Vidjet ćete da naslov nije pretjeran. Sparing između digitalnog i tiskanog izdavaštva je odavno odrađen, meč je započeo, a ono što je danas izveo Apple je precizan i jak udarac u centar. Ono što se dogodilo fotografskim radnjama, ono što je jedva preživjela glazbena industrija, sada slijedi tiskarama knjiga. Uopće nije upitno hoće li se to dogoditi, samo je pitanje kojom dinamikom, a ja bih rekao da će ova transformacija ići eksponencijalnom brzinom u odnosu na prethodne jer su danas i korisnička baza i potrebna tehnička infrastruktura spremni. Apple je sada učinio i zadnji korak, onaj u kojem je on najbolji; sve već poznato je objedinio, pojednostavio, tehnički ispolirao i prelijepo zapakirao.

Danas održana Apple prezentacija nove tehnologije demistificira izdavaštvo i omogućuje svakoj pismenoj osobi da na do sada neviđeno jednostavan način složi svoju knjigu ili udžbenik - i to sa svim interaktivnim elementima kakve moderne generacije i očekuju na svojem iPadu. Da stvar bude bolja, sve to je potpuno besplatno!

Nova aplikacija zove se iBook Author i sliči na spoj iWeba i dokument procesora Pages, a sve to zapakirano u legendarni prezentacijski alat Keynote. Isprobao sam aplikaciju i genijalna je! Za nešto u svojem 1.0 izdanju ima sve potrebno, a lakoća s kojom se slaže sadržaj je takva da je teško zamisliti kako bi se to moglo bolje osmisliti. Vjerujem da bih se mogao kladiti da se temeljem InDesign izvornog dokumenta nekog udžbenika ili tek otključanog PDF-a, može u jednom danu izvesti konverzija publikacije u ePub format koji iPad koristi, pa čak i dodati par interaktivnih elemenata!

iBook Author
iBook Author je besplatna user friendly aplikacija za stvaranja knjiga za iPad

Mnogi autori će skakati od sreće jer konačno mogu preskočiti klasičnog izdavača! Ako su dovoljno uredni i dovoljno disciplinirani da poštuju neka osnovna pravila objave, mogu sve odraditi i sami - na sličan način kao što su do sada autori aplikacija prodavali svoje aplikacije putem App Storea. Već vidim kako oca nagovaram da mu objavim knjige u engleskom izdanju, pa da zaradi koji dolar u mirovini! :) Naravno, ako želite, možete knjige objaviti i tako da budu besplatne!

Imati knjigu objavljenu na ovaj način znači imati ogromno tržište, ali ono najvažnije je što čitatelj svaku željenu knjigu može imati "sad odmah" i u većini slučajeva po cijeni povoljnijoj od fizičke kopije. To je velika stvar i jak stimulans za kupnju digitalnih izdanja. I do sada su postojali servisi za digitalnu objavu knjiga, ali ništa ovako jednostavno i na ovoj tehnološkoj razini, a interaktivni elementi koje nude iPad knjige su bez konkurencije. Pogledajte Keynote snimku ako vas zanimaju detalji, a ako nemate vremena pogledajte samo promotivni video, pa ćete dobiti dojam koliko dobro sve to izgleda.

iBook Author
Jednostavnost cijelog procesa je ono što je revolucionarno, morate probati! Ovo će biti masovno.

Hrvatski školski sustav se bavi pitanjem velikih troškova "besplatnih udžbenika", imamo čudesa koja prolaze roditelji početkom godine, cijena svega toga je danas za mnoge obitelji nemoguća, pa se udžbenici kupuju iz druge ruke - ako je to uopće moguće jer se često mijenjaju iz godine u godinu, a profesori traže tekuće izdanje... ukratko, novac koji se troši na ovaj zastario sustav pada u vodu pred troškovima jednog iPada na kojem bi svi učenici mogli imati sve udžbenike besplatno! I to uvijek najnovije ažurirano izdanje, a vremenom bi vjerojatno i domaći udžbenici napredovali u interaktivnom smjeru i tako omogućili kvalitetnije učenje.

Zamislite samo udžbenik matematike u kojem prstom mijenjate krivulju i pratite vrijednosti u formuli, zamislite primjere iz fizike koji bi bili interaktivni, zamislite vježbe koje bi omogućilo digitalno izdanje, a o zemljopisu, glazbenom i kemiji da ne pričamo... Da, naravno, inicijalni trošak konverzije bio bi značajan, ali ušteda nakon toga bila bi nevjerojatna! Zašto naš ministar ne bi to ozbiljno razmotrio? Zašto Hrvatska ne bi bila prva zemlja koja bi sve svoje udžbenike konvertirala u digitalni format, a vjerujem da bi Apple dao izdašan popust kada bi država kupila na veliko po iPad za svakog učenika i subvencionirala trošak roditeljima? To bi bilo 21. stoljeće kakvim ga ja zamišljam.

 

Komentari  

Anonimac
19-01-2012 | 23:21
Možda bi bilo dobro posaviti link do video prezentacije? :-)

LP
Anonimac
19-01-2012 | 23:25
Apple da bi dao izdasne popuste? Prije ili nakon sto svizac zamota cokoladu?
dpasaric
19-01-2012 | 23:32
Mislio sam da svi već znaju gdje se video s Keynota može pogledati, ali evo sada direktan link za komotne! ;-)

Svaki "volume buy" omogućava bolje cijene, da, priznajem, vjerojatno u Apple slučaju to ne bi bilo toliko izdašno, ali opet ako bi kupovala država, vjerujem da bi se mogao dobiti dobar deal. Bila bi to i super reklama, a mi smo dovoljno maleni da bi se to dalo izvesti. Previše sam optimističan, ha? :-)
Riba
19-01-2012 | 23:32
Ovo je u stvari veliko. Očekujem ogromno negodovanje iz kampa "informacija želi biti slobodna", ali činjenica je da web već neko vrijeme stremi prema sadržaju koji se naplaćuje. Nisam imao priliku isprobati iBook author, ali po ovome što čitam mislim da se radi o ozbiljnom konkurentu plaćenom online sadržaju, s tim da je iBook sadržaj jednostavniji za kreiranje plus interaktivni dio. Nemam iPad, nisam tipični konzument sadržaja, ali ovo mi je zanimljivo kao nekome tko sada ima mogućnost nešto stvariti i na jednostavan način ponuditi svijetu. A sada raspalite. :-)
dpasaric
19-01-2012 | 23:38
Normalno da se sadržaj naplaćuje, pa kada naručimo knjigu s Amazona mora se platiti autor, tiskara, Amazon i dostava. Sada je iz ove priče izbačena tiskara i dostava, a umjesto Amazona imamo Apple. No, ja vjerujem da će se dogoditi ISTO ono što se dogodilo s iPhone aplikacijama - dolazi GOMILA fantastičnih besplatnih knjiga! Vidjet ćete! :-)

Ozbiljno mislim da će svijet radi ovoga što slijedi biti bolje mjesto! :-)
ping
19-01-2012 | 23:53
U potpunosti se slazem sa Davorom. Ovo je velika stvar.
bsevo
19-01-2012 | 23:53
Mislim da cu kad uhvatim vremena napravit nesto u iBook Authoru :-) fakat su pogodili u sridu s ovime danas. Podignut ce obrazovanje na ekstra visinu, s lakocom ce se teze stvari moc ucit i brze upojat znanje i dobivat interes za nove stvari. A da ne govorim koliki su udarac zadali ostalim proizvodacima tableta :-) pogotovo amazonu/kindleu
Riba
19-01-2012 | 23:54
Ostaje samo vječno pitanje: tko će i kako određivati što će biti dostupno a što ne.
dpasaric
20-01-2012 | 00:03
A da, ali uvijek neki izdavač određuje što će tiskati, a što ne. Dakle, tu i nema nešto novo, dapače mislim da će sada biti moguće objaviti mnogo toga više - sve ono što će ići u besplatnom modu, a što prije neki pohlepni izdavač nije želio objaviti jer je npr. mislio da neće biti prodano u dovoljnom broju da bi zarada bila zadovoljavajuća ... itd...

Mislim da za većinu toga neće biti problema, meni mnogo znači već to što ću lako i jeftino moći doći do nekih stručnih knjiga i ne brine me ono do čega neću moći doći tim putem, ako i bude takvih stvari, uvijek ima načina da se do toga dođe ako me baš jako zanima.

Zapravo, i da kompletno zanemarimo cjelokupno slobodno izdavaštvo i samo se fokusiramo na udžbenike, već to je dovoljna stvar da ovo bude velika stvar!
smayoo
20-01-2012 | 00:31
Ja isto mislim da je ovo super korak. Naravno, ako je moguće knjigu objaviti i kao običan PDF ili neki drugi široko podržan sadržaj, tako da ne ostane dostupna isključivo za one koji imaju iPad. Je li to moguće?
dpasaric
20-01-2012 | 00:41
Pratio sam to sa strane, ali koliko sam informiran ePub je standardan format i moguće ga je koristiti i na drugim tabletima koji ga podržavaju, a tu su danas vjerujem svi. E sada, Apple vjerojatno neće napisati iBook aplikaciju za druge tablete kako bi se knjiga objavljena kod njih na jednak način mogla preuzeti na npr. Samsung tabletu, već će se za objavu na drugim platformama autor morati snalaziti sam.... ALI, možda sam potpuno u krivu - jer istom logikom je Apple u jednom trenu napisao iTunese za Windowse, baš zato da može šire prodavati sadržaj. Oba scenarija su moguća i sasvim sigurno bit će zanimljivo...
dpasaric
20-01-2012 | 00:53
Evo, ekipa je pročitala cijeli "legal" dio... dakle, uvjeti za komercijalna izdanja su jednaki kao i kod aplikacija za iPhone i iPad, a to znači da Apple naplaćuje 30% od prodanog za svoje troškove. Kod distribucije aplikacija se to pokazalo kao dobra mjera, a mislim da je to kod knjiga još povoljniji odnos - jer prije se autoru od cijene knjige oduzimao ne samo dio za izdavača (često i veći od 30%), već i ne mali trošak tiskare. Mislim da je glavni ključ ove priče jednostavnost, masovnost i globalno tržište.
kinsif
20-01-2012 | 01:24
vrh! ogroman korak koji ce omoguciti ljudima koji se bave bilo kakvim "pisanjem" da brzo i jednostavno dodju na trziste, i po mogucnosti zarade!
mogu nastati i neke male redakcije koje izdaju svoja mjesecna izdanja, neki novi "Feral" recimo... ona pateticna "samo masta je granica" savrseno pristaje u ovoj situaciji.

sumnjam da ce na druge tablete, ali moglo bi biti citljivo ma macu. i jos me zanima, kad si developer aplikacija moras platiti 100$ godisnje da bi imao licencu za izdavanje na app store. ovdje se ne spominje nista takvo kolko vidim... dali je izdavanje dakle potpuno free?
dpasaric
20-01-2012 | 01:31
Koliko sam za sada pročitao nije potreban "fee" da bi bio "izdavač", ali prije objave potpišeš ugovor da Apple može uzeti svojih 30% za uslugu. Ako je pak knjiga besplatna, izgleda da sve ide besplatno i da Apple ne traži ništa - ako je to zaista istina, to je fantastična stvar! Ono što ovim nije pokriveno su periodična izdanja, magazini, novine i slično... za to piše da ne spada formom u ovu priču i da za to postoje drugi načini.
Defou
20-01-2012 | 01:55
Sad mi zao sto se nisam rodio u 90ima i sto ne idem u skolu :-)
kinsif
20-01-2012 | 01:55
ma da ali ko ti brani da izdajes knjigu, svaki mjesec ili tjedan... iako stoji da su za taj dio predvidjeli newsstand. ali ovo je tako neposredan nacin pisanja i dijeljenja napisanog da bi bilo steta zadrzat ga samo na udzbenike i knjige. no dobro, i ovako je vrhunska stvar koja ce se brzo uhvatiti, siguran sam.
kinsif
20-01-2012 | 02:14
I naravno, na nasem storeu nema nicega! :/ pitanje je dali cemo moc uopce kupovati i prodavati preko hr storea.
dpasaric
20-01-2012 | 02:18
http://www.cultofmac.com/141372/why-apples-ibooks-author-will-pave-the-way-for-a-writing-renaissance/

Buster Hein je napisao odličan komentar s kojim se u potpunosti slažem!
petros
20-01-2012 | 02:45
Pogledao sam video.. preludo to izgleda 8) , pa se pitam tko ne bi učio iz takvih udžbenika?? Samo što ako je i to prolazno pa kada baš svi budu imali neki tablet ni mi studenti nećemo više na to trzati kao na nešto turbo-zanimljiv o.. ono zasićenje opet i onda bi valjda upalili tek 3D hologrami ili učenje u holodecku kao na svermiskom brodu! :D Možda da ipad može materijalizirat pivu nakon svakog testa!! :D
rusty
20-01-2012 | 03:10
@smayoo

print to PDF je moguće
ping
20-01-2012 | 10:05
@ Davor
ePub je standard, ali postoji i neki sustav zaštite, pa tako knjige kupljene u Vip knjižari možeš čitati na iPadu isključivo preko txtr, a ne iz iBooka, jer imaju neki adobe digital protection...so mething. Tako da sam siguran da se ePub za iPad neće moći čitati na drugim tabletima.
DrAle
20-01-2012 | 10:40
I ja se pitam kao i @kinsif: tko zna hoće li i nama u HR biti dostupne knjige tj. hoćemo li ih moći skidati/kupovat i preko HR storea?

Inače, stvar mi se sviđa pogotovo jer se i sam bavim poslom u kojem bi mi takav način publiciranja knjiga/predavan ja bio vrlo koristan
dpasaric
20-01-2012 | 10:41
Da, znam se da tehnički to može ograničiti, ali onda se sve svodi na "politiku", a mislim da je to i normalno u inicijalnoj fazi kada se pokušava zgrabiti što veći komad tržišta. Tako su se na početku neki igrali svojim formatima za glazbu s istim ciljem, ali sve to na kraju uvijek pukne u korist globalno upotrebljivog standarda. Glavno je da se ne radi o nekom kompletno drugom tehničkom standardu, pa da je problem i trošak sve opet pripremati za neku drugu platformu, a ovako se odluka o tome gdje će se što moći čitati aktivira jednim checkboxom. Siguran sam da će Apple početi vrlo zatvoreno s tim, a što će kasnije biti ovisi prije svega o tome koliki komad kolača će uzeti Amazonu.
Teddy
20-01-2012 | 11:36
Jako velika stvar! I za čovječanstvo, a bogami i za šume :-)
Vanjuška
20-01-2012 | 11:41
@Kinsif @DrAle - hoćete iBook Store? I Music i Video Sotre pride? Glasajte za EU :-)
Eto Slovenija je u EU i ima sve to, blago ga njima :-) Mi imamo samo Zampire.

:-)

Inače, odlična stvar, sad samo treba vidjeti hoće li se uhvatiti ili će završiti kao iAds.
DrAle
20-01-2012 | 12:57
@Vanjuška pa kako su nam Mac računala dostupna, a nismo u EU???

Što se teme tiče upravo skidam iBook Author da vidim što je sve potrebno za izradu knjige. Čini mi se da će problem biti popratni materijal (video, fotografije, animacije ...). BTW može li se ovo smatrati uskrsnućem "kućnog" DTP-a?
dpasaric
20-01-2012 | 13:16
@Vanjuška, da iAdsi nisu napravili što se očekivalo, ali mogu ti reći, evo iz druge ruke, da moj kolega dan danas dobija džeparac od iAdsa za svojih par aplikacija i baš mu je to cool. Koliko sam čuo postavili su sada novog šefa tog odjela, pa ćemo vidjeti što će učiniti.

@DrAle - da, mislim da je ovo uskrsnuće kućnog DTP-a! Kao što je pojavom App Store došlo do poplave one-man-band programera i malih softverskih timova koji su počeli plasirati aplikacije, sada su stvoreni uvjeti da se to ponovi s piscima, profesorima i raznim stručnjacima koji do sada nisu imali priliku na ovako elegantan način predstaviti svoj znanstveni rad. Isto tako mislim da sada male izdavačke kuće imaju šansu za globalnu distribuciju.
florijan
20-01-2012 | 14:36
spasit će se šume, al neće pašnjaci koje su ljudi preuzeli od prirode i nastanjivali iste :-) (ovo se odnosi na hrvatsku). stvar je izvrsna, al se ne mogu oteti dojmu da je i ovo samo nastavak revolucije prosječnosti. molim vas, demantirajte me, radi mi se o kruhu.
Marko
20-01-2012 | 14:36
Genijalno. Točno to mi treba...
dpasaric
20-01-2012 | 14:48
@florijan - ako misliš na odnos kvaliteta-kvant iteta i šum koji je sada nastao npr. među iPhone/iPad aplikacijama kojih je jednostavno "previše", mislim da je ipak u svemu tome nastalo i mnogo toga što je vrhunsko, a ne tek prosječno. Apple je također vremenom naučio kako što urednije slagati sadržaj na način da ono kvalitetno ispliva i dobije zaslužen publicitet. Ne znam može li se potpuno ista logika koristiti i za knjige, ali vjerujem da ne može biti jako različito.

Knjige u digitalnom formatu na tabletima su nešto što je nezaustavljivo - sa svim svojim prednostima i manama. Prihvatimo tehnologiju budućnosti i pokušajmo iz nje izvući ono najbolje za nas!
zabac
20-01-2012 | 14:49
SMS naplata tramvajske karte u ZG baš i ne ide u prilog kreočenju i digitalnu budućnost.
Inače ideja je odlična, ali tko god ima klinca zna koliko (ne)mari za čuvanje stvari.
svenibor
20-01-2012 | 15:13
Sve je to lijepo i krasno. U forumu sam već pisao o blagodatima iPada u izdavaštvu i školstvu (članak: Povratak na ploćicu i grifl) pa me nove inicijative ne čude jer sam praktiči predvidio ePub (ili nešto slično) kao i mogućnost da učenici i studenti stave iPad pod ruku i odu u školu (fks).
Redovito pratim razvoj INSTANT DTP softvera, nebili pronašao nešto što bi valjalo i pomoglo mi u radu no do sada nisam još ništa pronašao. Vjerojatno je problem što sam ja iz malko starije generacije grafičara, koja još zna raspored slova (olovnih) u ladici i veličine mjeri u cicerima, pa stoga i od softvera za DTP očekujem poštivanje nekih grafičkih normi. Već samom pojavom računala u grafici (DTP-a) krenula je degradacija grafičke forme i kvalitete gotovog proizvoda. Stvari su se fantastično promijenile, pojednostavnile i popravile unazad petnaestak godina (tako treba i biti) pa je sada svaka šuša koja ima računalo grafičar. Još ako imate mogućnosti da u nekom Narodnom sveučilištu za par tisuća kuna dobijete diplomu, onda ste grafički DIZAJNER. Neka se grafički dizajneri ne ljute jer, kako je pokojni prof. Tajder rekao: "Razlika između grafičkog oblikovanja i grafičkog dizajna je u cijeni i u činjenici da dizajneri, uglavnom, neznaju napraviti podobnu tiskovnu formu svog uratka." U svojih trideset i pet godina staža (penzioner pripravnik), od toga dadeset i pet na računalu, nagledao sam se svakakvih bedastoća nadobudnih dizajnera od knjiga prelamanih u FreeHandu preko kolor prospekata u Excelu do gnjusnih zloporaba MS Worda (o Corelu nebih), pa me je strah zloporabe (estetske) Instant DTP softvera.
Ja ga dođem kao nekakav stari mrgud, ali nisam. Ovo su samo činjenice kojih ste i svi vi svjesni.
Činjenica je da je iPad čarobna sprava, da je iBook simpatično pomagalo (i mnogi njemu slični) da je ePub početak elektroničkog nakladništva te da će eKnjižare (ili iKnjižare) i eKnjižnice uskoro biti svakodnevnica. Kako će biti reguliran tok novca i zaštita autorstva, neznam, ali znam da će biti. No ipak će se, od uratka do uratka, vidjeti razlika jer - Svaka šuša koja ima računalo nije grafičar.
Think different
florijan
20-01-2012 | 15:41
@ svenibor. odlično si obrazložio i moju tezu o prosječnosti. tipografija kao zanat će biti zaboravljena, nude se koncepti layouta na principu "sviđa mi se", predefiniranost u svemu. gdje je nestao čovjek (nije bare, već kundera)
kinsif
20-01-2012 | 16:03
nemojte ovo povezivati iskljucivo sa skolstvom! bilo tko od nas moze napisati knjigu i izdat ju na ovaj nacin, a knjiga moze biti recimo kuharica...
sto se skolstva tice, apple nije usao u ovo a da nije ispregovarao vec sa nekim institucijama uvodjenje ipada u skolske klupe! recimo kad ipad3 izadje, ipad dva ide na 300$, za skolstvo moze is srede i za manje. ti tableti mogu biti vlasnistvo skole, i ostaju u skoli. ima x mogucnosti, ali taj dio nas i onako ne zanima jer je iluzorno ocekivati da se tako nesto moze implementirati u Hr skolstvu, ali kao nacin izdavanja i kupovanja knjiga, ovo ce biti super interesantno. uz uvjet naravno da dodje taj dan kad ce nam iBook store i iTunes store biti dostupni.
Tomislav
20-01-2012 | 17:58
Well, po meni je ovo next big thing. I veći no što je bio iTunes/App store. Možda ne komercijalno, ali u pogledu općekorisnog svakako. Muzika i filmovi su su prvenstveno potrošačkog karaktera, aplikacije nešto manje, ali ipak naginju potrošačkom karakteru. Dok je izdavaštvo kudlikamo raznovrsnije. Da, postoji web, postoji PDF, ali... S jedne strane imamo problem tehničkog znanja (web) i proboja na scenu (i web i PDF). Dok bi s ovim oba problema trebala biti riješena. OK, ostaju sve prednosti i mane činjenice da jedan autoritet (u ovom slučaju Apple) nešto odobrava odnosno ne odobrava.
Inok
20-01-2012 | 18:54
Trenutno je jedini problem sa veličinom tih knjiga. Svaka je oko 1gb, neke i do 3gb... Ako imate ipad 16gb ne stane vam baš puno knjiga. Zašto ne postaviti streaming videa iz iclouda sa opcionalnim downloadom na sam uređaj kao i u itunes U.

Volio bih vidjeti i nekakav mac ibooks app. Ne za učenje nego za spremanje tih knjiga i po potrebi pronalaženje određenih informacija.

I naravno volio bih vidjeti sve to kod nas... Za početak da nam dopuste kupovinu knjiga u ibooks storeu. Ne znam zašto je to toliki problem. Ako mogu naručiti fizičku knjigu ili cd od bilo kuda u svijetu zašto ne mogu to i u digitalnom obliku? Što se ipada u školama tiče: država je prije par godinama svima kupovala knjige (koje se nisu trebale vraćati). Knjige za svaki razred srednje škole su cca 1000kn, možda i više. Za 4000kn po učeniku se može dobiti ipad+10 knjiga od 15$. Problem bi bio kad bi mali Perica malom Ivici prolio sok po ipadu :D.

Inače svaka čast Appleu, još jedna revolucija čitavog dijela života :-).
stajpZg
20-01-2012 | 21:19
Ideja je odlična, ali -
Apple je bazirao format na ePub verziji 3, ali ga ne prati u potpunosti. Što bi značilo da još neko vrijeme neće biti čitača za druge platforme. Što je OK, s obzirom da bi materijali trebali ići preko Storea, i iPad je stvarno dobar uređaj.

No automatski se sjetim jeftinog indijskog tableta za učenike, i niza jeftinih kineskih tableta. Očekujem sličan softver za druge platforme u roku od 6 mjeseci, baziran na čistom ePub 3. Informacija želi biti slobodna, kako je Apple shvatio pa iBook author dao besplatno. Kad izađe iPad3 neka dosta spuste cijenu jedinice, i onda će ovo imati smisla...
dpasaric
20-01-2012 | 21:23
Da, mene kod objave iPada 3 zapravo najviše veseli realna mogućnost da će onda nuditi iPad 2 po nekoj super cijeni.
Tito
20-01-2012 | 23:30
Malo mi sve djeluje amaterski, tj. i je amaterski. Namjenjeno da si svako moze sloziti knjigu i objaviti. To je kao da u wordu slazes knjige za tisak, hm. Zelio bi program koji manje misli a vise slusa. :-).
dpasaric
20-01-2012 | 23:44
Ništa ne sputava profesionalne dizajnere da oblikuju vlastiti layout, odaberu svoje fontove, nacrtaju svoje ilustracije, dakle kvaliteta će se uvijek vidjeti kod onih koji to rade profesionalno, pa mislim da mnogi mali izdavači vide u tome svoju priliku.

Neki npr. zamjeraju što iBook Author nema detaljan editor za matematičke formule, ali sve to su stvari koje se mogu importirati i knjiga vrlo brzo i jeftino može biti na iPadu, a to je ono što pravi razliku.
Marko
21-01-2012 | 00:40
@ svenibor i florijan. mislim da vas je malo zahvatio sindrom 2012... "revolucija prosječnosti", strah od dizajnera iz "narodnog veleučilišta", nestanak tipografije kao struke...
Iako smo svi pomalo skloni euforiji na prvu loptu, pa sam tako i ja reagirao "Genijalno, točno to mi treba..." upravo iz razloga jer mi to stvarno treba. Pri tome naravno nisam mislio da su to aplikacije koje će zamijeniti knjige kakve poznajemo danas i naravno da neće zamijeniti tisak, kao što se svojedobno mislilo za nestanak papira (to ne moram objašnjavati, svi se sjećamo "end of print" proročanstava).
Ja iskreno mislim da se ne radi o "revoluciji prosječnosti" nego o "evoluciji dostupnosti" i to velikom evolutivnom koraku, no ipak ne još revolucionarnom . Također, upravo suprotno od svenibor-a, mislim da će se u jedan dio izdavaštva uvesti i "oblikovnog" reda. Upravo je grozno vidjeti gomilu priručnika i skripti koje su nastale po fakultetima u maniri word estetike s minimalnim znanjem o već spominjanoj tipografiji i vizualnim komunikacijama. Ta vizualno vrlo često katastrofalna i odbojna izdanja velikim dijelom distribuiraju se elektronski među studentima (obično kao PDFovi a nerjetko kao i word dokumenti). Pa kada se već radi o elektronskoj distribuciji i konzumaciji, zašto ne dati ljudima pošteni alat u ruke. Svi ti ljudi imati će sada priliku koristiti omražene template-e (koji su "oblikovno" i tipografski vrlo korektno izvedeni) i neće morati gubiti vrijeme na vlastitu "kreativnost" i posvetit će se više sadržaju nego formi, što se u ostalom od njih kao stručnjaka i očekuje. Kako takve situacije već odavno ne uključuju suradnju dizajnera, nitko nije na gubitku. Dapače, siguran sam da ćemo u smislu kvalitetne prezentacije sadržaja svi biti na dobitku. Nisu bez razloga dečki iz jabuke stavili naglasak na udžbenike i knjige.
Sasvim slučajno, upravo za svoje kolegije radim priručnik. Također mu je namjena da bude elektronski distribuiran, a većina studenata će ga konzumirati elektronski (Ipad i Mac). Ova aplikacija će mi pomoći neopisivo.
Strah od diletanata?
Dizajner se ne postaje diplomom na veleučilištu. Također niti diplomom na sveučilištu. Ili bilo kakvom učilištu. Dizajner se postaje iskustvom i radom. Ne vidim nikakve potrebe povlačenja ovog pitanja u ovom kontekstu. Inflacija tečajeva radi upisivanja neke "stručnosti" u radnu knjižicu također ne može biti dio ove teme. Dizajneri će i dalje raditi svoj posao, nešto će manje raditi prijelome knjiga (romana, beletristike i sl.) no to je izuzev naslovnica i postavljanja nekolicine karakteristični h stranica - DTP.
Zašto mislim da je to "evolucija dostupnosti" a ne revolucija?
Prvenstveno zato jer mislim da je to (ne sama pojava tih aplikacija već posljedice njihovog pojavljivanja u budućnosti) veliki korak naprijed prema širenju ePublikacija. Apple će sigurno svojom moći i utjecajem u populaciji studenata značajno proširiti eKnjige i učiniti ih interesantnijim a kao formatom proizvođačima softwera. Konačno ćemo dobiti suvisle "exporte" iz raznih indizajna i kvarkova u forme koje će u potpunosti moći koristiti prednosti ovakvih uređaja. Mislim da je to upravo ono što Adobe sa PDF-om nije uspio nakon nekoliko takvih "interaktivnih" pokušaja.
Ono što osobno vidim kao problem jest to što će se dostupnošću ovog alata pojaviti mnogo "priručnika", "knjiga", "udžbenika" i ls. sumljive kvalitete. Ono što će biti problem je snaći se u toj šumi mogućnosti i izgubiti što manje vremena kako bi se došlo do "prave stvari". Tu vidim ozbiljan problem...
Još su tu i problemi standarda formata radi raširenosti i tak... Bit će još problema ali mislim da nas čekaju interesantna i bolja vremena.
ping
21-01-2012 | 18:42
Upravo downloadirao Life on earth. Prelistao je na iPadu. Prvo što sam pomislio je zašto nisam 40 godina mlađi da sada idem u školu. To je nešto fantastično. I da ne zaboravim, kraj svih čuda svijeta i poznatih eko sustava, pojavljuje se i jedan naš, Plitvice. Ma knjiga je čudo jedno. Navečer ću se malo više pozabaviti poglavljem o stanicama. Tko ima i američki account, knjiga je besplatna, neka si svakako skine. Barem da vidi što to može ili kako bi to trebalo izgledati. A što se tiče uradi sam i mnoštva "priručnika", "knjiga", "udžbenika", dodana je opcija Textbook (udžbenik) unutar Books (knjiga). Niti danas svaka knjiga nije udžbenik pa vjerujem da će postojati neki način na koji će se knjige objavljene pod opcijom udžbenik i tretirati kao takve. To što alat omogućava izradu ePub formata je nešto sasvim drugo.
cvitko
21-01-2012 | 18:49
Meni se sviđa gotovo cijeli koncept. Knjige ovime postaju jeftinije, interaktivne i multimedijalne i napokon hvataju korak s modernom tehnologijom.
Prije svega važno je zainteresirati đake i studente za gradivo. Da im ono bude zanimljivo. Da se stvori u njima želja za napredovanjem, poput
one kada žele preci sve levele u nekoj igrici. Svemu tome bi upravo ovakav koncept pomogao.
Koliko kvalitetnih profesora poznajem koji su cak prestali izdavati neke od svojih knjiga jer je produkcija i plasiranje istih krvav posao, a zarada neznatna.
iBook Author mi omogucio svakom talentiranom da ponudi svoju knjigu na najlakši moguci nacin.

Jedini problem za one slabijeg imovinskog stanja bi mogla predstavljati pocetna cijena iPad-a.
Istina da se to kasnije vrati kroz jeftinije cijene knjiga.
Ali kako da neciji roditelji kupe uređaj kod nas za 3800kn+ e-knjige (barem 400kn),
kada im je i sada previše dati nekih npr.900kn za postojece?
Kada bi se taj projekt provodio kod nas (a nadam se da hoce jer mi se sviđa, a i Appleu je u interesu da se prošri internacionalno),
jedino riješenje bi bilo da država subvencionira kupovinu iPada (barem onima koji su dokazano slabijeg imovinskog stanja) ili kupi iPade za škole koji bi se koristili više generacija.
To bi kod nas bilo višestruko korisno. Pogledajte samo koliko nas košta državna matura.
Ovako bi cijela državna matura putem iPada mogla biti odrađena online, s minimalnim troškovima i maksimalnom brzinom i efikasnošću.

Jedino što bi dodano olakšalo pristupacnost iPada je da i sam Apple pokene neku vrstu edukacijskih popusta za ucenike kao što ima za profesore (10%)
i da snizi cijenu iPada 2 na nekih 200-299$ nakon predstavljanja iPada 3 što se i ocekuje.

I na kraju ovo vidim kao savršenu priliku da Apple uđe na velika vrata u vecinu domova.
Kao što je Microsoft svoj proboj napravio kroz poslovni svijet, pa potom i edukaciju, Apple napokon ima šansu vratiti dio izgubljenog tržišta kroz ovakve projekte.
Jedini problem koji vidim u cijeloj prici za korisnike što ih sama trgovina, format i ostalo vežu iskljucivo za 1 platformu.

Inace kome god se ovo cini super i za naše uvijete, nek napiše kakav poticaj na službenim FB stranicama Vlade RH ( https://www.facebook.com/pages/Vlada-Republike-Hrvatske/108807632571642 ),
ako bi se skupila kriticna masa, možda u doglednoj buducnosti i naši klinci budu uživali u svim blagodatima modernog školovanja ;-)
dpasaric
22-01-2012 | 02:03
http://www.cultofmac.com/141832/why-the-emotional-criticism-of-ibooks-author-is-wrong/

Evo i komentara na kritike da je Appleov ugovor s budućim iBook autorima zatvoren i prestrog...
john_st
22-01-2012 | 12:41
Prestanite gledati kako se ovo može primijeniti kod nas jer ne može! Naš standard još uvijek to ne dozvoljava, osim ako država ne subvencionira te iPade i sa 80% što se sigurno neće dogoditi. Budimo realni, naše tržište je manje od dnevne prođe u NYC Apple storeu. Tamo gdje je standard jači, ovo je pun pogodak, ali nemojmo zaboraviti da Apple, uglavnom uspješno, ne rješava probleme postojećih tržišta već sam otvara nova, tako da ne sumnjam da će kroz godinu dana izaći nešto jako slično od Googlea i ostalih za Android. Jer patent pokriva rješenje a ne ideju, tako da će se situacija razvijati u pravom smjeru.
smayoo
22-01-2012 | 16:28
Neće se razvijati u pravom smjeru ako ispadne da za knjige nekog autora moraš kupiti iPad da bi ih čitao, a za knjige nekog drugog autora - neki drugi pad od Googlea.

Meni je smiješno da sad Appleu nije dovoljno to što će uzeti 30% svakom autoru od svakog prodanog primjerka, nego još mora svakom čitatelju prodati i iPad. Kao da im ne ide prodaja dovoljno dobro i bez toga. To je čista pohlepa.
john_st
22-01-2012 | 17:15
Ja sam uvjeren da ćemo dobit i desktop varijantu aplikacije za čitanje jer mi se čini da je ovo preveliko da bi ostalo samo na tabletima, bilo na iPadu bilo na Androidima.

A da je Apple pohlepan, to uopće nije novost :D
smayoo
22-01-2012 | 17:27
Mislim da nema tko se ne bi složio da je upravo tablet kao stvoren za e-knjigu. Laptop ili desktop to sigurno nisu. Može i to funkcionirati, naravno, ali to je kao da umjesto knjige normalnog formata imaš knjižurinu od 30 kg veličine metar sa dva koju moraš listati strogo na za nju predviđenom stolu.
svenibor
22-01-2012 | 20:10
Jednom, kad sam bio mali mi je netko rekao da je netko rekao: "Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari". Vjerojatno je to i razlog zašto sad pišem za jabučnjakov forum a ne nekaka pisofšit forum. Nevjerujem da možete shvatiti koliko je odricanja bilo potrebno ´87. ,običnom grafičaru-šljak eru s devalvirnom plaćeom, ženom i djecom, da kupi Maca (u Austriji i šverca ga u YU), samo da bi se kupio PRAVI stroj za posao. Toga se držim i danas, ne kupujem jeftine stvari i mislim da ne griješim. Kaže john_st da je Apple pohlepan, šta je onda Microsoft. Nama Hrvatima nije problem standard već odgoj. Generacije ´50. i ´60. su odgajane na teoriji "...da žive u bogatoj zemlji na dalekom Balkanu." i to je jedno vrijeme bilo blizu istine. U isto vrijeme su ti godišnjaci u zapanom (trulom) svijetu odgajani da znadu zaraditi novac. Lijepo je što znam imena gotovo svih američkih saveznih država (prosječni amaerikanac zapne na 20-22) ili što znam po kome je Bolivija dobila ime... Sve to vrijedi na nekom kvizu znanja ali u realnom životu malo. Mijih nekoliko kolega iz zemalja trulog zapada "tuku lovu", kako bi rekli. Nije to samo školsko znanje, već obiteljski odgoj i atmosfera okruženja. Nadalje generaciju ´70. je ubila inflacija i razne neimaštine, generaciju ´80. i ´90. rat. Svi skupa smo iz "bogate Balkanske zemlje" upali u nemilosrdni kapitalizam u kojem se niti oni koji su upravljali državom nisu otprve snašli. Prvi su se snašli lopovi, ali to im je u opisu posla.
Čemu ova "kuknjava"? Kaže john_st da naš standard nedozvoljava primjenu gore navedenih ideja. Da i ne. Hoću reći da nije stvar standarda neprimjenjivost.
Ajde, kad već filozofiram, zamislite!
Ministar financija RH je na sjednici Vlade RH, podnio zakonski prijedlog: da su svi saborski zastupnici obavezni posjedovati prijenosno računalo ili tablet jer se sva papirologija potrebna za informiranje zastupnika ukida i prebacu je se u eOblik (kakav god bio). To su tone papira i kamare tonera. Nadalje će ministar školstva dogovoriti s izdavačima i autorima udžbenika oblik, nivo kvalitete te način izdavanja i prodaje eUdžbenika. Roditeljima učenika i studenata će biti omogućeno kreditiranje pri kupnji potrebne i adekvatne informatičke opreme. Od prvog razreda Osnovne škole se uvodi predmet Informatička pismenost s naglaskom na učenje vještina i znanja u korištenju opreme i korisničkih programa, a ne Fortrana, Loga i C++-a. Predpostavlja se da svi učitelji i profesori trebaju proći provjeru potrebna znanja informatike, kao i državni službenici, na radnim mjestima koja to zahtjevaju, ako žele zadržati radno mjesto, a ne zadovoljavaju kriterije, obavezni su se doškolovat. I nije tu kraj.
To bi bila, kako ja zamišljam Markovu ideju o "evoluciji dostupnosti", ali "REVOLUCIJA dostupnosti". Dostupno nam je gotovo sve, a mislim da smo dovoljno evoluirali i sada je samo problem infoskepticima objasniti da se maknu ili preodgoje.
E to bi bila revolucija. Jedva mogu zamisliti moju poreznu referenticu u normalnom odnosu prema računalu. "Stara cura", dvije godine do penzije, tri apaurina na dan, tečaj imformatike (diploma na poznanstvo) i "...´l baš sad ja trebam stanje..." čega već, a mora se potražiti u računalu. "Europa zdaj"
Think different
dpasaric
22-01-2012 | 20:15
Svenibore, upravo tako - da nova vlada ima petlje, pokrenula bi takve radikalne promjene i vjerujem da bi sve to bilo zapravo manje bolno nego mnogi misle.
john_st
22-01-2012 | 20:58
@Smayoo - naravno da je tablet idealan, ali mislim kako će se ove nove knjige moći čitati i na laptopu/desktopu.
@Svenibor - Mirkosoft je još pohlepniji, ali nije mi cilj bio jedne pohvaliti a druge pokuditi, pohlepni su oni svi, što je u zadnje vrijeme postalo normalno, a zapravo je žalosno. Apple ima dovoljno para da može školarcima POKLONITI iPadove, i time ih privući da sami kupuju aplikacije, a možda i druge vrste Macova, no time se smanjuje profit, a jbg, profit je kralj!

Ova tvoja "revolucija" je svakako poželjna i pozdravljam je!!
bbosnjak
22-01-2012 | 21:39
Pratim sad par dana priče po forumima o iBook Author-u. I svašta se o tome piše. Uglavnom lijepo i dobro pa sam se naravno zainteresirao i krenuo skinuti app kad je već besplatno...

... i, uuups, nešto što nigdje nije pisalo (možda je spomenuto na keynote-u ali ga na žalost nisam pogledao) a to je da to radi samo na 10.7 Ljafu. Ništa Snow Leopard. :sad:

Koji bed.
cvitko
22-01-2012 | 23:28
To je i mene razocaralo. Mislim nije neki bed dati 30$ ako stvarno misliš koristit taj Author za izdavanje knjiga, ali opet.
Mogli su barem omogucit za Snow Leopard. Ista stvar je s iCloudom. Doslovce te tjeraju na Lion.
Na Windowsima možeš instalirati poseban dodatak koji ti omogucuje potpunu sinkronizaciju, a na Snow Leopardu koji je njihov sistem takav update nije dobiven
niti je ponuđena mogucnost skidanja dodatka kao na Windowsima. Ista stvar je s Face Time-om koji naplacuju 1$.
Ok, nije ni to neki iznos, ali ako necu ja propast da ga platim koji imam puno manje nego Apple, zar bi Apple propao?

Inace mi je super Apple kao firma i imaju po meni najbolje proizvode, ali ponekad pretjeruju u nekim naplacivanjima svega i svacega.
Finn
23-01-2012 | 20:15
da, mene redovno razočaraju razinom pohlepe prema još i još love te tom zatvorenošću, a posebno me živcira šikaniranje vlastitih korisnika. nigdje se nije spominjala ključna informacija - da je aplikacija samo za Lion, što je po meni pizd... prve klase.

ovo zbilja jest veliki korak naprijed, no ne mislim da je nužno dobro izbaciti sve posrednike jer nijedan ekstrem nije dobar pa tako ni ovaj. već je razvoj digitalnog tiska doveo do poplave malih i loših izdavača pa će tako i ovo dovesti so poplave loših proizvoda jer će "svatko" moći "izdati" knjigu. u tom smislu se slažem sa zaključkom o "revoluciji mediokritetstva " (ili kako već bješe). sve to ima svoje dobre i loše strane...
svakako su mogućnosti primjene sjajne i revolucionarne u segmentu obrazovanja, a što se tiče nas, ne vidim neke probleme. prvo, ne morate kupiti najnoviju verziju iPada, a svakom novom verzijom prethodne pojeftinjuju, uvijek je tu i mogućnost kupnje polovnoga, a u konačnici postoji otplata na rate. dakle, ne mislim da je inicijalna nabavka uređaja neki problem uzme li se u obzir cijena kompleta knjiga za samo jedan razred. pitanje je samo koliko će taj e-udžbenik koštati. nakraju, neka Vlada umjesto besplatnih udžbenika sponzorira konverziju ili izradu novih e-udžbenika za prvu godinu, npr., kako bi roditelji mogli kupiti sami iPad, a onda od sljedeće godine nadalje plaćaju samo udžbenike.
dpasaric
23-01-2012 | 22:22
Ja u ovoj priči Apple ipak nisam doživio kao pohlepnog, pa oni su firma, rade za pare, tako da ja to gledam ovako:

- iPad nije nepremostivo skup, a kada izađe 3, stari model će biti povoljan, a mislim da autor koji želi napraviti kvalitetnu interaktivnu knjigu ipak mora imati jedan i osjetiti kako sve to radi u praksi, pa to inzistiranje da se ima iPad ima logike,

- ovo što iBook Author radi samo za Lion mislim da je čisto bila njihova žurba ili lijenost da odrade kompatibilnost sa starim sistemom, a kako je Lion zaista jeftin čak i za nas (koliko ono, oko 150 kn?), onda mislim da to zaista nije neki bed, a ionako stvari idu naprijed i treba napraviti upgrade prije ili kasnije (ok, uvijek će biti onih koji moraju ostati na SL zbog nekog specifičnog softvera, ali to je manjina),

- to što Apple uzima 30% za sve što hendla mislim da je vrlo fer dio, ne znam tko bi to radio na toj razini za manje, a to što za sada inzistiraju da se knjiga napravljena s njihovim besplatnim softverom može koristiti samo na iPadu isto ima logike - zato su softver dali besplatno. Tko želi raditi za neki drugi tablet neka uzme drugi softver i način distribucije, a ta dva sistema mogu i koegzistirati,

- stvar u kojoj je Apple ispao velikodušan je "zbrinjavanje" svih tih malih autora koji žele besplatno objaviti svoje knjige svijetu, Apple im je dao sve i za to ne traži niti dolara! To je velika stvar! Naravno, oni gledaju svoj interes i u tome da bude što više sadržaja na iPadu, ali bez obzira na motiv to je genijalna novost za mnoge autore, a iPad je još uvijek kao platforma najkvalitetniji tablet i vjerujem da bi svaki autor volio da mu knjiga bude na iPadu!

A kome se sve to i dalje ne sviđa neka nastavi po starom - izdavač, tiskara, knjižara... :-)
Vanjuška
24-01-2012 | 01:01
@Smayoo

Nije naglasak na tome da moraš imati iPad da bi imao recimo knjigu iz fizike, dok za kemiju trebaš Galaxy Tab. Poanta je da knjige nisu EKSKLUZIVA već izdavač ima svu slobodu napraviti u nazovimo ga - Gootab editoru istu verziju knjige, za Android, samo sa manje (a možda i više) interaktivnosti . Apple to ne ograničava, pa problema koje vidiš uglavnom nema...
ping
24-01-2012 | 09:45
@ svenibor
Slažem se od riječi do riječi.
A što se tiče pohlepe, takvo razmišljanje proizlazi iz onoga o čemu je Svenibor pisao. Stalno nas se filalo da smo bogati, stalno nas se filalo da je sve "naše". Ne mogu shvatiti kako netko može biti pohlepan ako za svoj proizvod traži novac. Pa postoje i alternative koje tvrde da su jednako dobre. Kupite onda jeftinije od onih koji su manje pohlepni. Surfajući netom, tražeći osvrte na iBook Author na nekoliko mjesta sam naletio na informaciju koja kaže da Apple traži da se knjige prodaju isključivo preko iTunes Stora samo ako se i naplaćuju. I u tom slučaju Apple traži 30%. Ukoliko se udžbenici distribuiraju besplatno, Apple nema nikakvih potraživanja i ne uvjetuje da se knjiga distribuira preko iTunes Stora. Pa gdje je tu pohlepa?

Izvađeno iz end user licence:

Section 2:
B. Distribution of your Work. As a condition of this License and provided you are in compliance with its terms, your Work may be distributed as follows:
(i) if your Work is provided for free (at no charge), you may distribute the Work by any available means;
(ii) if your Work is provided for a fee (including as part of any subscription-ba sed product or service), you may only distribute the Work through Apple and such distribution is subject to the following limitations and conditions: (a) you will be required to enter into a separate written agreement with Apple (or an Apple affiliate or subsidiary) before any commercial distribution of your Work may take place; and (b) Apple may determine for any reason and in its sole discretion not to select your Work for distribution.
Finn
24-01-2012 | 10:56
"Poanta je da knjige nisu EKSKLUZIVA već izdavač ima svu slobodu napraviti u nazovimo ga - Gootab editoru istu verziju knjige, za Android, samo sa manje (a možda i više) interaktivnosti . Apple to ne ograničava, pa problema koje vidiš uglavnom nema..."
znači knjiga se u iBook Authoru može napraviti u formatu za iPad, ali i za druge tablete? nisam to tako shvatio iz recenzije i komentara...

nitko nije dovodio u pitanje naplaćivanje knjiga, ni aplikacije ni rabat za distribuciju nego vezanje knjige preko formata samo za iPad - dakle, ako bez iPada nema knjiga to je za mene pokvareno. poštenije bi bilo da opale 200$ za aplikaciju.

kao i fora s ekskluzivom za Lion. kao da to nije perfidno prisiljavanje da se kupi novi OS. nije stvar u tih 30$. više bih cijenio nekoga tko mi omogućava da i na starijoj mašini mogu ići ukorak s vremenom, to je briga o korisnicima i takvome ću uvijek dati i "kunu više", a ovo je čisti kapitalistički bezobrazluk.
tu govorim načelno o politici prisiljavnja korisnika za stalno kupovanje novog. ovaj primjer je samo mali dio te priče...
dpasaric
24-01-2012 | 11:29
Bez stalnog kupovanja novog i praćenja tehnologije nema prihoda za tehnološke kompanije, a bez prihoda nema novca za toliku infrastrukturu (pogledajte samo onaj mamutski Apple Data Center u kojem je iCloud sa svime) i nema novca za R&D. Dakle, ako želimo da se nova tehnologija razvija moramo je nekako i financirati, a to činimo tako što je prihvaćamo i kupujemo. Drugom logikom bismo i danas radili u DOS-u, istina vrlo jeftino.
Riba
24-01-2012 | 11:34
Ne opravdavaj ih, ovaj Lion je govance, i sada zaobilazno preko aplikacija žele ljude prisiliti da ga kupuju jer inače nitko ne bi imao valjan razlog. :sad:
dpasaric
24-01-2012 | 11:44
Ma daj, ne budi Ljutko, Lion je odličan OS s par glupih kompromisa (izbačena Rosetta, infantilni adresar, uklonjen Save As u Apple aplikacijama, izbačene neke korisne Finder funkcionalnosti ), ali sve su to sitnice i niti jedan od tih kompromisa nije dealbreaker. Sam sustav je super stabilan, brz, ugodan, odličan za one koji vole trackpad i nema zapaženih iritantnih bugova. Mail mu je odličan i vrijedi ga probati i samo radi toga. Meni nije žao što sam na Lionu i instalirao sam ga na svim Macovima doma, prijateljima i na poslu.
Riba
24-01-2012 | 11:48
Da ne budem ljutko? Nakon što mi je krepao MacBook prebacio sam disk u starijeg Intel Minija na kojem je Snow Leoprad radio sasvim ugodno. Naravno, kako migration assitant ne radi na nižu verziju sistema prisiljen sam nastaviti koristiti Lion koji se na 2 GB vuče kao krepana mazga. Iz moje perspektive od Liona nemam posebne koristi osim što je ubio stroj, a Apple radi sve u svojoj moći da me onemogući da koristim Snow Leopard.
Nemamo svi hardver novije generacije niti nam treba.
dpasaric
24-01-2012 | 12:09
Eh sada, zna se da je 4 GB minimum da Lion radi pristojno. Ako je Mini Intel je li barem onaj "rana 2009"? Za njega RAM zadnjih mjeseci košta kao tura cuge u Bardu. Kupiš 8 GB i ne razmišljaš dalje o tome. Oni stari su išli do 3, a oni prvi do 2.
Vanjuška
24-01-2012 | 16:10
Heh, nisam pratio to s memorijskim zahtjevima... Baš stavljam Lion na neke starije intele sa 2GB, baš ćemo vidjeti...
Anonimac
24-01-2012 | 22:20
Moze i na SL. Treba samo editirati .plist fajlove. Evo isprobano radi.
dpasaric
25-01-2012 | 01:34
Eto, super vijest! :-) Barem smo snalažljivi...
Finn
25-01-2012 | 18:04
super. može naputak za nas koji nismo baš "na ti" s "programiranjem "?
Big Papi
25-01-2012 | 18:11
Meni Lion radi i vise nego dobro na Airu 11" s 2GB RAM-a. Mozda biti da SSD igra neku ulogu, ali sve radi bez greske.
Anonimac
25-01-2012 | 22:45
Ima koji način da "knjigu" ne treba objavit na netu nego da je direkt sa računala "podignem" na iPad-u?
Hvala
dpasaric
25-01-2012 | 23:56
@Finn - samo uguglaj "iBook Author on Snow Leopard" i dobit ćeš više rezultata...

@Big Papi - naravno da SSD igra ulogu, Lion dosta swapa ako je na samo 2 GB, a kada ima SSD za to, razlika gotovo da se ne vidi u usporedbi s onim koji ima 4 GB i klasičan hard disk.

@Anonimac - nisam još probao, ali vjerujem da se preview onoga što radiš mora provjeriti na iPadu, pa to je normalna faza u procesu rada...
Laki
26-01-2012 | 12:53
Kao literata svoje sam knjige uvijk prelamao u InDesignu i spremao kao PDF: File > Adobe PDF Presets > Pres Quality i onda prebacivao na iPad, prvi koji se pojavio u prodaji. Tako svoje knjige imam kao elektronska izdanja.

Sada sam razočaran što na iMacu imam OS Version 10.6.8! Znači, ne mogu instalirati i sprobati iBook Author. Je li tako?
Breed
26-01-2012 | 15:20
Može i na 10.6.8... Kod mene radi...

http://osxdaily.com/2012/01/20/install-ibooks-author-on-mac-os-x-10-6-8-snow-leopard/
Finn
26-01-2012 | 19:10
ali meni na SL-u ne da uopće downloadati s App Storea aplikaciju... kako da ju skinem?
Boškardin
26-01-2012 | 23:04
Može li se pisati udžbenik na hrvatskom jeziku i objaviti kao besplatni?
dpasaric
27-01-2012 | 00:44
Za sada taj dio nije otvoren u HR storeu, a nisam siguran da li objava u US storeu traži da knjiga obavezno bude na engleskom jeziku... trebalo bi pročitati detaljno pravni dio prije "I agree"...

Nekako slutim da bi to mogao biti uvjet za sve strane jezike (za njih) čisto iz razloga što oni ne mogu provjeriti kakva je knjiga u pitanju bez stručnjaka za svaki jezik. Što da netko podvali nekakvu knjigu nacističkog sadržaja i slično... moraju na to paziti. No, mislim da će se te stvari brzo sređivati, nismo tako dugo čekali niti HR App Store, pa će valjda i ovo doći u nekom razumnom roku. Do tada valjda vježbati s iBook Authorom da budemo spremni! :-)
smayoo
27-01-2012 | 07:33
Zašto bi morali na to paziti? Što je sa "I Agree" koji uklikaju svi korisnici tog storea? Nećeš mi valjda reći da tamo ne piše standard disclaimer kako Apple ne odgovara za sadržaj objavljenog materijala jer su oni samo pružatelji usluge? :-/
Anonimac
27-01-2012 | 10:20
ko će nas spasiti od svog smeća koje može doći na iPolice ?
Breed
27-01-2012 | 13:21
@Finn - piše ti postupak u linku
dpasaric
27-01-2012 | 17:31
@Smayoo - moguće da piše da je jedan od uvjeta da je materijal na jeziku trgovine u kojoj se nalaze, pa da se US storeu objavljuju engleski naslovi, u German storeu njihovi itd... ne znam, nisam čitao...

@Anonimac - to je realan problem, ali mislim da je sistem filtracije kvalitete u sadašnjem App Storeu za aplikacije prilično dobar. Uvijek ono što je zaista dobro ispliva na vrh, a razno smeće dobije negativne ocjene i ostane zakopano.
Sank
28-01-2012 | 11:37
Besplatne knjige dostupne su i na HR Storeu, evo ja upravo skidam besplatnu "Life on Earth" od E.O. Wilsona, a koja se spominje u keynoteu za iBooks Author. S obzirom na to, vjerojatno bi se mogli objaviti besplatni udžbenici na hrvatskom jeziku i pojaviti u Books Storeu za HR. Sramota je da se do dan danas nisu riješila ta pitanja vezana uz autorska prava kod nas pa da konačno i mi imamo sve blagodati iTunesa i svega ostalog. Jadno je to ako ćemo to dobiti tek kad prodamo svoje guzice EU :sad:
NenadX
28-01-2012 | 12:22
Ako postoji knjiga na engleskom u hr storu, zasto nebi hrvatska knjiga bila u us storu? Sta je sa iseljenicima? Ljudima koji uce strani jezik ili ne govore jezik zemlje u kojoj zive i rade?
dpasaric
28-01-2012 | 16:35
Možda je i moguće, to je bila čisto teoretska rasprava jer smo i prije imali situacije gdje nešto iz US storea nije raspoloživo kod nas. Pratimo situaciju...
dot
29-01-2012 | 00:39
ovaj nacin sa OsXDaily sajta zbilja funkcionira. Doduse, kod mene uz par restartanja. Meni se ne svidjaju oskudne eksport opcije - sve se svodi na iPad, te pdf i txt gdje se moze zaboraviti na interaktivnost. Cekam da dodje iPad 3 pa da cijen starih padnu... ili da konkurencija.sm isli nesto za ostala tablet racunala... :-)
drlovric
30-01-2012 | 06:53
Jedno mi nije jasno. Tko vrsi lekturu tih knjiga? Sad ispade da svaka "mawa", "swatka" blogerica moze napisati knjigu, nazvati je "Atomska fuzija danas" i konkurirati u moru strucnih knjiga?

Pa ti to skines, pa vidis da je smece, pa moras negativno komentirati, da bi drugi ljudi znali. Jel to taj put?

Autor kada salje knjigu na klasicno tiskanje, izdavac valjda zahtjeva ili vec ima skolovanog lektora, pa koliko-toliko pismen sadrzaj ugleda svjetlo dana.

Sacuvaj me Boze strucnih knjiga na HR jeziku, ali pisanih lokalnim dijalektima :D

Ipak, meni je ovo super stvar :-) Sa zanimanjem pratim razvoj dogadjaja...
smayoo
30-01-2012 | 12:14
Lektura i recenzija nisu isto. Lektura je jedan problem, i čini mi se da je ovdje to ostavljeno na dušu autorima. Recenzija je stručni kritički sud o knjizi (češće stručnoj, nego beletristici) koji bi trebao biti orijentir o kvaliteti sadržaja u stručnom smislu. U principu niti jedan udžbenik (ni školski, ni sveučilišni), pa ni iole ozbiljnija skripta, ne ide u uporabu bez barem nekoliko pozitivnih recenzija. Ali to su mehanizmi koji nisu nužno uključeni u ovo.

Jasno je da bilo tko može ovdje objaviti knjigu bilo kojeg sadržaja s bilo kojim naslovom, i to proizvoljno nepismenu, ali relativno je malo ljudi koji uopće imaju volje pisati :-)
Breed
30-01-2012 | 13:03
Rekao bih da se broj ljudi koji imaju volje pisati smanjuje povećanjem broja blaziranih hipstera koji su "sve vidjeli"... :-)
dpasaric
30-01-2012 | 22:17
Mene veseli konverzija nekih udžbenika i dodavanje interaktivnih dijelova, dakle sadržaj je zapravo već znan i provjeren, samo se seli na novi prošireni i lako dostupan medij (ako si dovoljno bogat da imaš iPad naravno!).
MacSlavko
31-01-2012 | 03:02
Ja sam kupio Al Gore-ov Our Choice i to me je oduševilo. Fakat se cijela obitelj jedno tjedan-dva nije skidala s iPada i svih tih interaktivnih sadržaja koji su u knjizi...
Onda je došao iBooks Event i predstavljanje Life on Earth i ponovno tjedan dana navale na udžbenik...
No, onda sam htio poskidati i druge udžbenike (fiziku, kemiju...) i ostalo s te police gdje su navodno udžbenici, no ne mogu nikako doći do toga?! A rekoše na onome Keynote-u da su dodali i poseban odjeljak za Textbooks, te stoji i ScreenShot toga (http://www.apple.com/education/ibooks-textbooks/), no ja to nemrem iskopati?

Prosvijetlite me :-)
Kenns
02-02-2012 | 13:33
Prisjecam se clanka i komentara kada je iPad prvi put predstavljen ... predikcije su bile totalna fula, a iPad danas puno vise od samog racunara
dpasaric
02-02-2012 | 19:26
http://www.jabucnjak.hr/clanci/ipad/dobro-nam-dosao-ipad.html

Super je čitati komentare naših kolega ovdje iz tog vremena! Jao-jao, nema USB, smeće jedno, kome to treba... :-)
dpasaric
04-02-2012 | 00:03
Evo i potvrde da Apple ne ograničava distribuciju autorima, samo traži da ono što se napravi s njihovim programom bude objavljeno kod njih...

Apple has now clarified the note to read:

"If you want to charge a fee for a work that includes files in the .ibooks format generated using iBooks Author, you may only sell or distribute such work through Apple, and such distribution will be subject to a separate agreement with Apple. This restriction does not apply to the content of such works when distributed in a form that does not include files in the .ibooks format."
Vanjuška
04-02-2012 | 15:21
Davore, dobar link, zaboravio sam na njega... Čitam i nađem sebe: "Gledajući naprijed vidim veći i bolji Mobile Me, zajedno sa ovom akvizicijom Lala-e, mislim da nije daleko dan kada će sva naša mjuza u iTunesima biti na webu, uvijek spremna za streamanje. Slike na MM, kao i ostalo što nije neophodno da bude na iPhoneu/iPadu. iPad ovakav kakav je je temelj, ono što radi, radi izvrsno. Što ne radi, radit će s vremenom, polako. Radije imam ovakav uređaj sada, nego smeće od konkurencije koje može sve i više, no uz konzekvence, skoro nikad ugodne. :-)"

Od sad me zovite The Vizionar. :P
dpasaric
04-02-2012 | 15:29
Pa da, to je to! :-) Mene posebno vesele "hejteri" koji su tada napali iPad kao skupi promašaj, a nama starim Mac korisnicima je odmah bilo jasno o čemu se tu radi... :-)
petros
05-02-2012 | 22:05
Da li ima način da se knjige u nuždi čitaju na iPhoneu ili iPod touchu?? Znam da je presitno ali recimo da si negdje daleko i moraš do informacije koja je u knjizi, zašto bi to ograničili? Ja bi volio da mogu neke knjige imati na svom iPod touchu!
HardcoreMAC
20-02-2012 | 14:20
YES !!!!!!
Boškardin
23-02-2012 | 17:40
Na US Store upiši Skočilić i evo par srednjoškolskih udžbenika koje je napisao “Jabučar“. Treba pričekati kad se budu mogle besplatno skinuti i na HR Storeu.
Marko
23-02-2012 | 17:46
Kako doć na US store? Mislim mi smrtnici koji tamo nemamo account...
dpasaric
23-02-2012 | 18:39
http://www.jabucnjak.hr/ifaq/softver/kreiranje-itunes-appstore-racuna-bez-unosenja-kreditne-kartice.html

Evo, opisano je u našem iFAQ... :-)
Marko
24-02-2012 | 12:54
tenx!
Boškardin
01-03-2012 | 17:16
iBook Author i nekoliko srednjoškolskih udžbenika:
http://itunes.apple.com/ie/artist/veljko-skocilic/id500495264?mt=11
dpasaric
01-03-2012 | 17:32
Ha! Odlično! Počelo je, počelo... :-)

U zdravom i razvijenom društvu svi udžbenici bi trebali biti besplatni uz podršku države. Vjerujem da će se to na kraju i dogoditi. Dok se naše Ministarstvo snađe, mnogi profesori i učenici će sami konvertirati udžbenike na iPad...
john_st
30-03-2012 | 18:28
Postoji li možda mogućnost previewa na iOS simulatoru?
Anonimac
01-09-2012 | 19:40
Pozdrav svima,

molim pomoć oko uploda knjige na iBookstore. Knjigu sam napravila u iBooksAuthoru i sad nastaju problemi.
Prvi je taj što se knjiga prebacuje pomocu iTunnesProducer a koji nema u izborniku ociju za HR jezik. S obzirom da nema podršku za hrvatski odabrala sam slovenski samo da vidim kako to funkcionira i uplodala sam knjigu. Kad kliknem na manage your book javlja mi:You do not currently have any books to manage.


Drugi problem se javio oko ispunjavanja aplikacije za Paid books account. https://itunesconnect.apple.com/WebObjects/iTunesConnect.woa/wo/15.0.0.11.9.3.1.11.1.0.3

Pod obavezno treba upisati U.S. Tax ID. Pronasla sam formular i za to i poslala faxom.

Na forumu piše ovo: https://discussions.apple.com/thread/3689758?start=0&tstart=0

Zanima me da li je netko od vas to radio i kako?

Ako to ne funkcionira molim vas uputite me kako mogu jednostavnije uplodati knjigu. Znači PDF format na iBookstore?

srdačan pozdrav
Renata

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
 • iLeo: Dali netko ima staklo za iMac 27"?
 • Air: :D
 • Air: ha, ha, ha... Jupi! Tnx!
 • Air: :D
 • Riba: Dvotocka i veliko D!
 • Air: ipak nisam odustao :)
 • Air: [link]
 • Air: odustajem :)
 • Air: evo prvi sam pejstao a drugi napisao, oba su smola
 • Air: :laugh:
 • Air: :laugh:
 • Riba: Paste radi normalno, mozda je bio neki ekstra karakter u clipboardu?
 • Riba: :)
 • Air: ovaj emotikon sam napisao, a one prethodne sam pejstao
 • Air: vidim ja da netko zna. Al problem što ja ne znam :(
 • Riba: :D
 • Riba: :)
 • Riba: Smiley bez nosa bi trebao raditi
 • Air: kako treba ispravno staviti emotiken na vikalicu? Nešto me neće...
 • Air: :laugh: :laugh:
 • Dijete: Mogli bi “U spomen....” stranice puknut i crno... pa da se pripremimo za novu iMac liniju, omogucit randomizaciju boje foruma.... sanjao sam sinoc onaj divni Rozi jabucnjalk - otud ova glupa ideja...
 • john_st: Ovo ko onaj vic kad Mujo zatekne Fatu u seksu s crncem i zaviče: "Šta radi ovaj crnac u mom krevetu s tobom Fato?" a Fata odvrati "Čuda Mujo, čuda!" :D
 • Riba: Djuro, 6.1 je kanta, ali i dalje stoji sto si rekao. :)
 • Djuro genijalac: Sve! Mali ga koristi za faks kao mac , apreko bootcampa vrti gore solidworks i catiu bez po' beda! Čudo od stroja!
 • drlovric: Sta radite na tim starim Mac Pro? VIdeo editing?
 • smayoo: pogledaj u oglasniku
 • invictus: Ovi na Njuškalu i drugim HR-oglasnicima traže cijenu kao da su suho zlato.. :D
 • invictus: Večer svima, da li netko od vas prodaje Mac Pro 6,1 (Late 2013)? Ili možda ima netko savjet gdje ga uzeti po nekoj normalnoj cijeni?
 • smayoo: RIP :(
 • JOHN: RIP Saračević.:-(
 • drlovric: ihorvat: Kupi americki i uzivaj u zivotu. Neko ti samo posalje kod, i sve radi i kod nas.
 • smayoo: [link]
 • Air: Eto otišao i Đorđe Balašević. Počivao u miru :(
 • ihorvat: ekipa kakva je situacija s apple careom u hr, kako ga nabaviti?
 • JOHN: Ja takve poruke momentalno brišem
 • FiFi: Hahahaha
 • VooDoocarp: @FiFi ..nego jel imaš ti neki kontakt od te klijentice što šalje po 2t eura da je se oženi.. pitam za frenda :D :D :D
 • big_mac: Ma to je bilo gotovo nakon par poruka,nikakvo znacajno vrijeme nisam izgubio na tom prevarantu.
 • smayoo: Kako ti se uopće da gubiti vrijeme na takvo dopisivanje?
 • big_mac: Kako ti meni nepoznatom covjeku mozes vjeroavat i spreman si mi uplatiti novac unaprijed? Kako znas da cu ti ja nakon toga poslati ajfon? On odgovara neke sulude stvari tipa da je on bio posten cijeli zivot i da ocekuje isto od druge strane i da nikada nikoga nije zaje... :-D
 • big_mac: Jasno, sve su to prevare jer prvo i osnovno se postavlja ono sto sam ja njega pitao a to je sljedece
 • drlovric: Znam jednog koji je dva puta poslao kapare preko WU za neke SUV debelo ispod cijene. Prvi put su ga prevarili, a drugi put je kao "bio pametniji" pa je opet popusio foru :D
 • jzelko: Kruta stvarnost !
 • Riba: Strasno.
 • FiFi: Neki ljudi nisu pametni dok su drugi toliko nesretni i očajni da ne vide (ne žele vidjeti) stvarnost
 • FiFi: A s druge strane kolegice u firmi nisu mogle klijenticu odgovoriti da Western Unionom već treći put pošalje 2000EUR "jadnom disidentu" iz Kolumbije kojem prethodne uplate nisu došle, a njemu novci trebaju da dođe do nje i oženi juč.
 • FiFi: Toliko je debilno da ne možeš vjerovati da ljudi na to nasjednu
 • FiFi: @big_mac Poslat će ti e-mail s "potvrdom" da te lova čeka na prijelaznom računu, a poseban "izvršioc" čeka da mu pošalješ sken potvrde da si poslao pa će pustiti lovui na tvoj račun.
 • Riba: Moguce SEPA chargeback?
 • big_mac: Prodajem ajfon i javi mi se na whatsup covjek iz njemacke oce kupit,da mu ga posaljem i da ce mi platit unaprijed na banku.Kazem ja da moze al cu mu poslat mob tek kada mi novac sjedne na racun i dignem ga tj. imam fizicki u ruci a on kaze moze nema problema.Znam da su to prevare ali cisto me zanima kako varaju? Ima li netko iskustva i gdje je tu prostor za prevaru?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO