prva pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

prva pitanja


09.05.2010 | 12:11
Instalirao mac os x, privikavam se - otvaram help pokušavam naučiti neke stvari.
Dosta toga funkcionira drugačije nego u windowsima. Mislim da će mi trebati vremena.

Ne znam da li je netko ima problema do sada s ovime što sam ja primjetio. Ponašanje miša u max os x-u. Imam msi miš kojeg sam prespojio sa starog laptopa. Kretanje kursora mi se nikako ne sviđa. Čitao sam o tzv.accelaration problemu i da je po nekima kretanje miša u mac os-u dosta neprirodno.

Također te opcije nema za podesiti unutar samog os-a samo scroling speed.

Dok ga povlačim brzo preko ekrana sve piči ok, ali kad usporim i treba mi precizniji pokret miša - djeluje nekako istrzano i sporo.

Ima li tko kakav prijedlog ili da se jednostavno pomirim s time. Također me zanima kakve su mogućnosti da qwerty postane qwertz - ne kužim kako zarotirati z i y.

Puno hvala svima na pomoći.

Wzz
09.05.2010 | 12:22
Na prvo pitanje nemam odgovor je mi kretanje pointera nikada nije bilo problematično. Siguran sam da na www.macupdate.com ima nekakav alat kojim se te stvari mogu podešavati.

Na drugo pitanje odgovor je jednostavan - u slučaju da koristiš OS X 10.6 otvori Pereference Panes, Language & Text, Input Sources tab i odabri si "Croatian - PC" raspored.
Za ranije verzija OS X-a treba editirati keyboard layout sa Ukulele alatom. Potraži po forumu, to je već bilo detaljno objašnjeno.
09.05.2010 | 12:24
Ehej.

Evo prije nego ti ovi stari mekovci pocnu pojasnjavati kako je to sve u biti super i mrak, ja sam isto nova i imam slicne zamjerke.
Da, kretnje misa su katastrofalne i ne mogu vjerovati da svi ti veliki apple genijalci nisu mogli to srediti.
Imas u sys pref tracking speed (barem na mom 10.5.8), ali nije to to.
U biti, moras se pomiriti.
Na y-z varijantu sam naviknuta od prije...svi kompovi su bili iz usa, pa mi to nije bio problem.

Sretno i nemoj se nervirati.
09.05.2010 | 12:41
Zbunj...
Fakat ne kužim to s mišem? Ja svaki dan radim na windowsima (u firmi na desktopu) i na OS X (na MBP i doma na Miniju, odnosno Sinovoj lampi). Na poslu su Win XP, na MBP je Snow, na Miniju Leo, a na Lampi Tiger. MBP koristim pretežno touchpadom, ali često i bluetooth Logitech mišem. Na Miniju je Mighty Mouse, žičani, a na Lampi je onaj klasični žičani Apple miš, s jednom tipkom.

I uopće ne primjećujem razliku kretanju miša. Ikakvu, igdje. A bitna mi je preciznost miša (radim u AutoCADu dosta). U kojim se to aplikacijama primjećuje?
09.05.2010 | 13:58
Podloga po kojoj se miš kreće također utječe na ponašanje. Nije isto raditi na staklenoj ili lakiranoj podlozi, tada dolazi do odbijanja ir signala i naravno da to sve sklupa trzucka i koči. Probajte sa nekom primjerice podloškom za miša. Miša također treba držati ispravno u ruci, dakle vertikalno u odnosu na ekran. Meni na Macu miš nikad, ali nikad nije radio probleme. Ne znam, ovo prvi put čujem. Mislim da je to sve stvar navike. Priviknut ćete se.
09.05.2010 | 16:04
Meni osobno nije jasno na što se točno trebaju priviknuti?!?!
Naravno ako govorimo o nećemu što je karakteristično za sve macove a ne o kvaru specifičnog stroja.

Ja koristim xp,osx,gnulinux i između xp-a i mac-a ne primjećujem nikakvu razliku kod kretanja miša osim one aceleracije kod maca (ako brže potegneš pređe veću udaljenost u usporedbi ako miš pomićeš polagano).

No to ti netko valjda mora reći da bi primjetio jer u svim pažljivijim upotrebama miša ionako potežeš miš polagano pa nema razlike, a kad ne obračaš pažnju i spontano koristiš miš u surfanju ili nećemu ... onda ionako ne obračaš pažnju na detalje + meni paše ta aceleracija u ovim slučajevima.

Može malo više informacija/detalja o problemu?!
09.05.2010 | 16:12
Ja koristim Microsoft miševe na baš svim mojim kompjuterima: devetka, osx, windowsi.

Žičane, optičke u varijantama za desktop strojeve koji su onako malo veći, a imam i nekoliko onih malih laptop varijanti koje držim u torbama za notebookove pa ih koristim na terenu.

Meni su se oni pokazali najprecizniji i najprirodniji u ruci. Od Applea ne koristim miševe od kad su napravili onaj iPuk prije 12 godina, a imam doma i bežićni MightyMouse koji mi stoji u kutiji, jedva korišten.

Jedino bih molio nekoga ako zna gje se kod nas može kupiti miš koji ima kuglu, ali i scroll wheel. Imam neki miš sa kuglom, ali nema wheel, pa ga rijetko koristim iako su meni te kugle daleko najpreciznije i ruci najugodnije.

Ovo je moj trackball miš:


A trebao bih nešto poput ovoga, iako bih radije da je kugla centralno:


U zadnjih godinu dana sam pitao na desetak mjesta i nitko ne drži trackball miševe.
09.05.2010 | 16:15
Meni je Appleov malo neergonomičan za moju "šapu", pa koristim Logitehov. Inače mislim da je Dražen sve rekao. Šta bi bilo da ste počeli na OS Xu i prešli na Windowse. Opet bi vam nešto smetalo, pa se jednostavno treba priviknuti. Svakom od nas, koji smo Svičali sa Windowsa je bio isti problem, pa se možete tješiti. Samo polako i strpljivo ! Sretno !
  • User
  • Posjetitelj
09.05.2010 | 16:41
IgorD je napisao:
U zadnjih godinu dana sam pitao na desetak mjesta i nitko ne drži trackball miševe.


Dok je VeMil u Splitu bio otvoren, mislim da su na policama bila izložena oba modela koja si naveo.

Meni su isto interesantni trackball miševi, al volio bi ih isto isprobat prije kupnje da vidim jel mi trebaju
09.05.2010 | 16:56
Vezano za ponašanje miša, ja osobno nisam uočio taj "problem" koji se spominje...
A znate valjda da bi ja digao paljbu na Apple radi toga prvi da se to zbilja očituje

bok!
09.05.2010 | 17:37
Moguće je da sam malo zabrijao. Ne znam. Drugačiji mi je osjećaj, jednostavno su mi kretnje miša bile jednostavnije i fluidnije u windowsima. Možda je stvar u ovoj mojoj kanti od miša . Uglavnom hvala svima na iscrpnim odgovorima i iskustvima.

Siguran sam da me čeka puno dobrih iskustava na ovom stroju, nema druge nego prionuti čitanju i učenju.

Lijep pozdrav,

Wizz
09.05.2010 | 18:03
Ja sam čuo samo suprotne priče - ljudi koji su nakon godina rada na Macu morali nešto raditi na Windowsima, onda bi njurgali da na Windowsima pointer "trza" i ponaša se čudno.

Osobno, godinama sam radio paralelno na PC-iju i na Macu i nisam primjetio nikakvu bitnu razliku ako se miš na oba sustava podesi kako ti je ugodno.
09.05.2010 | 23:21
Ja sam od onih kojima defaultno ponasanje misa pod OSXom nikada nije sjelo i mislim da mi nikada nece ni sjesti jer mu jednosavno fali drugi slider za namjestanje. Win driveri uvjek imaju akceleraciju i brzinu, OSX ima samo jedan - tracking.
Wizz stavi si SteerMouse ili USBOverdrive koji ti rjesavaju taj problem, ja ne mogu zamisliti rad na Macu bez njih. Koristim zicani mighty, bezicni mighty i Logitech mx1000
www.macupdate.com/info.php/id/19058/steermouse
www.macupdate.com/info.php/id/7115/usb-overdrive-x
09.05.2010 | 23:30
EevaA je napisao:
Ehej.

Evo prije nego ti ovi stari mekovci pocnu pojasnjavati kako je to sve u biti super i mrak, ja sam isto nova i imam slicne zamjerke.



Ma koje krivo kretanje, sve ti je super i mrak. Malo si se zabunio ili krivo napisao, nema greske, koji sistem, sve ti radi super i mrak. Kak ne kuzis?
09.05.2010 | 23:40
MoschuS je napisao:
Ja sam od onih kojima defaultno ponasanje misa pod OSXom nikada nije sjelo i mislim da mi nikada nece ni sjesti jer mu jednosavno fali drugi slider za namjestanje.




Uvijek sam se pitao čemu služe ta dva slidera (na windowsima) kad nema vidljivog efekta...

Sad vidim da moja čula uopće ne doživljavaju cijeli neki meni nepoznat svemir tajnih pomaka miša...

Sve bi ja vas natjerao natrag na Atari ST pa da vidite što je traljavi mouse driver...
10.05.2010 | 00:36
IgorD je napisao:
Ja koristim Microsoft miseve na bas svim mojim kompjuterima: devetka, osx, windowsi.


Uz trackball, vrlo zanimljiva podudarnost


IgorD je napisao:
Ovo je moj trackball mis:




Prosao mi je kroz ruke i spada u neku visu srednju klasu stare Kensington slave.


IgorD je napisao:
A trebao bih nesto poput ovoga, iako bih radije da je kugla centralno:





5 komada spomenutog i vjerovatno idem na 6-tog za vanjsko nosenje. Po meni najbolji trackball koji sam koristio a vucem naviku od prvih Logija i Kensingtona. On je predstavljen kao zadnji model u gami recentne ponude. No zanimljivo, njegov patent je medju starijim modelima. Ne znam koliko si trackball mishki koristio do sada? Ali striktno srednje kormilarenje se pokazalo prilicno starim po pitanju ergonomije ruke i novih pristupa. Optical Trackman je prilican pomak ugodi ruke naspram tvog sadasnjeg modela i samo je lagano spustena pozicija kugle. Neupitno da je to prilicno subjektivna kategorija, ali eto, upoznat sam s tvojim modelom, pa donekle mogu biti objektivan.



IgorD je napisao:
U zadnjih godinu dana sam pitao na desetak mjesta i nitko ne drzi trackball miseve.



Logitech je osjetno dignuo cijene, pa su trackball-ci, dodatno ostali u kategoriji nezahvalnih proizvoda za drzanje u ponudi manjih ducana. Jedno vrijeme su se dali uredno naruciti via HGSpota kao i nekih manjih web ducana. No trenutno se povremeno pojavljuju ili zivotare po nekim skladistima ili kao artikli koji jos nisu nasli kupca : Nabava

No za pravu dozu relevantnosti ponude, jedino ti telefon u ruke i provjera daju pravi odgovor. S druge strane, eBay ih zbilja ima koliko hoces i vrlo cesto ti se moze zalomiti novi u kutiji za nikakvu cijenu. Posebno kad potrefis model koji slucajno taj tjedan nije privukao previse paznje.


IgorD je napisao:
ali nema wheel, pa ga rijetko koristim iako su meni te kugle daleko najpreciznije i ruci najugodnije.


Mozda da posaljes email Kensingtonu ili eventualno provjeris na nekom njihovom boljem forumu? Jer sjecam se da je postojao pandan PC varijanti Marble Scroll Wheel utila koji je netko slozio bas za Kensigton ergelu pojedinih modela. TrackMan Marble je stekao veliku reputaciju u DAW upotrebi i znam da je neki util postojao za Maca. Spominjem cisto ako te postojeci u svemu ostalom zadovoljava i fali ti samo scroll.


User je napisao:
Meni su isto interesantni trackball misevi, al volio bi ih isto isprobat prije kupnje da vidim jel mi trebaju


Iz ponude ponude modela :

Svi su dostigli slicne visine i samo je pitanje kvalitativnih finesa medju odabirom.

TrackMan Wheel u dvije inkarnacije je ponesto osebujniji medju modelima. Najvise radi razliku izmedju korisnika koji se kunu u njega i onih koji ga ne vole. Meni ni nakon par tjedana nije leglo namotavanje palcem. Daleko da je tesko ili lose. Ali jednostavno mi nije lezalo kao ideal, ili kao ugoda naspram centralnom polozaju. Nekakvu vrstu nazovi motorickog nemira mi je izazivao takav rad palca. Istina, kad se zadubis u radu, to se zaboravi. Ali cim napravim usporedbu ostalih modela, jednostavno nije moj izbor. Preciznost kugle je bez greske i zbog manjih dimenzija daje posebnu dinamicnost.

Trackball Marble je kao sto sam spomenuo stekao prilicnu reputaciju medju specificnijim korisnicima. Marble je na papiru zadnji patent i ujedno najrecentniji uradak iz kuce Logija. Preciznost kugle je recimo za mili finesu naspram ostalih modela.

Cordless Optical Trackman je moj trenutni izbor. Jednostavno mi lezi kao saliven. Ima pravu tezinu, uzitak kontrole i jednostavno zaboravljam da ga koristim koliko je ugodan. Crtanje i opcenito "parkiranje" pomaka je sasvim drugacija dimenzija od klasicnog misa. Potreban je jedino period prilagodbe na kao i na svaki novi trackball. Mana mu je jedino cijena. Eh da, izolacijska guma (boljka nekih Logi proizvoda) zna biti vrlo mizerna i sklona "pilingu" vec nakon nekoliko dana. Ali to odma mozete primjetiti i ako dodje do toga - odmah ga zamijeniti za novog. Jednog sam (kupljen u DE) slao nazad Logiju i dobio novu zamjenu za nekoliko dana. Uglavnom, preporuka za one koji traze novi trackball.
  • User
  • Posjetitelj
10.05.2010 | 02:35
smayoo je napisao:
Sve bi ja vas natjerao natrag na Atari ST pa da vidite što je traljavi mouse driver...


Jao, ima koji mjesec da sam ga skinuo s ormara i nahranio ga strujom, nostalgije radi... Mislim da je prije do miša nego do traljavog drajvera, meni je još uspio i zahrđat po kotačićima tako da sad i skakuće po ekranu
10.05.2010 | 16:56
E MoschuS je ubo moju misao . Također sam čitao o tim programima usboverdrive i steermouse. Navodno je dosta drugačije riješeno ponašanje miša u odnosu na windoze. Ne mora biti nužno bolje ili lošije, jednostavno drugačije. E sad, ići ću upornošću - pokušaj navikavanja.

BTW. pozdravljam Algebrin novi program vezan uz Apple računala. Nadam se da će ih Astoria sljediti.

Sve u svemu ja bi bio jedan od onih zadovoljnijih kada bi Apple ugrabio veći dio tržišnog kolača kod nas. Također pozdravljam politiku cijena softwarea od strane Applea, tu prvenstveno mislim na OS iako ni ostale cijene nisu jezive ako se usporede ekvivalentne windows inačice.

Također bitno je drugačija percepcija vrijednosti ljudi koji koriste Apple i ostatka raje. To objašnjavam činjenicom što dosta korisnika Apple računala dolaze iz poduzetničkog i kreativnog miljea, gdje je zarada od autorskog djela itekako bitna stavka.

Uglavnom da ne duljim s offtopičarenjem.

Two thumbs up za Apple i prisutnu zajednicu ovdje!

Hvala svima

Wizz
11.05.2010 | 16:12
MoschuS je napisao:
Ja sam od onih kojima defaultno ponasanje misa pod OSXom nikada nije sjelo i mislim da mi nikada nece ni sjesti jer mu jednosavno fali drugi slider za namjestanje. Win driveri uvjek imaju akceleraciju i brzinu, OSX ima samo jedan - tracking.
Wizz stavi si SteerMouse ili USBOverdrive koji ti rjesavaju taj problem, ja ne mogu zamisliti rad na Macu bez njih. Koristim zicani mighty, bezicni mighty i Logitech mx1000
www.macupdate.com/info.php/id/19058/steermouse
www.macupdate.com/info.php/id/7115/usb-overdrive-x


I ja sam jedan od onih kojima je ponasanje misa na OSX-u neupotrebljivo. Tromo, neucinkovito i zamorno. Pogotovo nakon sto sam se navikao na Logitech mx518 i njegove drajvere.

Tnx za ove linkove. Isprobat cu bas.
11.05.2010 | 19:24
Ako Quad kaže da problema nema onda ga nema i točka
11.05.2010 | 20:25
To je sve stvar percepcije.

Stari korisnici koji su na Macu oduvijek, cijene taj feature njegovog mouse drivera, da procjenjuje po mojim pokretima želim li preciznost ili brzinu... Noviji korisnici, pretežito switcheri koji dolaze sa windowsa i navikli su na onu (meni grozomornu) win standardnu postavku su pak navikli na to i to je tako...

Činjenica je da sam uvijek na windowsima pizdio kad god bih primio miša u ruke, trzanje, skakanje, nepreciznost - no to je bilo do XPa, tamo su se popravili afair.

Uglavnom, da Apple makne ovaj feature, mislim da bih si počupao kosu, a switcherima i njihovim poteškoćama prilagodbi, mogu samo reći - jebi ga.

Uglavnom, ako na 30" ekranu mogu jednim trzajem doći s jedne na drugu stranu ekrana, a istovremeno i ubosti nešto par piksela sitno bez problema, tu se nema što popravljati.
11.05.2010 | 21:54
U stvari nema razlike u kretanju misa, nego mozak drugacije reagira na OSX, a drugacije na WIN. LOL
Ja stvarno ne razlikujem štakore i njihovo kretanje.
12.05.2010 | 10:26
Što me sjeti dana na OS 9 i igranja Unreal Tournamenta - kad god bi bio u onom njegovom meniju, gdje se namještaju postavke - a miš bijeli kao na windowsima, i skače, neprecizan do boli i sve ostalo - nikad mi nije bilo jasno kako je ekipa uspjela prenijeti taj jadni windows feeling korištenja miša unutar aplikacije...
27.01.2012 | 09:45
MoschuS kaže:
Ja sam od onih kojima defaultno ponasanje misa pod OSXom nikada nije sjelo i mislim da mi nikada nece ni sjesti jer mu jednosavno fali drugi slider za namjestanje. Win driveri uvjek imaju akceleraciju i brzinu, OSX ima samo jedan - tracking.
Wizz stavi si SteerMouse ili USBOverdrive koji ti rjesavaju taj problem, ja ne mogu zamisliti rad na Macu bez njih. Koristim zicani mighty, bezicni mighty i Logitech mx1000
www.macupdate.com/info.php/id/19058/steermouse
www.macupdate.com/info.php/id/7115/usb-overdrive-x


Niti ja se, nakon gotovo 5 mjeseci nakon switcha, ne mogu priviknuti na drugačije ponašanje miša nego na Win. Probao sam Magic Mouse, Razer DeathAdder, Logitech M705 i sada Logitech M510. Naviknut sam sa Win na brze, precicne pokrete što niti sa jednom od ovih miševa, ma koliko mijenjao i podešavao postavke, koristio proizvođačem softver ili Apple drivere, dodatne alatke, nisam uspio dobiti onako kako želim na OS X-u. To je jedini minus koji imam naspram Win. Stvarno se umorim nakon 4-5h rada u Photoshopu na OS X-u, dok na Win nije tako. Ukoliko ubrzo ne nađem neko rješenje morat ću se opet preobratiti jer odmornu ruku i novac za kruh od rada neću žrtvovati zbog Applea.
27.01.2012 | 10:03
Iskreno, ja uopće ne kužim o čemu se to priča uvijek kad se vrati tema na stol. Ja ni sekunde nisam primjetio neku razliku u ponašanju miša između Win i Mac. A radim u AutoCAD-u gdje je preciznost itekako bitna.

Istinabog, dok sam bio na Win, uvijek su se svi čudili kako su mi miš i touchpad podešeni . Meni je valjda oduvijek Mac način rada miša bio prirodan.
27.01.2012 | 11:29
Dr. Beast kaže:
Niti ja se, nakon gotovo 5 mjeseci nakon switcha, ne mogu priviknuti na drugačije ponašanje miša nego na Win. Probao sam Magic Mouse, Razer DeathAdder, Logitech M705 i sada Logitech M510. Naviknut sam sa Win na brze, precicne pokrete što niti sa jednom od ovih miševa, ma koliko mijenjao i podešavao postavke, koristio proizvođačem softver ili Apple drivere, dodatne alatke, nisam uspio dobiti onako kako želim na OS X-u. To je jedini minus koji imam naspram Win. Stvarno se umorim nakon 4-5h rada u Photoshopu na OS X-u, dok na Win nije tako. Ukoliko ubrzo ne nađem neko rješenje morat ću se opet preobratiti jer odmornu ruku i novac za kruh od rada neću žrtvovati zbog Applea.

Imao isti problem. Zalijecio ga softverom SteerMouse i odonda nemam vise tih problema
27.01.2012 | 11:33
^SuperUnknown^ kaže:
Imao isti problem. Zalijecio ga softverom SteerMouse i odonda nemam vise tih problema


Koji mouse sada koristiš? Možeš li okačiti SS postavki za Mouse u Prefrences i postvaki SteerMouse-a? Da li uopće SteerMouse podržava bežične miševe?

smayoo kaže:
Iskreno, ja uopće ne kužim o čemu se to priča uvijek kad se vrati tema na stol. Ja ni sekunde nisam primjetio neku razliku u ponašanju miša između Win i Mac. A radim u AutoCAD-u gdje je preciznost itekako bitna.

Istinabog, dok sam bio na Win, uvijek su se svi čudili kako su mi miš i touchpad podešeni . Meni je valjda oduvijek Mac način rada miša bio prirodan.


Ipak nisam jedini lud.
20.02.2012 | 16:56
Touchpad na air_u je nešto naljepše i ugodnije na čemu sam radio u svom životu.Mojem odušuvljenju nema kraja...jedino bi nekog molio da mi kaže kako promjeniti y i z.Sistem je lion 10.7.3 i u system preferences je uzet u jeziku hrvatski za pisanje??
20.02.2012 | 17:04
Za keyboard layout uzmi si Croatian-PC umjesto samo Croatian i stvar sređena.
20.02.2012 | 17:28
MoschuS kaže:
Ja sam od onih kojima defaultno ponasanje misa pod OSXom nikada nije sjelo i mislim da mi nikada nece ni sjesti jer mu jednosavno fali drugi slider za namjestanje. Win driveri uvjek imaju akceleraciju i brzinu, OSX ima samo jedan - tracking.


Točno. Radim na oba sustava i miš na OSX mi jednostavno ne leži. Vjerujem da je problem u akceleraciji, ali i samom "gripu" i načinu na kojim radiš s mišem.
www.razerzone.com/mouseguide/ergonomic/advantage
Koristim Razer Cooperhead i ako malo ozbiljnije igraš FPS, kvalitetan miš znači jako puno, što zbog preciznosti, što zbog samih drajvera i mogućnosti postavki koje pružaju. Neznam, možda neki ljudi stvarno ne primjećuju razliku između OSX i Win, ali više mislim da je to zbog škart miševa koje koriste na Windowsima
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 23 minuta
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
  • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
  • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Riba, Anonimci (314)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO