Usporava li Apple namjerno starije iOS uređaje?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Usporava li Apple namjerno starije iOS uređaje?


27.03.2017 | 13:22
Pozdrav ekipa!

Ovdje rijetko zalazim u zadnje vrijeme. Bavim se svačime i radim na nekim projektima.

Ugl, imam iPad 2 i iPad mini (first gen). Dakle oba uređaja kao novi su radili super. Na zadnjoj verziji iOSa -1 verzija su radili ok. Ali zadnja podržana verzija je koma. Usporen rad i to konkretno u Safariju i YouTube?

Mislim to su mi dvije primarne funkcije, dok sjediš na kauču surfaš.

Dakle iOS malo šteka, više na iPad 2 nego na miniju. Ali da se web stranice otvaraju toliko sporo da odustaneš ili poželiš baciti iPad kroz prozor i iskaliti bijes na njemu lol. Mislim da li je stvarno u pitanju stari hardware, ili se web toliko promijenio da ima previše sadržaja za limitiranu memoriju iPada?

Ili ono što dugo svi sumnjamo Apple namjerno ubija softverski preko zadnje verzije iOS kako bi potaknuo korisnike da kupe novi?

Mislim da sam probao sve preporuke gašenja nekih opcija kako bi ubrzao rad.

Ali evo iPad dva je jedva upotrebljiv za web. Jednostavno se zn ponovno učitati stranica sama od sebe so onom greškom "nešto je krenulo krivo". Na iPad 2 otvoriti YouTube link je koma, na iPadu mini se još kako tako može pogledati video. I web se relativno ok otvara.

Ali ne mogu se oteti dojmu da to može bolje.

Mislim. Na starim računalima, bilo da se radi o PC ili Mac web radi normalno.

Stvarno ne razumijem, je li teorija zapravo praksa Applea?

Što mislite? Ima neko rješenje za ovaj problem?

Hvala.
27.03.2017 | 13:54
Ne mislim da Apple to radi namjerno. Više je to stvar cjelokupnog "guranja" internetskog medijskog standarda. U odnosu na stanje prije 4-5 godina, npr. količina HD i 4k sadržaja na YT je neusporedivo veća, a sve je manji udio videa koji se uopće mogu gledati u manjoj rezoluciji, tako da ti stari uređaj pati jednostavno zato što ne server više ne poslužuje stream u 720p ili 480p, nego samo u HD i 4k. Što se Safarija tiče, HTML5 je u smislu standardizacije značajan korak naprijed, ali isto tako je znatno zahtjevniji za browser koji to mora izrenderirati.
27.03.2017 | 14:27
Po pravdi Boga ne bi trebali pružati podršku za star uređaje, ali ipak podržavaju.
Pitanje je da li i programi štekaju kao sdržaj na WEB-u? Ako je samo WEB u igri, onda je sigurno kako @smayoo veli.
Imam iPad 3 generacije (prvi s retinom) i na njega ide 9.3.5. To je slično kao i iPad 2 (izašli u razmaku od 1 godine ali su slični). Meni radi uredno. Malo je spor na netu ali ništa neočekivano.
27.03.2017 | 15:13
Ja sam se sva sreća riješio svog ipad mini retine i ne pada mi na pamet kupovat više takva govanca, a kod ajfona recimo više nikad updejtat IOS. Iskustvom, na bazi nekoliko ajfona, sam zaključio da dok sve radi kako spada, ne STIŠĆI update!
Mini je kao nov radio brutalno brzo, a sa svakim updejtom sve gore. U početku je to bilo zanemarivo, ali čim se već dobrano odmaklo s novijim updejtima stvari postaju vrlo jasne. Rekao bih, vrlo lukavo.
Navike korištenja su uglavnom bile čitanje pdf-ova, surfanje, što ja što djeca igrice( ništa zahtjevno). Sva sreća da sam se zaustavio tamo negdje oko verzije 9.5. mada je i tada bio priklan u smislu od pokretanja do reproduciranja, no ipak je bio upotrebljiv i za novog vlasnika prihvatljive brzine.

Bez daljnjega da ima nešto sigurno i u ovom što prića smayoo, no više mi naginje na ovo što prića Josip. Samo je pitanje jel kapitalistički govanac to radi namjerno ili mu se ipak potkradaju greške ili jednostavno nemaju želje da to popeglaju za uređaje slabijih specifikacija. U konačnici tko bi recimo kupovao novi auto kad stari radi besprijekorno. Usporedite recimo nova vozila nekad i sad. Veš mašine, televizori, bušilice, radni strojevi i tako dalje i tako bliže. U nekim slučajevima se stvari zrihtaju tvornički, na nekim u servisima, a na nekim jednostavnim tapom na "update software".

Dakle, od dva iphona 4s koji su bili moji, a sada ih koriste moji starci, jedan je ostao na verziji 7.x.x a drugi na 9.0.1..
Ukratko, razlika je nebo i zemlja. Upotrebljivi jesu ali ovaj s novijim ima daleko izraženiji lag, često izbacuje iz app, smrzne se na momente itd.
Sve u svemu, stvari se ne događaju slučajno, ali također svakako treba imati i realna očekivanja od starih uređaja.
27.03.2017 | 17:55
Ja imam iPhone 4 i sa zadnjim iOS-om radi uredno. Zadnji na njemu je 7.1.2. Možda su očekivanja prevelika.
Za telefon koji je star skoro 7 godina ne treba imati prevelika očekivanja.
27.03.2017 | 18:21
Ma kakvo namjerno usporavanje.
Naravno da se s vremenom usporavaju kako izlaze nove verzije OS-a, prvo zbog pomanjkanja memorije (2GB RAM-a je postao standard na iPhoneima mislim tek s iPhoneom 6, a na iPadu tek s iPad Air 2). Browseri što zbog prihvaćanja sveobuhvatnijih standarda, a web stranice što zbog ogromne količine neoptimiziranog sadržaja jednostavno gutaju sve više resursa. Nekada sam sate provodio na optimizaciji web stranice, danas je bitno da je sve to moderno, fensi i "lebdeće" sa slikama koje teže ko nekad cijela naslovnica nekog portala. U vezi svega s webom složio bi se sa @Smayoom.

Naravno uz novi OS dolaze hrpe novih mogućnosti i opterećenja sustava, a to obični korisnici ne vide u tolikoj mjeri, jer malo tko gleda promjene ispod haube. Tako da je za sad usporavanje uzrokovano miksom ograničavajućeg hardwarea i dodavanjem novih soft mogućnosti.
Već duže kruže glasine kako će Apple s iPadom početi raditi što radi već jedno vrijeme s Macovima, a to je update hardwarea svakih par godina, a mislim i da će iPhone ići u smjeru updatea svake 2 godine, jer kad "mobilni" hardwarea dosegne brzine koje imaju osobna računala u svim segmentima neće više biti potrebe za jednogodišnjim updateima.
27.03.2017 | 19:48
Sasvim obični korisnik se svakodnevno služi sasvim uobičajenim radnjama, pa ga ne zanima tuning nikakve vrste, a pogotovo ne one da netko d...a ispod haube pa da na koncu auto ide sporije/ lošije no jućer, sve pod patkom da je ovaj update nužan zbog x sigurnosnih razloga. Gori od toga je vjerojatno samo windows.
Dakle, remap nije isti za C klasu do 2007 i onu iza 2007. Isti remap će novoj liniji možda popeglati postavke, a onoj starijoj izazvati probleme. Shodno tome, po meni, poseban update za 4s, 5, 5s, 6 itd. Naravno, nitko nikoga ne sili na update, no ipak ona crvena oznaka pod postavkama podsvijesno mnoge tjera da ipak odrade taj korak.
A o smjeru kamo idu koji tehnološki divovi, kao npr Apple, prema tvojim tvrdnjama, mislim da ću se smijati za kojih 5-6 godina kad izađe iPhone 12 ili iPad Pro 5. Pajdo, treba se zaradit lova, a ne hvalit uređajima koji traju po 4-5 godina.
Pa Apple kad izbaci novi smartphone, ponaša se kao da je izbacio čudo neviđeno, koje gle čuda moš bacit kroz prozor za cca 2-3 godine dok su u međuvremenu izašla 4 nova čuda. Još gori od njih su ona androidna sranja čiji normalan rad moš odbrojat u tjednima, ajde, kod nekih možda u mjesecima. Skužila ekipa kako se diže lova, a još bolje kako nas uvjeriti kako nam to baš treba.
27.03.2017 | 22:21
To se ne događa namjerno, novi sadržaji i nove aplikacije neminovno traže sve više resursa. Da, slažem se da to često nema pravo tehnološko opravdanje, ali eto, mnogo puta je i samo do komocije programera.

Osobno koristim iPhone 4 sa zadnjim iOS-om koji ide na njega i telefon mi radi super i mogu sve što mi je potrebno, a star je sada preko 6 godina.
29.03.2017 | 09:54
Lani sam nabavio iPadPro 12,9" koji prvenstveno koristim za posao a za po doma koristim iPad 1 iz 2010 godine sa iOS 6, i to čudo radi i dalje Jest da je sporiji za surfanje ali nije neupotrebljiv
Krahira kad idem otvarati neki PDF fajl od 70 mb ali da nije toga koristio bih i dalje iPad 1 za posao
29.03.2017 | 12:17
Ako se nešto Appleu ne može predbaciti, to je da mu uređaji nisu trajni. Štoviše, vrlo su trajni i imaju vrlo dug životni vijek uz visoku razinu upotrebljivosti. Pri tom, naravno, ako si heavy duty user (kao moja kći ), onda ti je taj životni vijek relativno kraći (u istoj proporciji s bilo kojim uređajem), nego ako si prosječni korisnik ili netko s malim zahtjevima, kao moja supruga.
Moja supruga koristi iP4 star više od 6 godina, kao i Davor. Mislio sam da će mu trebati mijenjati bateriju jer je moja kći ranije, dok ga je koristila stalno plakala da ne valja baterija, ali ispada da mojoj dragoj baterija uredno izdrži 2 dana. Telefon, SMS, mail, viber, whats app, foto/video snimanje.
Kći koristi moj stari iP5, star malo manje od 5 godina. Jedino se žali na bateriju. Evo danas smo je zamijenili. YT 24/7 , viber/WA naizmjenično, snapchat... Taj telefon jedino ide u lock-screen kad ona zaspe.
29.03.2017 | 17:31
Kratko i kasno.- ne. Apple je izuzetno korektan prema svojim korisnicima u vidu podrske. To sto su uredjaji kvalitetniji od prosjeka je neka druga prica. Ako uzmemo da macbook iz 2009-10 vrti najnoviji os i da ce jos barem po mojoj pretpostavci dvije godine biti tako onda zaista mozemo reci da apple ne zaboravlja svog korisnika. Gore je netko naveo primjer iphone 4. Imam jedan takav koji je u upotrebi, iako je 7.1.2 zadnji os na njemu radi super. Aplikacije tipa viber takodjer rade, a i za osnovnu potrebu koriste jer nove verzije samo dodaju hrpetinu bespotrebnih opcija. Prednost appleovih proizvoda jest sto znas gdje si i s cik raspolazes u svakom trenutku. Dok za los proizvod ili lose performanse po prstima ne dobije Google nego tvrtka koja proizvodi mobove, kod Appplea i Microsofta ipak nije to tako. Direktno su vezani za svoj proizvod, a time i potrosaca.
06.05.2017 | 23:46
Itekako usporava.. iOS 7 je od savrsenog 4s ajfona ucinio govno, mogu samo misliti kakav je sa kasnijim apdejtovima.. Uglavnom, svaki put kad dode novi model sa vise RAM.a, OS se prilagodi novom uredaju a podrska za stare je tu samo da se mogu hvalisati da eto, podrzavaju i njih..
07.05.2017 | 07:30
Telefon star 5½ godina i ti očekuješ čuda? Ne treba nadograđivati na zadnji iOS. Prije nadogradnje se treba raspitati što ona nosi. U većini slučaja ništa jer novi iOS podržava hardware koji ne postoje u starim telefonima.
07.05.2017 | 12:47
Tako nekako. Isto kao da uzmeš Maca iz 2008 i natovariš na njega Yosemite (zadnji kojeg prima) pa se čudiš zašto kašlje...
07.05.2017 | 14:13
Jedno upozorenje, neki dan sak slučajno pritisnuo nadogradnju na 10.3.1 kad sam uzimao telefon sa stalka. Govnari u Apple-u su stvarno naporni i svako toliko nude na početnom zaslonu obavijest o nadogradnji s onim gumbima. Kad se jednom pritisne nadogradnja, nema povratka. Nekad je bilo daleko bolje jer nadogradnja nije nogla biti izvršena ako nije telefon uštekan u kom (s kabelom).
07.05.2017 | 14:46
Meni nikad to ne nudi. Samo mi bode u oko s onom crvenom točkom na ikonici od podešenja.
07.05.2017 | 15:41
Nikad ti ne skoči prozorčić s tekstom za nadogradnju i tri gumba, instaliraj, podsjeti me kasnije i saznaj više ili tako nekako.
07.05.2017 | 16:31
Nikad. iOS je 10.2.1. Sad vidim da mi više ni tu crvenu točku na springboardu ne pokazuje, a update na 10.3.1 je downloadan (automatski). Ali nije instaliran.
07.05.2017 | 18:30
zabac kaže:
Jedno upozorenje, neki dan sak slučajno pritisnuo nadogradnju na 10.3.1 kad sam uzimao telefon sa stalka. Govnari u Apple-u su stvarno naporni i svako toliko nude na početnom zaslonu obavijest o nadogradnji s onim gumbima. Kad se jednom pritisne nadogradnja, nema povratka. Nekad je bilo daleko bolje jer nadogradnja nije nogla biti izvršena ako nije telefon uštekan u kom (s kabelom).

i ja sam isto ali onda sam usao u postavke pa otisao do updatea i samo kliknuo ponisti ili obrisi.
08.05.2017 | 03:30
Jedno vrijeme je mir, a onda opet ispocetka.
08.05.2017 | 07:29
Meni taj prozor iskoči bar 5 puta tjedno. Imao ili ne imao skinutu datoteku nadogradnje.
08.05.2017 | 13:09
Mora biti da ima neka kvačica u podešenjima koju sam ja, i ne znajući, pokvačicao.
09.05.2017 | 04:55
Bilo bi krasno ako ti je negdje ostalo zabilježeno u memoriji, to pokvačicanje.
30.05.2017 | 20:15
Mislim da je glavna stvar u tome što nove verzije iOS-a imaju nove mogucnosti koje stari uređaji teže mogu pratiti, a ne da Apple to radi namjerno.

Ideja tzv. programirane/planirane zastarjelosti za Apple nije nova - jos 2010. su vlasnici iphonea 3g tuzili Apple da im nakon prelaska na iOS 4 uređaj radi sa 20% prijasnjih kapaciteta. Američki sudac odbacio je tužbu ne ulazeći u meritum - je li tvrdnja točna ili nije - nego je pojasnio da neobavezni update nije ni roba ni usluga pa se nije mogla ni kupiti i postati transakcija na koju bi se odnosili trgovinski zakoni.
appleinsider.com/articles/11/11/10/judge..._4_slowing_iphone_3g


Noviji slucaj iz 2015. odnosi se na iOS9 i iPhone 4s i jos je u tijeku.
fortune.com/2015/12/30/apple-lawsuit-iphone/
www.pacermonitor.com/public/case/10234355/Lerman_v_Apple_Inc

Mene je moj iphone 4s služio 6 godina, ali mi je žao što sam stavio ios 8 koji ga je usporio i počela su smrzavanja (potreban restart) kojih ranije nije bilo. Međutim ios8 imao je neke sigurnosne patcheve koji su bili važni.
S te strane rado bih da Apple za mobilne uređaje ima politiku kao Microft za Windowse - da bi bili zasticeni ne morate prijeci na najnoviji Windows 10, sigurnosni patchevi izdaju se i za starije kao sto su Windows 7 ili 8 pa i Vista (podrska istekla u travnju 2017. za OS izdan 2007.)

Nije mi toliko važna nova funkcionalnost ali sigurnost - da.
31.05.2017 | 03:31
Tu se moram sliziti. Nazalost. Ove godine ce isteci sigurnosni sat za os x mavericks koji je izasao 2013. godine ako se ne varam, a to nije toliko bas davno.
24.12.2017 | 12:12
Sad kad znamo da Apple doista namjerno usporava uređaje sa slabijom baterijom, mislim da kao korisnici imamo dosta razloga za razocaranje. Onaj customer satisfaction od 97% mislim da vise nece prikazivati na keynoteu.

Jasno je da novije verzije iOS-a imaju vece zahtjeve i naravno da softver iz 2017 ne moze bez greske funkcionirati na hardveru iz 2014. Zato meni ne smeta sto su moj iPhone 6 usporili jer je star 3 godine, izasao je s iOS 8 a sada je na njemu iOS 11 tako da ne ocekujem da funkcionira kao prvog dana.

Međutim, ono sto me iznimno smeta je sto ovakve stvari nisu jasno naznacene. Ja bih svakako radio update na 11-icu, ali netko drugi mozda ne bi pa bi bilo lijepo da ljudi prije updatea znaju da ce im uređaj usporiti radi baterije (uvijek pretpostavim da ce mi raditi sporije na novijem i vecem OS-u, ali ne da je to zbog baterije, a jos manje da je to jer netko odlucuje da to bude tako). Moja je pretpostavka bila da moj stariji mob ne moze pratiti novi softver, i naravno da ne moze kao npr. iPhone 7 ili 8, ali novost mi je da bi mi mob mogao funkcionirati gotovo kao prvog dana ako zamjenim bateriju. Dakle, kao netko tko je potrosio tisuce kuna na mobitel, trebao bih znati koje su mi opcije. Neka Apple ima svoju politiku kojom pokusava postici da mob traje 5 godina umjesto 2 godine, to je sve ok, ali nemaju pravo donositi odluke umjesto korisnika.

Opet kazem, meni nije neki problem sto mi je trogodisnja sestica usporena, ali sam sokiran sto su to ucinili i sedmici. Ako znam racunat na kalendar, po meni je taj mobitel star nesto vise od godinu dana i oni ga namjerno uspore bez najave. Dakle, daleko od toga da je Apple mogao dati nekakav izbor, mozda opciju u postavkama uz LPM ili tako nesto, ali ono sto su svakako morali jest najaviti ovaj potez pa da ljudi odaberu. Zvuci suludo reci, ali sretan sam sto nemam iPhone 7 jer da su mi relativno novi skupi uređaj namjerno usporili nakon godinu dana, pozvijerio bih.

Tu dolazimo i do pitanja kvalitete baterije i nacina na koji Apple bira koje ce uređaje usporiti. Koji je prag za usporavanje uređaja i gledaju li to s obzirom na datum otkad je mob u uporabi ili iOS mjeri zdravlje baterije? Bilo bi zanimljivo to saznati. Moja iskustva su slicna vasima, iPhone 4 ima najbolju bateriju, kupljen je odmah kad je izasao i jos uvijek uredno radi. iPhone 5 ima problema s baterijom, a koristi ga samo moj stari za poruke i pozive, tj. relativno slabo koristenje kakvo bi moglo biti da je stalno na netu i sl. Sad moja sestica na iOS11 7-8 sekundi otvara Viber. Ne bih bio sokiran da saznamo kako Apple ugrađuje lose baterije, to mi se nekako cini kao nesto sto savrseno ide uz ovo umjetno usporavanje mobitela, i onda jos sute o tome da mozes ubrzati mob ugradnjom nove baterije.

Kad smo kod zamjene baterije, citao sam teme na ovom forumu i vidim da se spominju iService, iStyle itd. Bio sam u iService prekjucer, kazu okvirno 2-3 sata im treba, mozda manje, a na netu stoji cijena baterije 280 kn (s popustom). Naime, meni sama baterija nije problem, punim je jednom dnevno, da mi se i smanji trajanje baterije mi ne bi predstavljao problem, ali bih je zamijenio radi boljih performansi ako to mogu ocekivati s obzirom na umjetni downthrottling. Vidim na googleu i da iCentar ima dobre ocjene, a jedino iskustvo koje sam imao sa servisiranjem iPhonea je zamjena home tipke i ekrana na iPhoneu 4 u iKlinici prije pola desetljeca. Je li netko u zadnjh par dana trcao po novu bateriju kad je Apple objavio svoje priznanje?

I da, pozdrav svima na kraju prvog posta, vec neko vrijeme citam forum ali nisam do sada pisao. Ugodni blagdani svima.
24.12.2017 | 12:54
dacika kaže:
Kratko i kasno.- ne. Apple je izuzetno korektan prema svojim korisnicima u vidu podrske. To sto su uredjaji kvalitetniji od prosjeka je neka druga prica. Ako uzmemo da macbook iz 2009-10 vrti najnoviji os i da ce jos barem po mojoj pretpostavci dvije godine biti tako onda zaista mozemo reci da apple ne zaboravlja svog korisnika. Gore je netko naveo primjer iphone 4. Imam jedan takav koji je u upotrebi, iako je 7.1.2 zadnji os na njemu radi super. Aplikacije tipa viber takodjer rade, a i za osnovnu potrebu koriste jer nove verzije samo dodaju hrpetinu bespotrebnih opcija. Prednost appleovih proizvoda jest sto znas gdje si i s cik raspolazes u svakom trenutku. Dok za los proizvod ili lose performanse po prstima ne dobije Google nego tvrtka koja proizvodi mobove, kod Appplea i Microsofta ipak nije to tako. Direktno su vezani za svoj proizvod, a time i potrosaca.


Posipam se pepelom. Ne vjerojatno da s takviminfo izades i ne ponudis nista u zamjenu za takav gaf.
24.12.2017 | 14:02
Osobno nikada nisam primjetio usporenje, valjda zato jer imam dobre baterije, mada meni se ta ideja zapravo sviđa - ali bi ona morala biti jasno iskomunicirana i trebalo bi takvu opciju moći uključiti/isključiti u postavkama.

Nije korektno što su prešutjeli taj dio, vjerojatno je to dio priče u kojoj su željeli izbjeći reklamacije uređaja nakon 2-3 godine kada baterija već malo oslabi, ali realno još nije za zamjenu, ali kod razmaženih korisnika, bilo bi sigurno negodovanja.
24.12.2017 | 14:48
Ja sam isto sklon misliti da to nije mišljeno kao hotimična diskriminacija vlasnika starih mobitela, nego kao "feature" koji ima pomoći održavanju autonomije starih telefona s oslabljenim baterijama. Jer, da nije kod namjerno usporen, onda bi potrošnja baterije bila nerazumno velika pa stari telefoni s lošijom baterijom vše uopće ne bi bili upotrebljivi.
24.12.2017 | 17:14
Slažem se, ali problem je mogao biti rješavanjem tako da se ukaže da bi se baterija trebala mijenjati radi vraćanje prvotne brzine. Sad znam, kad mi uspori, kupujem novu bateriju
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 42 minuta
 • invictus: Proradilo samo od sebe.
 • invictus: Da li može netko provjeriti na iPhoneu da li na aplikaciji Njuškalo kada se uđe u neki oglas javlja grešku? Meni već pola sata javlja grešku na bilo koji oglas da uđem.
 • smayoo: @zdravac: cybershop.hr je domena u vlasništvu tvrke Cyber shop j.d.o.o. U STEČAJU, odnosno, po podacima trgovačkog suda, tvrtka je BRISANA iz registra, dakle stečaj je okončan i firma likvidirana, još 13.05.2019.
 • Vanjuška: Jedino sam morao reset network settings napraviti jer mi je gubio wifi lease
 • Vanjuška: Sama činjenica da su u mail.app vratili DELETE ALL iz mailboxa mi je vrijednija od mogućeg živciranja zbog mogućih bugova.
 • Zdravac: Bkt, jel netko čuo za Cybershop.hr? Zatrpao je pola njuškala sa svojim oglasima Mac-ova :/
 • zkap: instalirao 13 na iPhone i betu na iPad, sve radi uredno. Dosta je brz OS.
 • zabac: Ne bude pomoglo.
 • Dijete: doduse ne znam kak je sa hrvatskim
 • Dijete: al "klizno" tipkanje radi super, brijem da ce pomoc ljudima koji puno tipfeleriraju :)
 • Dijete: ma nece ga pocistit nikad :) Adobe im je novi uzor...
 • zabac: G, g je trebalo biti.
 • smayoo: E, da. Te breške su zaj**ana stvar... :D
 • zabac: Nikad pred rudo. Ovo je univerzalno pravilo, novo je nedovoljno testirano i neka drugi razmišljaju o breškama.
 • dpasaric: Nema šanse da idem na 13 dok oni to malo ne počisti prvih desetak dana... :)
 • Dijete: davanje sanse njima da me iznenade da nisu izbacili van poluproizvod...
 • Dijete: stvar percepcije...
 • JOHN: A zašto toliko forsirate nadogradnju? Razumijem da mami, ali gotovo uvijek treba čekati ispravak
 • Zdravac: Sretan rođendan! :)
 • smayoo: HEPI BRRRZDEJ PIKENPOUK!!! :D
 • dpasaric: Ako ste večeras u gradu (Rijeci), svratite iza 20 sati kod nas PEEK POKE na skromnu proslavu 12-tog rođendana! Ne planiramo ništa posebno, ali bit će torte, cuge i dobrog društva. Tko ima klince mogu se igrati na retro konzolama.
 • Dijete: ne znam kak vama, al meni je trinajstica na sedmici jako bagovita... najvise problema imam sa tastaturom... vjerojatno je vise problem sto aplikacije nisu prilagodjenje jos, ali mi je naporno kad mi ode gore pa kad se ne pojavi...
 • kupus: arcade sada samo na ios13, ceka se pravi punokrvni release za osx :)
 • BigMac: Nakon običnog Liona dogurao sam do Mojave na Mac Pro 5.1
 • ELITEBOOK: Pozdrav, je li jos netko ima problem sa prelijevanjem boja u dark mode-u. Naime kada brzo scrolam ukoliko je na ekranu crna boja dolazi do prelijevanja na rubovima slike u nekakvu plavu boju.
 • rusty: Arcade je pun pogodak
 • stefanjos: Napisem clanak definitivno!
 • Zdravac: stefanjos, ajd javi kakve su igrice, može i tema u forumu. Inaće ne igram, ali ovo bi moglo biti onak, za "ubiti dosadu" perfektno!
 • Soffoklo: Jedna od super stvari o kojoj se nije puno pričalo kod predstavljanja novog iPhonea: "iPhone 11 Audio Zoom Annihilates Note 10 Zoom-In Mic" - [link]
 • stefanjos: instalirao i aktivirao apple arcade free trial da isprobam!
 • drlovric: Konacno dark mode, da ne zavidim vise ukucanima na prekrasnom Samsung experience :)
 • big_mac: ios 13 je vani
 • razjaren: Hvala na informaciji @smayoo
 • smayoo: Ako prodaješ, onda u Hardver ponuda
 • razjaren: ovo "ukoju" .. piše u koju :)
 • razjaren: bok, može li sa mala pomoć ... dao bih oglas za iMac .. Pitanje glasi: Ukoju podkategoriju staviti taj oglas? hvala
 • energyman: The iPhone 11 may have an extra 2GB of RAM dedicated to the camera. [link]
 • Soffoklo: The iPhone 11 Pro vs. The Competition (s tim da s kasnijim updateima iOS-a dolazi Deep Fusion) - [link]
 • Soffoklo: Pričekat ću iOS 13.1 koji će biti vani kroz mjesec dana.
 • drlovric: ma veceras oko 9-10. To bude oko 1-2PM po Eastern time...
 • big_mac: to znam al sam mislio da se zna i u kolko sati?
 • energyman: danas
 • big_mac: Kada se ocekuje pustanje ios13?
 • Renzo: Od Ekonomskog faksa do JM Elektronika, po škalinima, umro sam :)
 • energyman: Et osamo je trebalo cekati, dosla zena iz Varazdina po onaj moj iPhone. 2800, ko kuca.
 • Robert_84: njemu je to navika jer je on svoje tako nabavljao... i meni se nekada tesko naviknut na nase cijene...
 • m@xym: odgovorio :)
 • VanjusOS: našao..
 • VanjusOS: može pomoć - bila je tema bežičnih punjača za iPhone.. može li netko mi naći i dati link? Hvala unaprijed
 • m@xym: to je 'malo više' od 650-700 usd

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO