Novi switcher
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi switcher


30.10.2016 | 20:39
Prije svega, pozdrav svim jabucnjacima/kinjama

Vec duze vremena cekam izlazak novih macbook pro laptopa (od sredine prosle godine), te sam ih napokon docekao i imam nekoliko pitanja za sve vas:

1. Planiram uzeti macbook pro 15'' iz njemackog apple store-a. Buduci da smo u EU porez kao takav placam samo u Njemackoj, nasi pametnjakovici mi nece naplatiti dodatnu carinu?

2. Prije registracije sam procesljao cijeli forum, i u nekoj temi sam pronasao da netko nudi knjigu/skriptu o switchu sa windowsa na mac, ali sada niti sa trazilicom ne mogu pronaci?

3. Sto preporucate za virtualku ako bi se slucajno odlucio na taj mazohisticki potez i instalirao windowse? Paralels/Bootcamp/nesto trece i koje su prednosti svakog navedenog programa?

4. Apple care mogu naruciti i izvana, samo ga moram unutar 1. godine aktivirati?
30.10.2016 | 21:18
Pozdrav @mmesko da ti odgovorim na prvo pitanje. Carinu nećeš platiti, ali češ pdv platiti naš od 25%. Neznam od kad je to , ali je novost provjerena. Kupovao sam nedavno neko napajanje i proc na nekom web shopu u de. Cijena za te proizvode je bila uredno napisana s njihovim merverom od 19%, ali kad sam radio transakciju gdje sam odabrao zemlju i sve ostale tehnikalije, pisao je merver 25 %
30.10.2016 | 21:22
cariblanco kaže:
Pozdrav @mmesko da ti odgovorim na prvo pitanje. Carinu nećeš platiti, ali češ pdv platiti naš od 25%. Neznam od kad je to , ali je novost provjerena. Kupovao sam nedavno neko napajanje i proc na nekom web shopu u de. Cijena za te proizvode je bila uredno napisana s njihovim merverom od 19%, ali kad sam radio transakciju gdje sam odabrao zemlju i sve ostale tehnikalije, pisao je merver 25 %


Nikakve logike... ili će ga naplatit ili neće... ali mora jer smo u eu... ne znam odakle im 25%... kako paltit 25% kad je kod njih 19... nešto mi tu ne štima :/
30.10.2016 | 21:34
Evo ti transakciju s paypal, imaš i navedeni web pa tamo provjeri cijenu za te proizvide.

www.igreklik.com/slike/images/09800976768268710280.png

Nisam ni ja vjerovao...saznao na nekom drugom forumu i na kraju se uvjerio kad sam kupio.
30.10.2016 | 21:36
Pisali smo već nekoliko puta. Trgovci (govorimo isključivo o kupnjama preko weba, ali u slučaju mmeska, pretpostavljam da čovjek misli fizički doći u njemačku u Apple store i kupiti komp pa će sigurno platiti njemački porez) koji premašuju određeni godišnji promet (npr. amazon.de) dužni su pri prodaji obračunati PDV po stopi zemlje kamo šalju prodanu robu. Dakle, onda će obračunati 25%. Mali web trgovci (npr. oni preko E-baya) nisu. Oni uvijek naplate PDV po stopi zemlje u kojoj im je sjedište. Takva je EU regulativa. Ne znam što tu ne bi štimalo?

Carine, naravno, nema jer su sve zemlje EU jedno zajedničko tržište.

Ad 2 - ne treba ti. Samo zaboravi Windows navike i radi stvari onako kao bi ti prirodno došle. Ako ne znaš kako bi nešto napravio, pitaj svoju mamu ili baku. Ozbiljno. :B

Ad 3 - VirtualBox. Besplatan je. Radi. Nisam probavao zavrtiti neke igre i slične zahtjevne stvari, ali ono što je meni trebalo - poneke aplikacije kojih nema za Mac - radi

Ad 4 - moraš ga kupiti i aktivirati prije isteka jamstva. Preporučam ti ga ga kupiš odmah u Apple store, skupa s laptopom
30.10.2016 | 21:46
Koji je to godišnji promet? Gdje to piše? Daj neki link. Mene zanima čisto informativno. Postoji li popis takvih prodavatelja kod kojih preko weba plaćam naš a ne njihov porez?
30.10.2016 | 21:48
pitam ovo vezano za carinu/porez jer se bavim fotografijom (amaterski),te sam narucivao preko njemackih web shopova aparat i objektive, te sam platio tocno onu cijenu koju je prikazalo na njihovom web shopu (nikakav amazon/ebay) Upisao sam normalno svoju adresu u ZG i za 3-4 dana najnormalnije stiglo kurirskom sluzbom...

2. ne, ne mislim otici u Njemacku, nego preko apple.de naruciti laptop sa international tipkovnicom sa dostavom u RH. Jer ne mislim placati extra za vec i ovako skup laptop samo zbog nasih slova koja se mogu podesiti na bilo kojoj tipkovnici. U krajnjem slucaju, ako mi i zatrebaju, kupim externu tipkovnicu i miran sam, zar ne?
30.10.2016 | 22:06
JOHN kaže:
Koji je to godišnji promet? Gdje to piše? Daj neki link. Mene zanima čisto informativno. Postoji li popis takvih prodavatelja kod kojih preko weba plaćam naš a ne njihov porez?


Na ovom linku klikni na hr zastavu

ec.europa.eu/taxation_customs/business/v...services_en#one_stop
  • Dijete
  • Posjetitelj
30.10.2016 | 22:31
mmesko kaže:

2. ne, ne mislim otici u Njemacku, nego preko apple.de naruciti laptop sa international tipkovnicom sa dostavom u RH.


Jel ovo nesto novo?

AFAIK, prije je bilo moguce narucit i dostavit proizvode sa apple.xx iskljucivo u xx zemlju...
30.10.2016 | 22:53
Prije nekoliko dana pokusao to napraviti i dalje se ne moze. Iz app stora te zemlje mozes naruciti dostavu samo u tu zemlju. Osobno otici i kupiti mozes.
31.10.2016 | 01:50
mmesko kaže:
ne, ne mislim otici u Njemacku, nego preko apple.de naruciti laptop sa international tipkovnicom sa dostavom u RH.


To se, naravno, ne može. Zašto si mislio da se može?

Mislim da se čak ne može niti naručiti na adresu od reposting servisa kao što je mailboxde.com. Osobno nisam probao (ne bih se baš ni usudio nešto toliko skupo kupiti na takav način), ali netko mi je rekao da je pokušao nešto slično preko američkog Apple Storea pa dobio odbijenac (online narudžba je prošla, ali je naknadno dobio povrat novca i E-mail s objašnjenjem da njegova narudžba nije "eligible", ili tako nešto).
31.10.2016 | 05:30
Govorilo se o granici od 100.000€. Ako trgovac iz EU posluje s RH i isporucuje robu preko tog limira, tada NE placa porez zamlje sjedusta, viec porez zemlje u koju salje robu. Da je drugacije, auti bi se recimo tako kupovali.
31.10.2016 | 06:56
Jeste sigurni za to da se ne moze naruciti sa stranih apple storeova sa dostavom u Hrvatsku? Nisam jos narucio laptop,ali ne dajem nasim lopovima toliko novaca,ako negdje mogu proci jeftinije...
Znaci jedino mi preostaje otici do graza ili cekati na nekim njemackim webshopovima tipa mediamarkt i sl?
31.10.2016 | 09:13
Da, sigurni smo. To je tako bilo uvijek i oduvijek, te je i nadalje tako. Opet te pitam - zašto si uopće mislio da se može? Zar ti je to netko rekao? Ili...?
Zadnji put kad sam gledao, nije Mac ništa bitno jeftinije koštao u Grazu, osim ako nije bio neki na nekoj akciji. Razlika je bila za onoliko koliko se razlikuje stopa poreza i možda još malo (par posto). Sad nisam pratio u zadnje vrijeme, zar je zaista neka bitna razlika?
Za MediaMarkt također pouzdano znam da dostavljaju samo na D-A-CH adrese. Jedino ne znam da li dostavljaju na adrese reposting servisa.
31.10.2016 | 10:20
Mislim da se više isplati napraviti izlet u Njemačku na 1-2 dana i u tom periodu riješiti taj laptop na licu mjesta. Pod pretpostavkom da ti razliku u cijeni ne pojedu troškovi puta.

U svakom slučaju @mmesko, dobrodošao.
  • Dijete
  • Posjetitelj
31.10.2016 | 10:47
rusty kaže:
Mislim da se više isplati napraviti izlet u Njemačku na 1-2 dana i u tom periodu riješiti taj laptop na licu mjesta. Pod pretpostavkom da ti razliku u cijeni ne pojedu troškovi puta.

U svakom slučaju @mmesko, dobrodošao.


Najjeftinije je sjest u bus za shoping (ak to jos uvijek postoji) za Graz...
31.10.2016 | 13:39
Nije mi nitko rekao,vec sa pretpostavio buduci da je online store u svakoj drzavi,pa da je kao i sve ostalo sto narucujes preko interneta
31.10.2016 | 15:32
Pretpostavka je majka svih za*eba…
31.10.2016 | 15:41
smayoo kaže:
Pretpostavka je majka svih za*eba…

Slazem se
31.10.2016 | 15:44
Buduci da se ne moze naruciti sa bilo kojeg apple storea u inozemstvu dostava u RH,zna li netko koji je tome razlog? Neka EU regulativa i pravila ili jednostavno apple ne dozvoljava? Jer mi nema smisla ako je webshop da nemaju dostave po zemljama clanicama EU...
31.10.2016 | 16:24
(Molim te, isključi u Tapatalku taj "potpis". Smeta u tekstu i čini ga nečitkim. Hvala.)
Razlog je taj što je takva politika Applea. Ali nije u tome Apple iznimka, čak niti rijetkost. Većinom su web shopovi jakih brandova orijentirani nekom uskom tržištu (npr. nacionalnom) radi politike štićenja vlastitih distributerskih kanala.
Općenito, nisam do sad čuo da je netko kupio Mac preko nekog inozemnog web dućana, a s dostavom u HR, i da je to sve bilo bezbolno. Zadnji primjer kojeg se sjećam - prijatelji su nabavili MBP preko talijanskog E-baya od trgovca s vrlo visokim scoreom pa je bilo dosta natezanja. Najprije se bio predomislio pa tražio više novca, onda je tvrdio da je poslao komp, a nije mogao predočiti dokaz o slanju, a tek kad su podigli reklamaciju kod E-baya i zatražili povrat novca im je poslao potvrdu da je pošiljka poslana (dan ranije). Bojali su se da će stići cigla (na adresu prijatelja u Trstu), ali na kraju je ipak došao laptop. Živ, zdrav, normalan, nov, nekorišten, s računom i jamstvom. Samo što je koštalo živaca i trajalo preko 2 mjeseca. Uštedjeli su nekih 2000 kn. Nije za bacit, ali za njih to nije bio životno važan iznos.
31.10.2016 | 22:26
ne bi apple imao nista protiv, njihova poanta je prodati robu, kupio je ti u de. shopu ili hr. shopu, ali ni jedan normalan uvoznik nece uzimati za partnera nekoga radi cije poslovne politike pusi od nelojalne konkurencije, posto porez nije stavka o kojoj odlucuje uvoznik.
tko bi se uopce bavio distribucijom macova u hr ako si mozes jednostavno naruciti na vrata isti proizvod koji ce biti par postotaka jeftiniji samo na racun poreza.
12.12.2016 | 21:41
Evo da malo ozivim temu nakon mjesec i pol dana. Dosao je u moje ruke novi macbook pro 15" narucen sa njemacke stranice. Radi se o 2,7GhZ sa 512SSD i AMD Pro 455 grafickom. Ovo cudo jednostavno leti i sudeci po uvodnih nekoliko sati, nema sanse da cu se ikada prebaciti na windowse... Ovdje sve radi i toliko je jednostavno da nije za povjerovati! Jesam li uopce napomenuo da mi je ovo 1. apple proizvod ikada i vec sam
12.12.2016 | 22:59
Daj napiši nešto više kako si naručio od kud i dali je shippano u Cro.
13.12.2016 | 01:15
naruceno je sa stranice www.pcking.de/eshop.php . Dostava u RH je 15 eura, te se moze narucivati i placati preko paypala. Sa vlasnikom se mozete dogovoriti na hrvatskom jer mi se cini da je iz Srbije/BiH. Normalno tipkovnica je njemacka, ali to je najmanji problem. CIjene su vise nego povoljne, a za pretrazivanje cijena sam koristio geizhals.de gdje mozete vidjeti koji modeli su i u kojim trgovinama dostupni. Naruceno je u utorak, u srijedu uplaceni novci, te je paket krenuo u petak za RH, u subotu je vec bio ovdje, dok mi ga danas postar nije donio na kucnu adresu (slanje DHL-om).
Ako jos nekog nesto zanima, slobodno pitajte.
13.12.2016 | 08:47
kinsif kaže:
tko bi se uopce bavio distribucijom macova u hr ako si mozes jednostavno naruciti na vrata isti proizvod koji ce biti par postotaka jeftiniji samo na racun poreza.


Evo, da oživimo malo ovo pitanje...
Ja osobno smatram da je Hrvatskoj vrlo potrebno da postoji čak i više ovakvih PCking.de trgovaca, da se ovaj lokalni "ovlašteni" ""distributer"" malo trgne. Za mene ovo nije nelojalna, nego, dapače, vrlo zdrava konkurencija.
Pri tom, da budemo načisto, ne smatram da je problem u onima koji kod nas nude Apple u maloprodaji (kao npr. Kreativni odjel), nego u onima za koje su oni, Appleovom krutom politikom, takoreći franšizno vezan, a koji ne rade svoj posao i kojima se zapravo živo fućka i za zadovoljstvo kranjih korisnika, i za poslovni uspjeh svojih neposrednih kupaca (Apple resellera), i, u krajnjoj liniji, za uspješnost i image Apple branda od kojeg žive.
A priča o servisnoj podršci s ovim nema veze. Servis koji prima Mac na popravak pod jamstvom fakturira svoju uslugu i ovako, i onako, i to Appleu (u konačnici). Njima je posve svejedno gdje je koji Mac kupljen.
13.12.2016 | 16:09
U stvari, onda nam uopće ne trebaju dučani. Sve se naruči preo neta (možda kruh).
Ja kupim u RH Mac (prijenosnik) jer mi dođe s našom tipkovnicom. Mogao bi i u Sloveniji je iako nemaju "ć" imaju na svojim tipkovnicama i to slovo.
Cijene bi trebale biti usporedive s onima vani, zašto nisu, ne znam, pohlepa ili nešto treće?!?
13.12.2016 | 16:50
Evo samo primjer jedan. Kupio sam Core i7-6700 3,4 GHz (Skylake) Sockel 1151 - boxed i još neke stvari vani, jer nemam šansu to dobiti ovdje po toj cijeni. Istina je da se treba malo strpiti s dostavom

www.caseking.de/intel-core-i7-6700-3-4-g..._campaign=RatingMail

Kad bude više ljudi kupovalo vani, budu i naši snizili cijene. Mislim da mora biti pohlepa, jer ne vjerujem da naši dobivaju robu po nekim posebnim cijenama, pogotovo od kad smo u EU.
13.12.2016 | 16:54
Možda bude baš kontra efekt. Manje se bude kupovalo kod nas i trgovci budu otišli vrti i onda oni koji ostanu budu (možda) još digli cijenu (jer nema konkurencije) i moža i ti propadnu.
Ovo nema veze samo s elektronikom, već sa svom trgovinom. Na kraju bude ostao samo Agrokor.
13.12.2016 | 17:32
A tko trgovcu iz Hrvatske brani da prodaje online bilo kome u EU? Nitko, samo mu je lijeno pomučiti se, naučiti nova pravila i prilagoditi se.
To je, Žabac, ista priča kao i s taksistima. Bune se jer bi i dalje derali po 40 kn/km tako da triput mjesečno prevezu nekog stranca od aerodroma do grada i ostatak mjeseca gledaju filmove na stajalištu ili uopće ne izlaze iz kuće. Ma hajde. I ja bi tako. Prije 30 godina su projektanti inženjer-sat računali po 10x do 20x satnu neto plaću i to je bilo normalno. Efektivno se od 40 h tjedno radilo 10, a u kantini se provodilo 20. Prošla baka s kolačima. Zašto bi ja žalio trgovce koji manjak prometa žele nadomjestiti većom maržom? Prijatelju, trgni se malo i pedaliraj, kao i mi ostali...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO