Poruka: 13
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 2 Godina, 1 Mjesec
|
|
|
Ovako, kupio sam si HDD WD MyBook 1T veličine, i instalirao ga na PC-u na Win XP. Na Macu (svježi sam korisnik) ne mogu ga koristiti jedino ako bih na PC-u, pa onda na Macu formatirao ga u sistemu 32FAT. Na stranici stoji da se formatiranje obratim na Apple. Ja zapravo želim koristit taj externi HDD na oba sustava, ali ako ne bude moglo koristit ću ga na kraju ipak samo za Mac. Molim Vaša iskustva riješavanja ovog problema!
|
|
Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
|
Moderator
Poruka: 6136
|
|
|
Poruka: 13
|
|
|
|
Hvala ti lijepa, ja sam malo pretraživao net i pronašao zgodno riješenje, te sam instalirao si programčić i sad sve radi  )) I jabuka i kruška prepoznaju HDD  ))
www.myfirstmac.com/index.php/mac/article...-for-your-mac-and-pc
Hvala na pomoći meni kao tek bebi korisniku Appla 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Da, sve ti to isto piše u ovim threadovima čije sam ti linkove dao gore. Osim što ovdje, čini se, nitko ne koristi taj programčić od $30, već svi koriste onaj besplatni. A ako imaš Snow Leopard, ne treba ti ni taj, sve je u OS-u i samo treba uključiti (kao što ti piše gore u onim threadovima).
No, nema veze, važno je da si ti zadovoljan... 
|
|
|
Poruka: 31
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 1 Godina, 11 Mjeseci
|
|
|
dakle ja koristim vanjski hard formatiran na NTFS i na macu i na windozama...
fora je da mac os x samo cita sa NTFsa ali ne moze na njega pisat...
e sad ako se ne varam ima mali pis softwera za skinut zove se
<izbrisano>
instaliras ga na osx...i da vidis ljepote i jedan i drugi ga vide citaju i na njega pisu...milina...
nadam se da si to pitao i da sam ti pomogo...?
(Podsjećam da na Jabučnjaku ne podržavamo ilegalno korištenje softvera. Moderator)
|
|
|
Poruka: 402
|
|
|
|
Nije potrebna nikakva ilegala kada postoji besplatno i legalno rješenje.
Mislim da Snow nativno podržava pisanje na NTFS. Ja sam instalirao Mac Fuse dok još nisam bio na SL i to uredno radi. http://code.google.com/p/macfuse/
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Hvala DrAle. Sve sam ja to već napisao ranije, u onim threadovima čiji su linkovi gore, ali eto, neka još jednom... 
|
|
|
|
|
|
|
smayoo je napisao:
Hvala DrAle. Sve sam ja to već napisao ranije, u onim threadovima čiji su linkovi gore, ali eto, neka još jednom... 
Tako mi i treba kada ne klikam! Pohitao sam odgovoriti jer sam prije godinu dana i sam bio pred istim problemom pa mi je kolega pomogao preporučivši upravo MacFUSE.
No, važno da smo riješili problem!
|
|
|
Poruka: 103
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 1 Godina, 5 Mjeseci
|
|
|
ako pak zelite brzo rjesenje bez dodatnih programa i sl. možete disk spojiti na pc i tamo napraviti 2 particije u recimo NTFS formatu, zatim ga spojiti na mac i odabrati jednu od te dvije particije i formatirati u HFS + (extended). Onda imate 2 particije za oba operativna sustava. To je pogodno ako imate hard velikog kapaciteta. Mac OS cita obje particije ali zapisuje samo na svoju, Windowsi naravno citaju samo svoju a ostale ne vidi....
|
|
|
Poruka: 36
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 1 Godina, 3 Mjeseci
|
|
Jedno pitanjce - nabavio sam WD HDD 3.5" 1TB My Book Essential i raspakirao i uštekao u moj MBP u usb utor s lijeva (jedan od dva, bliži monitoru).
Istodobno, u drugi usb utor (bliži indikatoru napunjenosti baterije) uštekao sam svoj drugi prijenosni disk 2.5" Philips 160GB drive.
Već otprije sam instalirao na svoj mbp (OS 10.6.4) nekakav driver koji omogućuje pisanje i brisanje po ntfs diskovima.
Oba uštekana diska su ntfs formatirani (takvi kupljeni, out-of-the-box).
I sad, moja kalvarija kopiranja cijelog 160GB ntfs-a na novi 1TB wd preko mbpa počinje:
- sve traje iznimno i jako sporo - primjerice označim samo jedan file cca 1.5GB za kopiranje i to sa jednog na drugi disk traje 6min!!??!! Je li razlog možda usb kao usko grlo (tipa da kopiram 1.5GB sa mbp hdda na ovaj WD onda bi se to kopiralo brže ili?)
- nikako nikako i nikako išta kopirati - prvo sam naivno selektirao u Finderu sve što vidim na 160GB philipsu - radi se o cca 120GB podataka u cca 200.000 datoteka (sve sa win okružja)... naravno prvo je cca 45 min pisalo preparing copying i nakon toga krenulo u kopiranje... i u jednom trenu error tipa:
"The Finder cant complete operation because some data in ..... cant be read or written (Error code -36)"
- drugi pokušaj idem kopirati manji folder, sa manje datoteka - opet greška - jedno uspješno kopiram, drugo ne-isti error- i nakon pritiska na Ok na dijalogu sa errorom kopiranje stane, u Finderu na odredištu vidim folder ali onak greyed-out/disabled i sve što mogu je obrisati taj folder i probati ponovno
Molim pomoć jer ovo je više od neupotrebljivog. Odnose li se gornji linkovi na ovakve probleme. Driver koji instalirah već prije nije mi zadavao ovakve probleme no nisam se još susreo sa ovakovom količinom kopiranja sa ntfs na ntfs preko 2 usba direktno.
Dodatna restrikcija - oba diska moraju ostati NTFS jer služe ponajprije za backup sa win računala a mbp samo tu i tamo za dohvat.
Može li ovo proraditi nekako na osx (brže kopiranje, bez grešaka, ntfs i dalje)?
1.5GB za 6 min sasvim neprihvatljivo ! 
random poruke o greški (jednom prođe kopiranje datoteke, drugi put/ pokušaj kopije iste datoteke ne) također neprihvatljivo !
Je li to do drivera za ntfs-support kojeg valjda napisaše šačica entuzijasta u svoje ne-baš-veliko slobodno vrijeme?
Before understanding Windows, we must first understand living without Windows
|
|
|
|
|
|
|
|
... fajl po fajl... whii-hiii-- već 3 fajla po cca 180MB uspješno kopirana... nemrem vjerovat
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Dobro si zaključio. To je do NTFS drivera koji je napisala šačica entuzijasta u svoje slobodno vrijeme. Ako ideš pročitati readme koji ide uz NTFS-3G, tamo možeš vidjeti da upravo o tome pišu - zapisivanje na NTFS drive ide jako sporo i *nepouzdano je* ako uključiš writeback cache (koji je po defaultu isključen pa je još sporije).
Najmanje bolno rješenje je da kopiranje starog diska na novi odradiš pod Windowsima.
|
|
|
Poruka: 1238
|
|
|
Poruka: 1497
|
|
|
|
ja koristim ntfsmounter.com/ i nemam problema sa brzinom.. ili ne znam da imam problema..
|
|
|
|
|
|
|
smayoo je napisao:
Dobro si zaključio. To je do NTFS drivera koji je napisala šačica entuzijasta u svoje slobodno vrijeme. Ako ideš pročitati readme koji ide uz NTFS-3G, tamo možeš vidjeti da upravo o tome pišu - zapisivanje na NTFS drive ide jako sporo i *nepouzdano je* ako uključiš writeback cache (koji je po defaultu isključen pa je još sporije).
Najmanje bolno rješenje je da kopiranje starog diska na novi odradiš pod Windowsima.
 da... nikako se riješit tih Windowsa... taman kad pomislih e sad mi više PC(=Windows) ne treba, gle vraga ipak mi treba...
ok, razumljivo jer windows-kerefeke (što li je NTFS nego Win-only!?) pokušavam upogoniti i koristiti bez Windowsa... možda jednom osvane i taj dan

|
|
|
|
|
|
|
|
hvala na savjetima pipl...
možda je rješenje doista u "profesionalnom" ntfs driveru pošto planiram često se družiti sa ntfs diskovima i mbp-om...
jedino, nadam se da mogu nekako isprobati prije kupovine i vidjeti kako se ponaša u ovoj opisanoj konkretnoj situaciji (nadam se da navedena komercijalna rješenja nude potpuno funkcionalni trial)
... sad za prvu loptu - prebacujem prek Windoza - slična konfiguracija samo WinPC umjesto mbp-a (isti diskovi) i stvar ide brže ali toliko problema toliko "error copying file..."
ručni copy paste objekata opet ne prolazi na velikom bulku jer:
- kopiram ne u čisti root novog diska nego u tipa d:/moj_folder što eto uzrokuje da na nekom od tisuća i tisuća fajlova javi "filepath too long" error i onda po dobrom starom običaju sve pukne - sad ti znaj što je od tisuća i tisuća datoteka kopirano a što nije...
- pa greška "cannot read..."-što ne možeš... kad odem nešto dublje u razgranatu hijerarhiju podugačkih foldera/filename-ova onda ipak uspije pročitati file i kopirati... tragikomično
i sve to na windowsima...
al ajde... prolazni rezultat rukomatike 3.5h za cca 80GB... na windozama
grrrr... najobičniji i najjednostavniji select-all-copy-all-paste-all princip a toliko problema...
... mislim da ću odustati od ikakvih backupova... samo jednom, dok sunce posebno zasja, sve lijepo obrisati... imao-nemao... pojela maca...
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
a gledaj... To s filepath too long ipak ima veze s tvojim stilom korištenja diska. Nije to baš jednostavno postići da naslažeš toliku dubinu strukture foldera. 
|
|
|
|
|
|
|
|
evo već drugi put prilikom uštekavanja USB kabela sa WD HDDom u PC sa winXP OS-om blue "screen of death" - ista poruka - BAD_POOL_HEADER ??!!??
vjerujem da je do mojeg winXP-ja a ne novog diska jer kad jednom PC "uhvati" novi disk radi OK... samo redovno prvi put BAD_POOL_HEADER pa se sam automatski restarta pa "The system has recovered from a serious error." dialog window ...
eh evo danas ne prolazi niti od druge...
WD HDD mi je stalno uštekan u struju, kad nije na ništa usb kabelom spojen, nikakva ledica na njemu ne svijetli (a ne isključujem iza On/Off switch) i čim uštekam usb, wd sam oživi i počnu svijetliti ledice...
na samom winPC čujem onaj klik kojim winxp javlja da se nešto od periferije uštekalo i par sekundi nakon toga BAD_POOL_HEADER...
ideje?
jel nešto fatalno sa novim novcatim diskom ili je moja win-kanta za čistu reinstalaciju?
... samo da izdrži prvotno kopiranje... podvig svakog dana sve veći i veći...
|
|
|
|
|
|
|
smayoo je napisao:
a gledaj... To s filepath too long ipak ima veze s tvojim stilom korištenja diska. Nije to baš jednostavno postići da naslažeš toliku dubinu strukture foldera.
dijelom se slažem... nije niti uopće teško doći u tu situaciju... kad OS dozvoli duuugo ime foldera, sa razmacima, hrvatskim čšćžđ znakovljem i sl... zašto onda čovjek ne bi, evo ja to radim, i koristio tu mogućnost... a čemu molim ograničenje od 256 znakova (koliko li već) u fullpathu?
zar ne bi bilo korektnije:
1. OS dovoljava npr. 100 znakova u jednom nazivu (samo filename) datoteke foldera i sl
2. OS dozvoljava max. 10 razina ugnježđavanja
= 100*10+10znakova razdvajanja naziva foldera = 1010 char za jedan filepath...
naravno "alocirati" će se ako zatreba, ako čovjek ne koristi svih 1010 neće...
samo teoretiziram no često se susrećem sa ovim problemom...
a iz moje (npr poslovne) perspektive sasvim mi je opravdano nazivati folder dugim imenom, primjerice koristim sustav praćenja softwerskih grešaka, održavanja softwarea i sl, i sad naravno da postoji broj tipa MRxxxxx i mogao bih samo tako nazvati svaki folder koji kreiram pri rješavanju svakog zadatka (za razne datoteke koje čine rješenje) no onda pretraživanje, po mojem mišljenju, već izvedenih i davno impl. rješenja sam sebi otežavam jer, gledajući samo duuge popise MRxxxxx, MRxxxxx1.... ne znam koji folder je što... i eto, ja zato u ime cijelog foldera stavim i naslov problema koji mi je dovoljno deskriptivan... pa da pojednostavim proceduru samo copy&paste-am orig naslov i to onda ispadne
"MRxxxxx nešto i nešto kod ovoga gdje je šć-so.rod .o dana 2010.10. xxx x x "
....
kad OS sve to i dozvoli... trebao bi se pobrinuti da i "jednostavne" operacije kopiranja budu sasvim i u potpunosti podržane, ponuditi "automatic shortening" ili nekakav Warning, pa par solutions i sl... a ne "error" i krep...
...
isprika na udaljavanju od teme ... morao sam si "olakšati dušu"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Kako te je uopće bila volja toliko puta pokušavati? Jesi li probao u Google utipkati "Bad_pool_header"? Koliko vidim, ima lopatom hitova na tu temu. Očito nije rijedak problem.
Što se tiče ove tvoje filozofije oko kilometarskih imena - sam si dobro rekao - teoretiziraš. Postoji cijeli niz razloga zašto to nije tako napravljeno. Da se piše cijeli novi OS ispočetka, možda bi tako i bilo bolje, ali nije. To što bi ti htio neki auto shortening - jbg. Netko drugi to nikako ne bi htio. I kako točno skratiti? Odrezati kraj? Početak? Sredinu? Što ako se ne radi o jednom dugačkom imenu jednog foldera, nego o 100 kratkih imena sumanuto duboke strukture foldera? Po jedno slovo od svakog imena? Koje? Prvo? Zadnje? Srednje?
Imaš totalno pogrešan i nekonstruktivan smjer razmišljanja.
1. ako već problem u duljini patha predstavlja ta jedna nova razina dubine foldera, riješi to tako da novi disk podijeliš u dvije particije, jednu malu, tek malo veću od starog diska i drugu veliku za nove podatke. I onda cijeli stari disk iskopiraj u root male particije.
2. umjesto da 300x pokušavaš metodu koja ne uspijeva, promijeni pristup. Uzmi neki program za backup/sinkronizaciju i pusti njega da to odradi, file po file, uz podešenje da greške ignorira i bilježi pa ga lijepo pusti preko noći i ujutro pogledaj listu fajli koje se nisu uspješno prekopirale pa to riješi ručno.
|
|
|
Poruka: 860
|
|
|
|
Ja bih takve probleme s NTFS driverom rijesio share-anjem diska na PC-u i pristupanjem mu putem mreže na Macu. Ako je nekakav 802.11n wireless koristen kao medij, nije to ni puno sporije od USB-a. Da ne spominjem gigabit ethernet kao opciju koji je vise nego duplo brzi od USB 2.0 (bar u teoriji).
Po meni je umrežavanje daleko prakticnija solucija, osim ako su Mac i PC previše udaljeni za takvo što 
The human mind ordinarily operates at only ten 10% of its
capacity, the rest is overhead for the operating system.
|
|
|
|
|
|
|
Smayoo mudro zboriš...
u pravu si po svim točkama... treba mi netko da me "spusti na zemlju"
da, bad_pool_header errora na lopate...
to moj konzumerizam progovara.... kupim-izvadim-iz-kutije-uštekam-ne-radi-bacam 
eh, po tom pitanju sve sa logom jabuke do sada mi je tako radilo, zato joj se i klanjam... eto ovo je ipak WD disk a ne Apple disk pa ne radi out-of-the-box
(pametni se "čika-menađer" sjetio stavit nekakav šrot od WD SmartWare backup softvera valjda na zasebni flash (spominju na webu pojam "rootkit"  pa čim uštekaš ovaj WD odmah poinstalirava potrebno, podesi shadow/virtual drive etc etc..
čika menadžer svaka čast)
... moj problem što nisam prostudirao prije kupovine, stvarno, treba krenut, proučavat mjesecima, položit ispit iz raznoraznih implementacija HDDova i tek onda napraviti promišljenu kupnju  ...
|
|
|
|
|
|
|
samo info, eto mojem je jadnom winXP-iću pomoglo deinstaliranje nekakvog Sonic DLA i sljedeće uštekavanje WD HDDa nije srušilo WinPC... Haleluiah...
... možda ipak i za me ima nade
... malo reklame ... FreeFileSync pokazao se kao jedan od boljih programcica za file-by-file copy backup za WinPC (evo u mojem načinu imenovanja datoteka/foldera nemam problema... čak kopira i otvorene *.pst Outlook datoteke i nisam primijetio probleme sa istima kada se te iskopirane kopije otvore na drugom winXP u drugoj instanci Outlooka... kad netko dobro implementira onda to izgleda kao FreeFileSync 
|
|
|
|
|
|
|
preporučeni
www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/
pokazao se vrlo učinkovitim, brzim i pouzdanim driverom...
hvala svima na komentarima/preporukama/savjetima
wd hdd radi "ko vurica" i na winXP i na mbp-u
|
|
|
Poruka: 24
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 1 Godina, 1 Mjesec
|
|
|
VEc kada se pise o tome...Koji je hdd vanjski najbolje kupiti kada je namijenjen macu....Ili to uopce nema veze...???... Postoje li manje ili vise pouzdani/kvalitetni?
|
|
|
Moderator
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 1 Godina
|
|
|
Uopće nema veze. Postoje manje i više pouzdani/kvalitetni, naravno, ali to uopće nema veze s cijenom niti brandom. Nažalost. Tako da nema pravog savjeta do - probaj sam.
|
|
|
|
|
|
|
Opet problemi...samo problemi....  (
Kupio sam wd passport essential 3.0... potrazio sam pod kljucnom rjeci NTFS sve sta mi je smayoo rekao...nasao sam , no medjutim nikako nisam uspjeo u terminalu omoguciti to NTFS pisanje...nije mi jednostavno islo...pa sam skinuo NTFS mounter...neki programcic koji je bio i tu na forumu preporucen kao bolji ..posto sam si dao truda i kompletno procitao sve u forumu sta je tretiralo tu temu...i sve je super...radi hard disk i na windowsima i na macu...no medjutim....kucno kino ga nece prepoznati...pise unkown...a player je jedan od recimo kompletnijih i boljih...sta je moguce da oni citaju samo FAT32? Kako to da ne citaju NTFS?...Da skratim ..poanta je da bi ja skinute fajlove od 10gba, 8 (.mkv fajlove) itd stavio na vanjski hard disk i gledao na playeru. Ove od 10gba ni ne mogu sprziti na DL DVD, a bluray przilicu nemam...tako da....Kako to rade drugi?
|
|
|
Poruka: 69
|
|
|
|
Evo i mene sa problemom...
Prateci uputstvo sa (mislim) treceg posta u ovom threadu, skinuo sam i instalirao NTFS Mounter. Prikljucio sam svoj WD passport, procitao ga je uredno, promijenio sam layout iz icons u columns i izgubio podatke sa diska!
Da malo pojasnim sto mislim pod time da sam izgubio podatke sa diska: finder otvara prozor za WD passport ali u njemu nema nicega. Kapacitet diska je na 16GB sto odgovara ostatku praznog prostora na disku prije gubitka podataka. Pretpostavljam da je doslo do korupcije MBR doticnog diska.
Probao sam ga spojit pod windozama koje imam na iMac bootcamp particiji. Blesave windoze bi ga formatirale "before use"...
Prikljucio sam ga, također, na MBP sa istim rezultatom i pod osx-om i pod win.
Kako da repairam MBR pod OSX, dali da to, uopce, radim pod OSX obzirom da je NTFS disk u pitanju. Dok ne dobijem neki savjet od vas iskusnih macovaca, ne diram disk ni sa masnim prstima...
Backup, dakako, nisam napravio (du-uh), podatci na njemu su mi, dakako, vrlo vazni. Ovo pisem kako se ne bi nervirao kad mi smayoo napise da sam trebao napravit backup i da sta se sad bunim sto sam popusio podatke kad se ne drzim osnovnih pravila experimentiranja sa raznim betama i nepodrzanim solucijama.
Hvala unaprijed na expertizi i dobroj volji za odgovore!
- iMac 27' i7
- MacBookPro 15'
- iPhone 4
- iPhone 3G
|
|
|
Moderator
|
|
|
|

Ajde za početak otvori Disk Utility, odaberi taj uređaj i pod Partitions pogledaj što prijavljuje. Postaj ovamo screenshot, ako nije problem.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
ivanbugy je napisao:
Opet problemi...samo problemi.... (
Kupio sam wd passport essential 3.0... potrazio sam pod kljucnom rjeci NTFS sve sta mi je smayoo rekao...nasao sam , no medjutim nikako nisam uspjeo u terminalu omoguciti to NTFS pisanje...nije mi jednostavno islo...
Postupak je "terminalski" pa se ne čudim da ne ide - ako nemaš bar malo iskustva s unix terminalom, možda je bolje ni ne pačati se u to, jer je moguća šteta dosta velika.
pa sam skinuo NTFS mounter...neki programcic koji je bio i tu na forumu preporucen kao bolji
Sjećam se da se je netko u jednom drugom threadu požalio da mu isti programčić izaziva Kernel panic. Ako nemaš taj problem, nemaš ni brige...
a player je jedan od recimo kompletnijih i boljih...sta je moguce da oni citaju samo FAT32? Kako to da ne citaju NTFS?...
Prilično je moguće da embedded uređaj čita samo FAT32. FAT format diska je prilično procesorski nezahtjevan, a i driver za FAT formatiran disk je vrlo jednostavno napisati. NTFS je, s druge strane, bitno složeniji format zapisivanja, slično Macovom HFS+. Tako da je na embedded uređaju (playeru ugrađenom u kućno kino ili TV prijemnik) ili vrlo skupo, ili nemoguće napraviti čitanje s NTFS-a, a da pri tom još stigne i dekodirati film.
Da skratim ..poanta je da bi ja skinute fajlove od 10gba, 8 (.mkv fajlove) itd stavio na vanjski hard disk i gledao na playeru. Ove od 10gba ni ne mogu sprziti na DL DVD, a bluray przilicu nemam...tako da....Kako to rade drugi?
Ja imam media player ugrađen u LG TV prijemnik. Nemam baš puno HD filmova, jedan ili dva, a ovaj problem sam riješio tako da sam film "narezao na šnite" od 4 GB. Prije gledanja formiram playlistu koja sadrži sve dijelove. POsljedica je da imam jedan mali trzaj u trenu kad završi jedan dio i počne drugi. Meni ne smeta. Ali ja nisam neki pacijent za to tako da nisam ni mjerodavan.
|
|
|
Poruka: 1954
|
|
|
|
Ja sam do sada koristio PC i vanjski disk formatiran u NTFS. Bez obzira na format videa, konvertirao u m4v zbog mogućnosti syncanja na iPad, ali koristim i DivX format do HD rezolucije. Za gledanje videa sa tog diska kupio sam Asusov O!Play koji mi uredno čita NTFS disk i svira veliki broj video formata. Za detalje o Asus O!Play vidi Ovdje.
O!Play HDP-R1 sam kupio jer mi moje kućno kino nije u mogućnosti čitati vanjske diskove osim u FAT32 formatu, a sad s ovom kombinacijom osim zbog surround zvuka mi više i ne treba 
O!Play za vanjske formate diskova podržava: FAT16/32, NTFS, HFS/HFS+, ext3 što znači da Macovci ne moraju formatirati svoje vanjske diskove u FAT32 ili NTFS da bi mogli gledati svoju mediju na O!Playu 
- iMac 27", Mac Mini, MacBook Pro 13", iPad 2, iPad, iPhone 4S, iPhone 4, iPod Shuffle
|
|
|
|
|
|
|
Da sam znao prije da cu imati toliko problema sa tim formatima itd ne bi ni kupovao vanjski hard disk...ostao bi na usbu od 4gba i kako kaze smayoo rezao snite...jer sta da krenem spremati podatke na hard disk i cuvati ih na njemu kada bi njegova svrha trebala biti mobilnost i kompatibilnost sa svime...da mogu to cudo nanašati okolo i koristiti se podacima na svim kompovima i playerima itd...my passport bas i nije...passport sjeverne koreje...nikamo ne mozes  (((...Koliko pjeva taj Asus O!Play? On je samo player??? ...ili cu mozda i ja poceti rezati snite i staviti hard disk u Fat32..  (
|
|
|
|
|
|
|
|
@ivanbugy: shvaćam tvoju rezigniranost u vezi diskovnih formata. Istini za volju, mislim da se je Apple ipak trebao više potruditi oko kompatibilnosti s obzirom da je NTFS strojeva puno veći broj.
Asus O!Play je samo player i najjeftiniji HDP-R1 pjeva 727,00 kn u Linksu. Mislim da je ok za prijenos multimedije na TV bez obzira da li je to sa priključenog vanjskog diska, USB sticka ili pak preko mreže, ali naravno to mu je i jedina uloga, no može sasvim lijepo zamijeniti sva kućna kina i playere i HTC računala ukoliko snimanje TV programa nije nužna mogućnost.
- iMac 27", Mac Mini, MacBook Pro 13", iPad 2, iPad, iPhone 4S, iPhone 4, iPod Shuffle
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Sank je napisao:
@ivanbugy: shvaćam tvoju rezigniranost u vezi diskovnih formata. Istini za volju, mislim da se je Apple ipak trebao više potruditi oko kompatibilnosti s obzirom da je NTFS strojeva puno veći broj.
Ovdje uopće nije problem Applea, nego proizvođača njegovog kućnog kina. Ja mislim da se Apple trebao samo potruditi dovršiti testiranje toga što je već napravio i dograditi to malo kvačica u Disk Utility ili u Sys Preferences, ali nije da NTFS na Macu nije uopće podržan.
|
|
|
|
|
|
|
|
@smayoo, bez obzira na proizvođače kućne zabavne elektronike, a vezano uz naslov teme, stvar je u tome da je Apple ipak trebao podršku za NTFS učiniti dostupnijom, jednostavnijom i pristupačnijom, pa čak i uključenom kod prvog startanja Maca, a ne da moramo koristiti terminal ili tražiti polurješenja po internetu. Pišem polurješenja jer sam ovdje na forumu uglavnom čitao o problemima sa pisanjem po NTFS-u? Zar ne misliš da bi to ipak olakšalo život svima onima koji pored svog Maca koriste i PC, ili ako ništa drugo mogu bez problema dijeliti svoje datoteke sa onima koji se još uvijek koriste najraširenijom platformom iz Microsofta?
|
|
|
Poruka: 244
|
|
|
|
Hm, svojedobno sam se sekirao s tim, a onda sam jednostavno kupio Tuxera NTFS, software radi super i više nemam nikakvih problema. 
|
|
|
Admin
Poruka: 4854
|
|
|
|
|
Sank je napisao:
Pišem polurješenja jer sam ovdje na forumu uglavnom čitao o problemima sa pisanjem po NTFS-u? Zar ne misliš da bi to ipak olakšalo život svima onima koji pored svog Maca koriste i PC, ili ako ništa drugo mogu bez problema dijeliti svoje datoteke sa onima koji se još uvijek koriste najraširenijom platformom iz Microsofta?
Očigledno postoj dobar razlog zašto to nije omogućeno, a kojeg si i sam spomenuo!
|
|
|
Poruka: 355
|
|
|
|
|
Mislim da je puno lakse pronaci PC utility koji ce citati/pisati po HFS disku.
MacDrive je tako nesto, ako se dobro sjecam...
|
|
|
|
|
|
|
smayoo je napisao:

Ajde za početak otvori Disk Utility, odaberi taj uređaj i pod Partitions pogledaj što prijavljuje. Postaj ovamo screenshot, ako nije problem.
Hvala smayoo.
Evo slika:

- iMac 27' i7
- MacBookPro 15'
- iPhone 4
- iPhone 3G
|
|
|
|
|
|
|
Evo još jedna:

- iMac 27' i7
- MacBookPro 15'
- iPhone 4
- iPhone 3G
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Ma ne to. Disk Utility. Odaberi FIZIČKI disk, ne neku njegovu particiju, a onda tab Partitions. Kao ovo:

|
|
|
Poruka: 144
|
|
|
|
Pozdrav, evo malo uletavam u temu ali imam isti problem kao i koricnik Capar.
Naime na eksternom disku od 640 GB imam dvije particije u NTFS-u, obje po 320 GB.
U terminalu sam "uključio" funkciju R/W po NTFS-u i sve je bilo ok jedno 5 dana.
6. dan je particija MP3 i dalje normalno vidljiva i čitljiva i sve, no particija filmovi je nestala.
Disk pokazuje slobodno cca 17 GB, znači podaci su gore ali mu ne mogu pristupiti na Mac-u a na Win-u također traži format diska.
Evo moje slike koju si tražio od kolege ispred.

|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Probaj ručno odabrati particiju i uklikati "Mount" gore na toolbaru. Što se događa?
|
|
|
|
|
|
|
|
Ma i Smayoo i Sank imaju pravo... S jedne strane da jedan apple nema NTFS pisanje je presmijesno kada je cijela bit applea u jednostavnosti i postedjivanje muka onim korisnicima koji u terminalu neznaju nista...kao ja...a takvih je appleovih korisnika najvise....99% onih koji imaju maca imaju ga jer im je muka od windowsa i njegovih drivera i gubljenja vremena... A ovi proizvodjaci tih kucnih kina, playera , tva i sl. Ma to sve treba da cita danas... Pa u to doba gdje je sve moguce....u tehnici predstavljaju problem neke particije, nacini zapisa i sl...presmijesno...to je sve namjerno...i to je zato u k....Imam sve , sve je prakticki top, od hard diska do kompa do playera i opet problemi...pa treba sve kupiti za 200kn i bok...
|
|
|
|
|
|
|
smayoo je napisao:
Ma ne to. Disk Utility. Odaberi FIZIČKI disk, ne neku njegovu particiju, a onda tab Partitions. Kao ovo:
ovo je od disk util-a ali ona ikonica info. Na ovom prozoru koji ti trazis se ne vidi nista. Nema informacije o particijama niti o bilo cemu drugome. Nisam mogao ni verify ni repair.
U svakom slucaju, na kraju sam iskopao software za skidanje podataka sa izbrisane particije, skinuo ono sto mi je bilo bitno, formatirao disk, postavio vecu MacFS i manju FAT particiju i mirna bosna...
@velejaj:
probaj naci Hir3ns boot cd za win xp, mountaj ga sa daemonom ili slicnim, pod prvim menijem nađi nesto sto se zove "NTFS file restorer 4.01" ili slicno, pokreni to cudo i procitaj sadrzaj sa te nestale particije. Nakon toga kopiraj neophodne stvari sa te particije direktno iz tog programa, i formatiraj sve na MacFS. Hebes NTFS, i ovako i onako i OSX i WIN se međusobno citaju a pretpostavka je da ces radije hendlat podatcima iz osx-a nego iz windoza...
Sretno!
- iMac 27' i7
- MacBookPro 15'
- iPhone 4
- iPhone 3G
|
|
|
Poruka: 144
|
|
|
|
|
Hvala na odgovorima.
@Smayoo
Neznam iz kojeg razloga je slika takva.
Naime, kad kliknem na sami HDD onda gore piše "mount" no međutim kao što se na slici vidi zasivljeno je i ne mogu uopće to stisnuti.
Kad odaberem pojedinu particiju onda mi nudi "Unmount" s obzirom da mi se obje particije normalno mountaju i vidim ih obje.
No, MP3 i vidim i mogu pročitati, pisati, brisati, što god, ali Filmovi vidim ali kad uđem u nju-prazna. Kapacitet je 17 GB free ali nema ni jednog file-a.
@Capar
Imam Hirens i mrdo sam s njim već na win-u ali sam se nadao da neću morat ponovno.
No, svejedno, hvala na sugestiji, izgleda da mi je to jedini izlaz. Ili jedini za koji ja znam.
Hvala obojici, ako doleti još neka ideja, vičite.
|
|
|
|
|
|
|
Možda bi najbolje bilo jedan vanjski tvrdi disk podijeliti na tri particije i onda formatirati jednu sa HFS+, drugu sa NTFS i treću sa FAT32, pa onda ne bi smjelo biti problema sa prebacivanjem datoteka bez obzira odakle se kreće  FAT32 doduše samo za one koji imaju kućnu elektroniku koja ne zna čitati NTFS i HFS+
Ja sam pred neki dan na svoj iMac instalirao kupljeni PARAGON-ov NTFS for Mac OS X i za sada pisao, brisao, kopirao itd. po njemu na iMacu i PCju bez nekih problema. Za sada sve uredno radi, a valjda će samo vrijeme pokazati koliko je to pouzdano. U svakom slučaju taj će mi disk trenutno koristiti za prebacivanje većih mutimedijalnih datoteka koje ne mogu prebacivati preko DropBox-a. Doduše imam ja za to NAS WD MyBookWorld koji mi sasvim uredno radi sa svim računalima, ali volim eksperimentirati, a za to treba imati sigurnosnu kopiju 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
velejaj je napisao:
Filmovi vidim ali kad uđem u nju-prazna. Kapacitet je 17 GB free ali nema ni jednog file-a.
Aha... Sorry, nisam skužio od prve... Da, tu neće biti druge nego pronaći neki software za spašavanje podataka s NTFS.
Međutim, indikativno je to da se problem javio nakon omogućavanja pisanja iz Mac OS, i to ugrađenom (ali skrivenom) podrškom. Ja nisam imao takve probleme. Zanimalo bi me koliko je još korisnika koji su se služili ugrađenom Snow Leopard podrškom za pisanje, a da nisu imali ovakve probleme?
Bilo bi, naime, dobro izolirati razlog radi kojeg se takvo što dogodi... Očito je da Apple nije omogućio pisanje upravo zato što nisu još riješili ovakve probleme...
|
|
|
Poruka: 1636
|
|
|
|
|
Ja nekoristim, ipak je doma jedan notebook. Kopiranje diskova radim iskljucivo preko mreze. PC i NTFS disk --- Wi-Fi --- MAC i MAC OS Extended disk. Pustim preo noci i iskopira. Kaj ima veze koliko radi. Bum se i ja valjda jednog dana rijesil piceka. LOL
Smrt fašizmu i komunizmu.
|
|
|
Poruka: 30
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 7 Mjeseci, 4 Tjedana
|
|
|
OK, da vidimo jesam skuzio:
Kupim ext disk formatiran u NTFS (ili sam to napravim), prebacim na njega podatke sa kante. Zatim prekopiram te podatke na Mac-a. Onda formatiram ext na Mac format ( kako se vec zove) i mogu ga koristiti za pohranu podataka, odnosno backup sa time machine. ????
iMac 21.5, 3.06 GHz
MBP 15 2.0 GHz Mat
|
|
|
Poruka: 857
|
|
|
|
bravo. sjedni: 5. 
diskovi su već tvornički formatirani na NTFS - osim nekih posebno za Macove, poput Western Digitalovih, npr.
nego, kad smo već kod ext hdd-a, kako se može testirati disk, provjeriti mu eventualne bad sektore i sl.?
jel to sve odrađuje Disk Utility s verify i repair disk?
|
|
|
Admin
Poruka: 4305
|
|
|
|
|
Za bad sectore moraš obaviti zeroing putem njega... jer jedini način da ustanovi je li nešto oštećeno je da zaista pokuša tamo nešto zapisati i pročitati. Verify i Repair provjeravaju samo stablo direktorija.
|
|
|
Poruka: 55
|
|
|
|
|
@ Finn
TechToolPro je moćan alat koji, između ostalog, i dozvoljava provjeru bad sectora (takozvani surface test). Prema je 100$ samo za surface test overkill. Nažalost to je jedini alat za OSX koji ima mogućnost provjere bad sectora koji sam uspio naći.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Kao što je napisao Davor, nema šanse provjeriti da li je sector zdrav na ikoji drugačiji način nego da zapiše nešto u njega i provjeri što je zapisano. Možda TechToolPro radi na način kako su radili neki stari alati na nekadašnjim računalima - da iščita sadržaj i taj isti sadržaj ponovo zapiše, tako da test bude nedestruktivan, ali takav test nije 100% siguran. Da bi bio 100% siguran, mora se zapisati bitno drugačiji sadržaj nego što je ranije bio upisan.
|
|
|
|
|
|
|
|
a šta je taj zeroing, mogu li to nekako napraviti - bez nekog dodatnog alata ili naprednih, "programerskih" znanja?
|
|
|
Poruka: 1752
|
|
|
|
Može bez problema. Odeš u Utility i nađeš Disk Utility, klikneš na njega, desno odabereš HDD koji želiš izbrisati i klikneš Erase kad se otvori prozor imaš čini mi se odabir Advanced ili sl. te potom četiri mogućnosti pa izaberi Zeroing. Ali kad dođeš do toga već će ti biti jasno. 
iMac 20"alu TimeCapsule iPhone4
|
|
|
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 7 Mjeseci, 3 Tjedana
|
|
dakle, napravio sam zeroing (Disk Utility - Erase: Security Options/Zero Out Data), ali sad više ne znam je li sve ok, valjda je. 
naime, pošto je pisalo da će zeroing potrajati cca 8 sati ostavio sam ga preko noći da to odradi i dočekao me isti ekran kao na početku. nikakav izvještaj, obavijest, ništa... 
|
|
|
Poruka: 1752
|
|
|
|
Ok, da je bio kakav problem ostalo bi ti upozorenje. Slobodno šibaj dalje. 
iMac 20"alu TimeCapsule iPhone4
|
|
|
|
|
|
|
|
hvala.
još me dvije stvari zanimaju:
1. može li se i kako namjestiti da TM radi backup samo određenog dijela harda? npr. da mi radi backup svega osim foldera s filmovima i muzikom.
2. mogu li se na jedan ext hard spojiti dva kompa, da im služi za backup?
|
|
|
|
|
|
|
|
Finn kaže:
hvala.
još me dvije stvari zanimaju:
1. može li se i kako namjestiti da TM radi backup samo određenog dijela harda? npr. da mi radi backup svega osim foldera s filmovima i muzikom.
TM i radi tako. Otvori Time Machine Preferences pa pod Options dodaj foldere koje ne želiš backupirati.
|
|
|
|
|
|
|
|
da, nisam izgleda dovoljno koncentrirano to gledao...
a ovo drugo, može li se to s "običnim" ext hdd-om?
|
|
|
Poruka: 297
|
|
|
|
|
Može.
|
|
|
|
|
|
|
a kako - to je tajna? 
|
|
|
Poruka: 297
|
|
|
|
|
Ne može istovremeno, ali na jednom disku svaki komp može zasebno imati svoj backup. Nisam siguran, ali možda je moguća varijanta da se disk spojit na AirPort ili neki ruter, pa se omogući bežični backup.
|
|
|
Poruka: 47
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 6 Mjeseci, 2 Tjedana
|
|
|
Kako se koristi taj MacFuse program? Ja sam ga skinuo, šta sad trebam radit s njim? Kako da najlakše omogućim pisanje po vanjskom NTFS-u? Tako da upišem one komande u terminal? Disk je pun, pa nemam gdje prebacit podatke da ga formatiram...
Thx
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Ako ti je disk pun, što bi pisao na njega?
Ako koristiš MacFUSE, ne treba upisivati komande u Terminal. Otvori MAcFUSE u System Preferences i provjeri da li je aktiviran (ako ti je dostupan gumb "Remove", to znači da je aktiviran) i to bi trebalo biti dosta - kad ubodeš NTFS disk, on će se mountati preko MacFUSE-a i moći ćeš pisati po njemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Disk je pun.. krivo sam se izrazio.. na macu imam 50 Gb slobodno, a vanjski Hdd je od 320 od čega je 30 Gb slobodno.. pa nemam gdje prebacit te podatke.. evo napravio sam kako si rekao.. macfuse je aktiviran, uključim HDD idem copy na bilo koji file ali me ne pusti da paste-am na HDD... ? Trebam možda još negdje nešto uključit, u system preferences možda?
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Nisam koristio MacFUSE (odnosno NTFS-3G, MacFUSE je samo platforma koju NTFS-3G treba da bi radio) odavno pa više nisam siguran, ali mislim da u tom slučaju treba otići u Disk Utility i tamo taj disk unmountati i ponovno mountati s ručno odabranim NTFS-3G driverom (umjesto standardnog Apple drivera).
Piše točno u pratećoj dokumentaciji od NTFS-3G, baš je opisan taj problem.
|
|
|
|
|
|
|
Uhhh... evo sad sam instalirao NTFS-3G i konačno sve radi... 
Thx!
|
|
|
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 6 Mjeseci, 1 Tjedan
|
|
|
Nakon nekog vremena uključim isti HDD i dobijem poruku:
NTFS-3G could not mount (moj HDD) because following problem occured:
dyld: Library not loaded: user/local/lib/libfuse.2.dylib
Referenced from: /usr/local/bin/ntfs-3g
Reason: image not found
|
|
|
Moderator
|
|
Externi HDD na PC-u i Macu?! prije 6 Mjeseci, 1 Tjedan
|
|
|
Bo... Taj NTFS-3G je dosta ćudljiv i bugovit. To je razlog zašto sam ga ja maknuo. Ugrađena podrška od Snowa (koja se uključi preko terminala) je puno stabilnija.
|
|
|
|