Koliko koristiti Mac; kada kupiti novi?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koliko koristiti Mac; kada kupiti novi?


11.02.2017 | 06:16
Poštovani kolege,
znam da na ovo pitanje odgovor ovisi o svačijem budžetu i interesu nadogradnje na modernije i (ne nužno) bolje... ali ipak
Imam MBP Retina 15", Intel Ivy Bridge 2.7GHz quad-core, RAM 16GB 1600MHz DDR3L, SSD 512 GB.
Komp je upotrebljavan svakodnevno, ali za lake zadatke poput pisanja tekstova, poekad igranja igrica, gledanja i amaterske obrade fotografija i videa... rječju - light korisnik totalno...
Za vrijeme trajanja trogodišnje garancije dva sam puta (mislim više na svoju volju nego što je to ZAISTA bio problem) mijenjao gornji dio kompa (clamshell top) zbog ekrana, i jednom komplet matičnu ploču jer mu je rikavala grafička.
Sada je komp potpuno u redu i radi, da kucnem o glavu, izvanredno.
No, počinjem se pitati, da mi sada rikne, nemam tu lovu da kupim novi Mac, nemam čak niti za popravak skuplji od cirka 3000 kuna - da li ga prodati ili ga koristiti dok ne ispusti dušu i polako štedjeti za novi?
A kako mi je ovo prvi Mac, a život bez kompjutora mi je lagano nezamisliv, pitam se kako to vi rješavate, dragi kolege?
Unaprijed hvala na odgovorima!
11.02.2017 | 09:37
Prvi MBP 15" je 2007, drugi MBP 15" 2010, treci MBP 13" je 2015. S time da je prvi zena koristila dok joj nisam 2015 kupio MBA 13", a ovaj od 2010 je kod sina. Onaj iz 2007 je visak ali je toliko star da ga se ne isplati prodavati. Ima i jedan iBook G4 12" iz 2005 koji isto radi. Jedino mi je MacMini G4 krepao.
Ispada kako je tempo od 5-6 godina cisto OK.
11.02.2017 | 10:46
Moj je stav da se Mac uopće ne isplati prodavati jer mu je (meni barem) uporabna vrijednost uvijek veća od tržišne. Nama je višak Mini 2007, ali samo zato što nemam vremena pozabaviti se njime, inače znam što bi s njim napravio - Plex server.
Supruga koristi Mini 2010 sa 10.6.8. Takav je isti light korisnik kao i Kloba i ne manjka joj ni jedna jedina funkcionalnost.
Klinci koriste Mini 2014 sa 10.12 i moj stari MBP late 2008 sa 10.11.6. I vade im mast.
Ja svaki dan za posao koristim, nikad manje od 12h, često bude i 16-17, MBP 2012 non-retina, sa 10.11.6 (donedavno sam bio na 10.8.5). Ima 16GB RAM i 480 GB SSD. Uredno podnosi otvoren LibreOffice s nekoliko dokumenata, AutoCAD (zadnji) i dvije virtualke istovremeno. Ništa još do sad nisam na njega uspio natovariti, a da je zakašljao. Čudo od stroja. Nominalno, ima 5 godina i, kobajagi, zastario je.
Dakle - troši ga dok se ne raspadne. Ja načelno NE štedim za novi (da mi se ovaj pokvari, a da nije nešto kao HDD ili RAM, uzeo bi djeci njihov), nego, kad mi se poklopi neki značajniji prihod u trenutku kad nema značajnih izdataka, iskoristim priliku pa kupim Mac koji je u tom času najbolji izbor u smislu nadogradivosti i dugovječnosti.
11.02.2017 | 11:20
Odgovor na to je zapravo u potrebnom OS-u i aplikacijama. Ja radi posla volim imati nove softvere i novi OS jer, u krajnjoj liniji, to mi je posao i moram biti upoznat s novostima. S druge strane, moje je iskustvo da i zastario Appleov hardver izuzetno dobro drži korak s novotarijama, a pogotvo ako se ima dogradiv stroj poput Mac Pro Towera, za koje i dalje tvrdim da su najbolji Macovi ikada složeni.

Moj stroj doma ima 9 godina, a na istom takvom radim i na poslu - dakle 9 godina staro računalo koristim i za posao! No, baš kao i neki stari Rolls-Royce, u startu nije bilo štednje, to su strojevi "visoke kubikaže i s puno cilindara", tj. Xeoni s 8 jezgri, s dvije memorijske sabirnice (dakle takt RAM memorije je zapravo dvostruk), s gomilom jeftinih i prostranih 3.5" diskova unutra, sa SSD-om za sistem i novim generacijama grafičke kartice koje nadmašuju i ono što sam Apple nudi. Sami strojevi koriste skup, ali pouzdan ECC RAM, ali sve to vrijedi novca. Tako složeno računalo se u bitnim funkcionalnostima u gotovo ničemu ne razlikuje od najnovijeg stroja koji bi sada stajao i po 10.000 eura.

Appleu se izgleda ne sviđa što profesionalci obožavaju te strojeve i ne kupuju nove onoliko koliko su oni očekivali, pa je u zadnje vrijeme počeo "zaboravljati" na update firmwarea (ali, objektivno, to bi vjerojatno učinila bilo koja korporacija za stari hardver), pa recimo prva serija Mac Pro, ona stara 11 godina ne može vrtiti novi OS, ali može predzadnji uz pomoć jedne zakrpe (koju je mogao napraviti i sam Apple, ali mu se ne da), a ova moja generacija od 9 godina tek birokratski nije podržana jer su postojali modeli koji ne rade s novim grafičkim podsustavom - umjesto da installer provjeri koju grafičku stroj ima, pa dozvoli instalaciju.

Plan mi je koristiti još godinu-dvije ovaj stroj, a onda kupiti novi polovni Mac Pro tower, ali zadnje generacije i u njega staviti 12-core Xeone koji se jefitno kupuju, a kompatibilni su i na taj način opet imati računalo koje će trajati i trajati. Jedino što bi mi promijenilo plan je da Apple izda neki novi ekvivalent Mac Pro sustavu, nekakav Valjak, ali koji ne bi bio ovako zatvoren kao postojeći.
11.02.2017 | 11:50
Slažem se sa Davorom i Smayoom. Osobno imam 'viška' jedna Air iz 2011 koji mu tu i tamo dođe jako dobro (pogotovo kada sam lijen sjest za iMaca), ali mi nije u cilju ga prodati. S druge strane pošto mi je iMac daily driver (late 2010), osobno čekam novi refresh ove godine da vidimo što će izaći i u kojoj kombinaciji i onda ćemo Davor i ja popričati kako meni pribaviti jedan od njih . U biti znam, daj pare, evo ti stroj, mislim da će tako biti .

Šalu na stranu, ali istina je da i SW u biti gura ljude na nadogradnju. Osobno ovaj imac koji je modificiran malo, apsolutno nema problema od prvog dana. Niti ima ikakvih tragova. Naravno njega ću riješiti i volio bi ga da kupi netko tko će još moći sa njim dalje raditi (i vjerujem da ima takvih).

Dok sam bio u Win svijetu (privatno) nadorgradnje su bile na godišnjoj bazi, stalno neka manja ili veća nadogradnja i makina je uvijek bila up to date. Sada mi se to više ne radi i jednostavno kupim max koliko mogu za ono što mi treba i to guram dok ide. Naravno i apple tu pridonosi sa svojim HW i SW ograničenjima tokom godina, ali tako to ide.

Mislim da je za neki Apple main stream stoj i osobu koja želi biti u toku prosjek od nekih 6-8 godina prije realne potrebe nadogradnje. Sve van toga će vjerojatno biti uzrok promjene potrebe iz ovog ili onog razloga ili jednostavno mogućnost i želja da se kupi nešto latest and greatest.
11.02.2017 | 14:35
Hvala na odgovorima!
Tako sam i mislio, držati ga do kraja pa da vidimo koliko će izdržati. Baterija mi je u izvrsnom stanju, upravo sam je ispraznio i sada se opet puni, pa će Mac ostat na punjaču - ali i dalje u cuclanju struje uredno dođe do nule

NulabaterijenaekranuMaca.jpg


Tako da mislim da ima pametnijih stvari za kupiti, a komp neka - kako bi rekli Englezi - Long live the Mac!
11.02.2017 | 15:41
A propos baterije, mislim da je Bertone nedavno spomenuo Lenovo ThinkPad u pozitivnom kontekstu. Načelno, takvu reputaciju i inače ima, ali, među ljudima koje ja znam da koriste Lenovo (i zadovoljni su), smatra se normalnim da je laptop upotrebljiv bar 4-5 godina, s tim što nakon dvije - baterija više i nije baš... Ali, kažu oni - "to je tako".
11.02.2017 | 16:17
Ja imam Retinu Mid 12. Prva cim je izasla. Eto sad ce joj 5 godina, i ostala je u zivotu jer mi se ne da zezati sa Apple donglovima za sve zivo, na ovoj posljednjoj generaciji.

A inace bi ga kupio i sam sebe ubijedio (da opravdam trosak) da mi je stari comp zastario, i da mi je sada kao skocila produktivnost

Ja bi na tvom mjestu (pogotovo ako je i lova problem), gulio dokle ide, jer to sto ti radis ti ni najnoviji comp nece raditi nista brze. Tebi postojeci HW uopce nije usko grlo ni u kakvom smislu.

Stoga, uzivaj u postojecem stroju
12.02.2017 | 00:50
@drlovric - Hvala! To je i plan
@Smayoo - kada baterija rikne, mijenjat ću ju u ovlaštetnom servisu tipa iStyle, mislim da je cca 3000 kn nova, nisam siguran. Ali nadam se da sam daleko od toga.
12.02.2017 | 11:35
smayoo kaže:
A propos baterije, mislim da je Bertone nedavno spomenuo Lenovo ThinkPad u pozitivnom kontekstu. Načelno, takvu reputaciju i inače ima, ali, među ljudima koje ja znam da koriste Lenovo (i zadovoljni su), smatra se normalnim da je laptop upotrebljiv bar 4-5 godina, s tim što nakon dvije - baterija više i nije baš... Ali, kažu oni - "to je tako".


Ne znam kako tvoji poznanici koriste ThinkPade , ali imam ih doma pet komada (T i X serije, najmlađi ima tri, a najstariji pet godina) i od 2012. godine kada sam definitivno odustao od Apple hardvera (softver mi još malo fali .. iako sam našao alternativu u Linuxu ), ovo na slikama ispod je originalna baterija na X220 koji je najstariji tako da nema govora da baterija izdrži samo dvije godine, a da se razumijemo, o održavanju baterije uopće ne razmišljam jer je to smatram potrošnom robom (kao i svako računalo/laptop).

Što se pak tiče @Kolbinog pitanja, po meni ako u startu kupiš kvalitetan komad hardvera (a njegov MBP to je) ne treba se zamarati uporabnim vijekom hardvera jer će on uglavnom nadživjeti period u kojem ćeš donijeti odluku o kupnji novog komada hardvera.

X220 - napunjena baterija koja je u upotrebi od rujna 2012. godine

bat_07.jpg


X220 - isključeno napanjanje

bat_08.jpg
12.02.2017 | 22:34
@dpasaric; pa sta ne kazes! Znaci za godinu dvije stavljas sapu na moj komp? ja cu onda pocet skicat jedan tebi s desna
12.02.2017 | 22:54
gogh kaže:
@dpasaric; pa sta ne kazes! Znaci za godinu dvije stavljas sapu na moj komp? ja cu onda pocet skicat jedan tebi s desna


Ha! Uopće nije nemoguća kombinacija...
14.02.2017 | 12:42
Kloba kaže:
Poštovani kolege,
znam da na ovo pitanje odgovor ovisi o svačijem budžetu i interesu nadogradnje na modernije i (ne nužno) bolje... ali ipak
Imam MBP Retina 15", Intel Ivy Bridge 2.7GHz quad-core, RAM 16GB 1600MHz DDR3L, SSD 512 GB.
Komp je upotrebljavan svakodnevno, ali za lake zadatke poput pisanja tekstova, poekad igranja igrica, gledanja i amaterske obrade fotografija i videa... rječju - light korisnik totalno...


ako nesto gadno ne rikne na tom kompu...slj. pet god je to sasvim uredno racunalo... jedino ako apple opet uhvati kakav gadan napad bezobrazluka pa i taj komp stavi na "obsolete" listu...
14.02.2017 | 21:21
Da sam ostao na 12 pmx aparatu, ovaj 24" iMac 8.1 bi mi bio sasvim dovoljan, pogotovo otkad je unutra SSD.
Ali s novijim aparatom od 24mpx stvar se zakomplicirala.
I grafička kartica je na minimumu 256 MB
Očekujem ovo ljeto upgrade, nešto s usb 3.0. (late 2012) i poželjno 1GB grafičke memorije.
15.02.2017 | 17:00
Kakve veze ima rezolucija aparata s ekranom?
Sto mislis kako su se obeadjivale slike u boji na monokromatskom ekranu?
Ovo tvoje nije argument, vec opravdanje za kupnju novijeg kompa.
15.02.2017 | 18:03
@zabac nije isto kad imaš RAW fotku od 15 ili 30 MB. Treba duplo više vremena da to obradi + imam problem s polarr app. Fotke veće od 4000px ne prikazuje, valjda je grafička preslaba
15.02.2017 | 18:42
Photoshop 6 guta sve do sada. Možda je od sam eaplikacije, a ne do grafičke? Možda taj program ne zna baratati s memotijom pa se sve zajedno guši? SSD je meni u MBP 2010 ubrzao učitavanje velikih slika.
Da li je 6000x4000pix dovoljno veiko i teško 290MB (tiff)?
15.02.2017 | 19:08
Ja ucitam po 3000 RAW slika (20mpix Canon 6D) u LR, samo sa jednog shootinga, i guta on to bez problema. Moguce da ta aplikacija koju koristis nije bas dobro opzimirana, pa ti radi probleme.

Probaj za test neki drugi RAW editor (samo nemoj Aurora HDR, jer ona steka i na mom rMBP) i znaces jel ti graficka usko grlo ili nije.
15.02.2017 | 19:36
Prije sam koristio Aperture, sad koristim foto ( ugrađeni) , i pixelmator. Primjetio sam da mi se od maveriksa sporo učitavaju raw fotke. ( kako aperture, tako i sad photos)
A ovo s polarr, vrlo vjerovatno da aplikacija nije dobro optimizirana, al mi se sviđa integracija s glavnom aplikacijom.
Ipak mislim da 256 MB premalo za iole zahtjevniju obradu.
Ajde neka netko proba pa javi dojmove.
Pokušajte ga koristiti kao external editor u photos
www.polarr.co/mac
15.02.2017 | 21:18
Instalirao sam evo free verziju i probao. Ja imam rMBP i7 2.3/16GB/650M iz 2012 i radi cisto OK ovaj app. Radi korektno, cak mi se i svidja interface za brzinske zahvate

A ta tvoja "glavna" aplikacija (pretpostavljam da pricas o Apple Photos) je jedno govance obicno, koje su kastrirali i osakatili da bi radila sa iOS verzijom (umjesto da su pojacali mobilnu inacicu). Ja to koristim samo za fotke sa mob, i nista drugo.

Jesi ti probao Lightroom ili Capture One?
15.02.2017 | 21:30
Ja vrebam ovdje informaciju o svakom novom alatu za slike (koji ne košta kao auto ) u nadi da ću napokon naći neki koji može makar 5% onog što može IrfanView na Windowsima. Nažalost, to se izgleda nikad neće dogoditi...
  • Daddo
  • Posjetitelj
15.02.2017 | 21:58
drlovric kaže:
Ja ucitam po 3000 RAW slika (20mpix Canon 6D) u LR, samo sa jednog shootinga, i guta on to bez problema. Moguce da ta aplikacija koju koristis nije bas dobro opzimirana, pa ti radi probleme.

Probaj za test neki drugi RAW editor (samo nemoj Aurora HDR, jer ona steka i na mom rMBP) i znaces jel ti graficka usko grlo ili nije.


drlovric... koji OS X i koji LR?

ja sam u sličnoj potrazi ko i Smayoo, na PC-ju sam koristio LR i PS, PS ne bih kupovao no za LR bi izdvojio novce ako nije CC verzija... pitanje je da li zadnji ne-CC lightroom (MPC mu je oko 1000 kn) radi na Sierri?

@kloba... ja sam friški Mac korisnik (bar kad su u pitanju računala) no moj je stav da je Mac računalo ko i kvalitetna odjeća za svaki dan... koristiš dok u njega staneš (tj. dok se ne udebljaš) ili se ne raspadne... a čak i tad možeš "reciklirat" pa nosit "za doma" (napravio to sa 3GS iphoneom i iPad 2 modelima)
15.02.2017 | 23:29
Istina je da za Mac OS nedostaje jedan kvalitetan i robustan preglednik slika, koji bi imao mogućnosti Irfana (pregled, thumbsi, cut, crop, batch rename, lakša obrada..). Oko toga se u potpunosti slažem sa smayoom. Ja u svom photo workflowu isključivo koristim Lightroom&PS CC, ali to ne pokriva rupu što se tiče pregledavanja i ovih brzopoteznih zahvata... Iako nije tema ovog posta, ovdje ću ipak spomenuti i temu o kojoj sam nedavno pričao s dpasaricem, a radi se o prokletom nedostatku vrlo važnog featurea u finderu vezano za nemogućnost sortiranja fotki po "atributima", odnosno baratanja samo s lockanim fotkama iz fotića. To bi za jedan takav program a'la Irfan također trebao biti jedan od easy taskova. Ali ne, zašto bi fotografi dobili opcije koje im trebaju. grrrrr...
  • Air
  • Korisnik
  • 64
16.02.2017 | 00:27
Pogledajte si Media Pro.
Meni je on neusporediv sa ijednim preglednikom slika na Macu. Mogućnosti sortiranja, označavanja, raspoređivanja i pretraživanja su nenadmašive od svih ostalih programa s kojima sam se susreo na Macu. Ima i osnovnu obradu.
16.02.2017 | 08:34
Lightroom je ok program i za katalogizaciju.
16.02.2017 | 11:34
@Daddo:

Ja imam najnoviji Lightroom CC, na posljednjoj aktualnoj inacici MacOS. Radi sve vrlo dobro.

Workflow je da kopiram sve fotke sa SD na SSD u neki folder. Zatim u PhotoMechanic ili Finderu odradim culling, tj. pregledam sve fotke koje su ocigledni kandidati za brisanje (test shots, mutne, profulan fokus, gurnuo me neko u guzvi, propali pokusaji, neke koje ni sam ne znam zasto sam okinuo...) i to brisem. Te fotke niti ne zavrse u LR. Originale za svaki slucaj imam i dalje na kartici.

Nakon tog inicijalnog ciscenja, cijeli taj folder importam u LR. Napravim pripadajuce kolekcije ili setove, i tamo dalje katalogizaciju radim po jako puno parametara.

Ako se radi o svadbi, to bi bilo tipa:

SVADBE - Mujo&Fata - onda isjeckam cijelu svadbu na logicne cjeline (photoshooting, vjencanje, crkva, prvi ples, torta, bla bla).

Onda od tih importanih slika sa reject zastavicom oznacavam one koje ne zelim (samo cu ih sakriti u prikazu, ali su i dalje tu ako se predomislim), i tako dodatno reduciram ukupan broj fotografija. Recimo, mlada baci buqet, i opalim 15 fotki dok je u zraku, logicno ne trebaju mi sve, ali cu odabrati najbolje 3, ostale reject.

I onda slijedi obrada. Koristim VSCO i Mastin Labs i Replichrome presete za emulaciju analognih filmova. Naravno i Photoshop uleti po nekada (sa dodatnim pluginovima).

Nakon svega toga zavrsene fotke dobijaju nove oznake. Zvjezdice, boje, keywords... Da uvijek kasnije znam naci koje su kandidati za photo book, koje za print, koje za drustvene mreze itd itd.

Objasnio sam ti sve ovo da pokazem da LR nije tako bezazlen i rudimentalan za organizaciju fotografija. Dapace, meni je kao katalog jako funkcionalan i praktican.

JEDINO VODI RACUNA da kada premjestas foldere, moras LR-u "reci" da si to uradio. Inace kasnije ne zna da nadje path do tih importanih fotografija

Ako imas nekih pitanja, slobodno pitaj. Mozes i na private....
16.02.2017 | 11:44
Ja koristim Adobe Bridge za pregledati slike i obrisati visak. Nemam LR jer ga nisam kupio. Stavim fotke na mrezni disk i onda ih obradim. Kako PS a i ACR zna baratati s vise fotografija, tako to koristim za popraviti WB, levelse i ostalo. Obradjeni NEF ostaje na mreznom disku.
16.02.2017 | 15:06
@drlovric nikad mi lightroom nije legao ( apertureov ui je bio puno bolji) Capture One hvale. Pokušat ću trial verziju, iako moram priznati da i sam photos app dobre rezultate daje, samo da je malo jači komp
16.02.2017 | 15:51
CaptureOne je jos konfuzniji za koristenje. Imam ga sli ga vise ne mogu koristiti jer ne podrzava movi fotoaparat, a ne placa mi se nadogradnja.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 29 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Maxxy, Riba, Anonimci (1029)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO