Za "stare" korisnike iPhone-a i iPad-a, iTunes trgovina (u daljnjem tekstu Store) je već dobro poznata stvar. Jer najveća prednost iPhone-a spram drugih telefona je upravo dostupnost nebrojeno puno programčića po prilično povoljnoj cijeni. Stoga koristiti iPhone bez pristupa na Store je kao imati Ferrari bez goriva :-)

Međutim, među novim korisnicima, nisu rijetki oni koji su sumnjičavi prema činjenici da Apple zahtijeva da se broj njihove kreditne kartice upiše i spremi uz ostale detalje korisničkog računa, pa na kraju odustanu od cijele priče i zaista koriste Ferrari bez goriva.

O iTunes trgovini i kreditnoj kartici

Svojedobno je postojala opcija da se napravi korisnički račun u kojoj se kao opcija plaćanja moglo izabrati "none" (nijedna), ali koliko se ja sjećam to se moglo u Store-ovima nekih država, konkretno u američkom, a u drugima ne (znam da se u francuskom nije moglo).

E pa čini se da se to promijenilo i da se sada može u Store-ovima svih država u kojima je dostupan, napraviti račun bez unosa kreditne kartice.

Ali da bi stvar bila bar malo komplicirana, kako to u informatici obično jest, nije sve jedno kojim načinom kreirate novi račun, jer ovisno o odabranom načinu, opcija "none" će se pojaviti, odnosno neće.

Stoga pratite korake navedene ispod, i trebali bi ste uspjeti. Inače, iako dole navedeni koraci prikazuju izradu korisničkog računa preko iTunes-a na računalu, cijelu proceduru možete napraviti i direktno na iPhone-u bez upotrebe računala. Koraci vrlo slični ovima dole navedenim stoga nakon čitanja članka ne bi ste trebali imati poteškoća.

Prije nego krenemo, jedna napomena: od nedavno, Apple je predstavio App Store, koji je pandan iTunes Store-u samo što se u App Store-u prodaju programi namijenjeni Mac-u a ne iPhone/iPad-u. Do App Store-a se dolazi preko posebnog programa (App Store programa koji se instalira nadogradnjom OS X-a na verziju 10.6.6), i na njega se prijavljujete sa istim emailom i zaporkom kao na iTunes Store, tako da u biti sve što je dole navedeno vrijedi i za App Store, tj. moći ćete iz njega preuzeti besplatne programe.

Koraci

Prije svega, otvorite iTunes, i pobrinite se da niste prijavljeni niti na jedan Store (ovaj korak je više za one koji već imaju jedan račun ali žele još jedan, o tome će biti riječi kasnije), tj. gornji desni kut iTunes prozora mora pokazivati "sign in" kao na slici:

Tada izaberite iTunes store neke države, a to možete tako da odskrolate do dna iTunes strane i u desnom kutu naći ćete malu zastavicu koja pokazuje u "čijem" Store-u se trenutno nalazite. Ako tek prvi ulazite u Store u iTunesu, mislim da će biti izabran američki.

Ako kliknete na tu zastavicu, dobiti ćete listu svih država u kojima Apple ima iTunes Store, pa izaberite onu koja želite.

Kada se Store željene države učitao, izaberite bilo koji besplatni programčić, i kliknite na "free" dugme kao na slici:

to će rezultirati pojavom novog prozora koji izgleda kao ovaj:

tada kliknite na dugme "create new account" (izradi novi račun). To Vas dovodi do novog ekrana u kojem Vas Apple obaviještava da slijedi izrada novog računa, samo kliknite na dugme "continue" (nastavi), pa slijedi prihvaćanje općih uvjeta poslovanja, čitajte ih ako Vas to veseli, ili jednostavno označite "I agree" (slažem se) pa opet kliknite na "continue", i tada slijedi ovaj prozor:

U njega unesite Vašu email adresu, željenu zaporku za Store i sigurnosno pitanje i odgovor u slučaju da zaboravite zaporku, te na kraju datum rođenja i ponovo kliknite na "continue".

Sada dolazi ono bitno:

uz malo sreće pojaviti će se opcija None. Kada ju izaberete, prozor će se malo promijeniti i izgledati ovako:

Na slici sam uokvirio napomenu koja kaže da će Vas Store pitati za unos kreditne kartice prilikom prve kupnje programa koji nije besplatan. I to je u redu. Znači, moći ćete isprobati kako programčići rade, kako se instaliraju i koliko su korisni, a sve bez da ste unijeli kreditnu karticu. Pa kada Vas sumnjičavost malo prođe......zna Apple da žurbe nema, kad tad ćete se prepustiti blagodatima programa po $0.99.

Nakon što kliknete još jedanput na "continue", iTunes Vas obaviještava da će Vam poslati verifikacijski email na adresu koju ste prije upisali.

I fakat, email stiže za par sekundi, u njemu je poveznica na koju treba kliknuti, a ona Vas vodi na web stranu gdje morate unijeti tu istu email adresu i zaporku koju ste upisali prilikom registracije. Kada to potvrdite, iTunes se automatski prebacuje u Store, i možete početi "tankati Ferrari" :-)

Za one koje žele još više

Najvjerojatnije zbog raznih zakučica oko licenciranja, postoje neki rijetki programčići koji su dostupni samo u Store-u neke države. Konkretno znam da je Google Earth za iPhone dostupan samo u američkom storeu, tj. točnije, znam da nije dostupan u hrvatskom.

I sada se postavlja pitanje, kako do njega...

Pa u biti, ako gore navedena procedure vrijedi za bilo koju državu onda je sve lako. Samo napravite "sign out" tj. odjavite se iz postojećeg Storea, opet preko menija u gornjem desnom uglu iTunes prozora:

Izaberite Store željene države preko zastavice dole desno:

i nastavite po gore navedenim koracima. Imajte na umu da email adresa mora biti jedinstvena, dakle ako se ju koristili za izradu korisničkog računa u Store-u jedne države, nećete ju ponovo moći koristiti, treba Vam nova. Uz to postoje neki limiti oko adrese, o tome možete pročitati ispod, na kraju ovog posta.

iTunes bonovi

Ima korisnika koji sa tugom u očima gledaju kako se na recimo američkom store-u mogu kupiti pjesme, knjige, iznajmiti ili kupiti filmovi, a sve je to nama nedostupno. I onda im (nakon čitanja gore navedenog) padne na pamet da bi mogli kreirati korisnički račun u američkom iTunes Store-u, i (kvragu i sve) unijeti tu svoju kreditnu karticu, pa nek zabava počne.

E, na žalost to ne ide. Jer Apple dozvoljava unos samo one kreditne kartice koja je registrirana u državi u čijem Store-u pokušavati napraviti račun. Na sreću ima i za to rješenja, iako morate sada naučiti još nešto.

Dakle, Apple prodaje i takozvane iTunes Gift Cards, ili poklon bon, voucher ili kako god Vama milije. U EU zemljama ili Americi, to otprilike znači: odete u dućan, platite €10 ili 15 i dobijete prepaid bon, kao recimo Simpa ili Vipme, i tada taj broj trebate upisati u iTunes i to ponovo preko menija u gornjem desnom kutu, samo ovaj put izaberite "redeem" a ne "Sign out"

Upisani iznos će Vam se pojaviti kao Vaš saldo, u istom tom kutu.

Ali opet postoje limitacije, naime, bon kupljen u jednoj državi vrijedi samo za store te države! Dakle ako imate priliku kupiti voucher u Italiji, ne možete ga upisati u američki store.

Znači za američki store Vam treba bon kupljen u Americi. I kako sad?

I tako ispada da nismo samo mi mudraci, ima ih i u Americi (možda su Hrvati u iseljeništvu :-) Naime postoje web stranice na kojima će dotični rado prihvatiti uplatu sa Vaše (neameričke) kreditne kartice, i za taj iznos (jasno umanjen za proviziju) otići u prvi kiosk i kupiti bon za Vas, i poslati Vam čarobni broj sa njega.

Jasno, da li im vjerovati ili ne? Pa ja Vam mogu samo dati informaciju iz osobnog iskustva. Na adresi:

http://itunes-express.web.officelive.com/

za $18.4 dobiti ćete voucher u vrijednosti od $15. Ja probao i radi. Pa ako mu vjerujete, probajte i Vi.

Lažni identitet

Pa zar ima još toga???

Ima.  Apple je cijelu priču napravio dosta minuciozno, bolje više restrikcija i manje problema nego obratno. A s obzirom na to koliko korisnika imaju i s obzirom da je neki dan proslavljeno preuzimanje deset milijarditog programčića, mislim da su postupili ispravno.

Stoga, osim što provjeravaju u kojoj je državi registrirana kreditna kartica, provjeravaju i (do neke mjere) ispravnost unesene adrese. I zato ako se registrirate za američki store, ne možete napisati bilo što, jer će Vas odbiti. Dakle treba naći neku validnu adresu u Americi. Nekada (sam ja) se to rješavalo da se prepisala adresa i broj telefona neke firme, ali neko, ponukan ne znam točno čime, se sjetio napraviti web stranice na kojima možete dobiti cjelokupni lažni identitet. Što je najgore, takvih stranica ima više, ali evo jedne:

http://www.fakenamegenerator.com na tom internetu svega ima....

Autor članka je i osnivač usluge tehničke podrške za Mac korisnike, ako imate pitanja vezana za članak ili Maca općenito, registrirajte se na uslugu pod www.macmesupport.com.

 

Komentari  

Anonimac
19-06-2011 | 23:04
Jabucnjaceeeee, volimo te. PPuno si nam pomogao!
Anonimac
25-06-2011 | 14:18
Jel košta korisnički račun?
Anonimac
05-11-2011 | 22:57
bog ja isto tako napravim ali meni neide sve to je i kad hocu da instaliram neki programcic trazi mi da unesem svoj id kad ga unesem izbaci mi opet stranicu verifiti svoj id i opet isto sta da napravim plizzzzzzz pomagaj te
Dr. Beast
02-03-2012 | 20:22
Da li je moguće prebaciti zemlju iz US (nije vezan uz karticu) u HR bez unošenja kartice ?
Anonimac
19-03-2012 | 21:25
hvala puno ovo sve je od velike pomoći! ali mene zanima kako se koristiti applikacijama poslije instaliranja sa store iz druge zemlje...znači da bi se trebali prebacivati sa accounta na account preko itunesa na kompu?! jer recimo sa američkog storea imam samo jednu aplikaciju koja mi je trebala sve ostale su mi na hrvatskom ovom prvom accountu i dok god sam logiran na drugi account mogu koristiti samo tu jednu aplikaciju?! ili sam u krivu?! :-)
macme
20-03-2012 | 12:05
@Anonimac
U krivu si :-), prebacivanje accounta potrebno je jedino kod update-a aplikacije, tj. ako si na hr accountu, on ce updateati sve aplikacije kupljene na hr storeu, ali ako neka sa us stora ima update, onda ce ti app store ikona i dalje pokazivati da imas neki nenapravljeni update, to je zato jer zna da imas update na drugom storeu ali ga ne moze skinut jer nisi logiran. onda se moras odlogirati,,log irati i updateati.
macme
20-03-2012 | 12:06
@ Dr. Beast
Koliko ja znam prebacivanje zemlje ne postoji. Account je vezan za store odredjenje zemlje i ne da se nista mijenjati.
Anonimac
22-03-2012 | 21:22
meni se pojave samo ove 3 kreditne, nema opcije "none" :sad:(
Sally
06-04-2012 | 11:35
ljudii napravio sam racun al nemogu skidati aplikacije nikako jel zna neko sta se jos treba uraditit kada se napravi racun? znaci odaberem aplikaciju kliknem instal i samo je stavi na cekanje , mozel mi pomoc neko :sad:((
Anonimac
17-04-2012 | 18:30
Ako već imam kreiran ID ne dozvoljava mi na tom računu opciju NONE,šta mi je činiti???Htjela bi preuzimati free stvari po free,i nebi davala kreditnu karticu.
Molila bi od nekoga tko zna malo pomoći,Unaprije d hvala.
Dr. Beast
18-04-2012 | 07:24
Ako je račun već kreiran ne postoji mogućnost da se odabere "None", to vrijedi samo za nove račune.
Anonimac
20-04-2012 | 19:36
ej ljudi imam pitanje :-) napravim sve korake dođem do toga da odaberem 'none' al pojavi se billing adress i uglavnom moram unijet ime prezime ulicu area code i telefon?
ne znam mozda je stvarno glupo pitanje al mislio sam da ne trebam davat ime prezime i ostalo :/
Anonimac
29-04-2012 | 08:51
ja sam neki dan radila racun i nema mi opcije none...zna neko zasto?
Anonimac
29-05-2012 | 00:08
meni toga nema
Anonimac
27-09-2012 | 21:09
a šta ako nam nije ponuđeno ovo none? kao što nije meni :sad:
Anonimac
17-10-2012 | 00:30
Ja sam to sve napravila aaa opet me trazi ovo..Potrebno objavljanje iphona ne moze pozivati ni primati pozive.obnovite iz itunsa www.apple.com/support!! jel mi mozete objasnit sta to znacii??
Anonimac
26-10-2012 | 22:00
hvala mnogo,meni je mnogo pomogao vas link i savjet :-)
Anonimac
27-10-2012 | 10:37
znate sta je problem, trebati imati otvorem mail na gmail.com i onda to funkcionise, pojavice se opcija "none" ovaj momak mi je bas pomogao : http://www.isrbija.net/showthread.php/33944-TUTORIAL-Kako-napraviti-US-nalog-na-AppStore-u-(preko-iPhone-a)
Anonimac
11-02-2013 | 19:41
Samo prije stvaranja accounta skinite free aplikaciju. Amen
Anonimac
18-09-2013 | 11:10
Ljudi, meni neće nikako. Vac sam očajna. Imam Ferrari bez goriva. Cijeli dan višim na forumima ali bez uspjeha, svi spominju opciju " none" koje jednostavno nema. Izgleda da ću prodati ovo čudo i kupiti sebi " normalan" telefon. Imala sam xperiu i nikakvih problema. Treba mi Viber i skype a oni iskomplikovali kao da hoću provaliti u Pentagon. Bez veze!
Anonimac
12-01-2014 | 23:58
kako da promjenim adresu i id na telefonu koji sam kupio polovnoga.
ja sam se registrovao kako sve to promjeniti u iphone 4s
Anonimac
26-01-2014 | 20:05
Keirati Sam ID ali kad kliknem na INSTAL izbaci mi nesto za kreditnu karticu.Pomozit e mi molim vaaassss... :sad:
Anonimac
15-02-2014 | 22:59
plizzz za pomoc kupila sa iphone 3gs polovan, i sestra mi je izbrisala cyadi a da problem bude jos veci app store nema nikakvu funkciju, to jest neznam sifru i imail starog vlasnika, probala sam napraviti novi ali nikako, i nemam tu opciju none??? sta mi je ciniti?poludecu vise oslepeh od pravljnje nove app store adrese i nista... a htela bi prebaciti facebook itd.. ako mi neko moze pomoci plizzzz?

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 43 minuta
 • JOHN: Naprave trial verziju, pa ako valja onda će se pošteno i platit (jednokratno ili pretplate). Ako ja nekoga suportam na ovakav ili onakav način, onda je to partnerstvo i tada očekujem svoj postotak
 • jura22: Mislim kako će se brojni mali programi ugasiti jer će prihod od reklama pasti i neće više biti interesa. Ne može se za nula novaca očekivati nešto.
 • JOHN: To si ja tumačim kao one naporne agencije za istarživanje tržišta za koje ih je netko angažirao. Super stvar, ali plati ti i meni tih 5 min podataka koje ti dam.
 • JOHN: Ne znam zašto, ali nemam povjerenje u te opcije. Čitam svako malo, da negdje nekome procure prikupljene baze podataka. Smatram da, za takvo prikupljanje podataka, oni moraju nagradi korisnika na mjesečnoj bazi ili mu darovati kompletnu verziju softvera.
 • JOHN: Ne kažem da trebaju živit od zraka, nego neka nađu drugi model. Odnosno neka meni ponude opciju, a ja ću kao korisnik odlučiti da li želim praćenje ili ne.
 • JOHN: Ono što mi pod zadnje postaje iritantno što je sve učestalija pojava nemogućnosti odabira jednokratnog plaćanja
 • JOHN: U proteklih 5-10godina, “besplatne” aplikacije su najčešće su me koštale živaca. Ono što me zanima, instaliram trial verziju i ako zadovolhava....kupim ju.
 • smayoo: Naravno jer jednokratna naplata nije nikako usporediva s trajnim prihodom. Zato sam i rekao da treba očekivati mjesečnu pretplatu umjesto besplatne usluge.
 • Riba: Jos je veci problem sto je talakav stav doveo do toga da se vise ni ne nudi placena opcija cak i ako zelis platiti.
 • Soffoklo: E to je veliki problem u mnogim društvima, od glazbe, filma do otvori pipu i curi voda i sad bi da još to platim ;)
 • smayoo: To je OK, ali ima puno ljudi koji misle da je korištenje besplatne usluge njihovo Bogom dano pravo *I* da istodobno imaju pravo blokirati reklame.
 • Soffoklo: Naravno ili pređu na Android koji postoji samo zbog targetiranih reklama. Nikad nisam imao problem s plaćanjem app koja mi je potrebna ili me uveseljava, ali isto tako mnogi koji su živjeli od ciljanih reklama nek malo promijene pristup možda ih ovo osvijesti, a ne da ljudi misle kako nešto pričaju pokraj mobitela, pa to ovaj čuje, pa onda se njima pokaže reklama :)
 • smayoo: Činjenica je da non-targeted reklama vrijedi manje jer je (a) oglašivači manje plaćaju i (b) ciljana publika je manje klika. Oni koji razvijaju softver s financijskom osnovom reklamiranja gube svoj prihod. Ja samo kažem da onaj koji odabire "ne slijedite me" mora biti svjestan da onda ne može očekivati da trajno uživa besplatnu uslugu
 • Soffoklo: bez njegovog znanja, već te informacije dijele s drugima, odnosno preprodaju ih drugima, pa sad traže način kako da što jače nagaze Apple i stvore sliku kako su bezobrazni!
 • Soffoklo: Apple doslovno nudi OPCIJU. Znači implementirat će mogućnost da korisnik dobije obavijest da ga određena aplikacija traži određene informacije i prepušta korisniku da odabere "ok nek me prate" ili "ne, to ne dopuštam". Znači Apple neće ništa blokirati samo će omogućiti IZBOR, ali digla se graja, jer 99% takvih firmi ne samo da skuplja ogromnu količinu podataka od korisnika bez njego
 • Riba: Pa ako dobro citam iskljucit ce targetiranje a ne oglase. Oglasi ce i dalje biti, samo nece se skupljati podaci o tebi.
 • smayoo: ...što konzumiraju reklamni sadržaj, a netko plaća autoru programa za svoj promotivni plasman. Ako taj plasman odjednom postane trećerazredan umjesto prvorazredan, kao što je do tada bio, onda je jasno da korisnik mora na neki način kompenzirati gubitak prihoda kojeg je prouzročio.
 • smayoo: Valjda si svjestan da nitko ne živi od zraka. Netko može dati aplikaciju na besplatno korištenje jer je svjestan da još treba puno raditi na njoj, jer mu treba povratnih informacija od korisnika, jer se nada razviti bazu korisnika prije nego počne naplaćivati, ali dugoročno nitko ne može razvijati i održavati korisnu aplikaciju besplatno. Ako je korisnici koriste besplatno, to je zato št
 • JOHN: Imaš predodžbu u kojim situacijma bi to bilo potrebno?
 • smayoo: Slažem se, ali onda ne treba plakati kad dođe do toga da za neku aplikaciju koja je sada besplatna bude potrebno plaćati mjesečnu pretplatu
 • zoranowsky: Ovo je mrak, svaka čast ak to naprave!
 • JOHN: 100% podržavam takav pristup
 • Djuro genijalac: iOS bude nudio da se isključi bilo kakve targetiranje s oglasima tj, prikupljanje podataka o korisniku. Konačno. Sjajno
 • Djuro genijalac: [link]
 • stefanjos: cuo sam se i sa zoranowskym, kaze da ima dosta veliko pa cu kod njega to rijesiti posto ne idem ya rijeku tako bryo, ali imam backup :)
 • smayoo: Nemam to tako lijepo sređeno, ali imam nešto, ako ne nađeš bolje. :)
 • stefanjos: stvar je da imam ipod classic i volio bi na njega staviti diskografije, azre, parni valjak, fit, itd. jer se cesto nadem u meni sramotnoj situaciji jer neznam te pjesme nit znam izvodace i clanove tih bendova, pa sam mislio da to malo upoznam i glazbeno pa bi zato se nekom prikopcao na gotovi itunes da je sve to lijepo sa artworkom i sl pa bi zamolio syncat ipod :D
 • stefanjos: nisam rekao da mora biti kvalitetna :D
 • smayoo: Nema kvalitetne ex yu muzike za pun disk :)
 • stefanjos: ima li tko neki on disk itunes library pun ex yu muzike?
 • energyman: Ima li tko u Zg BluRay snimač za posuditi ili samo da mi nešto snimi? :)
 • gladhr2: Ima netko iskustva s ASUS VG279 [link]
 • big_mac: @vjeko1 hvala uspio sam riješiti sve.
 • ivan.ocd: Sretan Uskrs svima!
 • vjeko1: Sretan Uskrs svima sa zakašnjenjem ;-)
 • vjeko1: @big_mac probaj ovo za iCloud [link]
 • smayoo: Sretan Usrks i od mene! :) Nije me bilo online...
 • VanjusOS: Sretan Uskrs svima
 • Djuro genijalac: Sretan Uskrs svima! Šunkice, jajca, luk i ostalo je spremno, vjerujem?
 • Riba: Pa rekao ja, samo sto ce sat biti u obliku buttpluga.
 • big_mac: Ma neka vrate touch id i svi problemi su riješeni. :/)
 • Kloba: Sorry ljudi krivi sam link dao za trenutnu upotrebu FaceIDa. Evo pravi: [link]
 • Kloba: Sretno od lika s osmicom i touch IDem ;)
 • Kloba: A do tada, ukoliko meni ne vjerujete: [link]
 • Kloba:  kaže da će uskoro FaceID funkcionirati i sa maskom, ukoliko vlasnik iPhonea ima i sat. [link]
 • Bertone: @Riba, a može se koristiti i kao budilica ujutro :D
 • big_mac: @vjeko1 uspio sam to sa slikama.Sada je problem kako sve te podatke,slike i sve ostalo sto sam prebacio preko iclouda na novi ajfon da ostane u memoriji ajfona jer ne želim koristiti icloud.On mi je služio samo za prebacivanje svega toga.Znaci kako sve to kopirati na memoriju relefona? Kada idem na odjava icloud piše da će se sve izrbisati sa ajfona.
 • mario.zg: da li Migration assistant samo kopira podatke source to destination ili ih premješta?
 • vjeko1: @big_mac: ne sjećam se više detalja, ali nisam imao nikakvih problema prebacivanjem u iCloud, no 290 slika i videa bi trebao lako backupirati. Ja koristim iCloud ponajviše za fotke i više ne bih znao bez toga
 • JOHN: Ja sam ovu pizdariju s maskom izvalio rano jutros, ali kako sada čitam nove mjere nebi me čudilo da se pojavi i spomenuta sonda za šupak

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO