Externi HDD na PC-u i Macu?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Externi HDD na PC-u i Macu?!


26.12.2009 | 19:24
Ovako, kupio sam si HDD WD MyBook 1T veličine, i instalirao ga na PC-u na Win XP. Na Macu (svježi sam korisnik) ne mogu ga koristiti jedino ako bih na PC-u, pa onda na Macu formatirao ga u sistemu 32FAT. Na stranici stoji da se formatiranje obratim na Apple. Ja zapravo želim koristit taj externi HDD na oba sustava, ali ako ne bude moglo koristit ću ga na kraju ipak samo za Mac. Molim Vaša iskustva riješavanja ovog problema!
26.12.2009 | 20:59
O ovom smo već pisali, čini mi se, na desetke puta. Riba, a da staviš ovu temu kao sticky?

Evo, pogledaj ovamo ako se ne osjećaš osobito naprednim korisnikom:
http://www.jabucnjak.hr/forum/hardver/43...xterni-hd.html#43602,

a ovamo ako se osjećaš naprednim :
www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/42503-ko...em-format.html#42552

www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/41365-nt...w-leopard.html#41407

dok ovdje imaš nešto o tome kako čitati/pisati HFS (Mac formatirani disk) pod Windowsima:

www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/38407-os...-stickovi.html#38432

Eto... Sve to i još mnogo više bi dobio da si u tražilicu foruma utipkao "NTFS".
26.12.2009 | 22:42
Hvala ti lijepa, ja sam malo pretraživao net i pronašao zgodno riješenje, te sam instalirao si programčić i sad sve radi )) I jabuka i kruška prepoznaju HDD ))

www.myfirstmac.com/index.php/mac/article...-for-your-mac-and-pc

Hvala na pomoći meni kao tek bebi korisniku Appla
27.12.2009 | 04:48
Da, sve ti to isto piše u ovim threadovima čije sam ti linkove dao gore. Osim što ovdje, čini se, nitko ne koristi taj programčić od $30, već svi koriste onaj besplatni. A ako imaš Snow Leopard, ne treba ti ni taj, sve je u OS-u i samo treba uključiti (kao što ti piše gore u onim threadovima).

No, nema veze, važno je da si ti zadovoljan...
20.02.2010 | 20:58
dakle ja koristim vanjski hard formatiran na NTFS i na macu i na windozama...

fora je da mac os x samo cita sa NTFsa ali ne moze na njega pisat...

e sad ako se ne varam ima mali pis softwera za skinut zove se

<izbrisano>

instaliras ga na osx...i da vidis ljepote i jedan i drugi ga vide citaju i na njega pisu...milina...


nadam se da si to pitao i da sam ti pomogo...?

(Podsjećam da na Jabučnjaku ne podržavamo ilegalno korištenje softvera. Moderator)
20.02.2010 | 21:15
Nije potrebna nikakva ilegala kada postoji besplatno i legalno rješenje.

Mislim da Snow nativno podržava pisanje na NTFS. Ja sam instalirao Mac Fuse dok još nisam bio na SL i to uredno radi. http://code.google.com/p/macfuse/
20.02.2010 | 21:38
Hvala DrAle. Sve sam ja to već napisao ranije, u onim threadovima čiji su linkovi gore, ali eto, neka još jednom...
21.02.2010 | 09:17
smayoo je napisao:
Hvala DrAle. Sve sam ja to već napisao ranije, u onim threadovima čiji su linkovi gore, ali eto, neka još jednom...

Tako mi i treba kada ne klikam! Pohitao sam odgovoriti jer sam prije godinu dana i sam bio pred istim problemom pa mi je kolega pomogao preporučivši upravo MacFUSE.
No, važno da smo riješili problem!
04.09.2010 | 09:16
ako pak zelite brzo rjesenje bez dodatnih programa i sl. možete disk spojiti na pc i tamo napraviti 2 particije u recimo NTFS formatu, zatim ga spojiti na mac i odabrati jednu od te dvije particije i formatirati u HFS + (extended). Onda imate 2 particije za oba operativna sustava. To je pogodno ako imate hard velikog kapaciteta. Mac OS cita obje particije ali zapisuje samo na svoju, Windowsi naravno citaju samo svoju a ostale ne vidi....
26.10.2010 | 23:18
Jedno pitanjce - nabavio sam WD HDD 3.5" 1TB My Book Essential i raspakirao i uštekao u moj MBP u usb utor s lijeva (jedan od dva, bliži monitoru).

Istodobno, u drugi usb utor (bliži indikatoru napunjenosti baterije) uštekao sam svoj drugi prijenosni disk 2.5" Philips 160GB drive.

Već otprije sam instalirao na svoj mbp (OS 10.6.4) nekakav driver koji omogućuje pisanje i brisanje po ntfs diskovima.

Oba uštekana diska su ntfs formatirani (takvi kupljeni, out-of-the-box).

I sad, moja kalvarija kopiranja cijelog 160GB ntfs-a na novi 1TB wd preko mbpa počinje:
- sve traje iznimno i jako sporo - primjerice označim samo jedan file cca 1.5GB za kopiranje i to sa jednog na drugi disk traje 6min!!??!! Je li razlog možda usb kao usko grlo (tipa da kopiram 1.5GB sa mbp hdda na ovaj WD onda bi se to kopiralo brže ili?)
- nikako nikako i nikako išta kopirati - prvo sam naivno selektirao u Finderu sve što vidim na 160GB philipsu - radi se o cca 120GB podataka u cca 200.000 datoteka (sve sa win okružja)... naravno prvo je cca 45 min pisalo preparing copying i nakon toga krenulo u kopiranje... i u jednom trenu error tipa:
"The Finder cant complete operation because some data in ..... cant be read or written (Error code -36)"
- drugi pokušaj idem kopirati manji folder, sa manje datoteka - opet greška - jedno uspješno kopiram, drugo ne-isti error- i nakon pritiska na Ok na dijalogu sa errorom kopiranje stane, u Finderu na odredištu vidim folder ali onak greyed-out/disabled i sve što mogu je obrisati taj folder i probati ponovno

Molim pomoć jer ovo je više od neupotrebljivog. Odnose li se gornji linkovi na ovakve probleme. Driver koji instalirah već prije nije mi zadavao ovakve probleme no nisam se još susreo sa ovakovom količinom kopiranja sa ntfs na ntfs preko 2 usba direktno.

Dodatna restrikcija - oba diska moraju ostati NTFS jer služe ponajprije za backup sa win računala a mbp samo tu i tamo za dohvat.
Može li ovo proraditi nekako na osx (brže kopiranje, bez grešaka, ntfs i dalje)?
1.5GB za 6 min sasvim neprihvatljivo !
random poruke o greški (jednom prođe kopiranje datoteke, drugi put/ pokušaj kopije iste datoteke ne) također neprihvatljivo !

Je li to do drivera za ntfs-support kojeg valjda napisaše šačica entuzijasta u svoje ne-baš-veliko slobodno vrijeme?
26.10.2010 | 23:26
... fajl po fajl... whii-hiii-- već 3 fajla po cca 180MB uspješno kopirana... nemrem vjerovat
27.10.2010 | 07:38
Dobro si zaključio. To je do NTFS drivera koji je napisala šačica entuzijasta u svoje slobodno vrijeme. Ako ideš pročitati readme koji ide uz NTFS-3G, tamo možeš vidjeti da upravo o tome pišu - zapisivanje na NTFS drive ide jako sporo i *nepouzdano je* ako uključiš writeback cache (koji je po defaultu isključen pa je još sporije).

Najmanje bolno rješenje je da kopiranje starog diska na novi odradiš pod Windowsima.
27.10.2010 | 10:24
Ili možeš iskeširati određenu svotu za profesionalno napisani NTFS driver.

Imaš ih više, inače:

Paragon NTFS - 20USD
http://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/

Tuxera NTFS - 31 USD
www.tuxera.com/products/tuxera-ntfs-for-mac/

i naravno, kako su ti već rekli, besplatni (i spori) MacFUSE
27.10.2010 | 12:10
ja koristim ntfsmounter.com/ i nemam problema sa brzinom.. ili ne znam da imam problema..
27.10.2010 | 15:45
smayoo je napisao:
Dobro si zaključio. To je do NTFS drivera koji je napisala šačica entuzijasta u svoje slobodno vrijeme. Ako ideš pročitati readme koji ide uz NTFS-3G, tamo možeš vidjeti da upravo o tome pišu - zapisivanje na NTFS drive ide jako sporo i *nepouzdano je* ako uključiš writeback cache (koji je po defaultu isključen pa je još sporije).

Najmanje bolno rješenje je da kopiranje starog diska na novi odradiš pod Windowsima.


da... nikako se riješit tih Windowsa... taman kad pomislih e sad mi više PC(=Windows) ne treba, gle vraga ipak mi treba...

ok, razumljivo jer windows-kerefeke (što li je NTFS nego Win-only!?) pokušavam upogoniti i koristiti bez Windowsa... možda jednom osvane i taj dan

27.10.2010 | 15:55
hvala na savjetima pipl...

možda je rješenje doista u "profesionalnom" ntfs driveru pošto planiram često se družiti sa ntfs diskovima i mbp-om...

jedino, nadam se da mogu nekako isprobati prije kupovine i vidjeti kako se ponaša u ovoj opisanoj konkretnoj situaciji (nadam se da navedena komercijalna rješenja nude potpuno funkcionalni trial)

... sad za prvu loptu - prebacujem prek Windoza - slična konfiguracija samo WinPC umjesto mbp-a (isti diskovi) i stvar ide brže ali toliko problema toliko "error copying file..."

ručni copy paste objekata opet ne prolazi na velikom bulku jer:
- kopiram ne u čisti root novog diska nego u tipa d:/moj_folder što eto uzrokuje da na nekom od tisuća i tisuća fajlova javi "filepath too long" error i onda po dobrom starom običaju sve pukne - sad ti znaj što je od tisuća i tisuća datoteka kopirano a što nije...
- pa greška "cannot read..."-što ne možeš... kad odem nešto dublje u razgranatu hijerarhiju podugačkih foldera/filename-ova onda ipak uspije pročitati file i kopirati... tragikomično

i sve to na windowsima...
al ajde... prolazni rezultat rukomatike 3.5h za cca 80GB... na windozama

grrrr... najobičniji i najjednostavniji select-all-copy-all-paste-all princip a toliko problema...

... mislim da ću odustati od ikakvih backupova... samo jednom, dok sunce posebno zasja, sve lijepo obrisati... imao-nemao... pojela maca...
27.10.2010 | 17:13
a gledaj... To s filepath too long ipak ima veze s tvojim stilom korištenja diska. Nije to baš jednostavno postići da naslažeš toliku dubinu strukture foldera.
27.10.2010 | 18:08
evo već drugi put prilikom uštekavanja USB kabela sa WD HDDom u PC sa winXP OS-om blue "screen of death" - ista poruka - BAD_POOL_HEADER ??!!??

vjerujem da je do mojeg winXP-ja a ne novog diska jer kad jednom PC "uhvati" novi disk radi OK... samo redovno prvi put BAD_POOL_HEADER pa se sam automatski restarta pa "The system has recovered from a serious error." dialog window ...

eh evo danas ne prolazi niti od druge...
WD HDD mi je stalno uštekan u struju, kad nije na ništa usb kabelom spojen, nikakva ledica na njemu ne svijetli (a ne isključujem iza On/Off switch) i čim uštekam usb, wd sam oživi i počnu svijetliti ledice...

na samom winPC čujem onaj klik kojim winxp javlja da se nešto od periferije uštekalo i par sekundi nakon toga BAD_POOL_HEADER...

ideje?
jel nešto fatalno sa novim novcatim diskom ili je moja win-kanta za čistu reinstalaciju?

... samo da izdrži prvotno kopiranje... podvig svakog dana sve veći i veći...
27.10.2010 | 18:18
smayoo je napisao:
a gledaj... To s filepath too long ipak ima veze s tvojim stilom korištenja diska. Nije to baš jednostavno postići da naslažeš toliku dubinu strukture foldera.


dijelom se slažem... nije niti uopće teško doći u tu situaciju... kad OS dozvoli duuugo ime foldera, sa razmacima, hrvatskim čšćžđ znakovljem i sl... zašto onda čovjek ne bi, evo ja to radim, i koristio tu mogućnost... a čemu molim ograničenje od 256 znakova (koliko li već) u fullpathu?

zar ne bi bilo korektnije:
1. OS dovoljava npr. 100 znakova u jednom nazivu (samo filename) datoteke foldera i sl
2. OS dozvoljava max. 10 razina ugnježđavanja

= 100*10+10znakova razdvajanja naziva foldera = 1010 char za jedan filepath...
naravno "alocirati" će se ako zatreba, ako čovjek ne koristi svih 1010 neće...

samo teoretiziram no često se susrećem sa ovim problemom...
a iz moje (npr poslovne) perspektive sasvim mi je opravdano nazivati folder dugim imenom, primjerice koristim sustav praćenja softwerskih grešaka, održavanja softwarea i sl, i sad naravno da postoji broj tipa MRxxxxx i mogao bih samo tako nazvati svaki folder koji kreiram pri rješavanju svakog zadatka (za razne datoteke koje čine rješenje) no onda pretraživanje, po mojem mišljenju, već izvedenih i davno impl. rješenja sam sebi otežavam jer, gledajući samo duuge popise MRxxxxx, MRxxxxx1.... ne znam koji folder je što... i eto, ja zato u ime cijelog foldera stavim i naslov problema koji mi je dovoljno deskriptivan... pa da pojednostavim proceduru samo copy&paste-am orig naslov i to onda ispadne
"MRxxxxx nešto i nešto kod ovoga gdje je šć-so.rod .o dana 2010.10. xxx x x "
....
kad OS sve to i dozvoli... trebao bi se pobrinuti da i "jednostavne" operacije kopiranja budu sasvim i u potpunosti podržane, ponuditi "automatic shortening" ili nekakav Warning, pa par solutions i sl... a ne "error" i krep...

...
isprika na udaljavanju od teme ... morao sam si "olakšati dušu"
27.10.2010 | 18:31

ne, danas ništa od kopiranja preko windowsa... bad_pool_header pa bad_pool_header... eh... na mbpu se isto nije pojavilo nijednom (bar nešto)

a jučer se pojavio "samo" jednom...

strategija br. 2:
ugasio sam WD HDD switchem On/Off a ostavio uštekanim u winPC... da vidim ovako...

... booting up...
... coffee...
... večera...

... System has recovered from a serious error...
... kabel i dalje uštekan, WD ugašen (ledice ne svijetle)

...palim WD HDD switchem pozadi, ledice (bijele) počinju blinkati.. klik na winPCu i opet... BAD_POOL_HEADER...
27.10.2010 | 19:46
Kako te je uopće bila volja toliko puta pokušavati? Jesi li probao u Google utipkati "Bad_pool_header"? Koliko vidim, ima lopatom hitova na tu temu. Očito nije rijedak problem.

Što se tiče ove tvoje filozofije oko kilometarskih imena - sam si dobro rekao - teoretiziraš. Postoji cijeli niz razloga zašto to nije tako napravljeno. Da se piše cijeli novi OS ispočetka, možda bi tako i bilo bolje, ali nije. To što bi ti htio neki auto shortening - jbg. Netko drugi to nikako ne bi htio. I kako točno skratiti? Odrezati kraj? Početak? Sredinu? Što ako se ne radi o jednom dugačkom imenu jednog foldera, nego o 100 kratkih imena sumanuto duboke strukture foldera? Po jedno slovo od svakog imena? Koje? Prvo? Zadnje? Srednje?

Imaš totalno pogrešan i nekonstruktivan smjer razmišljanja.

1. ako već problem u duljini patha predstavlja ta jedna nova razina dubine foldera, riješi to tako da novi disk podijeliš u dvije particije, jednu malu, tek malo veću od starog diska i drugu veliku za nove podatke. I onda cijeli stari disk iskopiraj u root male particije.

2. umjesto da 300x pokušavaš metodu koja ne uspijeva, promijeni pristup. Uzmi neki program za backup/sinkronizaciju i pusti njega da to odradi, file po file, uz podešenje da greške ignorira i bilježi pa ga lijepo pusti preko noći i ujutro pogledaj listu fajli koje se nisu uspješno prekopirale pa to riješi ručno.
 • User
 • Posjetitelj
27.10.2010 | 21:13
Ja bih takve probleme s NTFS driverom rijesio share-anjem diska na PC-u i pristupanjem mu putem mreže na Macu. Ako je nekakav 802.11n wireless koristen kao medij, nije to ni puno sporije od USB-a. Da ne spominjem gigabit ethernet kao opciju koji je vise nego duplo brzi od USB 2.0 (bar u teoriji).

Po meni je umrežavanje daleko prakticnija solucija, osim ako su Mac i PC previše udaljeni za takvo što
27.10.2010 | 21:36
Smayoo mudro zboriš...
u pravu si po svim točkama... treba mi netko da me "spusti na zemlju"
da, bad_pool_header errora na lopate...

to moj konzumerizam progovara.... kupim-izvadim-iz-kutije-uštekam-ne-radi-bacam
eh, po tom pitanju sve sa logom jabuke do sada mi je tako radilo, zato joj se i klanjam... eto ovo je ipak WD disk a ne Apple disk pa ne radi out-of-the-box

(pametni se "čika-menađer" sjetio stavit nekakav šrot od WD SmartWare backup softvera valjda na zasebni flash (spominju na webu pojam "rootkit") pa čim uštekaš ovaj WD odmah poinstalirava potrebno, podesi shadow/virtual drive etc etc..
čika menadžer svaka čast)

... moj problem što nisam prostudirao prije kupovine, stvarno, treba krenut, proučavat mjesecima, položit ispit iz raznoraznih implementacija HDDova i tek onda napraviti promišljenu kupnju ...
27.10.2010 | 21:45
samo info, eto mojem je jadnom winXP-iću pomoglo deinstaliranje nekakvog Sonic DLA i sljedeće uštekavanje WD HDDa nije srušilo WinPC... Haleluiah...

... možda ipak i za me ima nade

... malo reklame ... FreeFileSync pokazao se kao jedan od boljih programcica za file-by-file copy backup za WinPC (evo u mojem načinu imenovanja datoteka/foldera nemam problema... čak kopira i otvorene *.pst Outlook datoteke i nisam primijetio probleme sa istima kada se te iskopirane kopije otvore na drugom winXP u drugoj instanci Outlooka... kad netko dobro implementira onda to izgleda kao FreeFileSync
29.10.2010 | 09:41
preporučeni
www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/
pokazao se vrlo učinkovitim, brzim i pouzdanim driverom...

hvala svima na komentarima/preporukama/savjetima

wd hdd radi "ko vurica" i na winXP i na mbp-u
10.01.2011 | 22:06
VEc kada se pise o tome...Koji je hdd vanjski najbolje kupiti kada je namijenjen macu....Ili to uopce nema veze...???... Postoje li manje ili vise pouzdani/kvalitetni?
11.01.2011 | 08:42
Uopće nema veze. Postoje manje i više pouzdani/kvalitetni, naravno, ali to uopće nema veze s cijenom niti brandom. Nažalost. Tako da nema pravog savjeta do - probaj sam.
20.01.2011 | 01:43
Opet problemi...samo problemi....(
Kupio sam wd passport essential 3.0... potrazio sam pod kljucnom rjeci NTFS sve sta mi je smayoo rekao...nasao sam , no medjutim nikako nisam uspjeo u terminalu omoguciti to NTFS pisanje...nije mi jednostavno islo...pa sam skinuo NTFS mounter...neki programcic koji je bio i tu na forumu preporucen kao bolji ..posto sam si dao truda i kompletno procitao sve u forumu sta je tretiralo tu temu...i sve je super...radi hard disk i na windowsima i na macu...no medjutim....kucno kino ga nece prepoznati...pise unkown...a player je jedan od recimo kompletnijih i boljih...sta je moguce da oni citaju samo FAT32? Kako to da ne citaju NTFS?...Da skratim ..poanta je da bi ja skinute fajlove od 10gba, 8 (.mkv fajlove) itd stavio na vanjski hard disk i gledao na playeru. Ove od 10gba ni ne mogu sprziti na DL DVD, a bluray przilicu nemam...tako da....Kako to rade drugi?
20.01.2011 | 05:43
Evo i mene sa problemom...

Prateci uputstvo sa (mislim) treceg posta u ovom threadu, skinuo sam i instalirao NTFS Mounter. Prikljucio sam svoj WD passport, procitao ga je uredno, promijenio sam layout iz icons u columns i izgubio podatke sa diska!

Da malo pojasnim sto mislim pod time da sam izgubio podatke sa diska: finder otvara prozor za WD passport ali u njemu nema nicega. Kapacitet diska je na 16GB sto odgovara ostatku praznog prostora na disku prije gubitka podataka. Pretpostavljam da je doslo do korupcije MBR doticnog diska.
Probao sam ga spojit pod windozama koje imam na iMac bootcamp particiji. Blesave windoze bi ga formatirale "before use"...
Prikljucio sam ga, također, na MBP sa istim rezultatom i pod osx-om i pod win.

Kako da repairam MBR pod OSX, dali da to, uopce, radim pod OSX obzirom da je NTFS disk u pitanju. Dok ne dobijem neki savjet od vas iskusnih macovaca, ne diram disk ni sa masnim prstima...

Backup, dakako, nisam napravio (du-uh), podatci na njemu su mi, dakako, vrlo vazni. Ovo pisem kako se ne bi nervirao kad mi smayoo napise da sam trebao napravit backup i da sta se sad bunim sto sam popusio podatke kad se ne drzim osnovnih pravila experimentiranja sa raznim betama i nepodrzanim solucijama.

Hvala unaprijed na expertizi i dobroj volji za odgovore!
20.01.2011 | 08:33

Ajde za početak otvori Disk Utility, odaberi taj uređaj i pod Partitions pogledaj što prijavljuje. Postaj ovamo screenshot, ako nije problem.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 6 minuta
 • JOHN: Krasno
 • energyman: Ne potpisuje se više iOS12
 • JOHN: nisam dugo radio povratak na stari softver, jel ga moguće napravit a da se ne pregazi cijeli sadržaj?
 • JOHN: Ne koristim viber jer mi je kićavi šit. Definitivno ova zadnja verzija ios 13 ima problema. Daleko fluidniji mi je bio na ios 12. Za vikend ću ga vratit na 12, ako se još bude potpisivao, A i moram vidjeti što će mi falit od zadnjeg backup-a. iPhone xs također
 • Pixie: Ej ekipa, sto od Apple ekosistema ne stima u Hrvatskoj? Jel Apple Pay podrzan? Apple card? Gledam sto od stvari koje sam aktivirao u Americi mogu koristit kad se vratim doma..
 • smayoo: Ja viberu ne dozvoljavam pristup kontaktima
 • Matija klc: Ljudi moji kako meni steka Viber. Kada hocu novi kontakt pronaci ucitava 10 sekundi kontakte iz imenika. Ne znam dali vama tako? Ios13,iphone xs.
 • yawn pong: Meni je Weather u iOS13 krenio resetirati lokacije. Svako jutro se probudim sa Sant Clarom i New Yorkom iz nekog razloga
 • JOHN: Hrpa nesposobnih mulaca, to su fakin osnovne stvari.
 • JOHN: IOS13 je još jedan od nizu šitova koji ispadaju iz Apple. Zblesira mi se imenik, kad dolaze notfikacije tekst izlazi izvan okvira notifikacije pa je na bijeloj podlozi gotovo nečitljiv, editiranje je teksta je toliko nezgrapno da je tanka linija između select i edit. Kud ne napravi backup isti dan prije samog updejta. Šlamperaj, samo takav
 • ecvis17: u svakom slucaju serverska spika na desktopu ... nije za svakoga naravno ali zanimljivo
 • ecvis17: i da i ne ... fedora je kao neki base ... iako ne kuzim ni ja kako onda govore da je bare-metal hypervizor ...
 • smayoo: Nisam čitao pažljivo. Sorry. Ali - onda to nije OS, nego samo hypervizor
 • ecvis17: @smayoo kako mislis? zar to nije ovisno o tome sto imas u virtualkama ...
 • Pixie: Hvala puno
 • Riba: 64
 • Riba: Da, About This Mac -> System Report -> Software -> Applications, sortiraj po stupcu 32bit/54 bit
 • Pixie: Postoji li mogucnost da provjerim na MBP koje su mi aplikacije 32bitne? Odnosno, sto ce mi prestati raditi kad instaliram Catalinu?
 • smayoo: Sve su napisali, osim što nigdje ne piše koji aplikacijski softver se može koristiti. Genijalci... :)
 • ecvis17: OS posvecen sigurnosti [link]
 • Moonlike: Photo Mechanic
 • smayoo: Photos
 • VanjusOS: koji program koristite za slike, mislim u privatne svrhe, za ažuriranje albuma, sortiranje, pregledavanje..?
 • Zdravac: @MBPruleZ ne treba ti USA, ali ne možeš ni sa nekom iz druge zemlje. Trebaš odabrati po plaćanje "none", a kasnije imaš bonova za kupiti, koje si "radeem" na svoj USA acc. To tak funkcionira bez beda
 • drlovric: [link]
 • drlovric: Ovo mi se ne cini skupo. Ako nekome treba :)
 • MBPruleZ: IP-om uđem unutra vidim sadržaj. kreirao i appleID sa USA podacima ;) ali dio s naplatom ne prolazi jer očito moram imati USA bank card ili nešto takvo... netko ima ideju šta i kako?
 • MBPruleZ: Možda već pisano, postoji način za aktivirati free trial za ATV kod nas. Skinuo app na FireStick4K, VPN-om sa USA
 • lastavica: Probaj s VPNom, sta vi da ti je IP u USA, ali ja sam probao HR HBO nekako gledati pomocu VPNa van, i izgleda da HBO dosta pazi na to za razliku od netflixa te je 90% servera blokirano i ne moze se pristupiti stranici, ali moguce da je s HBO US druga priča. Ništa ne škodi da probaš, ako nemaš vpn, mislim da svaki ima neku trial verziju pa probaj :)
 • energyman: Kako skinuti HBO GO app sa US stora ali da radi kod nas?
 • TuxFan: [link]
 • Pixie: spot on John, thanks :)
 • JOHN: Pixie jesi siguran da si stisnuo delete a ne remove?
 • akajuraCRO: bumbar jesi siuguran da imas zadnju verziju iTunes-a?
 • stefanjos: sada sam isprobao i to nije slucaj kod mene
 • Pixie: Bok ekipa, new iPhone user - zasto izbrisana slika iz albuma je i dalje u Recents photos?
 • bumbar: iTunes problem "iTunes could not to this iPhone. You do not have permission." to mi javlja čim uključim novi iphone...
 • m@xym: ihorvat, da kojim slučajem imaš jedan SSD za MB Air 2015 viška, da li bi šutio o tome i čekao na Vikalici da te netko to pita, ili bi stavio to na Oglasnik?
 • ihorvat: Jel prodaje netko ssd za mb air 2015?
 • Beli: Ok Smayoo...
 • Beli: @Matija klc: isti slucaj, ista boja ali 6s, 3 mj star. Cist sumnjam da ce uvaziti reklamaciju. Dapace, vjerovatno ce tvrditi da joj je pao. Ali, ako uspijes vikni. A ak treba mozemo ih skupa jahati.
 • smayoo: Pišite u forum...
 • Matija klc: Problem kao u navedenom linku
 • Matija klc: [link]
 • Matija klc: Poz , kupio curi silikon case za xs u istyle. Nije proslo mj dana komadic u cosku joj se odkrhnuo a nije pao. Moze li se to reklamirati, vase misljenje?
 • lastavica: I jel mislite da novi MBP 13" sa novom/starom scissor switch tipkovnicom izlazi uskoro ili tek u Q2 2020 ?
 • lastavica: Jaoo, gdje mogu kupiti Macbook Pro 13" sa nadogradnjom procesora na 2.8 gHz i rama na 16Gb, IStyle ne odgovara na nikakve mailove, drugi me salju na njih, uzeo bih negdje od vani al uzimam preko firme tako da mi to nije opcija.
 • bumbar: @Zdravac hvala
 • Zdravac: God bless Vikalicu! :)
 • Zdravac: Moonlike, SlingTV, FuboTV, SKY UK (zbog formule), itd... ATV plus je samo sad naletio kao primjer da izrazim svoj revolt prema nepravdi :woohoo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO