Macbook air iz SAD-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook air iz SAD-a


10.05.2015 | 10:09
Bok ljudi, za par tjedana putujem u SAD, tocnije na Floridu i zanima me Macbook air. Koliko sam vidio, cijene su puuuno nize i isplati se kupiti laptop. Citao sam i dosta foruma u kojima su objasnjavali kupovinu, al dosta su stari postovi.. Stvar je u carini i prijenosu, mogu li samo raspakirati laptop, staviti ga u torbu i vratiti se u Hrvatsku? Odnosno da ga ne prijavljujem, ne placam carinu i ostalo... Mozete i dati prijedlog, kako sam student, vecinom mi treba za predavanja, prezentacije i slicno, a inace i uredujem slike, isplati li se uzimati jaci model ako vec imam iMac?
10.05.2015 | 10:21
Koliko sam ja vidio prije cca pola godine kad sam kupio Minija odande, cijene više nisu tako "PUUUNO" niže. Zapravo, cijene kao takve su niže samo nekoliko postotaka, razlika je samo u porezu.
Kolega mi je bio kupio u Apple Storeu u Alabami stari model Minija dan-dva nakon što su objavili nove modele. Prodali su mu entry model starog Minija po cijeni entry modela novog Minija, pa je to ispalo 20% jeftinije, ali inače, da su mu prodali po redovnoj cijeni, cijena bi, s plaćenim Alabama retail tax, ispala nešto sitno veća nego cijena bez PDV kod nas.

Dakle, "isplati se" kupiti Mac u Americi jedino ako ga misliš švercati na povratku, odnosno prijaviti kao osobnu prtljagu. Međutim, carinici nisu više tako neuki kao nekad pa znaju na licu mjesta na internetu po serijskom broju provjeriti datum kupovine. Nekom prođe, nekom ne. Čuo sam obje priče podjednako često u zadnjih godinu dana. Pa ti vidi...
10.05.2015 | 10:36
Bas sam jucer dosao iz USD. Na carini na Plesu nitko me nista nije pitao za prtljagu. Carina na Plesu nije bas zainteresirana za letove iz EU. Kada sam god letio iz EU, nikad me nisu zaustavili. Ali ako sam letio iz Sarajeva ili Podgorice, redovito zaustave.
10.05.2015 | 11:05
Moji kolege se s terena uvijek vraćaju preko nekog EU aerodroma ili preko Istanbula, a u pravilu se vraćaju iz USA, južne Amerike, s bliskog ili dalekog istoka. Carinici ih zaustave ili ne zaustave isključivo na temelju količine prtljage, bez obzira da li je avion sletio iz Münchena, Istanbula ili Londona.
10.05.2015 | 11:23
smayoo kaže:
Koliko sam ja vidio prije cca pola godine kad sam kupio Minija odande, cijene više nisu tako "PUUUNO" niže. Zapravo, cijene kao takve su niže samo nekoliko postotaka, razlika je samo u porezu.


Ma znam, ali vec imam dolara od prije, od prosle godine kad je 1USD bio manje od 6 kuna
10.05.2015 | 14:29
Hja, čuj... Onda bi pravi potez bio da si ih prodao za kune ili eure u trenutku kad je dolar bio preko 7. Al ajde...
Ugl, ako te svrbi lova u džepu, kupuj. Što se švercanja natrag tiče, više-manje sve smo ti napisali. Jedino sam zaboravio ovo:

Ako ti je zadnje slijetanje avionom izvan HR, ali unutar EU, to je mjesto gdje će te carina (možda) pregledati i gdje moraš prijaviti da nešto uvoziš. Znači, ali iz USA uz jedno-dva presijedanja doletiš u npr. Ljubljanu, Trst, Veneciju ili tako nešto, tamo je carina i prilika da prijaviš uvoz ili pokušaš šverc, a ne na ulazu u HR, jer na cestovnom ili željezničkom ulazu u HR imaš još samo schengensku kontrolu (dakle pograničnu policiju), a carine više nema.
U tom smislu, vodi računa, nisu u svim zemljama, odnosno na svim aerodromima jednako ležerni. Prema ovom što čujem, onima koji let završavaju na tršćanskom aerodromu se baš i ne isplati muljati jer svaki treći-četvrti *NE* bude pozvan na provjeru. Traže najprije vidjeti kartu. Ako je karta takva da dolaziš izvan EU, onda dalje...
10.05.2015 | 16:50
Raspakiraj laptop, stavi ga u osobnu prtljagu i velike su sanse da te niko nece nista niti pitati, vjeruj mi.

Ja sam cesto donosio dva laptopa, i dva iPada, i Wacom tablet, i dva iPhone (u rucnoj prtljazi) i nikada me nisu zezali, niti pravili probleme.

Za carinike je valjda podrazumijevano da svatko nosi privatni laptop i gadgete po svijetu, i ne prave probleme oko toga.

I meni je jako cudno kada procitam da cijene "vise i nisu tako razlicite, razlika je samo u PDV"

Razlike su BRUTALNE i isplati se itekako donositi Apple stvari iz USA. Kod nas je jednostavno preskupo :/
10.05.2015 | 16:52
Meni sranje jer nema naših slova.
10.05.2015 | 17:43
drlovric kaže:
Razlike su BRUTALNE i isplati se itekako donositi Apple stvari iz USA. Kod nas je jednostavno preskupo :/


Kako - BRUTALNE?

Evo ti, gledaj:
To je cijena u USA, BEZ IKAKVOG POREZA. Dakle na nju se još plaća retail tax, koji ovisi o saveznoj državi.
store.apple.com/us/buy-mac/mac-mini?prod...LL/A&step=config

A ovo je cijena u HR (neka, prva koju sam nasurfao, ne znam je li najniža ili najviša, ali sve su tu negdje):
webstore.store.com.hr/http%3A-webstorest...ee-mgen2rc-a/dp/5913

Dakle, u USA, ne računajući ikakav porez, $699 za srednji model Minija. U HR, za taj isti model 6.093,68 kn s uračunatim PDV.

Tečaj dolara na današnji dan 6,75. $699 = 4.718,25 Kn ekvivalentna američka cijena u kunama

Od HR cijene ako odbiješ porez 6.093,68 / 1,25 = 4.874,94 Kn hrvatska cijena bez PDV

Kolika je razlika? 156,69 Kn. Odnosno, u Americi je ovaj Mini (ne računajući porez) jeftiniji 3,2%.

Slovima - TRI ZAREZ DVA POSTO.

Čovjek ide na Floridu, tamo je porez na promet 6%. Dakle, uleti u neki apple store i plati (da na primjer kupuje ovaj Mini) $699 + 6% = $740,94 što po današnjem tečaju iznosi 5.001,35 Kn.

Dakle, cca 125 kn skuplje nego je u HR cijena bez PDV.

I onda, ako ga na aerodromu uhvate, ne računajući globu, platit će PDV i na tih 125 kn više pa će to ispasti 156,25 Kn više nego da je kupio taj isti Mac u HR. Ne računajući globu.

Cijene su NEKAD bile brutalno različite jer si mogao dopeljati Mac iz USA, platiti uredno PDV i da si i dalje 15% ispod cijene koja je bila kod nas. Sada... iskreno, ako se ne radi o nekom konkretnom trenutku kad dobiješ ekstra povoljnu akcijsku cijenu (kao što je meni uletjelo), ne kužim kome bi se više isplatilo to trapulanje.

Naravno, ti kupuješ na adresu vojne baze, bez poreza na promet i bez troškova dostave pa imaš tih par postotaka više. Ali to je i dalje par postotaka. Kakva, molim te, "brutalna" razlika...

Ako je netko već namjerio uštedjeti na način da se bavi švercom i poreznom prijevarom, neusporedivo mu je jednostavnije kod nas naći rođaka, susjeda, prijatelja... koji ima firmu pa kupiti Mac kod nas preko te firme i "uštedjeti" (čitaj: utajiti) taj isti PDV.
10.05.2015 | 18:05
A šta mi znači cijena bez PDVa u HR kad ga moram platiti?
10.05.2015 | 18:13
Pa moraš ga platiti i ako kupiš računalo u Americi pa ga uvezeš osobno u Hrvatsku. Druga je stvar to što se možda svjesno odlučiš počiniti poreznu utaju i ne prijaviti uvoz.

smayoo kaže:
Ako je netko već namjerio uštedjeti na način da se bavi švercom i poreznom prijevarom, neusporedivo mu je jednostavnije kod nas naći rođaka, susjeda, prijatelja... koji ima firmu pa kupiti Mac kod nas preko te firme i "uštedjeti" (čitaj: utajiti) taj isti PDV.
10.05.2015 | 18:16
Pa nađi si nekog tko će uzet na firmu, no kao što smayoo reče, onda si u sivoj zoni.
10.05.2015 | 18:19
Točno tako. Kako je do keša teško doći, siguran sam kako bi se našao poznanik koji mi oprao lovu bez da plati lipe.
10.05.2015 | 18:44
Hvala vam, ali tek sad ne znam sto da radim!

Da odgovorim zabcu, meni ne smetaju njihova slova
I, sto mislite, trebam li jacu konfiguraciju? Ja bih uzeo 8gb rama i to je to...
10.05.2015 | 18:54
Najdi nekoga poznatoga u Hrvatskoj neka ti preko firme kupi komp. Daš mu novac umanjen za PDV i to ti je to.
Što se tiće tipkovnice, nisu problem naša slova već i ostali znakovi koji nisu na svojim mjestima.
10.05.2015 | 19:04
sedamnaest kaže:
Hvala vam, ali tek sad ne znam sto da radim!


Kako ja to vidim, ti si već odlučio da ćeš počiniti poreznu utaju, zar ne? Sada si samo zbunjen jer ti nije palo na pamet da je "za iste pare" možeš počiniti i doma, ne moraš švercati iz Amerike. U tome je problem, je li tako?

Rješenje ti je jednostavno - među sebi vrlo bliskim osobama imaš nekog tko je vlasnik svoje firme, puno ti je jednostavnije kupiti Mac u Hrvatskoj, preko te firme, koštat će te par posto manje, nego da kupuješ u Floridi. I, kao bonus, još dobiješ na laptopu i HR tipkovnicu.

Da odgovorim zabcu, meni ne smetaju njihova slova


Je. Ne smetaju ni mojim studentima. Njima ne trebaju tipke na slova s kvačicama. Štoviše, ne trebaju im ni tipke sa zarezom, točkom, zagradama, uskličnikom, upitnikom... Ni shift im ne treba, velika slova ionako nikad ne koriste...

I, sto mislite, trebam li jacu konfiguraciju? Ja bih uzeo 8gb rama i to je to...


Svaki idući OS je sve više gladan RAM-a. Novi Apple prijenosnici nemaju naknadno dogradiv RAM, sve je zalemljeno na matičnu. Ako imaš toliko novca, kupi odmah model s najviše moguće RAM-a, da ti dulje potraje. U današnje vrijeme procesor uopće više nije bitan, grafulja sve manje, ali RAM...
11.05.2015 | 12:49
HR tipkovnicu moze dobiti i u USA uz prethodnu najavu (kome je to bitno). Meni osobno puno vise odgovara US layout, jednostavno sam navikao tako.

Mada se ne bih zalio da imam veliki enter

I dalje me niste uvjerili u razliku u cijeni. Kojih crnih 150kn? To je mozda razlika ako kupis Mighty Mouse ili ATV3, ovdje i tamo

Imamo John u NYC i imamo Ante u ZG. I jedan i drugi kupuju isto racunalo u ducanu. Svaki u svom gradu, placaju kesom ili karticom, nemaju firme. Studenti su.

Koliko Joe plati, a koliko Ante?
Istu stvar!

Pustite se firmi, povrata poraza i izbjegavanja PDV-a. Nemaju svi ljudi nekoga da im to ucini :/

Uostalom, ne bi puni oglasnici bili Apple stvari iz USA da je ta razlika 150kn po racunalu :/

Ali neka kupi ko god gdje hoce. Ja ozbiljno razmisljam da sve uticnice u stanu promijenim na US standard
11.05.2015 | 13:13
Gle, kužim ja da sad tebi potkopavam tvoju šverc-tezgu , ali činjenica je da razlika nije "BRUTALNA", nego je samo u iznosu poreza.
11.05.2015 | 13:25
Ne vidim da je 150kn, ali nije niti brutalno puno! oko 900kn za model 13" sa 128GB SSD-a.
Onaj tko ima 7500kn, ima i 8400kn (Cijena u HR)
US: store.apple.com/us/buy-mac/macbook-air?a...L/A&step=config#
HR: www.istyle.eu/hr/mac/macbook-air/macbook-air-13-128gb.html
Nekakav plus kupnje kod nas je što se može uzeti na rate, pa i netko tko nema toliko gotovine, a može do soma kuna mjesečno (ili manje) izdvajati za komad hardvera, logičniji izbor je hrvatska. Meni je osobnot bitno da imam naša slova na tipkovnici, ne OSX na hrvatskom kao smayoo ali slova moraju tu biti Osobno sam se malo pozabavio sivijom ekonomijom pa uzeo Air na godinu dana i ubio PDV na materin obrt
11.05.2015 | 13:30
Tada ni kupovina u Austriji ili nekoj drugoj državi EU nije isključena.
11.05.2015 | 13:35
zabac kaže:
Tada ni kupovina u Austriji ili nekoj drugoj državi EU nije isključena.


U austrijskom apple store-u je identična cijena kao i u npr. istyle-u... jedino što ne znam je li na tu njihovu cijenu ide porez ili ne... ne baratam dobro s njemačkim
store.apple.com/at/buy-mac/macbook-air?p...D/A&step=config#
11.05.2015 | 14:04
Smayoo ti je dobro to objasnio.
Uopće nemaš računicu da bi se zezao sa kupovinom u SAD.
I prilikom uspoređivanja cijena, Smayoo ti je već napomenuo - porez.
Kada nešto odabereš na US apple store, stavi to u košaricu i neka ti zaračuna još i lokalni porez. I doći ćeš na tih 100 do 300 kuna razlike.
Međutim, još uračunaj i adapter za struju i razlika se sve više topi. (+ tipkovnica)
Prije par tjedana euro i dolar su skoro bili 1:1...
Ali ako ti drlovric može napravit dobar biznis - more power to both of you.
11.05.2015 | 15:15
U Evropi su cijene s lokalnim porezom. Onaj kosta 1099€ u Aaustriji ili u Mediamarktu
www.mediamarkt.at/mcs/product/_APPLE-Mac...4356.html?langId=-15
11.05.2015 | 15:28
havdic kaže:
Ne vidim da je 150kn, ali nije niti brutalno puno! oko 900kn za model 13" sa 128GB SSD-a.


Da ponovim još jednom, tih 900 kn je PDV. Cijena bez PDV je zapravo na ovom modelu *NIŽA* u HR, nego u USA.

Osobno sam se malo pozabavio sivijom ekonomijom pa uzeo Air na godinu dana i ubio PDV na materin obrt


I, dakle, nisi platio tih 900 kn.
11.05.2015 | 15:59
Ova kupovina "bez PDV-a" je dosta teško dokaziva. Svi vi koji imate firmine prijenosnike sigurno ih nosite doma i van radnog vremena nisu fizički u firmi (u većini slučajeva).
PA što ako si posudi netko od frenda laptop za uvijek, a njemu dade novce. Problem nastaje kad firma ode k' Vragu i onda se pita gdje je imovina, ali već smo razglabali o tome, čak ni onda se ne pita za malo vrijedan laptop. Vlasnik takve firme ne samo da dobile keš, već ima odbitak od dobiti na račun amortizacije uz pores koji si je odbio jer je uveo komp kao osnovno sredstvo za rad.
11.05.2015 | 16:37
smayoo kaže:
Gle, kužim ja da sad tebi potkopavam tvoju šverc-tezgu , ali činjenica je da razlika nije "BRUTALNA", nego je samo u iznosu poreza.


Ma ne potkopavas ti meni nista prijatelju. Ja kada imam robu, ponudim to i ljudi odmah kupe. Oni dobiju ispod cijene, ja nesto zaradim i svima bude dobro. I sve to od tih 150kn po racunalu Kako rece onaj lik "dva i dva su najmanje cetiri"

Osobno poznajem nekolicinu ljudi koji sasvim pristojno zive na tim razlikama u cijenama US=>Europa (ne samo Apple stvari, nego elektronicka roba opcenito). Tecaj dolara je sada nepovoljan, pa je to pokvarilo planove mnogima, ali razlika je jos uvijek primjetna i osjetna. I ljudi jos uvijek rade. I, zanimljivo, imaju kupce

Pa svako od nas, cim cuje da neko ide u USA odmah zica da mu neko nesto donese

Naravno neka svatko kupuje gdje zeli, ne nagovaram ja nikoga na nista. Niti bilo sto nudim.

Slazem se sa havdic da velika vecina korisnika kupuje na kredit a ne za kes, pa je to uglavnom razlog zasto se uzima kod nas, a ne zato sto slicne cijene kao u USA.

Donekle mi ima logike da sve to bude skuplje kod nas (manje trziste, vece marze, drugaciji princip trgovine, veci porezi, veci troskovi poslovanja), ali kod nas su skuplji i digitalni proizvodi, sto mi je van svake pameti.

Adobe naplacuje 9.9$ pretplatu za Photoshop i Lightroom (ako si US), dok u drugim zemljama to ide i do 50% vise. Zasto?

Taj dio uopce ne kuzim :/

P.S.

Evo nije mi bilo mrsko napraviti banalan test. Kupio sam nedavno u US Google Chromecast za 33-34$. Danas je evo 28$, free shipping.

www.amazon.com/Google-Chromecast-Streami...ds=google+chromecast


Njuskalo nudi ovako nesto: www.njuskalo.hr/?ctl=search_ads&keywords=google+chromecast

Najjeftiniji kod nas je preko 50$. O tome ja pricam...
12.05.2015 | 08:26
Definitivno se isplati vani uzet, a uneseš kao osobno vlasništvo bez kutije.

Ja isto idem za mjesec dana u SAD ali ovaj put nije baš da se isplati kupovati iPhone, možda Apple sat ali nekako mi opet skup i lagano beskoristan, možda ga uzmem čisto da ga isprobam pa ga prodam. Doduše isplati se kupit robu pogotoov sad kad dolar pada.

BTW kad kupujete u SAD-u u nekim saveznim državama se ne plača porez na elektroničku robu tamo vrijede cijene s Apple stranica.
12.05.2015 | 16:13
Gore je @smayoo naveo kako u Trstu na aerodromu gledaju tko što nosi i naplačuju porez. Uvjek možeš ići na rizik i ne prijaviti.
MBPr osnovni:
USA NY 1999$ + 8,875% = 14.670,42kn
AT 2099€ = 15.893,15kn
Izvezi to u bosnu i skini AT porez od 20% i eto ti dobre cijene ine moraš ići preko bare.
12.05.2015 | 17:43
@Zabac: Ima i Bosna svojih 17% PDV-a.
12.05.2015 | 19:10
Kakva je razlika između Austrije, Italije, Njemačke i BIH što se plaćanja poreza tiće?
Zašto bi te digić morao pustiti bez plaćanja, bosanac ne?
Ovdje govorimo o legalnom unošenju opreme iz neEU zemlje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 0 minuta
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO