Davor Pasarić 21.09.12

iPad je došao na tržište kao prvi upotrebljivi tablet. Unatoč žestokoj konkurenciji niti jedna alternativna platforma nije ugrozila njegovu dominaciju na tržištu; iPad drži 68% tržišta, a posebno je zanimljiv podatak da 91% web prometa koji generiraju tableti otpada na iPad! Tim Cook se zapitao što li onda sa svojim uređajima radi 32% korisnika alternativnih tableta? Toliku popularnost iPad duguje i gomili kvalitetnog sadržaja. Na malom tržištu kakvo je Hrvatska treba dosta smjelosti za pokretanje iPad izdanja automagazina. No, Apple korisnici jesu poduzetni i vole pionirske pothvate. Zato vam sada predstavljamo "Šestu Brzinu" - besplatan domaći automagazin za vaš iPad!

Šesta Brzina
Automagazin Šesta Brzina od sada i na iPadu!

Autoentuzijastima magazin Šesta Brzina nije novost, ali je zato velika novost da se ovaj mjesečnik od sada može jednostavno i besplatno pratiti i na iPadu! Sav sadržaj je tu: testovi, predstavljanja, reportaže, vodiči, fotogalerije i video!

Jedna od tema prvog iPad broja je i rast cijena goriva koji uvjetuje da mali automobili postanu novi prodajni hit, naročito u velikim europskim gradovima. No, pustimo sadržaj, to ćete sve i sami vidjeti, ono što je mene zanimalo je pozadina ovog izdavačkog pothvata. Zato sam zamolio urednika Šeste Brzine, Gorana Vuzema, da mi odgovori na par pitanja.

Šesta Brzina
iPad magazin je sadržajem bogatiji od tiskanog izdanja

Odakle ideja za pokretanje hrvatskog automagazina za iPad?

Ideja je stigla prirodno jer sam kao korisnik iPada čitao dosta stranih magazina, a kao novinar i urednik koji se automobilima bavi deset godina uvidio sam 'rupu' na tržištu naše regije - jugoistočne Europe. iPad kao uređaj nosi vrlo zanimljive prezentacijske mogućnosti, te nam npr. omogućava da kod teksta o novom automobilu koji stiže na tržište umjesto tri do pet fotografija (koliko se obično dobiva u novinama/magazinima), objavimo dvadeset fotografija u galeriji, ili interaktivni prikaz automobila u 360 stupnjeva, ili video, ili bilo što drugo što poželimo! Sam način distribucije nam omogućava da dopiremo do svih tržišta regije jer se naš magazin bavi 'robom' koja je u Europi svugdje više-manje ista. To je bio još jedan od razloga za pokretanje časopisa, želimo pokriti cijelu regiju našim magazinom.

Šesta Brzina
Danas gotovo da nema proizvođača automobila koji nema neki oblik iPad prezentacije svoje ponude

Tko je sve u timu? S kime surađujete?

Časopis se radi u partnerstvu s emisijom Autoservis, koju uređuje i vodi Majda Lojo Pavlović, a koja se emitira na mnoštvu lokalnih TV postaja u Hrvatskoj. Osim nje, ekipu čini fotograf, grafički urednik, tri autora tekstova, jedan programer i moja malenkost. Projekt je tehnički zahtjevniji od izrade bilo kojih tiskanih izdanja, no uspjeli smo organizirati takav proces rada da sve dosta nalikuje na izradu klasičnog tiskanog izdanja. Suradnja s Autoservisom omogućava nam da imamo profesionalno snimane video priloge unutar članaka u magazinu što nas jako veseli.

Što očekujete od projekta i što planirate za budućnost?

Naše očekivanje je postati regionalni lider u automobilskim magazinima, te se širiti na druge platforme. Ovdje prije svega mislim na Android tablete koji će uskoro postati sve dostupniji i popularniji, iPhone te Android pametne telefone. Sigurno je samo da ćemo rasti jer će broj prodanih tableta rasti, naročito ako Apple predstavi iPad mini, te dolaskom Nexusa 7. Napominjem da ćemo ostati besplatni jer je iskustvo pokazalo kako plaćeni magazini zasad u regiji nemaju šanse biti profitabilni. Drugi broj se već radi, planiramo izlaziti u mjesečnom ritmu s jednim dvobrojem - tijekom ljeta.

Šesta Brzina
Nakon čitanja iPad magazina papirnato izdanje izgleda kao barbarsko i neekološko rješenje!

Planovi zvuče odlično! Jeste li zadovoljni dosadašnjim reakcijama?

Ugodno smo iznenađeni reakcijama oglašivača koji su u velikoj mjeri prepoznali iPad i njegove korisnike kao ciljanu skupinu za oglase, bez obzira na teško stanje na tržištu automobila. Mišljenja sam kako će vrlo brzo do kraja prigrliti digitalno izdavaštvo, naročito kako će se povećavati broj uređaja i korisnika.

Čestitke u ime Jabučnjak uredništva uz iskrene želje da Šesta Brzina nastavi dalje u šestoj brzini! :)

 

Komentari  

Goldy
21-09-2012 | 17:40
Super da se i kod nas ovo desava. Nema bas puno dugih clanaka i sl, sve je blic informacija. Malo mi je bilo naporno citati bas svaku stranicu skrolajuci prema dolje i fino me sokirao video na full pojacanom iPad-u.

Vizualno izgleda ok, ali je ipak malo tesko pratiti nit teksta po vertikali.
vuzem
21-09-2012 | 18:58
Zahvala uredništu Jabučnjaka na podršci od strane nas koji radimo magazin.

@Goldy hvala i tebi na mini reviewu, nama je ovo prvi put da radimo tako nešto, pratiti ćemo reakcije korisnika kako bi mogli poboljšati i sadržaj, ali i tehničku stranu magazina.
Svebor Zguric
21-09-2012 | 20:09
Very nice, da imam ipad pratio bih :D
cariblanco
21-09-2012 | 22:20
Stvarno ste super napravili list,meni je dosta jednostavno korištenje časopisa,čak i upute za naviganje po časopisu postoje.Ali imam jedno pitanje,šta to nije nezavisna aplikacija?Kad sam je preuzeo sinhao sam je i nema je na padu,onda sam u iTunesu našao je ponovo i pokrenuo skidanje prvog broja koji ima skoro 800 MB

Skinuo i pročitao i mogu je otvoriti iz iTunesa a opet je nama na deskopu.Malo mi je to čudno,šta sam ja to skidao 800 mb a nema aplikacije na padu? Nisam dozvolio pristup svojim podacima i mail_u pa da to nije razlog?
Anonimac
21-09-2012 | 22:46
To je casopis koji se nakon skidanja nalazi unutar Newsstand-a :-)
Defou
21-09-2012 | 23:51
Pratim...
alener29
22-09-2012 | 01:04
Very nice..
petros
22-09-2012 | 01:04
Ovo je geni-genijalno! Pokazao sam to starom i pao je na dupe kada sam mu pokazao foru da ne mora niti misliti kada će izaći idući broj, nego da će ga iPad sam preuzeti kada bude raspoloživ! I sada to usporedimo s odlaskom na kiosk, plaćanjem magazina i onda još gomilom papira koja na kraju obično završi na Jakuševcu! Meni se najviše sviđa što ima i video, to je nezamislivo u novinama i bolje nego TV emisije koje često propustim jer nisu u terminu koji mogu gledati. Bravo ekipa, samo tako dalje!
vuzem
22-09-2012 | 16:59
Hvala svima na pohvalama i komentarima.

@cariblanco Anonimac ti je odgovorio umjesto mene, Newsstand je ključ, kao što je skužio @petros. Ja osobno nakon kupnje iPada i pojave prvih magazina/novina skoro da i nisam kupio neko strano papirnato izdanje. Jednostavno - više nema potrebe, putem Newsstanda je jeftinije i praktičnije.
zabac
23-09-2012 | 19:11
Naravno da mi se ideja sviđa, ali ne iz razloga što neću trebati dići guzicu i pomaknuti je do kioska, već zbog same ideje gdje se ipak hrvatsko slovo može gurati uz bok s velikim imenima. Što se tiće starog papira i jakuševca, uvijek se može koristiti reciklirani papir, ali to nije za ovu prigodu.
Odlično!
metalni
26-09-2012 | 10:49
Aplikacija stvarno super izgleda!
Puno sreće u daljnjem radu!
vuzem
27-09-2012 | 15:06
Tnx @zabac i @metalni, dat ćemo sve od sebe da poboljšamo kvalitetu i nametnemo se tržištu. :-)
Nix
23-10-2012 | 17:09
Nažalost ne mogu dati komentar na pravu stvar (nekoristim iPAD) ali bravo za produkciju kao takvu.
Koji SW koristite? Da li koristite iBook Author?

Vikalica™

Zadnja poruka: pred -1 godine, 12 mjeseci
 • Piko: ma nije men Safari najbitniji, .... ali mi je KeyChain u MacOS nekak drag .... draži od KeePass i sl riješenja koja rade sa drugim browserima, ali ne i sa Safarijem
 • smayoo: Piko, hvala i od mene, makar ja ne koristim Safari :)
 • Daddo: Hvala Piko! Stisnuh palac gore!
 • Riba: Rijeseno, ajmo svi zajedno, "HVALAAA PIKOOO!!!"
 • Riba: Hvala na istrazivanju i informaciji, sredit cu onda to mozda vec veceras.
 • Piko: našao zašti ne radi .... treba embed konvertirati u iframe ... embed ima u sebi type=application/x-shockwave-flash ... i Safari to neće prikazivati ... problem je što hrpa CMSova i starih siteova ima tako ubačen i još uvijek tako ubacuju videa ... drugi browseri to ignoriraju i prikažu korektno ... Safari neće ... u biti jedino Safari radi ispravno, ali ne i onako kako je poželjno .... uf
 • JOHN: I onda češ se moći i digitaljno popišat! :-)
 • drlovric: Razumijem. Hvala.
 • smayoo: U smislu klasične osobne, valjana je bez aktivacije, ali elektronički identitet moraš aktivirati ako je želiš koristiti za digitalno potpisivanje dokumenata ili za pristup uslugama na E-građani
 • drlovric: Platio sam danas 500kn ovu novu osobnu. Jel se ona mora aktivirait koristeci onaj reader, ili je validna i bez toga? Nisam pratio materiju uopce. Hvala!
 • Piko: Upgradeao na monterey .... i dalje na Safariju nema embeded videa npr na [link]
 • rusty: Monterey update jučer oko 19:45, prošao bez problema. Steam client problem neki postoji, ali ostalo radi bez ikakvih problema
 • Miki9890: hmm, da li je itko imao problema sa updateom na Monterey? Nakon updatea laptop se ne pali, ne reagira uopće (macbook pro 13, 2019)
 • Dijete: da, OCR, nisam primijetio da je prije bilo.. primijetio sam da mi nalazi "objekte", ali ne i rijeci... sad kad pronalazi rijeci na, smatram to jako korisno i potencijalno friki
 • m@xym: OCR na fotografijama je iOS uveo sa zadnjom verzijom, ali ne radi na mojoj 8-ici plus, jer traži jači CPU..
 • Daddo: što će reći da ne moraš otvorit photos da bi radio OCR... možeš i upalit kameru samo ili whatsapp ili neki drugi app
 • Daddo: nalaženje riječi na fotkama je isto tako prisutno system wide...
 • Riba: A ovo sto ti kazes Google Photos ima odavno.
 • Riba: To onda nije nalazenje rijeci na fotkama (?)
 • Daddo: nego u tražilicu upišeš primjerice cat... a on ti napravi pametan search između ostalog i među tvojim fotkama na kojima se nalaze mačke
 • Daddo: Ne OCR
 • Riba: Tzv...OCR?
 • Dijete: Super mi je iOS spotlight search koji sad nalazi rijeci na fotkama… jebenica!
 • JOHN: :-) Malo te zekam, ali to je činjenica. I jedno i drugo
 • JOHN: A ja tebi ponavljam da pričamo o istom laptopu. Ulazni model nije 2500 nego je 3800USD
 • drlovric: Pa isto auto moze kostati 30000e i 60000e. Svako bira za sebe. Ja zelim reci da je ulazni model od 2500 odlican stroj koji ce zadovoljiti skoro svakoga.
 • JOHN: Nisi me shvatio. Ja pričam o jednom laptopu koji ima dvije bitno različite cijene
 • drlovric: Ajmo reci da niti 10% korisnika ne treba upgradej od 3800. ja sigurno ne.
 • JOHN: A govorimo o istom laptopu
 • JOHN: 2500 USD nije isto što i 3800USD
 • drlovric: Meni su cijene realne i ocekivane. 2500$ za 16" laptop koji radi minimum 5-6 godina i prodam ga za 500e opet, nije puno. I nikada nece biti.
 • JOHN: Ja čekam nekoga tko će uzimati preko firme
 • jura22: Cijene su već besramno visoke za nove prijenosnike.
 • catalina: Zanima li ikoga MacBook Pro 15 2018, 32GB RAM, i7 2.6GHz, 1TB SDD, 560X, za 15 000kn
 • Hacusy: [link]
 • Hacusy: Cijene iStlye-u: 14''M1 Pro base - 18,839 kn, 16''M1 Pro base - 22,979 kn
 • JOHN: RIP
 • JOHN: Osoba, odnosno glumac čiji ću glas, a i lice, pamtiti dok sam živ
 • smayoo: RIP :(
 • Kloba: On mi simpa bio.
 • m@xym: Umro Žarko Potočnjak.
 • Piko: Samo magsafe kutijica .... sve ostalo je isto ... naravno pro model ... no ionako i originalna kutijica podržava wireless punjenje
 • Mislav2222: Na pro model mislim
 • Mislav2222: Mislim da je magsafe kutijica za punjenje i jos neke sitnice
 • Riba: Piko: [link]
 • Piko: kakav update ? ... link ?
 • Mislav2222: I airpods pro su dobile mali update :)
 • kupus: preporuka alata za testiranje diskova? 10.11 ako je bitno
 • zvone: Nadam se da kosilica neće imati notch da ne bude trava neravnomjerno pokošena. ????
 • JOHN: naravno sa M2 Pro/Max čipekima

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO