eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija


08.11.2020 | 11:55
@smayoo, hvala, no aktivirala sam karticu, upisala inicijalni pin, dodala svoje pin, puk etc, provjerila jesu li certifikati aktivni - dakle prošla sam prva 3 koraka.
Odgovorili su mi i iz support-a da moram probati s Firefoxom.
Ne kužim zašto takva diskriminacija Mac korisnika. E-osobna postoji već godinama. Oh well, zašto se čudim uopće.
Hvala na uputama!
08.11.2020 | 17:24
Diskriminacija Mac korisnika svakako postoji i nije ograničena samo na AKD i njihovo tehničko rješenje digitalne identifikacije i potpisivanja, ali u slučaju Safarija, koliko sam ja uspio istraživanjem doznati, ne možemo reći da se radi o ičijoj diskriminaciji, nego - Appleovoj, s obzirom da Safari uopće ne predviđa mogućnost integracije s bilo kojim ili bilo čijim hardverom za digitalni potpis.

Dakle, Firefox.
26.11.2020 | 09:35
smayoo bok. imam pitanje.

nova sam na Macu i to unatrag tjedan dana pa se još oko nekih stvari snalazim.

Konkretno me zanima potpisivanje dokumenata preko AKD certifikata. Aktivirala sam e osobnu i koristima ju za e komunikaciju i to mi sve funkcionira.

Dal mi možeš potvrditi da mogu elektronski potpisivati ako koristi Adobe Reader DC. To mi je izuzetno bitno za posao, a ne bi htjela platiti godinu dana licencu pa da mi ne funkcionira. I dal je još nešto potrebno instalirati.
26.11.2020 | 14:20
I da li je dovoljan dobe Adobe Acrobat Reader DC ili mora biti Adobe Acrobat DC Pro?

Također imam na Macu sad novi macOS Big Sur, 11.0.1 koji mi nije ponuđen kad skidam Adobe. Zadnja verzija koja je ponuđena piše 10.6.4-10.6.8.

Još jednom hvala.
26.11.2020 | 17:46
Ne znam što će ti i kako ili neće raditi na Big Sur. Nije nemoguće da imaš problema još neko vrijeme dok svi ne odrade update za najnoviji OS.

Ja sam još uvijek na High Sierri (10.13.6).

Treba ti Adobe Reader DC. NE treba ti Pro.

Osim toga, treba ti čitač kartice koji se ušteka u USB. Ne znam kojeg imaš pa ti onda ne znam niti reći je li podržan na Macu, ali ako si već koristila za pristup na e-Građani, onda ti to sve radi.

Osim toga, treba ti eID middleware, kojeg skineš s eoi.hr, ali i to si već odradila, ako si pristupala na e-građani.

Jedino ne kužim za što bi plaćala licencu godinu dana?

Ako imaš e-osobnu, ona ti vrijedi 5 godina, platila si izradu, i to uključuje i osobne certifikate (identifikacijski i potpisni), nemaš što više plaćati. Adobe Reader DC je besplatan.

Na 10.13 to sve skupa malo kilavi (čitaj: ne radi svaki put), ali nisam siguran javljaju li se isti problemi i na novijim OSovima (i je li uopće problem u OSovima ili u middlewareu), no ovo je workflow koji radi 90%:

Uštekaš prazni čitač u Mac, lampica na čitaču blinka

Umetneš eOI, pričekaš da lampica zasvijetli trajno (kod mene je to obično sekundu-dvije, rijetko 3-4, a svaki 100ti put neće nikako pa treba reboot stroja)

(Čitač kojeg ja koristim ima "usta" za umetanje kartice malo veća nego što je debljina kartice pa se kartica "klima" u čitaču i to onda stvara dodatne probleme, koje ja rješavam tako da ispod kartice dodam jednu prikladnu vizitku, od jednog kolege arhitekta, još mu se nisam stigao zahvaliti )

TEK SADA pokrenem Adobe Reader, odnosno otvorim pomoću njega PDF kojeg treba potpisati. Ako je Reader otvoren ranije, onda potpisivanje na kraju neće proći (glupo jbg, znam...)

Uz desni rub prozora je paleta s raznim alatima. Skroz na dnu uklikaj "More Tools".

Pojavi se nova paleta preko cijelog prozora, odaberi najzadnju sličicu "Certificates").

Pri vrhu prozora ti se, ispod osnovnog toolbara, pojavi novi toolbar. Na njemu uklikaj "Digitally Sign".

Kursor miša ti se pretvori iz strelice u križ. Na PDF dokumentu označi mišem pravokutnik unutar kojeg će ti se prikazati vidljivi otisak digitalnog potpisa. Taj otisak nije bitan, možeš ga napraviti mikroskopski malenog ako želiš, ali on obično služi da digitalni potpis ima i neki vizualni element, ljudi su na to navikli pa zato.

Ako je kartica ispravno uštekana, pojavit će ti se pop-up da izabereš certifikat (na eOI imaš samo jedan tako da je izbor jednostavan, kao unutarstranački izbori u HDZ-u ).

Nakon toga imaš još jedan dijalog gdje imaš mogućnost izmijeniti, tj. prilagoditi vizualni izgled otiska (to se napravi jednom i ostaje tako kod idućih potpisivanja) - odabereš koji se podaci prikazuju, dozvoliš ili ne prikaz Adobe logoa, dodaš neki svoj grafički logotip ako ga imaš/želiš - neki stavljaju grafički faksimil svog klasičnog potpisa, fore radi...

Na tom istom dijalogu imaš kvačicu "zaključaj dokument nakon potpisivanja" ("lock after signing"). Ako uključiš tu kvačicu, tvoj potpis će biti zadnji na tom dokumentu, više nitko poslije tebe neće moći potpisati taj dokument.

Na idućem koraku moraš utipkati svoj potpisni pin (certifikat na eOI je i identifikacijski, i potpisni, a svaka funkcija ima svoj pin, koje si unijela i inicijalizirala prilikom aktivacije kartice). Dakle, za potpisivanje NE koristiš onaj PIN kojim pristupaš na E-građani (to je identifikacijski), nego koristiš potpisni.

Zadnji korak je da odabereš mjesto i ime pod kojim će se snimiti potpisani dokument. NEMOJ ostaviti isto ime i mjesto (da pregazi izvorni dokument), jer ako ti potpisivanje ne uspije, izgubit ćeš izvorni dokument.

Na tom zadnjem koraku meni cca svaki 10. put javi grešku i ne uspije snimiti potpisani dokument. Ako se to dogodi, moram quitati Adobe, iščupati čitač iz USB, i sve od početka, od prvog koraka.
26.11.2020 | 18:02
Ok hvala puno.

Ovaj dio s potpisivanjem mi je jasan skroz jer potpisujem na poslu na kompu dokumente na windowsima.

I sve sam instalirala sad na Macu i normalno pristupam e komunikaciji preko certifikata.

Ali nije mi htjelo instalirati Adobe, zaštekalo je na pola jučer pa sam pretpostavila da je zato šta možda ne podržava još Big Sur. A nažalost odmah kad sam kupila Mac sam updateala softver na Big Sur, možda nisam trebala.

I shvatila sam krivo u postovima na forumu da mora biti ovaj Adobe DC Pro za potpisivanje, a vidjela sam da se licenca plaća.

Inače na windowsima 10 za potpisivanje koristim Pdf Xchange Editor.

Ako možeš mi molim te kopiraj link za adobe koji si ti skinuo pa da probam. Hvala.
26.11.2020 | 19:55
Nikakav poseban, onaj kojeg ti da google :
get2.adobe.com/reader/

Koliko vidim, samo pišu da mora biti OS 10.9 ili kasniji, tako da bi trebalo i na Big Sur raditi normalno. Ako ti je zapelo na pola instalacije, probaj ponovno. Eventualno prije provjeri koliko imaš mjesta na disku.
26.11.2020 | 19:58
helpx.adobe.com/acrobat/kb/mac-os11-big-sur-compatibility.html

Dakle, trebalo bi raditi. Nema navedenih problema s digitalnim potpisivanjem.
26.11.2020 | 23:03
Fala ti na detaljnom opisu kako stvar obaviti u Adobe Readeru. Ja svaki put bauljam po ikonama dok ne nabasam nekako. Naravno da najčešće samo odgodim problem za sutra.

Kao prvo, nisam ni ja probao na Catalini a bome ni na BigSuru.

Sad sam išao gledati i stvar svake godine postaje sve napetija.

Po opisu Ludovica iz prošle godine ali i po najnovijem postu od neki dan stvari stoje ovako:

Za Catalinu je tokend trebalo manuelno omogućiti u Terminalu a PCSC extenzija je i dalje funkcionalna. Nažalost, BigSur je potpuno eliminirao tokend.

Da ne idem previše u detalje, Safari i Chrome koriste tokend a FireFox i Acrobat koriste PCSC način. Znači, u zadnjoj verziji sistema moguće je koristiti eID jedino iz FireFoxa i Acrobata. Kad je u pitanju M1 generacija Macova, nisam siguran da su non native sistemske extenzije podržane. Možda i to može ići preko Rosette ali bi bilo dobro da to netko isproba jer bi u suprotnom AKD to morao pretvoriti u Fat Binary za oba procesora.
27.11.2020 | 07:37
AKD middleware (za eOI, kao i za korporativne ID kartice, obje koriste isti middleware) nažalost koristi tokend

www.id.hr/hr/podrska/cesta-pitanja/mac-k...mi-sa-macos-catalina

Glavni problem je u tome što je AKD državna firma u kojoj nitko ne radi to što je suština ove problematike, nego oni to naručuju od neke vanjske firme. A dok oni provedu postupak javne nabave, promijene se tri verzije OS-a...
27.11.2020 | 15:03
Instalira se jedno i drugo zato što su ovisno o target aplikaciji potrebni oboje. Onako, bez da stavljam ruku u vatru, mislim da bi Firefox i Acrobat na intelu morali raditi čak i na BigSuru. Na M1 bojim se ne.
27.11.2020 | 15:58
Možeš li možda probati (ako imaš sve to instalirano) kod sebe (iz Terminala) isključiti tokend pa vidjeti kako se ponaša? S obzirom da AKD podrška pod 1 naglasi da ne može Safari, nego mora FireFox (ili je barem tako bilo prije 2 godine kad je sve to krenulo), nisam ni sam siguran što bih mislio.
27.11.2020 | 19:36
Nemam sad pristup tom kompu, ali ima ovaj link:

www.id.hr/datastore/filestore/12/Firefox-Korisnicke-upute.pdf

Poglavlje - Učitavanje PKCS#11 modula

Tamo se u Firefoxu stisne na Options pa Privacy & Security i onda Security Devices i tamo mora biti dylib kojeg eID instalira. Tu bi se to moralo pojaviti na popisu u zadnjem tabu.

U pdf-u piše ovako,

MacOS: u polje Module filename upišite /usr/local/lib/pkcs11/libEidPkcs11.dylib

(To se ne mora upisati jer mislim da installer sve obavi, ovo je valjda za manuelno instaliranje)

Znači, ako se taj vrag vidi u Firefoxu onda je sve ok. Isto tako se u Finderu može otići u taj folder.

Go -> Go to Folder... i onda se unutra utipka ili copy/paste: /usr/local/lib/pkcs11/

Kad dođem doma u neko doba dopisati ću još koju rečenicu....
27.11.2020 | 20:01
To znam, to se sve mora ručno otklikati, svaki put, u svakom OS-u (Windows, Linux, Mac), ako želiš koristiti Firefox.
Ali gdje po tome zaključuješ da tokend nije potreban ako koristiš FireFox? Što ako koristiš Adobe Reader za potpis PDF dokumenta?
27.11.2020 | 20:03
Ok, možda ne pamtim dobro sve,

Sutra ću instalirati na Catalinu u firmi - bez ručnog poguravanja u terminalu - pa se javim kako stvari stoje.
28.11.2020 | 22:31
Instalirao sam eID Middleware na Catalinu. Sama Client aplikacija je prepoznala karticu ali kad sam ušao u Firefox ništa nije bilo na onom popisu koji sam gore spomenuo. Očito se ručno mora dodati dylib.

Nakon toga sam se prijavio u NIAS i tamo su me prepoznali. OK.

Acrobat Reader, tamo isto treba ukucati onaj path, da, sve sam zaboravio. Svejedno, čak i nakon ovoga Acrobat nije u stanju vidjeti moje certifikate. Bad luck.

Čini se da svi osim Firefoxa koriste Tokend

Čak i Keychain ne prikazuje certifikate u Catalini a Mojave ih pokazuje.

Malo ću još pogledati razlike. Imam na Mac Miniju High Sierru pa ću pogledati kako se stvar tamo ponaša. Isto tako imam i nekoliko zadnjih sistema u VMWare emulaciji pa mogu na istom kompu uspoređivati tko što vidi.

Uglavnom, to be continued... iako se čini da BigSur otpada kako god se okrene.
29.11.2020 | 09:15
OK, ali na Catalini NISI aktivirao tokend, samo si ručno dodao dylib u FireFox i prijava na NIAS ti je radila kroz FireFox?

A Adobe Reader ne radi bez tokend? U kojem točno koraku je nastao problem? Imao si uštekanu karticu, uklikao si "Digitally Sign" i dobio poruku da moraš imati digitalni certifikat, želiš li ga kreirati? Ili kasnije?
29.11.2020 | 10:47
smayoo kaže:
OK, ali na Catalini NISI aktivirao tokend, samo si ručno dodao dylib u FireFox i prijava na NIAS ti je radila kroz FireFox?

A Adobe Reader ne radi bez tokend? U kojem točno koraku je nastao problem? Imao si uštekanu karticu, uklikao si "Digitally Sign" i dobio poruku da moraš imati digitalni certifikat, želiš li ga kreirati? Ili kasnije?


Da, nisam ga aktivirao u terminalu, znači gola instalacija i dodavanje putanje u FF i Reader.

Prijava radi u Firefoxu. Probao sam u Safariju i Chromu, naravno ništa od toga. Na Mojave mi radi u sva tri browsera.

Adobe Reader sad ima na popisu taj dylib ali na zadnjem koraku - onaj prozorčić sa 3 gumba - manage / back / sign - kad tu stisnem sign, onda malo razmišlja i kaže da ne može pronaći uređaj za potpisivanje.

Ja kao da se sjećam da je prije 3 godine i Adobe funkcionirao kao Firefox. Možda su to promijenili u novijim verzijima a možda me i sjećanje vara
19.04.2021 | 18:05
Može pomoć molim Te.

Nisam do sada uopće potpisivala na Macu, koristila sam stari komp.

I sada kad idem potpisati dokument mi Adobe izbacuje ovo:

Adobe Acrobat could not find any new digital IDs. If your digital ID is on a hardware token, please make sure it is plugged in and the token interface is properly configured. Contact your system administrator for further assistance.

A stavljena je osobna u čitač i usoijevam se spojiti na e komunikaciju preko e osobne kroz firefox i sada ne radi potpisvanje dokumenata.
19.04.2021 | 18:38
Ako je OS noviji od 10.14, apsolutno ne možeš, barem za sad (pričamo o eOI?). Na 10.14 treba neko kemijanje, nisam se još u to upuštao. Na 10.13 radi, s dosta kilavljenja - nekad izbaci tu poruku, pa onda quitaš Adobe, iščupaš čitač, vratiš ga natrag, uštekaš karticu, pokreneš Adobe i onda radi.

Potpisivanje dokumenta kroz browser na Macu ne radi uopće.
20.04.2021 | 17:37
Nakon kupovine novog iMaca (Catalina) ni moja supruga nije mogla potpisivati dokumente.
Zvala je tehnicku podrsku i poslali su joj upute. Ona si je sama slozila na iMacu (Catalina) prema tim uputama i radi joj potpisivanje (odvjetnica je, nije neka sistem inzenjerka).
Mi u firmi jos uvijek imamo windowse preko parallelsa (nikako naci vremena za to sloziti na Catalini). Osobno nisam probao.
Stavljam datoteku (pdf) u privitak.
Prilozi:
20.04.2021 | 18:44
Hvala ti. Ja sam krivo zapamtio, na 10.15 je potrebno kemijanje (osim ovih uputa za Adobe Reader, još ima i terminal komanda koju treba izvesti da bi radila identifikacija kroz browser).

www.id.hr/hr/podrska/cesta-pitanja/mac-k...mi-sa-macos-catalina
22.04.2021 | 11:43
Ja nisam znala i updateala sam si odmah prvi dan Mac na macOS Big Sur 11.2.3 koji mi je ponudio što očito znači da mi neće htjet radit potpisivanje dok oni ne updateaju svoj sustav kad i na Catalini šteka.
22.04.2021 | 13:40
Sve te informacije su zapravo nedorečene i nejasne. Možda čak i potpisivanje kroz Adobe radi na Big Sur-u. Trebalo bi probati. Kći sad od neki dan ima Air sa Big Surom pa bi imao gdje i probati, samo da uhvatim vremena.
22.04.2021 | 13:41
BTW, na Macu nije kao na iPhoneu - možeš se uvijek vratiti na neki stariji OS, ako ti je Mac dovoljno star (da je postojao u vrijeme kad je taj stariji OS bio aktualan).
26.04.2021 | 08:42
Aha to nisam znala..nova sam na Macu...Molim Te ako isprobaš mi javi..ja sam probala potpisati ali bezuspješno.
27.07.2021 | 18:13
Prema obavijesti MUP-a RH od ponedjeljka 02.08.2021. kreće zaprimanje zahtjeva za drugu generaciju elektroničkih osobnih iskaznica.

Živo me zanima da li će Agencija za komercijalnu djelatnost kao ovlaštenik napraviti novu verziju middlewarea koja će omogućiti i nama koji koristimo ne-Windowse i ne-Linux digitalno potpisivanje zahtjeva za izdavanje dokumenata u sustavu e-usluga RH (e-Građani) ili ćemo i dalje biti polovično i nepravično zastupljeni.

Nadam se da će za tih dodatnih 20 kn po dokumentu uspjeti isfinancirati rješenje koje radi i na MacOS-u (bar na Intel platformi, za M1 je iluzorno očekivati da bi mogli).
27.07.2021 | 22:49
Moj je plan niti ne pokušavati išta barem 6 mjeseci.
28.07.2021 | 11:17
Nije mi dugo trebalo ali u zadnjih par dana pokušavam na windowsima potpisati zahtjev za e dozvolom i ne uspijeva mi. Izgleda kako mi treba neka e-potpis aplikacija ili neka posebna autorizacija od certilie. Ima li tko kakva iskustva. Parallelsi i windows 10
28.07.2021 | 11:46
Moraš instalirati middleware od AKD-a. Kad kroz browser pokreneš potpisivanje, pokreće se e-signer applet za kojeg ti windowsi U POZADINI popnu upit želiš li mu dozvoliti aktivaciju.

Ali nije svejedno koji je browser. Chrome (kažu, nisam provjerio) radi "out of the box" (i vjerojatno usput pošalje sve dokumente i tvoj potpis Googleu ), a FireFox radi, samo mu jednokratno treba naklikati gdje mu je certifikat (nakon što instaliraš middleware).

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 7 minuta
 • Kloba: Koliko je tipa koštalo kupovanje svih tih telefona u vakumiranom mint stanju (znači stajali su brand new negdje na policama svi osim prvoga koji je samo otvoren, ali je nov) ne znam da li će si vratiti u video klikovima
 • Kloba: Raspakiravanje svih iPhonea koji su ikada izašli - zanimljivo vraćanje u prošlost [link]
 • energyman: ma ulazno, stari 11pro sa 64gb nisam nikad popunio do kraja
 • drlovric: Bravo Energy. To je bilo bas brzo :) I ja kupio jedan, al ideju nemam gdje da gledam.
 • Daddo: ulazni model 128 ili neki jači?
 • energyman: Stigao 13 pro :)
 • dpasaric: Plavi, od klijenta je koji ga je ljubazno ustupio na test 2 tjedna.
 • Kloba: Koje je boje?
 • Kloba: Kupila tvrtka? Ili netko sa strane? Ili ti? :)
 • dpasaric: Pišem M1 iMac 24" test, bit će zanimljiv!
 • Kloba: Hvala članu koji je napisao za proton mail. Super su!
 • Kloba: Nisam gledao do kraja. Dobro da znam. Hvala na info.
 • smayoo: EU daje novac. Ali najprije su u planu veći objekti, kuće ne još u 2022
 • Kloba: Ali 50 000 kuna po kućanstvu, a država bi trebala (ako to uopće uspije) donirati 25 000 od toga. U nekom idealnom svijetu uopće ne zvuči loše.
 • Kloba: :)
 • smayoo: Super je da su pozvali nekog iz HEP ODS-a, koji je tu najveći kočničar
 • Kloba: Sada raspravljaju kako ih osposobiti da imaju solarne krovove
 • Kloba: Zanimljivost: u RH ima 600 tisuća kuća
 • Kloba: Dobro Otvoreno upravo počelo. Struja je na europskim burzama poskupila za 50 posto. Stoji 15 eura po megavat satu. Gosti su Štern, onaj šef Sindikata i još netko, zaboravih tko. Ako ikoga zanima, čisto da zna
 • Kloba: To je meni super doku serija. I više volim serije od filmova. Imaju više vremena da razlože stvari. Ovako u sat i pol kako da on nekome tko se ne kuži objasni tko je bio Senna ili Schumaher? Nikako.
 • Kloba: Već sam zaboravio, ali mislim da smo tada igrali protiv njih dvije tekme. Prva je (možda skupina?) ta u kojoj su stisli Kukoča, a finale je to u kojoj su ga počeli poštovati jer su vidjeli da nije samo žgoljo iz Europe nego jako dobar igrač.
 • Kloba: I zato što je menadžer Bullsa Jerry Krause najavio da će kupiti Kukoča, a Pippen je jordanov najbolji broj dva, imaju komletnu petorku iz prvog threepeata - polude i sam Jordan kaže, meni je sada žao, ali mi nismo igrali protiv Kukoča nego protiv krausea u dresu Hrvatske. Svađali su se on i Pippen tko će čuvati Kukoča cijelo vrijeme
 • Kloba: The Last dance tko nije pogledao je stvarno must see dokumentarac. Ima dio di rida na podu svlačionice, pa dio u Barceloni kada igraju finale protiv Hrvatske
 • Kloba: Kada smo kod košarke, znate da je umro Duda Ivković. Rađa je jedan od nositelja kovčega bio. To je bio trener samo takav...
 • Kloba: I naravno, kralj dokumentaraca o životinjama i prirodi - David Attenbourg. Izdao dvije doku serije, a ja panj nisam pogledao niti jednu. Sada ću to ispraviti
 • Kloba: Fenomenalan dokumentarac koji opisuje kako se osjeća osoba druge boje kože u SAD-u
 • Kloba: Pa, I am not your Negro o Jamesu Baldwinu
 • Kloba: Posljednji ples je izvrstan. Ono kada Jordan plače kada osvaja četvrti naslov jer nema staroga kraj njega je snimka godine valjda
 • Kloba: Senna je kao dobar, iako ja ne znam jer se ne kužim u tematiku
 • Kloba: Jbg, Ovakvi životni dokumentarci o osobama su ili izvrsni ili totalni flop
 • Kloba: Ma... Sada sam skinuo Davida Attenburga i dokumentarnu seriju Planet Earth, to valja jedino valja
 • Kloba: A ti, što ti vjerujem, veliš da je razlika u dvije godine. Znači da se ta svađa desila 1992.
 • Kloba: Tako početnik poput mene misli da se radi o jednom te istom prvenstvu
 • Beli: na Korisnika...
 • Kloba: A zašto narator govori da je Senna morao dobiti utrku u Imoli? Ulovio si to ako si pogledao, a to je odmah nakon ove svađe
 • Beli: Pardon, htio sam se nasmijati :))
 • Kloba: OK. Ja spadam u kategoriju početnika. Da, i sam sam shvatio a preskače jer uopće ne spominje njegove prelaske poslije Benettona u druge timove prije Ferraria. Pa početnik stekne uvid da je prešao direkt iz Benettona u Ferrari.
 • Beli: ????
 • korisnik: To gdje ga Senna školuje je skoro dvije godine prije Sennine smrti, Francuska '92. Film je tak-tak, nepotrebno sladunjav, kronološki preskače. Za početnike nedovoljno jasan, za znalce neinformativan. Al ajde, glavno da sad meni žena govori - vidiš kak je on bio dobar muž...
 • Kloba: Uopće ne moraš pokrenuti video, samo freezaš prvi frame i kao Steve u mlađim danima. Full. :)
 • Kloba: Kada smo već na temi pokojnih, kako mu se sin smije i priča - fakat podsjeća na starog sada kada je odrastao. Reed Jobs [link]
 • Kloba: Ovo sada nema veze sa F1, već sa Appleom.
 • Kloba: Ako skužiš di je to bilo, i da li je Imola bila prva utrka poslije ovoga - to bih volio znati.
 • Kloba: Ali se po govoru tijela i onome malo što se čuje kuži da ga je Senna verbalno pokukao za uho tipa, mali, to se ne radi!
 • Kloba: Na 1:48 su njih dva kod ograde, o čemu ti pričam cijelo vrijeme ali se ne znam izraziti kako spada kada, gdje, kako i zašto... Sorry na tome :)
 • Kloba: Kužiš sada? Znači utrka gdje se Schumaher koji je još mlad i vozi za Benetton ljuti na Sennu pa se zabija u njega eliminirajući ga iz utrke. (to ti je na 1.22 nadalje). I tu Senna ludi na Njemca. Da li je iduća utrka bila Imola, ti ćeš znati
 • Kloba: Ovo ti je to sa Sennom - nije iz dokumentarca - ali to je ta svađa [link]
 • Kloba: Samo trailer od minute i nešto: [link]
 • Kloba: Neću te više cimati, sve znaš i bez tog dokumentarnog. To bi ti moglo poslužiti da se prisjetiš F1 90-ih. Odluči sam.
 • Kloba: tvoja struka. Zašto si ne ubiti sat i 40 minuta kada nemaš kaj pametnije za raditi?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO