30.01.2011 | 14:46
Vezano uz ovu temu, gledao sam malo ponudu video kamera i opazio da više nema onih koje snimaju na miniDV? Ja sam se bio odlučio na Sony HD kameru koja snima na miniDV kazete iz dva u to vrijeme (kraj 2006 godine) meni važna razloga koje inače ovdje niko ne spominje:
- Prvo očuvanje original snimki na kazetama
- Drugo snimanje bez kompresije i mogućnost
prebacivanja snimki na računalo u DV formatu
koji je pogodan za obradu u većini tada
dostupnog softwera.
Sada je očito da je moj prvi razlog o arhiviranju na miniDV kazetama zbog nestanka takvih kamera sa tržišta postao upitan. O tome pišem u drugoj temi:
Problem dugoročnog arhiviranja video snimki
No, hajdemo sada malo raspraviti o mom drugom razlogu kupovine miniDV kamere, a to je format snimke. Dakle, do sada sam snimke sa kazeta prebacivao u DV format ili zadnje vrijeme HDV (MPEG2+PCM) koji se lako editiraju, a to sam radio na PC sa Pinnacle Studio 12 za DVD, a Pinnacle Studio 14 za BlueRay. Ova kamera doduše nije full HD jer ima rezoluciju 1440x1080i no za obiteljske snimke je ok.
S obzirom na nestanak miniDV kamera, zanima me koja je slijedeća mogućnost? Kamera koja snima na HDD ili na kakve SDHC kartice? Ovaj sistem definitivno ima jedan problem, koliko god HDD bio velik ipak ima ograničen kapacitet i što kad se napuni? Što je sa formatom snimanja? Pretpostavljam da većina kamera snima u nekom gubim-detalje formatu? Kako se to odražava na kasniju želju za editiranjem?
Usput, smayoo vam je dobro napisao u vezi PAL/NTSC-a. Ako je DVD iz USA onda ti neće svirat na kod nas kupljenim playerima čisto zbog regije, a ne zbog formata.