U mom slučaju \"primarni\" su Windowsi jer selim iz Outlook Expressa.

#WIN

1. Ako imate (ili ste imali) instalirani Thunderbird, uklonite ga. Preporučam prvo uninstall samog programa, a potom i uklanjanje svih datoteka koje će ostati u Documents and Settings - potražite ih sa search, tražeći \"Thunderbird\". Ostat će malo smeća u registryu, ali ne morate se time zamarati. Cijeli ovaj korak služi isključivo da se u nastavku ne izgubite s identifikacijom starih/novih profila (dakle, možete ga i preskočiti).

2. Instalirajte Thunderbird. Pokrenite ga. NEMOJTE ništa importirati. NEMOJTE kreirati account(e). Quitajte Thunderbird. U ovom koraku Thunderbird kreira defaultni profil i smješta ga u C:\Documents and Settings\Ime Prezime\Application Data\Thunderbird\Profiles folder, pod random imenom tipa \"a1b2c3d4.default\".

3. Ako OS X nema pristup C: disku (ili ako jednostavno ne želite da Thunderbird iz OS X-a petlja po Win boot particiji!), preselite profil kreiran u prethodnom koraku (2) na neko mjesto gdje mu mogu pristupiti oba OS-a. U mom slučaju to je eksterni disk (G: particija, FAT32), folder G:\Documents\Thunderbird - kreirate ga sami, da ne bude zabune. Ja \"u susjedstvu\" (G:\Documents\Outlook Express) držim i Outlook Expressov Store Folder, da mi bude praktičniji za backup. Nakon ovog koraka path za Thunderbird profil je (u mom slučaju) G:\Documents\Thunderbird\a1b2c3d4.default.

4. Promijenite profiles.ini datoteku (C:\Documents and Settings\Ime Prezime\Application Data\Thunderbird/profiles.ini) tako da isRelative bude 0 (IsRelative=0) i (u mom slučaju) Path=G:\Documents\Thunderbird\a1b2c3d4.default. Sljedeći put kad pokrenete Thunderbird, pristupit će vašem profilu na novoj lokaciji.

5. Pokrenite Thunderbird.

6. Uz pretpostavku da želite prenijeti podatke iz Outlook Expressa (moj slučaj), na raspolaganju su vam opcije da importate settinge, adrese i mailove. Ja sam odlučio mailove pustiti u miru (ako mi nešto treba iz arhive, uvijek mogu otvoriti Outlook Express i zaviriti), a adrese i settinge prenijeti. Prvo sam odradio prijenos settinga: Tools/Import->Settings (Outlook Express). Nakon ovog koraka u Thunderbirdu će se pojaviti SVI Outlook Express accounti. Postavite defaultni.

7. Ako importirate više od jednog mail accounta, importirat ćete isto toliko SMTP settinga. Vjerojatno će se pojaviti duplikati pa predlažem da ih počistite: Account Settings -> Outgoing Server (SMTP). Usput postavite i defaultni.

8. Vrijeme je za importiranje adresara. Tools/Import -> Address Books (Outlook Express). Napomena: u Outlook Expressu možete imati više od jedne e-mail adrese za svaki kontakt, ali samo jedna je \"Default E-mail\". Thunderbird će importirati SAMO defaultnu e-mail adresu! Meni ovo nije predstavljalo problem, ali vrijedi spomenuti.

9. Podesite opcije (Options) prema vlastitim željama. Ako to napravite sad, nakon Mac dijela instalacije morat ćete ih podešavati dvaput (zasebno za Win i Mac Thunderbird). Dakle, isplati se fine-tunati ih u ovoj fazi. Dok ih podešavate, uzmite u obzir da će datoteke u vašem profile folderu (a imat ćete dva profile foldera: jedan pod Windowsima, drugi pod Macom) živjeti \"zasebno\". Ovo je bitno kod, recimo, adresara. Ako (primjerice) pustite uključenu opciju Composition/Addressing/Automatically add outgoing e-mail adresses to my... u oba OS-a adrese će se sakupljati u dvije odvojene history.mab datoteke. Ako vam to paše, OK. Meni ne paše pa sam isključio ovu opciju pod oba OS-a.

Teži dio posla je gotov. Provjerite radi li sve uredno, kreirajte par foldera unutar Thunderbirda, skinite poštu, sortirajte je kao inače... bla, bla.

#MAC

1. Uklonite prethodnu instalaciju Thunderbirda (ako postoji).

2. Instalirajte Thunderbird (preporučam da pripazite na verziju i pokušate pod oba OS-a imati istu - sve napisano je testirano s verzijom 2.0.0.9). Pokrenite ga (da kreira defaultni profil). NE importirajte ništa. NE kreirajte account(e). Quitajte Thunderbird.

3. Kopirajte prefs.js iz svog Win profila u svoj Mac profil (prepišite preko postojećih). Mac profil možete pustiti tamo gdje ga Thunderbird defaultno kreira (/Users/korisnik/Library/Thunderbird...).

4. Kopirajte iz Win profila u Mac profil signons.txt (passwordi za accounte!), abook.mab (adresar, Personal Address Book) i history.mab (Collected Addresses - ako je prazan pod Windowsima, ne morate ga kopirati).

5. Diskonektajte se s neta. Pokrenite Thunderbird. Objašnjenje zašto ste se morali diskonektati nalazi se u sljedećem koraku.

6. Uđite u Tools/Account Settings. Primjetit ćete da su se SVI vaši accounti definirani u Win verziji uredno \"pojavili\". Međutim, trenutno SVI imaju KRIVI PATH (pokazuju na Mail folder unutar Macovog profila). Da se u prethodnom koraku niste diskonektali, eventualni mailovi koji bi sad stigli, bili bi zapisani unutar Mac profila - gdje ih ne želite. Promijenite, za SVAKI account, Server Settings/Local directory tako da pokazuje na odgovarajući Mail folder u Win profilu. Ako ste prethodno (pod Windowsima) importali i news account, imajte na umu da za news account morate promijeniti dva patha (Local directory i newsrc file). Kad budete mijenjali newsrc file path, upozorit će vas da bi mogao biti prebrisan. Ignorirajte upozorenje, potvrdite da ipak promijeni path i ne brinite - ništa se neće dogoditi.

7. Imajte na umu da kopirani passwordi, bez obzira što ste pod Windowsima možda unijeli master password, trenutno nisu zaštićeni! Utoliko predlažem Options/Privacy/Passwords -> Change Master Password - kreirajte ga.

Nakon ovoga bi sve trebalo biti na svom mjestu. Konektajte se. Možete skinuti poštu na Macu, presložiti je, pootvarati nove foldere, pročitati newse, potom rebootati i Windowse i tamo naići na situaciju kakvu ste ostavili na Macu. Vrijedi i obrnuto naravno.

Ostaje još samo (ne)praktičan problem adresara. Na žalost, nije moguće napraviti hard link na FAT32 particiju, a simbolički link (alias) ne pomaže u ideji da Mac preko njega pristupi abook.mab fajlu u Win profilu. Bilo bi idealno da se većina fajlova u profilima može polinkati, ali, eto, nije slučaj. Do nekog sretnije rješenja, uvijek možete Thunderbird na Macu (ili obrnuto, na Windowsima) dizati preko skripte koja će prvo kopirati aktualni adresar iz \"onog drugog\" profila. Možete otići i korak dalje pa nakon što quitate Thunderbird kopirati aktualni adresar u \"onaj drugi\" profil. Budite kreativni.
11.10.2008 | 03:21
Pišem memento sam sebi da znam što mi je činiti kad sljedeći put napravim Glupost zbog koje ću morati reinstalirati Thundebird pod Macom.

Naime, nakon što sam danas (odnosno jučer, kalendarski) napravio jednu takvu Glupost i pokušao vratiti sve u prvotno stanje prateći prethodno opisani workflow, počela me hvatati panika jer se Thunderbird uporno rušio. U nedostatku boljih ideja čak sam pokušao umjesto trenutno aktualnog 2.0.0.17 instalirati 2.0.0.9 s kojim je procedura provjereno radila. Nakon što mi ni to nije pošlo za rukom (čitaj: nekoliko sati kasnije), zaključio sam da rješenje treba tražiti na drugom mjestu.

Da ne duljim, uzrok je Thunderbirdovo (educated guess!) prilagođavanja nekakvog buffera (ili čega već, nije ni bitno) veličini baze mailova. Rješenje se svodi na to da se "komadi baze" dodaju na način da ga ne zaguše. Pojasnit ću, u koracima:

1. Kad se dogodi Glupost zbog koje treba reinstalirati Thunderbird, poželjno je krenuti s uklanjanjem ostatka prethodno instaliranog. Obrišite /Applications/Thunderbird.app, zatim /Users/korisnik/Library/Caches/Thunderbird, pa /Users/korisnik/Library/Preferences/org.mozilla.thunderbird.plist i na kraju /Users/korisnik/Library/Thunderbird.

2. Slijedite korake 2-7 iz originalnog naputka, ali nakon što izvršite promjene u Tools/Account Settings NEMOJTE (još) restartati Thunderbird! U Tools/Account Setting morate promjeniti i path za "Local Folders". Promjenite ga. Potom napravite sljedeće...

3. U Win folderu baze, preimenujte "Local Folders" u "Local Folders.old". I kreirajte "Local Folders" folder (bitno je da se tako zove i da je PRAZAN).

Ako sad pokrenete Thunderbird (hint: budite diskonektani!), sve će biti OK. Istina, nedostajat će svi mailovi ali to je samo privremeno.

4. Ovisno o tome KOLIKO imate mailova u bazi (folderi i subfolderi unutar "Local Folders"), movajte ih "malo po malo" iz "Local Folders.old" u "Local Folders" dok ih SVE ne preselite. Trenutno mi je nemoguće reći kolika je "kritična količina", ali meni je uspjelo preseliti sve u 3 dijela, a da se pritom Thunderbird ne sruši. Kad sam pokušao samo u 2, nije išlo (naravno, "dva" ili "tri" dijela su potpuno neupotrebljiva definicija jer ovisi o tome koliko subfoldera ima u svakom - morat ćete pogađati).

5. Nakon što uspješno preselite SVE mailove, obrišite "Local Folders.old" i (ako ste provjerili da se Thunderbird uredno diže) možete on-line.

6. Ne zaboravite nakon reinstalacije dodati Add-onove koje ste koristili prije Gluposti.

I to je sva mudrost. Mrmlj.
11.10.2008 | 11:47
Možda je ovo jednostavnije, guides.macrumors.com/Moving_Email_from_PC_Outlook_to_Apple_Mail
11.10.2008 | 22:23


Svakako je jednostavnije. Ali nije poanta u jednokratnom portanju mailova iz Windowsa na Mac nego u tome da se na Macu, s BootCampom, može raditi u oba OS-a (OS X i Win) i pristupati istim mailovima. Vidi početak threada za detalje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 9 minuta
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO