eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija


07.06.2018 | 12:33
Evo nakon skoro pune tri godine od prvog upisa u temi (taman sutra ) da malo iznesem svoja iskustva. Vozačka dozvola mi prestaje važiti početkom 7. mjeseca i počeo sam razmišljati što i kako. Vidim da su od nedavno uveli ljetno radno vrijeme MUPa tako da definitivno ne stignem nakon posla podnositi zahtjeve.
Nabavio sam čitač besplatno, instalirao njihov software za Mac, ubacio karticu i uredno je sa nje sve učitao. Ali, postoji jedan problem, nisam ju nikada aktivirao. Onaj papir sa inicijalnim pinom sam bacio još kad sam dobio iskaznicu.
Nema mi druge, u rano jutro otišao u lokalnu PP, objasnio sam teti situaciju, uzela mi je osobnu i za par minuta došla sa ispintanom novom šifrom.

Aktivirao sam osobnu, sve je profunkcioniralo. Probao sam na Chromeu koristiti autorizaciju putem eOI kako bi ušao u E-Građani ali jednostavno mi nije izbacivao nikakav dialog za upis šifre. Malo sam surfao po njihovim stranicama i našao upute za dodavanje nekog libraryja u Firefoxu da bi se prepoznao čitač kao security device. Uglavnom, trebalo je samo path upisati i stvar je profunkcionirala - ulogirao sam se bez problema.

E sad ono najzanimljivije Iz udobnosti stolca na poslu sam:
  • odabrao da želim produžiti valjanost vozačke
  • odabrao položene kategorije koje želim da mi se upišu (ne znam jesam li mogao nadopisati i tramvaj, tko zna dal se uopće provjerava )
  • odabrao dostavu poštom (adresa je već upisana preko sustava)
  • uploadao 3 PDFa od banke sa potvrdom plaćanja troška izrade dozvole, upravne pristojbe i dostave
  • fotografija i potpis na osobnoj nisu stariji od 5 godina pa su i oni automatski povučeni iz sustava
  • upisao sam broj telefona i mail
  • reviewao sam sve prije slanja
  • nabacio sam jedan elektronički autogram




i...


Voilà.
Dobro došli u 21. stoljeće.
Sad jedino preostaje čekati 30 dana da mi poštar ubaci vozačku u sandučić.
07.06.2018 | 17:27
Super!
Daj samo reci kako ti ističe vozačka kad se ona izdaje do 65. rođendana? Zar si toliko star? Ili ti je izdana na neko kraće vrijeme (radi čega?)?
07.06.2018 | 17:37
Okulist ga je zeznuo.
07.06.2018 | 17:46
Do 65. Su vrijedile one stare roze. Svi koji imaju roze do 2033. Ce ih morati zamijeniti. Ove nove vozacke izdaju se na 10 godina. A mene je zeznuo doktor a tad sam bio mlad i lud ko je tad gledao valjanost
Cuo sam iskustva da na drugo produljenje ide bez ogranicenja jer se ne predaje dokumentacija. Bas cu vidjeti kad mi stigne.
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.06.2018 | 20:14
@energyman - može info o kojem se čitaču radi te koji je Mac OS na računalu ti?
07.06.2018 | 20:18
High Sierra i ovaj čitač www.webantics.com/lenovo-gemalto-gempc-u...rd-smart-card-reader
Kolko sam skužio, više-manje rade oni svi koje su davno prije banke koristile za autentikaciju.
09.06.2018 | 17:17
energyman kaže:
Do 65. Su vrijedile one stare roze. Svi koji imaju roze do 2033. Ce ih morati zamijeniti. Ove nove vozacke izdaju se na 10 godina. A mene je zeznuo doktor a tad sam bio mlad i lud ko je tad gledao valjanost
Cuo sam iskustva da na drugo produljenje ide bez ogranicenja jer se ne predaje dokumentacija. Bas cu vidjeti kad mi stigne.


Imam i ja rozu do 65. ali malo drugo iskustvo.

Početkom godine promijenio OI i negdje u travnju sjetio se da isprobam eOI.
Kupio čitač, namjerio se jedan vikend da to odradim uz kavicu te se nakraju isfrustrirano to i nekako pokrenuo na PC-ju. Mislim da mi je to nekih 2 sata oduzelo...(ne koristite Chrome )
Da skratim, sve pripremio, krenuo i nakraju odustao.
Kada sam došao nakon opcije u kojoj sam upisao svoje kategorije, iza C kategorije mi izbaci pošaljite liječničku potvrdu...WTF?
Ugasim sve, i velim u sebi volim rozu boju

Dobio '92 - C kategoriju u vojsci, očigledno se ponavlja liječnički za tu kategoriju, ne znam kako je za druge, ali ovo je iz mojeg slučaja nedavno...
10.06.2018 | 10:49
Hmm, sad baš gledam zakon. Piše da za C, C+E i još neke treba svakih pet godina na pregled, s tim da je zakon napisan prije nego što smo ušli u EU i prije nego što su došle nove vozačke.
Ne znam jel se primjenjuje onda zakon retroaktivno pa si u prekršaju ako nemaš obnovljeni lječnički.
28.06.2018 | 17:47
Evo nakon ravno 14 dana stigla je poštom vozačka!
Iskreno, jako sam zadovoljan kako je sve prošlo bez komplikacija.

osobna.jpg
28.06.2018 | 18:24
Gle, radi!
29.06.2018 | 02:49
Da se i ja nadovežem sa svojim iskustvima na ovu temu. Što se vozačke dozvole tiče, još imam staru rozu, koja je za moje potrebe sasvim dovoljna - osim što mi dobrano deblja novčanik. Osobnu sam mijenjao negdje u ožujku, kada mi je nakon 10 godina prestala vrijediti stara, pa sam nakon 4 tjedna (par dana manje) otišao u 2. zagrebačku PP Črnomerec (udaljenu svega jednu autobusnu stanicu od Kustošije, tako da idem pješice) i podigao novu osobnu te dobio i spremio šifre. Valjanost od pet godina me neugodno iznenadila, ali onda sam negdje čuo da ćemo po isteku ovih ponovno mijenjati izgled osobnih iskaznica, tako da mi je na kraju svejedno. Navodno, radit će se upgrade u securityu same iskaznice, ugraditi neke nove tehnologije - šta ja znam.
A ovo što energyman piše da mu samo povuku iz sistema sliku od osobne za vozačku zaista vrijedi, ali samo u "jednom smjeru", u nedostatku boljeg izraza.
Kako je čovjek prvo radio osobnu iskaznicu, onda su mu mogli "povući" sliku iz sistema i za vozačku dozvolu - no da je išao prvo raditi vozačku, a nakon toga osobnu - ne bi mu mogli (ili smjeli, što god) povući sliku iz sistema.
Znači, pukom srećom je čovjek uštedio na slikama, a meni još uvijek nije jasno zašto se ne može povući slika ako se prvo obnovi vozačka, a ne osobna. No, dobro - neki razlog sigurno postoji.
I posljednje, nisam aktivirao osobnu na e-građani, mislim da sam baš ovdje od nekog člana pročitao da je to najviši stupanj zaštite osobnih podataka, četvrti - tako nešto.
Ne zato što nisam htio ili mi se nije dalo, nego uvijek novac potreban za kupnju čitača kartice potrošiti na nešto drugo što me više trenutno okupira. Nekako (u mom slučaju) ne vidim hitnu potrebu za time.
Uglavnom, i ja sam zadovoljan ulaskom u 21. stoljeće, ali mi se ne sviđa što OI traju samo pet godina.
No dobro, ako se zaista ponovno trebaju mijenjati - bolje prije nego kasnije.
Mada držim i da će te najnovije isto trajati "pet let".
Ekipica, pozdrav!
Idem se živcirati oko dvorišta.
02.07.2018 | 17:22
Čitači su 50-200 kn ak se ne varam.
04.07.2018 | 06:55
Nisam niti gledao, da ti budem iskren. Onda bi si mogao uzeti jedan. Računao sam da su oko 200 - 250 kn minimalno. A treba li (kvalitete radi) obratiti pažnju na neku posebnu marku ili je svejedno?
Nije problem izdvojiti i malo više novaca, samo da mi ne crkne za pola godine...
EDIT:
Inače, zanimljivost: i stara mi ima novu osobnu iskaznicu a kako je starija od 65 godina i u mirovini, njezina ima valjanost do kraja maminog života (ne znam kako su to sročili točno na iskaznici, zaboravio sam). Samo što te iskaznice za osobe starije od 65 godina nemaju čip, pa se s njima ne dobe niti šifre. Valjda su u MUP-u zaključili da ti ljudi jedva znaju upaliti računalo; da su generacija koja je sa računalima i njihovim sve većim uplivom u svakodnevicu - na vi.
I tu se čak i slažem.
Rijetko kojeg umirovljenika susjeda vidim da ima pametni mobitel i da ga koristi onako kako bi ga mogao. Ili ima taj mobitel zato što mu sin/kćer dao svoj stari; naučio ga kako primiti i poslati poziv i poruku - ili imaju one stare mobitele sa tipkovnicama, jer se na touchscreen nikako ne mogu naučiti nikako.
  • Daddo
  • Posjetitelj
24.07.2018 | 21:16
Za one kojima treba čitač za eOI a da radi na Macu, eto ja sam prošli tjedan dobio naručeni Zoweetek EMV USB Smart Card reader. Trebalo mu je 15 dana da stigne iz Kine, sa shippingom i trackingom 11,16$.

Plug & play na High Sierra. Danas upogonio jer sam morao u PP po novu inicijalnu zaporku i pin.

Korak prvi - otići na www.eoi.hr i tamo registracija na portal. Upisati OIB i inicijalnu zaporku. Traži odmah promjenu. Unijeti novu, ponoviti novu. Unijeti mail za oporavak i telefon za kontakt. Preuzeti eID middleware za Mac (format datoteke je .pkg) i instalirati ga. U slučaju da javi grešku - u System Preferences pod Security & Privacy dozvoliti pokretanje. Tražit će admin korisničko ime i lozinku.

Kad se to obavi, idući korak je aktivacija elektroničkog dijela eOI.

Umetnuti karticu u čitač.
Pokrenuti instalirani eID client (spotlight će ga naći kao "Client" s ružnom ikonicom gdje bijelo na crnom piše eID).

Klik na Aktivacija. Uređaj traži PIN za aktivaciju, njega imate na papiru koji su vam dali.

Otvara se prozor koji traži:

Unos novog MASTER pina (unosi se 2 puta, 6-8 znakova) - pin se koristi za logiranje u NIAS sustav (e-Građani, e-Porezna....)
Unos novog SIGNATURE pina (unosi se 2 puta, 6-8 znakova) - pin se koristi za potpisivanje zahtjeva (npr. za izdavanje e-putovnice ili e-vozačke)
Unos PUK broja (10 znakova) - u slučaju zaključavanja eOI pitat će PUK.

Ostaje još samo podesiti Firefox sko ga koristite da vidi čitač.

Pod Preferences u dijelu Security & Privscy odabrati Security devices.

Iz Device manager prozora izabrati Load,

U novom prozoru:

- dati ime uređaju (ja sam ostavio default samo sam prvi dio promijenio u eID).
- u Module Path upisati: /usr/local/lib/pkcs11/libEidPkcs11.dylib

Klik na OK i to je to. Ugasiti i upaliti firefox - spremno za korištenje pretinac.gov.hr kad god i što god treba (prvo karticu u čitač).
24.08.2018 | 19:33
Dobio sam eIO i potaknut prethodnim postovima (energyman i Daddo) veselo krenuo po e-vozačku.

Koristio sam Gemplus smartcard reader (stariji brat Gemalto ID Bridge CT30 readera), kojeg sam prije par godina koristio za pristup PBZ uslugama na istom stroju, ali pod Windowsima (VirtualBox) jer nije bilo podrške za Mac.

Instalacija middlewarea (AKDeID-2.03-20170925.pkg) i Firefox komponente je uredno prošla (High Sierra, 10.13.6), prijava u sustav preko eIO također, ali potpis nikako nije prolazio - dobivao sam grešku [014] (nedostupan eSigner).

Provjerio sam da li je eSigner instaliran:

pkgutil --pkg-info com.gemalto.Classic.eSigner.pkg | grep version

...ali nije bio. Ponadao sam se da je middleware instalirao "neki svoj" i nastavio dalje.

S obzirom da sam već uplatio sve potrebno za izdavanje i dostavu e-vozačke (151+15+30 kn), "žuljalo" me ipak predati e-zahtjev. Ponovio sam instalaciju pod Windowsima (7 Professional, 64-bit) i ponovo je sve uredno prošlo - do potpisa. Pokušaj potpisa rezultirao je greškom [005] (potpisni certifikat nije pronađen) iako je eSigner uredno bio startan (ali nije nudio nikakav certifikat iako su oba, i identifikacijski i potpisni, bili vidljivi, kroz Client, i na Macu i pod Windowsima).

Ne budi mi teško, nabavio sam novi reader (aktualni Gemalto ID Bridge CT30), deinstalirao sve i krenuo iznova. Mac epizoda prošla je identično - greška [014]. Win epizoda prošla je uspješno - eSigner je ovoga puta ponudio odgovarajući certifikat i e-potpis je prošao. Hura! Ono u što nisam siguran je ZAŠTO je Win epizoda ovoga puta prošla uspješno - možda zbog novog readera, možda zato što sam iz drugog pokušaja PRIJE Win instalacije deinstalirao sve na Mac strani (za svaki slučaj) ili možda zbog nečeg desetog (tlak zraka?). Na žalost ne mogu ponoviti test jer nemam što e-potpisati.

Svoj problem e-vozačke sam time riješio, ali nisam fan ideje da e-potpisujem i dalje pod Windowsima pa sam se obratio eIO supportu i opisao problem. Usputno sam ih pitao ima li nade da uvedu mogućnost testiranja e-potpisa (po mogućnosti jednostavniji od Fininog!).

eIO supportu kudos za brzinu odgovora - za par minuta riješili su misterij:

Poštovani,
nažalost proces potpisivanja web formi (e-Vozačka, e-Putovnica i e-Novorođenče) na MAC OSX platformi nećete moći potpisati zbog eID Signer modula koji nije ugrađen u Middleware koji trenutno imate instaliran.
Nova inačica eID Middlewarea je u fazi testiranja prije puštanja u produkciju.
Na web stranicama www.eid.hr/ će biti objavljeno čim izađe nova verzija programskog paketa.
Točan datum Vam ne možemo reći.


Vezano uz mogućnost testiranja e-potpisa odgovorili su:

Poštovani,
do sada nam to nije bila praksa.
Ako će se nešto promijeniti kontaktirati ćemo Vas.


I dalje imaju kudos za brzinu podrške, a za ostalo im držim fige.
25.08.2018 | 08:11
Kad Djipi to uzme u ruke onda to posteno odradi. Meni je uvijek gust citati njegove komentare.
25.08.2018 | 10:31
Slažem se!
Ali, Đipi, nisam skužio onda - kako je drugima sve radilo, a tebi ne?
25.08.2018 | 13:28
smayoo kaže:
Ali, Đipi, nisam skužio onda - kako je drugima sve radilo, a tebi ne?


Zapravo nisam više siguran što je točno drugima (energyman i Daddo) radilo, iako sam i sam površno iščitao da je "sve" radilo (što me i natjeralo da krenem njihovim putem).

Svima nam je (i to na High Sierri) radila aktivacija kartice (s različitim readerima).

Ja sam prijavio da mi radi i prijava u e-građani (eIO opcija), ali NE i e-potpis. Daddo nije komentirao korištenje e-potpisa, a sad kad ponovo čitam energymanov post vidim u njemu nekoliko mogućih opcija za objasniti kako je njemu radilo:

1) moguće da je njegov middleware (nije navedena verzija) instalirao eSigner - u tom slučaju ostaje nepoznanica zašto ga novi ne instalirava (iz odgovora eIO supporta ne može se iščitati da li je IKADA bio uključen u instalaciju);

2) moguće da je eSigner instalirao nekim drugim putem (kojim?);

3) spominje "iz udobnosti stolca na poslu" pa (kako ne znam koristi li ranije spomenuti Mac s High Sierrom i na poslu) moguće da je ponio u ured, na neki Win stroj sa smartcard readerom, aktiviranu eOI i tamo obavio sve nabrojeno, uključeno s e-potpisom - u slučaju ovog scenarija obojica smo problem riješili na isti način.

Nadam se njihovim komentarima.
25.08.2018 | 13:51
A u kojem ti je trenutku uopće bio potreban e-potpis? Nisam probavao za to, ali za sve druge usluge preko e-građani ne treba nikakav potpis (ni e-, ni žnj- ), jednostavno se identificiraš i naklikaš zahtjev.
25.08.2018 | 14:28
Potreban je na kraju procedure (u zahtjevu za e-vozačku to je 12. korak). eOI support je spomenuo da je potreban i za e-putovnicu i e-novorođenče.
25.08.2018 | 14:52
Sjecam se kad je Zaba pocela uvoditi elektronsku naplatu za firme. Valjda su isti i to radili.
19.02.2019 | 21:24
Sad sam krenuo ovo ponovno čitati jer je kći dobila eOI (njoj je to prva OI uopće), a ja ću uskoro zatražiti eOI također, iako mi stara vrijedi do 2023, jer nam je inženjerska Komora napokon dogovorila i službenu mogućnost e-potpisivanja projekata umjesto mrljanja s pečatima i potpisima.

Uglavnom, pitanje koje imam je - Đipiju je podrška odgovorila da se ne može potpisati ništa na Mac OS X jer middleware to ne podržava, a - Energyman je dva mjeseca ranije bio uredno potpisao zahtjev za vozačku dozvolu??

Energyman, ti si to napravio na Windowsima ili na Macu?
19.02.2019 | 21:29
Na meku, ne sjećam se koja je verzija Middle bila u igri. Isto sam na početku imao problema sa potpisivanjem, zvao službu pa mi je lik rekao da skinem od nekuda stariju verziju. Novu su izbacili ali bez toga jer: "Znate, ne možemo naći MacOS developere"
19.02.2019 | 22:41
Aha. Hvala na brzom odgovoru. Pretpostavljam da tu staru verziju nisi sačuvao negdje na disku? Možeš li možda iskopati link u mailovima od supporta?
19.02.2019 | 23:19
Dobivao sam telefonski support tak da nemam ništa mailova. To je sve bilo rađeno na poslovnom Meku čiji je disk shredan i proslijeđen nekom od drugih zaposlenika nakon što su mene počastili sa novom Jabukom
19.02.2019 | 23:22
Jbg. Hvala svejedno...
08.05.2019 | 13:35
smayoo kaže:
Nitko sretniji od mene da napokon profunkcionira u praksi institut elektroničkog potpisa.

Počelo je. Od 19 travnja, prema zadnjim izmjenama i dopunama zakona o gradnji, obaveza je da se projekti elektronički potpisuju. Članak 66, stavak 1. Jedino mi nije jasan stavak 3, koji glasi Projekti, odnosno njihovi dijelovi izrađuju se tako da je onemogućena promjena njihova sadržaja, odnosno zamjena njihovih dijelova, osim u propisanom slučaju. Kako bi trebao onemogućit promjenu?
08.05.2019 | 13:43
Obzirom na izmjene tehničke regulative, pokazala se potreba za digitalnim/elektroničkim potpisom(ili kako god ga treći zvali). Kako projektnu dokumentaciju od nedavno moram obavezno elektronički potpisat, treba ga negdje i nekako kreirat.
Iz nekog istraživanja po netu došao sam do nekog "dvojbenog" zaključka da bi trebalo aktivirat eOI kako bi došao do tog potpisa. Al do potpisa nikako doći.

Slijed radnji koje sam/nisam odradio.

Uspješno sam se logirao na portal Moja eOI.
Uspješno sam instalirao njihov eID Middleware softver.
Kupio čitač OI(osobne iskaznice) i uspješno očitao OI.
Neuspješno aktiviranje eOI(elektroničke osobne iskaznice). To je toliko trivijalno upisivanje ali mi izbacuje grešku da trenutna vrijednost PINa nije ispravna. Inicijalni PIN je milion posto ispravno upisan, sve kvačice su zelene za identifikacijski pin, potpisni pin i puk. Sve sam pokušao dva puta. Sad mi je preostalo još 3 pokušaja. I šta sad?
08.05.2019 | 13:54
JOHN kaže:
Kako bi trebao onemogućit promjenu?

Ne treba (i ne može se) onemogućiti promjenu, nego se potpisom elektroničkog dokumenta kreira “kontrolni zapis” koji putuje s tim dokumentom. U slučaju da se dokument na bilo koji način izmijeni, provjera digitalnog potpisa će reći kako je dokument mijenjan i više ne vrijedi.
Implikacija je, kao i s elektroničkim računima, ta da nikoji papirnati primjerak više se ne može smatrati originalom. Dakle svi papirni primjerci su neovjerene kopije, a jedino je digitalno potpisan elektronički primjerak - original.
08.05.2019 | 14:03
Ne kužim baš.
Koliko sam ja shvatio, na naslovnu stranicu projekta ja postavljam svoj elektronički potpis. Investitoru isporučim projekt u pdf-u i to je to. Zatim se neka osoba domogne mog projekta, editira ga i u svoje svrhe koristi krivotvorinu.

Isto mi nije jasno s komorom. Kako će se moj elektronički potpis povezati s članstvom(žigom) u komori. Referentni će vršit provjere?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 minuta
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO