Stefan Španiček 13.09.18

Okupili smo se pod sloganom "Gather Round" i vidjeli nešto vrijedno spomena: novi sat, čak tri nova mobitela i objavljeni datumi izlaska ažuriranog softvera. I ove godine Apple nastavlja evoluciju postojećih proizvoda. Za sada smo dobili bolji sat i bolji iPhone, ali to je i očekivano jer se novi Macovi obično ne pojavljuju u rujnu, tako da nova računala očekujemo kasnije, u listopadu. O tom - potom.

iPhone X
Apple Watch serija četvrte generacije

Apple Watch Series 4 možemo proglasiti pobjednikom ovog keynotea čisto iz razloga njegove ovogodišnje evolucije hardvera. Novi i veći display, mnogo brži Apple S4 chipset te prvi komad potrošačke elektronike koji u sebi sadrži funkciju obavljanja EKG-a. Nisam očekivao dodatak ovog senzora, ali drago mi je da je tu. Baza ovog sata oduvijek je trebala biti fitnes i zdravlje, a izgleda da lijepo nastavljamo u tom smjeru. Još kad bi samo našli način mjerenja srčanog tlaka, no vjerujem da će i za to naći rješenje u bliskoj budućnosti. Treba napomenuti kako je otvorenost EKG-a zapanjujuća kako se radi o Appleu. Odmah ravno iz Health.app moguće je eksportati PDF koji se može poslati doktoru, ili obližnjoj fotokopirnici kako bi isprintali za ove naše dinosaure, oprostite, doktore!

Malo zaobljeniji rubovi i nove boje krase ovogodišnji Apple Watch koji srećom zadržava isti sistem konektora remenja kao i njegovi prethodnici. Ovo me osobno nije čudilo, premda je velika većina internetskih znalaca govorilo točno suprotno. Ali eto, drago mi je da sam makar sam sebi bio u pravu. Brži chipset nije na odmet, a ovaj put se nadam da je stvarno tako. Series 2 sam uzeo kao nadogradnju na originalni, ali nikad nije ispunjavao zadatak išta bolje nego originalni, tek je trojka tu počela napredovati, nadam se da je Series 4 jednak skok kao s dvojke na trojku. Još nam preostaje da hrvatski operateri počnu podržavati cellular modele i na konju smo.

Na rujansko predstavljanje novih modela iPhonea smo navikli, a ove godine dobivamo čak tri nova modela. iPhone Xs, iPhone Xs Max i iPhone Xr. Molio bih ovom prilikom da mi netko ukaže zašto je to iPhone Xr, jer eto, promiče mi očita nomenklatura. Što stariji, to gluplji :P Noviteti kod Xs i Xs Max su bolji ekrani, brži Face ID te navodno, mnogo bolji sistem kamera. Siguran sam da će i nova zlatno-crna kombinacija plijeniti poglede uglednih arapskih biznismena i lokalnih samoprozvanih Instagram modela tzv. "instagramuša". Šalu na stranu, ljepuškasta kombinacija za koju vjerujem da će biti pomame.

iPhone X
iPhone X evoluirao je u dva iPhone Xs modela

Modeli Xs i Xs Max me nisu pretjerano iznenadili. Dobili smo “s” verziju prošlogodišnjeg modela, a to nije ništa loše. Uz masovno povećanje ekrana na Max modelu, korisnici će biti zadovoljni i dugotrajnijom baterijom, no ne i još jednim skokom cijene za Max model. Tako je - kako je i ovim cijenama morat ćemo se pomiriti. Nažalost ovakav tehnološki napredak (općenito govoreći) je šteta ne dijeliti masama (po prihvatljivijoj cijeni), već je rezerviran za one dubljeg džepa i radikalnijeg rasipanja budžeta. iPhone Xs cijena počinje s 999$, a Xs Max modelu je početna cijena 1099$. Ove godine i prvi put s nadogradnjom memorijskog prostora do 512GB.

A12 Bionic chip je nov mozak svih modela ove godine. Kada su predstavili iPhone Xr cijelo vrijeme sam bio pod dojmom da će njega zadesiti prošlogodišnji A11 chipset. Ugodno sam iznenađen ovim potezom i ima smisla da i korisnici “jeftinijeg” modela ne budu toliko zakinuti. Uz sve spomenute poboljšane performanse, do 50% bržeg grafičkog procesiranja i 15% ubrzanja procesorske snage, a sve uz višu energetsku efikasnost, stvarno bi bila šteta ne iskoristiti prvi sedam-nanometarski mobilni chipset na svijetu. Višak A11 chipova sigurno će naći svoje mjesto u budućim Homepodovima ili nekakvom ekonomičnom iPadu za školstvo.

iPhone X
Appleov A12 mobilni mikroprocesor pravo je tehnološko čudo

iPhone Xr ponovni je polu-pokušaj stvaranja pristupačnijeg mobitela. Početna cijena ovoga modela je 749$. Ne vjerujem da će biti taj koji će pomiriti svijet s nemogućnošću posjedovanja iOS uređaja najnovije generacije. Ovim danom smo izgubili i iPhone SE, voljeni model koji bi i dalje trebao imati svoje mjesto - ne samo zbog pristupačne cijene, već i zbog pogođene veličine ekrana. Ne vole svi velik i glomazan ekran. Appleov iPhone SE bila je zadnja nada ljubiteljima 4” ekrana. Sada je i ona zgažena, a ti korisnici će se morati okrenuti konkurenciji ili za sličnu cijenu uzeti iPhone 7. Iz iskustva znam da to neće pasati korisnicima SE-a jer im je ekran veći od SE-a jednostavno prevelik.

Prodajna točka na koju Apple cilja kod iPhone Xr modela su, po prvi put, različite boje aluminijskih modela. Moram priznati da me žuta s crnom prednjicom jako veseli. Plava mi je također zapela za oko, no tišti me nedostatak zelene. Mislim da bi lijepo pasala uz novi komplement boja. Možda dogodine. Niža cijena Xr modela ponajviše je zasluga novog LCD ekrana - “Liquid Retina” kako Apple kaže. KOd "Liquid Retina" ekrana su uspjeli ugurati piksele sve do ruba stakla tako da sliči na svoju skuplju OLED braću. Iako je to, izolirano gledano, hvalevrijedan potez, ne podržavam ga; prošlogodišnjim preskakanjem modela 9 i imenovanjem novog modela skokom na "X", promoviralo se da je iPhone X model budućnosti. Tada je X model predstavio novi izgled ekrana, novi izgled kamere i ekran kojemu je crna zaista crna. Ovim potezom negirali su svoju tvrdnju stavljajući ekran koja je uvijek bila perjanica “brojčanih” modela i time obezvrijedili marketing iza imena X. Pandan ovom potezu je uporno neizostavljanje tvrdih diskova u suvremenim iMac računalima. Pobogu, prijeđite na SSD. Možemo slobodno spomenuti i dotrajali ekran na MacBook Airu koji je odavno trebao biti Retina, pa hajde makar i IPS display. Apple očito voli vizionirati budućnost, a držati se prahistorijskih dijelova kako bi ipak i zaradio koji dolar.

iPhone X
iPhone Xr je ekonomični iPhone X i nudi se u šest boja

Kad smo kod budućnosti, izostavljen je PROŠLOGODIŠNJI novitet AirPower i AirPods s bežičnim punjenem. Ne vidim razloga zašto je ovaj proizvod zapeo u vremenu, ali vrijeme je da se oglase. Vrlo je čudno da nije ovom prilikom izašao na tržište. Očigledno je da su se prevarili oko svoje tvrdnje da će istovremeno moći puniti tri uređaja, pa se sada prave glupi i šute. E Apple, Apple...

iPhone X
A gdje je nestao Apple AirPower?

Kao mali desert na kraju stigla je i novost oko softvera Homepoda. Odkad ga imam, nije mi jasno zašto ne mogu direktno s njega obaviti poziv. Do sada se poziv trebao prebaciti s iPhonea nakon što je započet, a sada će se moći narediti Siri da obavi poziv direktno. Mala stvar koja me na kraju prezentacije obradovala. Ažuriranje novog softvera moći ćete obaviti 17. rujna za iOS i watchOS uređaje, a macOS Mojave očekujte 24. ovog mjeseca.

Do čitanja!

 

Komentari  

drazenp1706
13-09-2018 | 18:02
Treba dodati i ovo: https://www.bug.hr/mobiteli/top-5-najodvratnijih-detalja-koje-je-apple-zaboravio-objaviti-predstavljajuci-5854
Riba
+1 13-09-2018 | 18:47
*najodvratnijih * detalja? Ozbiljno? Kakav clickbait naslov.
dpasaric
+1 13-09-2018 | 19:53
Komercijalni mediji se pretvaraju hrpu gnojiva.
stefanjos
13-09-2018 | 21:46
Ovaj linkan članak je jedno veliko govno :)
drazenp1706
13-09-2018 | 22:24
Zbog čega bi bio g...o? Zar nisu mogli u kutiju barem staviti adapter za slušalice, a ne da zarađuju dodatno. Ne pljujem po Appleu, no nikada neću zaboraviti svoj prvi iMac G3, dolazio je sa, pazi sad, PREKRATKIM kabelom od miša, tako da si morao prvo uštekati tipkovnicu u računalo, a miša u USB port na tipkovnici. Miš u računalo nikako, kabel je bio jednostavno PREKRATAK. Znači štedjeli su na desetak cm žice! Uvijek negdje zakinu, uz iPad primjerice ne idu slušalice te na iPadu ne postoji original aplikacija Kalkulator. Ne volim kad mi to rade...
drazenp1706
13-09-2018 | 22:33
Osobno mi adapter za slušalice ne treba, jer ne slušam glazbu u pokretu, ali zašto zakidati one kojima to pričinjava zadovoljstvo. Pa stavi ljudima taj adapter u kutiju, nek' uživaju odmah kad kupe i raspakiraju svoj novi uređaj.

Zašto ukidaju prvi X? Neka ga ostave i rasprodaju po nižoj cijeni, evo, možda bih ga i ja prvi kupio za kakvu razumnu cifru.

Brzi punjač, pa stavi ga u kutiju, neka korisnici osjete pogodnosti brzog punjenja. Ovo mi sve više nalikuje na ove nove igre, kupiš pošteno original igru (primjer na PS4; jer ga imamo kod kuće), e onda daj, 30 kn dodatni auti, pa 60 kn dodatne staze, pa 15 kn neka nova prvenstva, pa kad je dosta plaćanja? Ne dam!!!
drazenp1706
13-09-2018 | 22:41
Možda za koju godinu otkantam sve, i iPhone i iPad i računalo i napravim migraciju na jedan ovakav Xs Max iPhone. Na početku sam migracije nekih dokumenata i prilagođavanja/ traženja načina da mi na iUređajima sve proradi kako treba, i kad to bude gotovo, to će biti to. Jer ovo je stvarno zvijer! Moćna!
dpasaric
+1 14-09-2018 | 08:29
@Dražen - Apple je postao škrta kompanija, nisu uvijek bili takvi, ne branim ih u ovome što sada rade, dapače, mislim da je bezobrazno prodati prijenosnik od 30.000 kn i ne priložiti unutra barem jedan USB adapter u periodu dok se svijet još nije adaptirao na novi standard.

No, moram te ispraviti oko kabela za miš - uopće nije poanta u uštedi na kabelu, nisu na tome štedjeli, nego je to stvar njihove brige za dizajn i upotrebljivost. Predug kabel, ako se miš spaja na tipkovnicu, grozno izgleda i često je nepraktičan jer smeta i ružno se savija. U tome ih potpuno razumijem i to je bio jedini razlog zašto je miš bio takav. Kada bi kupio taj miš zasebno, kao dodatan, uvijek je dolazio s dugim kabelom. To je Appleova filozofija.
drazenp1706
14-09-2018 | 08:37
Kasnije su počeli davati normalne miševe, mislim da su išli oni prozirni optički Pro Mouse, ali tek pojavom G4 računala. Ti su bili nepoderivi!
Anonimac
14-09-2018 | 09:55
Apple ima ugovore o licenciranju Litening standarda, zato ih jos uvijek ne mijenja za USB-C. Treba ostaviti nešto tržišta i 3rd party proizvodacima.
Nema smisla da proizvode racunala, smartphone i svu mogucu periferiju za njih. Opekli su se vec na printerima. Ljudi bi svasta, a nemaju para...

Sto se tice misa najmanji problem je kraci kabel, zbog dizajna su uvijek zrtvovali ergonomiju i moje zapesce. Zato sam i kupio MX Master.
zok
14-09-2018 | 10:22
Istina Dražen, Apple se sve više pretvara u VW u elektronici. Sve smo skuplji i skuplji a kako smo skuplji ujedno smo i škrtaviji. Alan Ford ali na žalost u zbilji. Čak su jedini koji daju godinu dana garancije dok svi proizvođači mobitela daju 2 godine uz mogućnost produljenog jamstva.
drazenp1706
14-09-2018 | 10:31
Ah, godinu dana garancije je kod njih standard. Ali uređaji im dugo traju i izdržljivi su + softverska podrška na nivou. Supruga ima novi Samsung A6, to su ažuriranja svaki dan, ali svaki dan neki update. Užas!
drazenp1706
14-09-2018 | 10:39
Nego, vratimo se na temu. Mene se najviše dojmio XsMax, to je ustvari phablet, on bi uredno mogao zamijeniti iPad mini, još da mu u budućnosti dodaju mogućnost Apple pencila to bi tada bio ultimativni prijenosni uređaj. Nekako sam se zapalio za baš taj model.
dpasaric
14-09-2018 | 14:54
Meni je sve preko veličine starog SE modela preveliko i baš mi je žao što su ga ukinili. Možda ga sada budem mogao dobaviti polovnog po nekoj cijeni za obične smrtnike. Baš su mogli zadržati jedan totalno low-end telefon, ono za siromašne, kao što je nekada bio iPhone 5c. Dan danas ga koristim i odličan mi je.
drazenp1706
14-09-2018 | 16:49
Koristim SE i prezadovoljan sam, imam i iPad 6, no kad bi imao Xs Max on bi mi zamijenio obadvoje. A SE je praktički nov, star svega 3 mjeseca, uzet u novom ciklusu pretplate. Derem ga dok ide...
Kloba
15-09-2018 | 12:25
Općenito me je prošlo to iPhone ludilo, svake dvije godine novi uređaj iako mi realno ne treba. Apple watch 4. generacije postaje OK i sada počinje pravo predstavljanje noviteta svake godine na njemu. Mada, što se EKG-a tiče, evo tekst sa BUG-a o liječniku koji je opisao svoj osvrt na Apple watch EKG mode:
https://www.bug.hr/pametni-satovi/lijecnik-pojasnio-ekg-funkciju-novog-apple-watcha-5875
dpasaric
15-09-2018 | 16:59
Mislim da nitko i ne bi koristio Apple Watch kao ozbiljan EKG uređaj, to je domena liječnika i profesionalnih uređaja, ali da može poslužiti kao rano upozorenje da možda nešto nije u redu i da treba posjetiti liječnika - to da, pa ga tako i treba gledati.
Vanjuška
16-09-2018 | 13:10
drazenp1706 je rekao:
Zbog čega bi bio g...o? Zar nisu mogli u kutiju barem staviti adapter za slušalice, a ne da zarađuju dodatno.


Slažem se da su mogli još jednu godinu ostaviti adapter, no ako se ne varam, adapter je dolazio sa 7micom, a zatim sa 8icom i Xom. Dvije godine su ga davali besplatno, očito su zaključili da je dosta.

Drugo, slušalice su ti u kutiji, koje se utaknu na lighting, dakle, ništa u biti ne gubiš osim ako koristiš neke lijeve.


Citat:
iMac G3, dolazio je sa, pazi sad, PREKRATKIM kabelom od miša
Nisi u pravu. To je tako oduvijek bilo zamišljeno, miš ide u tipkovnicu, kabel mu je kratak i ne smeta - uvijek sam pizdio na third party miševe sa 2m kabla koji su smetali i gužvali se i nije mi bilo jasno za PCjaši već jednom ne počnu stavljati konektor na tipkovnice da olakšaju to sranje.
Miš s predugim kablom je jednostavno pizdarija :D

Citat:
na iPadu ne postoji original aplikacija Kalkulator
Zašto bi bila, zaključili su da ne znaju kako je prilagoditi veličini ekrana pa su to ostavili third party devsima. I to je ok...

Za brži punjač se slažem, to je svinjarija.
Robert_84
16-09-2018 | 13:43
te cijene i novotarije Applea su smijesne,
no nitko nije dosad spomenuo ono sto se meni cini vaznim faktorom kod Applea, a to je sigurnost podataka..., tu ulazu dosta.
Iako im se svasta prebacuje, u dosta firmi ih koriste radi zastite podataka
ne znam sa cime bi mogao ovo poredit, al no isto tako netko moze reci da nije vozio auto dok ne kupi A8 ili BMW 7..... no uvijek nove.... tako je i sa obvim uredajima... samo sto si ipak netko moze priustit mob od 1000€.

Doduse ni Samsung ne bi bio bas jeftin da Samsung ne subfinancira uredaje... gdje mu onda polove cijenu.... Apple to jednostavno ne radi... vec zele imat cistu zaradu. Slicna je situacija i sa Nintendom i njihovim konzolama. Recimo novi Switch je hardwarski snazan kao prosijecan smartphone..... a kosta kao ps4 ili XboxOne..... a o tome koliko dodataka za konzolu treba i raznih kontrolera.... tada ulazi u cijenovni rang i dobrog PCa..... a sa druge strane imaju 3DS dosta slicnu konzolu.... gdje opet guraju i nju.... pa tko voli nek izvoli...
dpasaric
16-09-2018 | 15:59
@Robert - Pričati o sigurnosti i privatnosti podataka nije uzbudljivo niti je to nešto što se vidi. Običnim korisnicima je to gotovo pa nebitno (svega je par ljudi koji znam da zaista brinu o tome na osobnoj razini), ali da, zato je to tvrtkama presudno, pogotovo većim. To je ogromno tržište. No, Apple je i sam kriv što o tom dijelu ne priča više na keynotima, možda bi tako i mnogi osobni korisnici počeli razmišljati o tom dijelu.

Usporedba s dosadnim njemačkim tenkovima nije baš prikladna, ali razumijem što si želio reći. :) Ekipa kojoj novac nije problem ne razmišlja previše, malo tko od njih će kupiti jefitniji Android "jer je fleksibilniji i može ga modificirati za razliku od zatvorenog iOS ekosustava". Briga njih za to. Androide kupuju mladi radi eksperimentiran ja, ilegalnih instalacija i slično - i oni koji zapravo žele iPhone, ali nemaju para za jednog. > ;-)
Anonimac
+1 17-09-2018 | 17:17
Pozdrav svima!
Samo da kratko komentiram Apple Watch S4 i njegovu funkciju EKG-a sa stanovišta liječnika. Dakle, nije smisao smartwatsha da ti postavi dijagnozu infarkta miokarda. Niti blokove lijeve ili desne grane, hipertrofiju lijeve klijetke i sl. Radi se o pretpostavljam samo 1. standardnom odvodu (desna-lijeva ruka), iako je za ritam bolji 2. standardni. Ali kako su i sami rekli, sa sigurnošću može prepoznati fibrilaciju atrija a to je relativno česta srčana aritmija koja je značajan čimbenik rizika za moždani udar ali i druge kardioembolijsk e incidentne.
Mnogima od nas ponekad "preskače" srce zar ne? Uglavnom su to "ekstrasistole" koje nisu tako opasne. E pa ponekad se radi o fibrilaciji atrija, paroksizmalnoj ako dolazi naglo i prolazi (takva je pogotovo opasna) ili permanentnoj (perzistentnoj, stalnoj, kako hoćete) koja je isto tako opasna...isto Apple Watch S4 može vjeojratno vidjeti i već spomenute ES i slične poremećaje ritma.
Što se tiče uređaja koji mogu postaviti dijagnozu drugih poremećaja, vjerujte, ne postoji niti jedan EKG bez obzira na broj odvoda (12 kanala je danas standard) koji sam sa sigurnošću postavlja dijagnozu (uglavnom moderniji uređaju gore na nalazu sami odprintaju "svoje mišljenje", odnosno upozorenje na moguće poremećaje) već je potrebno zannje i iskustvo.
Meni osobno bilo bi jako drago imati uređaj i s jednim standardnim odvodom koji mogu express pogledati...da mirno zaspim navečer kada se okrenem na lijevo pa hertz počne preskakati...
smayoo
+1 17-09-2018 | 18:05
Ja smatram da je situacija tehnološki zrela da Apple ponudi desktop dock za svoje flagship mobitele. Dakle, najjači iPhone je procesorom i memorijom jači od Macbooka, zar ne? Ono što trebamo je - fuzija iOS/macOS i dodatni komad hardvera. Možda samo dock s priključcima za napajanje, HDMI i USB, a možda stolni monitor od 24 ili 27", s ugrađenim USB hubom (možda i ethernet i thunderbolt portovima) i slotom za uštekati iPhone bočno ili ispod, u stopu, ili tako nešto.
Kad uštekaš iPhone u dock, na njemu i dalje imaš iOS touch zaslon i aplikacije, a na monitoru imaš klasični miš+tipkovnica desktop macOS korisnički interface s osnovnim office aplikacijama i desktop GUI-jima za Safari, Mail, Messages itd.
Ako te netko nazove, prikaz poziva ostaje na zaslonu mobitela, možeš pričati handsfree (zvučnik-mikrof on na monitoru) ili preko bluetooth slušalice, ili preko žičane slušalice, ili, ako baš nema druge, odštekaš privremeno iPHone iz docka. Kad ga vratiš natrag, desktop okruženje ti je kakvo si ostavio.
Anonimac
18-09-2018 | 10:45
Koristio i Apple računalo (Macbook) i Iphone 4. U počecima je Apple jeo malu djecu s Iphone uređajima. Više to nije slučaj i Samsung ga je stigao i prestigao (neću spominjati ostalu konkurenciju) Priče o stabilnosti IOS-a u odnosu na Android su suvišne. Razlike su smiješno male, ako ih uopće ima. Imam Galaxy S7 već skoro 3 godine i mobitel radi bez greške. Brz i stabilan, nikad zamrznuo ili pokazao bilo kakvo drugo nebulozno ponašanje i nakon najnovijeg updatea (Oreo). Većina korisnika nisu power tweakeri niti ih zanimaju neke dublje opcije i veće mogućnosti prilagodbe Androida u odnosu na IOS. Činjenica je da za manje novca dobiju dobar mobitel s približno jednako dobrim operativnim sustavom (po nekima boljim - stvar ukusa).

Nažalost po odlasku Jobsa kompanija je izgubila ono nešto. Nije to više to, žive na staroj slavi i cijede to što mogu dok ide.

Početkom 90-ih Sony je bio kralj za televizore, njihovi trinitron modeli su bili top of the pops, Samsung je bio smiješni plastični poluproizvod od TV-a, a tek LG? Sada su navedene dvije kompanije proizvođači najjačih televizora.

BTW Sjeća li se tko JVC-a i njihovih videorekordera?

Samo mijena stalna jest...
smayoo
18-09-2018 | 14:50
Na dnevnoj bazi susrećem korisnike Android telefona koji mi (ničimi izazvani! - mene osobno uopće te usporedbe ne zanimaju) pričaju ovakve slične priče. Obično ih zamolim da probam malo kako radi njihov telefon. Tipično se radi o flagship Samsung modelima. Nisam još nijedan probao na kojem obični touch radi pouzdano. Ono - pikneš prstom na to mjesto i on uhvati i odradi. Odmah, od prve, svaki put. Na 10 pokušaja oni najbolji zajebu dvaput. Ne znam zašto je to tako jebeno teško postići, ali, osim iPhonea, još nijedan telefon nisam probao da tako radi. A nisam nikakav posebni iPhone fan. Štoviše, tvrdim da u nekim stvarima još uvijek nije iPhone sustigao Sony Ericsson P1 i Symbian od prije 10 godina.

Slično, zapravo, kao što svako toliko slušam od nekih ljudi kako Windowsi nisu uopće loš OS i kako su davno prošli ti problemi, a novi windowsi su med i mlijeko. :)

Ali, s jednim se slažem - svaka roba ima svog kupca. Tko voli Android - neka uživa u Androidu. :)
smayoo
18-09-2018 | 14:55
Anonimac je rekao:
Početkom 90-ih Sony je bio kralj za televizore, njihovi trinitron modeli su bili top of the pops, Samsung je bio smiješni plastični poluproizvod od TV-a, a tek LG? Sada su navedene dvije kompanije proizvođači najjačih televizora.


Ja imam Samsung TV iz 1986. godine. Ne samo da nije "smiješan plastični poluproizvod", nego je 10 godina stariji od Sony Trinitrona kojeg smo nekad davno imali, koji je krepao nakon nekih 7-8 godina, a čiča Samsung iz 1986 i dalje radi, dakle nadživio ga je za još jedno 15.

Ali percepcija kupaca uvijek kasni brutalno. Osamdesetih su tu kod nas pojam kvalitetnog TV-a ljudima bili Grunding i Telefunken, a Sony je bio japansko smeće. A to "japansko smeće" iz 80ih je već tada bilo kilometar bolje od svih Grundinga, Telefunkena, Philipsa itd. A u devedesetima je već lagano tonulo, dok su kod nas ljudi napaljeno štedjeli da si kupe Trinitron. :D
Yonkis
19-09-2018 | 09:26
Nekako imam osjećaj da su se prije 30 godina stvari radile da traju i služe, naravno, bili su to malo skuplji modeli zbog internih djelova koji su bili kvalitetniji od onih puno pristupačnijih narodu. Želim reći da je tako i danas ali se vijek trajanja (pouzdanosti) jako smanjila, sve je nekako planned obsolescence :(
Kloba
21-09-2018 | 06:57
Evo link na vlog prosječnog Apple korisnika koji prvi puta nije oduševljen Keynoteom.
https://www.youtube.com/watch?v=cCheVbD6oCI&t=1s
Moram reći da sam se našao u toj kategoriji. OK. Imamo novi telefon. Taj telefon ima 15% brži CPU od prošlog, predstavljen je u bojama (zlatna) kojw me nikada nisu oduševljavale - a cijene im rastu u nebo.
CIJENE NOVIH IPHONEA U HRVATSKOJ
MODEL/CIJENA
iPhone Xs Max 512 GB/14.567,37 kn
iPhone Xs Max 256 GB/12.588,42 kn
iPhone Xs Max 64 GB/ 11.083,16 kn
iPhone Xs 512 GB/13.641,05 kn
iPhone Xs 256 GB/11.651,58 kn
iPhone Xs 64 GB/ 10.135,79 kn
Jedino što vrijedi (po meni, naravno) izdvojiti sa ovoga Keynotea je Apple watch series 4. I to je točno kako smo neki od nas i najavljivali, trebaju pustiti bar četiri generacije van da se proizvod počne doimati onim kako ga reklamiraju.
By the way, pričao sam s nekim tipom kojemu kćer radi za Apple u Cupertinu, veli da se oni šeću sa modelima 6 unutar zgrade. Koliko je to istina, nemam pojma.
Yonkis
21-09-2018 | 08:04
Kloba, a sad zamisli kolike će cijene biti sljedeće godine.. idemo u 15kkn teritorij, sigurno. Definitivno iPhone postaje statusni simbol. A ne bi trebao.
Kloba
21-09-2018 | 08:20
Yonkis, nekako imam osjećaj da je to "Double edged sword", ako me shvaćaš. Po naški, moglo bi im se sve to obiti o glavu. Evo, zar ovo nije prvi keynote na kojem je predstavljena nova generacija iPhonea a da cijene dionica Applea nisu narasle, već su i pale za 1.5%? I ove spike sa XR kao jeftinijim mobitelom, on stoji oko 700 $, pa ostali proizvođači svoje perjanice prodaju po toj cijeni. Od Galaxya, Googlea, nadalje. Previše su se olakomili za tim parama.
Yonkis
21-09-2018 | 13:51
Moje mišljenje: Apple je "Here's to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes... the ones who see things differently -- they're not fond of rules...", iliti drugačiji od ostalih pa njihovi budget modeli startaju, po novome, od 749$. Neki smatraju da im je budget trebalo biti oko 600$ ali ne, oni su poznati po svojoj kvaliteti i neće se spuštati na razinu 500-600$ i da se njihov budget phone mingla i uspoređuje u tom cjenovnom rangu. A onda pak, za cca 250$ više možeš dobiti njihov "premium" phone. To što su pale dionice će oni nadnoknaditi sa prodajom, ne brini. Možda će se prodavati manje ali po skupljoj cijeni.
Air
21-09-2018 | 17:38
Premium u potrošnoj elektronici nije isto što i premium npr. u auto industriji. Opet naglašavam da velika većina (uvjeren sam da je to preko 90 posto) kupaca iPhonea ne kuži prednosti iPhone-a u odnosu na ostale premium mobitele - a to znači da su ga kupili samo zato što je razvikan, zato što je IN. Njima premium po kojem je iPhone drugačiji od ostalih ne znači ništa. Iz tog razloga svi oni vrlo lako mogu preći na drugu platformu a to bi za Apple bila smola u koju su se sami uvalili. Tada bi i App store automatski smanjio dobit. Sve to može vrlo brzo (cca godinu -dvije) vrtoglavo krenuti prema dole jer su im sva jaja u jednoj košari (zapostavili su sve ostalo).
stefanjos
21-09-2018 | 17:52
Air je rekao:
Premium u potrošnoj elektronici nije isto što i premium npr. u auto industriji. Opet naglašavam da velika većina (uvjeren sam da je to preko 90 posto) kupaca iPhonea ne kuži prednosti iPhone-a u odnosu na ostale premium mobitele - a to znači da su ga kupili samo zato što je razvikan, zato što je IN. Njima premium po kojem je iPhone drugačiji od ostalih ne znači ništa. Iz tog razloga svi oni vrlo lako mogu preći na drugu platformu a to bi za Apple bila smola u koju su se sami uvalili. Tada bi i App store automatski smanjio dobit. Sve to može vrlo brzo (cca godinu -dvije) vrtoglavo krenuti prema dole jer su im sva jaja u jednoj košari (zapostavili su sve ostalo).


Ne vjerujem da je ovako visok ovaj postotak. Začudilo me puno cura za koje se čini da su ga kupile radi statusa, ali kada ih pitam zašto baš iPhone, one odgovore zbog iOS-a (jer je jednostavniji i ne moraju brinuti za gluposti) i kamere.
Air
21-09-2018 | 18:22
Ja imam nešto drugačija iskustva, mnogi koje poznajem ne znaju za mnoge prednosti iPhone-a a već imaju listu stvari koje ih smataju. Dvije frendice su imale višestruke probleme sa mikrofonom, reklamiraju ga i ponovo dobiju telefon sa istim problemom. Rekord je frendica iz Slovenije je 3x mijenjala telefon (u garanciji) i opet ima problem sa mikrofonom.
Air
21-09-2018 | 18:42
Uzmimo da sa profulao postotak, vjerujem da ćemo se složiti da je taj postotak minimalno 50 posto. Treba uzeti u obzir cijeli svijet gdje mnogi uzimaju iPhone jer imaju dovoljno para (više nego prosječni Hrvati), a ako ne znaju cijeniti prednosti iPhone-a tada su oni "laka" roba za konkurenciju i sve se svodi na biti ili ne biti IN.
drazenp1706
21-09-2018 | 19:03
Imao sam iPhone 3G, 3GS, iPhone 4, trenutno imam 5s (u ladici, pospremljen), te SE kojeg aktivno koristim. Nikada, ali nikada nisam imao ni najmanjih problema sa nijednim od tih uređaja. Jedino me iznevjerio iMac, prva serija sa Intelima, otišao mu je DVD pogon, zatim i ekran. iMac G3 koji mi je bio prvi Apple proizvod radi i dan-danas kod nećakinje, imaju gore recepte za kolače?!? Ali eto, radi. Trenutno uz SE imam iPad 6, a uskoro će i novi Mini. iPhone X generacije će pričekati još koju godinu, a tada će mi on najvjerojatnije biti zamjena za sve.
lucija
22-09-2018 | 14:39
Robert_84 je rekao:
te cijene i novotarije Applea su smijesne,
no nitko nije dosad spomenuo ono sto se meni cini vaznim faktorom kod Applea, a to je sigurnost podataka..., tu ulazu dosta.
Iako im se svasta prebacuje, u dosta firmi ih koriste radi zastite podataka


To je istina, radim u korporaciji i svi poslovni mobiteli su iPhoneovi i na mail jedino može ići na privatan iPhone, Android nikako.
zok
24-09-2018 | 11:00
Air je rekao:
Premium u potrošnoj elektronici nije isto što i premium npr. u auto industriji. Opet naglašavam da velika većina (uvjeren sam da je to preko 90 posto) kupaca iPhonea ne kuži prednosti iPhone-a u odnosu na ostale premium mobitele - a to znači da su ga kupili samo zato što je razvikan, zato što je IN. Njima premium po kojem je iPhone drugačiji od ostalih ne znači ništa. Iz tog razloga svi oni vrlo lako mogu preći na drugu platformu a to bi za Apple bila smola u koju su se sami uvalili. Tada bi i App store automatski smanjio dobit. Sve to može vrlo brzo (cca godinu -dvije) vrtoglavo krenuti prema dole jer su im sva jaja u jednoj košari (zapostavili su sve ostalo).


U zadnje dvije rečenice je pogođena bit problema kod Appla u zadnje vrijeme.
Anonimac
29-09-2018 | 00:32
Ekipa je predstavila isti model kao i prosle godine, samo novi cpu/gpu i malo vise rama. I to je to. Ah da, tu je i veci model.

Presao sam na Android prosle godine, Razer Phone. Netko se ovdje bunio na touch kod androida, i slazem se u potpunosti. Tocnije, slagao sam se. Razer pojede po pitanju preciznosti iPhone X. To je i razlog zasto sam ga uzeo.

Sto se tice maca, tu sam malo osjetljiviji nego na iPhone. Mac OS obozavam. No Apple mi vise ni to ne dopusta. 2016 verzija, 3x mijenjao tipkovnicu, sve dok mi u Apple Storeu (regent street, london) nisu dali novi 2017 model. Lijepo od njih. No evo i tome vec drugi put otisla tipkovnica. Sad je vec 2 i pol tjedna kod iStyle servisa, jer jadnicima Apple ne salje dijelove. Naravno, MORA biti kod njih, jer oni moraju poslati Appleu cijeli top case kako bi dobili novi. Tipkovnica zaljepljena za bateriju i ostale komponente. Genijalno i funkcionalno rjesenje.

U medjuvremenu za development koristim Lenovo X1 Carbon. Windowse ne mogu smisliti, probao sam jos jednom, ali kad god zelim izgasiti ili restartati laptop vidim opciju 'Shutdown/resta rt and UPDATE', tlak mi skoci na 220.

Instalirao Manjaro deepin, veliki sam ljubitelj kb shortcutsa, i ovo je raj za mene. X1 carbon je genijalan laptop sa odlicnim ekranom (2k, HDR). Baterija jako dobra, ima cak i usb + hdmi portove, kao i 2x tb3 portove.

Tipkovnica je jedno 100x bolja od one prije butterfly tipkovnice, a ovu novu necu ni komentirati, jer sramota je sta Apple ubacuje u svoju novu generaciju laptopa.

I tako nakon gotovo punih 17 godina dosao sam do zakljucka da napustam Apple u potpunosti. Mobitel me ne dira ni 1%, svejedno mi je. No Mac OS je druga prica... Ali da bih isti koristio moram pristati na dongle life, uzasnu i jako kvarljivu tipkovnicu, a po novome i na kernel panic poradi T2 chipa.

U medjuvremenu apple dizajnira nove emojise, a animojisi su popularniji no ikad. Apple je jednostavno postao ono sto je MS bio 90ih, samo jos gora verzija toga.

U medjuvremenu cekam na svoj X1 Carbon, do tad koristim ovaj od kolege. A MBP kad poprave ide na prodaju. Novi ne planiram uzeti, toliki mazohist ipak nisam. Na Linuxu web dev u c++ i pythonu radi jednako dobro kao i na macOS-u, tako da nemam vise razloga placati appleu osjetno vise nego recimo lenovu.

Naravno da cu provjeriti kakva ce nova generacija mbp-a biti kad isti redizajniraju. No ukoliko touchbar zadrze (a vjerojatno hoce) i zadrze ovu glupost od tipkovnice, osobno nemam vise razloga da kupim mbp. Radije bih cak i na Windowsima bio :(
zabac
29-09-2018 | 07:42
Adapter za slušalice ne isporučuju jer te tjeraju na njihovr koje su očajne. Ako želiš uštekati nešto iole kvalitetnije, pemaliziraju te s adapterom koji je isto tako jednjikav kao i slušalice. Bežične ne mogu biti boje (osim za telefoniranje), a i koncept je takav da ih netko voli, a netko mrzi. Vojeti ih moraz kad istovariš toliko novaca
Igrom slučaja imam BeatsX koje su jeftinije AirPods 30%%.ili 46$.
zabac
29-09-2018 | 07:48
iPhone treba rijeđe mjenjati pa je skok onda veći. Svakoe 2-3 godine se mijenja, taman kad baterija počne gubiti kapacitet.

Tipkovnica - to je priča za sebe, završiti će na ekranskoj osjetljivoj na dodir. PA počeki su tipke mjenjati s ekranom, jednog dana se bude prošitio na cijeli donji fđdio kompa.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 51 minuta
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Jedro, tino1, Anonimci (423)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO