eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija


08.11.2020 | 12:55
@smayoo, hvala, no aktivirala sam karticu, upisala inicijalni pin, dodala svoje pin, puk etc, provjerila jesu li certifikati aktivni - dakle prošla sam prva 3 koraka.
Odgovorili su mi i iz support-a da moram probati s Firefoxom.
Ne kužim zašto takva diskriminacija Mac korisnika. E-osobna postoji već godinama. Oh well, zašto se čudim uopće.
Hvala na uputama!
08.11.2020 | 18:24
Diskriminacija Mac korisnika svakako postoji i nije ograničena samo na AKD i njihovo tehničko rješenje digitalne identifikacije i potpisivanja, ali u slučaju Safarija, koliko sam ja uspio istraživanjem doznati, ne možemo reći da se radi o ičijoj diskriminaciji, nego - Appleovoj, s obzirom da Safari uopće ne predviđa mogućnost integracije s bilo kojim ili bilo čijim hardverom za digitalni potpis.

Dakle, Firefox.
26.11.2020 | 10:35
smayoo bok. imam pitanje.

nova sam na Macu i to unatrag tjedan dana pa se još oko nekih stvari snalazim.

Konkretno me zanima potpisivanje dokumenata preko AKD certifikata. Aktivirala sam e osobnu i koristima ju za e komunikaciju i to mi sve funkcionira.

Dal mi možeš potvrditi da mogu elektronski potpisivati ako koristi Adobe Reader DC. To mi je izuzetno bitno za posao, a ne bi htjela platiti godinu dana licencu pa da mi ne funkcionira. I dal je još nešto potrebno instalirati.
26.11.2020 | 15:20
I da li je dovoljan dobe Adobe Acrobat Reader DC ili mora biti Adobe Acrobat DC Pro?

Također imam na Macu sad novi macOS Big Sur, 11.0.1 koji mi nije ponuđen kad skidam Adobe. Zadnja verzija koja je ponuđena piše 10.6.4-10.6.8.

Još jednom hvala.
26.11.2020 | 18:46
Ne znam što će ti i kako ili neće raditi na Big Sur. Nije nemoguće da imaš problema još neko vrijeme dok svi ne odrade update za najnoviji OS.

Ja sam još uvijek na High Sierri (10.13.6).

Treba ti Adobe Reader DC. NE treba ti Pro.

Osim toga, treba ti čitač kartice koji se ušteka u USB. Ne znam kojeg imaš pa ti onda ne znam niti reći je li podržan na Macu, ali ako si već koristila za pristup na e-Građani, onda ti to sve radi.

Osim toga, treba ti eID middleware, kojeg skineš s eoi.hr, ali i to si već odradila, ako si pristupala na e-građani.

Jedino ne kužim za što bi plaćala licencu godinu dana?

Ako imaš e-osobnu, ona ti vrijedi 5 godina, platila si izradu, i to uključuje i osobne certifikate (identifikacijski i potpisni), nemaš što više plaćati. Adobe Reader DC je besplatan.

Na 10.13 to sve skupa malo kilavi (čitaj: ne radi svaki put), ali nisam siguran javljaju li se isti problemi i na novijim OSovima (i je li uopće problem u OSovima ili u middlewareu), no ovo je workflow koji radi 90%:

Uštekaš prazni čitač u Mac, lampica na čitaču blinka

Umetneš eOI, pričekaš da lampica zasvijetli trajno (kod mene je to obično sekundu-dvije, rijetko 3-4, a svaki 100ti put neće nikako pa treba reboot stroja)

(Čitač kojeg ja koristim ima "usta" za umetanje kartice malo veća nego što je debljina kartice pa se kartica "klima" u čitaču i to onda stvara dodatne probleme, koje ja rješavam tako da ispod kartice dodam jednu prikladnu vizitku, od jednog kolege arhitekta, još mu se nisam stigao zahvaliti )

TEK SADA pokrenem Adobe Reader, odnosno otvorim pomoću njega PDF kojeg treba potpisati. Ako je Reader otvoren ranije, onda potpisivanje na kraju neće proći (glupo jbg, znam...)

Uz desni rub prozora je paleta s raznim alatima. Skroz na dnu uklikaj "More Tools".

Pojavi se nova paleta preko cijelog prozora, odaberi najzadnju sličicu "Certificates").

Pri vrhu prozora ti se, ispod osnovnog toolbara, pojavi novi toolbar. Na njemu uklikaj "Digitally Sign".

Kursor miša ti se pretvori iz strelice u križ. Na PDF dokumentu označi mišem pravokutnik unutar kojeg će ti se prikazati vidljivi otisak digitalnog potpisa. Taj otisak nije bitan, možeš ga napraviti mikroskopski malenog ako želiš, ali on obično služi da digitalni potpis ima i neki vizualni element, ljudi su na to navikli pa zato.

Ako je kartica ispravno uštekana, pojavit će ti se pop-up da izabereš certifikat (na eOI imaš samo jedan tako da je izbor jednostavan, kao unutarstranački izbori u HDZ-u ).

Nakon toga imaš još jedan dijalog gdje imaš mogućnost izmijeniti, tj. prilagoditi vizualni izgled otiska (to se napravi jednom i ostaje tako kod idućih potpisivanja) - odabereš koji se podaci prikazuju, dozvoliš ili ne prikaz Adobe logoa, dodaš neki svoj grafički logotip ako ga imaš/želiš - neki stavljaju grafički faksimil svog klasičnog potpisa, fore radi...

Na tom istom dijalogu imaš kvačicu "zaključaj dokument nakon potpisivanja" ("lock after signing"). Ako uključiš tu kvačicu, tvoj potpis će biti zadnji na tom dokumentu, više nitko poslije tebe neće moći potpisati taj dokument.

Na idućem koraku moraš utipkati svoj potpisni pin (certifikat na eOI je i identifikacijski, i potpisni, a svaka funkcija ima svoj pin, koje si unijela i inicijalizirala prilikom aktivacije kartice). Dakle, za potpisivanje NE koristiš onaj PIN kojim pristupaš na E-građani (to je identifikacijski), nego koristiš potpisni.

Zadnji korak je da odabereš mjesto i ime pod kojim će se snimiti potpisani dokument. NEMOJ ostaviti isto ime i mjesto (da pregazi izvorni dokument), jer ako ti potpisivanje ne uspije, izgubit ćeš izvorni dokument.

Na tom zadnjem koraku meni cca svaki 10. put javi grešku i ne uspije snimiti potpisani dokument. Ako se to dogodi, moram quitati Adobe, iščupati čitač iz USB, i sve od početka, od prvog koraka.
26.11.2020 | 19:02
Ok hvala puno.

Ovaj dio s potpisivanjem mi je jasan skroz jer potpisujem na poslu na kompu dokumente na windowsima.

I sve sam instalirala sad na Macu i normalno pristupam e komunikaciji preko certifikata.

Ali nije mi htjelo instalirati Adobe, zaštekalo je na pola jučer pa sam pretpostavila da je zato šta možda ne podržava još Big Sur. A nažalost odmah kad sam kupila Mac sam updateala softver na Big Sur, možda nisam trebala.

I shvatila sam krivo u postovima na forumu da mora biti ovaj Adobe DC Pro za potpisivanje, a vidjela sam da se licenca plaća.

Inače na windowsima 10 za potpisivanje koristim Pdf Xchange Editor.

Ako možeš mi molim te kopiraj link za adobe koji si ti skinuo pa da probam. Hvala.
26.11.2020 | 20:55
Nikakav poseban, onaj kojeg ti da google :
get2.adobe.com/reader/

Koliko vidim, samo pišu da mora biti OS 10.9 ili kasniji, tako da bi trebalo i na Big Sur raditi normalno. Ako ti je zapelo na pola instalacije, probaj ponovno. Eventualno prije provjeri koliko imaš mjesta na disku.
26.11.2020 | 20:58
helpx.adobe.com/acrobat/kb/mac-os11-big-sur-compatibility.html

Dakle, trebalo bi raditi. Nema navedenih problema s digitalnim potpisivanjem.
27.11.2020 | 00:03
Fala ti na detaljnom opisu kako stvar obaviti u Adobe Readeru. Ja svaki put bauljam po ikonama dok ne nabasam nekako. Naravno da najčešće samo odgodim problem za sutra.

Kao prvo, nisam ni ja probao na Catalini a bome ni na BigSuru.

Sad sam išao gledati i stvar svake godine postaje sve napetija.

Po opisu Ludovica iz prošle godine ali i po najnovijem postu od neki dan stvari stoje ovako:

Za Catalinu je tokend trebalo manuelno omogućiti u Terminalu a PCSC extenzija je i dalje funkcionalna. Nažalost, BigSur je potpuno eliminirao tokend.

Da ne idem previše u detalje, Safari i Chrome koriste tokend a FireFox i Acrobat koriste PCSC način. Znači, u zadnjoj verziji sistema moguće je koristiti eID jedino iz FireFoxa i Acrobata. Kad je u pitanju M1 generacija Macova, nisam siguran da su non native sistemske extenzije podržane. Možda i to može ići preko Rosette ali bi bilo dobro da to netko isproba jer bi u suprotnom AKD to morao pretvoriti u Fat Binary za oba procesora.
27.11.2020 | 08:37
AKD middleware (za eOI, kao i za korporativne ID kartice, obje koriste isti middleware) nažalost koristi tokend

www.id.hr/hr/podrska/cesta-pitanja/mac-k...mi-sa-macos-catalina

Glavni problem je u tome što je AKD državna firma u kojoj nitko ne radi to što je suština ove problematike, nego oni to naručuju od neke vanjske firme. A dok oni provedu postupak javne nabave, promijene se tri verzije OS-a...
27.11.2020 | 16:03
Instalira se jedno i drugo zato što su ovisno o target aplikaciji potrebni oboje. Onako, bez da stavljam ruku u vatru, mislim da bi Firefox i Acrobat na intelu morali raditi čak i na BigSuru. Na M1 bojim se ne.
27.11.2020 | 16:58
Možeš li možda probati (ako imaš sve to instalirano) kod sebe (iz Terminala) isključiti tokend pa vidjeti kako se ponaša? S obzirom da AKD podrška pod 1 naglasi da ne može Safari, nego mora FireFox (ili je barem tako bilo prije 2 godine kad je sve to krenulo), nisam ni sam siguran što bih mislio.
27.11.2020 | 20:36
Nemam sad pristup tom kompu, ali ima ovaj link:

www.id.hr/datastore/filestore/12/Firefox-Korisnicke-upute.pdf

Poglavlje - Učitavanje PKCS#11 modula

Tamo se u Firefoxu stisne na Options pa Privacy & Security i onda Security Devices i tamo mora biti dylib kojeg eID instalira. Tu bi se to moralo pojaviti na popisu u zadnjem tabu.

U pdf-u piše ovako,

MacOS: u polje Module filename upišite /usr/local/lib/pkcs11/libEidPkcs11.dylib

(To se ne mora upisati jer mislim da installer sve obavi, ovo je valjda za manuelno instaliranje)

Znači, ako se taj vrag vidi u Firefoxu onda je sve ok. Isto tako se u Finderu može otići u taj folder.

Go -> Go to Folder... i onda se unutra utipka ili copy/paste: /usr/local/lib/pkcs11/

Kad dođem doma u neko doba dopisati ću još koju rečenicu....
27.11.2020 | 21:01
To znam, to se sve mora ručno otklikati, svaki put, u svakom OS-u (Windows, Linux, Mac), ako želiš koristiti Firefox.
Ali gdje po tome zaključuješ da tokend nije potreban ako koristiš FireFox? Što ako koristiš Adobe Reader za potpis PDF dokumenta?
27.11.2020 | 21:03
Ok, možda ne pamtim dobro sve,

Sutra ću instalirati na Catalinu u firmi - bez ručnog poguravanja u terminalu - pa se javim kako stvari stoje.
28.11.2020 | 23:31
Instalirao sam eID Middleware na Catalinu. Sama Client aplikacija je prepoznala karticu ali kad sam ušao u Firefox ništa nije bilo na onom popisu koji sam gore spomenuo. Očito se ručno mora dodati dylib.

Nakon toga sam se prijavio u NIAS i tamo su me prepoznali. OK.

Acrobat Reader, tamo isto treba ukucati onaj path, da, sve sam zaboravio. Svejedno, čak i nakon ovoga Acrobat nije u stanju vidjeti moje certifikate. Bad luck.

Čini se da svi osim Firefoxa koriste Tokend

Čak i Keychain ne prikazuje certifikate u Catalini a Mojave ih pokazuje.

Malo ću još pogledati razlike. Imam na Mac Miniju High Sierru pa ću pogledati kako se stvar tamo ponaša. Isto tako imam i nekoliko zadnjih sistema u VMWare emulaciji pa mogu na istom kompu uspoređivati tko što vidi.

Uglavnom, to be continued... iako se čini da BigSur otpada kako god se okrene.
29.11.2020 | 10:15
OK, ali na Catalini NISI aktivirao tokend, samo si ručno dodao dylib u FireFox i prijava na NIAS ti je radila kroz FireFox?

A Adobe Reader ne radi bez tokend? U kojem točno koraku je nastao problem? Imao si uštekanu karticu, uklikao si "Digitally Sign" i dobio poruku da moraš imati digitalni certifikat, želiš li ga kreirati? Ili kasnije?
29.11.2020 | 11:47
smayoo kaže:
OK, ali na Catalini NISI aktivirao tokend, samo si ručno dodao dylib u FireFox i prijava na NIAS ti je radila kroz FireFox?

A Adobe Reader ne radi bez tokend? U kojem točno koraku je nastao problem? Imao si uštekanu karticu, uklikao si "Digitally Sign" i dobio poruku da moraš imati digitalni certifikat, želiš li ga kreirati? Ili kasnije?


Da, nisam ga aktivirao u terminalu, znači gola instalacija i dodavanje putanje u FF i Reader.

Prijava radi u Firefoxu. Probao sam u Safariju i Chromu, naravno ništa od toga. Na Mojave mi radi u sva tri browsera.

Adobe Reader sad ima na popisu taj dylib ali na zadnjem koraku - onaj prozorčić sa 3 gumba - manage / back / sign - kad tu stisnem sign, onda malo razmišlja i kaže da ne može pronaći uređaj za potpisivanje.

Ja kao da se sjećam da je prije 3 godine i Adobe funkcionirao kao Firefox. Možda su to promijenili u novijim verzijima a možda me i sjećanje vara
19.04.2021 | 20:05
Može pomoć molim Te.

Nisam do sada uopće potpisivala na Macu, koristila sam stari komp.

I sada kad idem potpisati dokument mi Adobe izbacuje ovo:

Adobe Acrobat could not find any new digital IDs. If your digital ID is on a hardware token, please make sure it is plugged in and the token interface is properly configured. Contact your system administrator for further assistance.

A stavljena je osobna u čitač i usoijevam se spojiti na e komunikaciju preko e osobne kroz firefox i sada ne radi potpisvanje dokumenata.
19.04.2021 | 20:38
Ako je OS noviji od 10.14, apsolutno ne možeš, barem za sad (pričamo o eOI?). Na 10.14 treba neko kemijanje, nisam se još u to upuštao. Na 10.13 radi, s dosta kilavljenja - nekad izbaci tu poruku, pa onda quitaš Adobe, iščupaš čitač, vratiš ga natrag, uštekaš karticu, pokreneš Adobe i onda radi.

Potpisivanje dokumenta kroz browser na Macu ne radi uopće.
20.04.2021 | 19:37
Nakon kupovine novog iMaca (Catalina) ni moja supruga nije mogla potpisivati dokumente.
Zvala je tehnicku podrsku i poslali su joj upute. Ona si je sama slozila na iMacu (Catalina) prema tim uputama i radi joj potpisivanje (odvjetnica je, nije neka sistem inzenjerka).
Mi u firmi jos uvijek imamo windowse preko parallelsa (nikako naci vremena za to sloziti na Catalini). Osobno nisam probao.
Stavljam datoteku (pdf) u privitak.
Prilozi:
20.04.2021 | 20:44
Hvala ti. Ja sam krivo zapamtio, na 10.15 je potrebno kemijanje (osim ovih uputa za Adobe Reader, još ima i terminal komanda koju treba izvesti da bi radila identifikacija kroz browser).

www.id.hr/hr/podrska/cesta-pitanja/mac-k...mi-sa-macos-catalina
22.04.2021 | 13:43
Ja nisam znala i updateala sam si odmah prvi dan Mac na macOS Big Sur 11.2.3 koji mi je ponudio što očito znači da mi neće htjet radit potpisivanje dok oni ne updateaju svoj sustav kad i na Catalini šteka.
22.04.2021 | 15:40
Sve te informacije su zapravo nedorečene i nejasne. Možda čak i potpisivanje kroz Adobe radi na Big Sur-u. Trebalo bi probati. Kći sad od neki dan ima Air sa Big Surom pa bi imao gdje i probati, samo da uhvatim vremena.
22.04.2021 | 15:41
BTW, na Macu nije kao na iPhoneu - možeš se uvijek vratiti na neki stariji OS, ako ti je Mac dovoljno star (da je postojao u vrijeme kad je taj stariji OS bio aktualan).
26.04.2021 | 10:42
Aha to nisam znala..nova sam na Macu...Molim Te ako isprobaš mi javi..ja sam probala potpisati ali bezuspješno.
  • Daddo
  • Posjetitelj
27.07.2021 | 20:13
Prema obavijesti MUP-a RH od ponedjeljka 02.08.2021. kreće zaprimanje zahtjeva za drugu generaciju elektroničkih osobnih iskaznica.

Živo me zanima da li će Agencija za komercijalnu djelatnost kao ovlaštenik napraviti novu verziju middlewarea koja će omogućiti i nama koji koristimo ne-Windowse i ne-Linux digitalno potpisivanje zahtjeva za izdavanje dokumenata u sustavu e-usluga RH (e-Građani) ili ćemo i dalje biti polovično i nepravično zastupljeni.

Nadam se da će za tih dodatnih 20 kn po dokumentu uspjeti isfinancirati rješenje koje radi i na MacOS-u (bar na Intel platformi, za M1 je iluzorno očekivati da bi mogli).
28.07.2021 | 00:49
Moj je plan niti ne pokušavati išta barem 6 mjeseci.
28.07.2021 | 13:17
Nije mi dugo trebalo ali u zadnjih par dana pokušavam na windowsima potpisati zahtjev za e dozvolom i ne uspijeva mi. Izgleda kako mi treba neka e-potpis aplikacija ili neka posebna autorizacija od certilie. Ima li tko kakva iskustva. Parallelsi i windows 10
28.07.2021 | 13:46
Moraš instalirati middleware od AKD-a. Kad kroz browser pokreneš potpisivanje, pokreće se e-signer applet za kojeg ti windowsi U POZADINI popnu upit želiš li mu dozvoliti aktivaciju.

Ali nije svejedno koji je browser. Chrome (kažu, nisam provjerio) radi "out of the box" (i vjerojatno usput pošalje sve dokumente i tvoj potpis Googleu ), a FireFox radi, samo mu jednokratno treba naklikati gdje mu je certifikat (nakon što instaliraš middleware).
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
  • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
  • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO