Davor Pasarić 18.02.12

Planinski lav (Mountain Lion) naziv je idućeg 10.8 izdanja operativnog sustava za Macintosh. Namjerno nisam napisao da je to idući "Mac OS X" jer je Apple odlučio ukloniti ono "Mac" iz naziva OS-a baš kao što je prije koju godinu iz naslova kompanije "Apple Computer" uklonio "computer". Trebamo li se zabrinuti? Što se zbiva?

OS X 10.8 Mountain Lion Planinski lav
Desktop "Planinskog lava". Ironija je da neće raditi na prvoj MacBook Air seriji sa sporom GMA grafikom.

Apple već duže vrijeme nastoji izvesti konvergenciju svoje tehnologije pa tako danas iPad sve više uspješno odrađuje poslove za koje je prije bilo neophodno osobno računalo. Istovremeno, Apple želi dobre strane iPada preslikati na svoja Mac računala. To prije svega važi za jednostavnu instalaciju i korištenje aplikacija i njihovu što intuitivniju kontrolu, po mogućnosti uz korištenje gesti prstima na višedodirnom trackpadu. Upravo ta želja za konvergencijom Mac OS X sustava i iOS-a dovela je do novosti u formalnom dijelu - izbacivanja "Mac" dijela iz Mac OS X naziva. Tako će se novi OS za Macove zvati samo "OS X 10.8 Mountain Lion". Lav ostaje lav, ali sada je "planinski", a to je zapravo način kako Appleov marketing označava manje dogradnje operativnog sustava. To je i korektno jer pravih zahvata na jezgri OS-a nema, većina novosti je u nadgradnji i popratnim aplikacijama.

No, ono bitno je kuda sve to zapravo ide? Steve Jobs je jednom prilikom rekao da su odavno razmatrali velike računalne ekrane s višedodirnim mogućnostima, ali vrlo brzo odustali od ideje iz jednostavnog razloga što je takav rad zamoran. Da bi to imalo smisla, računalo bi moralo biti položeno na stolu ili još bolje ugrađeno u sam stol, baš poput upravljačkih konzola iz Star Trek serijala. Dok se taj dio ne može dovoljno kvalitetno odraditi, upravljanje dodirom na stolnom računalu ima malo smisla.

iMac touch
Appleove prijave patenata na temu stolnog računala s višedodirnom funkcionalnošću

Vrijedni entuzijasti su otkrili da je Apple čak patentirao sustav koji bi računalo poput iMaca jednostavno prebacivalo iz vertikalnog položaja (pogodnog npr. za gledanje filma) u horizontalni - pogodnog za rad sličan onom na iPadu. Sve novosti koje donosi OS X Mountain Lion ukazuju na to da postoji želja čim prije izvesti spoj Maca i iPada u nešto novo, možda u neki novi "iMac touch" koji bi bio pravo stolno računalo 21. stoljeća: nenametljivo, jednostavno i - sporedno! Sporedno u smislu da računala u 21. stoljeću postaju nebitna kao centar korisnikove pozornosti, bitna je samo funkcionalnost koju obavljaju, a taj dio moraju obavljati što transparentnije i sa što manje potrebnog tehnološkog znanja od strane korisnika. Upravo ta jednostavnost, elegancija i pouzdanost razlog su velikog uspjeha iPada. Apple sada koristi isti recept za dalje pojednostavljivanje osobnih računala

Naravno, to je sjajna vijesti za obične korisnike, ali istovremeno unosi nelagodu i neizvjesnost među računalnim profesionalcima kojima je Mac oduvijek bio moćan i fleksibilan alat sposoban za gotovo sve ako imaš znanja, a ovakvo intenzivno guranje platforme u consumer vode ne ohrabruje. To nije bez povoda, naime, Apple je nizom poteza zabrinuo profesionalnu zajednicu: Final Cut Pro X fijasko (šteta se još uvijek zbraja), uklanjanje nekih naprednijih opcija iz OS-a, banalizacija bitnih poslovnih alata (poput adresara) i daleko predugo čekanje na novu Mac Pro seriju. Za sada su to sitnice i Apple je pokazao da shvaća greške, pa se tako sada trude popraviti FCP X i vratiti sve bitno za video profesionalce, a glasine kažu da će uskoro i nova Mac Pro serija (to se obično najlakše sazna po grafičkim driverima u zakrpama sistema). Novosti koje su dobre za consumer populaciju ne moraju biti loše za profesionalce, a ako se neki softveri i banaliziraju, to otvara prostor za nezavisne programe. Ne mora Apple biti tata i mama baš za sve na Macu.

iMac touch
Entuzijasti već nagađaju kako bi iMac touch mogao izgledati! :)

Vratimo se na razmišljanje kuda Apple ide i što nas očekuje u budućnosti. Možda ste primjetili kako u zadnje vrijeme u reklamama Apple uvijek uz Mac radije stavi Magic Trackpad nego li Magic Mouse! Naravno, razlog je u tome što se želi sve korisnike naviknuti na upravljanje računalom direktno prstima. Neki od oglasa za zaposlenje koje je Apple objavio zadnjih godina također upućuju na to da se tražila svjetska "krema" inženjera za desktop operativni sustav zasnovan na upravljanju dodirom. Dakle, ako se treba kladiti na to kako će izgledati prva veća revizija iMaca, kada god to bilo, moje je vjerovanje da bismo mogli vidjeti upravo to - prilagodljiv uspravno/položeni "iMac touch"! :)

OS X 10.8 Mountain Lion Planinski lav
Pregled najvažnijih novosti u 10.8 sustavu

Sada kada smo postavili predviđanja, zavirimo što konkretno nudi OS X 10.8. Mišljenja sam da je ova oznaka na rubu opravdane jer se radi tek o malo većem kućnom spremanju s ponešto dobrog novog namještaja i dograđenoj garaži. No, kako će cijena takvog unapređenja biti svega oko 150 kuna, mislim da zaista ne treba biti njurgav i vjerujem da će opravdati svaku lipu. Jedna stvar bez koje osobno ne mogu je iChat. To je program kojim obavljam dobar dio poslovne komunikacije, a gotovo 95% ili više osobne. Da, nisam tip od razgovora mobitelom! :) U 10.8 iChat se fuzionira u program Messages koji omogućuje nešto jako zgodno - slanje besplatnih poruka nalik na SMS na bilo koji Apple uređaj na kojem to ima smisla! Kako se krećem u krugu ljudi gdje je čudo naći nekoga tko nema iPhone, ovo postaje jako zgodan i ekonomičan način komunikacije.

OS X 10.8 Mountain Lion Planinski lav
Messages u akciji - Macintosh i iPhone elegantno povezani

Iduća novost je Notification Center. On počiva na ideji da sve distrakcije za korisnika trebaju biti objedinjene. Tako bi se lakše nadzirale, ali i ignorirale ako je potrebno. Treba vidjeti kako će to raditi u praksi, ali ako ću suditi po tome što sve meni omete koncentraciju dok radim za računalom, ovo bi se moglo pokazati kao korisno. U duhu GTD aplikacija (Getting Things Done) stiže i zgodan Reminders alat. Ja u tu svrhu sada koristim staru Stickies aplikaciju u kombinaciji s Mailom i iCalom. Nadam se da će ovo biti elegantnije. Notes je stvar preuzeta s iPhonea i iPada, a isto tako i Game Center.

Ono što mi je posebno draga novost je Twitter integracija u sam OS! Nisam ljubitelj društvenih mreža, ali Twitter je od samog početka bio "baš po mom guštu", jednostavan, praktičan, pregledan i uz dobar odabir izvora vrlo čist i koristan. U 10.8 bit će moguće tvitati direktno iz mnogih aplikacija - npr. fotografiju iz iPhotoa ili link iz Safarija. Posebno sam zadovoljan što je Apple pravilno prepoznao društvenu mrežu koju treba podržati - jer upravo je Twitter najviše "Apple-like".

OS X 10.8 Mountain Lion Planinski lav
Još lakše "cvrkutanje" uz pomoć ugrađene Twitter podrške!

Gatekeeper je nova preventivno-sigurnosna mjera. Ona je danas nepotrebna jer za Mac ne postoji niti jedan virus, a trojance je moguće nabrojati na prste jedne ruke. No, Mac dobiva sve veći i veći dio tržišta, pa je logično pretpostaviti da će se vremenom ipak povećati broj malicioznih programa. Apple očigledno ide logikom "bolje spriječiti nego liječiti", pa za sve one korisnike koji nisu stručni isporučuje računalo s uključenim upozorenjem kada se skine neki od programa koji nije prošao Appleovu kontrolu. Tako možete biti sigurni da vam mama neće zeznuti Mac koji ste joj upravo instalirali i dali na korištenje. Naravno, ovo može iritirati stare znalce, ali opcija se može isključiti. Neki već zamjeraju Gatekeeperu da je indirektan način zlostavljanja nezavisnih developera koji ne žele prodavati svoj Mac softver putem Mac App Storea. Ima istine u tome da će se vjerojatno programi koji se nalaze u Mac App Storeu bolje prodavati, ali to važi već sada. Isto tako, treba reći da nije uvjet da se program kupi u Mac App Storeu, certifikat mogu dobiti i programi van njega ako se radi o registriranim Apple Developerima, a to su praktično svi ozbiljniji programeri na Macu. Paranoični će reći da je ovo korak do Big Brother kontrole toga što se smije instalirati na Mac, ali ja nisam tog mišljenja. Kako tržište poštaje šire i proizvod se pojednostavljuje za što veći broj korisnika, tako se mora i paziti da cijela platforma funkcionira "korisniku vulgaris", a profesionalci i power useri će se ionako snaći.

OS X 10.8 Mountain Lion Planinski lav
Mnogi su AirPlay proglasili najkorisnijom 10.8 inovacijom

AirPlay Mirroring je meni najdraža novost u Planinskom lavu! Svatko tko ima Apple TV kutijicu može bežično zrcaliti sliku s Maca na svoj lijepi veliki HD televizor! O užitka li pustiti novu epizodu The Big Bang Theory s MacBook Aira u dnevnoj sobi bez ijednog kabela! :) Ili elegantno održati poslovnu prezentaciju u kakvoj konferencijskoj sobi - koje su danas uglavnom opremljene HD televizorom! A ako se uskoro ostvari i pravi punokrvni Appleov televizor koji bi zasigurno imao ugrađenu bežičnu mrežu, sve postaje još lakše!

Planinskog lava ćemo upoznati ovo ljeto, a Mac programeri beta izdanje mogu isprobati već sada i na vrijeme prilagoditi svoje programe novim mogućnostima. Sve u svemu, vijesti su dobre, a vožnja s Appleom će ove godine biti uzbudljiva - bez obzira hoćemo li dočekati "iMac touch" ili ćemo se morati zadovoljiti s iPadom 3! :)

 

Komentari  

Matko Smoljan
19-02-2012 | 02:58
iMac touch je totalni promašaj. Izbjegavanje rukobolje zbog vertikalnog položaja ekrana bilo bi zamijenjeno vratoboljom zbog gledanja prema dolje. Ne moram ni govorit kako je to na laptopima neprimjenjivo.

Touchpad je super rješenje za neke primjene, dok je za druge miš nezamjenjiv. Sve će bit OK dok budemo imali izbora, ali put kojim su krenuli ne paše svima, a kako to već biva s Appleom - vrlo vjerojatno nema povratka na staro i samim time ni izbora.
dpasaric
19-02-2012 | 03:06
Ono što se vidi na patentnim nacrtima je samo jedno od mogućih rješenja. Apple ima gomile neraliziranih patenata i tko zna što ćemo na kraju dobiti. Meni se sviđa ideja dvostruke upotrebljivosti - tko želi klasičan rad s tipkovnicom i mišem (ili trackpadom) može tako nastaviti, a onaj koga veseli Star Trek paneliranje po gigantskom iPadu će uživati.

Mislim da ima alata koji bi sasvim dobro funkcionirali položeni na stolu. Npr. sjećam se da mi je Syd Mead u razgovoru rekao da je njemu idealni radni položaj kada stoji (ili je tek naslonjen na barsku stolicu) za velikim kosim stolom za crtanje. Vjerujem da bi jedan 32" iMac touch za arhitekte i slične korisnike bio vrlo dobra solucija. Moguće da bi i glazbenici i video montažeri došli na svoje u nekim kombinacijama. Mislim da tu mnogo ovisi o tome kako je softver osmišljen. Zato će tek vrijeme pokazati što bi se moglo na taj način uspješno koristiti.

Ja sam optimist i Star Trek utopist! ;-)
tomislav.c
19-02-2012 | 13:55
AirPlay mi se čini jako zgodan. Nadam se da će to raditi ok kod mirroriranja filmova sa Mac-a na TV.
campo
19-02-2012 | 14:51
Ja sam također jedan od onih koji bi rado barem par sati radio s nogu ili sa barske stolice (zbog kralježnice) na dodir i jedva čekam da to apple ostvari u što ne sumnjam.
Anonimac
19-02-2012 | 14:56
Biti ce zanimljivo vidjeti koji ce sve Apple HW otpasti zbog "novog" OS-a
Goldy
19-02-2012 | 15:14
Bio bi sretniji da sve te novotarije dodju sa nekim 10.7.5 update-om.
dpasaric
19-02-2012 | 16:36
Veseli me razmišljanje što bi veliki stolni iMac značio za igre... za neke ne bi imao baš nikakvog smisla, ali za neke bi bio idealan - zamislite npr. Starcraft na takvoj makini! :-) Ili možda Diablo III... čak bi i Pac-Man mogao biti fora! A onda u trenu mašta proradi, pa zamislim ogromni 50" iDesk i na njemu razne igre koje bi se mogle igrati u dvoje ili s više igrača istovremeno, svatko na svojem dijelu ekrana... :-) A kada je igre dosta, stvar se uspravi da se pogleda film ili se sve skupa pretvori u veliko slikarsko platno! :-) Mislim da nam neće biti dosadno idućih godina! :-)
Anonimac
19-02-2012 | 18:28
Sve su to gluposti da bi bolje prodavali klincima u školi i američkim kućanicama. Samo ime je bez veze jer je već treći put ponovljeno (puma,cougar... također nazivi za planinskog lava)
Ono što bi mene kao power usera veselilo, a sumnjam da itko u jabuci i razmišlja o tome, je uvođenje ZFS formata zapisa. HFS+ je OK ali ima već previše godina iza sebe i neki pomaci u samoj jezgri OS-a bili bi dobro došli.

Nostalgija me hvata kad se sjetim Appleove web stranice prije 6-7 godina. Bijelo za MacBook i iPod, crno za Pro strojeve i Cinema Display. Danas imam osjećaj da im je website bliži Toys'r'Us nego proizvođaču kompjutera. Nemam ništa protiv gadgeta, imam i iPhone i iPod, ali ovo više nije isti feeling...

Ne znam... volio bih da sam u krivu i da nas Apple nečim ugodno iznenadi. Ova fejsbukizacija i tviterizacija i općenita banalizacija svega više nije normalna.
bbosnjak
19-02-2012 | 19:00
A jel postoji kombinacija kod AirPlaya da recimo s maca pustiš film i gledaš ga na TVu a istovremeno nastaviš raditi na tom Macu nešto drugo?
dpasaric
19-02-2012 | 19:05
@bbosnjak - Hardverski to sigurno nije problem, ja često vrtim i full-HD video na TV (putem HDMI), a istovremeno Mac na svom monitoru uredno obavlja svoje poslove, čak se može vrtiti igre i da se usporenje ne može osjetiti, procesori su danas zaista moćni. E sada, kako je Apple realizirao tu funkcionalnost, to ćemo vidjeti... ovo što oni opisuju je samo zrcalo, ali vjerujem da ako to i ne podrži Appleov softver, da će vrlo brzo netko napraviti tu mogućnost - npr. VLC bi mogao imati "AirPlay stream" opciju i to je to.
dpasaric
19-02-2012 | 19:10
@Anonimac - ono što se za sada zna je da otpadaju oni koji ima GMA 950 i 3100 grafičke procesore. To i nije neko iznenađenje jer ta serija je zaista bila grozno spora - npr. bilo je smiješno da je takav Mac mini bio sporiji u grafici od prethodnog modela koji je imao ulazi Radeon. No, znamo kako to već ide, oni koji su baš uporni napravit će hack da to radi i na njima bez obzira na brzinu.
dpasaric
19-02-2012 | 21:01
http://www.maclife.com/article/features/maclife_rethinks_apple_idesk

A možda sve završi na iDesku poput ovoga... što je najbolje, tu ništa nije tehnički neizvodljivo, a ostaje otvoreno pitanje kako to da Microsoft sa svojim Surface projektom nikada nije dobio moment... je li problem samo cijena?
Ninjago
19-02-2012 | 21:47
Jako lijepo opisano! I meni jedna od najdrazih stvari planinskog lava ce biti airplay!
petros
19-02-2012 | 21:59
Game centar je super stvar i konačno da su to ugurali i u Mac! Kada se ostvari i ovakav budući iMac to će značiti sasvim neku novu generaciju igara, bu te vidli! 8)
kinsif
20-02-2012 | 02:12
lijep osvrt!
dpohl
20-02-2012 | 21:12
Kako je uvijek lijepo procitati tvoje clanke, Davore! :-)
Veselim se Brdjaninu, jedino se nadam da me nece razocarati kao SL koji mi je zaklao iMac-a.
Anonimac
21-02-2012 | 01:29
ovo sve skupa sve više pogoduje pc-ima. ne vidim drugog načina za ozbiljan posao. apple postaje pizdarija za klince.
Anonimac
21-02-2012 | 02:20
Odličan tekst! Sve nabrojano je bilo u zraku, ali je trebalo povezati. Hvala Jabučnjaku na objektivnosti i stručnosti, za mene ste često bolji i od profesionalaca u časopisima.
Mitar (čitam vas stalno, ali nisam registriran)
Anonimac
21-02-2012 | 20:30
Pitanje za znalce ovdje: kupio bi svoj prvi Mac, samo polovni jer mi puno dati za novi, a i da malo probam prije nego "zagrizem". Vidio sam po webu da neki modeli Maca neće biti podržani u ML-u. Da li je to jednostavno tako i ne može se ništa ili je to više pro-forma stvar?
smayoo
21-02-2012 | 23:27
Ima hackova, može se nešto, ali vjerojatno ni nije službeno podržano jer bi radilo loše i sporo. Tako da ti nije pametno u tom smjeru razmišljati.
dpasaric
21-02-2012 | 23:56
@Anonimac & @Smayoo - situacija nije jednostavna. Postoje tri slučaja:

- u prvom Apple izbacuje s liste podržanih onaj hardver koji zaista može imati hardverski problem da novi OS vrti kako je zamišljeno. Da se to zaobiđe trebalo bi kresati nove opcije i pisati nove drivere za neki stariji stroj, a to je neisplativo sve skupa. Takvim korisnicima je zaista najbolje ostati još koju godinu na 10.7, a to je sasvim OK i moderan sistem.

- u drugom slučaju Apple izbacuje s liste podržanih onaj hardver koji nije u stanju da novi OS vrti dovoljno glatko za Apple standarde. Dakle, razumljivo je da ne žele razočaranog kupca koji je upravo platio svoj novi Mountain Lion, a onda na njegovom starijem Macu s npr. GMA950 razmicanje prozora ili neki drugi grafički efekt zapinju. No, izuzev toga što ne bi sve bilo glatko, zapravo sve bitno bi radilo! Tu mislim da su korporativno ne-fer jer žele potaknuti ljude na kupnju čak i onda kada su oni spremni na kompromis. Npr. briga mog oca što mu se prozori u Expose ne razmiču fluentno ili što će za neku napredniju opciju sačekati par sekundi. Mišljenja sam da je Apple trebao jednostavno dodati opciju: "Unsupported Install", pa neka tko želi to napravi na svoju odgovornost - i naravno, bez službene podrške.

- treći slučaj je kada ukidaju službenu podršku za one strojeve koji su potpuno sposobni koristiti novi OS bez ikakvih problema (npr. najranije Mac Pro radne stanice), ali eto, dosegnuli su kritični broj godina za koji oni po zakonima mogu reći "ovaj proizvod zbog starosti više nije podržan". Slično kao što u auto-industriji jamče rezervne dijelove 10 godina, a kasnije snađi se. Taj dio mislim da pogotovo nije OK i da bi u najmanju ruku morali pustiti opciju za "Unsupported Install".

Srećom, cijela stvar oko same instalacije je zapravo jednostavna - lista gdje se OS želi instalirati je jedan banalni plist file i samo ga treba editirati i instalacija prolazi bez problema i na onim strojevima koji nisu službeno podržani. Ovo je provjereno na Developer izdanju koje je u opticaju - Mountain Lion na takvim strojevima ne da radi (prvi Mac Pro), nego radi i brže nego na modernim ulaznim consumer Macovima.

Zaključak, reci na koji Mac ciljaš, pa ćemo ti reći u koju skupinu od ove tri spada.
glava
26-02-2012 | 00:13
Meni osobno ovo izgleda obečavajuće, ali nažalost ja sam na starim strojevima
Prva generacija MacPro i MacBook pro 4.1.....
i sad pitanje za Davora ....što misliš dali će se to moći nagurati gore a da se pristojno vrti
dpasaric
26-02-2012 | 02:20
@glava - Mac Pro, čak i onaj prvi-prvi, nije problem, ljudi su instalirali to na njega i radi super. Naravno, moraš imati neku moderniju grafičku karticu (npr. barem GT120 ili Radeon 4870/5770/5780. .. ili stariju 8800GT) i barem 4 GB RAM-a.
glava
26-02-2012 | 03:24
a iz toga zaključujem da je MacBook pro 4.1 sa graf 8600 GT problem , ili

i hvala na ovom odgvoru
dpasaric
26-02-2012 | 13:15
Ne znam za MBP 4,1 - ovisi da li je rezan zbog godina ili zbog GPU-a. Ako je zbog godina i supporta, onda će biti jednostavno editirati plist file i instalacija će proći i raditi. Za Mac Pro je jednostavnije jer ako se stavi moderna grafička stvar radi. Bilo je još priče o tome da je problem 32-bitni boot EFI (koji imaju i prvi Mac Pro), ali se na kraju pokazalo (barem u trenutnoj beti) da to uopće nije problem.
glava
26-02-2012 | 16:02
super, hvala


LP
mileni
27-02-2012 | 00:12
Iskreno, meni se ni malo ne svidja smjer u kojem svijet informatike opcenito ide. Ne bi me cudilo da za par godina dobijemo stolne verzije iPhonea i da to sluzi kao komp.
Windows sa metro suceljem (koji fijasko majko mila), Apple ocito ide u istom smjeru....

Na kraju cu se vratiti na neku od verzija Linuxa :-)
dpasaric
27-02-2012 | 00:37
Da, pa prilično je izvjesno da ćemo dobiti stolne verzije iPhone/iPada i da će velik dio korisnika ovog planeta tim biti zadovoljan - i vjerojatno čak i oduševljen. Osobna računala u ovoj današnjoj formi postaju alat za profesionalce. To je potpuno neumitan proces. Niti ja nisam od toga, ali kako vrijeme prolazi, sve lakše i lakše se privikavam da idemo u tom smjeru. Sve smo to već vidjeli u Star Treku i drugim SF serijama i nije bez osnove.
Anonimac
11-03-2012 | 17:11
Mislim da je ovo potpuno krivo shvaceno.
Apple vrlo jasno razumije da nije u redu uzeti OS X te ga koristiti na tabletu; zato postoji iOS, sustav temeljen na slicnim vrijednostima, ali mozda i bolji od OS X-a.
Ovo su gluposti da ce jednog dana "spojiti" iOS i OS X kad postanu dovoljno slicni. Koliko god slicni bili to su tako razlicite stvari te se ne moze koristiti isti sustav na racunalu koje koristi ekran, touchpad i tipkovnicu te onom koje je potpuno prijenosno i koristi samo touchscreen. To bi ucinile samo kompanije poput Microsofta kojima je quality control ispod nule a ideologija nikakva. (Pokusajte koristiti dijelove Windows 8 osim Metroa. Prelose.)
Apple je svijestan da pocinje Post-PC svijet u kojem su drugacije stvari potrebne; to ne znaci da ce ubiti Mac ili ga zapostaviti - Mac i "tradicionalni" PC koristit ce se jos duze vrijeme i OS X ce se nastaviti razvijati ovim tokom.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
 • iLeo: Dali netko ima staklo za iMac 27"?
 • Air: :D
 • Air: ha, ha, ha... Jupi! Tnx!
 • Air: :D
 • Riba: Dvotocka i veliko D!
 • Air: ipak nisam odustao :)
 • Air: [link]
 • Air: odustajem :)
 • Air: evo prvi sam pejstao a drugi napisao, oba su smola
 • Air: :laugh:
 • Air: :laugh:
 • Riba: Paste radi normalno, mozda je bio neki ekstra karakter u clipboardu?
 • Riba: :)
 • Air: ovaj emotikon sam napisao, a one prethodne sam pejstao
 • Air: vidim ja da netko zna. Al problem što ja ne znam :(
 • Riba: :D
 • Riba: :)
 • Riba: Smiley bez nosa bi trebao raditi
 • Air: kako treba ispravno staviti emotiken na vikalicu? Nešto me neće...
 • Air: :laugh: :laugh:
 • Dijete: Mogli bi “U spomen....” stranice puknut i crno... pa da se pripremimo za novu iMac liniju, omogucit randomizaciju boje foruma.... sanjao sam sinoc onaj divni Rozi jabucnjalk - otud ova glupa ideja...
 • john_st: Ovo ko onaj vic kad Mujo zatekne Fatu u seksu s crncem i zaviče: "Šta radi ovaj crnac u mom krevetu s tobom Fato?" a Fata odvrati "Čuda Mujo, čuda!" :D
 • Riba: Djuro, 6.1 je kanta, ali i dalje stoji sto si rekao. :)
 • Djuro genijalac: Sve! Mali ga koristi za faks kao mac , apreko bootcampa vrti gore solidworks i catiu bez po' beda! Čudo od stroja!
 • drlovric: Sta radite na tim starim Mac Pro? VIdeo editing?
 • smayoo: pogledaj u oglasniku
 • invictus: Ovi na Njuškalu i drugim HR-oglasnicima traže cijenu kao da su suho zlato.. :D
 • invictus: Večer svima, da li netko od vas prodaje Mac Pro 6,1 (Late 2013)? Ili možda ima netko savjet gdje ga uzeti po nekoj normalnoj cijeni?
 • smayoo: RIP :(
 • JOHN: RIP Saračević.:-(
 • drlovric: ihorvat: Kupi americki i uzivaj u zivotu. Neko ti samo posalje kod, i sve radi i kod nas.
 • smayoo: [link]
 • Air: Eto otišao i Đorđe Balašević. Počivao u miru :(
 • ihorvat: ekipa kakva je situacija s apple careom u hr, kako ga nabaviti?
 • JOHN: Ja takve poruke momentalno brišem
 • FiFi: Hahahaha
 • VooDoocarp: @FiFi ..nego jel imaš ti neki kontakt od te klijentice što šalje po 2t eura da je se oženi.. pitam za frenda :D :D :D
 • big_mac: Ma to je bilo gotovo nakon par poruka,nikakvo znacajno vrijeme nisam izgubio na tom prevarantu.
 • smayoo: Kako ti se uopće da gubiti vrijeme na takvo dopisivanje?
 • big_mac: Kako ti meni nepoznatom covjeku mozes vjeroavat i spreman si mi uplatiti novac unaprijed? Kako znas da cu ti ja nakon toga poslati ajfon? On odgovara neke sulude stvari tipa da je on bio posten cijeli zivot i da ocekuje isto od druge strane i da nikada nikoga nije zaje... :-D
 • big_mac: Jasno, sve su to prevare jer prvo i osnovno se postavlja ono sto sam ja njega pitao a to je sljedece
 • drlovric: Znam jednog koji je dva puta poslao kapare preko WU za neke SUV debelo ispod cijene. Prvi put su ga prevarili, a drugi put je kao "bio pametniji" pa je opet popusio foru :D
 • jzelko: Kruta stvarnost !
 • Riba: Strasno.
 • FiFi: Neki ljudi nisu pametni dok su drugi toliko nesretni i očajni da ne vide (ne žele vidjeti) stvarnost
 • FiFi: A s druge strane kolegice u firmi nisu mogle klijenticu odgovoriti da Western Unionom već treći put pošalje 2000EUR "jadnom disidentu" iz Kolumbije kojem prethodne uplate nisu došle, a njemu novci trebaju da dođe do nje i oženi juč.
 • FiFi: Toliko je debilno da ne možeš vjerovati da ljudi na to nasjednu
 • FiFi: @big_mac Poslat će ti e-mail s "potvrdom" da te lova čeka na prijelaznom računu, a poseban "izvršioc" čeka da mu pošalješ sken potvrde da si poslao pa će pustiti lovui na tvoj račun.
 • Riba: Moguce SEPA chargeback?
 • big_mac: Prodajem ajfon i javi mi se na whatsup covjek iz njemacke oce kupit,da mu ga posaljem i da ce mi platit unaprijed na banku.Kazem ja da moze al cu mu poslat mob tek kada mi novac sjedne na racun i dignem ga tj. imam fizicki u ruci a on kaze moze nema problema.Znam da su to prevare ali cisto me zanima kako varaju? Ima li netko iskustva i gdje je tu prostor za prevaru?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, m@xym, Riba, shx, smayoo, zvone, Anonimci (662)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO