Usporava li Apple namjerno starije iOS uređaje?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Usporava li Apple namjerno starije iOS uređaje?


24.12.2017 | 20:23
Stvar je u tome sto ti Apple kao vlasniku uredjaja ne daje mogucnost da sam odlucis pristajes li na smanjene performanse.

Meni takvo postupanje nikako ne moze biti ok i to za mene nije ‘feature.’ Bio bi feature da to stave u postavke, ovako je to nepostena poslovna praksa koja se u smislu prava potrosaca ne moze opravdati. Na isti nacin nam sutra svima mogu trajno ukljuciti LPM, to bi bilo jos bolje za bateriju. Ovi mobiteli previse kostaju da bi se tako nesto dogadjalo.

Dosta citam o novim verzijama iOS-a prije nego instaliram update jer zelim znati kakve su reakcije, problemi i sl, ali nakon ovih vijesti vidim da to nema bas nekog smisla. Ne znam za vas, ali kod mene su iPhone i iPad na iOS 11.2.1. i tu prica staje, nikakav update nece vise na moje uredjaje.
24.12.2017 | 20:25
Meni i nije baš jasno. Baterija je ili dobra ili loša. SW tu nebi trebao imati utjecaja.
24.12.2017 | 20:49
jzelko,

Apple očito ne misli tako.

Pod 'firmom' brige za korisnika (ovim 'feature'-om smanjuju mogućnost iznenadnog gašenja uređaja zbog nagle potrošnje) usporavaju rad uređaja u slučaju izuzetno brze potrošnje baterije (i time zbunjuju korisnika, jer i ovo usporenje korisnik primjećuje isto kao i iznenadni pad kapaciteta baterije, ili gašenje uređaja).

Po meni, ovo je ipak više 'poticaj' Apple-a da kupuju nove uređaje (jer do sada nisu znali da je uzrok usporenju loša baterija) nego neka pretjerana briga za korisnike (prosječnom korisniku vjerojatno više smeta usporen uređaj nego iznenadno gašenje), uostalom, prije uvođenja ovog 'feature'-a mogli su to lijepo objaviti korisnicima i ostaviti im mogućnost izbora, manja brzina, ili (možda) iznenadno gašenje uređaja.
24.12.2017 | 20:51
zkap kaže:
Dosta citam o novim verzijama iOS-a prije nego instaliram update jer zelim znati kakve su reakcije, problemi i sl, ali nakon ovih vijesti vidim da to nema bas nekog smisla. Ne znam za vas, ali kod mene su iPhone i iPad na iOS 11.2.1. i tu prica staje, nikakav update nece vise na moje uredjaje.


Dobro jutro. Ja imam iPhone 6S koji je na iOS 10. Tko te tjerao da dižeš na 11 i što si time zapravo dobio?

Meni takvo postupanje nikako ne moze biti ok i to za mene nije ‘feature.’ Bio bi feature da to stave u postavke, ovako je to nepostena poslovna praksa koja se u smislu prava potrosaca ne moze opravdati. Na isti nacin nam sutra svima mogu trajno ukljuciti LPM, to bi bilo jos bolje za bateriju. Ovi mobiteli previse kostaju da bi se tako nesto dogadjalo.


A što bi rekao da nakon updatea na zadnji OS dobiješ telefon kojem baterija traje npr. 2h?
24.12.2017 | 23:43
smayoo kaže:

Dobro jutro. Ja imam iPhone 6S koji je na iOS 10. Tko te tjerao da dižeš na 11 i što si time zapravo dobio?

A što bi rekao da nakon updatea na zadnji OS dobiješ telefon kojem baterija traje npr. 2h?


Dobio sam Files aplikaciju i mogucnost da preko clouda imam uskladjene datoteke i safari tabs s iPadom, na kojem mi je takodjer Files aplikacija jako bitna za posao. Dakle, mozemo reci da me natjerao Apple time sto mi je vaznu funkcionalnost ogranicio na novi OS. Ali se ne radi o tome sto sam ja dobio ili nisam dobio, nego se radi o odnosu proizvodjaca i korisnika.

Ako moj uredjaj ne moze uredno funkcionirat na novom OS-u, htio bih to znati da mogu donijeti informiranu odluku prije eventualnog updatea, jer eto vidi cuda, ja bih htio biti taj koji donosi odluke, a ne Apple umjesto mene.

Na proizvodjacu je da ne skriva sto se stvarno dogadja ispod haube kako bi vlasnik uredjaja, kojeg se njegove performanse jedinog i ticu, mogao odluciti kako zeli koristiti taj uredjaj.

Odgovor na drugo pitanje je da do te situacije nikada ne bi doslo jer bi mi baterija uvijek trajala dulje od 2 sata buduci da imam feature koji se zove Low Power Mode
25.12.2017 | 08:46
Nisam shvatio u čemu je točno razlika između ranije funkcionalnosti sinkronizacije s icloudom i te files aplikacije? To si sve mogao i ranije, zar nisi?
Inače, da ne misliš da ih branim, slažem se s tobom da su trebali javno i otvoreno reći što se može očekivati. I da su korisniku trebali ostaviti mogućnost izbora. Samo hoću reći da nije njihov potez baš naročito iznenađujući. Svi koji ne rade update OSa isti čas, ne rade to upravo iz tog razloga što Apple u zadnjih 10 godina uvijek ima skriven "easter egg" (u negativnom smislu) ispod stola.
25.12.2017 | 18:07
Files je super stvar, sve datoteke su na jednom mjestu i općenito je dosta lakše raditi i organizirati sve. I prije se naravno moglo raditi preko clouda, ali ne ovako. Zapravo je pokretač svega kod mene bio update iPada na iOS 11 jer ima previše odličnih stvari da bih propustio update, a to je za sobom povuklo i iPhone.

Moje je iskustvo da ekosustav ne funkcionira baš najbolje ako uređaji nisu na novoj verziji OS-a. Konkretno, da bi iCloud prikazivao Safari tabove s drugih uređaja, Apple kaže da uređaji moraju biti na iOS 11, a Mac barem na Sierri sa Safari 11. Mislim da je i ovo važan element cijele priče s baterijom jer je ekosustav osmišljen tako da ga ne možeš u cijelosti i nesmetano koristiti ako ne pratiš nadogradnje softvera, što može biti problem na različitim uređajima.
25.12.2017 | 21:33
Eto, ja se moram ovdje ne složiti s tim da ekosustav ne možeš u cijelosti nesmetano koristiti ako ne pratiš nadogradnje softvera. Možeš isto tako i konzistentno NE pratiti nadogradnje , kao ja.
Mac OS X 10.11.6 na Mac BookPro Mid 2012, iOS 10 na iPhone 6S. Sve radi super. Ništa ne šteka. Mraq.
28.12.2017 | 23:57
Evo, Apple se danas i službeno oglasio po ovom pitanju:

www.apple.com/iphone-battery-and-performance/
29.12.2017 | 00:43
Dobra priča, al bojim se da je povjerenje korisnika opako poljuljano. Godinama se vucaraju teorije oko usporavanja uređaja iz ovih ili onih razloga. Stvarno, nakon godina takvih teorija, neki lik ih je razotkrio i oni to priznaju. Fakat moraš imat muda za to.
No, nakon nedavne objave, ovo nekoga može još dodatno razspizdit. Izlike su toliko prozirne i neuvjerljive, da bi se mogao složit dobar krimić.
Eto, nedavno sam iskeširao par tisuća kn za novi iphone 7, tisuće drugih za x drugih verzija također svaki vrijednosti par tisuća. Wtf, netko plati masne pare za novi uređaj i onda ti ga ovako uvale!!!! Sva sreća da nisam updejtao na 11. Mada si sada čovjek legitimno može postaviti sumnju da recimo sedmice nisu zrihtane i na ranijim verzijama.
Po kojem kriteriju je baterija loša da se mora usporit ili tako reč ubit uređaj? Ako je korištenje kamere, poziv, sms ili sl enormno sisanje iz baterije, onda mu je bolje da crkne odmah pa na servis da se riješi tzv problem sa lošom baterijom.
Pa s androida sam prešao na fakin iphone baš zbog toga da mi uređaj ne umire polagano nakon par mjeseci korištenja!
29.12.2017 | 01:08
Evo, ja ću nešto neprovjereno odvalit.
Prodaja osmice i desetke po vjerojatno njihovim odrađenim analizama nisu imale svijetlu budućnost(a tu je kumovala i njihova pohlepa oko definiranih cijena 8-ice i X) obzirom da su korisnici bili vrlo zadovoljni radom 6-ice i novijih. Osmicom i X nebi donijeli ništa novo osim što su bili primorani izbacit nešto novo da budu doslijedni i da idu u korak s konkurencijom. Generalno iza 6s po meni ipak nije ništa novo i bolje. Žestoka konkurencija kod androida koji izbacuju također "nešto novo" maltene svakih 6 mjeseci, al u pola cijene ako ne i manje, očito ih je primoralo da posegnu za ovakvim potezom očajnika koji će ih vjerojatno koštati više nego što su si moglo zamisliti u najgoroj mogućoj poslovnoj odluci. Takav potez je samo potvrda svakojakih teorija i tvrdnji oko usporavanja svakom nadogradnjom. Ovom objavom, odnosno priznajem, su si navukli stigmu koju će jako teško sprati sa sebe.
Sve u svemu, pratimo tijek događanja kroz daljnjih godinu dana.
Tko popuši ovu foru sa cijenama baterija, bojim se da mora promislit jel prostitutka ili debil bez granica!
29.12.2017 | 01:11
Ne znam, meni ta njihova priča drži vodu, ali stoji da su to trebali iskomunicirati.

I meni su se neki prijatelji tužili da im je iPhone sporiji nakon updatea itd... iskreno, nisam im vjerovao, mislio sam da je to neki placebo... nije mi to tehnološki imalo logike i onda sam tražio testove po netu na tu temu i ekipa se time baš dosta bavila: na istom uređaju, s istom baterijom, radili su testove brzine i sve je bilo gotovo isto bez obzira na iOS. Dakle, zaista je stvar u stanju baterije - ako je loša, iOS će izvesti underclock da bi stvar ostala upotrebljiva.
29.12.2017 | 01:23
Pa generalno bi moglo biti opravdanje, al čemu takav ljigav pristup koji samo raspiruje dodatno nepovjerenje, prevaru itd.
I ostaje pitanje, u kojem trenutku baterija postaje neprimjerena za normalan rad uređaja?Jel to 90%, 80%, 50%? Zašto korisniku ne ostaviti izbor?
Ja želim normaln rad, taman pod cijenu da mi crkne, al ako se takve stvari mogu i desiti, onda neka smisle neki vid obavijesti da je baterija u kritičnom stanju i da će uređaj biti u nekom safe modu dok se ne promijeni oštećena ili dotrajala baterija! Mislim da je to za njih trivijalno programiranje. Neš mi tu smrdi, dosta sam sumnjičav.
29.12.2017 | 01:43
Da ne ispadne da sad iskorištavam ovu situaciju i time opravdavam svoje sumnje. Dakle, prije par mjeseci sam prodao 6s na 10.2.1 tako da je i backup napravljen pod tom verzijom. Baterija je po kriteriju app Battery life bila na perfect jer sam ju bio mijenjao pod jamstvom koji mjesec prije prodaje. Kupio sam novi iPhone 7 koji je imao 10.3.2. Meni je uređaj očito sporiji nego što je bio 6s, a na novom je naravno baterija također perfect. Uzmem ženin iphone 6 koji je na 10.2.1 i vidim da je odaziv gotov isti kao i kod mene, pa u nekim situacijama i za nijansu bolji. Na njenom je baterija pod good. Tak da mi tu nešto ne štima, no možda je good još uvijek dovoljno dobro stanje da se ne usporava po ovom što spominju.
Dakle, sad imam iphone 7 na kojem je restore backupa od 6s i radi objektivno isto ili nešto sporije od 6s. Dođe mi da popizdim. No bez daljnjega, radi primjereno za moje potrebe ali ipak neke sitnice, koje zamjećujem, bodu u oko.
29.12.2017 | 07:18
throttlanje je implementirano sa 10.2.1 tako da... da si ostao na 10.2. bila bi druga priča. Eto, ja sad ne mogu prodati 5s ni za pišljiva boba, baš mi ova priča u ovo doba darivanja/kupovanja ne ide na ruku.
29.12.2017 | 09:00
Mogli su prekidac staviti.
29.12.2017 | 17:36
Ja sam u ladici imao rezervni 6s na 10.3.3. Dobio sam novi uredaj nakon sto sam stari reklamirao jer se baterija prebrzo praznila. Zamjenski nije bio nista bolji. Kasnije zavrsio u ladici. Sad ga uzmem da ga slozim sinu, erase all i opet na stand byju preko noci baterija padne 20%. Updateao sam ga na 11.2.1 nakon toga i sad na 12h stand byja izgubi samo 2%. Odlicno!
29.12.2017 | 17:49
zabac - prekidač dolazi u novom updateu iOS-a. Biti će neka mogućnost/opcija glede toga. Baš me zanima što će ekipa odabrati, throttlanje ili da im se baterija na cca 20-30% naglo padne na 3-4% i onda se ugasi
30.12.2017 | 01:55
Ovo je u mom slucaju..od zadnjeg updatea. S 13% se sroza na 3-4 i onda off. Ios 10.3.3.
30.12.2017 | 02:15
vrte jeftini spin koji ce proci, jer tko voli apple proguta i zajeb na anteni kod iphona 4, i update na ios 3 kod iphonea 3g, kada je ovaj postao neupotrebljiv, i bug kada se moglo buypassat zakljucavanje telefona...

kao sto ce VW ekipa popusiti fejkanje na dizelasima, samsungovci telefone koje eksplodiraju, itd.

cinjenica je da ljudi nisu fantazirali kao sto su ih apple apostoli uvjeravali, i ovo je dobar primjer kako netko ne zeli vidjeti ocito, a kada i sam car kaze da je gol, onda se izvode neke konstrukcije kalibra "kako su dobri sto misle na korisnika i uspore telefon. hvala velikom vodji!"

recimo utorak je, imam telefon na ios 10ki, radi nekom svojom brzinom x na koju sam navikao (kada kliknem na kameru ne znam dali joj treba 1,5 ili 1,8 sekundi da se pokrene, ali iskustveno znam koliki je lag izmedju tapa i pokretanja), baterija traje y.
danas je srijeda, podigao sam telefon na ios11, brzina je x-nesto i baterija traje y- nesto, i to nije produkt moje maste nego cinjenica.

sto se desilo? pa ono najlogicnije: kemijski procesi su mi ubili bateriju u noci sa utorka na srijedu i sad me apple spasio. hvala

sad su dosli pred zid jer eto, te se stvari vidi cuda, mogu i mjeriti, pa su brze bolje prije nego sto pukne vijest na nekom IT portalu, slozili pricu oko baterije. u novi ios ce ubaciti neki znakic na bateriji, opciju brzo/sporo ili sta vec, kao sto su nakon zajeba sa antenom na cetvorci stavili one debilne kruzice za jakost signala, jer eto nasa interpretacija znakovlja je bila kriva a ne njihov fejl sa antenom.

navijajte ljudi za sebe a ne za mega korporacije.
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.12.2017 | 05:46
mojih 2 kn:

1. Svijet je zaista otišao kvragu ako klinac od 17 otkriva ovakve "afere"
2. Baterije su generalno katastrofa u svim današnjim elektroničkim uređajima, odnosno u odnosu na same uređaje doživjele su puno manji napredak no što bi trebalo da bi ih napajale - jednostavno uređaji su postali dovoljno snažni da i sa generacijom ili dvije starijim uređajem korisnici nemaju razloga raditi upgrade na novi model (sam koristim kao prvi vlasnik iphone 5s na iOS-u 11.2.1 i nisam primjetio nikakvo kraće trajanje baterije ili usporavanje, imam još jedan 5s kojem nisam prvi vlasnik kao backup no na tom je baterija u komi neovisno i verziji iOS-a, no ni kod njega nisam primjetio ništa što bi ukazivalo na usporavanje). Telefoni nisu jedini iOS uređaji koje posjedujem, imam i nešto iPada, sve ažurirane na zadnju verziju iOS-a i opet nisam primjetio usporavanje zbog nadogradnji SW-a.

Možda samo imam sreće?

Apropos toga da će fanovi progutati ovo ili ono... vjerojatno hoće, no isto važi za bilo kojeg fana bilo čega, Ja fan nisam, ako i kad se pojavi povoljniji uređaj od applea zamijenit ću Apple nečim boljim. Moje iskustvo je eto moje, dozvoljavam da su nečija tuđa drugačija.

Da Apple nešto namjerno skriva a da to otkrije neki klinac i pusti kao vijest, a ljudi to masovno prihvate... oh well, people are strange, 1984-a, radio, drama... Ameri nisu nikad bili na Mjesecu a Elvis je živ.

Ne brinem - previše.
30.12.2017 | 11:21
Daddo kaže:
mojih 2 kn:

1. Svijet je zaista otišao kvragu ako klinac od 17 otkriva ovakve "afere"


Ne slažem se. Otkad postoji svijet, naprijed ga vuče 2-3% ljudi. Ti su ljudi prirodno talentirani u nekom svom području i stvari u njemu savladavaju s lakoćom koja je nama ostalima neshvatljiva. 17 godina je dob u kojoj netko takav o tome što ga zanima već zna 2x više od bilo kojeg prosječnog stručnjaka s 20 godina iskustva u tom području.

Hoću reći - činjenica da mali ima 17 godina govori samo o njegovom talentu, interesu i predanosti, dakle o njemu osobno. Ne govori ništa o svijetu.

2. Baterije su generalno katastrofa u svim današnjim elektroničkim uređajima, odnosno u odnosu na same uređaje doživjele su puno manji napredak no što bi trebalo da bi ih napajale


S ovim se tek ne slažem.
Baterije su, zapravo, postigle neusporedivo VEĆI napredak, ako usporediš kakvim smo baterijama raspolagali prije 20 godina, u odnosu na digitalne uređaje koje napajaju.
WTF, čovječe? Danas imaš funkcionalne i upotrebljive baterije koje pogone AUTOMOBILE na više stotina kilometara udaljenosti i pri tom automobil može imati veličinu automobila, a ne kamiona, jer za smještaj baterija nije potreban kamion, već je dovoljan automobil.

Razlog zašto današnje (fantastične!) baterije nisu dovoljno izdržljive za napajanje mobilnih uređaja je (a) očekivanja i navike nas korisnika koji *NEPREKIDNO* drkamo po mobitelu, *TRAJNO* smo spojeni na internet, gledamo filmove na mobitelu i štojaznam.... i (b) inzistiranja dizajnera da ti mobiteli moraju biti tanki, lagani i "prozračni" preko svake razumne mjere.

Dakle, da je bilo koji iPhone deblji 3-4 mm i da se ta razlika u debljini utroši na volumen baterije, imali bi autonomiju 4-5x veću.
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.12.2017 | 11:34
Smayoo točka 1 je stvar gledišta... meni je činjenica da će hype napraviti klinac od 17 i histerija koja nastaje zbog sasvim normalnog i logičnog procesa da stariji uređaji sa slabijim baterijama rade sve lošije više dokaz da je svijet otišao kvragu nego da je taj i takav klinac genijalac. Appleovi uređaji unatoč svim svojim manama (a nije da ih nema) i dalje natprosječno dugo su upotrebljivi u odnosu na konkurenciju.

Za točku 2... baterije ma koliko napredovale (a nisu, jer recimo na Nokijama 6210 i 6310 su baterije davale po 7 dana razgovora) - nisu napredovale dovoljno (osim u minijaturizaciji). U prilog toj tvrdnji mogu ti pofotkati par tisuća LiPo baterija zamijenjenih u jamstvu u mobilnim uređajima.

Sve veći problem je trajnost tih baterija i njihovo zbrinjavanje. Drugim riječima, unatoč širokoj primjeni baterije su i dalje katastrofa u odnosu na uređaje za koje su namijenjene. (Imamo li nekakav podatak koliko je Tesla na cesti i koliko je baterija zamijenjeno njima, te kako su zbrinute?)
  • Dijete
  • Posjetitelj
30.12.2017 | 12:25
Ma ziher... Nokia je durala 7 dana razgovora? 7 dana na cekanju mozda.. Nokiastalgicari i njihovo dani kad se penje na mont blanc bez punjaca..

Te nokije su imale baterije od oko 800mA sto je upola manje kapaciteta od iph7 tanke savitljive baterije, ali nije stvar u samo u kapacitetu/kubikazi (makar i tu je napredak)... najveci skok je u procesu punjenja/praznjenja... treba to cudo punit i praznit ravnomjerno bez pregrijavanja... mene najvise i fasciniraju baterije na uredjajima, to je neka crna magija i maleni covjeculjci koji otvaraju i zatvataju pipe...

6210 nije bio neki potrosac, al je opet bio veci potrosac od moje crvene vjerne Iskre... mislim, ako cemo usporedjivat iph i 6210...
30.12.2017 | 12:53
oko svega mozemo debatirati, ali podcijenjujes ljude od 16, 17, 18 godina...
to je zapravo nas opci problem, sto za tu generaciju mislimo kako su mulci koji provode dane navlacuci kozicu, pa onda i vecina njih povjeruje u to.

da ostanemo u temi, George Hotz 2007. (17 godina tada) prvi je probio mrezno zakljucane iphone i par godina je bio jedna od zvijezda jailbreak scene i trn u oku velike kompanije. dakle mali natezac kozice vs. apple.
mislim da je kasnije slicno izveo i sa playstationom pa je sony lupao po njemu kako god je mogao.

gates je sa 17 godina u suradnji sa allanom pokrenuo traf-o-data. kasnije ce se to pretociti u microsoft.
zuckerberg je sa 20 pokrenuo facebook.
wozniak je u toj dobi sklapao blue box i hakirao mrezu teleoperatera.

pa tako mozemo nabrajati do aleksandra makedonskog koji je sa 18 godina pisao svoje prve pobjede.

dali bi prica imala drugaciju tezinu da je klinac od 17 godina bio gospodin od 45?

samo na to replika, a za ovo ostalo mi ne treba nikakva analiza, ovaj outing applea je samo potvrda. imam dva iphone SE pola godine stara, jedan je na ios 10 drugi na ios 11, i strpljenja da ih par dana studiozno usporedim. nije znanstvena fantastika.
30.12.2017 | 14:29
Daddo kaže:
Smayoo točka 1 je stvar gledišta... meni je činjenica da će hype napraviti klinac od 17 i histerija koja nastaje zbog sasvim normalnog i logičnog procesa da stariji uređaji sa slabijim baterijama rade sve lošije više dokaz da je svijet otišao kvragu nego da je taj i takav klinac genijalac. Appleovi uređaji unatoč svim svojim manama (a nije da ih nema) i dalje natprosječno dugo su upotrebljivi u odnosu na konkurenciju.


Ja i dalje ne vidim zašto je činjenica da bilo koji pojedinac može objaviti nešto što milijarde dolara teška korporacija pokušava sakriti, i da to izazove, u krajnjoj konzekvenci - posljedice koje su više dobre, nego loše, za obične male ljude - znak da je svijet otišao kvragu?

Za točku 2... baterije ma koliko napredovale (a nisu, jer recimo na Nokijama 6210 i 6310 su baterije davale po 7 dana razgovora) - nisu napredovale dovoljno (osim u minijaturizaciji).


A u čemu su još trebale napredovati? Imam dojam da si potpuni laik u tom području, odnosno da svoj stav formiraš na temelju nejasne noobovske želje da imaš u džepu kutiju šibica tešku 5 grama koja ti osigurava nepresušan izvor energije za put do susjednih galaksija i natrag...

Cijela poanta punjive baterije i jest u tome da se postigne što veća gustoća pohranjene energije (tj. minijaturizacija). Uz to - poželjna je i fleksibilnost punjenja (koja je kod litijskih neusporedivo bolja od olovnih, cink-oksid ili nikalskih), životni vijek (gdje je, s obzirom na režim korištenja, litijska opet neusporedivo bolja od bilo kojih ranijih tehnologija) i široki raspon dozvoljene struje pražnjenja i punjenja (koji se općenito kod svih tehnologija postiže intermitencijom i nadzorom temperature baterije).

Pričati o tome koliko je trajala baterija u Nokiji 6310 (zaista je trajala tjedan dana, s puno razgovaranja, svjedočim i ja o tome) nije baš relevantno. Prvo, usporedi energetsku potrebu tog mobitela (koji nije imao backlit kolor LCD, nije imao ni 3, ni 4G, ni wifi, ni stereo zvučnike...) s bilo kojim danas. To nisu isti uređaji, ne koriste se u iste svrhe. Realno, danas je telefoniranje u prosjeku manje značajan postotak korištenja smartphonea, a prije 15 gofina, u doba 6310, za što si još koristio taj mobitel, osim za telefoniranje? Poneki SMS i tek teški entuzijasti bi se odvažili pogledati i PROČITATI zaglavlja mailova.

Primjerenije bi bilo da uspoređuješ koliko je trajala baterija na Playstation Portable uređaju, na primjer. Uzevši pri tom u obzir koliko je on većih gabarita i mase u odnosu na današnje smartphoneove.

U prilog toj tvrdnji mogu ti pofotkati par tisuća LiPo baterija zamijenjenih u jamstvu u mobilnim uređajima.


Taj podatak ne znači baš ništa, ako ne znamo koliko je stotina tisuća (ili milijuna?) tih mobilnih uređaja prodano. Slažeš li se?
Znaš li koliko se tisuća ljudi u EU svaki dan otruje industrijski zapakiranom i konfekcioniranom hranom? To je isto šokantan podatak. Doduše, puno je manje šokantan kad znaš da te tisuće zapravo predstavljaju manje od 0,01 promila.

Također, ne znam koliko ti je godina i da li se sjećaš toga, ali prije 20-25 godina se na uređaje koji su dolazili s ugrađenim punjivim baterijama davalo jamstvo koje NIJE uključivalo i baterije. To jest - na baterije (NiCd i NiMH uglavnom, ali i olovne) nije bilo jamstva uopće. Što misliš zašto?

Sasvim konkretno, profesionalne Motoroline UKV radiostanice su se prodavale bez jamstva na baterije. I odmah su savjetovali pri kupnji da se uzme 100% radnu rezervu zamjenskih baterija (jer si morao baterije prazniti do kraja ako si želio da ne izgube kapacitet i autonomiju) i stolni punjač te još 20-ak % hladne rezerve jer nije bilo neobično da baterije krepavaju "u valovima" (u par dana ode po 5-6 komada pa onda mjesec dana ništa, i tako...).

Morao bih sada pitati nekog starijeg od sebe, ali, koliko me pamćenje služi, ni u novim autima nekad akumulator nije bio uključen u garanciju.

Tako da... zabrijao si malo, rekao bih...

Sve veći problem je trajnost tih baterija i njihovo zbrinjavanje. Drugim riječima, unatoč širokoj primjeni baterije su i dalje katastrofa u odnosu na uređaje za koje su namijenjene.


I dalje ne shvaćam što ti znači da su "katastrofa" i na čemu uopće baziraš svoje očekivanje?

(Imamo li nekakav podatak koliko je Tesla na cesti i koliko je baterija zamijenjeno njima, te kako su zbrinute?)


Litijske baterije se ne "zbrinjavaju", nego se recikliraju. Od istrošenih se rade nove, postoji kemijski postupak kojim se dolazi do početne sirovine. Naravno. (Duh... što bi rekli Amerikanci... ), jer je litij daleko prerijedak i preskup metal da se to ne bi radilo.

I nikal iz potrošenih baterija se također reciklira, kao i živa iz alkalnih nepunjivih ili cink iz nealkalnih nepunjivih. Naravno, ako njihovi korisnici nisu nepismena indolentna telad koja ih baca u obično kućno smeće.

Ali vidiš, znam da nisi razmišljao u tom smjeru, no interesantno mi je koliko ljudi iskazuju zabrinutost oko toga
- kako se "zbrinjavaju" baterije iz elektromobila ili siliciijski waferi iz fotonaponskih panela
- koliko CO2 se proizvede za proizvodnju struje kojom se pune te baterije
- koliko je opasno to što se litijske baterije ne daju gasiti jednom kad se zapale

a uopće se ne zabrinjavaju oko toga
- kako se "zbrinjavaju" svi nekomercijalni otrovni nusproizvodi rafinerijskog postupka prerade nafte
- koliko CO2, SOx i kancerogenog NOx proizvede svaki automobil s benzinskim ili plinskim motorom na svaki prijeđeni kilometar ili sat rada
- koliko je opasno prevoziti putnike u gradskom prijevozu autobusom pogonjenom turbinom na ukapljeni prirodni plin koji je jednako eksplozivan u tom autobusu kao što je i u bilo kojem rudniku

Skroz je to zanimljivo kako je lako manipulirati "javnim mnijenjem". Samo plati medijima dovoljno reklamnog prostora i možeš birati o čemu će i kako pisati, do mile volje...
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.12.2017 | 15:55
@smayoo: Obzirom da je djed bio prvi klinaš na Gojlu a dragi tata svoju mirovinu zaradio kao dipl. ing. naftnog rudarstva mislim da mi o fosilnim gorivima ne moraš držati predavanje.

Što se mojih godina tiče, svojedobno sam na vikalici ti napisao da nam je informatički put bio sličan iako sam ja tek 81-o (prošao sam od Spectruma 48k preko C128 do XT, AT, prvih pentiuma...). Također, kao bivši student FER-a nisam elektrotehnički nepismen pa da s te strane moraš svisoka.

Obzirom da sam djelatnik servisa mobilnih uređaja hrvatskog "proizvođača" i da sam imao prilike vidjeti gdje se proizvode baterije i sami uređaji, nisam baš takva ovca kojom mediji mogu "manipulirati".

U čemu su baterije trebale napredovati? U tome da budu - kvalitetnije i trajnije (čime bi automatski u startu bile skuplje), a ne većeg kapaciteta niti da se napune brže pa da proizvođači na taj način "pumpaju" autonomiju svojih uređaja. Onda se možda krajnji korisnici ne bi čudili kad im (jer su kako ih ti nazivaš nepismena indolentna telad) nakon 4 mjeseca u smartphoneu sa MPC 399 kn krepa baterija a kupili su ga klincu da ima na čemu igrat igrice sa trgovine play i mali to nonstop prazni i puni. Naravno da je jamstvo na takvu bateriju 3 mjeseca. Kao i na većinu ostalih. Općenito, kod elektroničkih uređaja koji uz sebe sadrže baterije, ja nisam sreo nijedan a da je jamstvo na bateriju dulje od 6 mjeseci.

Qualcommov QC, pametna elektronika koja upravlja režimom punjenja današnjih baterija, sve to su super stvari no ne rješavaju problem koji je kroničan s tim baterijama (bez obzira na tehnologiju proizvodnje) a to je njihova trajnost. Uređaji tehnološki višestruko premašuju životni vijek tih baterija koje ih pogone, baterije su sve jeftinije u proizvodnji i samim time i sve manje kvalitetne, pa se raznim "standardima" doskače tome, no neko smisleno rješenje ja ne vidim.

Na ovo ostalo drugih diskutanata mi se ne da replicirati jer ispada da je klinac otkrio "toplu vodu" a netko sa 6 razreda osnovne škole će zdravom logikom zaključiti da generacijski stariji uređaji će s vremenom raditi sve sporije, to ne treba specijalno ni isticati niti se čuditi ako proizvođač to skriva, ali raditi od toga senzaciju, čemu?
30.12.2017 | 18:59
apple je poznat po tome da cesto komunicira sa korisnicima. onako, svakih 4 ili 5 godina izbace neki ovakav osvrt, sto pokazuje totalnu irilevantnost situacije.

ali da ne ulazimo u ego naguravanja, jer su nepotrebna, apple definitivno softverski usporava stare telefone, sto je eto i u ovoj temi osporavano, pa cisto radi mentalnog zdravlja ustanovimo da ima ljudi koji ne prihvacaju ocito iz nekih svojih razloga, i taj dio nije na raspravu jer je eto i apple to priznao.

aktualno pitanje je, dali to rade radi starih baterija, ili je to njihova politika guranja korisnika na novije proizvode?
moje iskustvo na pola godine starom proizvodu koji je dio aktualne ponude applea, govori da je ovo drugo izglednije.

ako mi je baterija losa, jel mogu dobiti notifikaciju o tome kao sto dobijem notifikaciju, koju ne mogu iskljuciti, o novoj verziji ios-a?
kako zelite da netko upravlja vasim stvarima, zelite li znati sta se zbiva ili vas boli briga, neka netko drugi vodi racuna o tome, mene ne moraju nista pitati?
postujem da ima ljudi kojima pase i ova druga opcija.

koja god istina bila, taj bezobrazni klinac koji se usudio napraviti galamu, omogucio je da i mi koji zelimo sami birati, sutra mozda mozemo dobiti mogucnost da to i cinimo. ne vidim di je tu tragedija.
30.12.2017 | 19:25
Kad smo već kod baterija, mada nije prikladna tema. Imam garminov vivoactive hr, sportski sat, koji prati otkucaje srca i ima bluethooth. Povezan je s mobitelom, te preko njega mogu odbiti ili prihvatiti poziv ili čitati poruke. Sasvim dosta što meni treba. Bateriju punim svakih dva tjedna, pa mi neide u glavu zašto se na apple watch mora baterija svakodnevno puniti. Sigurno taj sat nema nema bateriju loše kvalitete.
30.12.2017 | 19:37
Teorija baterija nije ni izdaleka jednostavna kako se čini ili kako neki ovdje misle.
Proizvođači bi itekako željeli napraviti bateriju koja zadovoljava nekoliko uvjeta.
1. jeftina
2. dobar osnos kapacitet i mase
3. dobar odnos kapaciteta i volumena
4. ekološki prihvatljiva
5. brzo puneća
6. dugotrajna
Može se vidjeti kako su neke od ti 6 stvari (a sigurn ih ima i više) u suprotnosti jedno s drugime.
Samo po sebi naguravanje elektrona i neki spremnik ima svoje zakonitosti i očito nisu našli prečac po kojem bi mogli brže ih ugurati.
Zgodan primjer su Leidenske boce u koje se doslovno preljeva naboj iz Van de Graaffov-og generatora.

Imamo baterija koje se napune 80% za 15 minuta s time kako treba paziti na pregrijavanje (sadržaj baterije gori bez prisustva kisika - kao napalm).
Za gorive čelije nisam čuo kako su ih smanjili na dimenzije džepnih uređaja.

Moramo znati kako je tehnologija izrade baterija dosta složena, možda i složenija od izrade integriranog kruga. Zato i nemamo mnogo tvronica koje proizvode vrhunske baterije (neka sad dušebrižnici ne skaću, baterija se može i doma proizvesti ali vrhunske rade samo neki).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 25 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO