17.01.2011 | 11:06
Dušo, znam da nije pristojno reći nekom da lupeta, al što ću ti ja kad...lupetaš
A to sve proizlazi iz krivih saznanja i loših temelja.
Ajde sad da te teta Eva nešto nauči:
Ne, profi kameru ne definira veličina chipa!
Što god ti pričali, to nije istina.
Zadnjih 10-tak godina (od booma DV-a), nema neke odredjene definicije "profi" kamere, osim što raznorazni "profesionalci" tupe sa brojem chipova.
A to su naravno...tri.
Sa druge strane, pojavila se jedna RED-ica i srušila im sve teorije.
Da ne pričam o dslr-u.
Ne znam koji "profi" je odbio materijal na 1440x1080, jer na kraju krajeva, tek smo sada (neki, ne svi) prešli na 16:9, a HD je još uvijek samo nedostižan san za naše broadcastere
Imala sam priliku raditi sa malom panasonikicom hvx 200, i što se tiče kompresije (dvcpro 100), to je trenutno najbolje u tom rangu!
I nitko nije pravio pitanje što je 1440x1080!
Nekad davno sam radila i sa canonom xm (1/4 incha), dokumentarce koji su išli na hrt-u...isto nitko nije pravio pitanje.
Pa za boga miloga, nemaju oni pojma sa čim je snimano.
Ako je finaln dobar...to je to!
E sad...taj FOTOAPARAT(dslr) ne daje "profesionalniji" pristup poslu (što god to značilo
, nego omogučuje plitki fokus ((što svi, u nedostatku drugih stvari smatramo vrlo filmičnim) i sirovinu u RGB-u, što je donijelo svojevrsni kaos u produkciju, jer večina "profesionalaca" neznaju tretirati RBG.
Naravno, i promjenjive objektive, što je najčešče tlaka
Sto se tiče gaina (šuma), ako ti na 3200 asa (iso) ne vidiš isti, onda nešto nije u redu sa tvojim vidom (bez uvrede...ne šalim se)
Da sutra dobijem ponudu za reklamu za nike, SIGURNO ne bi raspravljala o tome sa čim će se snimati...
Ti pričaš o stedycamu, dolly-u i sličnim pomagalima, a ja o slici!
To nema veze jedno sa drugim!
Bitan je finalni rezultat, a ne sa čim se snima i u kojem editoru se editira.
A što se tiče naših "renomiranih" stručnjaka, ja ne znam niti jednog.
Lako je biti "renomirani" stručnjak u zemljici od 4 mil. ljudi bez ikakve prave konkurencije.
Kakpo bi rekla jedna moja kolegica:
Lako imati največe cice u muškom društvu
))