MacBook Pro za arhitekta?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro za arhitekta?


21.08.2011 | 14:56
Pozdrav svima!

U vezi mog poznavanja Mac-ova opisala bih se kao netko tko bi pisao, a ne zna abecedu.
Uglavnom odluka je pala da se sa Pc-a prebacujem na Apple tehnologiju jer ne mogu više podnijeti stalne krahove, BSOD-ove, system errore i sporost,a posabno kad si naručiš konfiguraciju koja bi trebala podržati sve tvoje prohtjeve.
Dakle recimo to ovako: htjela bih laptop koji bi služio kao stolno računalo za potrebe arhitektonskog ureda, programi su Autodeskovi Autocad,3d studio( za koje nema ništa lijepo u mac verzijama ali čujem o mogućnosti pokretanja Windowsa preko mac-a pa bih tu koristila tu varijantu),i treba mi stroj koji brzo renderira i radi sa 3dmodelima bez da se "zaledi".
Stavimo sad opciju da cijena nije problem, pa vas molim za savjete, gdje što i kako kupiti? I kome se obratiti za instalaciju programa te za naučiti osnove?
Iz Zadra sam i mislim da ovdje ne postoji tako nešto kao ovlašteni servis ili slično...ali ni do Zg-a ne bi bio problem potegnuti.

Unaprijed hvala svima
21.08.2011 | 15:21
Notebook nikada nije sretno rješenje za arhitekte i 3D poslove. Srećom ove zadnje generaciju su postale jako moćne, pa je problem manji, ali radna stanica je radna stanica. Ako baš mora biti notebook onda uzmi najjači MacBook Pro 15" - pogledaj test na Jabučnjaku:

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/macbook-...core-udar-groma.html

I uzmi neki solidni eksterni monitor, npr. Cinema 27" je okej + lijepa velika Apple tastatura i miš.

Ako notebook nije presudna stvar u izboru, možeš s manje para proći tako da kupiš najjači iMac 27" model, dobit ćeš bržu grafiku i disk i ne moraš kupovati eksterni monitor. Dakle, to je opcija s najviše snage i mogućnosti za najmanje para. Mnogo arhitekata s kojima smo radili su baš odabrali takav stroj, neki su kupili i po pet komada za studio. Zgodna opcija je SSD + hard disk, mada onda cijenom već ulazi u zonu Mac Pro.

No, ono što bih ja napravio da sam na tvojem mjestu je stavio lovu sa strane i pričekao listopad i novu Mac Pro seriju koja uskoro dolazi. Kada to kupiš na miru si idućih 5-6 godina uz manje dogradnje (RAM, grafička, diskovi). Osobno to koristim na poslu i doma i nemam dovoljno riječi pohvale za te strojeve. Pozudani radni konji koje možeš jeftino dograđivati prema svojim potrebama, a i dobar je osjećaj kada znaš da ne postoji bolje. Tako imaš najbržu moguću grafiku, najbrže moguće procesore i najbrže i najprostranije diskove.

Evo ovdje je bio test trenutnog ulaznog modela:

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/mac-pro-...ore-i-cinema-27.html

Za 3D poslove ja bih preporučio onaj s barem 8 procesora i s top grafičkom. No, vidjeti ćemo što će sve imati nova serija...
21.08.2011 | 17:17
Radna stanica će sigurno biti slijedeća investicija, međutim za sad imam PC na kojem će radit suradnik, no prijenosno bi mi trebalo zbog mobilnosti ureda, da mogu raditi i na putu i kako nemam stacionarno mjesto za sastanke da mogu rad prezentirati on the go investitoru.Znači zaista sad prva investicija bi bio Mac Book, no ja bih radije uzela 17" ekran.
Da nije bit u mobilnosti uopće se ne bih dvoumila oko Mac Pro-a. Možda zvuči bahato,a li nažalost nitko ne može platiti onaj stres kad moraš brdo zahtjevnog posla obaviti a komp ti se guši i ruši.
21.08.2011 | 18:53
ArchiCAD?
21.08.2011 | 20:58
Kao inženjer i projektant, ja bi se isto složio sa Žapcem koji je bujicom riječi želio reći - zašto ne prijeđeš na alat koji košta tu negdje kao i AutoCAD, a puno je bolje prilagođen potrebi arhitekta.

Moram ti dodati da ti scenarij koji planiraš neće donijeti sreću, a visoka cijena koju ćeš platiti za MBP 17", neće ti se isplatiti ako namjeravaš na tom MBP voziti windowse pa na njima AutoCAD, jer ćeš se suočiti sa svim istim problemima kao i s prosječnom PC kantom koja vozi windowse. Evo, da odmah argumentiram tu tvrdnju:

1. Appleova podrška svom hardwareu pod windowsima je katastrofalno loša. Driveri su poludovršeni ili potpuno nepostojeći. Srećom, nisu previše bugoviti. Ali jedan velik problem je nepostojeća podrška za power management pod windowsima, radi čega ti pod windowsima procesor cijelo vrijeme radi na full speed, stroj se grije ko blesav, ventilatori pušu na max i baterija ti ne izdrži ni sat i pol.

2. Raditi u AutoCAD-u full time znači - raditi u windowsima full time. To znači da si izložena virusima i svim ostalim problemima full time, odnosno osuđena na antivirus i antimalware koji najviše guši i krade resurse stroja. Također, značajan dio krahova i BSODova izazivaju upravo virusi (ako nemaš dovoljno dobar sw da te štiti od njih).

3. Radom na takav način nećeš se nikad prebaciti na Mac OS, niti ćeš biti u prilici ozbiljno iskoristiti njegov potencijal, stabilnost i udobnost u radu.

Zato razmisli ponovno o svojoj odluci i prijeđi na ArchiCad ili MicroStation ako misliš prijeći na Mac. Ako ti je to iz bilo kojeg razloga problem, pokušaj ipak živjeti s AutoCADovim bugovima na Mac OS-u (ovo će biti dosta bolno iskustvo, bojim se ). Ako nisi ni na to spremna, onda radije ne troši novac uludo i ostani na nekom solidnijem windows notebooku (sve je to više-manje shrotex, ali recimo da su lenovo i toshibe one skuplje klase malo manji shrotex od ostalog).
21.08.2011 | 22:21
Ne vidim 17" kao dobar izbor osim ako i uz u njega ne misiliš uzeti eksterni monitor. Ako imaš proračun i za 17" i za eksterni monitor - onda OK. Raditi full-time na 17" je daleko premaleno za ovo čime se ti baviš.

Niti jedan arhitekt kojeg znam ne koristi Mac pod Windowsima. Dakle, dobro razmisli o ovome što ti je Smayoo rekao. Svi su oni na ArchiCAD-u i Artlantisu. Sada i Corel nudi ulazni CAD za Mac koji navodno "drži vodu", možda budemo imali kratak prikaz ovdje na Jabučnjaku.
22.08.2011 | 02:16
ArciCAD je opcija koja nudi stvarno puno tako da sam svakako imala namjeru savladati i taj program, jer nudi puno vise od AutoCada u pogledu troskovnika i slicnih dodataka. Ustvari dobila sam svoj odgovor, kad sazmem sve gore napisano. Zaista je ili krenut od nule na mac-u ili kupit laptop s windowsima i gurati kao dosad. Znam da je 17'' malo za arhitektonske potrebe, ali eto mobilnost mi je sad najbitnija.
22.08.2011 | 12:25
Pusti ti Davora. Da je Apple napravio 850" monitor, on bi odmah izvadio građevinsku dozvolu za porušit svoju kuću i napravit novu, takvu da mu taj monitor stane unutra. Jer njemu nijedan monitor nije dovoljno velik.

Moj je posao 75% terenski, ili sastanci kod klijenata, ili koordinacije na gradilištima itd. Je, lijepo je u uredu raditi na 24" ili većem, ali snalazim se ja na terenu i s 15,4", pa gdje ne bi sa 17"....
22.08.2011 | 12:49
Haha, manija velikih ekrana.
Postavlja mi se onda i ekstra pitanje, koji softver za arhitekte Mac podržava?
22.08.2011 | 14:37
I gledaj natrpat' max. RAM-a. Bez toga - nula bodova!
22.08.2011 | 16:03
cad architecture os x

Probaj s Google, mislim da ima nešto programa.
Ja se malo zabavljam s Draft Sight (on je za 2D).
Ja nisam arhitekt, ali da jesam, koristio bi ArchiCAD.
Mislim da je ACAD u osnovnom obliku univerzalni program, tek s modulima dobiva pravu funkcionalnost.
22.08.2011 | 17:55
Mislim da na ovo mogu odgovoriti iz prve ruke.

1. Imam MacBook pro 15" i sto se tice mobilnosti mislim da je najbolje rješenje. Nije premalen kao 13" a niti prevelik kao 17" . Uzmi u obzir da 17" mac teži 3 kg i nije bas najsretnije rješenje, da ne govorim da treba imati i vecu torbu i sl. Ako je gl. prijevozno sredstvo automobil, ona valjda nije problem, ali nosati to po gradu kroz tramvaje i gužvu (pa cak i na leđima) nije bas lako.

2. Crtao sam u Archicadu, Autocadu (mac verzija) i sl. meni velicina ekrana nije problem. Cak sam primjetio da mi je lakse crtati na macu nego pc-u sa 20" ekranom, jer touchpad stvarno olakšava zumiranje i kretanje po nacrtima. Znaci desna ruka na mišu a lijeva na touchpadu pomice nacrte i sve ostalo. Radi stvarno dobro

3. Kao što je već prethodno spomenuto, ako ces koristiti mac, najbolje bi bilo da zaboraviš windowse, jer to je onda računalo kao i bilo koje drugo samo sa skupim hardwerom. Sve one prednosti kao sto su sigurnost, stabilnost, ugodan rad, bez virusa, grešaka i sl. onda gubiš. Windowse bi savjetovao samo za programe koji se povremeno koriste a nemaju mac alternativu (npr. Novolit)

4. Kao sto si mogla vec primjetiti kroz tekst, postoj Autocad za mac. Verzija 2011, koju ja koristim nije bas super ali radi. Postoje bugovi i mušice koje znaju ici na živce i definitivno ga ne bi koristio kao jedino rješenje. Srećom, imam i pc sa Autocadom pa kombiniram. U pokretu je ok i ovaj, za neka crtanja i sl. Ipak neke stvari je bolje napraviti na pc verziji ( iako ni ona nije bez mana ). Trenutno je izašla i nova verzija AutoCad 2012 za Mac koju nemam pa ne mogu govoriti iz prve ruke ali nadam se da su otklonili sve ili barem vecinu problema prethodne verzije.

5. Programi za arhitekturu koji su dostupni za Mac a za koje ja znam su sljedeci:

- ArchiCad
- AutoCad 2011 /2012
- Artlantis
- Rhinoceros (beta)
- SketchUp

- Photoshop

6. Moja preporuka je Macbook Pro 15" + apple cinema display (ili neko jeftinije rješenje). U pokretu imaš svu mobilnost koja ti treba a doma ili na poslu mogucnost spajanja na prekrasan 27" monitor. Ekran je i napravljen da se može lako spajati na apple laptope pa se između ostaloga preko njega mogu i puniti i sl.

Eto, nadam se da smo bili od pomoci
28.08.2011 | 15:24
Hvala SubZero, ovaj post je zaista bio baš ono što sam tražila. Puno hvala svima, nadam se da ću vas u skorije pitati druge stvari vezano uz mac.
29.08.2011 | 00:41
Kao arhitekt koji i sam koristi Mac u radu nikako ne preporučam Windowse pod Bootcampom.
U zadnjih desetak godina sadašnja kombinacija (MacBookPro + WinXP u Bootcampu) je uvjerljivo najnestabilnija do sada. Nikad više BSOD-ova i smrzavanja kao sad. Stvarno se ne sijećam kad mi se zadnji put neka PC kanta baš zamrznula, da ne reagira na podražaj... valjda negdje 1999. dok su Win98 žarili i palili. Brutalno, ali istinito.

Jednostavno, Bootcamp driveri su za Apple nužno zlo i ne očekuj previše od toga.

OSX je na istom stroju med i mlijeko, naravno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 16 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO