prores vs h264
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

prores vs h264


07.01.2011 | 01:34
Radim skoro pa isključivo sa dslr-ovima i montiram to sve u fcp-u. Radim na 8-core macPro-u i sve što unesem u komp prekodiram u prores HQ. Fantastičan codec za rad na macu jer stvarno pitko teče u editu bez obyira na rezoluciju. Međutim. Gubim podosta vremena na prekodiranje iz h264 u prores (mpeg streamclip mi je skratio muke doduše jer je kompresor beskrajno spor kao i qt) a da ne pričam o zatrpavanju diskova.
Nisam iskreno zadovoljan ni sa činjenicom da mi kodiranjem u prores slika postaje mrvicu kontrasnija i tamnija.
Da se razumijemo nije ni taj nesretni h264 nikakav codec, štoviše dobar je samo za pohranu. Idealno bi bilo snimati direkt sa aparata na hard u nešto puno bolje ali nekad jednostavno imam potrebu na brzinu odraditi nešto što sam taj dan donio s terena i isti dan to reproducirati i tu imam osjećaj da gubim vrijeme.
I konačno pitanje Ja kad probam taj h264 montirati, to trza i nije gledljivo dok ga qt normalno čita pa i preview. Zašto onda fc neće?
Ima li neka fora?
hvala
07.01.2011 | 14:26
zeljavk je napisao:

I konačno pitanje Ja kad probam taj h264 montirati, to trza i nije gledljivo dok ga qt normalno čita pa i preview. Zašto onda fc neće?
Ima li neka fora?
hvala


Pa... Da ti skratim odgovor maksimalno... Onaj .mov koji ti iščupaš iz DSLRa (h264 codec) zapravo nije editing codec.

H264 je tzv. "content delivery codec". Ako govorimo o 1080p formatu, kao codec je odličan jer ima jako malo graina a i ne zauzima previše hard disk prostora.

Nije editing codec jer pri samom dizajniranju tog containera bio je namijenjen za gledanje. Pošto je sam po sebi kompresiran, potrebna je "dekompresija" da bi se mogao obrađivati. Što, ironično, rezultira velikim file-om i ubijanjem prvotne svrhe malog zauzimanja prostora.


Final Cut Pro voli ProRes 4:2:2 i vrti ga lagano.
Tehnički, kao što sam kažeš, može se direktno rezati taj h264 .mov ali radi dosta problema, osobito sa filterima itd itd.
07.01.2011 | 16:58
jasno mi je to sve samo mi nije jasno zašto ga vrti tako teško? mislio sam da se fcp bazira na qt playeru odnostno qt-u općenito pa me čudi da ga player vrti bez ikakvh problema a fcp šteka...
07.01.2011 | 23:38
zeljavk je napisao:
jasno mi je to sve samo mi nije jasno zašto ga vrti tako teško? mislio sam da se fcp bazira na qt playeru odnostno qt-u općenito pa me čudi da ga player vrti bez ikakvh problema a fcp šteka...


Zato što h264 .mov NIJE editing codec.
QuickTime može biti DV, HDV, HD... samo je stvar containera, tj. kako je napisan codec.
Isto kao što FCP ne podržava AVCHD nativno nego se konvertira u ProRes.
08.01.2011 | 18:59
malo bezveze šta ne? premiere i ostali nle softveri to vrte bez problema. A glupo mi je to sve pospajat u premieru jer prilikom exporta htio ne htio adobe media encoder radi recompress dok ga fcp samo polijepi i exporta bez ponovne kompresije (ukoliko nisu primjenjeni filteri naravno) što je fantastično.
znači osuđen sam na konvertiranje? hmmm...:@
hvala na odgovorima!
08.01.2011 | 22:08
krishtofich je sve vec objasnio iako i mene malo ljuti sto je win platforma puuuno fleksibilnija po tom pitanju. Editiranje mpeg2 fileova, avchda i slicno radi bez problema dok na Macu za sve treba konvertirati a reklamiraju je kao platformu idealnu za video.
08.01.2011 | 22:45
slažem se. vidim da imas 8800GT u Mac pro-u. Nemoj mi reći da ni uz tu karticu imaš ovih problema. Mislio sam da ovi Macovi nemaju dovoljno snage za raspakirat mpeg2 i h264 zbog HD 2600 koja je po difoltu unutra. Često se govori o tim codecima kao o deliveri codecima. Zašto onda rade na win platformi bez problema? U čem je stvar? Razmišlja li Apple o tome da nas u tom pogledu približi win platformi jer nekako imam osjećaj da smo ograničeni time što smo primorani na prekodiravanje. Shvaćam da su to profi mašine i da je mpeg i sl. neozbiljan codec za rad ali dosta novaca izdvajamo za opremu koja nas na neki način..ipak..ograničava.
09.01.2011 | 00:13
Reći da Premiere, Edius ili što već na Windows platformi to "vrti bez problema" je malo... Čudno. To bi prije bila pretpostavka koja nije točna. Nimalo. Ja sam uz FCP vezan i uz Adobe na PCu čisto da imam fleksibilniji rad.
.mov u Premieru baš i nije super, čak i uz Mercury playback, brz proces i poprilično veliku količinu RAMa. Doći će do laganja prije ili poslije. Ista stvar je i sa AVCHDom. Veći projekti će rezultirati zagušenjem.

ProRes je napravljen s razlogom. I funkcionira poprilično glatko.
Meni je isprva bilo čudno da ne playa h264 .mov i da ga ne mogu "rezati ko putar", medjutim, navikao sam se.
E sad... Drugi problem koji se pojavljuje je viseštruko povećanje istog file-a.
Ali još jednom naglašavam :

h264 NIJE editing codec.
AVCHD NIJE editing codec.

To što masa ljudi ima predodžbu da "ultimativni editing softver treba nativno rezati format u kojem je snimljen" je problem što svi krivo razmišljaju.
09.01.2011 | 00:30
Da ali ako u pc uložiš onoliko novaca koliko uložiš u mac pro, dobiješ vrlo respektabilnu mašinu koja vrti u premieru clipove svih codeca i svih rezolucija i iako možda dolazi do laga on se pojavljuje onoliko kasno koliko si novaca utrpao u mašinu. mislim da teorija o editing codecima pada u vodu kad uzmeš u obzir da Premiere čak ima postavke za montažu tih NE editing codeca dipa dslr fileovi, avchd,pa sve do red cam fileova..bez potrebe za konverzijom...ok tu dolazi opet pitanje pouzdanosti samih windovsa ali to nije tema.
Kad smo kod toga AVID je po meni ultimativni editing softver
09.01.2011 | 00:58
AVCHD i h264 sami po sebi imaju veliku kompresiju. Bilo kakvi daljnji zahvati (color korekcija itd itd) su loša ideja, zato sve ide u Cineform (win) ili ProRes (Mac).

Pročitaj malo po netu poantu ProResa, AICa i DNxHD pa će ti biti jasnije.
09.01.2011 | 02:55
Da ali ne govorimo o tome. Govorimo o činjenici da to pod windowsima na pc-u cijenovnog ranga koliko toliko radi a na Macu ne i zašto
Nadalje govorimo o projektima koji su brzinski srednjebuđetni ili ništabuđetni
..evo primjer...
imalo sam situaciju 18.11 za dan pada Vukovara. Snimanje od jutra do mraka,tri aparata, brdo kartica, prebacivanje materijala, brzinski edit i odmah na web. Znači snimanje je završilo u 8 snimka je oko 9.30 bila na webu samo iz razloga jer je nisam kodirao u prores nego sam radio sa h264 i to doslovno napamet gađao ritam..užasno frustrirajuće.
09.01.2011 | 16:01
zeljavk je napisao:
Da ali ne govorimo o tome. Govorimo o činjenici da to pod windowsima na pc-u cijenovnog ranga koliko toliko radi a na Macu ne i zašto


Možda sam ja čudan... Ali ne shvaćam.

Tebe zanima zašto ti Final Cut Pro ne dopušta da kvalitetno editiraš format koji nije namijenjen za to, dok ti drugi softveri dopuštaju da loše editiraš format koji nije namijenjen za to?
09.01.2011 | 16:35
Ne. Mene zanima zašto final cut DOPUŠTA da editiram codec koji nije u sposobnosti čitati. Tko kaže da ne dopušta? Imaš u postavkama sekvence h264 u ponudi.
Imaju ga i drugi softveri ali ga za razliku od fc-a vrte. kako tako ali vrte. Nije stvar u macu već u samom fcp-u jer je jedini softver koji ima problema s tim.
Volim mac ali od kada sam prešao na njega upoznao sam se sa tonom alibi izraza tipa deliveri format ili ne editing codec...mislim šta to znači? Ako je codec većini softvera prihvatljiv a fcp-u nije mi ćemo logično pretpostaviti da je apple opet u pravu i proglasiti codec ne editabilnim? ma lol
Imam frendove u Zg koji su ubice 3d animacija i videa..vanserijski majstori sa međunarodnim priznanjima i većina su na win platformama poradi hrpe 3d programa koju nemaju s ove strane obzora i sve radi.
Npr. u Logic kao ozbiljan profesionalni audio softver ni NE MOŽEŠ importirati mp3 audio jer je ajmo reć diliveri codec. A kad ga konvertiraš u aiff dobio si jednako kvalitetan sound kao što je bio u mp3 (ista stvar sa h264 u prores samo ga sad lakše čita a pet puta je veći).

Dakle ponovno pitanje...zašto u fcp-u imam u ponudi pod sequence settings u izboru codeca h264 kada to ne radi?
09.01.2011 | 20:29
zelja delivery ili editing codeci nisu nikakav alibi niti je to Apple izmislio, to je jednostavno tako i netko tko se bavi videom bi morao znati koja je razlika i cemu sluze.
Ono sto se slazem s tobom i ono sto me beskrajno ljuti je to sto je Apple uzasno krut sa takvim stvarima. Jasno mi je da rad sa jako kompresiranim videom nije ni upola ugodan kao rad sa nekim od editing formata ali daj mi dozvoli da radim tako ukoliko zelim. Stavi disclaimer da ce to raditi sporo i klimavo ali me pusti da radim sto hocu. Ali, kao sto rekoh, Apple je poznat po tome da nije bas fleksibilan i da ce forsirati no sto oni misle da je dobro. Da se bavim montazom (ja sam post, anim i cc pa mi je svejedno) i da me to toliko zivcira jednostavno bi prestao koristiti Macove i gotovo. U Appleovu "obranu" moram reci da mislim da je Prores odlicno napravljen codec pogotovo od kad su ga prosirili sa lt, proxy i 4444 varijantom tako da stvarno pokriva sve sto ti padne na pamet.
09.01.2011 | 21:39
Apsolutno se slažem s tobom. Ti si to sročio hladnije glave od mene Ja sam od prvog dana prelaska na mac odlučio ne pristajati na kompromise samo zato jer me netko uvjerava da je to bolje ali nažalost moram trpiti određene gluposti koje nam apple servira zbog niza pogodnosti koje mac i fc imaju i zbog kojih se više nikad ne bih vratio pc-u.
A kad smo kod alibi termina, pa to su si sami tražili da im se predbaci. Na predstavljanju 4 core mac proa u Cinestaru sam gledao nekog francuza sa užasnim engleskim kako revolucionarno priča o fcp-u, softveru kojem na timeline bacaš video svih mogućih formata, rezolucija i codeca i koji to sve vrti u real timeu. Po tome pojavom fcp-a prestali su postojati deliveri i editing codeci jednostavno su neki pogodniji a neki manje pogodni za montažu. ALI SVE IH VRTI. Ispostavlja se da neki uopće nisu mogući a navedeni su tamo i sad se opet izvlači termin deliveri što meni užasno zvuči kao alibi. Prvo me kupiš spikom i ja bacim pc u kantu, uložim lovu u potpuno novu opremu i sad me praviš ludim. Šta nije to glupo? Da je slučaj sa win već bi svi grakali.
09.01.2011 | 23:22
Ovak... Nije točno da FCP ne vrti h264 .mov.

Prije par tjedana sam dobio na montažu jedan Video-spot za demo bend. Materijal je bio snimljen Canonom (550d, ali je 1920x1090 h264 .mov, 25p) i na inzistiranje redatelja spota sam ga izmontirao bez konverta u neki intermediate codec.
Rez je otprilike... 3x u sekundi (ili više). Dakle, nasjeckan je maksimalno, plus color korekcija u Coloru.

A sve sam to napravio u iMacu sa core i7 procesoru, 4GB RAMa i 1TB harda i radeon 5750 HD.

Da je bilo "full glatko", nije. Da li se dalo raditi - da. Da li bi bilo jednostavnije prebaciti u ProRes - apsolutno.

Dakle, može se. I vjerujem da je s obzirom na količinu rezova isto to napraviti na PCu poprilično nemoguće.
09.01.2011 | 23:41
Oprosti koliko košta taj iMac?
09.01.2011 | 23:49
17.838,00 kn + 8.699,00 za Final Cut Studio.
10.01.2011 | 00:06
Hoćeš reći da sastaviš pc za 17.838,00 kn i staviš na njega avid ili edius nebi mogao montirati taj isti video kao na tvom iMacu?
10.01.2011 | 00:22
Ne znam. Ali i ne vidim potrebu da to izračunam.
Ja sam htio Mac-a, OS X i Final Cut. I dobio sam to što sam htio. Sa svim prednostima i manama koje u to idu.

Isto kao što dobijem "čudo" od PCa za cijenu Mac Proa sa 12 jezgri. Međutim, odabrati ću Mac.
Pa makar morao na 12 jezgrenom Macu sa 16GB RAMa, 2 graficke i SSD hardom i dalje prekonvertirati u ProRes.
10.01.2011 | 00:39
Ja vidim potrebu. Onda nećemo tvrdit da se isti taj posao sa toliko rezova za te iste novce na pc-u ne može nego ćemo reći da volimo imati mac-a jer eto...pc nevalja.
12.01.2011 | 00:00
Pa jasno je da montiranje ne ide sa codecima koji za to nisu namijenjeni. Moram se složiti sa većinom da FCP definitivno ima većih problema nego Premiere ili EDIUS, ali mislim da je nerealno očekivati da h264 šljaka.

Od svih tih software-a najizbirljiviji mi se čini AVID.
13.01.2011 | 17:43
Jel bi mogao netko, za kraj diskusije napisati kako bi izgledao optimalni workflow?

Planiram uzeti novu kameru, nesto povoljno sto daje.profi rezultate.

Taman sam se poceo igrati videom prije par godina, ali su mi druge stvari odvukle paznju.
13.01.2011 | 20:41
NenadX je napisao:
Jel bi mogao netko, za kraj diskusije napisati kako bi izgledao optimalni workflow?

Za optimalni workfow u FCS-u bi bilo najlogičnije koristiti neki od ProRes okusa uz odgovarajući komad pomoćnog hardveraja. Konkretno, uz FCS koristim Matroxov MXO2 www.matrox.com/video/en/products/mac/mxo2_family/mxo2_mini/ capture card i breakout box za HDV capture drito u ProRes full HD (preko HDMI ulaza), te za vanjski monitor (HDMI ili analogni preko chincheva). Osim toga, Matrox prekodirava ProRes fullHD preko Compressora za Bluray brzinom svijetlosti. Pošto koristim sonijevu FX1000 kameru sa kazetama, planiram si uzeti Atomos Ninja atomos.com/ vanjski recorder koji snima drito na HDD ili SSD u ProRes. A rad na Mac-u sa ProResom u Final Cut-u je nepodnošljivo lagan i fluidan.
13.01.2011 | 21:45
cloud06 je napisao:
njeni. Moram se složiti sa većinom da FCP definitivno ima većih problema nego Premiere ili EDIUS


Vjerojatno bi ti Steve Jobs rekao "You are using it wrong".

Ne postoji idealan softver za obradu videa, svak ima svoju manu.

Premiere je meni... Prenestabilan (osim, začudo na Mac OSu). Plus, otvaranje većih projekata postaje prava avantura (osobito sa opcijom media loading)
Edius je čudan, a i ukijavanje mu je još čudnije riješeno. (ne znam za Edius 6, ali u verziji 5.xx je rad sa alpha kanalom nesređen)

Avid je oke, i super se ponaša sa velikim projektima sa hrpom video klipova. Začudo je ugodan za rad.

Imao sam sreću raditi na svim dostupnim programima za video obradu i Final Cut mi je drugi najdraži. Prvi je Video Toaster. :-D

Što se tiče workflowa za h264 .mov (i AVCHD), najbolje uzeti MPEG Streamclip (www.squared5.com/) i prekonvert u ProRes.
  • Dijete
  • Posjetitelj
13.01.2011 | 23:32
Nikad nisam radio informativu, ali su mi uvijek govorili da je edius bogomdan za informativu..
radio sam u Ediusu i fakat je brz, guta mnoštvo tog i s toga je vjerujem idealan za informativu..

Kaj se tice novih fotica kja snimaju video, novih kamera kaj vole snimat u mp4, FCP mi je super jer uvijek imam vremena sjest i odabrat LogAndTransfer di lijepo on zvrti rekompresiju u AIC i nakon tog se divno radi..

Premiere.. zadnjih par mjeseci radim u njemu jer tako nalaže oslodavac.. ima licencu i opermu koja, ruku na srce, na jedvite jade guta kaj joj se servira i taj premiere je najobičniji alat koji konkretno radi svoj posao.. Ali mu jako zamjeram conformanje i "skriveno" transkodiranje određenih komponenti sirovine (FCP barem kaže da žeili i mora prekodirat sirovinu u svoj optimalnoi format), ali premiere guta sve, ali kaj god mu daš kao sirovinu, on rošta li ga rošta i rošta dok ne podesi sve kak spada (a pri tom se temp direktorij opako povećava i povečava i raste li ga raste)...

Zaključak, meni su svi oni isti.. razlika je u workflowu.. najdraži mi je i dalje FC jer mi se pokazao kao najiskreniji - daj mi kaj imaš, ja bum si to prilagodio i ti radi nakon tog kaj god te volja pa ti ja ispljunem final po preferencama kak ti oćeš..
14.01.2011 | 02:36
Edius je odličan program, ali ima jednu veliku manu: win platformu!
16.01.2011 | 13:02
NenadX je napisao:
Jel bi mogao netko, za kraj diskusije napisati kako bi izgledao optimalni workflow?

Planiram uzeti novu kameru, nesto povoljno sto daje.profi rezultate.

Taman sam se poceo igrati videom prije par godina, ali su mi druge stvari odvukle paznju.



Duso, ako si se poceo igrati, dovoljan ti je i iphone 4!
Imas solidnu kamericu, a za 4.99$ imaš i odlican editing program.

A profi rezultat je vrlo diskutabilna tema.
Profi rezultat NAJMANJE ovisi o opremi.
Znanje, ideja, realizacija su puno bitniji od "profi" opreme.

Rad sa videom je mukotrpan i opsežan, nema baš puno vremena za "igranje"
16.01.2011 | 14:18
@Krishtofich Chroma key nikad nisam pomišljao raditi u nle programu. Isključivo after ili sl.

@Dijete "meni su svi oni isti.. razlika je u workflowu.. najdraži mi je i dalje FC jer mi se pokazao kao najiskreniji - daj mi kaj imaš, ja bum si to prilagodio i ti radi nakon tog kaj god te volja pa ti ja ispljunem final po preferencama kak ti oćeš.." meni ovo zvuči kao filozofija premiera jer fc-u JA moram prilagodit stvari..al kužim šta hoćeš reći!

@EevaA Zašto onda pobogu profesionalci ne snimaju iPhoneom? Zbog nemogućnosti promjene objektiva? Low light uvjeta? Vidio sam snimke HD videa sa iP4. To je i dalje samo za more i skijanje. Ako čovjek ima novce, neka za te novce (pretpostavimo da nije akcija u t-comu) kupi pristojnu hd kamericu za početak jer ima puno i u opremi.
16.01.2011 | 17:18
zeljavk je napisao:
@Krishtofich Chroma ...

@EevaA Zašto onda pobogu profesionalci ne snimaju iPhoneom? Zbog nemogućnosti promjene objektiva? Low light uvjeta? Vidio sam snimke HD videa sa iP4. To je i dalje samo za more i skijanje. Ako čovjek ima novce, neka za te novce (pretpostavimo da nije akcija u t-comu) kupi pristojnu hd kamericu za početak jer ima puno i u opremi.



Večina "profi" kamera nema promjenjive objektive!!!
O veličini čipa ovisi iskoristivost svjetla, tako da kamere sa 1/4 incha čipom jako loše reagiraju na low light uvjete.
U krajnjij liniji, ako pričamo o nekakvom "profesionalnom" snimanju, bez kvalitetnog lighta ne možeš napraviti ništa...pa ni sa najboljom "profi" kamerom!

Nisam htjela biti cinična (iako je to možda tako zvučalo), nego sam htjela pokazati da nije sve do kamere i editing programa.
Moj snimatelj i ja smo napravili nekoliko spotova sa iphoneom 4 i izgledaju odlično.
Puno bolje nego sa canon xl2.
Zašto?!
Zato jer moj snimatelj zaista zna snimati i iskorirtit će svaki alat da bi napravio dobre snimke.

Kadar, svjetlo, priča, scenario i režija su daleko bitniji od bilo kakve tehnike.

BTW, definiraj "pristojnu" HD kamericu?!
Večina tih kamerica nisu ni do koljena iphoneu 4!
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 26 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Maxxy, Riba, tino1, Anonimci (698)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO