Prelazak Applea s Mac OS 9 na OS X je zasigurno bio (jako) dobar potez, jer OS 9 jednostavno nije dorastao današnjim zahtjevima korisnika računala. Prelazak na Mac OS X je bio prilično velik korak, i postojeći Mac korisnici imali su visok prag tolerancije za stvari koje u novom operativnom sustavu nisu baš bile "ispolirane" do kraja, kao je to bilo uobičajeno na OS 9. Problem je samo, što čak i nakon dobrih par godina postojanja OS X-a, neke stvari su i dalje nedorečene, a jedna od njih je deinstalacija aplikacija, no kada se već Apple nije za to pobrinuo, ima onih koji jesu...

Instalacija aplikacija

Prije nego li uopće krenemo s temom deinstalacije aplikacija, prvo par riječi o instalaciji istih.

Aplikacije na OS X-u mogu se instalirati na četiri načina:

 • instalacija "drag and drop"
 • instalacija preko "install" paketa
 • instalacija preko "software update" system preferences odjeljka
 • instalacija preko App Store aplikacije

Instalacija preko "drag and drop"-a i "install" paketa

Ovaj tip instalacije koristi se kod aplikacija koje direktno preuzimate preko Vašeg internet preglednika, obično sa neke web strane. Datoteka koju preuzimate je najčešće .dmg tipa, tj. "disk image" datoteka koja je ponekad još i komprimirana u zip arhivu.

Da biste izvršili instalaciju aplikacije, prvo morate dekomprimirati arhivu (u slučaju da je komprimirana) a nakon toga "otvoriti" Disk Image (.dmg) datoteku. Dvostruki klik na .dmg datoteku otvoriti će novi prozor u Finderu i prikazati sadržaj datoteke.

Kako ta datoteka predstavlja neku vrstu "virtualnog" diska, u Finderu će se taj isti disk pojaviti na mjestu na kojem se pojavljuju vanjski diskovi ili USB stickovi spojeni na Mac-a, tj. u "sidebar"-u

E sad, ako je u novo otvorenom prozoru Findera prikazana direktno aplikacija sa svojom ikonom, kao što je to gornjem primjeru "skype", onda se instalacija vrši spomenutim "drag and drop"-om, tj. ikonu aplikacije jednostavno "odvučete" u mapu u kojoj želite da se aplikacija nalazi. Obično je to mapa pod nazivom "Applications" koja se nalazi direktno u "root"-u Vašeg diska, tj. pojavljuje se kada kliknete na ikonu Vašeg diska u "sidebaru" Finder prozora.

Do iste mape možete doći i klikom na ikonu "Applications" u "sidebaru" Finder prozora.

To je u biti jedina mapa koju redovito koristite a da se ne nalazi u Vašoj "home" mapi. Iako u načelu Vi aplikaciju možete kopirati na bilo koje mjesto na disku, obično se uvijek koristi prije spomenuta mapa "Applications". Imajte na umu da ako aplikaciju kopirate u neku mapu unutar Vaše "Home" mape, drugi korisnici na Vašem Macu (ako takvih ima) neće biti u mogućnosti koristiti ju zbog sigurnosnih postavki na Vašoj "Home" mapi.

Proizvođači aplikacija, da bi Vam instalaciju još više olakšali, vrlo često na "disk image" stave i "alias" koji pokazuje na Vašu "Applications" mapu, kao u primjeru "Skype"-a gore, pa je tada dovoljno ikonu aplikacije odvući na taj alias i ona će se automatski prekopirat u Vašu pravu "Applications" mapu.

Ovo je najelegantniji način instalacije aplikacije, i tu je Apple pribjegao jednom triku da bi od korisnika "sakrio" kompleksnost jedne aplikacije. Naime kada kopirate aplikaciju Vi u stvari kopirate mapu koja je za Vas "maskirana" u jednostavnu ikonu te aplikacije. Da bi ste vidjeli što se sve krije iza te ikone, tj. u toj mapi, kliknite desnim pucem miša na ikonu aplikacije i odaberite opciju "show package content". Naime ovakav tip mape Apple zove "package".

Izborom te opcije prikazati će se novi prozor u Finderu sa sadržajem te mape:

Ima tu svega i svačega i toplo Vam savjetujem da tu ništa ne dirate jer u protivnom lako je moguće da ćete "oštetiti" aplikaciju i ona se više neće htjeti startati ili će vraćati razne greške u radu. I upravo zbog toga Apple to od vas "sakrio".

Čemu cijelo ovo objašnjenje? Pa stoga da shvatite da ste "instalacijom" na ovaj način u biti iskopirali mapu u kojoj se nalaze sve potrebne datoteke za rad te aplikacije, a ovo saznanje će Vam kasnije trebati u ovom članku kod pojašnjenja deinstalacije.

"Installer"-i i "install" paketi

Na žalost u nekim slučajevima jednostavno nije moguće sve datoteke potrebne za rad aplikacije strpati u jednu mapu, najčešće iz razloga što se aplikacija integrira u operativni sistem i stoga neke svoje datoteke stavlja u sistemske mape. Ako je tako nešto potrebno onda aplikacije dolazi sa tzv. "Installerom" koji je ili u obliku malog programčića

ili dosta često u obliku "Install paketa"

U oba slučaja instalacija aplikacije pokreće se dvostrukim klikom na instaler ili instal paket. Ako baš želite znati koje datoteke je instaler kopirao na Vašeg Maca, možete izabrati opciju Window - Installer Log, koja će otvoriti novi prozor i prikazati tijek instalacije.

Instalacija preko "software update" system preferences odjeljka

Ovaj tip instalacije je Apple rezervirao za zakrpe operativnog sistema i aplikacija koje proizvodi sam Apple. Tu i tamo se nađe još i paket "drivera" za printere nekog proizvođača, ali to je uglavnom sve od "ne Apple" softvera.

Neko vrijeme se šuškalo da će Apple dozvoliti i drugim proizvođačima aplikacija da koriste taj sistem za distribuciju softvera ali od toga se nije desilo ništa.

Ovakav tip instalacije pokreće se startanjem "software update" komponente "System Preferences"-a

ili izborom opcije "Sofware update" iz Apple menija

U oba slučaja starta se ista aplikacija, koja se povezuje sa Appleovim poslužiteljima i uspoređuje verzije softvera instaliranog na Vašem računalu sa onom dostupnom na poslužitelju, i ako postoji novija verzija od instalirane, onda ju prikazuje u listi zakrpi dostupnih za instalaciju. Doduše da bi ste vidjeli listu morate kliknuti na "show details" dugme. Primjer jedne takve liste možete vidjeti ispod

Mali trokutić unutar sivoga kruga kraj imena zakrpe, označava da instalacija te zakrpe traži restart Maca. Srećom takvih nema mnogo. Zakrpe nisu ovisne jedna o drugoj i možete ih instalirati bilo kojim redom. Ako Vam u tom trenutku ne odgovara restartanje Maca, tada instalirajte samo zakrpe koje ne traže restart a ostalo ostavite za kasnije.

instalacija preko App Store aplikacije

I kao zadnji, tj. najnoviji način instalacije aplikacija, je onaj preko App Store aplikacije. Taj način pojavio se tek nedavno, sa verzijom operativnog sistema 10.6.6 i predstavlja jedan od onih koraka gdje Apple OS X približava načinu upotrebe iOS-a tj. operativnog sistema za iPhone, iPod i iPad. App Store bi trebao postati jedinstveno mjesto sa kojeg se preuzimaju aplikacije za Mac-a. Za sada to još nije tako, i postoji puno aplikacija koje nisu prisutne na App Store-u.

Instalacija aplikacija preko App Store-a je uistinu jednostavna, dovoljno kliknuti na "buy" dugme, upisati korisničko ime i zaporku za App Store, i aplikacije se preuzme i instalira, te čak i stavi svoju ikonu u "Dock".

Deinstalacija aplikacija

I sada napokon možemo i o deinstalaciji aplikacija. Dok je instalacija aplikacija riješena relativno dobro, možda ne dovoljno jednoznačno, ali ipak svaki od načina radi ispravno i relativno je jednostavan, a AppStore obećava da će to postati i još jednostavnije, Apple uopće nije predvidio način za deinstalaciju aplikacija.

Naime, sve kreće od pretpostavke koje se malo "vuku" iz OS 9, a to je da je cijela aplikacija sadržana u jednom paketu tj. mapi i da je dovoljno tu mapu (tj. ikonu aplikacije) baciti u smeće i time je deinstalacija gotova.

No iz gore navedenog bi sada već trebalo biti jasno da nisu sve aplikacije takvog tipa i da stoga deinstalaciju nije uvijek moguće izvršiti na taj način.

Ali krenimo redom:

 • Za aplikacije koje su instalirane "drag and drop"-om, bacanje u smeće uglavnom vrijedi.
 • Za aplikacije koje su instalirane preko "installera" to ne vrijedi.
 • Aplikacije koje su instalirane preko "software update"-a uglavnom nećete deinstalirati jer se radi o zakrpama operativnog sistema, a ako se radi o novijoj verziji postojeće Apple-ove aplikacije, onda ovisi o tome kako je instalirana aplikacije prvi put.
 • Za aplikacije koje su instalirane preko App Store-a to vrijedi, jer, koliko je meni poznato App Store za sada nudi samo aplikacije koje ne traže poseban installer. Vjerojatno će se to mijenjati jer je Apple-ov cilj da se u konačnici sve aplikacije pojave na App Storeu (jer između ostalog uzimaju lijepu proviziju od prodaje), pa bi se morale pojaviti i aplikacije koje imaju složeniji instalacijski proces. Vjerujem da će nova verzija OS X-a 10.7 tj. Lion već imati neke novosti na tom planu, a lako je moguće da će se Apple potruditi i oko deinstalacijskog procesa tj. pružiti neki jednostavan način uklanjanja aplikacije sa sistema.

Dakle, trenutno je "najgora" situacija sa aplikacijama koje imaju svoj installer. Što s njima?

Neke od njih u dmg datoteci imaju i "deinstall"-er ili "uninstall"-er koji zasigurno obavlja posao deinstalacije dobro i pouzdano. Na žalost takvih aplikacija je vrlo malo jer se ni proizvođači baš ne trude da Vam olakšaju brisanje njihove aplikacije. Njima je važno da Vi instalirate a za drugo ćemo lako :-)

Neke od takvih aplikacija unutar "installera" imaju opciju "uninstall", ali i takvih je vrlo malo.

I u jednom i u drugom slučaju mali problem je u tome da se instalacijski paket obično nakon instalacije baca u smeće, pa ako se odlučite na deinstalaciju potrebno je paket ponovno preuzeti sa interneta da bi ste provjerili da li paket ima "deinstaller".

Neke aplikacije u dokumentaciji ili Read Me datoteci imaju opisan način deinstalacije, ali ni to baš nije uvijek tako.

Dakle na ovom području jednostavno postoji lagani kaos i Apple bi trebao zaista nešto poduzeti.

No stvara li to zaista neke probleme na Macu? Pa u biti uglavnom ne!

Ono što bi moglo ostati na Macu nakon što samu aplikaciju bacite u smeće, bez obzira kako je bila instalirana su: fontovi koji u načelu ne smetaju nikome. Mogli bi ostati pomoćni programi koji se startaju prilikom prijave korisnika na sistem. Njih možete vidjeti u System Preferences - Accounts - Login Items:

Ti pomoćni programčići obično imaju u imenu "Helper" ili "Daemon" i jednostavno ih možete pronaći na disku tako da desnim pucem miša kliknete na ime aplikacije i izaberete opciju "Reveal in Finder". To će otvoriti novi prozor u Finderu i prikazati datoteku na disku.

Ako znate da ste glavnu aplikaciju bacili u smeće tada jednostavno bacite i pomoćni program u smeće.

Osim toga može ostati i ikonica u meniju

Nje se obično možete riješiti tako da držite pritisnutu tipku cmd (command) i lijevim pucem miša "odvučete" ikonu sa trake menija. To na žalost neće deinstalirati datoteku sa diska, ali će bar spriječiti da se ikona nakon restarta ponovo pojavi u meniju.

Dakle moguće je i nakon svega ovog da će neke datoteke ostati na disku iako ih više nitko ne treba, ali one rijetko stvaraju neke probleme. Možda zauzimaju nešto mjesta i za one koji su ljubitelji apsolutnog reda mogu biti "trn u oku" ali problema ne biste trebali imati.

Međutim ima još jedna dobra vijest, a to je, da su ovaj problem očito uočili i oni koji se bave izradom aplikacija, pa su se tako na tržištu pojavili pojavile aplikacije koje se brinu o deinstalaciji.

Ima ih više i ispod ću navesti neke:

AppDelete, na MacUpdate-u mogu se pročitati komentari na ovu aplikaciju i čini se da su svi pozitivni, AppZapperiTrashCleanApp

te AppCleanerTrashMe, koji su besplatni

Ja ih osobno nisam testirao niti ih koristim. Moja preporuka je da s obzirom da se radi o aplikacijama koje nešto brišu, ne koristite one koje brišu datoteke "same od sebe" bez Vaše prijašnje potvrde i prikaza liste datoteka koje namjerava brisati. Tako možete provjeriti da li ono što je označeno za brisanje zaista ima smisla. Znam da to nije uvijek lako ali ako recimo želite deinstalirati "Microsoft Messenger" a aplikacija namjerava obrisati cijelu mapu sa svim Vašim korisničkim podacima vezanim za Microsoft Office samo zato jer ona u imenu ima "Microsoft" onda će Vam biti jasno da tu nešto ne valja.

Isto tako pogledajte malo komentare na aplikaciju na MacUpdate-u čisto da vidite što kažu ljudi koji ih koriste.

Autor članka je i osnivač usluge tehničke podrške za Mac korisnike, ako imate pitanja vezana za članak ili Maca općenito, registrirajte se na uslugu pod www.macmesupport.com, ako pak imate ideju za novi članak na macmeblog-u, ili želite glasovati za neku već predloženu temu, to možete na ovoj strani.

 

Komentari  

dpasaric
30-04-2011 | 01:18
U praksi je cijela ova priča jako jednostavna. Mac OS nema "registry koji se napuhuje" i može dugoročno raditi probleme. Na Macu ako ti nešto ne treba - baciš u smeće i zaboraviš. Ako se radi o velikoj aplikaciji koja instalira i neke frameworke u sam sistem - treba iskoristi službeni Uninstall kako bi oslobodio prostor na disku, a ako i to preskočimo, u gotovo svim slučajevima neće se dogoditi baš ništa. Uvijek možemo i "pješke" pogledati ima li što zaostalih fileova po App Support i sličnim folderima i baciti ih u smeće.

Jedini pravi problem može raditi neki low-level driver koji se pokreće kod boota. Notorni primjer takvog problema imao je zastarjeli driver za USB mobilni internet koji je T-Mobile isporučivao u jednom periodu taman između 10.5 i 10.6 sistema i koji su mnogi instalirali i tako "ubili stroj". Tko nije imao znanja naći problematični driver morao je reinstalirati sistem. Iako je to na Macu jednostavno i ne gube se podaci, svakako je neugodnost.
diplodocusIII
30-04-2011 | 10:40
Dobro je pročitati svaki članak u Jabučnjaku. Uvijek se nešto nađe što prije nisi znao.
gogh
30-04-2011 | 12:16
Odlicno. Iako sam dobar dio toga pretpostavljao, moram priznati da mi je svaki puta prilikom odvlacenja aplikacije u trash proletilo glavom "da li je to dovoljno?". Ocito su windows paranoje ucinile svoje. :-) Upravo zato je ovaj clanak dobro dosao.
petros
30-04-2011 | 12:31
Hvala! I ja sam saznao svasta sto mi nije bilo bas jasno, ali nije da sam imao problema do sada.
Anonimac
01-05-2011 | 22:40
Lion vec u Developer Preview-u ima brisanje aplikacija rijeseno na isti nacin kao iOS.
Anonimac
02-05-2011 | 16:51
Hvala na ovom članku! Napokon sam se rješio nekih uskličnika na traci od menija. :-)
aramic
03-05-2011 | 06:40
Izgleda da će deinstalacija u Lion-u biti pojednostavljen a. Kao da su čitali ovaj članak :-) btw, članak je odličan.

http://www.macrumors.com/2011/05/02/mac-os-x-lion-to-bring-ios-like-uninstall-process-for-mac-app-store-apps/
Anonimac
15-02-2012 | 21:38
hvala na članku
wiz4rd
03-10-2012 | 13:03
Hvala na informaciji :-)
cariblanco
05-10-2012 | 22:16
Sve je ljepo sročeno i zorno prikazano,čista petica :-)
Anonimac
22-03-2013 | 17:34
imam problem, ako pokusam uraditi vecinu instalacija na mom mac-u izbaci mi da je dozvoljeno instalirati samo preko app store .
Sta radim pogresno, takodje imam velikih problema sa wifi konekcijom i sa konekcijom za mis.Stalno gubi conection. Kupio sa mac all in one pre mesec dana nov i nikako da se sastsvim sa njim...molim pomoc
hvala u napred
mujagawudakhi
16-12-2013 | 22:17
kako da pronadjem leftovere od nekog appa koji mi se sad crasha jer sam instalirao neki update i ne mogu nista...
dakle ako napravim reinstall opet javlja gresku ... app je stariji iz 2006 i radio je, preko installera je isao... ali ne znam gdje i sto je sve stavio da mogu to locirati i deletati manualno..

moze li mi netko pomoci??

hvala...
Anonimac
24-11-2016 | 22:44
Safari je neaktivan ne mogu da ga pokrenem ...nešto sam zeznula?

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 29 minuta
 • smayoo: Naravno jer jednokratna naplata nije nikako usporediva s trajnim prihodom. Zato sam i rekao da treba očekivati mjesečnu pretplatu umjesto besplatne usluge.
 • Riba: Jos je veci problem sto je talakav stav doveo do toga da se vise ni ne nudi placena opcija cak i ako zelis platiti.
 • Soffoklo: E to je veliki problem u mnogim društvima, od glazbe, filma do otvori pipu i curi voda i sad bi da još to platim ;)
 • smayoo: To je OK, ali ima puno ljudi koji misle da je korištenje besplatne usluge njihovo Bogom dano pravo *I* da istodobno imaju pravo blokirati reklame.
 • Soffoklo: Naravno ili pređu na Android koji postoji samo zbog targetiranih reklama. Nikad nisam imao problem s plaćanjem app koja mi je potrebna ili me uveseljava, ali isto tako mnogi koji su živjeli od ciljanih reklama nek malo promijene pristup možda ih ovo osvijesti, a ne da ljudi misle kako nešto pričaju pokraj mobitela, pa to ovaj čuje, pa onda se njima pokaže reklama :)
 • smayoo: Činjenica je da non-targeted reklama vrijedi manje jer je (a) oglašivači manje plaćaju i (b) ciljana publika je manje klika. Oni koji razvijaju softver s financijskom osnovom reklamiranja gube svoj prihod. Ja samo kažem da onaj koji odabire "ne slijedite me" mora biti svjestan da onda ne može očekivati da trajno uživa besplatnu uslugu
 • Soffoklo: bez njegovog znanja, već te informacije dijele s drugima, odnosno preprodaju ih drugima, pa sad traže način kako da što jače nagaze Apple i stvore sliku kako su bezobrazni!
 • Soffoklo: Apple doslovno nudi OPCIJU. Znači implementirat će mogućnost da korisnik dobije obavijest da ga određena aplikacija traži određene informacije i prepušta korisniku da odabere "ok nek me prate" ili "ne, to ne dopuštam". Znači Apple neće ništa blokirati samo će omogućiti IZBOR, ali digla se graja, jer 99% takvih firmi ne samo da skuplja ogromnu količinu podataka od korisnika bez njego
 • Riba: Pa ako dobro citam iskljucit ce targetiranje a ne oglase. Oglasi ce i dalje biti, samo nece se skupljati podaci o tebi.
 • smayoo: ...što konzumiraju reklamni sadržaj, a netko plaća autoru programa za svoj promotivni plasman. Ako taj plasman odjednom postane trećerazredan umjesto prvorazredan, kao što je do tada bio, onda je jasno da korisnik mora na neki način kompenzirati gubitak prihoda kojeg je prouzročio.
 • smayoo: Valjda si svjestan da nitko ne živi od zraka. Netko može dati aplikaciju na besplatno korištenje jer je svjestan da još treba puno raditi na njoj, jer mu treba povratnih informacija od korisnika, jer se nada razviti bazu korisnika prije nego počne naplaćivati, ali dugoročno nitko ne može razvijati i održavati korisnu aplikaciju besplatno. Ako je korisnici koriste besplatno, to je zato št
 • JOHN: Imaš predodžbu u kojim situacijma bi to bilo potrebno?
 • smayoo: Slažem se, ali onda ne treba plakati kad dođe do toga da za neku aplikaciju koja je sada besplatna bude potrebno plaćati mjesečnu pretplatu
 • zoranowsky: Ovo je mrak, svaka čast ak to naprave!
 • JOHN: 100% podržavam takav pristup
 • Djuro genijalac: iOS bude nudio da se isključi bilo kakve targetiranje s oglasima tj, prikupljanje podataka o korisniku. Konačno. Sjajno
 • Djuro genijalac: [link]
 • stefanjos: cuo sam se i sa zoranowskym, kaze da ima dosta veliko pa cu kod njega to rijesiti posto ne idem ya rijeku tako bryo, ali imam backup :)
 • smayoo: Nemam to tako lijepo sređeno, ali imam nešto, ako ne nađeš bolje. :)
 • stefanjos: stvar je da imam ipod classic i volio bi na njega staviti diskografije, azre, parni valjak, fit, itd. jer se cesto nadem u meni sramotnoj situaciji jer neznam te pjesme nit znam izvodace i clanove tih bendova, pa sam mislio da to malo upoznam i glazbeno pa bi zato se nekom prikopcao na gotovi itunes da je sve to lijepo sa artworkom i sl pa bi zamolio syncat ipod :D
 • stefanjos: nisam rekao da mora biti kvalitetna :D
 • smayoo: Nema kvalitetne ex yu muzike za pun disk :)
 • stefanjos: ima li tko neki on disk itunes library pun ex yu muzike?
 • energyman: Ima li tko u Zg BluRay snimač za posuditi ili samo da mi nešto snimi? :)
 • gladhr2: Ima netko iskustva s ASUS VG279 [link]
 • big_mac: @vjeko1 hvala uspio sam riješiti sve.
 • ivan.ocd: Sretan Uskrs svima!
 • vjeko1: Sretan Uskrs svima sa zakašnjenjem ;-)
 • vjeko1: @big_mac probaj ovo za iCloud [link]
 • smayoo: Sretan Usrks i od mene! :) Nije me bilo online...
 • VanjusOS: Sretan Uskrs svima
 • Djuro genijalac: Sretan Uskrs svima! Šunkice, jajca, luk i ostalo je spremno, vjerujem?
 • Riba: Pa rekao ja, samo sto ce sat biti u obliku buttpluga.
 • big_mac: Ma neka vrate touch id i svi problemi su riješeni. :/)
 • Kloba: Sorry ljudi krivi sam link dao za trenutnu upotrebu FaceIDa. Evo pravi: [link]
 • Kloba: Sretno od lika s osmicom i touch IDem ;)
 • Kloba: A do tada, ukoliko meni ne vjerujete: [link]
 • Kloba:  kaže da će uskoro FaceID funkcionirati i sa maskom, ukoliko vlasnik iPhonea ima i sat. [link]
 • Bertone: @Riba, a može se koristiti i kao budilica ujutro :D
 • big_mac: @vjeko1 uspio sam to sa slikama.Sada je problem kako sve te podatke,slike i sve ostalo sto sam prebacio preko iclouda na novi ajfon da ostane u memoriji ajfona jer ne želim koristiti icloud.On mi je služio samo za prebacivanje svega toga.Znaci kako sve to kopirati na memoriju relefona? Kada idem na odjava icloud piše da će se sve izrbisati sa ajfona.
 • mario.zg: da li Migration assistant samo kopira podatke source to destination ili ih premješta?
 • vjeko1: @big_mac: ne sjećam se više detalja, ali nisam imao nikakvih problema prebacivanjem u iCloud, no 290 slika i videa bi trebao lako backupirati. Ja koristim iCloud ponajviše za fotke i više ne bih znao bez toga
 • JOHN: Ja sam ovu pizdariju s maskom izvalio rano jutros, ali kako sada čitam nove mjere nebi me čudilo da se pojavi i spomenuta sonda za šupak
 • VanjusOS: kod mene je bio problem u kaljenom staklu. kad sam ga skinio, iphone čita lice svaki puta bez problema..
 • Riba: Uz bezicno punjenje preko noci ugradjeno u madrac.
 • Riba: Ja predlazem analnu bluetooth sondu koja ce uz identifikaciju imati mogucnost brzog covid testa i pracenje lokacije.
 • Bertone: plačem :D
 • JOHN: Obzirom da nam se uskoro sprema hodanje s maskom i na otvorenom, trebali bi razmotriti dvostruki FaceID u idućoj nadogradnji. Jedan s i bez maske. A do tada koristiti prijedlog od Klobe.
 • JOHN: Bilo je par momenata kad mi je došlo da ga roknem o pod, a onda bi se brzo sjetio da imam jebenu masku.:-)
 • Kloba: Pročitao tekst, nisam probao - ali mislim da nisu imali razloga za lagat...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Dijete, Ender, Igor Amanita, jura22, rusty, Anonimci (439)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO