iPOD About
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPOD About


31.03.2005 | 12:07
Evo sve me više interesira ova džepna napravica, moj discman je već star, i dosta je cd-ova punih sortiranih mp3-ja dobilo po zubu (vremena), logično je podignuti pogled i osluhnuti...
toliko je toga kontradiktornog u štampi, a u marketinške floskule se teško danas više pouzdati, ...

...ali....



...ne gubi glavu, imamo Jabučnjak!!!!!!

Eto za sve one koji su situaciji kao ja, zgodno bi iz prve ruke korisnika bilo čuti koji savjet ili preporuku, nakon prakse s istim minijem, običnjakom ili photo verzijom.
Da li je potrebo imati veliki (hard od iPODa), da li je dovoljan srednji, ili je dovoljan i iShuffle, koji mi baš nije jasan kako se puni ili browse-a kad nema display... Ma puno toga me zanima, pa možete pisati o svakojakim iskustvima i odabirima

Evo i mojih prvih pitanja;
Da li se 60GB u iPOD Photo može iskoristiti samo za mp3, dakle bez fotka, ili one zauzimaju određeni pred-određen prostor?
Kako se s DVD-punog zapečenih mp3 prebacuju u iPOD, ako nemaš Macintosh, i da li se s USB sticka može direktno prebaciti data u iPOD.

i na kraju kao Hloverka, \"kažite, kažite!\"

01.04.2005 | 02:08
k*art je napisao:
[quote]


...ne gubi glavu, imamo Jabučnjak!!!!!!

ili je primjerenije

...ne gubi nadu, imamo Jabučnjak!!!

01.04.2005 | 11:57
60GB mozes iskoristiti u potpunosti za glazbu, ako nema fotki, one ne zauzimaju nikakav prostor
Ako nemas Maca, imas iTunes za PC - prebaci sve sa tog DVD-a u iTunesov Library i zatim na iPod. Oprez - uredi ID3 TAGOVE, jer inace bi na iPodu (i u iTunesima) mogla nastati zbrka u kojoj se tesko snaci - sama filozofija iTunesa korisnike tjera na urednost.
01.04.2005 | 15:49
Znači nema drugog načina ili medija, do Mac ili PC kanti i iTunesa, znači to je samo za nas koje imamo kompaće, šteta!
  • manuel
  • Posjetitelj
01.04.2005 | 16:33
Postoji adapter za mem. kartice (tipa memory stick, sd, cf...) koji se spoji na iPod i direktno prebaci sve sa tih kartica na njega.
Ali nazalost nije moguce da se spoji npr. DVD direktno na iPod niti da se na neki nacin pjesme prebace ne koristeci racunalo.

Mislim da ne postoji mp3 player koji bi mogao svirati bez da se prije pjesme na prebace sa racunala!
Zato tu postoje minidiscovi (sony) na koje mozes snimazi sa bilokojeg audio izlaza, optickog izlaza i mikofona ali u dobu kada valadaju mp3 uredjaji, minidiscovi se vise ne isplate jer moras kupovat disketice (od 1gb).

Inace, ne znam zasto si zapeo za ipod od 60gb.
Naravno to je odlicna spravica ali je prevelik za jednostavno nosenje sa sobom. Takodjer, iako se 60 gb cini \"malo\" nikad neces popuniti sve (osim ako ne radis kao DJ
Ako nisi ovisnik o fotografijama, mislim da ti photo verzija ipod nije potrebna, jer iako je lipo imat ekran u boji etc. mislim da je obicni B&W ipak bolji zbog vidljivosti na suncu i zbog manje potrosnje baterije.



Ja prodajem iPod od 20gb koji je dovoljan za nekih 3,500 i vise pjesama u mp3 formatu (192kbps kompresija). Ako si zainteresiran javi se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
03.04.2005 | 17:33
Hvala na ponudi Manuel, ako se odlučim, javit ću se,
u međuvremenu čekam još kojeg dobronamjernika s savjetom ili upozorenjem.
04.04.2005 | 01:08
Da li mi netko može reći da li uopće postoji ikakva razlika u navigaciji i mogućnostima ili zvuku, između iPoda i mini iPoda, osim u veličini harda, višebojnosti i samoj veličini?
04.04.2005 | 01:23
U zadnjem ili predzadnjem broju PC Chipa (ako se ne varam) su testirali hrpu mp3 playera i po njihovim mjerenjima iPod Mini je imao bolji izlazni signal od velikog iPoda. Navodim samo kao zanimljivost jer je ta razlika vjerojatno necujna ljudskom uhu. Sto se softvera tice trebao bi biti identican.
05.04.2005 | 07:34
iPOD mini, je zgodna opcija, nakrcaš ga određenim djelom svoje mp3-teke, pa jedno vrijeme slušaš, kad se zasitiš nekih stvari baciš, zamjeniš s novim interesantnim ili znatiželjnim materijalom, a ta opcija je inajpovoljnija cca 300$ (u USA cca 200$, blago amerima).
Najme, druga solucija mi je da imam sve živo u njemu, cca 40takGB iz Maca, što bi zadovoljio samo Photo iPod, malo preskupa (cca700$), a narcisoidno gledanje slika na malom displayu od istog je malo sado-mazo, osim ako možda nisi novinar na terenu ili neki designer, filatelista ili herbarij freek s iPod Photom uvijek pri ruci.

Malo sam pročaskal s jako ugodnim ljudima u jednom dučkasu, i vidio da svi iPodovi mogu biti i \"memory sticks\", naravno u slučaju većih \"hard disks\", pa možeš njima prenositi DATA s kompjutera na kompjuter, ne utječući na glazbeni dio iPODa! Nadam se da sam dobro shvatil?!

No zbunjuje me saznanje nekih prijatelja koji mi kažu da se iTunes Library recimo na poslu i doma ne smiju razlikovati (suludo), jer ti inače svaki put kad dođeš doma prebaci sve iz domaćeg Libraryja, pregazivši (zastrašujuće) onaj s posla (u iPodu) i obratno? Da li je to istina i možeš li očuvati ono što imaš na iPODu dodavši samo neke mp3-ove, tj da li možeš imati različitu mjuzu u iPODu u odnosu na Library doma, odnosno na poslu. Ako možeš imati samo jedan kompjuter, onda to znači, da čovjek koji nema svoj kompjuter ne može imati ni iPOD, odnosno svaki put kad hoće doraditi svoj Library, ostat će bez cijelog prethodnog i preuzeti dotični s kompjutera koji uspije unajmiti da bi si editiral iPod, malo mi je to ultimatično i za nas koji ne poznajemo diktaturu (fol), neprihvatljivo?!?!

I moje zadnje pitanje, danas , da li upotreba kalendar opcije na mini iPODu, podrazumijeva setupiranje mini iPOD kao alarma, budilice , na način da programiramo da nam počne svirati u određeno vrijeme? To bi mi bilo zgodno, mrzim ono beezzz-beezzz-beezz!
  • manuel
  • Posjetitelj
05.04.2005 | 21:05
Da, svaki ipod se moze koristiti za snimanje i penosenje podataka (isprobano). Sto je zapravo super jer ima nekih 20gb za nosit okolo )
Mozes i kopirat svoju muziku na drugi comp samo tako da ukljucis \"show hidden files\" u windowsima
iPod mini je stvarno zgodan ali nakon nekoliko sati snimanja cd-ova u mp3 presao sam 8gb pa mi je dobro doslo sta nisam uzeo minija.
Sad trenutacno imam punih 10gb sa skoro 2000pjesama!
To je super jer su mi svi cd-ovi koje sam ima, u djepu sto je idalno ako ides na put.

To sta se tice iTunesa nisam 100& siguran jer koristim iTunes samo kod kuce i tu sve radi odlicno.
Snimim sve sto hocu i uredim, a onda samo spojim iPod i sve se automatski prbaci.
Ta automatska funkcija se i moze iskljucit tako da on snima samo ono sto ti zabiljezis.

Neki su rekli da iTunes \"prepozna\" svoj iPod ali to jos nisam vidio u praksi i mislim da je to krivo.
Ako je ukljucen auto update onda ce sve izbrisat ako je drugi iTunes prazan.
Ali ako se to iskljuci ne bi trebalo biti problema.

Mislim da se moze editirat sa bilo kojeg kompjutera.
07.04.2005 | 01:55
Ne kužim zašto se otvaraju paralelne teme na forumima, tako i ovo o Shuffle verziji, ili o Mac kavi nekoliko tema, samo se gubi vrijeme, no svatko ima pravo, da me se krivo ne shvati, no otvoriti 4 teme i skužiti o čemu se radi danas na Jabučnjaku traje skoro 10 minuta!!! Upravo sad, na žalost nije šala!!!

No kad ste već otvorili temu, shvatio sam koliko je super ova nova Jabučnjak rubrika dobra, ne radi ovog foruma, nego, prije je neka nova tema bila pola dana ili dan na vidjelu, onda su mnoge zaboravljene, sad se uvijek pojavi najnoviji odgovor u Novostima, i teme ne zastarjevaju, BRAVO (nadam se da sam se iskupil djelomično za onih gornjih \"10 minuta\") admin(i).

No i da postavim pitanje, na koje još nisam od nikog dobil odgovor,

KAKO SE NAVIGIRA PO SHUFFLE iPODu, kad nema desplay, kako možeš čuti sve pjesme ako ih slušaš po redu (1 GB je puno pjesama) Ja obično slušam prvih par pjesama na cd-u pa začorim (a ima ih samo 10tak)? Naravno pretpostavljam da ima možda neke veze s samim imenom?!?!?

No ta rijetka spravica je prava enigma, u Zagrebu se čeka do 6 mjeseci navodno, kao i još neki Apple hitovi, izuzevši i ove raritete po cijeni? E sad bi mogli dobiti i neke podatke iz prve ruke, Teddy, preporučamo se i čekamo izvješće o istom, kad stigneš baci par dojmova! Hvala unaprijed

(PS gdje ima toga za kupit u Rijeci, odnosno gdje je Handy Centar u kojoj ulici, ja bi si ga kupil sutra!)
  • manuel
  • Posjetitelj
07.04.2005 | 14:48
Inace, na 1gb (inace je kapacitet manji) mozes stavit skoro 200pjesama.
Problem je sto NEMA ekrana i sve pjesme moras pretrazivati sa botunom naprijed ili nazad tako da moras otprilike znati sve pjesme koje imas i koje su po redu.

Bilo bi ti bolje da uzmes sony mp3 player e400 ili e500 seriju koja je slicne cijene i ima ekran i baterija traje SAMO 50-ak SATI!!!
Nazalost e500 serija jos ni dosla kod nas i ne znam jel e400 ali kad dodje uzimam si obavezno e507 sa radiom, 1gb i baterija od 50h zajedno s olcd ekranom!!!!
07.04.2005 | 16:32
To s pretraživanjem na slijepo napred nazad, je dobra fora za igranje igrica tipa memory, ali da sam to postavil pitanje u dućanu mislil bi da me čovjek odgovorom za....frkava!! To je stvarno ne suludo, nebuloza, to nekaj ne štima! Ne vjerujem da to netko prodaje, a kamoli Apple!
07.04.2005 | 17:09
k*art, life is random!
No da, I meni je taj koncept bio prilicno zastrasujuci, ali u neku ruku ima smisla. Ja niame obozavam slusati radio zato jer nemam kontrolu nad tims to ce slijedece svirati. iPod shuffle je slican tome....nakrcas ga glazbom, objesis oko vrata i slusas kao radio samo bez reklama.
07.04.2005 | 18:07
Handy Centar ti se nalazi u sklopu Robne Kuce Korzo, ona ti se nalazi na Korzu odnosno glavnom nasem setalistu. Ne znam od kuda si, tako da ako dolazis busom, udaljen si svega 10min od svog iPod Shuffle-a.

Pogledaj si www.handy-centar.com


Nadam se da sam ti pomgao, a sto se tice Shuffle-a stvar je zakon, ne mozes ga bas kontrolirat sto se tice redosljeda pjesama ali ipak stavljas stvari koje ti se svidaju...
07.04.2005 | 19:42
zvao sam handy jutros rano, i teddy je ustvari izvukao dobitak na lutriji, jer je kao prvi kupac dobio popust od cca 60%! Shuffle 1GB kosta malo manje od 1500 kuna inace kod njih.
bravo teddy!
07.04.2005 | 20:22
Možda sam bio malo prestrog u epitetima oko zastrašljivosti koncepcije!

Najme, ja jako puno slušam glazbe, često to nije moguće za vrijeme posla, s obzirom da sam tada zaokupljen stvaranjem ili editiranje neke određene, moji me često pitaju, slušajući bezbrojna ponavljanja i preslušavanja, da li ja uopće kaj radim, no, dobro sviraš, slušaš, a da li kaj i radiš... , stara muzikantska fora,

no u svako slobodno vrijeme volim,
osim kad je ovakav pritisak pa me budala boli ko luda,
slušati glazbu, to me nadahnjuje, opušta, užasno sam znatiželjan i strpljiv s tim, pa se svega naslušam, ali moram priznati i da me čisti od ove naše uniformirane svakodnevnice!
Kako to radim. Sve cd-ove koje imam (puno!!!) obavezno izmp3jam! tako to ja zovem
mp3 su mi svi 128 bitni, jer to slušam na sony cdmanu, i unatoč super bass sony sluškama, ne kužim puno razliku s većim bit rateom, a mogu na cd staviti cca 10tak albuma.
Onda pustim, šećući pesa, shuffle, (vidi interesantne riječi) i pogledam usput si zabilježim kad mi se neka stvar ili izvođač sviđa pa ju poslušam s normalnog cd-a na liniji.
Na taj način ima šanse da uopće i primjetim neke autore, bandove ili pjesme, naravno i cd-ove, jer samo slušanje po redu, za neke cdove, ne bi urodilo plodom još nekoliko godina, a neke nikad ni ne bih svjesno uopće htio slušati!!! Meni je normalno da u raznim fazama prepoznajem različitu bliskost različitih stvari, tako je s stilovima, i vrstama glazbe pogotovo!

Nije loše to upravo povezati s Shuffle iPodom, to je u stvari SUPER!!! Pogotovo što si ja mogu doma u iTunesima sve zgodno dodavati i oduzimati. Nije to loša opcija, baš za mene!

Nadam se da će se nekom još dopasti ovaj moj sistem, možda uprovo onima koji već imaju iPodove!

Yes, life is random, it is!
  • manuel
  • Posjetitelj
10.04.2005 | 20:16
Mislim da ste po svim kvalifikacijama apple freekovi.
Jel itko shvaca koliko je shuffle manipulacija?
Pogledajmo objektivno.
Ima SLABU bateriju s obzirom da je NIJE hdd mp3 player.
NEMA ekran sto je glupo cak za 512mb. Shuffle opcija je dobra ali nekad cete se zazelit slusat nesto sto vam tad pdovara rasplozenju.

Priznajem, minimalisticki je dizajn odlican i mislim da je Apple najbolji u tom podrucju.

Na drugoj strani imamo sony koji se poceo buditi i sad se sprema izdati odlicne playere zbog nekoliko razloga:

1. IMA ekran
2. 128mb2-1gb memorije
3. baterija od minimalno 50 sati
4. IMA shuffle opciju
5. IMA radio


HEEEJ moze li ipod shuffle protiv toga?
I pogledajte samo sliku.
Pa to ce biti savrsenstvo!
A da ne spominjem cinjenicnu superiornost sony-eva zvuka.

Ipak, cak gledano realno, sony playeri ce biti BOLJI i KVALITETNIJI.
Don't get me wrong, ali shuffle je samo za one se vecim ipod bratom.

Ako zelite samo jedan player onda uzmite PRAVI player koji ce vam stvarno koristit, a ne neki gdje cete vjezbat pamcenje uceci listu napamet.
10.04.2005 | 20:25
manuel je napisao:
HEEEJ moze li ipod shuffle protiv toga?
I pogledajte samo sliku.
Pa to ce biti savrsenstvo!
A da ne spominjem cinjenicnu superiornost sony-eva zvuka.


Ja se u nacelu slazem s tobom, ali zaboravljas nesto sto je jako bitno u citavoj prici, i nekome je bitno a nekome mozda ne.
Za razliku od ostalih flash playera iPod Shuffle radi sa iTunesima i sa iTunes music storeom! U toj cinjenici se krije trik.
  • manuel
  • Posjetitelj
11.04.2005 | 16:27
Kao sto sam vec rekao, smatram da je iPod shuffle samo za one koji vec imaju ipod sa ekranom.

Ako netko vec nema ipod onda mu je svejedno koji program koristi, a i koliko znam iTunes store kod nas ne radi (jer mi tako pise kad se spoji) i tko to od vas uopce koristi? Nikad nisam vidio nekoga tko je zapravo \"kupio\" muziku preko neta.
Nije da u potpunosti podrzavam ali postoje P2P progami za skidanje hitova, a kasnije kupis cd ili posudis od nekoga.

Skoro sam sve pjesme tako stavio na iPod - przenjem sa cd-a.

Dakle, nema trika ako vec nemas iPod sa ekranom.

U suprotnom, kupi boljeg Sony-a.

Znam da ja namjeravam cim dodje na police.
17.04.2005 | 07:28
Postaje neke dvojbe, a usko vezano uz upravo našu proizvoljnu hrvatsku slobodu i nered u autorskim pravima. Najme kod nas se mp3-i razmjenjuju cd-ima ili dvd-ima, bezbrižno i nelimitirano. Navikli smo možda i na nelegalne radnje, svakako treba reda u sve, ali treba i biti upućen što i kako!

Da li je to uopće legalno, zripati svoj neki cd i dati ga i friendu da sluša kao mp3 (spržiš mu na cd-u ko DATA, a on sluša i dijeli dalje, a u trampi se mp3-teka svih nas povećava)? Komu bi čovjek platil licencu, gdje kako? Ovo s iTunes Storeom očito ne funkcionira!??!

Ako je pak to legalno, čemu onda na iPODu je suvišna restrikcija u korištenju vlastitog Librarya samo na \"svom\" kompjuteru? Da li se time štiti upravo nelegalno razmjenjivanje ili je nešto treće u pitanju. Ako pak štite prava, a ne omogućavaju vezu s iTunes Music Storeom, gdje je tu logika?

I konkretno: friend mi ima iPOD određenog kapaciteta. Da li on može doći kod mene i s obzirom da ga je autorizirao na poslu, jer nema kompjuter doma, i kod mene napraviti Backup, zatim samnom podijeliti \"dobra\" i uzet si što ga zanima (ima još mjesta na iPODu), a ujedno lijepom gestom uzvratiti i ostaviti mi svoja?
Da li to možemo izvesti bez da oštetimo ili obrišemo njegov iTunes-iPOD library, služeći se naravno mojim iTunesima na Macu ili ćemo priključenjem njegovog iPODa na moj kompjuter imati opcije,

1) gledaj me-ne vidiš me, najme neće se ništa vidjeti niti moći razmjenjivati moj iTunes-njegov iPOD
2) zaribat ću mu i zbrisati sve što ima na iPODu?
3) Moći ćemo browseati i razmjenjivati, backupirati bez problema!
4) ... recite, recite!!!

Naravno sva pitanja su da vidim da li uopće imam prava saznanja o funkcioniranju iPODa i mogućnosti korištenja i kompletnoj logici istog prije nego se odlučim kupiti ga, a ipak nama mac-platformašima je nekako najbliži, a i najljepši

I naravno, nas često i ne zanima legalitet, pogotovo kad se radi \"samo\" o mp3-jčićima, no nije loše malo to prodiskutirati, jer dolaze vremena kad baš i neće biti moguće ponašati se ignorantski prema (svijetskim) zakonima, od \"malih\" do \"velikih\" stvari, ma kako se teško navikli na to da tuđe nemamo i ne smijemo dirati, makar nas nitko ne gleda , a očito se \"to nešto\" događa upravo u tim nekim osobinama iPOD-a
  • manuel
  • Posjetitelj
17.04.2005 | 11:13
Mogu reci sa sigurnoscu da sve mp3-e koji su na iPodu mogu snimiti u bilokoji Windows jer se samo ukljuci opcija show all files.
Kac se to ukljuci onda mozes naci mp3-e i/ili snimiti cijelu kolekciju na neciji comp zato jer se ipod pojavljuje kao prijenosni hard-disc.

Mislim da sam vec bio odgovorio na neka tvoj pitanja ali evo opet.

Dakle kad nadjes te mp3-e na iPodu samo ih kopiras na svoj comp i ubacis u Librery. Sada, nisam 100% siguran da ce on moc prebacit pjesme iz tvog librerya pa postoji druga solucija:
neka one mp3ice koje da mu ih posudis/kopiras samo prebaci u svoj ipod kao podatke, dakle kao da je kopriao neke dokumente (ne preko librerya) i onda kad dojde na svoj comp samo spoji ipod, te pjesme koje su spremljene na ipod kao dokumeniti snimi u folder na svom kompjuteru i onda prebaci u svoj librery.

Mozda je malo kompicirano ali znam da ce raditi jer sam i ja tako radio.
Dosao kod prijatelja, snimio sto mi treba, otisao doma i prebacio u svoj Librery.
TOCKA.

iTunes Store je uglavnom namijenjen za \"razvijenije\" zemlje. Tako da ga nema u hr.
Apple je inace poznat po losoj podrsci korisnika tako da uopce nisam iznenadjen ovim.

Valjda racunaju da ako rade proizvode user-frendly da oni ne moraju biti to.

Svejedno, iPod je super uredjaj i svakome ga preporucam ako im treba hard-disc mp3 player velikih kapaciteta.
Kvaliteta izvedbe i zvuka je odlicna, a to kako nabaljas pjesme je tvoj problem sve dok u nasu lijepu nasu ne dodje neki zakon koji ce nas ogranicavati.

Ps. ja imam vise od 100 svojih originalnih cd-ova koji su mi svi na ipodu i ne bavim se ilegalom.
17.04.2005 | 12:35
kada će više Apple store kod nas??
za PC postoji SHARAEZA (ilegalno skidanje glazbe) ali neradi za Mac
17.04.2005 | 15:03
Ima li netko na Jabučnjaku tko je kompetentan govoriti o mp3 kao legalnom proizvodu i poučiti nas, jer skidanje je širok pojam (čak i ako je samo glazba u pitanju!), mora bit nekih pravila, kada je nešto legalno, a kada nije, u slučaju mp3 ili sličnih formata.

Pa da nastavim grotesku, i možda nekog isprovociram da nas malo poduči, jer je možda sad zgodna stvar u kontekstu iPODa malo istaknuti problematiku koja se jako tiče onih koji žive od audija u Hrvatskoj!

Vani je to sasvim sigurno jasno izrečeno već kod plasiranja proizvoda za mp3 konverziju, kao inovacije, a kamoli sad kad je Apple još otkupio prava to distribuirati, gdje je vjerojatno još sve uže osvješteno, pa stavljeno na papir, često čitamo ono Credits...gluposti... on bu meni ... i to na Engleskom!

Naravno u svakom žitu ima kukolja, pa ni vani nije sve bajno, (sasvim sigurno je to jedna preširoka paralelna tema pa ćemo ju zaobič!)no ako se ogrešiš, vani reskiraš puno, i to točno piše u zakonima o tome, inače to niti ne može u trgovinu, a kod nas neki zakoni još i ne postoje kao pravne odredbe, pa u tome vlada totalna anarhija, a \"u tome\" je jako širok pojam ili jezično; samo hrvatskom jeziku svojstvena nepoznanica (u odnosu na količinu)!

Da li je to slučaj s mp3-ima?

Da li vi dealeri računala ili iPODova imate kakve instrukcije ili upute o tome?
Kakav je službeni stav naših izdavača glede toga, da li ste upozoreni i upućeno od ikoga iznutra-izvana?

Lagana digresija: Možda vam to i nije bitno, ili se pitate kome uopće i je...
... a da se zovete Severina, ili da vam je ona supruga, pa da imate pristup honorarima (pa i šire ), no.... samo sam se šalil... šala mala, haaaaalllooo, obrišite si zamagljene cvikere...kuuuu kuuuuuuu....kaj ste se tak zajapurili, heeeeeeeyyyy tu sam, tik tak tik tak, ...mogu dalje..., hvala,
(nadam se da se ne srdiš Seve ,)
htio sam reći kad biste vi financirali proizvod, pa ga željeli naplatiti kao što to i radite kad prodajete svoj proizvod, bilo koji ste stvorili, bilo koji preprodajete... možda bi bilo zgodno znati kakav je zakon koliko vas štiti, ili pušite koliko druge nije briga, pa ni zakone ne naprave, pa ova ona isprika...o tom govorim... anarhija!!
17.04.2005 | 15:47

Na drugoj strani imamo sony koji se poceo buditi i sad se sprema izdati odlicne playere zbog nekoliko razloga:


jos samo da rijese onu pizdariju da sve MP3ice moras pustit kroz njihov program da bi se mogli slusat u MP3 formatu i bit ce prilicno dobri
  • manuel
  • Posjetitelj
17.04.2005 | 23:06
Alien je napisao:

Na drugoj strani imamo sony koji se poceo buditi i sad se sprema izdati odlicne playere zbog nekoliko razloga:


jos samo da rijese onu pizdariju da sve MP3ice moras pustit kroz njihov program da bi se mogli slusat u MP3 formatu i bit ce prilicno dobri



Sonic stage (kojeg sam koristio) ce biti zapravo ista stvar kao iTunes samo ces ovdje imati izbor snimit muziku u ATRAC3 i ATRAC3plus formatu koji je zapravo i bolji od mp3 (nama laicima neprimjetno).

Svi se bune oko novog softwarea od Sonya ali mislim da je skroz ok.
Istina nije kao Apple software ali se osijecas proficem kad ga koristis )
17.04.2005 | 23:46
manuel je napisao:
Sonic stage (kojeg sam koristio) ce biti zapravo ista stvar kao iTunes samo ces ovdje imati izbor snimit muziku u ATRAC3 i ATRAC3plus formatu koji je zapravo i bolji od mp3 (nama laicima neprimjetno).)


od cega bolji ? za sto bolji , za slusat u gradskoj buci ili dok vjezbam u prebucnoj teretani gdje nebi osjetio razliku izmedju 64kb i 256kb ? ili mozda svi profiji slusaju atrac ? osim toga moze bit bolji milijun puta ako ja moju kolekciju MP3ja moram svaki put pretvarat ponovo u \"MP3 by SONY\" samo da ga prebacim na player...


Svi se bune oko novog softwarea od Sonya ali mislim da je skroz ok.
Istina nije kao Apple software ali se osijecas proficem kad ga koristis


odmah prelazim na sony zelim i ja biti profic
  • manuel
  • Posjetitelj
18.04.2005 | 17:19
Novi sonic stage ce biti bolji od prethodnika. na to sam mislia.
I ne postoji mp3 by sony!!!!

KAKO NE SHVACATE??
Postoji proces pretvaranja SAMO kada iz nekog formata prebacujemo u ATRAC.
Mp3 ce radit normalno kao i kod svakog dugog programa tako da samo ubacis u listu.

Uglavnom, sve sto mozete procitat i sony-evu softwareu da ne kompliciran i jako los, nije istina.
Osim ako si poptuni moron da ne mozes skuzit di pise Transfer.

Mp3 ce se slusat kao na svakom mp3 playeru bez \"mp3 by sony\" formata (jer onda to ne bi bio mp3, zar ne?)
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
18.04.2005 | 18:56
k*art je napisao:
Ima li netko na Jabučnjaku tko je kompetentan govoriti o mp3 kao legalnom proizvodu... pa ga željeli naplatiti kao što to i radite kad prodajete svoj proizvod, bilo koji ste stvorili, bilo koji preprodajete... možda bi bilo zgodno znati kakav je zakon koliko vas štiti, ili pušite koliko druge nije briga, pa ni zakone ne naprave, pa ova ona isprika...o tom govorim... anarhija!!

Jesu li ilegalni oni DVD playeri na kojima se može gledati i preprženi DVD (umjesto da to proizvođač lako zabrani - i propadne)?

Treba razlikovati legalnost SADRŽAJA (filma, glazbe...) i medija, u ovom slučaju MP3 formata.

MP3, kao komprimirani audio format za proguravanje i razmjenu (dakako, formalnozakonski gledano, ilegalnu) preko interneta NIJE izmislio nijedan proizvođač audio sadržaja, a ni proizvođač hardvera ili sistemskog softvera. MP3 je zapravo oduvijek tu, trebalo ga je samo upotrijebiti. Puno ime mu je MPEG1 layer 3. MPEG je format zapisivanja video sadržaja, a MPEG1 je stari format za Video CD, koji još dobro živi u Aziji, ali se prije DVD-a u video formatima kod nas i u SAD prlično dugo držao VHS. Dakle, MP3 je audio komponenta video formata, ono što nosi zvuk. Da bi filmovi stali na CD, ton nije mofao biti u nekomprimiranom formatu (WAW ili AIFF, kao na audio CD-ima). Dakle, izvađena audio komponenta omogućila je da se fajlovi od 50-70 MB bez predrastičnih gubitaka svedu na 7, 5, 3... ovisno o stupnju kompresije. Odnos formata TIFF i JPEG tu je potpuna analogija, pa i o tome da je gubitak na strani JPEG-a vidljiv, ali ne smeta ako je važnija komunikacija.

Razni proizvođači su se MP3 formatu počeli prilagođavati kad je on već naveeeeeliko zaživio. A odgovaralo im je što se na njegovo korištenje nikome ništa ne mora plaćati...

U međuvremenu došli su formati MPEG2 (za DVD), MPEG3 je preskočen jer je MPEG4 bio već blizu i bolji od specifikacija za taj treći korak video formata. Audio komponenta formata, službenoga standarda MPEG4 je i Appleov format AAC koji prilično pošteno po obje - izvođačke i potrošačke - ali ga zapravo svi izbjegavaju primijeniti, iako bi im moralo biti jasno da su izgubili bitku (kao slučaj beta-VHS prije 25 godina). Fornati poput OGG su samo niše (za linuxaše), a samo zagvaljujući raširenosti Windowsa drži se Microsoftov neuspjeli prijedlog za standardizaciju MPEG4 formata Windows Video (WMV) i unutar njega format za audio (WMA), koji bi, po tome koliko vrijedi, odavno krepao da se ne instalira sa sistemom, a korisnici su komotni. Tako sve ostaje na MP3-u i na WMA koji mnogi proizvođači playera koriste zbog pukih zakona velikih brojeva i komocije korisnika. Ali to ne škodi iPodu koji WMA ne podržava.

(poseban slučaj na treću stranu je RealMedioa koji se specijalizirao za audio i video streaming preko weba, pa mu kvaliteta u osnovi i kad dobiješ progresivni file)

Dakle, MP3 bi bio \"kriv\" što se fajlovi mogu progurati preko interneta? Ne baš. Prije bih rekao da je on počeo ono što je Jobs kasnije dobro napravio: kretenima iz glazbeno-produkcijskog biznisa, koji su posljednji shvatili da se na netu otvara novo tržište. Oni su em, kasno shvatili, em kad su shvatili počeli su slati advokate umjesto da smisle kako da se prilagode novoj distribuciji, a da ostanu bogati (oni a ne muzičari), što bez skladišta i kamiona ne mogu ni danas potpuno shvatiti.

Eto, ukratko.
Ja se zalažem da muzičari svoju glazbu preko neta direktno prodaju kupcima i zaradu ostave za sebe i plaćanje režija. Čuj, ljudi plaćaju po 2,5 dolara za telefonski ringtone u slaboj kvaliteti koji traju 30 sekundi. Pametniji kupe cijelu stvar za 1 dolar... ili SVOJU glazbu skinu sa SVOJEG CD-a pa si puštaju u uži, makar i preko telefona. Ne moram naglađavati da sad bossovi velikih etiketa več gunđaju protiv Jobsa i da su sretniji s ringtonovima... ali su ostali budale.

Iz istog razloga se stalno ogađa datum objave Motorolinog iTunes telefona... a sve zato jer je time Motorola mnogim providerima uzela dio kolača od ringtonova (koji kratkovidne muzičke bossove čine sretnima), ali zato Samsunga nije briga i već prodaje MP3 telefone s hardovima od 1 i 2 GB. Tko zakasni smije se ljutiti, ali ne smije svima tvrditi da je pametniji od drugih i da mu se čini nepravda. Mijenja se vrijeme. Dinosauri izumiru, ma koliko bili u pravu da je to što im se događa nepravda.
Jasnije?
19.04.2005 | 11:41
Čast je čitati tvoje članke i komentare MAK, i po ne znam koji put osvježiti globalnu percepciju komprimiranih pro-comp-net autio-video dostignuća, pogotovo kada su već tako povjesno bogato razvedena. To stvarno tako volim i pratim, čak sam se jedva suzdržal na kraju otvaranja ove teme, tj mog pitanja o kompetenciji završiti s \"pucaj Mimi!\", činilo mi se preprivatno, no nije ni bilo potrebno .
Autorska prava su svakako dotaknuta u mom pitanju, ipak moj cilj je bio osvještavanje jednoj strani da postoji i druga, pa sam je i nazval digresijom,
no to je također, kao što si je ti prepoznao i otvorio, jedna vrlo interesantna tema, malo se o njoj priča, a mislim da se i još manje zna!!!
Jednostavno mislim o neredu u odnosu novih medija i novog informatičkog poretka u globalnom smislu kao nepoznanice!
\"Tko prvi njemu djevojka\", ili \"tko rano rani, dvije\"... nismo mi zmislili, to su narodne poslovice, narodne stečevine, koje su ipak samo relativno istinite, jer kako bismo inače shvatili onu neprihvatljivu \"život je sranje...\"

Jedna stvar mi ipak nije sasvim jasna s aspekta tvog zaključka, ondnosno cilja mog pitanja!

Kako s legalnošću mp3? (aktivno i pasivno)
Da li,
neovisno o zainteresiranim stranama, mastodontima, tajkunima, dinosaurima ili pak nama smrtnicima,
jednostavno da li je legalno skinuti Severinu ili U2 u mp3 i razmjenjivati ih?

Da li je to jednostavno i konkretno pitanje?

Ako N I J E I L E G A L N O, zašto Apple plaća, a zanima nas i kome plaća, mogućnost da downloadamo iz iTunes Storea (najme oni u svijetu, mimoiđimo nas u ovom \"bezreda\"-nom kontekstu), ili ne plaća?

Ako J E S T L E G A L N O, zašto onda Apple traži lovu za downloadanje iz iTunes music Storea?

Pucajte... svi!

PS Kao što vidite iz mojih threadova, nemojte se bojati neznanja, naivnosti ili osobnih stavova, ili sasvim subjektivnih pitanja, čak provokacija,
ovo je upravo NAŠE mjesto za pitanja, komentare, ali i rješenja nekih problema ili tabua, odnosa prema problemu s više aspekata koji često i slučajno mogu rasvijetliti naizled neshvatljive stvari, nikad se ne zna!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, Anonimci (486)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO