Problem dugoročnog arhiviranja video snimki?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem dugoročnog arhiviranja video snimki?


  • Sank
  • Moderator
  • 219
30.01.2011 | 01:10
Trenutno imam Sony HD kameru koja snima na miniDV kazete. Prva kamera je bila Hitachi, analogna VHS i većina kazeta je još uvijek gledljiva nakon punih 24 godine. Istina je da su boje izblijedile i da se prelijevaju, ima nešto preslikavanja zbog dugog stajanja, ali još su tu. Naravno, neće još proći dugo vremena kada ih više ne budem imao na čemu gledati, zato sam ih uglavnom sve prebacio na DVD. Ipak, nekako bih volio sačuvati i originalne snimke pa te kazete još nisu bačene u smeche.

Kada sam kupovao ovu zadnju Sony HD kameru, razmišlajo sam o istom problemu: kako sačuvati originalne snimke? Kako tada još nije bilo diskova od 1Tb ili su bili jako skupi, odlučio sam se kupiti kameru koja snima na miniDV kazete. S obzirom da se radi o digitalnom zapisu na traku, ipak je nešto manje osjetljiv snimak na gubljenje boja ili presnimavanje, pa sam računao, ako su one VHS trajale 24 godine, valjda će ove barem dva puta duže. No, sada se ispostavilo da se i miniDV kazete polako izbacuju iz upotrebe, pa se opet javlja isti problem. Iako će možda kazete i potrajati koje desetljeće, da li ću ih ja imati na čemu vrtiti? Doduše, pored arhiviranja, smetalo me je što je većina tadašnjih video kamera koje su snimale na HDD ili direktno na DVD snimalo u MPEG2 ili nekom sličnom codecu sa gubicima, pa nije dolazilo u obzir koristiti takav materijal za daljnju obradu.

Do sada sam ukupno snimio 70 miniDV kazeta u trajanju od 1 sata. Kada se 1 sat videa prebaci u DV format na disku, zauzima oko 14Gb. Za sve kazete prebaciti na disk treba mi onda oko 1Tb prostora i oko 70 sati prebacivanja. Nije to tako strašno, ali... Ovi današnji mehanički diskovi očito nemaju budućnost, ali zato imaju kapactet. Prebacim li sada na neki takav disk sav moj dragocjeni video, zbog barem minimalne sigurnosti trebat će mi zapravo 2Tb diskovnog prostora u RAID 1 (mirroring), tako da ako jedan krepa, da sve ostane na drugom. Iskreno još uvijek imam više povjerenja u kazete neko u mehaničke diskove.

No, to je dovoljno za ovo što sam do sada snimio, a što je sa budućim snimkama? Znači umjesto 2Tb, ajmo odmah na 4Tb u RAID 1 zbog mirroringa. Zbog potrebe za prostorom definitivno sam osuđen na umiruću tehniku jer nema još SSD diskova takvog kapaciteta koji je dostupan nama smrtnicima. No, dobro, ako sam kakve sreće da nađem kakav NAS u koji mogu uložiti diskove i s vremenom ga širiti. No, može li mi itko garantirati da će tehnologija takvog NAS-a trajati duže od 10 godina? Pored toga, za prebacivanje videa na tvrdi disk koristi se codec i nekakav software. Tko mi može garantirati da ću za desetak godina imati još uvijek takvo nešto na raspolaganju? Da ne spominjem kad bih recimo zajedno sa originalnim videom spremao projekte iz Final Cut-a?

Ja jesam većinu snimljenih kazeta prebacio na DVD i zadnjih par na BlueRay diskove. No, nekako sam i za to zabrinut, jer kad Steve kaže da ta tehnologija nema budućnosti, ja mu vjerujem i znam da će prije ili poslije nestati sa lica zemlje, baš kako je nestao i Floppy disk.

Dakle, moje su snimke definitivno za sada osuđene na propast i zaborav. Ne bi me to toliko brinulo kad bi one trajale barem dok sam ja živ, ali ovakvim tempom razvoja tehnologije, a još više umiranjem stare problem arhiviranja postoji. Da znam, stara tehnologija ne umire dok se nova ne prihvati, pa se uvijek može na vrijeme prebaciti na novi medij. To je točno, ali ne možemo zanemariti jednu činjenicu, a to je da svako kopiranje za sobom donosi nove probleme i rizike, a pored toga prebacivanje velike količine podataka zahtjeva vrijeme i novac koji nisu uvijek na raspolaganju.

Jeste li vi o tom problemu razmišljali? Imate li kakvo rješenje ovog problema, kako spasiti uspomene od propasti i zaborava?
30.01.2011 | 01:29
S jedne strane nemam video snimki (ni fotografija!) koje cuvam pa me ne muci ta problematika ali igrom slucaja profesionalno se moram baviti pohranom podataka. Kao sto i sam znas svaka tehnologije ce prije ili kasnije postati zastarjela. Skrenuo bi paznju da snimljeni opticki mediji uopce nemaju toliku trajnost koliku im pridaju. Navodno više od 50% snimljenih optickih medija neupotrebljivo nakon 5 godina. Naravno uglavnom je razlog sto mediji nisu cuvani u idealnim uvjetima jer to si najcesce ne mozemo priustiti.
S obzirom na to predlozio bih sljedece: nekakav NAS uređaj proširiv sa diskovima, nešto kao Drobo ili ostali koji su se nedavno spominnjali u forumu. Po potrebama samo dodaješ i mijenjaš diskove ako crknu, jer je hard disk još uvijek debelo najjefitniji u odnosu na dobiven prostor.
Za dugoročnu pohranu, ako želiš ići toliko daleko, napravi povremeno kopiju svega na traku. Evo jedan koristan link u vezi toga:
www.studiodaily.com/main/reviewstraining...n-the-Mac_11294.html
Uglavnom, ne radi se o jeftinom sportu.
  • Dijete
  • Posjetitelj
30.01.2011 | 01:34
Ja čuvam kazete i one koje su mi važnije su u DV formatu na hardovima u ormaru. Trenutno najvise vjerujem umirućoj tehnologiji, ali opet ne ovim diskovima sa najvećim kapacitetima..

Do sad sam samo jedan disk uspio zeznut, spotaknuo se o psa, disk je odletio u zrak i na plocice.. dead.. al spremljen da ak cu imat jednog dana novaca za povrat podataka, da dodjem do njih..

Optiku ne volim.. CD iz 96 mi je necitljiv.. hard, i dalje jest..
30.01.2011 | 01:42
Ma prijatelju samo kupi dobar NAS od pouzdanog proizvodjaca (performanse ti nisu u prvom planu, jer neces to sherati na nekoj velikoj mrezi npr.), diskove u Mirror i ozezi

Ne znam kakav si sa vremenom, mozda ti ne bi bila losa ideja sloziti neko "gotovo" besumno raucnalo (jbga diskovi se uvijek cuju, ali taj problem ces imati i sa NAS) i spremiti ga u nekoj zabacenoj prostoriji da ne smeta

Taj comp neka ti bude tvoj NAS. Tako fleksibilnog neces nigdje kupiti

Instaliraj na njega FreeNAS (freenas.org), jednom kada to podesis, ne treba ti ni monitor tu, samo UPS i taj comp.

Jos nesto, za FreeNAS ti ne treba nikakv disk da bude sistemski, to sasvim dobro radi i sa USB sticka, veliko je par mega samo, tako da sve diskove iskoristavas iskljucivo za svoje podatke.

Kasnije kako bude rasla videokolekcija, ti povecavaj broj diskova ili njihov kapacitet.

Ja bi tako napravio na tvom mjestu...

Ako ti je ideja zanimljiva, a nemas iskustva, javi se, pomoci cemo
  • Dijete
  • Posjetitelj
30.01.2011 | 02:40
Zasto trosit energiju na NAS? Shvatio sam da je potreba za arhiviranjem, a ne stalnom dostupnoscu tog materijala.. jest da tih 70 kazetica i nije previse, al ce mu se ocigledno stvorit i novog materijala..

Al kaj je, je, freenas je rjesenje za servercic u podrumu..
30.01.2011 | 12:28
Pa rekao je da zajedno sa video materijalom zeli snimati i projekte iz Final Cut

Logicno je da ce im onda i pristupati, a zato treba neku lokaciju kojoj moze pristupiti

Glede te energije, nisam nikada racunao koliko bi stvarno takav uredjaj potrosio el. energije godisnje, kada bi bio non-stio upaljen?

Mislim da se ipak ne radi o nekoj velikoj stavci, pogotovo sto FreeNAS "zna" gasiti to racunalo kada se ne koristi, ili u odredjenim vremenskim intervalima...
  • Dijete
  • Posjetitelj
30.01.2011 | 12:45
Ma sve 5.. zato sam i rekao da sam ja shvatio na svoj nacin..

al konkretno i ja na tim diskovima takodjer imam fcp projekte, male
fajlice, al meni definitivno ne treba konstantan pristup koncertima koji su snimani sa 2,3 ili 4 kamere pa mi to stoji u ormaru. kad treba, uzmem disk xy i spojim ga na komp i Voila!
30.01.2011 | 13:04
Zasto RAID 1, mozes RAID 5 recimo , gdje bilo koji disk ako krepa podaci su sigurni a kapacitet je 2/3 kapaciteta svih diskova. Ili RAID 6, gdje 3 diska mogu prdnuti ili mozda RAID 1 s 4 diska gdje 3 mogu krepati. Sve je to sigurno i pouzdano. Ja se ne brinem.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
30.01.2011 | 16:00
Prije svega želim se svima zahvaliti na odgovorima. Nadam se da će se još jabučara pridružiti jer je ARHIVIRANJE akutan problem informatičkog društva u kojem živimo.

@Riba - ovo sa LTO kazetama mi miriše više na profi rješenje što definitivno znači skupo, a time teže izvedivo za većinu nas običnih smrtnika. Pored toga i sam autor teksta navodi jedan problem kod tog rješenja vezan uz software BRU Producer jer one zapise koji se napravi s njime na LTO kazete može samo taj software i pročitati.

@drlovric - ova solucija sa FreeNAS djeluje prilično zanimljivo, a definitivno nije skupa i lako je može svatko izvesti. Razmišljao sam i o toj soluciji i za sada nemam dovoljno inofmracija da ju bolje komentiram, no koliko sam shvatio radi se o klasičnom računalu sa više ugrađenih diskova i softwerskom NAS rješenju. Ne znam samo da li to riješava i RAID softwerski ili ipak treba dokupiti nekakvu RAID karticu ili zapravo postoje oba rješenja? U svakom slučaju moj najveći problem je ARHIVIRANJE video materijala i FCE projekata i nije nužno da bude dostupan u svakom trenutku.

@Dijete - riješenje vanjskim diskovima je ok, ali ima jedan taj problem koji si i sam naveo kad se spotakneš o nešto pa disk odleti. Rješenje tog problema je dva diska s istim sadržajem. Druga stvar koja me muči kod tog rješenja jest koje sučelje najbolje odabrati USB2, USB3 ili FireWire? Koje će od njih duže živjeti po vašem mišljenju?

Dakle, NAS zvuči dobro za sada jer osim kapaciteta nudi i RAID sigurnost. Evo dvije mogućnosti o kojima sam razmišljao:

http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=210

http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=290

Oba imaju dva diska i time mogućnost rada u RAID mirroringu. Jedino što malo zazirem od onog s gigabitnim lanom jer imam dva koji mi se čine jako spori iz meni nepoznatog razloga. Naime, jedan kopira najvećom brzinom od kojih 6Mb/s čitanje i pisanje, a drugi dođe pisanje do 16Mb/s, a čitanje do 30Mb/s to je vjerujem daleko ispod mogućnosti gigabitne mreže?

Oba diska su od WD-a. Da li ima neko sličnih problema? Samo da odmah napomenem da su spojeni sa CAT5e kabelima kao i sve ostalo i na NetGear-ov gigabitni switch.
30.01.2011 | 22:03
riješenje vanjskim diskovima je ok, ali ima jedan taj problem koji si i sam naveo kad se spotakneš o nešto pa disk odleti. Rješenje tog problema je dva diska s istim sadržajem.

Ja sam, priznajem, paranoičan po pitanju gubitka podataka i koristim ovaj gore pristup. I to još od vremena 3.5" disketa. S tim da duplikati nekad postanu i triplikati, ovisno o kakvim se podacima radi.

Moja logika pokušava balansirati između sigurnosti podataka, komocije pristupa istima i cijene čuvanja podataka.

Manje bitne podatke volim čuvati u duplikatu, na fizički istom mjestu. U praksi, to znači da su snimljeni na dva diska koja su istovremeno spojena na isto računalo. Dok god ne računam na neku krupnu nevolju sa samim računalom, koja bi uništila oba zapisa (od strujnog udara do požara u prostoru), mirno spavam s tim rješenjem. Ako su podaci važni, uzimam u obzir i mogućnost opisane nevolje pa treću kopiju čuvam na nekoj udaljenoj lokaciji.

S vremenom sam zaključio da mi paše kopije/arhivu držati na medijima veličine 50% ugrađenog diska. Ako u računalu imam disk od 1TB, kopije podataka ću držati na diskovima od 500GB. Zašto? Zato što u praksi od 1TB diska, 50% potrošim na instalacije, kopije nečega iz arhive (što nakon upotrebe brišem jer je i tako već arhivirano) i "smeće" (koje samo privremeno zauzima mjesto). Preostalih 50% su podaci koje želim/moram imati arhivirano.

Iz tog razloga umjesto 1TB diska (iz gornjeg primjera) rađe kupim 2 od 500GB: jedan za backup, a drugi za backup backupa. Backup backupa je triplikat samo kad na ugrađenom disku imam iste te podatke. Ali često ih nakon backupa više ne držim na disku pa u praksi backup postoji u "samo" 2 kopije.

Druga stvar koja me muči kod tog rješenja jest koje sučelje najbolje odabrati USB2, USB3 ili FireWire? Koje će od njih duže živjeti po vašem mišljenju?

Savršeno nebitno. Tu je presudna kvaliteta samog medija (koju uglavnom ne možeš znati, ali zato pomaže onaj backup backupa) i njegova cijena. Neko vrijeme sam radio backup na vanjske FW diskove, ali nakon problema s Maxtor i WD kučištima te sve manje ponude FW eksternih diskova u korist (jeftinijih) kučišta s USB priključkom, prešao sam na USB. Buduće diskove ću birati ovisno o tome što budem mogao spojiti na računalo koje ću koristiti, a prije prelaska na neku novu "svemirsku tehnologiju", kopirat ću cijelu arhivu na jedan jedini novi medij (bar je tako bilo do sada: diskete->CD->HDD). Možda na neki biogel? Odnosno odmah na dva. I nije da im ne vjerujem.
31.01.2011 | 02:38
Imam World Edition (NAS) ali sa jednim diskom. Interno su isti, samo je kućište onog sa dva diska veće, i ima ventilator.

Zaobiđi u širokom luku ako ti treba pravi NAS. Nije loš, radi, ali sporo, kako opisuješ, bez obzira na switch. Radi puuuno brže kad ga direktno spojim na komp. Znam tipa koji ima Firewire verziju, i on je zadovoljan, pa mislim da je firewire bolji izbor (ili je tip manje izbirljiv).
  • Dijete
  • Posjetitelj
31.01.2011 | 02:50
Meni se jako svidja ovaj koncept... sata diskovi i dock na stolu..

eshop.macsales.com/shop/NewerTech/Voyager/Hard_Drive_Dock





U nedostatku sredstava trenutno baratam jednim od ovih rjesenja

eshop.macsales.com/search/uda



btw, bok Stajp.. tek sam neki dan skuzio da si to ti
31.01.2011 | 11:31
Sank je napisao:
riješenje vanjskim diskovima je ok, ali ima jedan taj problem koji si i sam naveo kad se spotakneš o nešto pa disk odleti. Rješenje tog problema je dva diska s istim sadržajem. Druga stvar koja me muči kod tog rješenja jest koje sučelje najbolje odabrati USB2, USB3 ili FireWire? Koje će od njih duže živjeti po vašem mišljenju?


Ako mene pitaš, nemoj se time zamarati, nekakvi eksternjaci, njihovi strujni adapteri, ovo ono, pa još kad krepaju, za popizditi. Imam tu na stolu 4 eksterna diska koji su krepali, i povukli i hardove za sobom.
Moj setup je sada ovakav:

1. Mac Pro, 3 diska od 1TB + 1 od 300GB u njemu.
- Svi važniji podaci se dnevno i tjedno kopiraju na disk od 300GB i u mapu na jednom disku od 1TB, dakle duplo. Znači samo ono što je turbo važno, nikako ne sve.

Jednom tjedno, najčešće petkom, dodjem u ured sa koferčetom sličnim onime u attachu (kupljen u Bauhausu za 130kn), u kojem je iznutra ona zaštitna spužva koja se da trgati na oblike koji nam trebaju. Unutra su 3 dodatna diska od TB i jedan od 300GB i samo ih rotiram sa Superduperom, dok ne naprave identičnu 1:1 kopiju. Prvi postupak traje, svi ostali naknadni su za čas gotovi, samo sa prenesenim razlikama. Prednost je, u slučaju krađe stroja, ili neke havarije - u novi stroj samo ubacim postojeće rezervne diskove koji su fizički na drugoj lokaciji i vozim kao da se ništa nije desilo.

Diskovi od TB se nadju za 499kn

Spajam ih sa računalom preko ovoga (300kn):
Sharkoon SATA QuickPort Pro

Kao što vidiš, imaš više opcija spajanja, a najmanje problema. Backup diskovi mogu biti i na drugom mjestu bez ikakvog maltretiranja itd.

S obzirom da ti želiš sigurnu kopiju filmova, a ne sistema, malo bi trebao preraditi shemu, no to je to, ako mene pitaš.
alukofer.png
31.01.2011 | 11:35
Dijete je napisao:
Meni se jako svidja ovaj koncept... sata diskovi i dock na stolu..

eshop.macsales.com/shop/NewerTech/Voyager/Hard_Drive_Dock

U nedostatku sredstava trenutno baratam jednim od ovih rjesenja

eshop.macsales.com/search/uda



Eh Dijete, nisam vidio tvoj odgovor, ali da, to je to. To sam ja mislio kupiti, a onda me netko s grupe uputio u Links po ovaj od Sharkoona za 300kn... Isplati se svake kune.

Imam i ovaj drugi za starije ATA diskove, spram prvog rješenja je fakat tlaka
31.01.2011 | 16:05
Boga ti, ovaj Sharkoon-ov je samo nekih tri puta jeftiniji od Voyagera kojeg u Finderu cijene oko soma kuna...
nisu normalni...

www.finder.hr/proizvodi.cfm?id=3891&proizvodac_id=52

Ima li gdje za nabaviti "goli" adapter sa FW 800 na SATA, sam cu si napraviti dock...
01.02.2011 | 02:09
fotoroberto je napisao:
Boga ti, ovaj Sharkoon-ov je samo nekih tri puta jeftiniji od Voyagera kojeg u Finderu cijene oko soma kuna...
nisu normalni...

www.finder.hr/proizvodi.cfm?id=3891&proizvodac_id=52


Gledaš Firewire verziju, oni su uvijek malo skuplji. Uzmeš si radije USB za tih 500kn i to je to. Za Newertech bih rekao da je kvalitetniji od Sharkoona, no vidjet ćemo s vremenom jesam li u pravu
25.11.2011 | 04:31
Ja sam bio u slicnim problemima do prije cirka godinu dana kad sam kupio nas uredjaj, strpao unutra dva puta po teru, spojio u raid, spojio na ruter i digo cijelu arhivu! Sve je savrseno funkcioniralo dok nisam instalirao liona. Tu se javljaju ogromni problemi, tj. finder vise ne prepoznaje server i moraju se koristit alternativni programi za pristup serveru. Izgubio sam na brzini masu. Drugi problem je taj sta sam kompletnu iTunes library drzao na serveru i sad joj naravno nemogu pristupit. Kopao sam po svim mogucim mjestima i strasno puno ljudi ima isti problem a koliko vidim apple se uopce ne trudit rijesit proble. Suskalo se je da ce se sa prvim upgreadom rijesit taj problem al naravno nije se desilo nista. Meni sad cijeli nas gubi smisao, jer ne zelim imat neke xy programe da pristupam svojim podatcima. Pa eto pripazite malo pri kupnji i dobro se raspitajte dali ce vam radit da ne bacite novce bezveze. I btw ako bilo tko ima ikakvo rijesenje za ovaj problem bio bih iznimno zahvalan!
25.11.2011 | 09:02
stajpZg kaže:
Imam World Edition (NAS) ali sa jednim diskom. Interno su isti, samo je kućište onog sa dva diska veće, i ima ventilator.

Zaobiđi u širokom luku ako ti treba pravi NAS. Nije loš, radi, ali sporo, kako opisuješ, bez obzira na switch. Radi puuuno brže kad ga direktno spojim na komp. Znam tipa koji ima Firewire verziju, i on je zadovoljan, pa mislim da je firewire bolji izbor (ili je tip manje izbirljiv).


Ima i drugo rješenje, koje je bolje (provjereno) od FireWire-a,a to je (u mome slučaju) Express 34 Card sa 2 izlaza USB 3.0. Brži je od FireWire-a 800 oko 2X i s lakoćom sam Bootao s njega. Samo ti treba externi s USB 3.0 (ima ih već koliko hoćeš). Za video-snimke - dušu dalo.
25.11.2011 | 09:08
tetanus kaže:
Ja sam bio u slicnim problemima do prije cirka godinu dana kad sam kupio nas uredjaj, strpao unutra dva puta po teru, spojio u raid, spojio na ruter i digo cijelu arhivu! Sve je savrseno funkcioniralo dok nisam instalirao liona. Tu se javljaju ogromni problemi, tj. finder vise ne prepoznaje server i moraju se koristit alternativni programi za pristup serveru. Izgubio sam na brzini masu. Drugi problem je taj sta sam kompletnu iTunes library drzao na serveru i sad joj naravno nemogu pristupit. Kopao sam po svim mogucim mjestima i strasno puno ljudi ima isti problem a koliko vidim apple se uopce ne trudit rijesit proble. Suskalo se je da ce se sa prvim upgreadom rijesit taj problem al naravno nije se desilo nista. Meni sad cijeli nas gubi smisao, jer ne zelim imat neke xy programe da pristupam svojim podatcima. Pa eto pripazite malo pri kupnji i dobro se raspitajte dali ce vam radit da ne bacite novce bezveze. I btw ako bilo tko ima ikakvo rijesenje za ovaj problem bio bih iznimno zahvalan!


Neki dan je IgorD napisao ovdje isti taj problem, ima na apple supportu rješenje za to. Potraži Igorov post (negdje pod MacOSX ili pod Mreže, nisam siguran), tamo je link.
25.11.2011 | 09:11
USB 3.0 bi mogao biti brži, mada nije projektiran za konstantni protok infirmacija kao FW. Ukoliko je 4.8Gbit/s max. teoretska brzina, trebalo bi vidjeti u praksi kako radi. Znam sigurno kako FW 400 šiša USB 2.0 iako je prvi 400Mbit/s, a drugi 480Mbit/s.
Jeste probali DVD-RAM za dugoročno ARHIVIRANJE video snimki?
  • Sank
  • Moderator
  • 219
25.11.2011 | 12:31
tetanus kaže:
Ja sam bio u slicnim problemima do prije cirka godinu dana kad sam kupio nas uredjaj, strpao unutra dva puta po teru, spojio u raid, spojio na ruter i digo cijelu arhivu! Sve je savrseno funkcioniralo dok nisam instalirao liona. Tu se javljaju ogromni problemi, tj. finder vise ne prepoznaje server i moraju se koristit alternativni programi za pristup serveru....


Problem sa arhiviranjem video isječaka i svega ostalog do čega mi je jako stalo riješio sam kupovinom Promiseovog SmartStor NS4600 NASa u koji sam strpao četiri 2Tb zelena WD diska. Naravno sve je lijepo radilo dok sam imao Snow Leoparda, ali kad sam napravio upgrade na Liona pojavio mi se sličan problem. Naime, Lion nakon pokretanja ga ne pokazuje u listi SHARED kao što je to radio SL. Ja sam tom problemu doskočio na slijedeći način:

Sa cmd+K pozovem prozorčić "Connect to Server", gdje sam jednom upisao adresu mog diska i zapamtio ju i onda samo kliknem na dugme Connect. Nakon prvog spajanja NAS se pojavi u finderu pod SHARE i onda je tu stalno prisutan do slijedećeg gašenja iMaca.

GoToServer.jpg
25.11.2011 | 12:37
Ovo sa cmd + k sam i ja koristio na leopardu i sve je bilo divno al sada ne radi. Sad cu bas bacit oko na gore navedeni link
25.11.2011 | 15:49
@Sank, a kada MAC ode u sleep, jel treba ponovno connect ili ostane spojen?
  • Sank
  • Moderator
  • 219
25.11.2011 | 16:40
zabac kaže:
@Sank, a kada MAC ode u sleep, jel treba ponovno connect ili ostane spojen?


Nakon sleepa i dalje je ostajao spojen, ali nakon gašenja postao bi nevidljiv i morao sam ga naći sa cmd+K. Pred malo sam napravio nadogradnju firmwarea na NASu i sad je situacija mnogo bolja. Premda se nakon gašenja moram ponovo spajati na NAS, sada ga barem odmah vidim u SHARE listi u Finderu. Dakle, nije uvijek sve samo u Lionu.

Doduše moram priznati da je nadogradnja NASa potrajala dobrih pola sata i u jednom momentu sam pomislio da ću sve izgubiti, ali prošlo je sve dobro. Sada ima i podršku za 3Tb diskove, premda nemam namjeru mijenjati jer mi je i ovih skoro 5,5Tb trenutno dovoljno. Doduše već više od pola je napunjeno Imam puno mojih snimki sa starih VHS-a i novijih Mini DV kazeta, oko 30.000 fotografija, Gigabajte muzike i barem Terabajt ostalih video isječaka, a i svi važniji dokumenti su sada na njemu. Već sam nabavio i jedan rezervni disk istih karakteristika kao ugrađeni zlu ne trebalo.
25.11.2011 | 17:11
> Nakon sleepa i dalje je ostajao spojen, ali nakon gašenja postao bi nevidljiv i morao sam ga naći sa cmd+K.

Hm, ono gore pod jabukom, Recent Items - Servers ne pamti diskove na koje se spajaš? Inače, ja uvijek napravim alias od servera i držim ga na desktopu (svoje diskove doma) ili u nekom folderu (tuđe diskove po firmama, tamo gdje se spajam relativno češće).
27.12.2011 | 18:54
Zelim prebaciti stare snimke s miniDV-a na mac. Imam staru blaupunkt kameru sa činčevima.
Je li to moguce i ako je recite kako.
27.12.2011 | 18:58
Jel ima FireWire izlaz?
Ako ima, mozes to odraditi komotno preko iMoviea!
28.12.2011 | 13:08
nema firewire
photo-2ac7dd59c7587744835b20a3a0fcf887.jpg
28.12.2011 | 14:06
Ovisi i o tome koji je Mac. Ako imaš Mini display port onda adapter MiniDP to cinch za video a audio uštekati na ulaz za mikrofon (cinch na 3,5mm banana đek). Bar mi se čini da bi moglo, jer imam takav izlaz na TV sa kompa.
Možda postoji adapter sa cinch na USB, ali nisam siguran. Treba provjeriti.
28.12.2011 | 14:14
Moja prastara Panasonic kamera ima FireWire ulaz/izlaz. Kako nema FireWire???
Ovo je kompozitni video izlaz i mono audio. Najgore kaj se može dobiti je upravo to. Ako je miniDV, radije kupi polovni DV video ili kakvu polovnu kameru i preko nje prebaci materijal. Je si siguran kako je kamera miniDV ili je onaj Digital8?
Kazete kod oba su male, s time kako je miniDV nešto manja.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 45 minuta
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, damir1, drlovric, Riba, Sank, smayoo, zoranowsky, Anonimci (665)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO