Konacno na Intelu!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Konacno na Intelu!


06.06.2005 | 21:32
Eto, docekali smo i to.

Sto mislite? Pametno ili glupo? Je li o tom ovisila Appleova buducnost?
Nekako, cini mi se da je sve ovo ispalo naprecac .. ili se mozda jako dobro tajilo do zadnjeg casa. Tu nitko nije pametan.

Prije 2 godine, u onom uvodnom videu o G5 procesoru i PowerMacu, Apple se hvalio kako je suradnja s IBM-om nesto najbolje sto se moze dogoditi.
Sad iste rijeci ponavlja Jobs, a umjesto imence \"IBM\" u recenici stoji imenica \"Intel\".

1. Pitam se:
Za kojeg je djavola Apple spiskao stotine milijuna dolara u razvoj PPC-a onda?
Je li IBM zbilja toliko jadna tvrtka kad ne moze dovoljno procesora natiskati za jednog maleckog Applea? Pa ona famozna tvornica u East Fishkillu, pa onda gomila velikih tvrtki zainteresiranih u proizvodnju PPC varijanti (Sony, Microsoft) ...

Je li Jobs opet napravio totalno ishitreni potez, pa ce recimo, da dvije godine (kad Intel lupi u gigahercno-toplinski zid) doci opet na pozornicu grleci AMD-ovog predsjednika? Mahnita kuca. Ne znam tko tu sto pije a tko sto placa. Svake dvije godine nekakva tranzicija. Plus ove ekonomske oko nas. Onda svake godine preinake na razini sustava ...

Ukratko, Intel ili IBM, osobno ne marim, ali me nesto drugo brine -- izgubljenost u prostoru i vremenu, vrludanje lijevo i desno te Jobsova cud. Dok je vrijeme, treba kupiti kojeg G5 Maca i cuvati, za svaki slucaj, da Jobs ne okrene plocu na drugu stranu, za nepunih 6 mjeseci ili manje. I valja cuvati ove aplikacije koje sada imamo. Ne zaboravite: do prije 6 mjeseci Apple je uvjeravao developere i softwerase kako treba optimizirati kod za G5 da bi aplikacije bile brze i bolje!

2. Nejasnoce
Zasto nisu na konferenciji pokrenuli Final Cut Pro na Intelu? Appleove aplikacije bez AltiVeca su truba, a Intel nema u rukavu nesto dobro kao AltiVec. Hoce li doci posve novi procesori? Uh, mislim da to ni Jobs ne zna. Valjda ce nam reci kad se probudi iz delirija nakon par tjedana.

U ovom scenariju, Jobs me podsjeca na onu Miss Piggy iz Muppet Show-a, koja kad joj netko takne zivac istog posalje nebu pod oblake ili ga slemi s podom. Gadno je pak kad to pocne raditi s korisnicima i ljudima koji ti drze platformu na zivotu.

3. Ili nesto posve trece?
Ili treci scenarij: Apple je konacno predstavio OS X za Intela, skinuo kamen sa srca i dao softwerasima alate. Sebi je dao malo oduska i mogucnost da skoci na onaj procesor koji u datom trenu bude bolji. Dakle, i sljedeca verzija OS X-a ce se i dalje praviti za PPC. Ali i za Intela.

A koji ce procesor Apple upotrijebiti, ovisit ce o prilikama na trzistu. Pitanje je samo sto onda kani IBM napraviti sa PPC-om? Hoce li ga biti ili nece? Apple je, na ovaj nacin, lukavo doskocio i tom prroblemu. Boli ih briga: Intela ili PPC-a, neceg ce uvijek biti ...

U ovom scenariju su Jobs i oni koji su u ovome odlucivali pravi majstori.

PS. Microsoft, posrami se! Apple je svaku verziju OS X operativnog sustava pisao za dvije platforme istodobno, a vi ne mozete niti za jednu, nakon toliko godina! Polijte se katranom i pospite perjem!
  • Ivo
  • Korisnik
  • 1
06.06.2005 | 22:17
Lijepo napisano Zvonimire....
Prije svega molim gospodu s Jabučnjaka, da sklone ovog simpatičnog puža, jer se više ne uklapa...
Ovo je uistinu veliki udarac, za istinske korisnike....
Što su pravi razlozi i uzroci vidjet ćemo s vremenom, osobno mislim da su stvari osobne prirode Jobs-Gates, sarkazam postade stvarnost...
06.06.2005 | 22:23
Ima tu poslovne logike ako sanja o tome da uništi Gatesa, ali osobno mi se sve to skupa ne sviđa. Ovo bih slično komentirao kao kada je direktor Pininfarine s gađenjem komentirao ugradnju GM motora u Alfa Romeo. Da, poslovno i matematički ima logike i opravdanja, ali jednostavno osjetiš da to nije u redu. A upravo taj iracionalni dio Apple priče je bio taj koji je održao Mac na životu u najtežim vremenima. Imam osjećaj da se ovim potezom mnogo gubi. Ostaje otvoreno da li će dobitak biti već od gubitka. Nadajmo se da hoće, drugo nam i ne preostaje.
06.06.2005 | 23:13
Nisam hardveras, i ne kuzim se pol klinca u programiranje. Pa sam puno citao zadnjih dana. I nisam shvatio, ni iz keynote-a,
- da li Intel radi nove chipove, ili ce to biti Pentium-M
- zasto se najprije krece s Mac minijem - da se dobije jos komad WinTel trzista?
- da li sada mozemo posprdno pisati WinTel, ili cemo poceti posprdno pisati StivTel?
- i, najozbiljnije, da li je frka veca nego sto je bila prije deset godina, kad je Apple presao s prijateljske Motorole na Velikog Brata, Korporaciju koju je blatio i prezirao u 1984? Ako su planirali Tigra za Intela, i ako Leopard izlazi krajem 2006, a prelazak na Intel se zavrsava 2007, je li frka tolika da cemo si pucati u glavu, kako je netko lijepo predlozio?
Pozdrav
06.06.2005 | 23:21
ni meni se baš ovo sve ne sviđa. Sa IBM-om je sve bilo super i nastao je PowerMac G5 i iMac G5 i nadam se PowerBook G5 sada na WWDC. Mislim da nam je INTEL konkurencija i zašto raditi sa njima. Po meni je nekako IBM i pa čak MOTOROLA (G4) bila super. Valjda Jobs zna šta radi. Jednostavno ne želim neke tamo intelove čipove u mome voljenome Macu (ispravite me ako nisam u redu). Mislim da treba ostati sa IBM i sve će biti u redu.
07.06.2005 | 00:43
Zvonimir je napisao:

2. Nejasnoce
Zasto nisu na konferenciji pokrenuli Final Cut Pro na Intelu? Appleove aplikacije bez AltiVeca su truba, a Intel nema u rukavu nesto dobro kao AltiVec. Hoce li doci posve novi procesori? Uh, mislim da to ni Jobs ne zna. Valjda ce nam reci kad se probudi iz delirija nakon par tjedana.


Par odgovora na nejasnoce.

1) Intel based Macs DO NOT have Open Firmware

2) Disk partitions are not compatible between PPC & Intel Macs

Problem.

3) Rosetta only emulates G3 - no G4/G5 or Altivec support. So how did the Photoshop stuff run in the keynote? I assume most of the plugs use Altivec

Ovo objasnjava zasto nisu demonstrirali FCP. No, stoji slijedece - dok god je IBM vise zainteresiran za svoje serverske procesore i za ova tri proca za konzole, a Freescale vise razvija G4 prema embedded trzistu - Apple j u limbu i mora prositi za milostinju. Ovako su sad svoji na svome za ubuduce, a ako IBM pukne G6 - sto bi ih sprijecilo da izdaju konfu baziranu na njemu? Pa imaju opcije - paralelne OSOve. Tko zna, mozda uskoro bude totalno svejedno koji je porocesor u nasim Macovcima, jer ce sve raditi isto i ponasati se isto, a mi cemo imati i jedne i druge, zavisno od toga koji Mac kupimo.

Ono sto mene muci u tom prijelazu je - Altivec. Sto Intel ima za ponuditi? Dobro, za mobile procesore Pentium M gazi G4 u puno toga, tako da je tu stvar pokrivena. Ali za desktope? A sve najvaznije rutine su napisane sa Altivecom u vidu. SSe je smijurija u tom pogledu. Pa si mislim - Inteli prvo u consumer masine, znaci Mini, iMac, iBook, pa cak i Powerbook. A tek za godinu i nesto u Power Macove, XServere (a mozda XServe i ostane na PPC). Dakle, Intel ima godinu dana da obajvi neki novi procesor koji bi bio dual core, imao podrsku za dvoprocesorske sustave i nesto slicno Altivecu. A tko zna, mozda i ima
07.06.2005 | 00:50
Jobsov sljedeci korak... RIP Macintosh

sjetite se nexthardwera, kada je Next poceo sa razvojom Intel NextStepa!

a mozda je i vrjeme, da se stari mac odmori u miru
(koje je racunalo izdrzalo 21 ili vise godina?)
07.06.2005 | 03:49
koja depra!!!!!!!!!

Cijeli dan rintam, ništ ne stignem, samo nazirem krajičko oka, anonimci kure, fatalni linkovi...jer Jabučnjak mi je stalno u pozadini, Vikalica smrdi na probleme, zovem u pauzicama friendove, nije to više ni šala ni za ostavit za sutra, jer moji Jabučnjaci ko klinci kojima je tata strgal staru gitaru, pa im je još zabranil svirku s friendovima, i sad oni jadni nikad više neće svirati?!?!?!?! Srušio se svijet! Autoriteti su poljuljani, tabui otvoreni, nepoznato pušteno na slobodu... gdje sam? Tu si prijatelju i svi smo mi s tobom, nismo se promjenili!!! Ali Everything must change (Quincy Jones)!

Ma oni koji budu htjeli smislit će način doći do nove još bolje, prave gitare, i nastaviti, ljudi gdje vam je inat, volja, S T R A S T, pa to je slogan Jabučnjaka!
Pa tko može zaustaviti progres i evoluciju!
Tko može biti jači od strasti toliko jake kao što vlada svijetom prema toj informatici.

Pa zar se ne sječate kako su se kleli svi u os9 kad sam kupil G4 8.6? Onda odjedamput, 9, pa ništa, pa ipak priznanje da je \"slijepa ulica\",
izlaz UNIX veliki OS X. Sve se promjenilo, sve novo!

Mislio sam, ostajem bez SCSI, kako ću profesionalno raditi, gdje ću bit ispred pc... danas je to za mene totalno nebitno, jer su obični interni hardovi dovoljo brzi za audio streaming i recording!

Pa zar ne kužite da G5 ne mogu dalje, nema powerbooka s tim...
a kad ne ide, brzo u haustor (veli Jimmy Stanić da tam uvjek netko ide!)

čitaj kako hoćeš ili slušaj, šnjofaj, grebi, pipaj, samo ne kukaj, puži, digni se i potrči dalje...
Sve ide naprijed, ali ne uvijek onako kako mala djeca zamišljaju, nego kako odrastaju i kako brzo shvačaju gdje su! Mac isto odrasta, pametan dečko, hoćemo li tražiti od njega Boga ili se moliti istom, za dečka da se snađe! Do sad se pokazal da se zna dočekati na noge i izači iz slijepe ulice. To je čak i važnije od toga da si uvijek u pravu, jer kad tad moraš tamo dospjet, a mi vidimo da naš dečkec skakuće već neko vrijeme, došla su očito druga vremena,

kad sam ja postavljal pitanja vezana za moj posao ili onaj kolega s onim arhitektonskim zahtjevima nedavno...

Mac se u mom slučaju dobro othrvava s Audiom i to je sad već druga priča od one od prije, puno bolja, optimiziraju se stvari surađuje s trećim proizvođačima, ali da li je to sve dovoljno, nikad nije dovoljno, Apple je očito aktivan, ma kako to nama prividno izgledalo nikad nisu izvisili, a bili su na rubu!

Uklapaju se u nove vidike i nove strasti... glave gore, kukanjem ne možemo nigdje, izgubit ćemo se...

Tko zna kamo će sve ovo otić, pa pogledajte ideju s macminijem, meni je to revolucija, kao ideja, neće proći ni koja godina to će biti sve u iPODu ili sve u macminiju, od iPODa do G6... više neće biti hardova... više neće biti tipkovnica... tko zna, udruženi procesori, pa tko je profitirao čuvajući tajne za sebe, otvaranje je počelo... neka nova Mac igra, samo znam da to rade da opstanu i da - POBJEDE!

Neće pobjediti današnji Intel, pobjedit može samo bolji! Iznenađenja upravo čine evoluciju prohodnom i nezaustavljivom!

jako se tome svemu veselim!!

i idem čorit, sutra je radni dan na mom dragom macu, uz članke ili replike nekih noćobdija i na jutarnjoj kavi isprobat ću neke vaše pametne savjete iz drugih tema... Laku noć
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
07.06.2005 | 04:04
Kako se gubi?
Pa, na stroj ćeš napokon moći instalirati Windowse bez emulatora! >:->
Nema flešanja kartica, osim ako ih ne želiš hakirati...

Sve je to napredak.
07.06.2005 | 10:00
Bas sam se i ja pitao kako to jos nitko ne spominje, a sto je vrlo bitna stvar - Na Intel Macovima moci ce se instalirati Windowsi. Zamislite sada koliko lakse ce potencijalnom \"switcheru\" biti odluciti se za kupovinu Minija ako zna da ce mu na istom tom miniju raditi Windowsi koje vec ima bez ikakvih problema? Naravno, za ocekivati je da ce isti taj switcher uskoro zakljuciti kako mu je OS X bolji te Windowse deinstalirati. Rano je jos reci o kakvim se planovima ovdje radi, ali scenarij o Intel procesorima u powerbook i Mini/iMac seriji a PPC u desktopima i serverima je vrlo moguc. Zaista, ako G5 nije moguce ugurati u powerbook i Mini u dogledno vrijeme to bi postao vrlo brzo veliki problem.
07.06.2005 | 11:29
kada budem kupovao novo Maca moći ću valjda birati između OSX i Windowsa. Take će onda “umrijeti” OSX jer će svi normalno uzeti Windowse i to mi s ne sviđa ali će igre možda biti sve za jednoa neće više niti PC i MAC!!
07.06.2005 | 11:43
Neces moci birati jer ces uz Appleov hardver dobiti samo OS X. Windowse ces morati kupovati odvojeno. Drugo, Apple je jasno rekao da nece davati support za Widnowse koji se vrte na Apple hardveru. Trece, ne vidim zasto bi netko kupovao Apple hardver zato da vrti Windowse na njima (ok, osim estetskih razloga).
Ono sto ej jos zanimljivo jest da bi mogli konacno dobiti jeftinijeg hardvera na raspolaganje, recimo proizvodjaci grafickih kartica ce puno jednostavnije moci napraviti \"Mac\" veziju kartice, vise nece biti problema sa big endian-little endian konverzijom.....u osnovi, ne vidim razlog zasto bi graficke kartice trebale uopce imati drugaciji, \"Mac specific\" BIOS? Eto veselja za igrace.
07.06.2005 | 12:00
Riba je napisao:
Zaista, ako G5 nije moguce ugurati u powerbook i Mini u dogledno vrijeme to bi postao vrlo brzo veliki problem.


IBM je potpisao da ce 3GHz izici do Bozica 2003, a nije ni do danas. Prosle je godine trebao izici niskopotrosni G5 za laptope, pa nista ne bi i od tog. Od pocetka problema brojimo 2 godine.

Mene kopka sljedece.. Dakle, nesto su potpisali, nekakve ugovore, u kojima su navedeni datumi, cijene, kolicine, taktovi, zagrijavanje i sl. detalji. U ovom trenu Intel je Appleu totalno cudan izbor jer:

* Slabi su na 64-bita
* Imaju ogranicenu brzinu busa (G5 je sampion)
* Nemaju takmaca Alti-vecu
* Nemaju dvostruki FPU, kojeg danas svi zele
* Nisu jeftini i pogodni za gradnju superracunala (kao Virginia Tech)
* Desktop procesori mogu posluziti kao elektricne grijalice

Dakle, Apple sve ovo zrtvuje i baca G5 u vodu da bi dobio relativno bolje mobilne procesore (Pentium M), mrvu bolju cjelobrojnu racunicu (Integer) i ... sto jos?

AMD u svemu ovome (osim u dvostrukom FPU) gazi i G5 i Intela i cini se da neprestano ulaze u nesto novo, bolje i obecavajuce i da to zbilja donose na danje svjetlo! Zasto je AMD preskocen?

U cemu je stos? Dakako, i pored pomozne najave Apple opet suti. Pojma nemamo kakvi nas procesori cekaju, kakva je zuta Intelova staza i sto Apple uopce zeli od svoje platforme.

Nista nova
  • melted
  • Posjetitelj
07.06.2005 | 12:05
koliko ja citam, ovo jos uvijek nije gotova prica http://wiredblogs.tripod.com/cultofmac/i...log?entry_id=1111006
07.06.2005 | 12:37
Zvonimir je napisao:
* Slabi su na 64-bita
* Imaju ogranicenu brzinu busa (G5 je sampion)
* Nemaju takmaca Alti-vecu
* Nemaju dvostruki FPU, kojeg danas svi zele
* Nisu jeftini i pogodni za gradnju superracunala (kao Virginia Tech)
* Desktop procesori mogu posluziti kao elektricne grijalice


A zasto \"superracunala\" i high end desktopi ne bi ostali na G5 jer to mogu podnjeti a ostalo bilo na Intelu? Zar je to toliko nevjerojatan scenario? U biti, sve su opcije jos otvorene a mi mozemo spekulirati do iznemoglosti. Tko zna sto Intel ima u rukavu? Mozda su i oni nesto potpisali ali ce to za razliku od IBM-a i ostvariti?
Sto se grijanja tice, ja mislim da je G5 ipak sampion.
07.06.2005 | 12:38
melted je napisao:
koliko ja citam, ovo jos uvijek nije gotova prica http://wiredblogs.tripod.com/cultofmac/i...log?entry_id=1111006


Kako nije gotova prica, od jucer je sluzbeno. Sto si htio reci s linkom starim vise od tjedan nada?
07.06.2005 | 12:42
Yoda: \"The dark side clouds our vision... it prevents us from seeing clearly that
we have left much of our legacy behind.\"

Mene jako zanima kako Jobs misli da gomile do sada vjernih Apple evangelista koji su promovirali Apple to rade kada je i njima potpuno nejasno što se zbiva i što se može očekivati. Ja sam prvi koji u ovom trenu nikome ne mogu preporučiti da kupi ijedan skuplji Mac jer to može biti slijepa ulica. Ne kažem da je slijepa ulica, ali može biti, a ja to više ne znam - kako MAK kaže: \"Tu informaciju ima Steve Jobs\". Malo je neuvjerljivo govorio o PPC proizvodima u budućnosti, a ja sam s tim PPC proizvodima uvijek bio jako zadovoljan. Uzeo je nešto što sam smatrao dobrim i što je radilo odlično, a nisam dobio ništa. Magla i dim još dvije godine?! Ne sviđa mi se to nikako.
07.06.2005 | 13:12
dpasaric je napisao:
Ja sam prvi koji u ovom trenu nikome ne mogu preporučiti da kupi ijedan skuplji Mac jer to može biti slijepa ulica. Ne kažem da je slijepa ulica, ali može biti, a ja to više ne znam - kako MAK kaže: \"Tu informaciju ima Steve Jobs\". Malo je neuvjerljivo govorio o PPC proizvodima u budućnosti, a ja sam s tim PPC proizvodima uvijek bio jako zadovoljan. Uzeo je nešto što sam smatrao dobrim i što je radilo odlično, a nisam dobio ništa. Magla i dim još dvije godine?! Ne sviđa mi se to nikako.


Dobra natuknica, ali ja se ne bih ustrucavao -- dapace, cim uzmognem, kupujem nekakav dual G5. I to bih savjetovao svakomu. Bit ce ga jos bar godinu i pol dana, i bas me briga sto ce Intel donijeti.
Odnosno, dual G5 je tu, nije niakakva magla, znamo ga i znamo sto s njime dobivamo. To je vrhunski stroj. Najbolja sabirnica u industriji, najbolji FPU. Da bi ga nadmasio, Intel se mora vraski potruditi.
Sto je s prijenosnicima? Nije valjda da ce oni jos godinu dana vucarati G4 i cekati nekakvu Intelovu alternativu?
Savjetujem svima: kupujte dok mozete. Apple je duzan sve strojeve porzavati jos nekoliko godina. Ne gubite tako nista a ne cekate nikoga.
  • Gordan
  • Posjetitelj
07.06.2005 | 13:48
Čitajući razmišljanja na ovom forumu, ali i na nekim inozemnim Mac forumima, čini mi se da prevladava strah od toga da će uskoro biti obezvrijeđen naziv Mac User ili vlasništvo nad Apple Hardwareom, jer je ovim stiskom ruke između Jobsa i Intela priznat primat intelovim procesorima i njihovom razvojnom programu o kojem znam ponešto (Quadro Core CPU). Da, i ja sam nemalo bio zatečen ovim, no prihvatio sam to nakon nekoliko cigareta i kava do kasno u noć kao gotovu stvar. Moram primijetiti da sam negdje oko 3 sata dobio na lijevo uho muzu koja mi je tiho šaputala o Jobsovim namjerama i zaokretu koji će gotovo sigurno imti dalekosežne posljedice na broj Mac korisnika.

1. Strategija Apple inc. krenut će snažnije na omasovljavanje prodaje softwarea
čime će se pridobiti nekoliko desetaka milijuna korisnika MACOS-a na Intel
platformi. Pomnožite količinu korisnika sa svega 50 dolara i vidjet ćete dobru
računicu i lijepu dividendu dioničara.

2. iTunes servis + iPod (Photo + uskoro Movie) donosit će još više novaca, iako i
sada prodaja ide odlično,

3. Prodaja paketa aplikacija ilife, iWorks, te PRO paketa (FCP...) bit će takođe
razmjerno povećana

4. Design računala (Mini, iMac te ostali priključni hardware) bit će povoljniji
cijenom jer će moći masovnijom proizvodnjom sniziti cijenu, pa ćete tako
iMac plaćati 999 dolara, a MacMini 299.

5. PowerMac će biti i dalje nabrijan, poželjan ali on će donositi 1-2 posto zarađenih
dolara

6. Na kraju Final Goal Applea jest ugrabiti veći dio od sadašnjeg (3,3%) korisnika
svojeg operativnog sustava. Koliki su planovi? Neznam! Prokleta je muza tražila
za ovu informaciju previše. Nisam imao toliko jer sam platio kućne režije...
Konačno, mogu i sam procijeniti da Steve može mirne duše izaći na Stage pred
dioničare i upravni odbor sa informacijom da je duplirao broj korisnika za samo
dvije godine. To bi mu omogućilo status trajne ikone i pokazalo pravi put
njegovom nasljedniku.


Neznam koliko ste ogorčeni saznanjem da će uskoro Vaš susjed
haklati na MacIntel mašini koju će platiti znatno manje negoli Vi kada ste
brojali teško zarađene novce na blagajni trgovine kupujući dio legende.
Ja? Ja sam rođeni pionir! Titov? Ne! Tehnološki? Da!

Sjećam se vremena kada sam kupio DCC (Digital Compact Cassete) deck i
platio ga (povoljno) u Munchenu 899 DM. da bi samo nekoliko mjeseci kasnije
prestala proizvodnja istoga, a kasete su i dalje koštale 10 DM, a teško su se i
pronalazile. Još jedan takav slučaj bio je 1996 kada sam kupio digitalni satelitski
RADIO receiver koji je mogao pratiti u CD kvaliteti cca 16 radio stanica.
Postojala su samo tri proizvođača tog uređaja Tehnisat, Grundig i Sony.
Odlučio sam se za Sonya, izbrojio 1600 DM, a nakon 6 mjeseci bilo je svega 8
stanica koje su emitirale digitalno putem tog sistema. ubrzo sam ga prodao za
bijednih 600 DM, da barem nešto dobijem. Takvih primjera u mom životu postoji
u zavidnim razmjerima (mobitel Benefon 1996 5500 DM, klima Pnasonic 1997
4000 DM, Mercedes C klasa 1998 plaćen 65000 DM - da bi isti model tri mjeseca
kasnije bio dostupan u hrvatskoj za cca 50000 DM itd.

Kao istinski Mac fanovi i korisnici moramo biti svjesni da Apple ne može opstati
u ovim surovim vremenima bez većeg tržnog udjela, odnosno kontinuiteta
privlačenja novih korisnika u milijunskim ciframa. Najjači aduti Applea jesu
u softwareu i trgovini glazbom, a za koju godinu i video streamingom (PayPer
View). Konačno, je li Microsoft zaradio milijarde prodajom gotovih konfiguracija
ili vlastitog operativnog sustava i pratećeg softwarea?

Rezimirajmo! Naše bojazni i skepsa prema Intelu baziraju se na prošloj seriji
procesora koji su bili uistinu topliji (imao sam ih...znam), no ne zaboravimo,
Intel ima ogroman potencijal, a prisutnost AMD-a i njihov trend napretka samo
mobilizira čitav Intel na nove napore. Ne sumnjam da će sve raditi besprijekorno
(naravno, uz početne sitne problemčiće kojih će biti) no najteže će biti staroj
gardi Mac Usera koji su bajunetima branili PPC i Apple. Jedan dio će otići u
zasluženu mirovinu, drugi će dio koristiti svoja računala dokle god budu radila,
a treći, e on će prihvatiti ovu promjenu bez pogovora i koristiti izreku \"Intel
inside\".
07.06.2005 | 15:31
\"Always keep your friends close, but your enemies keep closer.\"
07.06.2005 | 15:35
ako još niste vidjeli Steveove prezentacije:

stream.apple.akadns.net/
07.06.2005 | 15:35
Ma znate što mene samo zanima? Što je našem Steveu bilo ispod stola za vrijeme keynota i na čemu je on to vrtio Tiger sa Intel procesorom? IBM, HP ili neko od HGSpot računala složenih samo za tu priliku?
Da li su već upakirali sve to u alu kućište g5-ice ili...
07.06.2005 | 15:37
Pa lijepo je rekao da će Developer mašine dolaziti u G5 kučištima.
07.06.2005 | 16:20
BTW ...SUN je otisao na AMD a Silicon Graphics na Intel...

time will tell
07.06.2005 | 21:13
How yes no, tell you me:

Hajde Jabučnjaci da vas sad čujem, pa da znam o čemu pričate i čega se bojite.

Znači Mac je riknul!!!...molim?

Mac je kleknul, pokucal na vrata Intela, traži pomoć, od neprijatelja, ako nije neprijatelj, pa zakaj ste tak protiv njega, ima veze s nekim drugim neprijateljem? Imate li prijatelje(a), dali ste mu upute s kim da se druži? Dobro ste napravili, nebute više s njim imali problema! Samo mu treba reči kaj ga ide i gdje mu je mjesto!

IBM i Motorola su očito još gori i Apple više ne može s njima?

Do sad je bilo samo pljuvanje po nekom zlu zvanom INTEL-PENTIUM!
Pa to nas nahuškaju da bismo tako razmišljali i ne bismo gledali roštilj u susjedovom dvorištu, jer nemamo love za meso, pa izjavljujemo fuj, meso, to je još i kancirogeno... dok se drugi zabavljaju mi ih mrzimo!

Da li, ako Apple nije riknul, znači da će mu Intel raditi (diktirati)procesor?
Znaju li u Appleu kakav im procesor treba? Ili su naglo oglupavili, ili su bili uvijek... software-os orjentirani, jadni hardwareski (nisam primjetil)!

Da li je to je za Apple do sada radila po naruđbi Motorola ili IBM, a od sad Intel,
ili nemaju pojima kaj su im uvaljivali IBM i Motorola pa sada strepite kaj bu im tek INTEL, neprijatelj broj jedan?

Da li će se MacOS X nastaviti gdje je sad, ili će degradirati zbog jadnog neukog i nesposobnog INTELA , tako da možemo otpisati Tigra i razmišljati kroz vrijeme preuzimanja INTELA na drastični pomak i degradaciju svih mozgova u Appleu, jer jednostavno INTEL nije sposoban nositi se s zadacima Apple genijalaca. Zvuči uobraženo i iskompleksirano! Pa ako je i poraz, treba biti uzdignute glave i pljunuti u šake pa radit na vrlinama, ostale su neke...
... a najgore mi je čuti kad neko izgubi vadi se na crne nokte na nogama tete od protivnika ili na ne plačanje tv pretplate stičevog tetka! Ne poraz ne smijem nikada priznati!

Ako je tako, što bi se iz vašeg okretanja leđa svom donedavnom idolu, izdajniku, moglo zaključiti, moj slijedeći komp će sigurno biti PC-Pentium i Windowsi!
Ne podnosim kad netko pljuje po drugom, skrivajući svoju nemoć, koju svi vide iz aviona, no ne smije priznati, on je u stvari pobjednik, samo je krinkom došel žicati budalu lovu pa bu ga iskoristil, pa ljudi vi lagano prolupaste!!!
Nije INTEL došao MACu obratno je, nije li!

Evo to su moja pitanja, čitajući ove vaše karmine!

I stvarno ne kužim baš engleski, ali tam na Apple siteu su neke vesele slikice i uredno Jobs nekaj tumači, vidim slikice jabukice s novim prevodom (INTEL), ne doima se nesretan? Možda me on ipak zadrži kao Mac korisnika, uvijek je imal svoju viziju i cilj!
07.06.2005 | 22:38
Riba je napisao:
..., ne vidim zasto bi netko kupovao Apple hardver zato da vrti Windowse na njima.


.. zato sto cemo imat Windowse, da budemo kompatiblini (slovar,telefonski imenik, razni mobilni telefoni, i lokalizacija)?

a OS X.. da kazemo kako je napredan ??
08.06.2005 | 03:22
k*art je napisao:

Znači Mac je riknul!!!...molim?
Mac je kleknul, pokucal na vrata Intela, traži pomoć, od neprijatelja, ako nije neprijatelj, pa zakaj ste tak protiv njega, ima veze s nekim drugim neprijateljem?

Mislim da je tu riknuo Jobsov objektivizam i ono malo zdrava razuma kojeg je imao. Nije rijec o Macu ovdje, rijec je o tome kako se Jobs ponasa prema korisnicima i prema razvijacima softwera. I prema onima koji zele graditi svoju poslovnu buuducnost na \"njegovim\" rjesenjima.

Prvo je tu bahatost. Jobs se voli hvaliti, i zato je (providnost?) htjela da se onako javno osramoti sa 3 GHz. Dodaj k tomu i knjigu, \"Steve Jobs - iCon\" koju je isto tako, bez objasnjenja skinuo iz Appleovih ducana. I ne samo nju, vec i SVA ostala izdanja toga izdavaca.

Sad, reci mi Kreso, je li to pristojna reakcija jedne uravnotezene osobe? Nesto je opako krivo u njegovoj stvarnosti da i sam vise ne zna sto radi. Zbog osobnog \"cuka u glavi\" i on izjuri izdavaca (Willey & Sons) iz Apleovih ducana, a ne zaboravi da time izjuri iz ducana i tisuce kupaca, koji su bili voljni kupovati tehnicke knjige o Macu. Bob Le Vitus, David Pogue, Rob Schneier, svi oni pisu za Willey&Sons.

Sad se ista takva stvar, potpuno ista, dogodila u srcu samog Maca -- u njegovom procesoru. Iako je Mac viseplatformski proizvod, i neka je takav, zasto je smjesta otpisao PowerPC i prigrlio Intela, ne davsi nama korisnicima NIKAKAV materijalni dokaz zbog cega je to ucinio! Sve sto dobijes njegovo je maglovanje dvaput godisnje na pozornici. A izmedju toga vakuum tisine i nedodirljivosti.

Sve ove godine on na pozornici prica kako je G4/G5 miljama ispred bilo kakvog Intel smeca! Onda Rubinstein izidje na pozornicu i prica nam o gigahercnom mitu, duzinama pajplajna i ostalom. Na SVAKOJ Appleovoj stranici o SVAKOM njihovom proizvodu nekoliko je recenica o tome koliko je to superioran proizvod koji daje bolje guste negoli neki Intel. A na stranici o PowerMacu i XServeru tu su i ekstra detaljne rasclambe o tome kako je PowerPC SUPERIORAN!

Onda prije godinu dana na istoj onoj pozornici kaze kako je IBM, iako lupivsi u 90nm zid, ipak BOLJI od Intela, jer je lupio blaze i napredak u taktu je bio veci. Hej Jobse, o cemu onda danas pricas!? Zasto je Intel najednom sveti kalez?

Ocito je nesto naopako u tom covjeku, kojeg nakon svega ovoga mogu opisati kao tehnolosku kurvu poremecena svjetonaozra, koja bi se htjela kurvat a da je nitko ne osramoti.

Ponavljam Davora s naslovnice: Zasto OS X ne bi bio multiplatforman? Zasto SMJESTA otpisati PowerPC, ako je sada vec toliko superioran i zasto ne ostaviti unverzalne binarne datoteke uvijek, da se izvrsavaju na bilo cemu? Zasto (opet) samo Intel i nista vise? Sad kad ima superioran proizvod kao sto je OS X, zasto ne iskoristiti njegove potencijale do kraja i graditi buducnost na obje platforme? Mislim da bi korisnici to pozdravili kao genijalan potez i mozda bi zakljucili da se Apple opametio. Zar nije bolje imati dva asa u rukavu?

Ali nece. Vec neumoljivo kao moljac hita u vatru, leti u zagrljaj Intelu i samo njemu. Americka iskljucivost? Ono, ili si komunist ili si nas, ili: crni si ili bijeli? Zivot je siv, nije crno-bijel. Tko mu jamci da Intel nece napraviti istu stvar i javno ga osramotiti za godinu, dvije?

Ocito Jobs ne shvaca neke tako jednostavne stvari iz poslovnog zivota. Njegovi scenski nastupi su samo njegovi, a kolicina moci koju ima u rukama je golema, apsolutna. On moze zapovjediti da se knjige spale i nitko nece trepnuti. Moze reci da se spale svi procesori i nitko nece pisnuti. Moze reci Metrowerks je bezveze, koristite sada svi XCode. A da nije Metrowerksa, ne bi bilo ni Carbon aplikacija! Metrowerks je spasio Apple svojedobno, a sad mu Jobs ovako vraca. Spasio ga je i IBM prije 2 godine, kad je izisao G5 (sjetite se internog dokumenta koji je poslat svim IBMovim zaposlenicima).

A sve to moraju gledati korisnici, koji ocekuju nekakvo objasnjenje, nesto vise od jednostavnog \"Eh, to je Jobs. Eh, sta ces ....\". To nije dovoljno. Mozda njemu, i mozda on zna, ali nama nije. A korisnici nisu budale, i to mu nekako treba doci do pameti.

I sve mi se nekako cini da on u biti -- ne zna. Srecom je okruzen pametnim i jako talentiiranim ljudima i on zbilja ima smisla za lijepe stvari, ali nema smisla za ljude.

A Macintosh nisu strojevi. Macintosh su ljudi koji ih koriste.
08.06.2005 | 09:42
Bravo Zvonko!

Istina je, macovi nisu strojevi, nego ljudi. I da, ima nešto poremećeno u tom čovjeku. Granica izmedju genija i idiota nije uvijek jasna. Možda nije genije, ali sigurno nije idiota. Ono što je Jobs je po mom skromnom mišljenju - vizionar i pomalo diktator. A koliko je on objektivan u sebi, a kakav je njegov performance ... dobra roba se sama hvali. Malo ljudi se pita o njegovim odlukama kad sve ide prema oćekivanjima. A čim se dogodi nešto neočekivano dogadja se ovo, što se sad dogadja. Meni osobno je svejedno, koji proc je u mašini... To, da se OSX razvija sporedno i za Intel procesor je bila javna tajna od početka. Po meni je to samo dobro. Cross-platform OS, universal binaries... sve mi to izgleda pomalo kao open-source svijet - što je po meni dobro...

A bit apple-a nikad nije bio hardware nego \"filling\", a taj dolazi od interakcije OSa i korisnika. Vjerujem, da će apple ostati apple...
08.06.2005 | 10:25
Ima samo jedna mala mana u svemu tome....

Prelazak na Intel koliko god omogućavao developerima da lakše portaju ili kreiraju aplikacije za MacOS također omogućava tim istim developerima da odkantaju MacOS u potpunosti jer će se na Mac-Intel računalima moći vrtiti i Windowsi i to native.

A baš zbog toga što će se u početku od developera tražiti da aplikacije moraju raditi i na \"starim\" PPC strojevima će im samo dati više posla...

Dva su moguće scenarija, .... ili će developeri otkantati PPC u potpunosti i razvijati i/ili portati aplikacije samo za Mac-Intel računala (zato jer im je to bolje i lakše nego što je bilo do sada) te će MacOS još bolje zaživjeti... što je realno gledajući bolja solucija. Ili će otkantati MacOS u potpunosti.

Najbolje je reakcije developera vidjeti na www.insidemacgames.com/features/view.php?ID=355 ...dok su jedni oduševljeni jer će im prelazak na Intel arhitekturu olakšati posao, .....drugi smatraju da će portanje aplikacija umrijeti... jer neće imati previše smisla (...pa staviš origigi Windowse i dual-boot ili neki Wine ili VPC koji radi bez gubitka brzine)...

U svakom slučaju život MacOS-a će ovisiti o iLifeu, FCP i sl. programima jer dostojni i jednako ili barem približno kvalitetni programi iste namjene ne postoje na Windowsima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 12 minuta
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

m@xym, Riba, Yonkis, Anonimci (416)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO