Davor Pasarić 05.05.17

Apple je zapao u neobičnu situaciju s Macovima; jedina serija računala koja je svježe obnovljena jest MacBook Pro. Kupci se suzdržavaju kupnje stolnog Maca jer ne žele uložiti velik novac u novi-stari Mac. Izuzev prijenosnika, ostatak palete zastario je toliko da je došlo do presedana u Appleovoj praksi: Mac Pro u prodaji star je četiri(!) godine, Mac mini tri godine, a tek je iMac nešto noviji s gotovo dvije godine radnog staža. Što se zbiva?

Iako su ovo tek "novinarska nagađanja", možemo pričati o nekoliko teorija što se zbiva u Cupertinu. Znamo da kompanija stoji bolje no ikada; rezerva gotovine im je tolika da bi mogli kupiti par balkanskih zemalja i još npr. Grčku, pa se jamačno ne radi o tome da Apple nema sredstava za R&D, tj. za istraživanje i razvoj. Jesu li možda fokus potpuno usmjerili na iOS i mobilne uređaje? Oni im svakako donese najveći dio prihoda, ali rekao bih da ta logika ne može funkcionirati u kompleksnom eko-sustavu kao što je Appleov. To je kao da proizvođač automobila zaključi da mu je prihod najveći od prodaje rezervnih dijelova i usluga servisa, pa prestane proizvoditi sama vozila, tj. ono što je u temelju tvrtke. Moguće da bi kratkoročno i zaradili više, ali dugoročno bi vozači prešli na potpuno drugu marku. Jedna od ključnih vrijednosti Appleovih proizvoda je jedinstvo hardvera i softvera i gotovo potpuno transparentna kompatibilnost svih uređaja u tom sustavu. Ako oni sami zanemare neku od karika u tom sustavu, u konačnici će urušiti i cjelinu. Vjerujem da nisu toliko umišljeni i bahati da učine takvu pogrešku.

MacPro 2018 koncept
Entuzijasti su izradili neslužben koncept dizajna buduće Mac Pro 2018 radne stanice

Što se zbiva s čak četiri godine starom Mac Pro serijom ipak je otkriveno u još jednom presedanu za Apple - unaprijed su najavili novi proizvod, Mac Pro 2018 i njegov koncept za koji se zna da će opet biti modularan. Pritisak profesionalnih Mac korisnika ipak je bio tolik da su morali objaviti što se zbiva jer bi ih napustila najvjernija korisnička baza - digitalni kreativci i macOS developeri. Zašto je trenutačni Mac Pro zapeo? Priznali su svoju grešku, krivo su predvidjeli termalni kapacitet kućišta; sve je bilo sjajno u trenutku kada su ga konstruirali, ali nisu znali da će nove generacije grafičkih procesora najviše klase tražiti još daleko veće mogućnosti hlađenja, a isto važi i za brže Xeon procesore ili veći/više SSD-a. Možemo sada teoretizirati da su mogli zadržati taj koncept i jednostavno produžiti kućište u obliku valjka, ali onda bi vjerojatno polomili dizajnersku viziju i proporcije koje su kod Applea uvijek dobro promišljene i važan dio priče. Govori se da će novi Mac Pro koristiti i novi Apple 8K monitor i vjerujem da je to vrlo vjerojatno - jer ako znamo da dvije godine star iMac koristi 5K rezoluciju, 8K bi bio minimum za jednu radnu stanicu najnovije generacije.

MacPro 2018 koncept
Zajednica profesionalnih korisnika jedva čeka povratak modularnosti

Sada znamo što se zbiva s Mac Pro radnim stanicama i samo treba biti strpljiv, barem do sredine 2018. godine, ali što je s iMacom? Vjerujem da su to povezane priče - naime, kruži glasina da je moguć "iMac Pro" kao međufaza do novog Mac Pro, a radilo bi se o iMacu koji bi umjesto i5 i 7 procesora koristio neki od punokrvnih Xeona. To bi čak mogao biti vrlo dobar stroj, pogotovo ako se u njega uspije ubaciti neka zaista moćna grafička kartica, ali tu se vraćamo na problem hlađenja u toliko tankom i elegantnom kućištu. Kakogod, novi iMac je izgledno prvi u nizu stolnih Macova koje ćemo vidjeti i on svakako dolazi na tržište ove godine.

Mac mini je neopravdano zapostavljen. Osobno volim njegov koncept jer korisnik povoljno dobije izvrstan i vrlo upotrebljiv Mac. Vjerujem da bi to tržište mogli snažno proširiti da su se malo potrudili oko njega. Žao mi je što su u zadnjem izdanju uklonili mogućnost proširenja RAM memorije. Postavlja se pitanje hoćemo li uopće vidjeti neki novi Mac mini u ovoj formi? Naime, nova generacija MacBooka pokazala je da se hardver takvih karakteristika bez problema može zapakirati u kućište ne veće od Apple TV kutijice. Već godinama zagovaram ideju da Apple predstavi "Mac nano" u takvoj formi i konkurentne cijene, a postojeći Mac mini bi mogao postati snažniji i bogatije opremljen, s grafikom klase MacBook Pro prijenosnika, ponovno proširivom memorijom i SSD-om. Ah, Mac snovi... :-)

Za kraj možemo iznijeti i još jednu avangardnu teoriju koja nije bez osnova; novi Macovi se toliko čekaju jer Apple namjerava opet, po treći put u povijesti, promijeniti cijelu arhitekturu i prijeći na svoje centralne procesore i postati nezavisan od Intela. U ovom trenu mi se to ne čini visoko vjerojatno, ali svakako nije teorija koju možemo odbaciti! :-)

Kakva su vaša predviđanja? Kako bi izgledao vaš idealan stolni Mac?

 

Komentari  

smayoo
+2 06-05-2017 | 08:14
Kad već maštamo, i ja bi rado vidio promjenu arhitekture i onda - stolni dock i laptop dock za iPhone. Znači - iPhone 8 s 256 GB pohrane, formata ne većeg od sadašnjeg iP 7.
Laptop kućište od 15" koje se sastoji od iP slota s lightning dockom, 2-3 USB-C, ogromne baterije, QWERTY tipkovnice, touchpada i 15" LCD-a. Sam hardver iPhonea bi već sad bio više nego dovoljno jak za ganjati osrednji laptop.
Desktop kućište, da li u formi iMaca ili Mac Minija, s nekim većim SSD-om (recimo 1TB), eksternom jačom grafuljom, thunderboltom, USB-om, ethernetom i HDMI-jem (jednim ako je u formi iMaca, za dodatni display, ili dva ako je u formi Minija).
Citiraj
dpasaric
06-05-2017 | 10:05
Vjerojatno budućnost i nosi neki oblik takve konvergencije svega. Ove nove generacije mobilnih procesora nadilaze potrebe valjda 90% prosječnih korisnika računala, ne samo da su dovoljni za surfanje i uredsku upotrebu, već imaju kapacitet i za nimalo naivne 3D igre. Tek neka napredna upotreba Adobe alata traži jače strojeve, a kada pogledamo u uzorku korisnika koliko njih koristi profesionalne softvere, CAD aplikacije, 3D modelere i renderere, onda zaista nema potrebe da "general public" računala imaju toliko snage. Gledam svoje korištenje preko dana, a ja sam u multimedijskoj branši - moje zauzeće procesora uglavnom se vrti od 5 do 30%. Tko zna, možda u budućnosti opet vidimo neki Appleov koncept sličan staroj PowerBook Duo realizaciji.
Citiraj
rusty
06-05-2017 | 15:29
osobno čekam iMac refresh. Da li će to biti neki iMac pro ili ne to ćemo vidjeti. U svakom slučaju ja sam prezadovoljan sa svojim ternutnim, i služi me uredno no mislim da je vrijeme za upgrade za slijedećih 5+ godina. Ovaj koji sada imam je u 7. i nadam se da će naći dobar dom kod nekoga.

Mac pro mi je osobno nepotreban, a mac mini opet traži dodatni display (ni njega ne isključujem), ali hoću vidjeti kako će se na svim ovim modelima riješiti grafički dio pa temeljem toga odlučiti.

S nestrpljenjem čekam.
Citiraj
petros
06-05-2017 | 18:52
Mogu pitati što je s igrama? U jednom trenu ste na Jabučnjaku pisali kako bi Apple TV mogao postati dobra kućna platforma za igre, SHUMP i to, ali sada nekako tišina. Zašto Apple ne bi u A-TV stavio neki jaki čip kao u iPad Air 2 i da onda to bude dobra i ne skupa platforma za igre? Sa toliko developer kompanija za iOS sigurno bi bilo puno koje bi dobre iPad igre napravile za ATV. Ili ovo što se nagađa da izdaju neki super mali Mac, ali da ga i učenici i studenti mogu kupiti i da na njemu radi sve bitno.
Citiraj
Riba
+1 06-05-2017 | 19:10
Mislim da je ATV i u trenutnom obliku sasvim dovoljno snažan za "casual" igrače, ali mislim da postoje dva problema. Ići u izravnu borbu sa Playstationom i XBOXom je trenutno nerealno (što ne znači da će tako biti i u budućnosti), ali još važnije - trenutni koncept App storea koji je stvorio kulturu rušenja cijena do iznemoglosti sigurno neće privući "premium" developere i igre. Oni koji su već aktivni sigurno ne mare previše za ATV kada imaju milijunsko tržište mobilnih uređaja.
Apple je već pokazao da se namjeravaju orjentirati na TV i streaming usluge, ali i tu je sve još u fazi opipavanja terena. Ne bih se čudio da u nekom scenariju potpuno ukinu ATV ako ne pronađu odgovarajući poslovni model za cuclanje para.
Citiraj
dpasaric
06-05-2017 | 22:23
Možda i ne treba "ići u borbu", nego jednostavno da naprave platformu koja to može, a tehnički su vrlo blizu toga, a onda ako developeri i tržište to prepoznaju i stvar upali, super! Ako ne, i dalje ostaje "tek pametna televizija". Kvaka kod tih pametnih televizija je što novi modeli postaju toliko dobri da Apple TV mora ponuditi neke ključne inovativnosti ako žele da ga ljudi kupe pored onog što već nudi sam TV uređaj, a danas je to mnogo. Ove zadnje Samsung generacije s Androidom i po 4 jezgre mogu gotovo sve što ti treba. Zanima me hoće li biti što od ovog Siri smart speaker trača?
Citiraj
Anonimac
07-05-2017 | 09:26
Komentirate samo Macove, a mene zanima što je s monitorima? Kao da nas guraju da kupujemo tuđe minitore iako su im svi dosadašnji bili uspješni i vjerujem dobro prodavani. Zar im je zaista lakše prepustiti to kompanijama kao LG umjesto da samo monitor iz iMaca stave u svoje kućište i prodaju? Glupo.
Citiraj
smayoo
+1 07-05-2017 | 14:43
Ja sam nedavno kupio rabljeni Apple Thunderbolt Display 27" i zadovoljan sam, ali činjenica je da sam ga rabljenog platio koliko bi platio novi LG monitor tog formata *I* novi Thunderbolt 2 dock. Odlučio sam se za ovaj monitor jer je stol fakat puno čišći i uredniji na ovaj način, ali godinama nisam ni pomišljao na takav scenarij jednostavno zato što je to jako puno novca za (meni) ne toliko bitan benefit. Vjerujem da mnogi razmišljaju kao i ja i da im monitori zapravo nisu išli nikako pa su zato od njih i odustali.
Citiraj
mihaelamj
07-05-2017 | 17:47
Takodjer, kao smayoo kupila TD prije god dana za cca 45% cijene.
Skup ali super rad I sa MacBook Pro 2016, imam adapter.
Sad jos prelazim na clamshell, ma nikako hrabrosti da zatvorim poklopac :).
Citiraj
dpasaric
07-05-2017 | 21:33
Uvijek sam preferirao Appleove monitore i nikada mi nije bilo žao platiti više za njih, ali kada smo kupovali za firmu zadnje Mac Pro nismo imali izbora nego smo morali kupiti LG. Nisu oni loši, ali vidi se razlika u kvaliteti izrade (samo kućište), a i ergonomija kontrola je upitna. Jedva čekam da Apple ponovo ponudi svoj monitor i nadam se da hoće.
Citiraj
bigallzg
+1 10-05-2017 | 23:16
Po meni ovo sve nebi se dogadalo da je Jobs ziv.
30 godina sam Mac korisnik ali ovo zanemarivanje Macova mi se nimalo ne dopada.
Ja smatram da Tim Cook nije ni sjena od Jobsa i zato Apple usporava. Da usporedim nekada kada prestave novi proizvod isti dan je u prodaji i svako predstavljanje je bilo genijalno. Danas imas proizvode koje mjesecima cekas da dodu u prodaju nakon njihovog predstavljanja npr Air Pods.
Citiraj
dpasaric
+1 11-05-2017 | 22:33
@bigallzg - Naravno da nije niti sjena, za imati sve kvalitete koje je imao Jobs trebaju barem 3 kvalitetne osobe (i još jedna malo prgava), a to štreber Tim Cook ne može, ali i ne pokušava biti. Tu smo sada, pravog vizionara Apple sada nema, njima bi trebala osoba poput Elona Muska, ali da je ipak malo užih interesa, u njihovoj branši. Vjerujem da je Jobs živ da bismo već imali potpunu konvergenciju macOS-a i iOS-a, njemu bi to bio logičan put - unifikacija i pojednostavljen je svega do krajnjih mogućih granica za korisnike. Isto tako vjerujem da on ne bi zapostavio profesionalce na način koji se sada čini.
Citiraj
Anonimac
11-05-2017 | 23:33
Modularni Mac Pro 2018.... ili prije 2019

hmmm... ovako ja to vidim
Sve se može zamijenti, CPU, GPU, sve moguće kombinacije RAM, SSD itd itd....
ALI
sve u proprietary apple formi, nekakvim ultra skupim modulima za 2-3 puta veću cijenu nego standardne komponente....
a base model za cca 5000 USD

i onda kad se ni taj ne bude prodavao kako treba, onda će dignut ruke od svega i reć... mi pokušali, nije išlo i MP bye bye
Citiraj
dpasaric
12-05-2017 | 13:30
Ne vidim takav crni scenario! :) Upravo i da naprave mnogo stvari custom u svom Apple stilu, vrlo brzo bi se našle third-party strane koje bi nudile alternativna rješenja. To smo već imali u povijesti, sjetimo se samo prvih PowerPC Macova koji su imali čak i CPU na daughtercardu i gdje su onda proizvođači poput Powerlogixa uskakali i nudili rješenja bolja i brža i od samog Applea.
Citiraj
Anonimac
12-05-2017 | 14:18
Pa problem i je u tome što apple gledaš kroz ružičaste naočale pa ništa ne izgleda tako crno :-)))

Zar je problem najbogatijoj IT kompaniji na svijetu napraviti stroj poput HP-Z radnih stanica, bez otkrivanja tople vode, a i njihova "novootkrivena" topla voda i dalje nije ništa drugo nego standardna komponenta u posebnom kućištu tj. dizajnu samo da te prisile da kupuješ njihovo ili kako si rekao od third party strane što isto tako nije jeftino. Zašto uopće korisnike dovoditi u takvu sitaciju da moraju posezati za alternativnim rješenjima, a skupo plaćati inicijalnu konfiguraciju? Dakle na neki bizaran način radiš hackintosh. MacOs je odavno prestao bit onaj odlučujući faktor gdje si progutao veću cijenu samo zbog OS-a.

Ne znam... nekako mi se taj Apple sve više gadi... ne rade tehnološki ama baš ništa naprednije, a cijene se dižu u nebesa. Čemu alu monitor? Da istina, manje zvuka škripave plastike, ali zar nije ekran najbitniji.
I još inzistiraju na staklu ispred što je smrt za kolor reprodukciju, jeftinim trikom dobiju bolju crnu, a ti više gledaš sebe u monitoru nego sadržaj....
Citiraj
dpasaric
12-05-2017 | 20:56
@Anonimac - koji to dio na starim modularnim Mac Pro je bio Apple-specifiča n? Diskovi su standardni, ECC RAM standardan, optički pogoni - standardni, nove PC grafičke dan danas idu u njih, čak se i PCI slot bazirani SSD može staviti i lijepo rade. Prošli model, nemodularni, "Valjak" Mac Pro nije uopće imao mogućnost za proširenje ičega (osim RAM-a) - bilo to od Applea ili ne. Zato mislim da će to što sada slože za idući model ipak biti nešto razumno i solidno.

Što se tiče monitora, da, tu su predugo ostavili rupu u profi segmentu, ali s druge strane zato su svoj zadnji profesionalni monitor (Cinema 30") napravili toliko dobro da ih profesionalci dan danas koriste. Taj monitor je toliko bio ispred vremena da je i danas teško naći usporediv monitor za kvalitetan DTP i sličan posao.
Citiraj
Anonimac
13-05-2017 | 23:22
@dpasaric

Ne govorim o MP 5.1 ili ranijim već o onome što predviđam za taj fantomski 7.1 ili kako se već bude zvao.
Ja imam 5.1, stroj još dobro radi, ali skoro ce bit vrijeme za novi i gledajući sad apple stvarno nemam šta za kupit. laptopi me ne zanimaju, imac je defacto laptop s većim monitorom, zaljepljen po svim šavovima i kao takav mi je neinteresantan. nMP je bez obzira na nedavni price drop još uvijek ultrabezobrazno skup i dokazano nekvalitetan (za 3 slučaja osobno znam), a i nije baš zadnja riječ tehnike.

Nedavno me frend nagovarao da napravim Hack, i OK to je neka buduća opcija, ali nisam baš siguran da mi se da. Moj jedni problem je Adobe CC. Da postoji za Linux, uopće se ne bi zamarao s Macovima. Ovako još testiram i Win10 i gledajući kolege iz branše (motion design, VFX, 3D) i kod nas i vani, nitko ne ferma mac već jako dugo. VFX kuće su na Linuxu odavno, nakon toga ide Win 10, a macove koriste još jedino u montaži zbog možda FCP-a (onog starog). Čak i glazbenici lagano odustaju od Apple-a jer brate previše košta, a većina DAW-ova je i na windowsima...


Što se monitora tiče, kolko god dobra bila Cinema 30 se nije mogla mjerit s EIZO CG serijom ili NEC multisync serijom za praktično istu cijenu.... nemogućnost prave hardverske kalibracije i kontrola isključivo preko OS-a...
a ova špiglasta TB sranja od zadnjih displaya neću ni komentirat.
Citiraj
dpasaric
14-05-2017 | 02:12
@Anonimac - To je u redu, da svatko ima predviđanja iz neke svoje perspektive. Zeznuli su, to nije sporno. I nisu morali zeznuti, ali očigledno kritični ljudi u kompaniji nisu imali sluha/vremena/v izije da vode i taj dio onako kako bi trebalo - ili da barem postave ili ovlaste stručnjaka koji bi to hendlao onako kako profesionalna zajednica priželjkuje.

Vjerujem i da je lako nama njurgati sa strane, ali tko zna čime su se sve oni bavili, kojim problemima su dali prednost, jesu li uopće imali ljude od povjerenja na raspolaganju koji bi vodili razvoj. Otišli su u slijepu ulicu, uostalom, i Jobs je, pa se izvukao. Mislim da je velika stvar to što su napravili presedan i priznali svoju grešku.

Moje predviđanje je da će novi Mac Pro 7,1 biti taman ono o čemu maštamo. Postojeći 6,1 (imam ih 4 u blizini, 2 u firmi) lijepo rade i izuzev jednog krepanog RAM modula nije bilo problema. Njihov problem je više konceptualan - Apple je vjerovao neizmjerno u OpenCL, a to se jedva koristi, pa cijela priča s dvostrukim GPU nema mnogo smisla. I još ih je onda u cijelom tom GPU svemiru NVIDIA prestigla s CUDA tehnologijom na kojoj stalno radi, pa sada ispada bolje imati nabrijani 5,1 + neka bijesna NVIDIA, nego 6,1.

Kolega mi ima Eizo 30", kupljen par godina iza Cineme, ne znam, meni ne izgleda trunku bolje od Cineme, jedino stoji da se uz njega isporučivao kalibrator, ali kome je to presudno, može to izvesti i na Cinemi. Stoji i ono što si rekao za FCP, to je isto bio fijasko s novom verzijom koji su tek sada malo doveli na red, ali i dalje to nije onaj softver koji je mogao sve bez problema kao stara sedmica. Vjerujem da će za izlazak novog Mac Pro pripremiti i neki dobar softver, nešto što će biti razlog za kupnju takve radne stranice koja sigurno neće biti jeftina.

Meni je samo žao što oni ne nude i samo "Mac", jedno zasebno računalo koje bi bilo negdje između Mac minija i Mac Proa. Vjerujem da bi imalo mnogo kupaca.
Citiraj
Anonimac
14-05-2017 | 09:39
@dpasaric
oh yes....headless mac classic :-).... da to je nesto cega bi radije imao dva komada nego jedan ultraskupi macpro. Ali apple ko apple nema sanse da to napravi jer bi time samo kanibalizirali prodaju nekih drugih modela npr imaca. Vecina profija kojma ne treba pro, a ne podnose all-in-one, bi radije kupili to. A pogotovo sumnjam da bi takav mac bio imalo modularan, barem da prima klasicne PCI-X graficke.... no way man....

Po meni, jedini pravi put bi bio Mac koji je u osnovnoj varijanti nesto kao mac mini, onboard grafika 16GB rama, za npr. 1200 USD, a moze se nadogradit s 64GB rama, dva M.2 ssd-a, PCI-X GPU. Bez propriatary ssd utora. Vanjski napajanje bi bilo mrak. Jeftino i brzo za zamijeniti, a stroj bi se manje grijao.
Tako bi mac mini dobio zamjenu, a macpro jeftiniju alternativu.
Citiraj
dpasaric
14-05-2017 | 12:13
@Anonimac - Da, slažem se, i ja bih pristao na takav Mac mini, često smo to ovdje komentirali i razmišljali u tom smjeru. Čak bih pristao i na appleovski kompromis da su samo dvije stvari izmjenjive - SSD i RAM, ali da onda ponude u Miniju izbor onih grafičkih kartica koje ima iMac. Gomila ljudi bi obožavalo takav stroj, ali to zna i njihov marketing odjel, pa ga namjerno stopiraju jer bi, kao što dobro kažeš, kanibalizirali iMac, a vjerojatno i Mac Pro (jer osim za high-end 3D i 4K video i nije potrebno toliko snage).
Citiraj
Anonimac
16-05-2017 | 11:03
apple je top kompanija u svijetu (najvrijednija) ona je strateška na razini američke industrije, pa zar ne visite da oni samo grade "server fields" za prikupljanje podataka sa iphona ...zajedno sa google search i android raspolažu sa 95 posto svia podataka na internetu ...to je njihov zadatak ,...kakav mac kakav fcp...wake up ...vremena se mijenjaju
Citiraj
dpasaric
16-05-2017 | 14:18
Nije sporno da će oni s najviše podataka biti vremenom i najbogatiji, ali ne bih išao duboko u teorije zavjere i slične teme nekih "viših misija", oni prije svega odgovaraju svojim dioničarima i gledaju kako zaraditi što više para. Dio svoje poslovne politike zasnivaju na licence agreementu s korisnicima koji jamči visoku razinu privatnosti podataka (za razliku od Googlea) i to je njihova prednost u odnosu na konkurenciju. Apple je više puta rekao da podaci korisnika nisu njihov biznis. Druga je stvar što se uz "big data" koncept (ali i zadržavanje privatnosti) može izvesti sve bolja i bolja AI rješenja za mnoge usluge koje mogu biti korisne. Možda sam idealist, ali bolje i to nego da upadnem u vrtlog paranoje. Moja teorija je da je većina svijeta zapravo nesposobna za bilo kakvu veću urotu iz razloga lijenosti, šlampavosti, "lako ćemo" ili pak iz čiste nekompetencije. :)
Citiraj
Riba
+1 16-05-2017 | 14:35
dpasaric je rekao:
Moja teorija je da je većina svijeta zapravo nesposobna za bilo kakvu veću urotu iz razloga lijenosti, šlampavosti, "lako ćemo" ili pak iz čiste nekompetencije. :)


To! :)
Citiraj
smayoo
16-05-2017 | 15:24
I ja se s time slažem, ali ovdje ne govorimo o firmama koje spadaju u tu mediokritetsku masu, nego o svjetskim tržišnim liderima u inovativnim novim tehnologijama. Dakle, oni sami po sebi spadaju u gornjih 2%. Pak su itekako sposobni za urotu. :)
Citiraj
Riba
16-05-2017 | 15:37
Ali dioničare ne zanima urota, samo para. :)
Citiraj
Anonimac
16-05-2017 | 15:41
kakve teorije zavjere pa da im nisu važni podaci sto bi se gradili toliki hektari servera, uguglajte NSA data utah pa će vam i najveća teorija zavjere izgledati mala maca tamo već živi svačiji avatar,..ali oni to i ne poriču apple google microsoft su već po zakonu dužni njima davati podatke a nama prodaju priču kao apple je iznad države moš mislit,
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 minuta
 • Daddo: cariblanco... ukratko - može. udugačko može ali ovisi o sadržaju (formatu, kvaliteti istog) i o uređaju...
 • cariblanco: Da li se može sadržaj s laptopa strimati na smart-tv preko wi-fi mreže?
 • zabac: Priuceni lijecnik je vrac, a priuceni pravnik je drveni advokat.
 • smayoo: A ako ne znaš do sad koje sam ja struke i kojie sve poslove radim ili sam ih radio, onda to znači da se uporno već godinama svađaš sa mnom, a nikad nijedan moj post nisi s pažnjom pročitao. Ali, sad kad znam koje si ti struke, više me to ne čudi...
 • smayoo: Hammer, odgovorio sam ti. Za to što kćeri želiš, upišij je na kriminalistiku! :)
 • Dijete: I pri tom fakat ne mislim nista lose..
 • Dijete: Hit mjeseca mi je U Can't Touch This... cim otvorim Jabucnjak, krene mrdoguz...
 • Riba: A slazem se da djecu treba uciti da misle svojom glavom ali to se ne uci u skoli nego u obitelji, dakle jasno je gdje je problem.
 • Riba: Kurikulum nije metodika nego upravo sadržaj.
 • Hammer: nisi "moderan", i taj Bolonjski proces kada je uveden uvelike je umanjio kvalitetu znanja, jedina prednost je nekakva standardizacija, pa kada bilo gdje veliš da znaš strani jezik npr. B2 razine, poslodavac zna što može očekivati...
 • Hammer: To je trend odavno vani, nekakve šatro subspecijalizacije podspecijalizacija, pa dobiješ liječnika koji zna sve o zanokticama, ali nema pojma kako skinuti temperaturu... karikirano, ali je tako. OBrazovanje treba ići SADRŽAJEM uz svjetski napredak znanja, no ne treba mijenjati metodike (kurikulum), a upravo to žele da mogu uvaljivati kojekakve ideologije i pederluke unutra, jer inače nisi "
 • Hammer: Smatram da su naše škole i fakuzlteti odlični i da ne trebamo nekakve "nove kurikulume", jer isti idu za debilizacijom obrazovanja, za stvaranjem fah-idiota i ljudi bez širine u znanju, a time su podložni gaženju i ucjenama...
 • Hammer: Koliko kod nas ljudi čubi po kojekakvim ustanovama, uredima, pa i na najvišim razinama vlasti sa dokazano, ili jopš nedokazano, lažnim diplomama, uvjerenjima itd?? Svojedobno je i jedan klinac sa lažnom diplomom liječnika operirao (OPERIRAO!!) ljude po Vinogradskoj bolnici...
 • Hammer: Pa ima ih posvuda.
 • zabac: Zato vani ima priucenih lijecnika, pravnika, inzenjera...
 • Hammer: Kaj tebi nije jasno?
 • Dijete: Ja fakat ne vjerujem....
 • Hammer: A sada pričekajmo da nas Smayoo počasti sa svojim inženjerskim smjerom, meni nije svejedno, želim da i moja djeca idu u školu koju kada završe - znat će sve, ne samo u struci, nego na cijelom svijetu... naš Emil ima VSS, on je inženjer, sad još samo da nas počasti kojeg smjera i da prizna da ne radi u struci...
 • Hammer: obrtnici i ini nisu nikakvi VSS-ovi u 95% slučajeva... za stvoriti radno mjesto u prvom redu trebaju muda, kliker i vjera u to što radiš, sa našim školama si puno prije budeš tražio posao nego ga stvarao...
 • Hammer: Žabac, vani se cijeni RAD, a ne tvoj papir. Papir se cijeni kod nas jer smo mi iskompleksiran narod, gdje je pola stanovništva maltene nepismeno, svojedobno je popis stanovništva pokazao da cca 46% ljudi nema više od osnovne škole - ako ima i to... zar je takav pokazatelj ičega pametnog?? A ako gledamo profil obrazovanja, više srednjeobrazovanih stvara radna mjesta od VSS-a, ortnici i ini n
 • Hammer: Kohn, svaka čast, sve si točno, lijepo i vrhunski objasnio, pitanje je sada da li će to shvatiti određeni sveznadari kojima se to kosi sa liječenjem kompleksa i robovanju određenim predrasudama, kojima su ih valjda šopali od malih nogu...
 • Hammer: Smayoo, pitao sam te nešto...
 • JOHN: I paziti da se nekog ne omaložava na direktan način(glupan, debil i sl.) ili indirektan način(razno razne metode)
 • JOHN: Za mene je čovjek jedanko vrijedan bio KV radnik ili visokoobrazovana osoba i ne vidim razloga zašto te dvije osobe nebi raspravljale o nekoj temi koje se ne tiču područja u kojem ne spadaju oboje. To bi bilo kao da građevinar kažem konobaru da nema on šta samnom raspravljat o zdravstvu, politici itd. jer on nije istog stupnja obrazovanja kao ja
 • JOHN: A u obrazovanju obaveznom/neobaveznom svakako sam mišljenja da više treba voditi brige oko razvijanja komunikacijskih vještina
 • zabac: Visokoobrazovani ne rade konkretan posao?
 • zabac: Gluposti. Vani se cijeni i to jako obrazovanje. Kod nas dok god kila mozga vrijedi 10€ nam bude tako. Visokoobrazovani stvaraju radna mjesta kako bi onaj KV mogao raditi.
 • JOHN: Naravno, kod nekog konkretnog posla/zadatka neki preduvjeti se ipak moraju steći
 • JOHN: Za moje pojmove, u zdravoj okolini/društvu, čovjeka se ne cijeni po stupnju obrazovanja
 • JOHN: Zato je KV radnik zdravom logikom otišao tamo gdje će ga cijeniti, a visokoobrazovani uglavnom ostaju da ih se tlači ( podplaćenost, kašnjenje plaća, mobing itd). Toliko o tome dali je u stvari bitno koji si stupanj obrazovanja završio, a da u životu doneseš pametne odluke
 • smayoo: @JOHN: A zašto bi dobar KV radnik tratio život ovdje, trpio da se svi problemi traljavih organizatora posla i neodlučnih investitora lomi preko njega za trećinu plaće i 40 prekovremenih sati tjedno?
 • smayoo: @Hammer - pa pošalji je na kriminalistiku, ako to želiš, naravno! :D
 • cariblanco: Ja sam prestao čitat forum, stalno visim na vikalici...evo primjera kako se ljepo može upotrijebiti domaća riječ, a ne sb :)
 • Hammer: Smayoo, a čega si ti inženjer?? Pa da vidimo na koji faks da preusmjerim kćeri da i one budu tako namoguće pametne i stručne baš za sve, već i samim time što bi diplomirale tamo? Znam da si studirao u ZG, samo gdje...??
 • gladhr2: Zadnjih par dana sam prestao citati vikalicu... hahah
 • JOHN: A nigdje ni traga više dobrog KV radnika. Svi se prekvalificirali za IT. :-)
 • JOHN: Jbt led, svi prštimo od znanja. :-)
 • zabac: Ja sam završio ETF ili FER, nemam pojna, onaj u Unskoj 3. Pa što, nije me sram.
 • Dijete: ponestalo mi kokica.. idem ispec drugu turu.. :B
 • smayoo: Aaaaa, ti si, znači, kriminalist po struci? OK, sad je sve jasno... To je to, što se mene tiče. Sorry, da sam znao, ne bi te toliko podbadao... :)
 • Hammer: Osobito je taj promašaj u stavu vidljiv u politici, gdje ja ne vidim koristi od ikojeg faklulteta top-političara, osim ako na njemu nisu učlili kako na sopljačkati, izdati, prodati, oplindrati i zatrti. Jedino iskreno je u tome činjenica da ne traže, baš zato, nikakve stručnosti da bi bio premijer ili predsjednik.
 • Hammer: u, jer nemaš argumenata. Da imaš argumente, navodio bi njih, a ne se pozivao na fakultet, kojim očito želih "strašiti" neuke i iskompleksirane ljude da ti vjeruju jer si školovaniji od njih.
 • Hammer: Smayoo, ako je itko ovdje dokaz onoga što sam napisao, to si ti, koji očito smatraš da si najpametniji jer imaš faks (pa što, imam ga i ja pa ga ni ne spominjem, faks kriminalistike mi ne pomaže da budem dobar u Apple računalima, a ne pomaže ni za 99% drugih diploma i bilo čega drugoga... tako da spomen faksa samo znači da si iskompleksiran i da tim spomenom želim nametnuti da si u prav
 • Hammer: ah pametan, stručan, dobar, sposban za sve i svašta i na sve zna odgovor i ima rješenje, što je naivni zajeb u startu.
 • Hammer: U Hrvatskoj slobodno računaš i an to da ni doktorati nisu dokaz aposlutno ničega, imamo najviše doktora ekonomije po glavi stanovnika i kruha smo gladni... od Tuđmana naovamo ako nisi doktor, nisi fora, oko njega su bili samo doktori koji su ovu zemlju oplindrali, unazadili, opljačkali i prodali. No glup narod, iskompleksiran, pretpostavlja da ako netko ima neki faks ili doktorat, taj je odm
 • Hammer: Žabac, u pravu si, no stara izreka veli da je završeni fakultet dokaz samo uportnosti, nikakvog znanja. Sa druge strane, to znanje je relativno skučeno i usmjereno na određeno područje, pa ne znam koja je korist ako si ti i dr.sci. npr. veterine - je li to znak ili dokaz da si pametan, informatički pismen, straučan u npr. povijesti, tehnici, strojarstvu, Apple računalima, kriminalistici (k
 • smayoo: Daj makar samo jednom neku svoju tvrdnju potkrijepi nekim konkretnim dokazom ili izvorom. Nečim više od "ti si glup", "ti nemaš pojma", "taj tko to kaže je kreten" i sl. Ajde pls. Ajde makar jednom. Samo jednom. Molim te. :)
 • smayoo: Hammer, OK, ali svejedno - daj reci koji si to sve struke izučio! Faks ili ne, nema čak ni veze da li je formalna naobrazba. Daj reci koje si knjige ili kakve god druge izvore proučavao.
 • zabac: :)
 • Gotan: @zabac hahahah :*

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Koja Apple novost vas najviše veseli?

Registriraj se za sudjelovanje.
Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO