izrada particija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

izrada particija


01.06.2005 | 11:11
Pozdrav!

Pošto mi u petak stiže Apple PowerBook G4 htio bih saznati nešto više o particioniranju diska. Zanima me da li je onako jednostavno kao i pri instaliranju Windowsa XP, koji su shortcut-i za ulazak u BIOS, itd. Pošto sam odlučio sam instalirati Mac OS X (jer nakon ispljuvanih 16.000 kn ne planiram plaćati i instalaciju) htio bih znati da li je moguće sve to tako jednostavno napraviti, dakle ubaciti DVD, boot-ati s njega, podijeliti hard disk, formatirati i instalirati. Hard disk je veličine 80 GB, a htio bih imati jednu particiju od 30 GB na kojoj bi se nalazio Mac OS X Tiger te naknadne aplikacije i ostalih 50 GB za multimedijalne sadržaje (glazba, filmovi, igre, itd.).

Bio bih zaista zahvalan ako bi itko mogao napisati jedan mini-guide kroz sve ovo da prvo iskustvo s Appleom ne bude bolno. Eto, nakon 6 godina druženja s PC-om odlučio sam ga se odreći i preći na vrlo hvaljeni Apple (i po dizajnu i po stabilnosti operativnog sustava). Nadam se da će iskustvo s PowerBookom biti ugodno i nezaboravno.


Uz to, htio bih znati da li većina Windows aplikacija radio normalno u Virtual PC-u 7 i da li je moguće pokretati igre namijenjene za Windows sustav?

Hvala!
01.06.2005 | 11:22
Cestitam i dobrodosao
Sada slijedi prvi sok - Machintoshi dolaze sa preinstaliranim sistemom! Dakle kada prvi put ukljucis Powerbooka odgovorit ces na par kratkih pitanja i sistem ce se podignuti.
Mislim da po default sve dolazi na jednoj particiji, dakle ako zelsi vise particija morat ces ipak reinstalirati sistem (postoje alati poput Partition Magica na PC-u ali nemam iskustva s njima, a ne znam koliko se to isplati s obzirom da instalacija OS X-a traje oko 20 minuta).
Instalacija je djecje jednostavna, dakle ubacis instalacijski DVD, bootas s njega, i kada se pojavi installer u meniju ces pronaci Disk Utility s kojim mozes kreirati particije po zelji. Sumnjam da ces igdje zapeti.
Pandan BIOS-a na Macu bi bio Open Firmware u koji mozes uci ako drzis tipke Apple+Option+O+F kod ukljucivanja. Tamo u biti nemas sto dirati, ali cisto informacije radi. Puno vise o Open Firmwareu mozes naci po netu.
Ja sam Virtual PC koristio jako malo, u osnovi sve radi bez problema, no ne vjerujem da je pogodan za igre...nisam siguran da pozdrava 3D hardware, ali mozda ce netko tko ga aktivno koristi znati vise.
01.06.2005 | 11:45
Zdravo! Bravo!
Mislim da ces vrlo brzo uvidjeti da nema ama bas nikakve potrebe za svim onim silnim odrzavanjem sistema, kopanjem po fileovima, BIOSu i tome slicno, a na sto te naucilo sest godina prezivljavanja na Windowsima. Takodjer, kako je sistem bitno drugaciji od Wintela, dopusti si par dana istrazivanja prije nego ides raditi particiju. Mozda ti nece trebati.
Kad dignes sistem, izvrti Software Update (jabuka -> software update) i podigni sistem na 10.4.1. i dodaj sto god ti nudi.
Koje ti Windows aplikacije trebaju? Postoji cijeli niz zamjenskih, a dobrim dijelom i boljih rjesenja, pokatkad i besplatnih (OpenOffice, npr).
01.06.2005 | 13:04
Čestitam na PB-u! i dobrodošo među nas

Ja sam osobno switcho prije neke 2 godine i više se na PC ne mislim vračati. PArticije su ti totalno nepotrebne, kao što ti je marin rekao, pusti da proče par dana i dopusti stroju da te ponese. Na PC-ju sam radio i više od 6 godina i uvijek sam imo particije, no na Jaguaru ili Tigru, to je samo gubitak vremena.
VPC nije hardweski akceleriran (ne kuži grafičku karticu), tako da igre teško da će raditi osim možda nekih manje zahtjevnih. No, što se tiče VPC-a i win software-a, mogu ti reči da sam došao do toga da sam instalirao njega i ostao na tome (dakle sam VPC, bez windowsa, jer nemam nikakve potrebe za njima).
I zadnje, šta se tiče software-a, pitaj, uvijek se nađe neka dobra dušica, a ako si iz ZG-a... dođi na mac kavu u nedjelju, u kaptol centar, cafffe/slastičarna Cochiba, 2 etaža kaptol centra.

Pozdrav!
01.06.2005 | 13:15
Hvala na brzim odgovorima.

Riba, gospodin iz dućana je rekao da mogu birati da li želim da mi oni instaliraju OS ili da to učinim sam, što znači da je hard disk prazan i nije formatiran. To sam odlučio učiniti sam jer naplaćuju tu uslugu, a moja majka je jedva izdvojila tih 16.000 kuna. Znači, prvi put kada upalim PowerBook ubacim DVD, on ga boota i kreće instalacija, i kao što kažeš, pojavljuje se Disk Utility u kojem je moguće particionirati disk. Zvuči veoma jednostavno, a pojam \"problem\" ionako ne očekujem kod Apple-a.

Kažete da su particije beskorisne, no ja ipak volim nekakav red, pa ću si ipak sve lijepo odvojit.

Očekivao sam od Virtual PC-a da pokreće samo neke osnovne aplikacije, no nema veze jer mi nije toliko do igara. Što se tiče aplikacija htio bih koristiti Shareaza, ali sam čuo da postoji Limewire koji također nije loš i kompatibilan je s Macom. Ne znam da li je moguće pregledavati .doc fileove u nekom od programa na Macu, pa bi instalirao i Office 2003.

Mika, to ti mene na spoj zoveš, hehe?
01.06.2005 | 13:46
Reci ti nama u kojem je to dućanu \"gospodin\" ponudio instalaciju OSa ? Tako da budemo upozoreni ...



.doc fileove možeš privremeno otvarati u TextEditu, ali postoji i Office 2004 za Maca.
01.06.2005 | 14:07
danijelr15 je napisao:
[color=#000080]Hvala na brzim odgovorima.

Očekivao sam od Virtual PC-a da pokreće samo neke osnovne aplikacije, no nema veze jer mi nije toliko do igara. Što se tiče aplikacija htio bih koristiti Shareaza, ali sam čuo da postoji Limewire koji također nije loš i kompatibilan je s Macom. Ne znam da li je moguće pregledavati .doc fileove u nekom od programa na Macu, pa bi instalirao i Office 2003.



Daj si malo vremena. Malo istrazuj i cekaj da se uspomene s Windows platforme smire i prasina slegne. Onda ces vidjeti:
1. Treba li ti paticioniranje uopce? Iskreno, smatram to nepotrebom tlakom od koje imas vise gnjavaze nego koristi -- lakse je nabaviti dodatni vanjski disk ako zelis vise diska za specijalne namjene.
2. Treba li ti emulacija ili je bolje sve to raditi na drukciji nacin -- Mac nacin?
Emulacija koju pokrece Virtual PC je ubitacna. Spora. Ne isplati se. Bolje je nabaviti MS Office za Maca i uzivati u brzini i jednostavnosti.
Odnosno, buduci da kupujes Maca, i to Powerbooka, pokusaj zaboraviti Windowse. Ne isplati se kupovati Maca ako zelis pod emulacijom koristiti Office 2003. Kupi si onda radije nekog PCa.
Nadam se da razumijes sto zelim reci. Jedan moj prijatelj (pokoj mu dobroj dusi) imao bi obicaj reci: \"Kupio ja novog Mercedesa da bi u njem vozao blokete\"
01.06.2005 | 14:20
Dućan u kojem sam naručio je Filex d.o.o.
Breed, ne znam što si htio reći sa \"da budemo upozoreni\", no znam da trebam dobiti OS, bio on već instaliran ili ne.
Budem onda još razmislio o particioniranju, kad svi kažete da je to nepotrebno. Frend mi je baš rekao da mi može nabaviti piratski Office 2004 za Maca (nadam se da je ovdje dozovoljeno govoriti o piratskom softwareu), a i zaista bih htio koristiti sav software koji je upravo i namijenjen Macu, pa se nadam da neću morati koristiti Virtual PC jer ne želim biti vezan sa Windows programima.
No dobro, u petak vam javim doživalje i eventualne prepreke na koje možda naiđem (ako će ih biti).
01.06.2005 | 14:47
Ja sam i sam novi Mac-user, pa nemrem dat neke stručne odgovore, kajviše i sam pasem ovakve teme. Al sam siguran kak upoznavanje javnosti s gusarskim software-om koji koristiš možda nije zabranjeno na Jabučnjaku, al sigurno nije pretjerano inteligentno.
Svako dobro u budućem radu!
01.06.2005 | 16:54
U Filexu kažeš ?
Haj, dobro ...
01.06.2005 | 16:57
Dućan u kojem sam naručio je Filex d.o.o.
Breed, ne znam što si htio reći sa \\"da budemo upozoreni\\", no znam da trebam dobiti OS, bio on već instaliran ili ne.



Ono sto ti pokusavamo reci jest da Apple kompjuteri dolaze u Hrvatsku s preinstaliranim softwareom koji je popisan na www.apple.com/powerbook/specs.html s time da bi sad vec trebao biti Tiger u kompletu (je li netko zna zasto je jos uvijek Panther naveden na tom siteu kao system software?). Odnosno, da ti nema tko sto instaliravat po kompjuteru bez tvog znanja, i raditi ti “usluge“.

Office for Mac ima alternativu, zove se NeoOffice/J
www.planamesa.com/neojava/en/index.php
01.06.2005 | 17:32

(je li netko zna zasto je jos uvijek Panther naveden na tom siteu kao system software?)


Webmaster oso na godisnji. Cistacica iskljucila kompjuter za upload jer joj trebao steker za usisavac. Jobs igra bridz s Wozniakom


Office for Mac ima alternativu, zove se NeoOffice/J
www.planamesa.com/neojava/en/index.php


Uh, to je sve samo nije Mac aplikacija. Ima ortodoksnije i tvrdje Windowsoliko uredjenje negoli MS Office za Windowse
01.06.2005 | 19:02
Vrlo tocno. Nazalost. Pogotovo je koma open/save jer je napravljen po mjeri windowsa, a priznajem da mi nakon godinu dana na Macu nije lako naci sto mi je gdje u tako postavljenom dijalogu.
Sada su na candidate release verziji. Za nadati se da ce netko to prebaciti u Aqua izgled.
Ali, ja ne znam za bolje. Ima li? Hvala.
01.06.2005 | 20:43
marin je napisao:
Pogotovo je koma open/save jer je napravljen po mjeri windowsa, a priznajem da mi nakon godinu dana na Macu nije lako naci sto mi je gdje u tako postavljenom dijalogu.
Sada su na candidate release verziji. Za nadati se da ce netko to prebaciti u Aqua izgled.
Ali, ja ne znam za bolje. Ima li? Hvala.


nije replika, samo bih htio potvrditi, no ja sve važno (s 8 hardova) imam u Finder-rovom Sidebaru, možda nekom pomogne. Taj Feature mi spašava život!!! Znam da je za neke topla voda, ali ako netko to ne \"zlorabi\", teško da ne prolupa sa browsingom/save/open hororom!
Još da mogu ko nekad kliknuti na mapu ili otvoreni prozor i \"teleportirati\" se u save/open modu tam, spasil bi se. Znam Default folder, ne znam zašto ga se ne usudim instalirati!
01.06.2005 | 22:59
Zar niko ne koristi iWork kad vec spominjemo office?
Mislim Pages i Keynote, meni su i vise nego
dobra zamjena MS Word-u i PowerPoint-u.
02.06.2005 | 02:50
ali KOŠTA.....ako već govorimo da nećemo uzimati pay software-e
02.06.2005 | 14:17
fruk je napisao:
Zar niko ne koristi iWork kad vec spominjemo office?
Mislim Pages i Keynote, meni su i vise nego
dobra zamjena MS Word-u i PowerPoint-u.


Cekam da mi ih netko pokloni S Tigrom dolaze na popratnom CD-u, ali se nisam trudio pokrenuti ih jer su to samo demo verzije.
Pretpostavljam da su super, ali mi nesto nedostaje u tom paketu (hej, koji je to \"paket\" samo s dvije aplikacije?).
Nesto sto ce mi omoguciti mudlanje s podacima. Odnosno nesto izmedju Excela i Filemakera, bilo bi najbolje. No to samo razmisljam za se ...
02.06.2005 | 17:14
Zvonimir je napisao:
[quote][quote]
Webmaster oso na godisnji. Cistacica iskljucila kompjuter za upload jer joj trebao steker za usisavac. Jobs igra bridz s Wozniakom


ova ti je dobra
02.06.2005 | 21:24
Particioniranje nije tako loša stvar. Imam G5 1.8DP nešto više od godinu dana. Kako mi je komp došao u ruke u velikoj gužvi, samo sam instalirao software i nisam se petljao sa particijama. Prije mjesec dana odlučio sam, da je vrijeme za format, jer je komp počeo nešto sporo radit (bogami, jesam mu pomogao u tome, pošto sam nešto brljao po system fontovima ). Onda clean install, software, koji mi treba i vozi, miško! Sad je kompjuter puno brži, mada je razlika najveća kod budjena, ili kad imam otvorenih više aplikacija. Dakle - isplatilo se nanovo instilirati os. A svi znamo da je bekapiranje hrpe podataka jako neugodno - i tome možeš izbječi sa dvije particije. Osim toga - posle svih instalacija napravio sam si na drugi disk (a može i druga particija) s CarbonCopyCloner-om kopiju systemskog diska. Pa ako se prvi \"zaglavi\", jednostavno probudiš komp sa drugog...

pro: jednostavnost održavanja, sigurnost
contra: odu ti GB na HD...

... odlući sam.

pozdrav svima, Accom
02.06.2005 | 23:23
Hvala na prijedlogu. Slažem se sa tobom, ako ikad poželim formatirati disk neću trebati pržiti sve podatke na CD-e, a i da mi se nešto dogodi s tom particijom uvijek imam važnije podatke sačuvane na drugoj.
03.06.2005 | 02:32
accom je napisao:
Prije mjesec dana odlučio sam, da je vrijeme za format, jer je komp počeo nešto sporo radit (bogami, jesam mu pomogao u tome, pošto sam nešto brljao po system fontovima ). Onda clean install, software, koji mi treba i vozi, miško!


Povremeno trebas samo pokrenuti aplikacije koje srede sistem i poprave ono nereda sto napravimo. Cocktail je jedna od njih.
Ako ne diras biblioteke u sustavu (za zasto bi ih uopce dirao?), na OS X sve stima i radi jednako dobro kao i prvog dana. Instalacija sustava je posve nepotrebna.
03.06.2005 | 08:12
Da li Cocktail sredi i defragmentaciju diska, koja tokom vremena bude neizbježna, kao neka generalka na sustavu?

PS. najme instalirati ispočetka sistem...setupiranja... vidim da su neki s Sizifom na ti!
03.06.2005 | 10:56
O tome se vec raspravljalo, defragmentacija je uglavnom nepotrebna na OS X-u, osim ako zelis nesto upropastiti. Cockatil ne radi defragmentaciju.
I primjedba za reinstalaciju ti je pogresna . Nema se sto setupirati ako zadrzis svoj user folder...i tako su svi settinzi unutra.
03.06.2005 | 11:12
Da li Cocktail sredi i defragmentaciju diska, koja tokom vremena bude
neizbježna, kao neka
generalka na sustavu?



Pa izgleda da nije nuzno....

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=25668
http://8help.osu.edu/1563.html
03.06.2005 | 12:11
....osim ako nisu vezani za opći Library, Sistem Folder itd, a mnogi jesu! Što je s aplikacijama, autorizacijama... driverima...česta to ne ide sve u User... zašto pri update-iranju kažeš da ti neke stvari zadrži update, neka ih ne pregazi...

To sam nažalost (ne dobrovoljno) radio (puta 3!!!) i nikom ne bih preporučao, naravno korisnicima koji koriste paketiće iz samog sistema to nije bitno, no onima koji kompjuter koriste za neki treći software i imaju precizno setupirane dodatkeeee (op prev - množina) ....

Svaki put instalirao-setupirao svoje macove bar 10 dana!

No vradimo se na nepotrebnost setupiranja, recimo, 1.) koliko košta setupiranje maca za grafičku firmu? 2) Koliko to traje znalcu setuperu (kak to dobro zvuči), ili hrvatski \"održavačnom-postavljaču\", šalim se, serviseru, da bi grafički studio bil setupiran za rad?
E pa rado bih da sam mogao nekom dati lovu i početi raditi svoj posao. No bojim se da to nije baš tako jednostavno kak se to da zaključiti iz tvoje rečenice Riba! \"Nema se što setupirati!\"

Ja nisam, na žalost našao nikog tko bi znao meni setupirati stroj, jer nitko jednostavno (osim par kolega koji nemaju vremena za izvanposlovne aktivnosti) ne posjeduje software-e koji upotrebljavam, pa i recimo audio slabo poznaju, pa sam recimo do puno toga (npr ono o prioritetu engleskog nad hrvatskim u International Prefz već kod 10.2-3 saznal na nemogućnosti dizanja Nuenda), došel u mukotrpno-površnim-\"mali Ivica\"-kursnim učenju, (čitaj: previše \"suvišnoga, i bespotrebnog\"), a moram priznati da mi je tek pojavom Jabučnjaka mac-život postao lakši, otud moj iskreni potpis!

Na sreću, još nisam uspio isprobati cccloner (nadam se da ga neću ni trebati) no jednom sam podignuvši program iz kopije sistema (s drugog diska napravljenog ccc backupom) dobio pitanje o krivom Pathu-plug inova, s potrebom reinstalacije, tako da sam ga najnježnije ugasio i poželio da mi to zatreba- NIKAD!

Naravno paranoja je u principu uvijek kriva slažem se, ali također i dolazi često od težkijeh trenutaka, pa treba čovjeka razumjeti ili razuvjeriti ga! Računamo na Vas!
Sad moram ići delati, pa se unaprijed ispričavam na izostanku rereplika na Vaše replike, no sasvim sigurno neću zauvijek ostat dužan , makar rereplika glasila kao bolna riječ'ca - fala (ne mislim da je hvala riječ koja boli, ali kad shvatiš da si u krivu često peče )
03.06.2005 | 12:16
ja sam ovo dolje nadovezal na Ribin \"lako ćemo\", u međuvremenu jedno nebolno i sretno fala Fruku, na literaturi!
03.06.2005 | 15:15
k*art je napisao:

No vradimo se na nepotrebnost setupiranja, recimo, 1.) koliko košta setupiranje maca za grafičku firmu? 2) Koliko to traje znalcu setuperu (kak to dobro zvuči), ili hrvatski \"održavačnom-postavljaču\", šalim se, serviseru, da bi grafički studio bil setupiran za rad? E pa rado bih da sam mogao nekom dati lovu i početi raditi svoj posao. No bojim se da to nije baš tako jednostavno kak se to da zaključiti iz tvoje rečenice Riba! \"Nema se što setupirati!\"


Nas prijatelj Kart je ocito prosao puno toga cim ovako kazuje. Riba pak nije mislio nista lose, a uvelike je u pravu: na modernom Macu gotovo se nema sto postavljati jer je sustav pametno napravljen i vecim se dijelom samoodrzava.

Postaviti racunala za graficku firmu nije bas pretesko i uglavnom se sve svodi na organiziranje radnog mjesta i svakodnevna rada. Puno su tu vaznije \"vanjske\" sitnice i ljudski cimbenik negoli samo tehnoloski izazovi. Zasto? Ako nacin rada ne stima, ili je postavljen naopako, stvorit ce se problemi i na tehnoloskoj razini, na Macovima i u softveru.

Mac OS X je proizvod, i to vrlo mocan i kompleksan, i onaj tko ga zeli shvatiti i u njemu uzivati mora znati nesto o njemu. U tom odnosu izmedju racunala i stroja mora biti strasti, koja vremenom sazrije u iskustvo, a koje se u prenosenju i upucivanju klijenata iz graficke firme (ili neke druge) tada naziva znanjem.

Velika vecina poruka na Jabucnjaku odrazava upravo taj paradoks moderna drustva: svi mi koristimo sprave o kojima malo ili nimalo znamo a uopce nemamo vremena ili volje istraziti sto lezi iza njih. Vrijeme nas melje, a nema se novca za doktora. Kad nema volje nema ni strasti, a bez strasti i gladi nema ni znanja.

Svi smo ubaceni u taj kotao, i tesko je iz njega van.

Glede konkretnog problema o kojem pricamo, mozemo mu pristupiti i ovako: svaki doktor ima pravo na svoje misljenje. Riba je iznio svoje, Marin svoje, Kart ce trece. Istina je uvijek negdje izmedju i obuhvaca sve, te zato je dobro da postoji Jabucnjak.
03.06.2005 | 15:45
Zvonimir je napisao:
Glede konkretnog problema o kojem pricamo, mozemo mu pristupiti i ovako: svaki doktor ima pravo na svoje misljenje. Riba je iznio svoje, Davor svoje, Kart ce trece. Istina je uvijek negdje izmedju i zato je dobro da postoji Jabucnjak.


Ovo si dobro rekao, koliko je reinstalacija kompleksna ovisi o navikama koristenja racunala i to nije kod svakog isto. Ja imam pravilo da *nista* ne instaliram po sistemu osim ako nije apsolutno neophodno (a takvih stvari nisam nasao). U osnovi niti jedan program ne bi trebao cackati po /Library direktoriju (u redu, razni driveri su iznimke). S takvim setupom reinstalacija sistema je banalna...isto tako upgradeam sistem od verzije 10.1 i nikad nisam imao nikakvih problema.
k*art vjerojatno ima posla sa driverima za razni audio hardware ili aplikacije koje su mu neophodne a ne ponasaju se bas najpristojnije sto se instalacije tice, pa stoga je i instalacija sistema malo zahtjevnija....no vjerujem da bi se pametnim pristupm i tome dalo doskociti. Primjedba na CCC je na mjestu, rijetko postoje problemi sa kloniranim sistemima...no ima jos nekih utilityja koji rade istu stvar navodno bolje od CCC pa bi ih se isplatilo isprobati.
03.06.2005 | 17:03
\"bez strasti i gladi nema ni znanja\"
Ovo je super receno!
03.06.2005 | 21:52
ma naravno prijatelji, ovaj tren sam završil jedan dio kolača kojeg radim za ponedjeljak, pa naletih na vaše odgovore, ma ne mislite valjda da ću negdje drugdje nego na Jabučnjak, pa gdje ćeš više strasti od toga (nemojte krivo shvatiti, pogotovo oni koji me ne poznaju!)

Da, moji driveri, alati, programi nisu baš uvijek poslušni i ne sumnjam da bi se netko od vas znalaca brže snašao od mene, još mac-pubertetliju. No da biste imali što za učit, ne sumnjam, jer tako puno stvari nemam koga za pitat!!! Također ne sumnjam da nemate ništa više strasti od mene za tu informatičko-poslovnu domenu, pa ako malo pročitate moje teme, shvatit ćete, da gotovo ništa ne pišem o onom što u stvari poznam na Macu, jer to na Jabučnjaku baš i nikog ne zanima, i nema macovaca u mojoj specifičnoj struci, i sve vas zanima moja domena u onoj mjeri koliko mene Photoshop, ili bolje rečeno tekstEdit, MOffice i Photoshop, a kakve to veze ima s marketingom ili designom? No i ne poznajemo se dovoljno, a i tko sam da bih vas maltretiral s mojom strukom!

Dakle slažem se da je mac os x... genijalno,.. bla bla, pa meni sad sve dosta super radi (momentalno mi se jedino ruši program svako malo, no to je neka mac-nuendo greška koju ne mogu još rješiti developeri.) I kao što neki mogu primjetiti u ovo času na to i neidem đonom... No čovjek se strpi s hranom kad ima avion i leti na Hawaii-je!

Riba, ja NIŠTA ne prčkam po sistemu, ne daj Bože. Radim samo ono što se MORA da bi funkcioniralo! Čak nemam ni suvišnih programa, kojih sam na os9 imal na tone! Samo ono što koristim!

Ali... l Da biste instalirali i autorizirali sve kaj imam ja, treba fizičkog vremenaaaa, i nema veze s mac os-om, nego s količinom alataaaaa,
koji na žalost svi nisu vezani samo za user library!
Nakon dvije neevidentirane havarije imam detaljne upute koji program i plugin su u koliziji, kako se treba setupirati ili ih koristiti, i moram priznati ima prilična količina podataka i uputa!

A ti alati i programi u najbolji koji se mogu nači na svijetu za moju struku, nema prepreke da kupim bilo što što mi koristi u poslu, obožavam svoj posao i volim sve znati o njemu i svem vezanom uz njega, tako obožavam i maca, i instrumente i monitore...

jer kupujem i koristim ih ja,

pomalo (Zvonimir je dobro primjetil!) opečeni, user (usrani- hrvatski) koji evo da kucnem u drvo radi bez prestanka od prolog lipnja, bez problema, strašću kojom si teško može i zamisliti (bez uvrede) mnogi od vas!

Veliki je problem, kaj imam samo jednog frienda, koga uopće zanima što, kako, zašto, pomoću čega i na čemu na kojem radim. Ostali kolege moram priznati to rade stvarno bez strasti i prepovršno da bih uopće imali o čemu pričati!!!

Havarije su me naučile, da sve treba biti savršeno čisto kod instaliranja i setupiranja, to se ne može preko noći i svakako se slažem, treba strasti, jer svako novo iskustvo je i bit će u novim okolnostima, a kako sve ide... nije uvijek sve crno-bijelo!

Ako sam koji put preotvoren, ne zamjerite, kao i na neznanju, ne mogu vas stići nikad, no želje za razumjevanjem i znanjem nikad mi nije nedostajalo! Tehnologija mi je do Atarija pa Maca bila strah i odbojnost, no sad je to velika ljubav i strast!

Ipak za razliku od nekih meni je važan moj posao, i koristim mac-a jer je najbolji, za posao, inače teško da bih imao vremena i novaca za njega! (ovo će mi Zvonimir sasvim sigurno zamjeriti, i naravno Miomika) No dečki ja sam uvjeren da i vi u biti isto razmišljate, jer za sada nas mac zadovoljava i ovo je ipak kad bi...bilo bi...
Još moram priznati da sam nedovoljno educiran da bih mogao predviđati budućnost informatike... zato vjerojatno i mogu sumnjati... u neke stvari, pa kad to čitate među redovima, doktori, nemojte se uloviti na udicu, ja sam mali provokator koji put!!

Mislim da je Zvonimir nepotrebno branio Ribu, koga jako cijenim i simpatiziram, za razliku od mnogih čak osobno ga upoznah, a i bez njegovog Jabučnjaka bih bio tako sam u svemu ovome o čemu raspravljamo, s obzirom da baš nemam vremena za izlaske i druženja vezanih uz posao, koji mi i tako ostavlja premalo vremena za obitelj!

Naravno da svatko ima svoju verziju, doktori znaju najviše, ali definitivno ne mogu pouzdano znati koga će uspjeti izlječiti, a koga na žalost, ne! Zato mi se sviđa ovo s strašću, jer bez nje svi mi ne bismo imali šanse!!!

Pozdrav Jabučnjaci! I prigodno, posebno doktorima, ne zamjerite ništa, pacijenti puno očekuju od vas!!!

(možda me Pasarić preseli u Jabučnjak forum, ne smeta!)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO