29.02.2016 | 19:16
USB3 vanjski,
SiliconPower 2TB disk, godinu i po dana star. Čudan kvar koji se na kraju sveo na USB3 kabl.
Na tom SP disku imam backup svih svojih kompova i nosim ga u ruksaku gdje god da idem. Uz nekoliko NAS-ova i TimeCapsule sa TimeMachine ovo mi je disk na koji povremeno pobacam stvari da mi se nađu po putu. Gotovo stalno je sa mnom i često doživljava stresove. SP je popunjen otprilike 1.6TB.
Prije mjesec dana kod kopiranja je javio grešku. Kupio sam isti dan
Toshibin 4TB CanvioDesk i sve podatke prebacio na njega. Zatim sam formatirao SP na HFS Journaled, ponovo sve vratio gore i do nedavno je normalno radio. Natrpao sam još 20-30 GB i činilo se da je disk OK. Na žalost, jučer je opet javio grešku kod kopiranja sa novog MacMinija. Spojim ga na MacBook Air - greška. Spojim ga na stari Mini i sve normalno radi. Čita, piše, kao da se ništa nije dogodilo.
OK? U čemu je fora? Vratim ga na novi Mini i opet javi grešku. Na tom Miniju je najčešće i korišten, na njemu je formatiran i normalno je radio do trenutka kad više ne želi raditi i gotovo. Više na tom kompu ne radi snimanje na disk, čak niti najsitnijih stvari.
Malo googlanja je usmjerilo pažnju na USB kabl. Stari Mini ima USB2 portove i zato sve radi. Iz nekog razloga kabl što je došao uz disk prestane raditi u određenom trenutku i dalje više nije moguće zapisivati - čitanje radi sasvim normalno. Zatim sam ga spojio preko USB2 huba na taj Mini i kopiranje istih stvari je prošlo bez greške. Baš sam slao veće stvari, desetak GB i sve je prošlo bez problema.
Uglavnom, malo prije sam kupio
novi kabl (nalik ovom) i čini se da je to riješilo problem, sad radi i na USB3 priključcima. Ovo bi bio sasvim dobar primjer zašto su nestandardni kablovi potencijalni problem.
Iskreno, cijela stvar je malo čudna i to je razlog zašto sam išao u sve detalje. Možda će netko uskoro imati sličan problem pa bi bilo glupo da sumnja u disk ili verziju sistema ili drivere koji svi mogu biti potpuno u redu. Bolje prvo početi od kabla.