Goran Paulin 20.03.12

Znate onaj osjećaj kad satima tražite nešto po disku? Prije par mjeseci skinuli ste arhivu kriptičnog imena s nekog opskurnog weba čije se adrese odavno ne možete sjetiti - i baš sad vam treba sadržaj te arhive.

Spotlight ne pomaže jer nemate ni najmanju ideju što u njega upisati - sve što pokušate, daje vam promašeni rezultat. Nakon što ste pretražili sva očita mjesta na disku i shvatili da je vrag uzeo šalu, posvetili ste se pretrazi sve manje i manje očitih mjesta.

U smiraj dana, iscrpljenima od uzaludne pretrage, prošla vam je kroz glavu očajnička misao - možda ste je obrisali!

Znate taj osjećaj? E, pa ovo nema nikakve veze s tim. Ako ste i izgubili neku arhivu - opustite se, nije smak svijeta. Vjerojatno u njoj uopće nije arhivirano ono što mislite da jest. Uostalom, zar doista želite provesti lijep sunčan dan kopajući po bespućima diskovnih prostora?

Ne želite. Jer nudi vam se prilika da uživo radite ono o čemu ste vjerojatno maštali kao dijete - tražite zakopano blago!

I zato nataknite svoj Indiana Jones šešir, uslipajte Mac, ponesite iPhone i pođimo protegnuti noge.

Karta blaga
Da vidimo ako sam shvatio: prema brdu, oko groblja, kraj luke, prođem palme... i tamo sam?

Možda je u šumi

Vjerojatno postoji beskonačno načina na koje možete koristiti iPhone. Moj omiljeni je onaj u kojem služi kao GPS.

GPS je danas sinonim za navigaciju. Kao tehnologija je relativno svjež - počeo se, za potrebe vojske, razvijati 1973. godine. Potpuno operativan je postao tek 1994., a 2. svibnja 2000. stavljen je u potpunosti na raspolaganje "civilima" tako što je Bijela kuća donijela odluku da se ukine "Selective Availability" koji je bio zadužen za davanje pogrešnih koordinata.

Tog su dana Garminovci trljali ruke znajući da će se i do tada dobra prodaja polovično upotrebljivih GPSova vinuti u nebo. Vozači su počeli sanjati o preciznoj auto-navigaciji, vjerojatno se nadajući i auto-pilotima. Steve Jobs je maštao o telefonu koji zna gdje se korisnik nalazi. Bill Gates se, kao i svakog utorka, pitao o čemu danas razmišlja Steve Jobs. A Dave Ulmer došao je na neobičnu ideju - uzeo je plastičnu kutiju, napunio je sa softverom, knjigama, ubacio nešto novca i praćku koja mu se našla pri ruci, zakopao je u Beavercreeku i objavio GPS koordinate svog skrivenog blaga na Usenetu - neka ga nađe tko nema pametnijeg posla!

Mike Teague je prvi prihvatio bačenu rukavicu: dovezao se iz Washingtonskog Vancouvera u susjedni Oregon i za samo 3 dana iskopao Ulmerovo blago. Pritom je poštivao Ulmerovu želju: uzeo je suvenir iz kutije i ubacio vlastiti, kako bi se i sljedeći nalaznik imao čemu radovati. U kutiji je bila i tekica koja će postati poznatija kao "logbook" - Mikeu je pripala čast prvi se na svijetu u nju upisati.

Od tada je prošlo skoro 12 godina, a Ulmer vjerojatno nije previše razmišljao o tome što će se dogoditi ako se nakon njegovog zakopanog blaga pojavi još jedno. Pa još jedno. Pa još puno puta po još jedno. I tako 1.679.300 puta do danas. Toliko questova nema ni WoW.

Geocaching logo
Ako "X marks the spot" ovo je... G-spot? Hm. Možda ipak međunarodni znak za geocaching?

Kutije su dobile naziv "cache", a aktivnost, s obzirom da su cacheovi postavljeni širom svijeta, na svim kontinentima, uključno s Antarktikom, nazvana je "geocaching".

BootCamp je mrtav, živio BaseCamp

Moja geocaching avantura započela je u vrijeme kada iPhone još nije imao GPS. Zapravo... iPhone još nije ni postojao. Koristio sam Garminov Vista-C GPS za planinarenje i biciklizam, a bio sam prisiljen koristiti Windowse jer sam samo s njima mogao u GPS "ukrcati" AdriaTOPO kartu koja je, za razliku od Google Maps i klonova, imala ucrtane i šumske puteve.

Garminovi alati omogućavali su spremanje koordinata i ruta sa i na GPS, različite obrade i prikaze podataka, a jedino što nisu omogućavali bilo je sve to odraditi na Macu.

BaseCamp
Tko je za partiju karata?

Srećom, situacija se promijenila - na bolje. Prvo se pojavio iPhone. Potom je dobio potpuno upotrebljiv GPS. Zatim i geocaching aplikaciju, a nedavno je i Garmin u App Storeu ponudio besplatan BaseCamp - odličan alat za interakciju s mapama koji je mojoj Visti-C udahno novi život na Macu i omogućio mi da konačno uklonim BootCamp particiju s diska. Zašto uopće Vista-C kraj iPhonea? Zato jer joj baterije duže traju, mogu nositi rezervne, a preživjet će i upadanje u vodu. Što ćešće koristim? iPhone, naravno - jer je uvijek u džepu.

Odabrani

Ovih dana cacheove traži preko 5 milijuna geocachera koji mjesečno logiraju oko 6 milijuna pronalazaka.

Ako niste alergični na svjež zrak, šetnju, zanimljive lokacije do kojih bi vas slučajnost rijetko odvela, i još vas pritom zabavlja ideja da tražite (i pronađete!) skriveno "blago" - dobar ste kandidat za postati jedan od njih.

Ako pak mislite da ste preozbiljni za to, ali imate klince - razmislite ponovo i pokažite im kako tehnologija i priroda mogu ići ruku pod ruku, bez straha da će im danonoćno blejanje u virtualne pejsaže spržiti mozak.

Jedini rekvizit koji vam treba je GPS. S obzirom da ste na Jabučnjaku, velika je vjerojatnoća da imate iPhone, a ako ne njega, onda neki drugi smartphone koji ga također ima ugrađenog. Uz GPS, potreban vam je još samo pristup Internetu. Odklikćite na www.geocaching.com i vaša MMORPG avantura može početi - uživo!

Dragi dnevniče...

Geocaching.com je digitalni logbook. Nakon što se registrirate i napravite svoj korisnički račun, Geocaching.com ponudit će vam koordinate cacheova koji se nalaze u vašoj blizini, a koje još niste pronašli.

Za svaki cache vidjet ćete gdje se nalazi, dobiti informaciju o tome koje je veličine (od minijatura manjih od nokta do kovčega dostojnih filmova o piratima) i koliko je zahtjevan teren po kojem ćete se kretati. Svaki cache ima svoju priču, a nerijetko i galeriju fotografija koje će vam dočarati što ćete sve sresti putem. Neki imaju i spoilere koji će vam itekako biti od koristi ukoliko odlučite pronaći "još samo jedan" cache po mrklom mraku, želeći malo podebljati "score" pronađenih cacheva (oprez: stvara ovisnost!). Da vam ne bi dosadilo uvijek iznova odlaziti na neko novo lijepo mjesto samo kako biste na koordinati XY pronašli "glupu kutiju", ugodno će vas iznenaditi različiti tipovi cacheova - moj omiljeni je multi-cache u kojem vam finalna koordinata postaje poznata tek nakon što riješite seriju zagonetki - uhvatit ćete se kako dekriptirate kronograme, brojite korake prema jugu, čekate da sunce u određeno vrijeme osvijetli neko mjesto... sve ono što ste do jučer samo gledali na filmu i prekrižili s popisa vjerojatnih događaja u ovom životu.

Geocaching App
Gdje je najbliži? Hej! Hoću ovaj s duhovima!

Nakon što odaberete destinaciju, odnosno više njih ako krećete prema nekom udaljenijem cacheu, koordinate možete bookmarkirati (na webu), zapisati (ako krećete u područje u kojem nema signala) ili downloadati kroz neku od geocaching aplikacija. "Službena" košta $9.99, dostupna je u iTunes Storeu i vrijedi svake lipe jer sa svega par klikova možete doći do informacije koju trebate. Neslužbene preporučene alternative za iPhone su komercijalni ($9.99) Geocaching Buddy i besplatni Geo Bucket.

Avantura počinje

Avantura obično kreće od parkinga. Upute za većinu cacheova započinju informacijom gdje možete pustiti auto i koliko je cache udaljen od tog mjesta. Koristeći GPS, a ponekad i samo zdrav razum, došetat ćete do cilja. Barem u slučajevima kada je cache na kopnu i dostupan svima. Neki su pod vodom i do njih se roni. Neki su na stijenama, do njih se penje. Ni vodeni ni visinski nisu za svakoga, ali možda vas potaknu da se okušate u novoj (ekstremnoj) aktivnosti.

Antarktika
Najjužniji geocache. Za sad. Čekamo prvi pozdrav za Jabučnjak.

Na odredištu slijedi teži, ali i najzabavniji dio - ako ste stigli na pravo mjesto, cache je, ovisno o preciznosti GPS-a koja obično varira između 5 do 10 metara, "tu negdje". Cacheove ćete pronalaziti svuda - na poleđini prometnih znakova ili metalnih ograda, zakačene magnetima... u deblima, u panjevima, ispod kamenja... usred gradova, u šumama, u pećinama, u napuštenim selima, u ruševinama, na mostovima, na vrhovima planina... uvijek će biti relativno lako dostupni, ali to ne znači da ćete ih brzo pronaći. Kažu da traženje postaje lakše nakon prvih 100.

TFTC!

Kad ga konačno otkrijete, zabavit će vas istražiti sadržaj kutije. Sama kutija je obično vodootporni kontejner napunjen sa stvarima za razmjenu, logbookom i olovkom (koje ponekad i nema pa je preporučljivo ponijeti je). Zadatak vam je logirati se u papirnati logbook, a potom svoj "find" možete logirati i na Geocaching.com. Logiranje možete obaviti izravno iz službene aplikacije, jednim klikom. Logiranje na Geocaching.com nije obavezno, ali prakticira se vjerojatno bez iznimke jer logovi služe kao dnevnik - kako pojedinog cachea (tko ga je i kada pronašao), tako i vaš osobni - gdje ste i kada bili.

GeoCoin
Novčić s misijom: proputovati svijet!

Ponekad će vas u kutiji iznenaditi geocoin ili travelbug - to su posebni, kodovima za praćenje označeni suveniri koje ne zadržavate nego selite iz cachea u cache kako biste im pomogli ostvariti "misiju" - i logirate svaki put kad ih uzmete ili ostavite.

Sméagolov sindrom

Suveniri koje pokupite vjerojatnije će zabaviti klince nego vas. Iako... svašta se nađe. Posebno zadovoljstvo je biti prvi koji će otkriti novopostavljeni cache i logati se kao "FTF" (First-To-Find). Ponekad je za prvoga rezervirana i vrijedna nagrada pa neka vas ne iznenadi ako u cacheu pronađete nov novcati mobitel - tu je za vas, ali ako vam ne treba, možete ga ostaviti sljedećem nalazniku - veselit će ga.

Neće vam trebati 100 pronalazaka kako biste shvatili da blago nije ni kutija (koja će vas uvijek iznova zabaviti), a niti ono što je u njoj - pravo blago je lokacija na koju vas je cache doveo. To vrijedi pogotovo za lokacije van grada - lokacije u gradu će vas najčešće prošetati oko poznatih ili nepoznatih (ali vrijednih razgledavanja!) znamenitosti, a lokacije u prirodi otkrit će vam prave dragulje - mjesta na koja ćete se poželjeti vraćati, pokazivati drugima i zbog kojih ćete u sljedeću geocaching avanturu odlaziti znajući da će vam otkriti još jedno takvo blago.

Hahlići
O, ne, opet screenshot iz WoWa. Toliko truda, a vidi se da je renderirano...

Lokacije su zapravo toliko bitne da neki cachevi uopće nemaju fizički oblik - poznatiji su kao "Earth-cache" - morate doći na lokaciju na koju vas vode koordinate i pronaći odgovor (koji je očit kada ste na lokaciji) na pitanje na koje morate odgovoriti kako biste ostvarili pravo na logiranje.

Bezjaci i sinovi

Štogod radili na lokaciji, obaveza vam je da pazite na "mugglese" - muggles je termin preuzet iz Harry Pottera, a u ovom kontekstu označava ne-geocachere - to su svi oni slučajni prolaznici koji pokušavaju dokučiti zašto pola sata kopate po hrpi kamenja u gradskom parku. Pokušajte ostati "nevidljivi" jer mugglesi instinktivno provjeravaju što ste toliko dugo tamo radili - pritom nepozvano otkriju cache i nerijetko ne poštuju jasno izraženu višejezičnu zamolbu koja se obično nalazi u kutiji, a koja im pokušava objasniti što imaju u rukama i moli ih da je vrate nazad - posljedica je nestanak ili devastacija kutije ili njenog sadržaja.

Možda baš vi budete geocacher koji će naletjeti na devastirani cache. U tom slučaju možete logati da ga niste pronašli - možda samo niste dobro tražili, ali možda cache doista više nije tamo. Postavljaču cachea je dužnost provjeriti da li je s cacheom sve u redu i, ako nije, zamijeniti ga ili ukloniti s popisa aktivnih cacheova.

Zagonetka se neće sama smisliti

Ako vam se svidi igra traženja, možda vas još više zabavi igra skrivanja i zagonetavanja - kao član Geocaching.coma, pozvani ste postavljati i objavljivati vlastite cacheove.

Prisjetite se omiljene lokacije, u Tupperware ubacite par zgodnih sitnica koje vam se nađu pod rukom (a koje bi nekoga mogle zabaviti kad ih pronađe), dodajte tekicu (s kojom se možete i artistički poigrati!), po mogućnosti i olovku, odnesite na lokaciju, kreirajte novi cache na webu i pričekajte da ga cacheri počnu obilaziti i komentirati svoje dojmove.

Logbook
Ponestaje vam inspiracije za crtanje? Pokušajte s naslovnicom logbooka.

Razveselit će vas kad vidite da ste nekog Novozelanđanina skrenuli s puta prema kući jer je "morao" pokupiti još samo vaš cache.

Jel' jeftinije od WoWa?

Vjerojatno u konačnici nije. Hrvatska nije posebno bogata cachevima. U Rijeci ih ima tridesetak. U Zagrebu duplo više. Područje Kvarnera, sa svojih dvjestotinjak cacheova možete relativno brzo "počistiti". No, u Sloveniji vlada prava pošast postavljanja pa će vas avantura prije ili kasnije vjerojatno natjerati i u inozemstvo. Ako ste poslom vezani uz česta putovanja, eto vam odlične prilike za kratiti vrijeme umjesto da guglate iz hotelske sobe.

Geocaching Hrvatska
Ovako izgleda dio Hrvatske na geocaching karti svijeta: malo, malo pa cache.

 

Geocaching Evropa
A ovako su ga shvatili Nijemci.

Kako god okrenuli, ako želite sakupiti četveroznamenkasti broj otkrivenih cacheova, naputovat ćete se, a to je ujedno i najskuplji dio. No, prije nego vam neplanirani troškovi daju alibi za ostati prikovan uz ekran - krenite od okolice. Neka vas prvo iznenade mjesta u susjedstvu - ona kraj kojih možda prolazite svaki dan, a ne odlučite zastati i pogledati malo bolje kakve sve tajne skrivaju.

Uz trošak putovanja (i spomenutih $9.99 za aplikaciju), isplati se platiti i (neobaveznu) godišnju članarinu za Premium account ($30) na Geocaching.com - osim što time pomažete održavanje cijele geocaching infrastrukture, zauzvrat ćete dobiti pregršt korisnih opcija (na webu i unutar aplikacije) koje će vam štedjeti vrijeme kod planiranja budućih avantura.

Đurđevak zeleni

Vrijeme je buđenja iz zimskog sna - idealno za se upustiti u geocaching. Ako vam treba dodatna inspiracija, navečer pogledajte neki avanturistički film, a ujutro krenite u nepoznato, slijedeći GPS. Uživajte u zelenilu, u mirisima i odmorite se od ekrana.

Nije važno koliko cacheva pronađete i koji vam je score. Važno je samo putovati do njih. Experience points dijele se cijelim putem.

 

Komentari  

Ady
20-03-2012 | 12:40
Hell yeah, I'm in :-)
Citiraj
arya
20-03-2012 | 14:10
Najbolji clanak za pocetak proljeca. I'm in too! :-)
Citiraj
Sank
20-03-2012 | 14:16
Gorane hvala ti na ovom tekstu. Iskreno nisam ni znao da ima nešto tako zanimljivo. Geocaching bi mogao našim šetnjama dati sasvim novu zanimljivu dimenziju.
Citiraj
vicko
20-03-2012 | 14:18
Moram probat, jedva čekam vikend.
Citiraj
Ady
20-03-2012 | 17:09
"Steve Jobs je maštao o telefonu koji zna gdje se korisnik nalazi. Bill Gates se, kao i svakog utorka, pitao o čemu danas razmišlja Steve Jobs." » Rofl LOM
Citiraj
dpasaric
20-03-2012 | 18:16
Želiš reći da ovdje ne mogu na svom albino zmaju posjetiti lebdeći čarobnjački grad na sjeveru i tamo s 40 prijatelja organizirati krvavi napad na hudog tiranina i sužnje njegove? Gdje su škrinje prepune zlata? Dragulji u potopljenim brodovima Horde na rubu vilenjačkih zemalja? I sve to se uvijek igra s jednim karakterom?

Pih, previše svakodnevno da bi bilo zabavno... ;-)
Citiraj
BigMac
20-03-2012 | 20:29
Super ideja. Idem vidjeti ima li koji cache kod mene :-)
Citiraj
DrAle
20-03-2012 | 20:36
Članak je odlično napisan: prepun korisnih informacija predstavljenih zanimljivim stilom izražavanja, a uz to pismen pravopisno i gramatički. Bio mi je užitak čitati ga i upoznati se sa nečim što do sada uopće nisam poznavao. Bravo!
Citiraj
tomislav.c
20-03-2012 | 21:23
Wow, nisam znao da ovako nešto postoji. Definitivno ću probati naći ove u blizini, a i napraviti neki novi cache.
Citiraj
Breed
20-03-2012 | 23:19
Sve je bilo OK dok nisam naletio na "Harry Potter"...
Citiraj
Riba
20-03-2012 | 23:21
Meni je sumnjivo što je to toliko popularno u Njemačkoj, to nisu čista posla.
Citiraj
petros
20-03-2012 | 23:34
Izgleda baš fora, možda bi i zaigrao, ali ono malo što ima u Zagrebu jer to je jedino do čega mogu doći. Nemam vozački još i niti bi mi starci financirali da ja putujem okolo tražeči skriveno blago! Zaključujem da mi je bolje igrati se na mom iPodu touch i iMacu jer je jeftinije, a ovo je za starije i bogate koji mogu putovati. Možda da se učlanim u planinarsko društvo i nagovaram ih da skrenu malo s puteva da ulovim koji cache??! 8D
Citiraj
smayoo
21-03-2012 | 10:46
Jbt, koliko izgovora u jednom postu. Nikad u životu nisam više putovao, nego onda kad sam bio najsiromašniji - kao student. Imao sam vozački, ali nisam imao auto, a nisu me ni starci financirali. Ljeto, InterRail, ruksak, vreća za spavanje, dobro društvo i gitara. Kebab dnevno, voda s javnih "pojilišta" po peronima, 2-3 pljuge dnevno i ako se zalomi jednom tjedno negdje nekakav tuš, kud ćeš više. I cijela Europa je bila naša.
Citiraj
Vanjuška
21-03-2012 | 11:10
Gorane, hvala! Evo i mene i avantura počinje! :-)
Citiraj
BigMac
21-03-2012 | 14:51
Dobro Riba govori, nisu to čista posla po Njemačkoj :-)
Citiraj
Breed
21-03-2012 | 17:07
Da, baš je ta današnja mladež za zgroziti se nad. Nego smayoo, jesi li svaku noć drugu jebavo u
Zaostrogu u kampu i jel' se strankinje praskaju dobro kad im kažeš da ste ti i Žuga maznuli autobus "Auto-prevoza" sa Hrida?
Citiraj
aramic
21-03-2012 | 17:55
Gorane, predivan članak u svakom pogledu... a sad sam se i ja opet zainteresirao :-) tnx tnx tnx
Citiraj
Ady
22-03-2012 | 16:29
Jutros pao prvi cache, D. zvijezdica i pol, sreća neizmjerna :D
Citiraj
Anonimac
23-03-2012 | 14:24
Evo još jednu osobu (a mojim propovijedanjem uskoro i više njih :P) si uspio zaraziti geocachingom :-). Hvala!
Citiraj
Djipi
25-03-2012 | 19:48
Vikend se bliži kraju, nadam se da ste imali priliku odigrati trial . :-)

Adyu čestitke na prvijencu i neka ih bude još puno. Ako netko bude imao za preporučiti neki cache, preporuke su uvijek dobrodošle!
Citiraj
hal9000
07-04-2012 | 08:37
elem, sjećam se, pričao si mi o tome, no ovaj tekst odgovara na sva moja podpitanja. možda se okušam(o) i to vrlo brzo. a vidum da ima nešto i na kvarnerskim otocima. win!
Citiraj
intro.dll
06-09-2012 | 14:28
stvrano odlicno
Citiraj
Anonimac
19-04-2014 | 14:02
jel ovo pravo dal se moze nac blago ako mi neko moze dat kartu da isprintam i da nadjem
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 12 sati
 • smayoo: Ajde piši u forum, molim te.
 • 23-D: @smayoo... pratim ebay, idem na 2016-2017 s tim da će biti backup toweru i za rad na putovanjima, neće biti u svakodnevnoj upotrebi (zato i idem na polovno). Koji je prosiječni životni vijek baterija?
 • smayoo: @23-D: ovisi o cijeni koju plaćaš i cijeni zamjene baterije. Za ove novije gdje je baterija zalijepljena za kućište - 200-250?
 • cariblanco: pozdrav, da li postoje kakvi ekrani na satovima koji se sami oporavljaju od ogrebotina ?
 • 23-D: Ekipa, koji je prihvatljiv batery cycle count kod kupovine polovnog MBPa?
 • smayoo: Zašto bi to kupovao u RH? Naruči preko interneta.
 • Yonkis: Pozdrav, ima li netko savjet gdje u RH kupiti 3.5mm Audio Charger adapter/splitter? Nešto ovog stila - [link]
 • Tomek: Ima li netko iskustva sa Renewed iphonima sa Amazona? Uzeo bih si jedan SE pa me zanimaju iskustva
 • Soffoklo: Meni slike da pregledati, a ostalo moram downloadati, jbg :-)
 • dpasaric: Evo vam igra za ljeto! :)
 • smayoo: Je. I ništa se ne da pogledati jer je ispucana kvota i pregleda, i downloada... :)
 • Soffoklo: Netko je skupio i stavio na jedno mjesto sav Apple promo od 1970. do danas. :-) [link]
 • zabac: Je, ako ne kalibriraš, onda ti se postotoak bez veze pokazuje.
 • smayoo: Ne radi se o samoj bateriji, nego o algoritmu koji prikazuje koliko je preostalo naboja u bateriji (kalibracija).
 • Yonkis: Žabac, zar nije to dokazano da to ne važi za nove baterije?
 • zabac: @Yonkis, ako se isprazni do 0% i kada se napuni do 100%, tada se posloži % da ispravno prikazuje jer je baterija smanjenog kapaciteta.
 • Daddo: Common misconception? :)
 • Yonkis: [link] Zašto se još uvijek savjetuje zadnji postupak (isprazniti bateriju do 0%)?
 • stefanjos: ja sam koristo prijasnju verziju. ok je slika, ali nije to to
 • mario.zg: Koristi li tko uz OS X monitor Dell U2718Q?
 • Mate22: Pusti to imate film o titi na hrt-u gledajte tog zločinca u ovom izvrsnom dokumentarnom filmiću.
 • drlovric: al nema veze ako krsi pravila, povlacim ponudu....isprike
 • drlovric: covjek ionako dolazi, ne treba meni nista od toga
 • drlovric: kakav crni sverc smayoo.... cinim ljudima uslugu ako neko hoce kupiti mac po US cijenama
 • smayoo: @drlovric, već sam te upozorio više puta da ne koristiš vikalicu za svoje švercerske transakcije
 • VanjusOS: @drlovric - koliko košta
 • drlovric: Jel planirao neko od kolega Jabucara kupovati MBP iz USA? Velike su sanse da mi kolega vojnikza 2 tjedna slijece u ZG, pa mogao bi vam nesto uvezati :)
 • cariblanco: Bitno je da budem sutra u 20.05h, počinje nova serija
 • zabac: cariblanco: je si pred TV-om s HRT1?
 • stefanjos: najlakse i najbezbolnije ti je kupovat itunes gift kartice na ebazu iz drzave koje zelis imati account
 • VanjusOS: napravio sam strani ACC, ali mi traži i stranu bankovnu karticu
 • stefanjos: ja na AUS accountu isto oko 10 godina. doduse imam aus bankovnu karticu, ali sve mi radi.
 • drlovric: Vanja ja sam na US account vise od 10 godina valjda. Gdje si zapeo?
 • VanjusOS: tj. da netko kaže kako je najlakše napraviti strani apple id
 • VanjusOS: htio sam vidjeti vaša iskustva..
 • VanjusOS: da li netko koristi apple tv app na mobu
 • cariblanco: @Daddo, život ima materijalnu i duhovnu stranu....isto kao hardware i software ;)
 • cariblanco: Istina drlovrić,isti klinac kao i Dinamo...ako nema 3-4 Bosanca, oni su za *urac :)
 • Daddo: a od toga što je HR osvojila u nogometu ja imam što? I otkud ti ideja da ja imam išta protiv bosanskih Hrvata? :)
 • drlovric: @Daddo: Sta imas ti protiv bosanskih Hrvata. Da nas nema, nikad nista HR u nogometu osvojila ne bi :D
 • drlovric: Tito pobio 500K Hrvata. Moguce, ne bi znao. Ali znam da ih je vise HDZ raselio u posljednjih 5 godina.
 • cariblanco: evo nove teme pod razno...to je danas i tema u dnevniku
 • cariblanco: Kaj je već gotovo ? Đabe kupio kokice...bude ih dr. Lovrić platio :)
 • Daddo: Žabac ne pretjeruj i nemoj (sve/neke) Bosance brojat ko Hrvate. :D
 • zabac: Napravili bi cestw da Jozef nije pobio preko 500.000 Hrvata.
 • Daddo: Ovako nam komunisti grade mostove a Turci autoceste, za lovu koju ionako nemamo. :)
 • Daddo: Da su nas oslobađali Ameri a ne partizani imali bi AC do Budve u 3 trake a Y bi bio u punom profilu.
 • Daddo: @drlovric, ako čovjeka zanima daj mu moj kontakt, dotični je s mojom prabakom bio bratić. :)
 • Bertone: A kako kad je u petak prvu epizodu o Titu navodno gledalo 800 000, a za slijedeće očekuju i veću gledanost :)
 • drlovric: Ma poslao mi Amer jedan, kaze nisam znao da ste imali takvog bad ass :) Ja ta vremena ne pamtim, ali mi se ovo cini kvaliutetno odradjena biografija.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO