Externi HDD na PC-u i Macu?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Externi HDD na PC-u i Macu?!


20.01.2011 | 09:41
ivanbugy je napisao:
Opet problemi...samo problemi....(
Kupio sam wd passport essential 3.0... potrazio sam pod kljucnom rjeci NTFS sve sta mi je smayoo rekao...nasao sam , no medjutim nikako nisam uspjeo u terminalu omoguciti to NTFS pisanje...nije mi jednostavno islo...


Postupak je "terminalski" pa se ne čudim da ne ide - ako nemaš bar malo iskustva s unix terminalom, možda je bolje ni ne pačati se u to, jer je moguća šteta dosta velika.

pa sam skinuo NTFS mounter...neki programcic koji je bio i tu na forumu preporucen kao bolji


Sjećam se da se je netko u jednom drugom threadu požalio da mu isti programčić izaziva Kernel panic. Ako nemaš taj problem, nemaš ni brige...

a player je jedan od recimo kompletnijih i boljih...sta je moguce da oni citaju samo FAT32? Kako to da ne citaju NTFS?...


Prilično je moguće da embedded uređaj čita samo FAT32. FAT format diska je prilično procesorski nezahtjevan, a i driver za FAT formatiran disk je vrlo jednostavno napisati. NTFS je, s druge strane, bitno složeniji format zapisivanja, slično Macovom HFS+. Tako da je na embedded uređaju (playeru ugrađenom u kućno kino ili TV prijemnik) ili vrlo skupo, ili nemoguće napraviti čitanje s NTFS-a, a da pri tom još stigne i dekodirati film.

Da skratim ..poanta je da bi ja skinute fajlove od 10gba, 8 (.mkv fajlove) itd stavio na vanjski hard disk i gledao na playeru. Ove od 10gba ni ne mogu sprziti na DL DVD, a bluray przilicu nemam...tako da....Kako to rade drugi?


Ja imam media player ugrađen u LG TV prijemnik. Nemam baš puno HD filmova, jedan ili dva, a ovaj problem sam riješio tako da sam film "narezao na šnite" od 4 GB. Prije gledanja formiram playlistu koja sadrži sve dijelove. POsljedica je da imam jedan mali trzaj u trenu kad završi jedan dio i počne drugi. Meni ne smeta. Ali ja nisam neki pacijent za to tako da nisam ni mjerodavan.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
20.01.2011 | 10:46
Ja sam do sada koristio PC i vanjski disk formatiran u NTFS. Bez obzira na format videa, konvertirao u m4v zbog mogućnosti syncanja na iPad, ali koristim i DivX format do HD rezolucije. Za gledanje videa sa tog diska kupio sam Asusov O!Play koji mi uredno čita NTFS disk i svira veliki broj video formata. Za detalje o Asus O!Play vidi Ovdje.

O!Play HDP-R1 sam kupio jer mi moje kućno kino nije u mogućnosti čitati vanjske diskove osim u FAT32 formatu, a sad s ovom kombinacijom osim zbog surround zvuka mi više i ne treba
O!Play za vanjske formate diskova podržava: FAT16/32, NTFS, HFS/HFS+, ext3 što znači da Macovci ne moraju formatirati svoje vanjske diskove u FAT32 ili NTFS da bi mogli gledati svoju mediju na O!Playu
20.01.2011 | 12:07
Da sam znao prije da cu imati toliko problema sa tim formatima itd ne bi ni kupovao vanjski hard disk...ostao bi na usbu od 4gba i kako kaze smayoo rezao snite...jer sta da krenem spremati podatke na hard disk i cuvati ih na njemu kada bi njegova svrha trebala biti mobilnost i kompatibilnost sa svime...da mogu to cudo nanašati okolo i koristiti se podacima na svim kompovima i playerima itd...my passport bas i nije...passport sjeverne koreje...nikamo ne mozes:((((...Koliko pjeva taj Asus O!Play? On je samo player??? ...ili cu mozda i ja poceti rezati snite i staviti hard disk u Fat32..(
  • Sank
  • Moderator
  • 219
20.01.2011 | 12:37
@ivanbugy: shvaćam tvoju rezigniranost u vezi diskovnih formata. Istini za volju, mislim da se je Apple ipak trebao više potruditi oko kompatibilnosti s obzirom da je NTFS strojeva puno veći broj.

Asus O!Play je samo player i najjeftiniji HDP-R1 pjeva 727,00 kn u Linksu. Mislim da je ok za prijenos multimedije na TV bez obzira da li je to sa priključenog vanjskog diska, USB sticka ili pak preko mreže, ali naravno to mu je i jedina uloga, no može sasvim lijepo zamijeniti sva kućna kina i playere i HTC računala ukoliko snimanje TV programa nije nužna mogućnost.
20.01.2011 | 14:44
Sank je napisao:
@ivanbugy: shvaćam tvoju rezigniranost u vezi diskovnih formata. Istini za volju, mislim da se je Apple ipak trebao više potruditi oko kompatibilnosti s obzirom da je NTFS strojeva puno veći broj.


Ovdje uopće nije problem Applea, nego proizvođača njegovog kućnog kina. Ja mislim da se Apple trebao samo potruditi dovršiti testiranje toga što je već napravio i dograditi to malo kvačica u Disk Utility ili u Sys Preferences, ali nije da NTFS na Macu nije uopće podržan.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
20.01.2011 | 15:24
@smayoo, bez obzira na proizvođače kućne zabavne elektronike, a vezano uz naslov teme, stvar je u tome da je Apple ipak trebao podršku za NTFS učiniti dostupnijom, jednostavnijom i pristupačnijom, pa čak i uključenom kod prvog startanja Maca, a ne da moramo koristiti terminal ili tražiti polurješenja po internetu. Pišem polurješenja jer sam ovdje na forumu uglavnom čitao o problemima sa pisanjem po NTFS-u? Zar ne misliš da bi to ipak olakšalo život svima onima koji pored svog Maca koriste i PC, ili ako ništa drugo mogu bez problema dijeliti svoje datoteke sa onima koji se još uvijek koriste najraširenijom platformom iz Microsofta?
20.01.2011 | 15:29
Hm, svojedobno sam se sekirao s tim, a onda sam jednostavno kupio Tuxera NTFS, software radi super i više nemam nikakvih problema.
20.01.2011 | 15:51
Sank je napisao:
Pišem polurješenja jer sam ovdje na forumu uglavnom čitao o problemima sa pisanjem po NTFS-u? Zar ne misliš da bi to ipak olakšalo život svima onima koji pored svog Maca koriste i PC, ili ako ništa drugo mogu bez problema dijeliti svoje datoteke sa onima koji se još uvijek koriste najraširenijom platformom iz Microsofta?


Očigledno postoj dobar razlog zašto to nije omogućeno, a kojeg si i sam spomenuo!
20.01.2011 | 17:14
Mislim da je puno lakse pronaci PC utility koji ce citati/pisati po HFS disku.

MacDrive je tako nesto, ako se dobro sjecam...
20.01.2011 | 17:52
smayoo je napisao:

Ajde za početak otvori Disk Utility, odaberi taj uređaj i pod Partitions pogledaj što prijavljuje. Postaj ovamo screenshot, ako nije problem.


Hvala smayoo.

Evo slika:

Screen_shot_2011_01_20_at_16.png
20.01.2011 | 17:53
Evo još jedna:


Screen_shot_2011_01_20_at_16-1d053c7bcaa2e4e0e26bf38b292c4606.png
21.01.2011 | 20:54
Ma ne to. Disk Utility. Odaberi FIZIČKI disk, ne neku njegovu particiju, a onda tab Partitions. Kao ovo:
Screen_shot_2011_01_21_at_19.png
21.01.2011 | 21:27
Pozdrav, evo malo uletavam u temu ali imam isti problem kao i koricnik Capar.

Naime na eksternom disku od 640 GB imam dvije particije u NTFS-u, obje po 320 GB.

U terminalu sam "uključio" funkciju R/W po NTFS-u i sve je bilo ok jedno 5 dana.
6. dan je particija MP3 i dalje normalno vidljiva i čitljiva i sve, no particija filmovi je nestala.
Disk pokazuje slobodno cca 17 GB, znači podaci su gore ali mu ne mogu pristupiti na Mac-u a na Win-u također traži format diska.

Evo moje slike koju si tražio od kolege ispred.

Screen_shot_2011_01_21.jpg
21.01.2011 | 22:23
Probaj ručno odabrati particiju i uklikati "Mount" gore na toolbaru. Što se događa?
22.01.2011 | 00:40
Ma i Smayoo i Sank imaju pravo... S jedne strane da jedan apple nema NTFS pisanje je presmijesno kada je cijela bit applea u jednostavnosti i postedjivanje muka onim korisnicima koji u terminalu neznaju nista...kao ja...a takvih je appleovih korisnika najvise....99% onih koji imaju maca imaju ga jer im je muka od windowsa i njegovih drivera i gubljenja vremena... A ovi proizvodjaci tih kucnih kina, playera , tva i sl. Ma to sve treba da cita danas... Pa u to doba gdje je sve moguce....u tehnici predstavljaju problem neke particije, nacini zapisa i sl...presmijesno...to je sve namjerno...i to je zato u k....Imam sve , sve je prakticki top, od hard diska do kompa do playera i opet problemi...pa treba sve kupiti za 200kn i bok...
22.01.2011 | 01:25
smayoo je napisao:
Ma ne to. Disk Utility. Odaberi FIZIČKI disk, ne neku njegovu particiju, a onda tab Partitions. Kao ovo:



ovo je od disk util-a ali ona ikonica info. Na ovom prozoru koji ti trazis se ne vidi nista. Nema informacije o particijama niti o bilo cemu drugome. Nisam mogao ni verify ni repair.

U svakom slucaju, na kraju sam iskopao software za skidanje podataka sa izbrisane particije, skinuo ono sto mi je bilo bitno, formatirao disk, postavio vecu MacFS i manju FAT particiju i mirna bosna...

@velejaj:

probaj naci Hir3ns boot cd za win xp, mountaj ga sa daemonom ili slicnim, pod prvim menijem nađi nesto sto se zove "NTFS file restorer 4.01" ili slicno, pokreni to cudo i procitaj sadrzaj sa te nestale particije. Nakon toga kopiraj neophodne stvari sa te particije direktno iz tog programa, i formatiraj sve na MacFS. Hebes NTFS, i ovako i onako i OSX i WIN se međusobno citaju a pretpostavka je da ces radije hendlat podatcima iz osx-a nego iz windoza...

Sretno!
22.01.2011 | 02:34
Hvala na odgovorima.

@Smayoo

Neznam iz kojeg razloga je slika takva.
Naime, kad kliknem na sami HDD onda gore piše "mount" no međutim kao što se na slici vidi zasivljeno je i ne mogu uopće to stisnuti.
Kad odaberem pojedinu particiju onda mi nudi "Unmount" s obzirom da mi se obje particije normalno mountaju i vidim ih obje.
No, MP3 i vidim i mogu pročitati, pisati, brisati, što god, ali Filmovi vidim ali kad uđem u nju-prazna. Kapacitet je 17 GB free ali nema ni jednog file-a.

@Capar

Imam Hirens i mrdo sam s njim već na win-u ali sam se nadao da neću morat ponovno.
No, svejedno, hvala na sugestiji, izgleda da mi je to jedini izlaz. Ili jedini za koji ja znam.

Hvala obojici, ako doleti još neka ideja, vičite.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
22.01.2011 | 11:58
Možda bi najbolje bilo jedan vanjski tvrdi disk podijeliti na tri particije i onda formatirati jednu sa HFS+, drugu sa NTFS i treću sa FAT32, pa onda ne bi smjelo biti problema sa prebacivanjem datoteka bez obzira odakle se kreće FAT32 doduše samo za one koji imaju kućnu elektroniku koja ne zna čitati NTFS i HFS+

Ja sam pred neki dan na svoj iMac instalirao kupljeni PARAGON-ov NTFS for Mac OS X i za sada pisao, brisao, kopirao itd. po njemu na iMacu i PCju bez nekih problema. Za sada sve uredno radi, a valjda će samo vrijeme pokazati koliko je to pouzdano. U svakom slučaju taj će mi disk trenutno koristiti za prebacivanje većih mutimedijalnih datoteka koje ne mogu prebacivati preko DropBox-a. Doduše imam ja za to NAS WD MyBookWorld koji mi sasvim uredno radi sa svim računalima, ali volim eksperimentirati, a za to treba imati sigurnosnu kopiju
22.01.2011 | 13:04
velejaj je napisao:
Filmovi vidim ali kad uđem u nju-prazna. Kapacitet je 17 GB free ali nema ni jednog file-a.


Aha... Sorry, nisam skužio od prve... Da, tu neće biti druge nego pronaći neki software za spašavanje podataka s NTFS.

Međutim, indikativno je to da se problem javio nakon omogućavanja pisanja iz Mac OS, i to ugrađenom (ali skrivenom) podrškom. Ja nisam imao takve probleme. Zanimalo bi me koliko je još korisnika koji su se služili ugrađenom Snow Leopard podrškom za pisanje, a da nisu imali ovakve probleme?

Bilo bi, naime, dobro izolirati razlog radi kojeg se takvo što dogodi... Očito je da Apple nije omogućio pisanje upravo zato što nisu još riješili ovakve probleme...
22.01.2011 | 22:07
Ja nekoristim, ipak je doma jedan notebook. Kopiranje diskova radim iskljucivo preko mreze. PC i NTFS disk --- Wi-Fi --- MAC i MAC OS Extended disk. Pustim preo noci i iskopira. Kaj ima veze koliko radi. Bum se i ja valjda jednog dana rijesil piceka. LOL
15.06.2011 | 20:50
OK, da vidimo jesam skuzio:
Kupim ext disk formatiran u NTFS (ili sam to napravim), prebacim na njega podatke sa kante. Zatim prekopiram te podatke na Mac-a. Onda formatiram ext na Mac format ( kako se vec zove) i mogu ga koristiti za pohranu podataka, odnosno backup sa time machine. ????
15.06.2011 | 23:53
bravo. sjedni: 5.
diskovi su već tvornički formatirani na NTFS - osim nekih posebno za Macove, poput Western Digitalovih, npr.

nego, kad smo već kod ext hdd-a, kako se može testirati disk, provjeriti mu eventualne bad sektore i sl.?
jel to sve odrađuje Disk Utility s verify i repair disk?
16.06.2011 | 01:55
Za bad sectore moraš obaviti zeroing putem njega... jer jedini način da ustanovi je li nešto oštećeno je da zaista pokuša tamo nešto zapisati i pročitati. Verify i Repair provjeravaju samo stablo direktorija.
16.06.2011 | 11:06
@ Finn

TechToolPro je moćan alat koji, između ostalog, i dozvoljava provjeru bad sectora (takozvani surface test). Prema je 100$ samo za surface test overkill. Nažalost to je jedini alat za OSX koji ima mogućnost provjere bad sectora koji sam uspio naći.
16.06.2011 | 14:30
Kao što je napisao Davor, nema šanse provjeriti da li je sector zdrav na ikoji drugačiji način nego da zapiše nešto u njega i provjeri što je zapisano. Možda TechToolPro radi na način kako su radili neki stari alati na nekadašnjim računalima - da iščita sadržaj i taj isti sadržaj ponovo zapiše, tako da test bude nedestruktivan, ali takav test nije 100% siguran. Da bi bio 100% siguran, mora se zapisati bitno drugačiji sadržaj nego što je ranije bio upisan.
16.06.2011 | 18:46
a šta je taj zeroing, mogu li to nekako napraviti - bez nekog dodatnog alata ili naprednih, "programerskih" znanja?
16.06.2011 | 19:18
Može bez problema. Odeš u Utility i nađeš Disk Utility, klikneš na njega, desno odabereš HDD koji želiš izbrisati i klikneš Erase kad se otvori prozor imaš čini mi se odabir Advanced ili sl. te potom četiri mogućnosti pa izaberi Zeroing. Ali kad dođeš do toga već će ti biti jasno.
17.06.2011 | 13:27
dakle, napravio sam zeroing (Disk Utility - Erase: Security Options/Zero Out Data), ali sad više ne znam je li sve ok, valjda je.
naime, pošto je pisalo da će zeroing potrajati cca 8 sati ostavio sam ga preko noći da to odradi i dočekao me isti ekran kao na početku. nikakav izvještaj, obavijest, ništa...
Screen_shot_2011_06_17_at_11.png
17.06.2011 | 14:57
Ok, da je bio kakav problem ostalo bi ti upozorenje. Slobodno šibaj dalje.
17.06.2011 | 15:46
hvala.
još me dvije stvari zanimaju:
1. može li se i kako namjestiti da TM radi backup samo određenog dijela harda? npr. da mi radi backup svega osim foldera s filmovima i muzikom.
2. mogu li se na jedan ext hard spojiti dva kompa, da im služi za backup?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 4 minuta
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije
  • Kloba: Ma sve radi što se telemacha i EONA tiče. SONY nije radio, imao je problem kod njih. Sad je sve OK
  • drlovric: Kloba: I ja sam to dobio nedavno. Telemach Fiber Duo Premium nesto.... Kod mene sve radi odlicno.
  • Kloba: PS5, isprika...
  • Kloba: Prešao na Telemach EON TV. Uzeo Premium paket. Jako zadovoljan. I sada, hoću malo na PS%, kada ono, pao im server...
  • rusty: GRAVIS.DE je kapitulirao (od danas). Zatvaraju... :(
  • drlovric: Ja imam USA account za Apple jer bosanski niti ne postoji. Prodaju te iPhione a tjeraju te da odaberes drugu drzavu za nalog, i nikom nista.
  • drlovric: Zasto Turcin koji zivi ili radi u EU ili USA ne bi mogao placati Adobe pretplatu u svojoj zemlji? :)
  • drlovric: Ma sve je to siva zona i ljudi to koriste masovno. Ja sam godinama koristio indijski YT, nikada problema. Poceo sam placati bosanski samo raid glazbe. Jer ubijao me YT sa indijskim prijedlozima i artistima :) Sa $2.5 mi je pretplata skocila na 5 eura, al prezivio sam taj finacijski udarac :)
  • Zdravac: To nije uopće legalno. Za profesionalnu primjenu smatram da ipak treba kupiti i računati kao poslovni trošak.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO