Nova MacBook Pro "Thunderbolt" serija je među nama. Samo još jedan MacBook Pro rekli biste? To sam i ja mislio: "Dodali su novi port, malo podigli performanse hardvera i to je to!" - o kako sam se prevario! Novi Appleov prijenosnik je toliko evoluirao da nisam mogao vjerovati rezultatima benchmark testova!

MacBook Pro i7 quad-core
Zlatna poluga u švicarskoj banci ili Appleov plemeniti metal iz Cupertino sefa?

Unibody kućište

Ako Apple ne promijeni izgled kućišta u novoj seriji nekog računala skloni smo pomisliti kako se radi tek o malom pomaku ili "refreshu" linije. No, MacBook Pro unibody kućište izglodano od jednog komada aluminija je na današnjoj razini tehnologije vjerojatno nemoguće poboljšati. U svojoj osnovi izvana novi MacBook Pro ne izgleda značajnije različito od prvog PowerBook G4 Titanium modela od prije cijelog desetljeća. Usudio bih se reći da taj stari PowerBook Titanium (da, zaista je bio izrađen od pravog titanija!) dan danas izgleda bolje i kvalitetnije od većine plastičnih PC prijenosnika. Naravno, cijena mu je bila takva da je to i opravdano.

MacBook Pro i7 quad-core
I danas moderni - evolucija Appleovih profesionalnih prijenosnika, od desna na lijevo:
PowerBook G4 Titanium, PowerBook G4 Aluminium i prvi MacBook Pro s Intelovim procesorom

Više od deset godina stara reklama za prvi Appleov prijenosnik izrađen od metala, a ujedno i prvi prijenosnik uopće s wide formatom ekrana - PowerBook G4 Titanium. I danas je teško naći PC notebook koji izgleda tako dobro i solidno kao taj stari PowerBook. Mac korisnici s opravdanjem mogu biti umišljeni! ;-)

Neki novi izgled kućišta ćemo vidjeti tek kada Apple izbaci optički pogon i iz profesionalne linije, pa zapravo dobijemo nekakav MacBook Pro - Air hibrid. S obzirom da je već godinama MacBook Pro serija bez ikakve konkurencije po pitanju kvalitete kućišta, a to je svakako važna stavka za svaki prijenosnik, o tome zaista ne trebamo brinuti - kupovinom MacBooka Pro dobivamo apsolutno najbolje što tehnologija danas nudi.

MacBook Pro i7 quad-core
O veselja! Tako jednostavan, a zapravo tako kompleksan. Kada bi barem postojalo više
tehnoloških kompanija koje proizvode ovako kvalitetno i detaljno osmišljene proizvode.

MacBook Pro i7 quad-core
Osvijetljena tipkovnica je serijska oprema već godinama. To što je označen "@" ne znači da se Apple
konačno smilovao na višegodišnje molbe hrvatskih korisnika, radi se o "international English" modelu.

Ergela ispod haube

Oku vidljivih novosti (ako zanemarimo jedan različit priključak) nema, ali zato "ispod haube" imamo pravu predstavu! Nova Intel Sandy Bridge serija je nasljednik uspješne Nehalem arhitekture. U mobilnim izvedbama procesora zahvaljujući TurboBoost tehnologiji standardni energetski efikasan takt od 2.0 GHz može se podignuti na 2.6 GHz na sve četiri jezgre, a ako dvije isključimo takt ide na 2.8 GHz, dok ako imamo jednoprocesorski zadatak možemo ga na jednoj jezgri odraditi na 2.9 GHz. Ja sam imao sreću dobiti na test jači model na 2.2 GHz koji u TurboBoost modu diže takt na četiri, dvije ili jednoj jezgri na 3.0, 3.2 i 3.3 GHz respektivno. Za one koji ne znaju - TurboBoost tehnologija je zapravo naziv za dinamički overclock procesora. Naime, moguće je ugasiti neke jezgre, a preostalima podići takt ako je obrada takve vrste da to ima smisla.

MacBook Pro i7 quad-core
40 senzora! Prati čak i temperaturu odmorišta za dlan!
Primjetite 8 jezgri, 4 stvarne i 4 virtualne!

Kakvi su rezultati u praksi, koliko je to brzo? Razlika u odnosu na prošlu seriju je drastična - stariji MacBook Pro 15" s i7 procesorom na 2.66 GHz s dvije jezgre dostizao je 28.3 gigaflopsa, a MacBook Pro 17" s i5 2.53 GHz duo-core procesorom imao je rezultat od 25.7 gigaflopsa. Nova Thunderbolt serija već na 13" modelu s i7 2.7GHz duo-core procesorom dostiže 30.2 gigaflopsa, a svi 15" modeli imaju i7 quad-core procesor, pa tako 2.2GHz model dostiže, za prijenosnik, nevjerojatnih 57.3 gigaflopsa sirove procesorske moći! Za usporedbu, trenutno najbrži mogući stolni iMac 27” i7 quad-core 2.93GHz je sporiji od toga s rezultatom od 55.2 gigaflopsa! "Show" postaje još zanimljiviji kada se rezultat usporedi s ulaznim modelom Mac Pro radne stanice s Xeon quad-core Nehalem procesorom na 2.66GHz koja dostiže "samo" 51.6 gigaflopsa. Lagani prijenosnik je BRŽI od profesionalne stolne mrcine od 20 kg! To je zaista impresivan rezultat za jedno prijenosno računalo!

MacBook Pro i7 quad-core
Stari dobri Power Fractal daje dosljedne rezultate, a 57.3 gigaflopsa je fantastičan rezultat!

No, niti to nije kraj priče o performansama. Ova serija procesora ima HyperThreading sustav koji quad-core procesor može vidjeti kao 8-jezgreni, tj. možemo imati još po jednu virtualnu jezgru na svaku fizičku. Čemu to? Zato jer mnogi softveri nove generacije koji su pisani za operativni sustav koji dobro koristi multi-threading imaju koristi od raspršenja po jezgrama - naime, na taj način neki od podataka za obradu ostaju u cacheu procesora i brže se izvrše nego da ih selimo gore-dolje po sabirnici. Intel tvrdi da se pravilnim korištenjem HyperThreadinga može izvući još dodatnih 30% snage iz procesora.

MacBook Pro i7 quad-core
Tablica s testovima brzine. Thunderbolt MacBook Pro spustio se neposredno
ispod elitnih Xeon baziranih stolnih radnih stanica!

Prozor u svijet

Prozor u informatički svijet ovog MacBooka je oštar, intenzivnih boja i visokog kontrasta, a gornji sloj je i dalje "glossy" tipa. Nema novosti u odnosu na prošlu seriju, i dalje se na 15" standardno koristi 1440 x 900 matrica, a kao opcija po cijeni od stotinjak eura može se odabrati ekran u višoj 1680 x 1050 rezoluciji. Uz još pedesetak eura možete odabrati i "antiglare", tj. mat izvedbu monitora ako ste grafičar ili fotograf profesionalac. Osobno mi se 1440 piksela na 15" čini kao ugodan odabir s ne pregustim PPI (pixels per inch). Većini korisnika, čak i onih razmaženih, standardni ekran će biti sasvim dovoljan.

MacBook Pro i7 quad-core
Već smo navikli na vrhunski monitor. Standardna gustoća piksela je vrlo ugodna, a tko želi još višu
rezoluciju može doplatiti. Mat ekran je dodatna opcija, ali samo na monitoru više rezolucije.

Bitna stvar za prikaz je i GPU - grafički procesor (koga zanima više o toj temi neka pročita nedavno objavljen članak na tu temu). Apple je ponovio uspješni koncept s prošle serije, pa računalo ima dva nezavisna grafička procesora koje sistem samostalno uključuje i isključuje ovisno o potrebama bez da time zamara korisnika. Prvi, štedljiviji, je Intelov HD Graphics 3000 koji odlično služi u svim dnevnim uredskim i drugim zadacima koji ne traže napredniju trodimenzionalnu grafiku. Drugi GPU je pravi razmetni sin - AMD Radeon HD 6750M s 1 GB brze GDDR5 memorije!

MacBook Pro i7 quad-core
MacBook Pro koristi "Automatic Graphics Switching" tehnologiju kako bi za korisnika neprimjetno
prebacivao posao sa štedljivog grafičkog procesora na onaj s visokim performansama.

Pri MacBook Pro native rezoluciji od 1440 x 900 postiže OpenGL rezultate bolje od npr. NVIDIA GT130 kartice u stolnom iMacu pri 1920 x 1200 rezoluciji, a brži je i od punokrvnog stolnog Radeona HD 4870 iz Mac Pro serije kada Radeon radi u punoj Cinema 30" 2560 x 1600 rezoluciji. Brži je i od Radeona HD 5750 u novom iMacu ako svaki od strojeva radi u svojoj native rezoluciji, ali ipak vidljivo sporiji kada se iMac spusti na rezoluciju notebooka. Naravno, to nisu prikladne usporedbe u smislu apsolutnih tehničkih karakteristika, ali imaju smisla sa stajališta korisnika kojeg brojke i ne zanimaju već samo gleda je li ono što vidi na svom računalu brzo i glatko animirano.

MacBook Pro i7 quad-core
OpenGL testovi pokazuju da je Radeon HD 6750M pun pogodak!

Ukratko, u ovako tankom prijenosniku ne možete kupiti ništa bolje, a u AMD ponudi postoji samo jedan brži mobilni GPU - Radeon HD 6770M koji umjesto na 600 MHz radi na 725 MHz, ali zato se više grije i više troši. Među prijenosnicima jači GPU nudi NVIDIA koja se koristi u debeljuškastim Alienware PC prijenosnicima u laptop kategoriji koji su ciljano konstruirani za igrače, a to je već neka druga priča. Zaključak je da je Apple mudro odabrao i ugradio najbolji mogući kompromis između potrošnje, zagrijavanja i performansi.

Maratonac

Trajanje baterije je i dalje fantastično - Apple obećava do sedam sati u tipičnom radu s uključenom bežičnom mrežom i pri surfanju netom. U praksi baterija može trajati i duže ako npr. pišete tekst ili samo slušate glazbu. Divno je imati prijenosnik koji se može bezbrižno koristiti cijeli radni dan bez razmišljanja gdje nam je punjač.

MacBook Pro i7 quad-core
Detalji u izradi koji osvajaju - diskretna tipka za provjeru stanja baterija i kada je Mac isključen

Brza špedicija

Thunderbolt je nova Intelova tehnologija povezivanja perifernih uređaja koju je razvio u suradnji s Appleom i MacBook Pro je prvo komercijalno računalo koje ga koristi. Omogućuje brzinu prijenosa podataka od 10 Gbit/sec što je dvostruko brže od USB 3.0 standarda. Tu je i odgovor zašto je Apple namjerno ignorirao USB 3.0 u svim svojim računalima.

MacBook Pro i7 quad-core
Novi Thunderbolt priključak čeka svoje vrijeme

U originalu projekt je krenuo pod kodnim imenom "Light Peak" i ideja je bila da se razvije optički priključak tolike propusnosti (do 100 Gbit/sec) da je potpuno univerzalan i upotrebljiv za sve - od raznih sitnih periferija, pa sve do spajanja monitora i širokopojasnih komunikacija. Želja je bila da dođe do konvergencije raznih interfacea u samo jedan. Svi uređaji bi imali jedan tip utora i postojao bi samo jedan jedini tip kabela. Predivno jednostavno! Utopija! No, plan se pokazao previše ambiciozan i prema zadnjim prognozama Intel neće Light Peak dovesti na razinu za komercijalnu uporabu u skoroj budućnosti - prema nekim izvorima spominje se tek 2015. godina. Plan B je bio tu tehnologiju dovesti na tržište čim prije, ali bez optičke konekcije, već koristeći stare dobre bakrene žice. I sami su se ugodno iznenadili da stvar radi odlično i s klasičnom tehnologijom uz gore spomenuto ograničenje od 10 Gbit/sec.

MacBook Pro i7 quad-core
LaCie među prvima priprema super-brze Thunderbolt periferije

I gdje smo sada? Evo, tu smo, u 2011. godini s odlično postavljenim standardom koji će vremenom rasti, ali sada na samom početku u praksi nije upotrebljiv iz banalnog razloga što ne možemo kupiti uređaje s tim priključkom. Jedan od prvih je LaCie "Little Big Disk" koji je najavljen za ovo ljeto. Navodno je Sony idući koji planira usvojiti ovaj standard za svoju Vaio seriju, a u ekipu brzo dolaze Avid, Blackmagic, spomenuti LaCie i Western Digital. Kako Thunderbolt "ne traži kruha" i predstavlja ulog u budućnost, pustimo da dođe njegovo vrijeme.

I ostale igračke…

MacBook Pro od sada ima FaceTime HD kameru (nekadašnji iSight) koja podržava 720p rezoluciju. Obzirom na napredak DSL veza to je svakako dobrodošlo za kvalitetnije video-konferencije. Sa strane imamo i SDXC utor koji podržava memorijske kartice kapaciteta do 64 GB. Trackpad je ostao isti i zaista je najbolji u cijeloj industriji. Zanimljivo je da taj dio za sada nitko nije uspješno iskopirao od Applea.

MacBook Pro i7 quad-core
Paleta priključaka: MagSafe, Ethernet, Firewire 800, Thunderbolt, USB, SDXC utor i klasični+optički audio

Zaključak

MacBook Pro je zadržao titulu najboljeg profesionalnog prijenosnika - ili kako PC Magazine kaže: "Appleov MacBook Pro 15" Thunderbolt je najbrži i tehnološki najnapredniji prijenosnik koji smo ikada testirali!". Naravno, cijenom nije za svakoga (17.629 kn, PDV uključen), ali zato predstavlja spoj najbržeg mobilnog procesora s najboljim industrijskim dizajnom u tankom i laganom pakiranju - jednostavno to je i dalje je najbolje konstruiran prijenosnik ikada. Ono što ostavlja najsnažniji dojam su performanse novih procesora. Imati u torbi računalo koje je brže od skupe stolne Xeon radne stanice od prije koju godinu je nevjerojatan luksuz!

MacBook Pro i7 quad-core
MacBook Pro zamišljen je da vjerno služi godinama - baš poput legendarne G4 "Lampe" u pozadini! :-)

Za:
 • brzina, "radna stanica" u 15" prijenosniku!
 • moćan grafički procesor
 • moderna arhitektura
 • vrhunsko "unibody" kućište
 • i dalje najbolji trackpad na svijetu
 • trajanje baterije
 • HD kamera
 • vrhunska izrada i dizajn
Protiv:
 • trenutno ne postoje Thunderbolt periferije
 • daljinski se dokupljuje
 • video adapter se dokupljuje
 • visoka cijena, pogotovo CTO konfiguracija
 • loša podrška za trackpad pod Windowsima
 

Komentari  

Bill
02-05-2011 | 12:11
Izvrsno! Ide link na Finder fb stranicu :-)
Citiraj
DrAle
02-05-2011 | 12:43
Iako ne namjeravam kupovati laptop sa guštom sam pročitao ovaj prikaz MBP. Bravo za recenzenta (prikazatelja?) . Jedina primjedba odnosi se na "presmeđe" fotke.

BTW odličan stroj
Citiraj
dpasaric
02-05-2011 | 12:50
Ma fotke su još super za stari iPhone! :-) Recenziju sam radio doma za praznike, pa nisam imao pro-fotić pri ruci. Obećajem da ću idući prikaz odraditi s pravim foto aparatom! :-) Na onoj prvoj mi je baš lijepo legao onaj zlaćani ton! ;-)
Citiraj
campo
02-05-2011 | 14:35
ne treba aparat nego photoshop.....j a ipak misli da ce thunderbolt brže ići
Citiraj
dpasaric
02-05-2011 | 14:41
@campo - ako je fotka zrnata jer nemaš svjetla, bolje je ne dirati. Thunderbolt brže ići od čega?
Citiraj
zoro
02-05-2011 | 14:48
Ja sam mislio da je namjerno korišten neki sepia filter. Inače su fotke super.
Citiraj
campo
02-05-2011 | 15:20
prije 2015. mislim...svaka se fotka da dirati
Citiraj
campo
02-05-2011 | 15:23
MacBookProQCi70 03.jpeg
Citiraj
aj_user
02-05-2011 | 15:42
Hvala za recenziju,
koliko vidim sretnici koji će si moć kupit ovu zvijer od računala i dijela umjetnosti sigurno će isti bez problema moć korisiti sljedeće 4 godine gotovo za sve poslove.

Inaće Jabučnjak je definitivno jedini IT portal koji objavljuje članke koji imaju veze
a) s mozgom
b) osobne profesionalne recenzije, a ne copy/paste vijesti

Šteta i sramota za druge "važne" HR portale da su postali copy/paste žurnalisti, svaka čast pojedinim autorima koji rade na takovim portalima, ali mnogi bi se mogli ugledat na Jabučnjak.

Jabučnjak bi mogao bit primjer IT kulture kod nas.

Svaka čast još jednom .
Citiraj
Bill
02-05-2011 | 17:06
Još jedan test i potvrda ove recenzije. Usporedba Photoshopa na raznim Macovima pokazuje da je novi MBP na razini s MacPro-om http://www.barefeats.com/mbps06.html
Citiraj
AlanFord
02-05-2011 | 18:29
Prije svega odlican clanak.
Moram priznati na kraju kad sam procitao, nekako sam si mislio demn steta sto nisam ipak uzeo ovaj model.Ovo je zbilja mala zvijer.
No realno, kad vidim da mi je i ovaj u radu vise nego odlican i dovoljan, jaci model ostavljam proficima :-)
Citiraj
Anonimac
02-05-2011 | 18:41
Ja sam još uvijek s druge strane ograde, na HP notebooku. Nisam nezadovoljan, ali priznajem da je ovo prava mala umjetnost. Nažalost, cijena je za mene nedostižna i ne bi je mogao opravdati. I zavidim jabučnjakovcima na testovima za koje izgleda da se pišu s velikim užitkom, a ne kao rutinski copy-paste sa stranih portala. Hvala na informacijama!
Citiraj
tomislav.c
02-05-2011 | 21:08
Slažem se s aj_userom i izrečenim pohvalama na račun Jabučnjaka. S kakvim samo guštom pročitam članke ovdje. :-)
Citiraj
Riba
02-05-2011 | 21:23
Kakva je sada ovo hvaliona, sumnjičav sam da nije neka šala! :-)
Pred par godina sam zahvalio u forumu svim posjetitljima Jabučnjaka koji su također zaslužni da ovo bude ugodno mjesto, pa mogu samo to ponoviti.
Citiraj
gogh
02-05-2011 | 22:16
Odlicna recenzija. Posebno mi je zanimljiv onaj dio oko nadoplate za vecu rezoluciju i mat staklo. Da li ta opcija postoji i na ulaznom 13" modelu? Nije mi toliko bitna veca rezolucija koliko mat staklo, ali kad vec ide u paketu...
Citiraj
Gjuroo
02-05-2011 | 23:05
Iskoristit ću priliku i pridružiti se pohvalama upućenim prema Jabučnjaku i ljudima koji omogućuju da isti postoji. Ovdje često pročitam članke koji me usko ni ne zanimaju. Pročitam ih samo zato jer su teme dobro obrađene i napisane. Ovo je zbilja jedno unikatno mjesto nadahnuto entuzijazmom nekolicine ljudi. Nikada ovdje nisam primjetio da se neki od autora ili voditelja žali na činjenicu da sudjeluju u funkcioniranju Jabučnjaka iako za to ne dobivaju ni pfeniga. A sve funkcionira besprijekorno. Iako su oni zauzeli stav 'da su tu zbog nas' i 'da samo rade ono što vole', najmanje što možemo učiniti je da im se poklonimo i zahvalimo što to uopće čine i na način na koji to čine. Nazdravimo luđacima!
Citiraj
Zita
02-05-2011 | 23:06
@ gogh - čini se da ne može http://store.apple.com/us/configure/MC700LL/A?mco=MjEyOTY3NTg
Citiraj
dpasaric
02-05-2011 | 23:46
@Bill - da, evo zbilja me neki model dugo vremena nije toliko iznenadio kao ovaj. Krenuo sam u recenziju onako ležerno, a onda je bilo: "Što je sada ovo???" :-)

@AlanFord - ma ne mora ti biti žao ako nisi u 3D renderima ili montaži HD videa, ionako je snaga ovakvih makina većinom neiskorištena. Neki od nas u Kreativnom odjelu radimo profesionalne multimedijske poslove na Macovima u klasi ispod njega, pa ne fali snage.

@gogh - da, ovo što je Zita poslala je istina, naime oni valjda računaju da će profići uvijek uzeti barem 15", pa onda samo za 15" i 17" nude kao opciju mat ekran. Što se tiče više rezolucije, meni je 1680 previše za 15", ovo mi je taman.

@gjuroo - hvala na pohvalama, nama svima ovdje je drago kada se prepozna naš entuzijazam jer sve ovo traži dosta vremena. Za jedan solidan test ili članak čovjek bez problema utroši puna 2-3 radna dana. Naravno, sve to ne bi imalo smisla bez pametnih, kulturnih i kolegijalnih korisnika - kakva je većina ovdje na Jabučnjaku! :-)
Citiraj
smayoo
03-05-2011 | 01:21
Davore, hvala na zanimljivom prikazu! Jbg, problem je u tome što mi sadašnji MBP još uvijek predobro služi da bi ga tek tako mijenjao. :-/ Ove godine ćemo ipak kupiti auto umjesto MBP. :o)
Citiraj
john_st
03-05-2011 | 17:01
meni moj MBP radi ko sat (kuc-kuc u drvo) tak da nove ni ne gledam. ne razmišljam o novome još barem 2 a možda i 3 godine.
Citiraj
andrej
04-05-2011 | 01:13
@dpasaric

Samo da ti prenesem poruku iz Apple sales dept, kako si odlično odradio članak, te kako će ti preostali iznos isplatiti do konca tjedna.

Btw, a što je sa diskom? Zar ne odlaze rotirajuće ploče?
Citiraj
dpasaric
04-05-2011 | 02:23
@andrej :D :D A tu se kriješ stari provokatore! Apple Sales Dept. je previše zauzet mojim zahtjevima da konačno označe "@" na tipkovnici tako da se Mac može formalno prodati i školama kojima je to npr. važno, pa ne stignu potapšati nas malene koji volimo pisati o njihovim drangulijama. Inače, rekao sam njihovom Support Dept. da mi duguju barem iPod shuffle zbog toga što 14(!) mjeseci nisu u stanju srediti MobileMe bug koji sam prijavio. Ljubazna Jessica, Isah i ostali nisu komentirali taj dio. Moglo bi uskoro doći do: "I want to talk to your manager!" ;-)

Što se tiče SSD-a to radi prekrasno (probao sam na Airu), ali još uvijek je preskupa stvar da bi se ležerno kupovala ako zaista nemaš jako dobro opravdanje za taj luksuz.
Citiraj
SenG
04-05-2011 | 13:39
Pročitavši sinoć recenziju stavio sam si prst na čelo i zapitao kako je moguće da je prijenosni MBP postao jači od gigantskog iMaca, kad me ono jutros dočeka vijest da je iMac linija osvježena, i da je krug života opet u ravnoteži :-)
Citiraj
andrej
04-05-2011 | 14:13
@dpasaric
Stvarno ne znam kojom će dinamikom ići postavljanje znaka "@" na tipkovnicu. Čuo si kao i ja, kada je onaj Beckett izjavio, da je to procedura i da se ponekad nepotrebno oteže. Nasmijali smo se do suza, kada sam mu objasnio, da je vjerojatno nešto pomiješao, jer je i prošli put donio 4 powerbooka za onaj fond Jabučnjak nagrađuje. Bacio je neku dosjetku na svoj račun, te zamolio, ako možeš još jednom organizirati igru za čitatelje, na sličan način kao i prošli put.
Nije se mogao sjetiti imaš li dvoje ili troje djece, pa mi je dao 3 iPada, jednoga sam uzeo za sebe, pa ćemo se naknadno dogovoriti. Btw, pošalji mu nekakav screenshot nagradne igre, da može gore pravdati, ma znaš i sam..
Idem, čujemo se za ono..
Citiraj
dpasaric
04-05-2011 | 17:09
@SenG: Da, situacija bi ovako sigurno bila zbunjujuća za kupce jer je stvar van ravnoteže, ali mnogi jednostavno i ne znaju za brojke nego se rukovode generalnim marketinškim porukama tipa: "2x brži od prošlog modela", a rijetko kada se međusobno uspoređuju različite serije. Sada dolaze na red i ostali... MacBook i MacBook Air, pa Mini, ali vjerojatno prije njih Mac Pro, možda negdje paralaleno s objavom novog FCP softvera.
Citiraj
Wiseguy
04-05-2011 | 18:28
Vrlo profesionalno i na zanimljiv način odrađen review novog MBP-a. Sve pohvale, bilo je vrlo interesantno pročitati ga. Fotke su super, uopće ne smeta što su malo sephijaste :-)
Citiraj
Veco
05-05-2011 | 17:08
Super recenzija, pohvale!
Citiraj
Sank
06-05-2011 | 00:09
Da se pridružim hvalionici. Moram priznati da su mi se znojili zubi, tj. išla slina dok sam čitao tvoju recenziju. Izslinio sam se na iPad i na trenutak pomislio da bih ga zamijenio za opisanu zvjerku. Svaka čast. Ipak za moje skromne potrebe iPad je odličan izbor, ali sve više razmišljam o još jednom članu iz Apple obitelji. Budem ti se javio na mail. Hvala još jednom na odličnom članku.
Citiraj
madamov
10-05-2011 | 02:23
Kao sretni vlasnik nove 15" na 2,0 GHz mogu samo da potvrdim sve rečeno u recenziji. B)
Citiraj
dpasaric
10-05-2011 | 23:12
@madamov - molim te napravi Power Fractal test, pa javi rezultat tako da imamo podatak i za 2.0 GHz model. Veličinu prozora ne diraj (default), za broj iteracija odaberi (maximum count) 1048576. Thanks! :-)
Citiraj
dpasaric
14-05-2011 | 21:58
Evo mali dodatak, imao sam u rukama isti MacBook Pro samo u 17" izdanju. Rezultat je očekivano sličan - 57.1 gigaflopsa. Nisam uspio na njemu ponoviti baš u decimalu isti rezultat kao na 15", ali uvijek ima takvih malih nepravilnosti u mjerenju.
Citiraj
tomiislav
22-05-2011 | 19:42
Stigao mi ovaj model prije par dana... nakon četiri godine starog MBP-a ovo leeeeeeetiiii :-) Još sam i stavio 8 GB rama.
Citiraj
Franky 34
24-05-2011 | 18:12
Imam pitanja razmišljam uzeti ovaj macbook pro i7 2.2 Ghz da li bih ga mogao spojiti na svoj iMac 3,2 Ghz sa DisplayPort adapterom?
Citiraj
Anonimac
04-07-2011 | 03:02
Strava makinja.
Citiraj
vlastelica
04-07-2011 | 20:46
Ma super prikaz.
Mene oduševljava svaki put tako dobro napisana recenzija.
Ne kaže se za ludu "daj dite materi" :-)
Što se tiče fotki neka su u smeđem štihu, ono što treba da se vidi- vidi se.
Citiraj
tonci
05-07-2011 | 14:49
Pozdrav ekipa. Vrlos am blizu odluke da kupim ovu masinu. CPU MB Pro 15" Quad-Core i7 2.0GHz/4GB/500G B/Radeon HD 6490M 256MB/SD CR KB. Imam mali problem. Dali na njega ide Internet Explorer? Moram ga imati, jer se jednio preko njega mogu ulogirati na virtual offfice, koji koristi skandinavska tvrtka za koju radim. Zahvaljujem.


Citiraj
tonci
05-07-2011 | 14:55
Jos jedno pitanje :-). Primjetio sam iz vase korespondencije da MBP nema u tipkovinici @ ??? Dali postoji na intrenational tipkovnici?
Citiraj
Riba
05-07-2011 | 15:08
Pozdrav Tonci - Explorer u svakom slucaju mozes pokrenuti preko virtualne masine koristeci Parallels, VMware ili besplatni VirtualBox.
@ znak naravno postoji, samo nije ucrtan na tipki na hrvatskom rasporedu.
Citiraj
dpasaric
05-07-2011 | 16:17
@tonci - niti na jednoj hrvatskoj tipkovnici nema "@", a na internacionalni m ima.
Citiraj
tonci
05-07-2011 | 16:39
Zahvaljujem. Nisam to znao, jer sam do sada uvijek dobivao na koristenje PC-je od moje firme sa innternational tipkovnicom, pa mi je to, izgleda, postato normalno. I inca sam se mislio, dali nasu, hrvatsku, ili da uzmem international tipkovnicu, jer se zasita ne sjecam kada sam zadnji put upotrijebio nasa slova ili znakove.
U Apcom-u sam vidio cijenu 14.619 k? Dali je to cijena sa, ili bez PDV-a?
Citiraj
tonci
05-07-2011 | 16:48
Evo mene ponovo..Znam da sam dosadan, ali, bas sam zapeo za ovu masinu ;-). Kako se dolazi do znaka @? Ovo bi mi trebao biti prvi Mac, pa nemam pojma gdje je sto i kako do cega doci.
Citiraj
Riba
05-07-2011 | 17:04
Ako ne koristis domace znakove mozes naruciti internacionalnu , ali mislim da ces onda duze cekati na isporuku.
Sto se znaka @ tice, nije komplicirano. Umjesto uobicajenog Shift+2, koristi se Shift+Alt+2. Ako promijenis u sistemu layout na negleski onda je naravno i dalje Shift+2. Ovo pitanje se cesto poteze iskljucivo zato jer znak nije ucrtan na tipki.
Citiraj
tonci
05-07-2011 | 17:08
Zahvaljujem Riba. Znaci, ako uzmem international tipkovnicu, dobivam i znak @ na tipki?
Citiraj
Riba
05-07-2011 | 17:09
Tako je, ucrtan je iznad broja 2 kao sto je to i uobicajeno na engleskom rasporedu.
Citiraj
tonci
06-07-2011 | 11:05
Zahvaljujem, jos jednom.
Citiraj
tonci
22-07-2011 | 15:17
Pozdrav ekipa. Stigla je nova beba. Mac Book Pro 15"!! Upravo sam ga raspakovao...Mo lio bih pomoc (jos jednom :sad: a, milism da cu vas daviti i vise, dok se ne snadjem na ovoj prelijepoj masini).
Kako da importiram mail-ove/folder e koje imam u Outlook-u na novi Mac?
Citiraj
Riba
22-07-2011 | 15:19
Pozdrav Tonči i čestitke! Pretraži forum, ima par detaljih rasprava o tome. Ako me sjećanje ne vara, najbolje se pokazalo prebaciti mailove u Thunderbird na PC-u, zatim tu bazu prebaciti na Thunerbird na OS X i zatim po želji prebaciti u Mail.app
Citiraj
tonci
24-07-2011 | 11:32
Zahavaljujem Riba. Pokusati cu na taj nacin rijesiti problem mailova koje imam u folderima. Jos jedna stvar. Ne uspijevam prosiriti glavni prozor maila preko cijelog ekrana. Poruku je moguce prosiriti ali kompletan (generalni) prozor maila-a ne uspijevam. mozes li pomoci?
Citiraj
dpasaric
24-07-2011 | 12:43
Ne znam gdje ti zapinje širenje Maila, ja nisam imao taj problem, ali OS X Lion sada ionako ima "full-screen app" opciju na svim Apple aplikacijama, pa napravi upgrade, ionako ćeš ga napraviti prije ili kasnije.
Citiraj
tonci
24-07-2011 | 23:04
Kada otvorim mail, ne dobijem ga na full screen, vec ga imam na otprilike 1/3 displaya. Medjutim, kada otvaram pojedinacne mailove, njih dobijem na fill screen?!
Citiraj
Riba
25-07-2011 | 13:08
Pa povećaj ga. (?)
Citiraj
tonci
25-07-2011 | 15:37
Na koji nacin? Nisam jos uspio praonaci tu opciju..
Citiraj
Riba
25-07-2011 | 15:39
Očigledno ne razumijem pitanje... uzmeš prozor i povećaš ga kao i svaki drugi prozor. Osim ako te ne buni što se (+) opcija ne ponaša kao na Windowsima, tj. ne maksimizira ga preko čitavog ekrana nego toliko koliko je potrebo da se prikaže sadržaj. U Lionu Mail ima opciju da se prikaže full screen.
Predlažem da daljnju raspravu prebacimo u forum jer nije izravno vezana za gornji tekst.
Citiraj
tonci
25-07-2011 | 22:32
Mislim da si pogodio sto me muci. Opcija (+) se ne ponasa kako sam navikao kod Windowsa, ne maksizira mi mail prozor preko citavog ekrana. Kako da to dobijem?
Da li ta opcija postoji samo u Lionu?
U pravu si, sto se tice ove nase korespondencij. Mozemo je prebaciti na forum, jer zaista nije izravno vezana za gornji tekst.
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 minuta
 • Dijete: ja sebi isto drzim fige :)
 • dpasaric: Ako mi prvi sami ne kupimo od nekog EU projetka! ;)
 • smayoo: Kad ga netko kupi preko Davora. :)
 • zvone: Kad mozemo ocekivati MacPro review?
 • ihorvat: U potrazi sam za ispravnom matičnom mb pro 13 2008-2011
 • Riba: Sređeno!
 • Riba: Isprika svima, forum će neko vrijeme biti van funkcije, radim na tome. :(
 • Riba: Morat ću ga iskuljučiti dok neke stvari ne popeglam.
 • Riba: Kod si ga prije skužio...
 • Riba: Test! :)
 • rusty: dakle https stigao... fino fino
 • Yonkis: @smayoo - done.
 • smayoo: Yonkis, ajde piši u forum...
 • energyman: set as new
 • Yonkis: A da ga resetiram totalno i Set up as new ili da povučem back-up iz iClouda?
 • Yonkis: @smayoo - Report nije enablean. (Ako misliš na Screen time).
 • smayoo: Vjerojatno ti se otkačila antena od 3G/4G pa ima bitno lošiji signal nego je normalno i onda puno diže snagu transpondera
 • Smet: meni je ispao iz ruke i pao na pod i od tog momenta je počeo agresivno trošit bateriju,a zdravlje mi javlja 86%
 • smayoo: Nešto je bateriju potrošilo. Idi u settings pa vidi u reportu što je trošilo bateriju u tom razdoblju
 • Yonkis: Nema nikakve aktivnosti u tom razdoblju. Istina da ima aplikacija u pozadini (u multitasku), ali je Background App Refresh na OFF (ionako je na OFF). Manje više je sve bilo turned off.
 • smayoo: Ne baš. Jesi provjerio koje su aplikacije trošile bateriju?
 • Yonkis: 8 plus model (ne prihvaća znak “plusa”)
 • Yonkis: Jel očekivano da 25 mjeseci star 8 sa zdravljem baterije na 88%, od 21:00 - 06:30 u LowPowerModeu i Airplane modu, padne baterija sa 100% na 86%?
 • smayoo: To je jedno od 20 pitanja na koja nikad od njih nisam dobio odgovor. :)
 • erseticmatej: ekipa, jel epošta servis besplatan, mislim jasno je da imaju naknade za usluge unutar servis, a jel postoji kakva mjesecna naknada cisto za servis? :)
 • kupus: :D
 • kupus: to je on za sebe pitao, dosta mu je cekat hrvatsku tipkovnicu u Austriji
 • Kruno: Stize ono sto smo predugo cekali! !;)
 • Yonkis: “ Otvorio je pitanje na koje odgovor čekaju brojni Hrvati” - kaće bit Epl Mjuzik bit dostupan u Hrvata i zašto Ajfoni tako puno koštaju.
 • Gjuroo: Aha... vidim da je već objavljeno.
 • Gjuroo: Sam se vi smijte. Plenki je već u pregovorima: [link]
 • Yonkis: Mislim da bi za 01.04.2020 mogla niknut vijest da Apple otvara predstavništvo / Store na otoku Jabuka. Ili u Zagrebu na Jabukovcu.
 • Bertone: Jep, Apple u Varaždinu kao F1 u Bistri :D [link]
 • Zdravac: :woohoo:
 • Zdravac: Ali ne u ZG, nego u Varaždinu!
 • Zdravac: Samo se vi rugajte, za par mjeseci Apple otvara retail store u HR, kažem vam!
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: B)
 • Bertone: @Zdravac, bum te tužio za duševne boli iz razloga što si linkao ove isprdke od HR novinarstva :)
 • smayoo: Jes, baš si je našao sugovornika na temu znanstenih istraživanja... :D
 • Zdravac: Appleov šef Tim Cook tražio susret s Plenkovićem u Davosu Pročitajte više na: [link] - 24sata.hr
 • Zdravac: Andrej i Tim u Davosu!
 • Zdravac: ?? :)
 • Zdravac: [link]
 • dpasaric: To ti je jako jeftino i dobra baza za dogradnje.
 • Zdravac: Stavio sam u oglasnik Mac mini late 2012, ako je netko zainteresiran možda...
 • drlovric: Apple Mac Pro 4,1 A1289 Xeon E5520 6GB 1TB MID 2010
 • drlovric: Koja je realna vrijednost Mac Pro 4.1? Jedan se prodajue u mom gradu za 250e. To mi se ne cini puno ko se zeli zezati s tim i nadogradjivati stroj...
 • FiFi: :-D
 • FiFi: Ako netko prodaje dva ispravna Intel Xeon X5482 procesora, zainteresiran sam

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Dijete, dz81, FiFi, Pixie, rusty, Anonimci (344)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO